Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

МаккаБ ДООЕЛ

МаккаБ ДООЕЛ

www.filkab.com

МаккаБ ДООЕЛ е подружница на водечката, инженеринг и трговска компанија Филкаб АД од Бугарија, која ја застапува дејноста на фирмата на македонскиот пазар. Филкаб е производствена фирма со дејност снабдување, дистрибуција и трговија со: кабелски производи, електрични апарати и средства за автоматизација, електрични апарати за среден напон, кабелски прибори и додатоци, опрема за осветлување, материјали за електрични инсталации фотоволтаични модули и носечки конструкции поврзани со нив, инвертор станици, кабли и конектори.

 

Паралелно со тоа, компанијата развива и инженерски услуги и врши комплетна услуга  проектирање, изработка, испорака, монтажа и пуштање во работа на комплетна електрична опрема и автоматизација на објекти, линии и опрема за индустријата, градежништвото и според проекти за обновливи извори на енергија; проектира и произведува опрема за осветлување, електрични табла за низок напон, комплетни уреди за дистрибуција 24 kV, бетонски комплетни трансформатори, инвертор станици за фотоволтаични електрични централи, разводни ормари.

 

Филкаб работи на база сертифициран интегриран систем за управување, вклучувајќи управување со квалитетот, животната средина, здравјето и безбедноста при работа.

 

Надлежностите во областа на трговијата и дистрибуцијата на електрични материјали, средства за автоматизација и инженеринг производи постепено израснуваат во производство и монтажа на електрични табли, разводни дистрибутивни уреди и бетонски комплетни трансформатори, диференцирајќи ја подружницата на Филкаб  Инженеринг ЕАД. Освен на македонскиот пазар, трговската и инженеринг активност на Филкаб, е претставена уште и во Србија и Романија.

 

Искуството стекнато со извршување на проекти за обновливи извори на енергија води до трансформацијата на секторот „Обновливи извори на енергија“ во самостојна компанија - Филкаб Солар ДОО, специјализирана во извршувањето на комплетни проекти во областа на обновливите извори на енергија. Филкаб Солар Енерџи е друго новоформирано друштво во рамките на групацијата, што има активност во областа „Обновливи извори на енергија“ на територијата на Турција.

Контакти

Филкаб  централна канцеларија:

Адреса: Бугарија, гр. Пловдив 4004, ул. „Коматевско шосе“ бр.92

Телефон: 00359 32 277 171; 00359 32 608 881

E-mail: office@filkab.com

 

МаккаБ ДООЕЛ

Адреса: Македонија, Визбегово, Јадранска Магистрала бр. 59

Телефон: 00359 2 3233727; моб. 00359 72 310300; 00359 71 347133 

E-mail: office@makkab.mk

Партнери

Материјали за МаккаБ ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  • 08 november 2022МаккаБ: Бевме дел од спонзорите и учесниците на ултрамаратонот К3 УЛТРА, затоа што веруваме

   Филкаб е компанија чиј визионерски тим се стреми да обезбеди технологија и комплетни решенија кои се еколошки, иновативни и високо енергетски ефикасни. Компанијата нуди производи и инженеринг услуги од областа на електротехниката и енергетиката. Следејќи го своето убедување дека сериозните компании имаат мисија да поддржуваат општествено важни каузи, компанијата се приклучи на ултрамаратонот во Златоград - К3 Ultra – Gold Border Race, а не само како дел од спонзорите на настанот, туку и како учесник.

  • 27 october 2022Целокупната електрична конструкција во првата фабрика на Multivac во Божуриште е изведена од Инженеринг

   Денес ќе ви раскажеме за инженерските решенија имплементирани од Инженеринг ЕАД во фабриката на Мултивак Бугарија Продакшан. Инженеринг компанијата измина долг пат - од оддел на Филкаб до полноправен дел од структурата на акционерското друштво. „Во текот на годините на нашиот раст, создадовме и одржавме лојални и долготрајни деловни односи со голем број признати бугарски и странски фирми. Ова ни дава доверба во квалитетот на нашите производи и услуги, како и во нивната конкурентност“, коментираа од фирмата.

  • 27 september 2022МаккаБ: Со протекторите на Ensto ги штитиме птиците и убавината на природата за оние кои доаѓаат по нас

   На крајот на август и почетокот на септември, далноводите почнуваат да изгледаат како бројаници од птици. Многу брзо тие ќе ги напуштат нашите географски широчини за да го започнат своето долго патување до топлите земји. Затоа, денес ќе ви раскажеме за решение понудено од Маккаб, дел од групацијата Филкаб, кое има за цел да ги заштитува за да можеме повторно да ги пречекаме на пролет како носители на пролетта и „будењето“ на природата. Заштитата на птиците од електрични и индустриски објекти е дел од се поголемата грижа на нашето општество за природата.

  • 18 august 2022Филкаб: Многу скоро очекувајте ја „премиерата“ на новите ултра ефикасни LED светилки на Philips во нашите места

   Зголемувањето на енергетската ефикасност е сè поважно за секоја зграда, без оглед на нејзината намена. Сепак, во современата динамика на пазарот таа добива се повеќе примарно значење. Свесни за ова, специјалистите од Филкаб - докажана трговска, производствена и инженеринг компанија. Токму поради тоа, наскоро во малопродажните места на компанијата ќе бидат достапни новите ултра ефикасни LED светилки на Philips од класа А. Кои се нивните предности, дознајте во следните редови.

  • 21 july 2022Филкаб Солар: Реализиравме проект за одржлив енергетски развој преку фотоволтаичен систем во Брацигово

   Филкаб Солар е дел од групацијата Филкаб АД, која има долгогодишно искуство како еден од водечките испорачувачи на производи и комплексни инженеринг услуги за енергетиката. Активноста на фирмата е насочена кон понуда на комплетни решенија во областа на обновливите извори на енергија (ОИЕ), вклучувајќи проектирање, испорака на технички производи и изградба на системи и објекти. Специјалистите кои работат на одржување на високите барања и стандарди на компанијата.

  • 28 june 2022Филкаб Солар: Hanwha Group ја гради првата соларна пчелна кошница во Јужна Кореја

   „На 20 мај, одреден од Обединетите нации како Светски ден на пчелите, Hanwha Group ја претстави Solar Beehive – нискојаглеродна фотоволтаична пчелна кошница. Се очекува соларната кошница да ја зголеми пчелната популацијата преку одржување на стабилна средина за раст и борба против последиците од климатските промени“, раскажаа од Филкаб Солар, водечки снабдувач на стоки и комплексни енергетски услуги и дистрибутер на фотоволтаични панели произведени од Hanwha Group.

  • 08 june 2022Инженеринг ЕАД: Ние сме брзорастечка компанија со стабилни позиции на пазарот и тим од докажани специјалисти

   Инженеринг ЕАД е производствена и инженеринг компанија, дел од групацијата Филкаб, која е горда на својот сплотен тим од докажани професионалци, производствена опрема од најнова генерација и одржливи деловни резултати. „Ние веруваме дека нашите клиенти претпочитаат компанија која ги нуди најдобрата услуга и најдобрите производи, затоа инвестираме во иновативни технологии и модерни производствени решенија“, коментираа од менаџментот на компанијата. Инженеринг ЕАД припаѓа на структурата на групацијата Филкаб.

  • 21 march 2022Филкаб: Инженеринг ЕАД доби лиценца од Technor Italsmea за монтажа на табли и кутии отпорни на експлоз

   Производствената компанија Инженеринг ЕАД - дел од групацијата Филкаб, во февруари годинава доби лиценца од италијанската компанија Technor Italsmea за монтажа на табли и кутии отпорни на експлозија. „Сите во семејството Филкаб се исклучително горди на изгласаната доверба на Инженеринг ЕАД. Лиценцата додава уште една специјализација во нашето портфолио и ни дава нови можности да бидеме покорисни за нашите клиенти и партнери“, коментираа за Инженер.bg од тимот на Филкаб.

  • 01 march 2022Филкаб откри нова планета во својот универзум од решенија со создавањето на Филкаб ФС

   „Создавајќи ја новата компанија, ја следиме нашата стратегија да се развиваме како претпочитан снабдувач на материјали за енергетскиот, индустрискиот и градежниот сектор, заедно со примената на современи работни методи и одржувањето на огромен асортиман на производи и значителни залихи“, соопштија специјално за читателите. на BalkanEngineer.com од компанијата. За квалитетно и сигурно остварување на своите проекти, Филкаб ФС ДОО се потпира на партнерства со производители на компоненти кои се лидери во својата област.

  • 20 august 2021Филкаб Солар: Инвертори PIKO CI на KOSTAL Solar се оптимално решение за изградба на фотонапонски инсталации

   „Без разлика дали градите фотонапонска електрана за продажба на електрична енергија или систем за сопствена потрошувачка, PIKO CI инвертерите од германскиот производител KOSTAL Solar Electric со право може да се дефинираат како Вашиот оптимален избор. Се нудат со моќност од 30, 50 и 60 kW и имаат вградени комуникациски интерфејси и бесплатен пристап до KOSTAL Solar Portal, кој овозможува флексибилни опции за следење и управување“, информираа за BalkanEngineer.com од фирма МаккаБ ДООЕЛ – македонската компанија на Филкаб.

  • 19 july 2021Удобност, луксуз и забава со интелигентните производи и решенија за осветлување Philips WiZ Connected од Филкаб

   „Светскиот лидер во осветлувањето, Philips го прошири своето широко портфолио на паметно осветлување на домот. Компанијата го купи WiZ Connected, развивач на целосни системи за осветлување засновани на Wi-Fi. На овој начин, во асортиманот на компанијата, покрај интелигентното осветлување засновано на Bluetooth и Zigbee Philips Hue, од крајот на 2020 година се вклучува и осветлување со Wi-Fi кое работи со платформата WiZ Connected“, соопштија за Balkanengineer.com од МаккаБ ДООЕЛ, дел од бугарската компанија Филкаб.

  • 03 june 2021Филкаб - како се создава универзум со решенија од областа на електричните инсталации и енергетиката

   Фирмата Филкаб е една од водечките компании за производство, инженерство и трговија во областа на електрична опрема, осветлување и средства за автоматизација во Бугарија. „Ние нудиме целосни решенија, компетентни консултации, квалитетна услуга и специјализиран сервис. Нашите инженерски услуги успешно се применуваат во сектори како што се енергетика, градежништво, комуникации и соопштувања“, споделија од МаккаБ ДООЕЛ, дел од бугарската компанија Филкаб, за читателите на BalkanEngineer.com.

  • 09 april 2021Филкаб: Ние нудиме производи и целосни решенија за осветлување за отворен простор и за различни згради

   Водечката бугарска трговска, производствена и инженеринг компанија Филкаб има исклучително обемно портфолио на производи, од кои дел се производи за осветлување на станбени, трговски, јавни и индустриски згради, како и решенија за осветлување на улици и паркови. Широкиот асортиман на артикли е поделен на неколку групи на производи - извори на светлина, опрема за стартување и регулирање за осветлување, расветни тела, столбови и испусти за осветлување на улици и паркови.

  • 28 october 2020Филкаб е специјализирана за производство и монтажа на ел. табли, комплетна разводна опрема и др.

   Филкаб е водечка бугарска компанија за производство, инженеринг и трговија во областа на електричната опрема и средствата за автоматизација. Уште во 2007 година компанијата започна да се развива во областа на електричната монтажа на разни проекти во Бугарија „Инженеринг ЕАД е компанија со најброен персонал во групата компании на Филкаб. Компанијата има современа опрема и лиценци за производство на типски тестирани табли на водечки европски производители“, информираа од МаккаБ ДООЕЛ.

  • 10 december 2019Филкаб Солар изгради фотоволтаичен систем на пумпи за наводнување во земјоделството

   Тимот на Филкаб Солар е горд на широкиот спектар од успешно реализирани проекти од областа на обновливите извори на енергија, кои ги исполнуваат специфичните барања и потреби на клиентите. Меѓу нив е и неодамна изградениот фотоволтаичен систем на пумпи за наводнување во земјоделството во село Порој, општина Поморие, Бугарија. „Решението е изградено со потопна пумпа со интегриран инвертор, MPP тракер и фотоволтаични панели Winaico WST-250P6“, информираа од фирма МаккаБ ДООЕЛ.

  • 22 october 2019Автокомплекс инвестира во трофазна фотоволтаична централа, изградена од Филкаб Солар

   Фирма Филкаб Солар, дел од групацијата Филкаб, се рангира меѓу водечките снабдувачи на производи и комплексни услуги во областа на енергетиката. Меѓу референтните објекти на компанијата е и зградата на автомобилскиот комплекс во село Рогош, област Пловдив, Бугарија, каде Филкаб Солар проектира трофазна фотоволтаична централа. „Решението е изградено со фотоволтаични панели Winaico WST-260P6 и два инвертори SMA Sunny Tripower 15000TL-10“, соопштија од МаккаБ ДООЕЛ.

  • 06 september 2019МаккаБ: Уникатна атмосфера во новиот филм на Ники Илиев е создадена во изложбениот салон на Schneider Electric

   Изложбениот салон на Schneider Electric Бугарија во Бизнис Парк Софија се претвори во место за снимање на филмски сцени на новата бугарска продукција на Ники Илиев и Башар Рахал „Враќање“. Лајфстајл блогери, медиуми и актери ја тестираа функционалноста на паметните технологии. „Schneider Electric го поддржува бугарското кино и затоа се претвори во домаќин на целата филмска екипа“, раскажаа од МаккаБ ДООЕЛ, дел од бугарската компанија Филкаб.

  • 21 august 2019Филкаб Солар: Фотоволтаична централа во Војводиново обезбедува рентабилен алтернативен извор на енергија

   Филкаб Солар е бугарска компанија, дел од групацијата Филкаб, која повеќе од 15 години има успешно присуство во областа на снабдувањето и комплексните услуги во областа на енергетиката. „Дејноста на Филкаб Солар е насочена кон интегрирани решенија поврзани со изворите на обновлива енергија. Пример за успешно реализиран проект е фотоволтаичната електрична централа во селото Војводиново, област Пловдив, Бугарија“, информираа од фирма МаккаБ ДООЕЛ – македонската компанија на Филкаб.

  • 13 june 2019Хибриден автономен фотоволтаичен систем од Филкаб Солар напојува винарски имот

   Филкаб Солар е докажана бугарска компанија специјализирана за обезбедување на комплетни технички решенија од областа на обновливите извори на енергија и дел од групацијата Филкаб. „Нашите специјалисти имаат големо искуство во инсталирањето на фотоволтаични системи, а уште еден пример за тоа е изградбата на хибриден автономен систем со максимална моќност од 29.9 kWp за напојување на винарски имот во село Горица, општина Поморие, Бугарија“, споделија пред BalkanEngineer.com од МаккаБ ДООЕЛ.

  • 11 april 2019МаккаБ: Производите од серијата Ledinaire на Philips ветуваат мека светлина, дизајнерска изведба и лесна монтажа

   „Расветните LED тела од серијата Ledinaire се со докажана заштеда на енергија со квалитет и сигурност, гарантирани со стандардите на Philips. Тие нудат комфорно осветлување со мека дифузна светлина, а истовремено се монтираат брзо и лесно“ изјавија за BalkanEngineer.com од фирма МаккаБ ДООЕЛ. Откако веќе ве запознавме со дел од палетата Ledinaire, денес ви презентираме уште од квалитетните дизајнерски модели. Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија.

  • 14 february 2019МаккаБ: Производната палета Ledinaire на Philips – комфорно LED осветлување со гарантиран квалитет

   Докажаната компанија во областа на расветната техника Philips Lighting  нуди широк спектар на LED расветни тела, кои се одликуваат со висока енергетска ефикасност, сигурност и иновативност. „Компанијата се фокусира врз најбараните артикли и ги нуди со конкурентни цени. Потрошувачите можат да сметат на висок квалитет и сигурност на производите, обезбедувајќи си висок комфор во најразлични намени“, информираа за BalkanEngineer.com од фирма МаккаБ ДООЕЛ, партнер на Philips Lighting.

  • 19 november 2018МаккаБ: За 19 години на пазарот Филкаб се етаблира како сигурен снабдувач во областа на електротехниката

   Филкаб АД е бугарска компанија, основана во 1999 година во град Пловдив, Бугарија. Во последните 19 години таа е во пораст, утврдувајќи се како водечка производствена, инженеринг и трговска компанија во областа на електротехниката и автоматизацијата. „Успеавме да го прошириме нашиот потенцијал и значително да го прошириме нашиот бизнис. Отворивме и странски компании во Македонија, Романија, Србија и Турција“, раскажаа за BalkanEngineer.com од локалното друштво МаккаБ ДООЕЛ.

  • 16 may 2018МаккаБ: Филкаб-Миг учествуваше на бизнис форум во Ниш, Србија

   Српската компанија Филкаб-Миг ДОО, учествуваше на бизнис форумот Србија-Бугарија. Настанот се одржа на 19 март 2018 година во Ниш. „Форумот имаше за цел да ги охрабри директните контакти помеѓу бугарскиот и српскиот бизнис при создавање на поволни услови за развој на билатералните трговско - економски односи, производствена соработка, имплементација на добри производствени и трговски практики, создавање на бизнис партнерства, како и трансфер на знаења и технологии“, информираа од македонското друштво во структурата на Филкаб.

  • 21 february 2018МаккаБ ДООЕЛ: Modicon M241 на Schneider Electric репер при компактните контролери за управување со машини

   Докажаната македонска трговска, инженеринг и производствена компанијата МаккаБ ДООЕЛ го презентира пред читателите на BalkanEngineer.com логичкиот контролер Modicon M241, разработен од глобалниот производител Schneider Electric. „Постигнете висока продуктивност и интегрирани „motion“ функции со логичкиот контролер Modicon M241. Благодарение на своите пет вградени порти, моделот се одликува со едни од најголемите комуникациски можности во својата класа“, информираа за BalkanEngineer.com од МаккаБ ДООЕЛ.

  • 08 december 2017МаккаБ ДООЕЛ ја проширува својата активност во секторот за ОИЕ во Турција

   МаккаБ ДООЕЛ е докажана производствена, инженерска и трговска компанија која работи во областа на електротехниката, автоматизацијата и енергетиката. Надлежностите на компанијата во областа на трговијата и дистрибуцијата со електроапаратура и средства за автоматизација постепено се зголемуваат со производство и монтажа на електрични табла, комплетни дистрибутивни уреди и бетонски комплетни трансформаторски станици. Новоформираната компанија во рамките на групацијата е наречена Filkab Solar Enerji A.S. и ја застапува за територијата на Република Турција.

  • 04 october 2017Фабрика за стакло се напојува со фотоволтаичен систем на Филкаб Солар

   Фабриката за стакло Инхом во град Белослав, Бугарија, е опремена со фотоволтаичен систем за напојување со моќност 50 kW, кој му обезбедува автономија од мрежата за дистрибуција на електрична енергија и резервно напојување за опремата. Проектот беше завршен во 2015 година од страна на докажаната компанија Филкаб Солар, специјализирана во областа на ОИЕ. „Со инсталацијата со моќност 54,6 kWp и можност за складирање на повеќе од 170 kWh значително се намалува ризикот од итни ситуации во фабриката како последица на прекин на надворешното напојување со електрична енергија“, коментираа за BalkanEngineer.com од МаккаБ ДООЕЛ, дел од групацијата Филкаб.

  • 10 august 2017Термо - магнетски моторни прекинувачи на Schneider Electric за управување и заштита на електромотори

   МаккаБ ДООЕЛ нуди инженерски услуги и врши комплетна услуга на објекти, линии и опрема за индустријата, градежништвото и др. Како дел од своето богато портфолио, компанијата нуди на пазарот триполни термо - магнетски автоматски прекинувачи, специјално дизајнирани за управување и заштита на електромотори. „Уредите се разработени од познатиот производител Schneider Electric во согласност со европските норми 2ЕС 947-2 и 2ЕС 947-4-1“, коментираа за BalkanEngineer.com од докажаната компанија.

  • 05 june 2017Филкаб Солар изгради фотоволтаична инсталација за фарма со високоефикасни PERC модули

   Докажаната инженерска компанија во областа на ОИЕ Филкаб Солар изгради фотоволтаична централа за сточарска фарма во бугарското село Устина. Системот со моќност 163.90 kWp е составен од поликристални фотоволтаични модули и е опремен со систем за динамично управување. „Ги користевме актуелните PERC модули. Ова е последниот тренд во областа, бидејќи се зголемува ефикасноста на фотоволтаичната ќелија и се намалуваат трошоците“, коментираа пред BalkanEngineer.com од МаккаБ ДООЕЛ, дел од групата на Филкаб.

  • 07 april 2017МаккаБ: Нови временски релеи Zelio Time - NFC на Schneider Electric, управувани без допир

   Иновативни временски релеи кои се управуваат без допир, на светскиот лидер во областа на енергетиката Schneider Electric, веќе се нудат на вниманието на македонските специјалисти. „Временските релеи на францускиот производител служат за управување на едноставни циклични операции со фиксна логика во автоматизираните системи или како дополнување на индустриски програмабилни контролери. Новите NFC релеи од палетата Zelio Time се првите производи од оваа категорија во светот кои имаат можност да се управува без допир“, соопштија од фирма МаккаБ ДООЕЛ, партнер на Шнајдер Електрик.

  • 15 february 2017MаккаБ ДООЕЛ: Altivar Process на Schneider Electric - фреквентни конвертори, ориентирани кон сервисни функции

   Главните задачи при оптимизација на водоснабдувањето и одводот на отпадните води се намалување на потрошувачката на електрична енергија, зголемување на ефикасноста и намалување на оперативните трошоци. Затоа секоја нова опрема мора да има јасно изразени предности кои ги гарантираат овие основни барања. „Фреквентните конвертори Altivar Process на Schneider Electric се уреди со вградени интелигентни функции за енергетски менаџмент“, соопштија за BalkanEngineer .com од фирма МаккаБ ДООЕЛ, која ги нуди производите на Schneider Electric на македонскиот пазар.

  • 19 january 2017Маккаб ДООЕЛ: Одмрзнете ја зимата со саморегулаторни кабли на Heat Trace

   Зимата е омилена сезона за сите, кои ги сакаат зимските предизвици. Кога сепак, изненадувачки лизгалиштето се покаже пред нашата врата, скалите однадвор се претвораат во непремостлива пречка. Или, пак, ако од покривот висат остри како ножеви мразулци, прекрасната зимска бајка одеднаш може да се претвори во вистински хорор филм. „Многу од овие проблеми можат лесно да најдат решение со грејните кабли на англискиот производител Heat Trace“, коментираа за BalkanEngineer.com од фирма МаккаБ ДООЕЛ, која ги нуди производите на Heat Trace на македонскиот пазар.

  • 15 november 2016Фотонапонски системи вградени од Маккаб ДООЕЛ обезбедуваат автономно и итно напојување со електрична енергија

   Стремежот кон енергетска независност е двигател на зголемениот интерес за хибридните и целосно автономните соларни системи за напојување во домаќинствата. Во развиените европски земји овие системи се користат се пошироко. Затоа и во оваа статија BalkanEngineer.com обрнува внимание на слични проекти, реализирани од докажаната фирма Филкаб во регионот на Балканот. Проектите се поврзани со имплементација на фотонапонски системи за автономно и итно напојување во куќи, изградени во три села во јужниот дел на Бугарија.

  • 21 september 2016Маккаб ДООЕЛ: Градиме фотонапонски системи за сопствена потрошувачка

   Една од насоките во развојот на трговската, производствена и инженеринг компанија Филкаб е во областа на обновливите извори на енергија, а особено во изградбата на фотонапонски системи за сопствена потрошувачка, коментираа за BalkanEngineer.com од фирмата. „Со терминот“ сопствена потрошувачка „се подразбира делот на електричната енергија произведена од фотонапонски системи, која се консумира директно на местото на производството и носи голем број на предности, меѓу кои ефикасност и независност“, појаснија од Филкаб.

  • 10 august 2016Fİlkab Solar Enerji изгради 8-мегаватна фотонапонска централа во Турција

   Подружницата на водечката производствена, инженеринг и трговска фирма Филкаб што развива дејност во областа на обновливи извори на енергија на територијата на Република Турција - FİLKAB Solar Enerji, успешно заврши голем фотонапонски проект во земјата, соопштија за BalkanEngineer.com од компанијата. „Фотонапонската централа Maras 01 се наоѓа во теренот на село Бујукјапалак, Турција, на површина од над 120 декари. Таа е со инсталиран максимална моќ од 8 Mwp. Екипата на Филкаб ги исполни испораката и изградбата на електротехничкиот дел од проектот“, изјавија од фирмата.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 25 november 2022SpaceCAD: Искористете ја бесплатната лиценца за професионалниот 3D CAD софтвер Solid Edge Community Edition

  Есента изгледа ќе биде исклучително продуктивна сезона за Siemens Digital Industries Software. Покрај неодамна објавеното ажурирање Solid Edge 2023, за кое можете да најдете поединости ТУКА, од компанијата пуштија и бесплатна верзија на 3D CAD софтверот Solid Edge Community Edition. SpaceCAD - официјален партнер на Siemens, снабдувач и интегратор на најновите трендови во 3D технологиите, соопшти корисна информација за бесплатната понуда.

 • 24 november 2022Трокут Тест Груп: Ash разработи систем за видео анализа со вештачка интелигенција Acumen AI

  Платформата Acumen AI, разработена од компанијата Ash Technologies, користи систем за видео анализа со т.н. длабока обука од следна генерација. Тој автоматски идентификува, открива, класифицира, мери и брои широк опсег на дефекти во деталите. „Имплементацијата на вештачката интелигенција во Acumen AI значително ќе ја зголеми ефикасноста на производството, ќе ги елиминира човечките грешки и ќе ја зголеми продуктивноста“, коментираа од докажаната трговска компанија Трокут Тест Груп, која ги нуди производите на Ash.

 • 23 november 2022Кимекс: Пазарно деби на целосно новиот робот за заварување Kibot R2500 на MachTech & InnoTech 2022

  Докажаната производствена, инженеринг и трговска компанија Кимекс, ексклузивен претставник на опрема за заварување Kemppi за Бугарија, исто така беше меѓу традиционалните учесници на овогодинешното издание на саемот MachTech & InnoTech 2022. За време на форумот, тимот на компанијата го најави пазарното деби на првиот робот за заварување од целосно новата серија Kibot на нејзината подружница Kiberis. „Роботот со шест оски Kibot R2500 е целосно нов производ развиен во 2022 година и има подобрен работен опсег на заварување.

 • 22 november 2022Унисист: Бескомпромисната проценка на сообразноста со мерилата е клучен фактор за оптимални процеси

  Мерилата (М) се непроменлив дел од активноста на секое претпријатие, а нивната исправна состојба е гаранција за правилно функционирање на опремата и текот на процесите, како и за постигнување на постојано висок квалитет на производството. Поради оваа причина, проценката на сообразноста со М е од суштинско значење. Акредитациите и добрите практики што ги следи компанијата Унисист ја прават доверлив партнер во оваа активност. Ќе дознаете повеќе детали за процедурите за проценка на М и додадената вредност што ја обезбедува Унисист во следните редови.

 • 18 november 2022Т и Д Инженеринг: Веќе нудиме различни станици за полнење на електрични возила за „паметниот“ град на иднината

  Инженеринг компанијата Т и Д Инженеринг е интегратор на оптимизирани решенија во областа на енергетиката, електрониката, управувањето со енергетската инфраструктура, индустријата и обновливите извори на енергија (ОИЕ). Благодарение на своето искуство, резултат на долгогодишната пракса, како и нејзиниот сплотен тим од квалификувани специјалисти, компанијата се етаблира како сигурен и доверлив партнер кој работи во корист на своите клиенти. „Среќни сме да ве информираме дека ги проширивме нашите активности, навлегувајќи во полето на електричните автомобили“.

 • 16 november 2022Wilo ја одржа својата годишна меѓународна конференција за индустрија со повеќе од 200 гости во Дортмунд, Германија

  Меѓународната конференција за индустрија на Wilo за 2022 година се одржа во септември. Настанот се одржа во седиштето на компанијата во Дортмунд, Германија, каде што Wilo Group беше домаќин на повеќе од 200 гости од бизнисот, политиката и науката. „Заедно со претседателот и главен извршен директор на Wilo Group, Оливер Хермес, учесниците разговараа за можни решенија за растечките меѓународни тензии, како и за актуелната енергетска криза. Во овој контекст, мотото на конференцијата беше „Градиме мостови“, соопштија од Вило Бугарија - подружница на еден од светските лидери во технологиите за пумпање.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 24 november 2022Астра – Финанс купува терминал за складирање на хемикалии во Варна

  Германскиот доставувач на резервоари зa складирање на гас, хемикалии и нафтени производи Оіltаnkіng објави, дека склучил договор за продажба на својот удел од 91,1% во терминалот за складирање на течности во Варна, Бугарија, дозна Balkanengineer.com од Money.bg. Купувачот Acтpa- Финанс AД e подружница нa компанијата од Русе Булмаркет Груп, eден oт 10-тe најголеми производители нa биодизел, рафинирани и нерафинирани масла и и слободни киселини во Европа и една од најголемите приватни транспортни компании ва Балканот.

 • 22 november 2022Компанијата од Северна Македонија Брако забележа пораст на извозот од 46%

  Во првите три квартали од 2022 година, компанијата од Северна Македонија Брако продолжува да бележи позитивни резултати во своето работење и покрај сите предизвици со кои се соочи економијата. Ова го дозна Balkanengineer.com од Izvoz.mk. Брако забележа раст на приходите од 15,65% во периодот јануари-септември 2022 година во однос на истиот период лани, а главен двигател на ова зголемување беше значителното зголемување на извозот од дури 46%. Зголемениот извоз и производство доведоа и до зголемување на бројот на вработени во компанијата.

 • 17 november 2022Алкалоид (Северна Македонија) ја зголеми продажбата во првите 9 месеци

  Фармацевтската компанија од Северна Македонија Алкалоид објави дека во првите девет месеци од годинава и покрај големите предизвици успеала да ја зголеми продажбата и профитабилноста. Ова го дозна Balkanengineer.com од Izvoz.mk. Според неревидираниот финансиски извештај објавен на Македонската берза, најуспешната локална компанија Алкалоид остварила консолидиран приход од продажба во висина на 10.988.914.294 денари, што е за 16% повеќе во однос на истиот период лани. Гледано по група производи, во структурата на вкупните консолидирани продажби, најголемо учество заземаат производите од сегментот фармација, поточно 88%.

 • 15 november 2022Leoni ќе вработи 1.000 работници во својата фабрика во Кралево

  Производителот на автомобилски кабелски системи Leoni најави дека планира што поскоро да вработи околу 1.000 нови работници во својата фабрика во Кралево, Србија. Ова го дозна Balkanengineer.com од Serbiamonitor.com. Во моментов во фабриката работат околу 4.330 работници, а вкупно во Србија (заедно со фабриките во Малошиште, Ниш, Долевац и Прокупле) се 13.700. Милош Маниќ, кој го наследи Пјерлуиџи Гионе како извршен директор на Leoni во Србија, додаде дека компанијата сака да ја зајакне постојната соработка со властите во Кралево и огранокот на Националната служба за вработување во градот, бидејќи капацитетот на компанијата се зголемува.

 • 10 november 2022Северна Македонија ја започнува изградбата на железничката

  Северна Македонија ја започнува изградбата на источниот дел од Коридорот 8 - железничката делница меѓу Куманово и Крива Паланка, дозна Balkanengineer.com од Economy.bg. Транспортниот коридор е од стратешко значење бидејќи треба да ги поврзе Италија, Албанија, Северна Македонија и Бугарија и да создаде интермодална врска меѓу Црното и Јадранското Море. Европскиот коридор започнува од италијанското пристаниште Бриндизи, продолжува до албанското Драч–Тирана–Скопје–Куманово–Бељаковце–Крива Паланка–Деве Баир–Ѓуешево–Софија–Пловдив–Варна/Бургас. На територијата на Северна Македонија, работите на првите две делници од железничкиот Коридор 8.

 • 08 november 2022Google отвора нова канцеларија во Букурешт, Романија

  Технолошкиот гигант Google отвори нова канцеларија во Романија, дозна Balkanengineer.bg од Maritca.bg. Таа се наоѓа во центарот на романската престолнина Букурешт и таму ќе се вработат повеќе од 350 лица. Google ја отвори својата прва романска канцеларија во Букурешт во 2010 година, при што работеше на локално ниво преку својата подружница Google Bucharest. Во 2021 година, таа објави 12,3 милиони леи (2,45 милиони долари) нето добивка, според податоци објавени на веб-страницата на Министерството за финансии. Филијалата во Букурешт е една од преку 70 гранки што Google ги има во повеќе од 50 земји, каде работат повеќе од 139.000 луѓе.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 25 november 2022AVR Solar Park планира да изгради соларна централа во Србија

  Компанијата AVR Solar Park од Нови Белград иницираше изработка на проект за детален урбанистички план за соларната електрична централа во Сараорци, Смедерево, Србија. Ова го дозна Balkanengineer.com од Ekapija.com. Просторот опфатен со планот се наоѓа во Сараорци, во градежната зона на населбата, а најголемиот дел од неа се користи како земјоделско земјиште и е во приватна сопственост. Предвидена е изградба на соларна електрична централа со вкупна моќност од околу 12 MW, од кои максималната инсталирана моќност во првата фаза е до 10 MW, а потоа ќе се додадат дополнителни 2 MW. Точната моќност на објектот ќе зависи од технолошките карактеристики на монтираните панели.

 • 23 november 2022Син карс излегува во Амстердам за да ја финансира фабрика во Романија

  Производителот на електрични автомобили со седиште во Русе, Син Карс Индустри АД планира да излезе на берзата во Амстердам на крајот на 2024 година, дозна Balkanengineer.com од Economic.bg. Целта е да се собере дополнителен капитал за да и се помогне на компанијата да ја финализира изградбата на својата идна фабрика во Романија. Излегувањето на холандската берза ќе даде дополнителен поттик на производството на електричните возила L CITY. Моделите од серијата во последно време предизвикуваат интерес во странство.

 • 18 november 2022Платформата за заеднички инвестиции SeedBlink доби лиценца

  SeedBlink, европската платформа за заеднички инвестиции во европски стартапи, доби лиценца од Романската управа за финансиски надзор (ASF) како давател на услуги за групно финансирање според ECSPR (Регулатива за европските даватели на услуги за групно финансирање на претпријатија), дозна Balkanengineer.com од Profit.bg. Така, SeedBlink станува првата платформа за алтернативни заеднички инвестиции во Централна и Источна Европа која добива дозвола според новата регулатива.

 • 16 november 2022Nоkіаn Туrеѕ инвестира 650 мил. евра во фабрика за гуми во Романија

  Производителот на автомобилски гуми со седиште во Финска, Nоkіаn Туrеѕ, најави дека ќе инвестира околу 650 милиони евра во нова фабрика за гуми за патнички возила во Романија, дозна Balkanengineer.com од Money.bg. Се очекува фабриката да започне да функционира кон крајот на 2024 година. Инвестицијата на Nоkіаn Туrеѕ е една од најголемите во автомобилскиот сектор во Романија во последниве години, што ќе ја позиционира земјата како европски центар за производство на гуми.

 • 11 november 2022Првиот малопродажен парк во Перник, Бугарија, ги отвори вратите

  Го отворија првиот малопродажен парк во Перник, Бугарија. Комплексот се наоѓа на површина од близу 40 хектари и е еден од најголемите и најмодерните проекти во регионот, дозна Balkanengineer.com од Money.bg. Комплексот ќе понуди голем број предности за сите свои клиенти. Малопродажниот парк е со изградена трговска површина од над 15.000 метри квадратни, распоредени во 17 самостојни продавници, а клиентите ќе можат да искористат голем број услуги. Проектот нуди и паркинг за посетители со околу 400 места.

 • 09 november 2022Повеќе од 100 MW фотоволтаични системи се инсталирани

  Користењето на сончева енергија за производство на електрична енергија станува тренд во Србија. Во текот на изминатите неколку месеци, домаќинства и фирми инсталираа околу 360 фотоволтаични електрични централи на покриви со вкупен капацитет од 5,7 MW, додека уште 100 MW се во постапка. Ова го дозна Balkanengineer.com од Balkangreenenergynews.com. Сончевите електрични централи на покриви инсталирани од домаќинства и компании во Србија беа ретки до пред неколку месеци, но усвојувањето на соодветна регулаторна рамка им овозможи на граѓаните да произведуваат зелена енергија за сопствена потрошувачка.

Види ги сите »