Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 23 november 2017Куба је заинтересован за оснивање предузећа са бугарским учешћем

  Куба је заинтересована за оснивање заједничких подухвата уз активно учешће Бугарске. Ово је постало јасно од састанка, који је одржан између помоћника министра економије Александра Манолева и Рамира Валдеса, потпредседника државе и Савета министара и Савета министара Кубе. "Постоје компаније у Бугарској које могу задовољити растуће потребе кубанске привреде", рекао је Манолев. За латиноамеричку острвску земљу, приоритетни су сектори прехрамбене индустрије, воде, енергије, ИКТ и туризам, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Присутни су разматрали могућност отварања заједничких улагања у водене ресурсе и енергетику.

 • 21 november 2017Британска компанија је постала власник рудник олова и цинка у Македонији

  Компаније Central Asia Metals је купила рудник олова и цинка „Sasa“ у Македонији, и том приликом је постала власник 100% власништва од претходног власника Lynx Resources Limited. Вредност трансакције је износила 402,5 милиона долара. Компанија Central Asia Metals PLC је компанија за производњу бакра и основних материјала са седиштем у Казахстану. "Задовољни смо што је процес куповине био успешан. Верујемо да ће ово дати додатни подстицај за укупан развој како локалне заједнице, тако и македонске економије", рекао је Ник Кларк, извршни председник компаније.

 • 16 november 2017Румунија ће уложити милијарду евра за модернизацију 4 електране

  Румунија и израелска компанија Electrica Corporation су у напредној фази разговора за конверзију четири енергетских група у земљи, од угља на гас, у вредности од милијарду евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Енергетски блокови су део Термоцентрале Минција (Mintia) у округу Хунедоара (Hunedoara). Румунски произвођач гаса Romgaz такође ради на изградњи новог погона за гас у Јернуту (Iernut). "Објекти у Минцији и Јернуту се налазе у централном делу земље и заједно ће обновити румунски енергетски систем", рекао је министар енергетике Тома Петку (Toma Petcu). Снага сваке централе је по 100 MW.

 • 14 november 2017Кинеска компанија градиће нову електро-централу на гаса у Србији

  Српска нафтна група NIS (Нафтна индустрија Србије) потписала је уговор са кинеском компанијом Shanghai Electric Group за изградњу нове гасне електране од 200 MW у Панчеву у северној Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Shanghai Electric Group је победила на тендеру за пројекат међу конкуренцијом из компанија из Аустрије, Грчке, Кине и Швајцарске. Изградња ТЕ ће почети у другом кварталу 2018. године, наводи НИС у својој изјави. Инвестиција износи 180 милиона евра, а већина средстава обезбеђује Гаспром. Фабрика у Панчеву ће бити изграђена у веома кратком времену, а њен капацитет ће бити 121 Gcal.

 • 09 november 2017Иновативни производи из области Hi Tech и Роботизације биће представљени на форуму у Софији, Бугарска

  Бугарска Конфедерација за Иновације организује Међународни пословни форум под називом "Будући облик сарадње између иноватора и инвеститора," сазнаје портал BalkanEngineer.com уче од Извршне Агенције за промоцију малих и средњих предузећа у Министарству економије. Манифестација ће се одржати 11. новембра 2017. у сали "Џон Атанасов", Софија Тех Парк, ул. Цариградско Шосе, № 111, у Софији. На Међународном пословном форуму, иноватори и инвеститори ће моћи размењивати искуства из области високих технологија и роботизације.

 • 07 november 2017Већ 43 године за редом Скопље организује међународну изложбу иновација Tehnoma

  Македонска престоница је била организатор међународне техничке изложбе крајем септембра, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења Македонске информативне агенције (МИА). Током догађаја представљено је више од 100 иновативних пројеката. Tehnoma је сајам технике за компаније из области металургије, електронике, неметала и грађевинарства, што омогућава великом броју међународних излагача да презентују своје најновије производе и развој. Сајам иновација одржао се по 43. пут за редом у Скопљу.

 • 03 november 2017Бугарска ће организовати међународне конференције ради побољшања ефикасности ресурса у марту следеће године

  Већ 14. годину за редом биће организован Виа Експо у организацији града Софије, Бугарска. Ова манифестација је међународна изложба и конференција у области ЕЕ и РЕ (енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије), Smart Cities (паметни градови) и Save the Planet (управљање отпад и рециклажа), најавили су организатори за портал BalkanEngieer.com. Током манифестације, која ће се одржати од 27. до 29. марта 2018. године ће бити представљене новости из области развоја у релевантним секторима и перспективних пословних целина у југоисточној Европи.

 • 02 november 2017Србија планира изградњу индустријског парка у износу од 300 милиона евра у Београду

  Влада Србије је најавила заједнички пројекат са компанијом China Road and Bridge Corporation (CRBC) за изградњу индустријског парка у Београду. Сврха инвестиције од око 300 милиона евра је да главни град постане интелигентна центар за развој нанотехнологије, биотехнологије и примену иновација и ИТ система у индустрији. Очекује се да након изградње индустријског парка буде отворено 10.000 нових радних места. Пројекат великих размера ће дати шансу да се задрже млади инжењери у Србији и јачање економског и технолошког развоја земље.

 • 31 october 2017На Самиту 100 у Скопљу је разматран пројекат изградње инфраструктуре за електричне аутомобиле на Балкану

  Изградња путне инфраструктуре за електрична возила на Балкану је један од најављених пројеката, објављених током Самита 100 у Скопљу. Самит за пословне лидере у југоисточној Европи одржан је у македонској престоници 16. и 17. октобра. Балкански пројекат има за циљ да створи електричну путну инфраструктуру која повезује главне градове у региону са укупном дужином од 2400 км. Ове године централна тема је била "Међусобно повезивање", и она је разматрана од стране једног броја презентација, радионица и панел дискусија.

 • 26 october 2017Румунска компанија је уложила 5 милиона евра у модернизацију ХЕ Калиманешти

  Румунска компанија за хидро енергију Hidroelectrica ће уложити 5 милиона евра у модернизацију хидроелектране Калиманешти (Călimănești),која се налази у централној Румунији, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења компаније. Изградња ће у потпуности бити финансирана од стране развојних фондова компаније Hidroelectrica. Снабдевач технолошком опремом ће бити компанија UCM Resita, која је специјализована за инжењеринг и производњу електричне опреме. Очекује се да ће модернизација хидроелектране Калиманешти бити завршена у наредних 12 месеци.