Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 14 august 2018У току је изградња инфраструктуре у индустријској зони Прилеп, Македонија

  За потребе зоне технолошког развоја индустрије у граду Прилеп, Македонија, изградиће се приступни путеви и водовод, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта македонског Министарства саобраћаја и комуникација. Пројекат предвиђа изградњу путева на два нивоа, који ће омогућити лако и безбедно укључивање и искључивање са аутопута Прилеп-Битољ. Укупна дужина планираних путева за изградњу је око 2,8 км. Очекује се да ће у року од годину и по дана да се спроведе цео пројекат, који ће олакшати рад свих компанија које се тренутно раде у овој области и тиме привући будуће инвеститоре.

 • 09 august 2018Хувефарма наставља изградњу своје нове фабрике у Пештери, Бугарска

  Бугарска фармацеутска компанија Хувефарма, специјализована за производњу прехрамбених додатака и производа за ветерину, наставља са изградњом своје нове фабрике у Пештери, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Инвестиција у нове капацитете је преко 320 милиона лева. Изградња је почела ове године и одвија се у предвиђеним роковима. Циљ компаније Хувефарма је да се нови производни погон доведе до краја 2018. године. Након почетка производње нове фармацеутске фабрике, очекује се да ће се производни капацитет компаније повећати за најмање 50%.

 • 07 august 2018Србија гради аутопут од Прељане до Пожеге током 2019. године

  Србија ће почети изградња 30,9 километара деонице Прељина – Пожега, која је део ауто пута између престонице и Црне Горе, током марта 2019. Део ауто пута, од града Прељина, до града Пожега је део Паневропског транспортног коридора XI, који повезује италијански град Бари са престоницом Румуније - Букурештом, и који пролази кроз луку Бар у Црној Гори и Београд. Планирано је да се ове године заврши 103 км. Министарство за инфраструктуру Србије саопштила је да је потписало уговор са кинеском грађевинске компаније CCCC за изградњу аутопута на територији Србије.

 • 02 august 2018Америчка компанија DURA Automotive Systems гради фабрику у Македонији

  DURA Automotive Systems, водећи светски развојни центар и произвођач контролних система за возила, почео је изградњу фабрике за аутомобилске компоненте у индустријској зони Бунарџик у Скопљу, Македонија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта ekapija.com. Инвестиција вреди 18 милиона евра. Изградња објекта, који ће производити лајсне од алуминијума и кровне основе за европске произвођаче аутомобила, требало би да буде завршен до краја године, очекује се да ће се отворити у 2019.

 • 31 july 2018Фабрика машина за прање Arctic ће бити изграђена у Румунији

  Европска инвестициона банка (ЕИБ) је одобрила 68 милиона евра румунском произвођачу кућних апарата Arctic, која је део Arçelik Group –трећег по величини произвођача беле технике у Европи, да изгради нову фабрику машина за прање, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта The Romania Journal. Нови производни погон ће бити изграђен у региону Јужној Мунтенија, која се карактерише високом незапосленошћу и ниским степеном технологије производње. Због тога се очекује да пројекат компаније Arctic подстакне регионални потенцијал и привуче додатне инвестиције.

 • 26 july 2018Међународна изложба текстила, машина и технологија организована је у Националном Изложбеном Центру – Софија

  Прво издање Међународне изложбе текстила, машине и технологије ТМТ Expo ће бити одржана у периоду од 2. до 4. октобра 2018 у Интер Експо Центру (ИЕЦ) – Софија, Бугарска, обавестили су организатори портал BalkanEngineer.com. Циљ, који је ИЕТ поставио пред себе је да ТМТ Expo постане један од највећих професионалних форума за текстилну индустрију у Југоисточној Европи и основно представљање текстила, стварајући могућности за оптималан развој индустрије текстила, одеће и одеће.

 • 24 july 2018HBIS улаже у Железару Смедерево

  HBIS Serbia Iron & Steel, подружница кинеског произвођача челика Hebei Iron & Steel Group, уложице 150 милиона евра у српску фабрику "Железара Смедерево". До сада је НВІЅ уложила око 158 милиона евра у модернизацију железаре Смедерево, коју је ова компанија купила 2016. године на 46 милиона евра. Нова инвестиција ће се остварити до 2020. године и укључује надоградњу опреме у постројењу и имплементацију мера за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и прашине из постројења. Железара Cмeдepeвo, најважнија фабрика за производњу метала у земљи, од кључне је важности за економију земље.

 • 19 july 2018Ромгаз ће улагати у хемијску индустрију

  Највећи румунски произвођач природног гаса, Ромгаз, намерава инвестирати у хемијску индустрију, изјавили су за портал BalkanEngineer.com из компаније. Развојна стратегија компаније већ укључује интересовање за производњу вештачких ђубрива. Ромгаз планира да преузме један од три највећих румунских постројења за вештачко ђубриво, део ИнтерАгро групе. Компанија може уложити милијарду долара у свој нови подухват нема дуговања и има растући промет. Још један правац у проширењу активности Ромгаза је изградња гасне електране у близини града Дева.

 • 17 july 2018Wizz Air је отворио свој први хангар на Балкану у Софији, Бугарска

  Мађарска ниско тарифна авио компанија Wizz Air у партнерству са бугарском компанијом за авио превоза Rose Air, отворила је у Софији први хангар за одржавање ваздухоплова на Балканском полуострву, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Површина хангара је 5.000 квадратних метара у северном делу аеродрома Софија. Капацитет новог хангара је преко 300 авиона годишње. У њему ће се обављати технички прегледи авиона типа С, а планира се да у каснијој етапи обављају и сложенији прегледи – типа D. У хангару ће се моћи налазити у истом тренутку до 3 авиона типа Airbus А320.

 • 12 july 2018Повећана заинтересованост за металуршку фабрику ArcelorMittal Galati у Румунији

  JSW Steel, један од водећих произвођача сировог челика у Индији, саопштио своје намере да купи челичану у на ArcelorMittal в Галати, Румунија. ArcelorMittal планира да ове године прода румунску фабрику, да би могла да преузме фабрику челика Ilva у Италији, која је највећа у Европи. За ову понуду о куповини фабрике метала у Румунији, интересовање су показале украјинска индустријска група Metinvest, као и италијански произвођач челика Marcegaglia.