Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

 • 03 february 2023Rafinaria de petrol din Ballsh, Albania, va fi transformata intr-o centrala electrica solara

  Rafinaria de petrol abandonata din Ballsh, sudul Albaniei, pe a carui teren a functionat o fabrica pentru productia de bitum, va fi transformata intr-o centrala electrica solara. Compania Greennat Solar Park Ballsh a castigat dreptul de a instala o centrala solara cu putere de 100 MW sau sa vanda proiectul, a aflat BalkanEngineer.com de la Balkangreenenergynews.com. In prezent, actualul proprietar al fabricii de bitum – compania Shijaku, demonteaza instalatia pentru fier vechi. Filiala acesteia Greennat Solar Park Ballsh va construi o centrala electrica solara.

 • 01 february 2023Planul Serbiei pentru tranzitie energetica Go Green Road prevede investitii in cuantum

  Compania nationala de electricitate Elektroprivreda Srbije (EPS) intentioneaza sa investeasca 4.8 miliarde de euro in noi centrale electrice de energie regenerabila in urmatorii 15 ani. Acest obiectiv va fi realizat prin intermediul planului Go Green Road, care reuneste cele mai importante investitii ale EPS in domeniul SER, a aflat BalkaneEngineer.com de la Balkangreenenergynews.com. Pe calea decarbonizarii si a tranzitiei energetice, sursele de energie regenerabile reprezinta singura modalitate energia sa-si mentina rolul decisiv in dezvoltarea economica a Serbiei in urmatoarele decenii si, de asemenea, EPS sa ramana printre principalii “jucatori” energetici din zona Balcanilor de Vest.

 • 30 january 2023Amer Sports construieste a doua fabrica in Bulgaria

  Unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de schi din lume, compania austriaca Amer Sports, va construi o noua fabrica in Bulgaria, a aflat BalkanEngineer.com de la Economy.bg. Ivaylo Petrov, administratorul companiei Amer Sports Bulgaria, a anuntat vestea in cadrul prezentarii rezultatelor de la sondajul anual al Reprezentantei comerciale austriece (Advantage Austria) in randul companiilor austriece din Bulgaria cu privire la climatul investitional din tara. Noua facilitate de productie va fi amplasata in Asenovgrad si va fi deschisa anul acesta. Potrivit Amer Sports, in prezent, filiala bulgara a companiei produce aproximativ 30% din consumul mondial.

 • 26 january 2023Magna Mechatronics va investi 40 de milioane de euro intr-o fabrica la Macedonia de Nord

  Compania Magna Mechatronics, care proiecteaza, dezvolta si produce sisteme, module si componente pentru industria auto, deschide o noua fabrica in zona de dezvoltare tehnologica si industriala din mun. Stip, Macedonia de Nord, a aflat BalkanEngineer.com de la BTA.bg. Investitia este in valoare de aproximativ 40 milioane euro si conform planului de afaceri al companiei va crea cel putin 600 de locuri de munca pentru specialistii in domeniu. Tot mai multe companii straine deschid proprii fabrici in Macedonia de Nord, ceea ce are un impact semnificativ asupra cresterii economice si progresului tarii, cresterii salariilor, remuneratiilor si pensiilor si a calitatii de trai a societatii.

 • 23 january 2023AE Solar Horizon va produce panouri solare in Bulgaria

  Compania bulgaro-germana AE Solar Horizon a depus o cerere la autoritatile municipale din Kyustendil, Bulgaria, pentru construirea unei fabrici pentru productia de panouri solare. Aceasta informatie a aflat BalkanЕngineer.com de la Balkangreenenergynews.com. Investitia companiei AE Solar Horizon, prima din zona industriala a mun. Kyustendil, este estimata la 20 de milioane de leva (BGN) (aproximativ 10 milioane euro), iar capacitatea proiectata a fabricii de panouri fotovoltaice Tier-1 este de 1 GW.

 • 19 january 2023Palfinger incepe constructia unei fabrici de componente pentru utilaje in Niš, Serbia

  Constructia fabricii de componente pentru utilaje a companiei austriece Palfinger in Niš, Serbia, este programata sa inceapa inca din anul 2023, a aflat BalkanEngineer.com de la Ekapija.com. Valoarea investitiei este de 35 de milioane de euro. Palfinger este o companie austriaca, care in urma negocierilor cu guvernul sarb, Agentia de Dezvoltare si Municipiul Niš a primit un teren de stat de aproximativ 7 ha, situat in imediata apropiere a fabricii Zumtobel. Pe acest teren compania intentioneaza sa construiasca o fabrica pentru productia de componente pentru utilaje, scop pentru care va angaja 375 de muncitori. Investitia a fost declarata ca fiind un proiect cheie pentru Republica Serbia.

 • 17 january 2023Compania romaneasca Vatis Tech anunta o noua runda de finantare

  O noua runda de finantare in valoare de 650 000 de euro a anuntat compania romaneasca Vatis Tech, a aflat BalkanEngineer.com de la Romaniajournal.ro. La runda au participat investitorii deja existenti pentru companie – Early Game Venture, Fondul Sparking Capital si Malin Stefanescu, iar alti investitori privati s-au alaturat si ei actualei runde. In acest moment, raportul de acuratete al Vatis Tech pe limba romana depaseste in medie 95%, in timp ce Google si Microsoft primesc 85%. Tehnologia este folosita cu succes in mai multe industrii precum media, legal, medical sau call centere.

 • 12 january 2023180 de milioane de euro vor fi investiti in industria auto din Serbia

  Ministerul Economiei din Serbia a anuntat o serie de investitii in industria constructoare de automobile, care au fost convenite in decembrie si trebuie sa creeze peste 400 de noi locuri de munca in intreaga tara. Aceasta informatie a aflat BalkanEngineer.com de la Serbianmonitor.com. Un total de 420 de persoane vor fi angajate ca urmare a investitiilor de la Stara Pazova, Novi Sad, Jagodina si Surdulica, iar valoarea totala a investitiilor se va ridica la 180 de milioane de euro. Proiectele sunt sprijinite si de Ministerul Economiei. Cea mai mare suma va fi investita de Nidec Electric Motor Serbia – 93 de milioane de euro pana in 2026.

 • 10 january 2023Compania bulgara Alterco a achizitionat 60% din compania slovena GOAP

  Compania bulgara de dispozitive “inteligente” Alterco a anuntat ca a achizitionat 60% din compania slovena GOAP – furnizor si producator de servicii si produse IoT, a aflat BalkanEngineer.com de la Capital.bg. Prima faza a investitiei este in valoare de 2 milioane de euro, fiind semnate acorduri cu toti cei patru actionari ai companiei GOAP, Leon Krali, Bojan Sark si Marko Dančević, precum si cu compania slovena Kolektor Group. Potrivit contractului de optiuni, pe care ambele parti l-au incheiat, Alterco are optiunea neconditionata de a cumpara (optiune call), iar vanzatorii – optiunea conditionata de a vinde (optiune put) doua pachete de actiuni ale companiei.

 • 05 january 2023Productia auto din Romania atinge un nou record in 2022

  Productia la cele doua fabrici din Romania, care produc autoturisme, s-a apropiat de 50 000 de vehicule in noiembrie, ducand numarul total de masini produse in perioada pana in prezent la 473 535 de unitati, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. In aceste conditii, productia pe intregul an este probabil sa depaseasca recordul atins in 2019 si sa depaseasca pragul de 500 000 de unitati. In noiembrie, Dacia a asamblat 33 066 de masini, peste media lunara a producatorului din acest an, ceea ce confirma o tendinta pozitiva. Totodata, la Craiova, Ford Otosan a produs 15 496 de vehicule, un volum mai mic decat media lunara a producatorului, dar mai mare decat luna precedenta.