Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 29 may 2024Извоз Албаније у априлу 2024. враћа се у позитиван тренд

  У априлу 2024. албански извоз је забележио позитиван раст, преокренувши тренд пада последњих месеци. Промена је углавном изазвана повећаном продајом горива у Шпанију и порастом извоза хране, пића и дувана, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Albaniandailynews.com. Међутим, сектори текстила и обуће, који су и највећи сегмент албанског извоза, настављају да бележе пад. Према албанском националном заводу за статистику, ИНСТАТ, трговински дефицит земље у априлу је остао релативно стабилан у односу на претходну годину и износио је 41 милијарду лека (408 милиона евра).

 • 27 may 2024Почели су радови на граничном прелазу Струмјани - Берово између Бугарске и Северне Македоније

  Гранични прелаз Струмјани-Берово, који ће повезивати Бугарску и Северну Македонију, добио је зелено светло за имплементацију, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Инвестиција вредна више од 11 милиона евра представља највећи пројекат у оквиру програма прекограничне сарадње којим руководи Министарство регионалног развоја и јавних радова (МРРЈР). На бугарској територији биће изграђено неколико зграда и биће завршен пут који води до тачке. Са друге стране границе, у Северној Македонији, биће модернизовани постојећи објекти и објекти. Главни приоритет у грађевинским активностима биће уградња обновљивих извора енергије (ОИЕ) и употреба енергетски ефикасних материјала.

 • 23 may 2024Србија завршава нови интермодални терминал вредан 15,5 милиона евра у Београду

  Србија је на прагу завршетка интермодалног терминала вредног 15,5 милиона евра у београдском предграђу Батајница, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Пројекат, који води Министарство за инфраструктуру Србије, има за циљ да претвори терминал у регионално транспортно чвориште. Пројекат Интермодалног терминала у Београду има за циљ унапређење логистичких веза у Србији и добио је финансијску подршку од 13,8 милиона евра гранта Европске уније и додатних 1,7 милиона евра од Владе Србије.

 • 21 may 2024Северна Македонија ће повезати своје тржиште електричне енергије са суседима из Европске Уније до 2026. године.

  Северна Македонија треба да заврши прву интерконекцију свог организованог тржишта електричне енергије са суседним државама чланицама ЕУ до краја 2026. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта BalkanGreenNews.com. Овај стратешки потез има за циљ да интегрише Северну Македонију у шире европско тржиште електричне енергије, што је значајан корак за земљу у њеној потрази за чланством у ЕУ. Симон Шутиноски, генерални директор Националног оператера тржишта електричне енергије Северне Македоније (МЕМО), истакао је важност интеграције тржишта током Форума за интеграцију тржишта електричне енергије одржаног у Европском парламенту у Бриселу.

 • 17 may 2024Произвођач еколошког грађевинског материјала Ecor Global гради нову фабрику у Србији

  Ecor Global, водећи амерички произвођач еколошки прихватљивих грађевинских материјала, спреман је да прошири своје пословање изградњом друге фабрике у Србији, сазнаје портал BalkanEngneer.com са сајта SeeNews.com. Локација новог објекта је северна општина Нови Бечеј.

 • 15 may 2024Бугарска компанија за намештај Тубна Мебел модернизовала је своју производњу улагањем од близу пола милиона евра

  Породична компанија Тубна Мебел, са седиштем у Добричу у Бугарској, планира да уложи значајан износ у имплементацију нових технологија у свој производни процес, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Capital.bg. Одобрени пројекат обухвата инвестицију од 930.000 лева, од чега се 35% издваја бесплатно по процедури „Подршка преласку на циркуларну економију у предузећима“ из Плана опоравка и одрживости, чиме ће произвођач омогућити имплементацију праха. постројење за премазивање и робот за заваривање. Очекује се да ће као резултат модернизације компанија смањити количину отпада који настаје током производње јединице производа.

 • 13 may 2024BIG Mega Renewable Energy је обезбедио финансирање од 92 милиона евра за ветропарк Urleasca у Румунији

  BIG Mega Renewable Energy, водећи програмер пројеката обновљивих извора енергије, обезбедио је преко 92 милиона евра финансирања за своју ветропарк Urleasca у Румунији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreennews.com. Овај подухват, подржан од стране Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и ОТП банке, представља прави улазак компаније у сектор обновљивих извора енергије у Румунији. Очекује се да ће објекат, са пројектованим капацитетом од 102 MW, значајно допринети циљевима земље у погледу чисте енергије тако што ће производити око 277 GWh електричне енергије годишње.

 • 10 may 2024Alstom је отворио високотехнолошки погон за одржавање возова у Букурешту, Румунија

  Alstom, светски лидер у паметној и одрживој мобилности, отворио је Alstom Grivita Depot у Букурешту, Румунија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта компаније. Објекат је први те врсте у земљи и пројектован је специјално за одржавање и испитивање електричних возова и локомотива. Отварање депоа поклапа се са прославом 30. годишњице Алстомове делатности у Румунији. Депо Grivita је сада у функцији, са првим електричним возом (EMU) по наруџбини од 37 возова за Управу за реформу железнице (ARF) који тренутно пролази кроз низ ригорозних тестова.

 • 08 may 2024Турски Sahterm ће изградити фабрику и развојни центар за 100 милиона евра у Северној Македонији

  Водећи турски произвођач грејних елемената за кућне апарате Sahterm Elektrikli Isiticilar San. ve Tic. A.S. намерава да прошири своје пословање значајним улагањем у Северну Македонију, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија је постигла договор са Дирекцијом за технолошке индустријске развојне зоне (TIDZ) Северне Македоније о изградњи фабрике вредне 100 милиона евра у главном граду Скопљу. Према условима уговора, Sahterm ће изнајмити преко 20.000 м² земљишта у растућој индустријској зони Скопља 2.

 • 04 may 2024Општина Тирана потписала је споразум о сарадњи на изградњи нове индустријске зоне

  У стратешком потезу за будућност албанске привреде, општина Тирана и Министарство економије, културе и иновација земље потписали су споразум о сарадњи на изградњи области технолошког и економског развоја (TEDA Tirana), која се налази између градова Кашари и Вакари. Ову информацију сазнаје портал BalkanEngineer.com са портала агенције БТА.