Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

 • 24 february 2021Romania a inregistrat o crestere de 15.9% in domeniul constructiilor in 2020

  Volumul activitatilor de constructii din Romania a crescut cu 15.9% in 2020. Rate duble de crestere sunt observate si in toate cele trei sectoare – cele rezidentiale, nerezidentiale si constructii ingineresti. Constructia de cladiri nerezidentiale, precum birouri si centre comerciale, in Romania a inregistrat o crestere mai mica – cu 10.9%, in comparatie cu segmentul rezidential, care are o crestere de 17.8%. Volumul reparatiilor capitale a crescut cu 46%, iar lucrarile de intretinere au crescut cu 24.4%. Alaturi de constructii, crestere au remarcat si alte industrii precum cea farmaceutica, chimica, comertul cu amanuntul, logistica si tehnologia informatiei.

 • 22 february 2021Proiecte din Bulgaria nominalizate pentru Mies van der Rohe Award

  Opt proiecte din Bulgaria au fost nominalizate pentru premiile Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana Міеѕ vаn dеr Rоhе Аwаrd, a aflat BalkanEngineer.com de la Gradat.bg. Міеѕ vаn dеr Rоhе Аwаrd sunt acordate la fiecare doi ani din numele Comisiei Europene, Parlamentul European si fundatia Міеѕ vаn dеr Rоhе. Editia viitoare a concursului va avea loc in 2022. Nominalizarile au fost difuzate de Camera Arhitectilor din Bulgaria, Uniunea Arhitectilor din Bulgaria, arh. Byapa Zhelyazkova, in calitate de expert international independent, si prof. dr. arh. Georgi Georgiev – sef al departamentului “Arhitectura” la New Bulgarian University.

 • 17 february 2021Serbia a adoptat o strategie de dezvoltare stiintifica si tehnologica

  Ministerul Educatiei, Stiintei si Dezvoltarilor Tehnologice din Serbia a anuntat ca guvernul tarii a adoptat o Strategie de dezvoltare stiintifica si tehnologica in Serbia pentru perioada 2021-2025, intitulata “Puterea cunoasterii”, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. In pregatirea strategiei si a consultarilor au participat reprezentanti ai Academiei sarbe de stiinte si arte, Consiliului National pentru Dezvoltare Stiintifica si Tehnologica, Asociatia Institutelor din Serbia, Conferinta Universitatilor din Serbia, Fondul pentru stiinte din Republica Serbia, Fondul de Inovare, Centrul pentru Promovarea Stiintei, Parcul Stiintific si Tehnologic din Belgrad si alti cercetatori proeminenti.

 • 15 february 2021Activitatile la proiectul pentru sistemul BRT din Skopje continua

  Capitala macedoneana Skopje va primi in luna martie anul acesta proiectul preliminar si documentatia insotitoare pentru prima linie a viitorului sistem de linii rapide de autobuz (BRT) din oras, a aflat BalkanEngineer.com de la agentia de stiri Meta.mk. Prima linie va avea o lungime de 12.81 km si va fi formata din 21 de statii de autobuz si 2 terminale de autobuz. Prima transa a imprumutului pentru proiect, care va fi acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, se ridica la 47.6 milioane euro. Fondurile vor fi utilizate pentru pregatirea proiectului principal, constructia primei linii, precum si pentru viitoarele depouri, reconstructia bulevardelor si strazilor de-a lungul traseului.

 • 10 february 2021Zoppas isi extinde echipa in Serbia

  Compania italiana de productie Zoppas intentioneaza sa isi extinda echipa in Serbia cu alti 300 de angajati, a aflat BalkanEngineer.com de pe site-ul web eKapija.com, care il citeaza pe Dorel Enache, directorul general al companiei pentru Romania si Serbia. Compania este prezenta pe piata sarba din 2016. Unitatea de productie a companiei din tara este situata in orasul Kikinda, iar echipa sa este formata din 700 de persoane. Potrivit primarului din orasul Kikinda – Nikola Lukac, in 2021 la unitatea de productie din Serbia va fi mutata o linie de productie de la fabrica Zoppas din Romania. Zoppas Group este lider mondial producator de elemente pentru aparate electrocasnice de incalzire, sisteme industriale si produse pentru scopuri industriale speciale.

 • 08 february 2021ESO a raportat o crestere ridicata a productiei de energie electrica de la CHE in Bulgaria

  In luna ianuarie a acestui an Operatorul sistemului de energie electrica din Bulgaria (ESO) a inregistrat o crestere semnificativa a productiei de energie electrica de la centralele hidroelectrice (CHE). Acest lucru a devenit fapt ca urmare a ploilor abundente in cursul lunii, a aflat BalkanEngineer.com de la Investor.bg. Pentru perioada raportata centralele hidroelectrice au produs 562 GWh de energie electrica, ceea ce reprezinta aproape 280% mai mult decat in luna ​​ianuarie 2020. In acelasi timp, in luna ianuarie a acestui an productia de energie electrica din Bulgaria a crescut cu 5%, ajungand la un total de 4.14 TWh.

 • 03 february 2021Macedonia de Nord finanteaza gospodariile care utilizeaza SER

  Guvernul Macedoniei de Nord a adoptat un program de promovare a eficientei energetice si a utilizarii surselor de energie regenerabile (SER) de catre gospodarii in anul 2021, a aflat BalkanEngineer.com de la BalkanGreenEnergyNews.com. Fondurile prevazute in cadrul programului se ridica la aproximativ 840 000 de euro. Programul va oferi gospodariilor in mod suplimentar 130 000 de euro pentru achizitionarea si instalarea colectoarelor solare termice. In total vor fi alocati 360 000 de euro pentru achizitionarea si instalarea ferestrelor din PVC sau aluminiu, iar 230 000 de euro vor fi directionati catre achizitionarea si instalarea semineelor pe peleti.

 • 01 february 2021Hasit isi extinde productia in Romania

  Grupul german, specializat in productia de materiale de constructie, Hasit studiaza posibilitatea de achizitie a unei noi fabrici in Romania sau de a face o investitie greenfield. Fondurile pe care compania va investi in proiect se ridica la 5 milioane de euro. Pe teritoriul Romaniei Hasit opereaza doua fabrici – in judetul Giurgiu si judetul Cluj, iar pe termen lung intentioneaza sa-si extinda productia in tara pana la un total de patru fabrici, a anuntat editia Ziarul Financiar, citata de Romania-Insider.com. In paralel, compania are in vedere dublarea capacitatii de productie in fabrica de langa Bucuresti, prin construirea unei noi linii de fabricatie si o investitie de 1.5 milioane de euro.

 • 27 january 2021Incepe constructia interconectorului Bulgaria – Serbia

  A fost dat inceputul pregatirii proiectului de lucru pentru inlocuirea echipamentului suprateran la depozitul de gaze „Chiren“. Se extinde, de asemenea, si capacitatea instalatiei de stocare a gazului de la 500 de milioane la peste 1 miliard m3 de gaz, care este un element cheie al investitiei bulgare in terminalul de gaze lichefiate din Grecia, precum si cu privire la interconectorul tarii cu Grecia. Directorul executiv al operatorului de gaze “Bulgartransgaz” Vladimir Malinov a declarat ca a fost deja lansata o achizitie publica in valoare de aproximativ 144 milioane leva (BGN) pentru furnizarea de echipamente si constructia interconectorului, care pe teritoriul Bulgariei are o lungime de 62 km.

 • 25 january 2021A fost anuntata o licitatie pentru constructia liniei de cale ferata Kumanovo – Kriva Palanka

  Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat o noua licitatie pentru selectarea executantului pentru finalizarea lucrarilor de constructie la linia de cale ferata Kumanovo – Kriva Palanka in Macedonia de Nord. Compania de constructii, care va fi selectata pentru constructia liniei de cale ferata, va trebui sa instaleze infrastructura de semnalizare si telecomunicatie pe tronsonul din orasul Kumanovo pana in satul Beljakovce. In licitatia anuntata se precizeaza, de asemenea, ca termenul limita pentru finalizarea activitatilor este de 36 de luni.