Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 25 november 2022AVR Solar Park планира изградњу соларне електране у Србија

  Компанија AVR Solar Park из Новог Београда иницирала је израду детаљног регулационог плана за соларну електрану у месту Сараоци, Смедерево, Србија. Ово је сазнао портал научи Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Подручје обухваћено планом налази се у месту Сараоци, у изграђеном делу насеља, а највећи део се користи као пољопривредно земљиште иу приватном је власништву. Планирана је изградња соларне електране укупне снаге око 12 MW, од чега је максимални инсталисани капацитет у првој фази до 10 MW, а затим ће се додати још 2 МВ. Тачна снага објекта зависиће од технолошких карактеристика постављених панела.

 • 23 november 2022Син Карс излази на берзу у Амстердаму, финансирао фабрику у Румунији

  Русенски произвођач електричних аутомобила Син Карс Индустри АД планира да изађе на берзу у Амстердаму крајем 2024. године, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Economic.bg. Циљ је да се прикупи додатни капитал како би се помогло компанији да заврши изградњу своје будуће фабрике у Румунији. Учешће на холандској берзи ће дати додатни подстицај производњи електричних возила L CITY. Модели серије у последње време изазивају интересовање у иностранству, а почетком лета бугарска компанија је потписала уговоре за набавку, увоз и дистрибуцију електричних аутомобила.

 • 18 november 2022Платформа за заједничко улагање SeedBlink је лиценцирана

  SeedBlink, европска платформа за заједничко улагање у стартап, добила је лиценцу Румунског финансијског надзорног органа (ASF) као пружалац услуге групног финансирања у складу са ECSPR (Уредба о европским провајдерима услуга групног финансирања компанија), сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Profit.bg. На тај тачин, SeedBlink постаје прва алтернативна платформа за заједничко улагање у Централној и Источној Европи која је овлашћена према новој регулативи. На европском нивоу, само 4 друге платформе су добиле ову лиценцу од локалних јурисдикција, које раде углавном у западној Европи: Шпанија, Летонија, Холандија и Француска

 • 16 november 2022Nоkіаn Туrеѕ улаже 650 милиона евра у фабрику гума у Румунији

  Фински произвођач аутомобилских гума Nоkіаn Туrеѕ најавио је да ће уложити око 650 милиона евра у нову фабрику аутомобилских гума у Румунији, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Очекује се да ће фабрика почети са радом крајем 2024. године. Инвестиција компаније Nоkіаn Туrеѕ једна је од највећих у аутомобилском сектору у Румунији последњих година, што ће град позиционирати као европски центар за производњу гума. Фабрика ће производити око 6 милиона гума годишње са потенцијалом за повећање производње у будућности. Објекат ће бити лоциран и дистрибутивна база за ширење и дистрибуцију производње.

 • 11 november 2022Први ритејл парк у Пернику, у Бугарској, отворио је своја врата

  Отворен је први ритејл парк у Пернику у Бугарској. Комплекс се налази на површини од близу 40 хектара и један је од највећих и најмодернијих пројеката у региону, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Комплекс ће свим својим клијентима понудити низ погодности. Малопродајни објекат је комерцијални простор од преко 15.000 m2, распоређен у 17 продавница, а купци ће моћи да користе бројне услуге. Сајт нуди и паркинг за око 400 корисника. Ритејл Парк је изграђен за годину дана, а извођач радова је грађевинска компанија MCK Гpуп. Пројекат ће по први пут привући у Πерник хипемапĸет Мr. Вrісоlаgе.

 • 09 november 2022Више од 100 MW фотонапонских система постављен у Србији

  Коришћење соларне енергије за производњу електричне енергије постаје тренд у Србији. Током протеклих неколико месеци, домаћинства и предузећа су инсталирали око 360 кровних соларних електрана укупног капацитета 5,7 MW, док је још 100 MW у плану. Ово сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Кровне соларне електране које су постављала домаћинства и предузећа у Србији до пре неколико месеци биле су ретке, али је доношењем одговарајућег регулаторног оквира грађанима омогућено да производе зелену енергију за сопствену потрошњу.

 • 04 november 2022Kostal је донирао опрему Универзитету „Св. Ћирило и Методија“

  Произвођач аутомобилских компоненти Костал Македонија (Kostal) донирао је опрему и сервисне услуге у износу од преко 20.000 евра намењених Лабораторији за мехатронику Института за механику Машинског факултета Универзитета „Ст. Ћирило и Методија“ у Скопљу, Северна Македонија. Донација садржи и информатичку опрему намењену потребама целе установе, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Izvok.mk. Лабораторија Машинског факултета у Скопљу имаће уређаје који ће се користити у образовне и научне сврхе. Тако ће нове генерације машинских инжењера још више примењивати и продубљивати стечена теоријска знања.

 • 02 november 2022Mercedes-Benz улаже у фабрику електричних погона у Румунији

  Пословница компаније Mercedes-Benz у Румунији, компанија Star Assembly, уложила је деветоцифрену суму у фабрику електричних погона, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Seenews.com. На овај начин компанија ће проширити свој производни портфолио и укључити монтажу погонских агрегата за нову генерацију електричних возила Mercedes-EQ од 2025. године. Нова производна површина биће 30.000 m2 и биће смештена на садашњој локацији фабрике Star Assembly у централном румунском граду Себешу, а изградња ће почети у првом кварталу 2023. године.

 • 28 october 2022Magna Mirrors отвориће око 1.300 радних места у области Струге

  У Технолошко-индустријској развојној зони у Струги, у Северној Македонији, свечано је отворена фабрика канадске компаније Magna Mirrors у којој ће се производити ретровизори за аутомобиле. Ово је сазнао портал Balkanengineer.com са сајта Izvok.mk. Инвестициони циклус компаније Magna почео је у марту 2021. године и трајаће до 2026. године, а објекат који ће бити изграђен имаће површину од око 17.000 m2. Компанија ће запослити око 1.300 људи када достигне планиране капацитете, а подршка државе је око 50 одсто укупних инвестиција кроз пореске и царинске олакшице, као и грантове за нова радна места, трошкове улагања и конкурентност.

 • 26 october 2022Српска термоелектрана на угаљ Костолац В3 почеће са радом у септембру

  Пројекат Костолац В3 ушао је у завршну фазу. У року од месец и по дана биће испоручено више од 98 одсто опреме, а укључивање блока у енергетску мрежу Србије очекује се у септембру 2023. године, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Почела је монтажа турбине, а ускоро ће уследити и монтажа генератора, рекао је Костолац В3. Снага блока је 350 MW, са нето ефикасношћу од 37,3%. Блок испуњава све законске стандарде заштите животне средине. Костолац Б3 ће имати учешће до 7% у производњи ЕПС-а. Пројекат термоелектране на угаљ предвиђа смањење емисије сумпор-диоксида на 150 mg/m3.