Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

 • 18 january 2022Bulgaria va coopera cu privire la deschiderea unei linii aeriene Sofia – Skopje

  In timpul intalnirii la Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din Bulgaria, reprezentantii diferitilor transportatori aerieni au fost informati ca Bulgaria va coopera cat mai rapid posibil pentru deschiderea unei linii aeriene intre capitalele Sofia si Skopje. Pentru acest scop, trebuie doar sa fie exprimat un interes din partea unei companii aeriene care sa opereze zborurile. Cu privire la lansarea transporturilor aeriene de pasageri intre Bulgaria si Macedonia de Nord nu exista nici un fel de restrictii din punct de vedere legal, intrucat intre administratiile aeronautice ale celor doua tari exista incheiat un memorandum de cooperare pe durata nedeterminata inca din 2015.

 • 13 january 2022Compania romaneasca Hidroelectrica cu idee pentru productia de hidrogen verde

  Compania romaneasca de stat Hidroelectrica intentioneaza sa construiasca o unitate de productie de hidrogen verde cu capacitate de 50 MW pe insula Ostrovu Mare de pe Dunare. In afara de facilitate este planificat si un parc fotovoltaic cu baterii de stocare a energiei. Compania, care este cel mai mare producator de energie electrica din Romania, cauta un consultant care sa elaboreze studiul de fezabilitate si celelalte documentatii necesare. Investitia va include construirea unui hidrolizator avand capacitate instalata de 50 MW, utilizand ca resurse apa din Dunare si energia regenerabila produsa in parcul fotovoltaic.

 • 11 january 2022Bulgaria cu cea mai mare fabrica de panouri solare in sud-estul Europei

  Compania germana AE Solar va construi in Bulgaria cea mai mare fabrica de panouri solare din sud-estul Europei, a aflat BalkanEngineer de la Marica.bg. Valoarea facilitatii, care va fi situata in apropierea mun. Haskovo, depaseste 150 de milioane de euro. Pe teritoriul fostului aeroport al orasului se prevede crearea unui parc industrial neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon “Zona Economica Trakia-Sud”, unde AE ​​Solar va fi primul investitor. Indeplinand cele mai inalte standarde de mediu, fabrica companiei va fi de ultima generatie, cu o capacitate anuala de 1 GWp. Proiectul este de asteptat sa deschida un minim de 220 de locuri de munca.

 • 07 january 2022CTE “Negotino” din Macedonia de Nord si-a reluat activitatea dupa o pauza de 12 ani

  Este de asteptat ca centrala sa atinga capacitatea maxima de 180 MW/h pana la sfarsitul lunii decembrie a acestui an. Potrivit unui comunicat guvernamental, energia electrica produsa de CTE “Negotino” va fi utilizata pentru a satisface nevoile gospodariilor, precum si a companiei de transport energie electrica MEPSO. Surplusurile vor fi vandute pe piata deschisa a afacerilor locale la preturi mai mici decat cele de bursa. CTE “Negotino” si-a inceput activitatea in 1978, dar din 2009 nu a mai produs energie electrica din cauza costurilor ridicate de productie.

 • 06 january 2022Compania bulgara Trace Group Hold va repara drumuri in Serbia

  Compania bulgara de constructii Trace Group Hold a semnat un acord pentru reparatii de drumuri cu compania sarba de stat pentru infrastructura rutiera JP Putevi Srbije. Valoarea totala a proiectului este de 6.7 milioane de euro. Contractul pentru reparatiile de drumuri include un tronson cu lungime de 19.5 km intre orasul Babušnica si satul Svođe din sud-estul Serbiei. Proiectul este realizat prin finantare de la Banca Europeana de Investitii. Activitatea companiei Trace Group Hold include reabilitarea, reconstructia si constructia de drumuri, autostrazi, aeroporturi, statii subterane si linii de cai ferate si gari subterane, linii de cai ferate si facilitati terestre, infrastructura urbana si marcaje rutiere.

 • 22 december 2021Producatorul japonez Nidec a inceput constructia unei fabrici in Serbia

  Compania japoneza Nidec a demarat constructia viitoarei sale fabrici de motoare electrice in orasul Novi Sad, Serbia, a aflat BalkanEngineer de la Ekapija.com. Productia la noua facilitate, care va acoperi o suprafata de 26 000 m2, este de asteptat sa inceapa la sfarsitul anului 2022. Fabrica de motoare electrice va fi amplasata intr-una din zonele industriale ale orasului sarb. Nidec intentioneaza sa angajeze 300 de oameni in prima faza a proiectului sau. Scopul companiei este de a transforma fabrica din Novi Sad intr-o baza centrala pentru activitatile de productie ale companiei in Europa de Est, precum si sediul tuturor companiilor din Grupul Nidec.

 • 20 december 2021Noua companii bulgare cu premiu pentru intreprindere inovatoare pentru anul 2021

  La initiativa, care sa desfasurat pentru a 17-a oara, au participat companii active cu inovatie dezvoltata si implementata cu succes in ultimii trei ani. Scopul concursului este promovarea modelele de afaceri prospere bulgare, care sunt bazate pe inovatii si noile tehnologii. Anul acesta, au concurat in 8 categorii, printre care leadership de piata, inovare sociala si ecologica, transformare digitala, companie inovatoare de start-up si management inovativ. Printre castigatori se numara companii care dezvolta inovatii precum realitate virtuala interactiva in scopuri educationale, “ochelari inteligenti” pentru nevazatori si persoane cu deficiente de vedere, precum si software pentru transferuri bancare si verificarea tranzactiilor financiare.

 • 17 december 2021Noul vehicul romanesc de familie Dacia Jogger este disponibil pe piata

  Producatorul roman de automobile Dacia a scos pe piata cel mai nou model al sau Dacia Jogger. Pretul de pornire al vehiculului de familie, care va fi disponibil intre doua versiuni de motoare, incepe de la 13 990 euro. Comenzi pentru noul model pot fi lansate de la inceputul lunii decembrie la toata reteaua de agenti autorizati ai brandului Dacia. Clientii pot alege intre doua tipuri de motoare – pe benzina TCe 110 si ECO-G 100. Dacia Jogger va fi disponibila in doua configuratii cu 5 sau cu 7 locuri, precum si cu doua versiuni de echipare – “Essential” si “Comfort”. Pe piata se asteapta sa fie lansata si editia limitata a vehiculului de familie cu elemente de design “Extreme”.

 • 14 december 2021Un oras din Bulgaria construieste prima statie de alimentare cu hidrogen verde

  Orasul bulgar Ruse ar putea deveni primul cu o statie de alimentare cu hidrogen verde din Europa de Est, a aflat BalkanEngineer de la Agentia Telegrafica a Bulgariei (BTA). Proiectul, care este deja complet finalizat, prevede producerea a 800 kg de hidrogen pe zi. Investitia include constructia asa-numitului electrolizor pentru producerea hidrogenului, care va fi alimentat de un parc fotovoltaic, precum si o statie de alimentare. Parcul fotovoltaic va transforma energia solara in energie electrica, care la randul sau va fi folosita pentru a genera hidrogen verde prin procesul de electroliza a apei. Pentru implementarea proiectului sunt necesare 23 de milioane de euro.

 • 09 december 2021Akuo Energy construieste un parc solar de 270 de milioane de euro in Macedonia de Nord

  Facilitatea este in valoare de 270 de milioane de euro si va avea o capacitate de la 350 pana la 400 MW. Proiectul va fi realizat prin intermediul companiei locale Ostro Solar, cu sediul situat in capitala Skopje. Aceasta nu este singura investitie ecologica cu statut strategic in Macedonia de Nord. Astfel sunt si proiectele de energie regenerabila ale companiilor wpd si EFT, precum si viitoarea instalatie de gazificare cu plasma a deseurilor, care este dezvoltata de compania locala Zoka Trade.