Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 31 march 2023Ролпласт Група АД отворила је проширење своје базе у Костинброду, Бугарска

  Са инвестицијом вредном 30 милиона лева, бугарска компанија Роплацт гпуп АД проширила је производњу у индустријској зони Костинброд у Бугарској, сазнаје портал BalkanEnigneer.com са сајта Money.bg. Пројекат подразумева нови административни тим и проширење производне базе, чиме ће бити додато 30 нових радних места, што већ премашује 500 за целу компанију. Извршни директор Роплат групе АД Светлин Николчев обећао је да компанија сада послује на пет континената. Уосталом, значајна аутоматизација процеса довела је до много већег обима производње у технолошки напреднијем времену. Активно се ради и на изградњи путне везе која ће обезбедити бољу повезаност Индустријске зоне са градом Костинброд.

 • 30 march 2023BESICO је добио грађевинску дозволу за нови пословни парк на 30 km од центра Београда

  Грађевински инвеститор BESICO, чији су фокус индустријске некретнине, саопштио је да је добио грађевинску дозволу за нову локацију - BESICO Park Belgrade North, сазнаје портал BalkanEnginee.com са сајта Ekapija.com. Компанија је спремна за почетак изградње прве хале укупне закупљиве површине 17.585 m2. Пројекат логистичко-производних хала је класе „А“, а укупна закупна површина хале износиће 46.077 m2. BESICO Park Belgrade North се налази на само 30 km од центра Београда и 50 km од центра Новог Сада и има добру доступност аутопута за Грчку, Бугарску, Мађарску - само 1 km у оба смера.

 • 28 march 2023Румунска компанија Unilever уложиће 20 милиона евра у нову фабрику у Украјини

  Румунска компанија Unilever најавила је да ће уложити 20 милиона евра у нови производни погон за производе за личну негу у Кијевској области у Украјини, како би подржала раст свог пословања и показала дугорочну посвећеност земљи. Изградња ће почети ове године, а отварање фабрике очекује се 2024. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Нова фабрика ће отворити око 100 радних места и производити производе за личну негу укључујући шампоне и гелове за туширање за брендове као што су Dove, Axe, TRESemmé и Clear. Погон ће првенствено снабдевати домаће украјинско тржиште, али има будући извозни потенцијал на европска тржишта.

 • 23 march 2023Планирано је да се у Монтани у Бугарској изгради плутајући фотонапонски парк

  Први плутајући фотонапонски парк у Бугарској може почети са радом у року од 4 године. Он ће се налазити на територији вештачког језера Огоста. Првобитно је планирано да ово постројење има капацитет од око 1 GW, али ће на крају капацитет бити између 500 и 800 MW, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Ниво инвестиције зависи од величине фотонапонског парка, где ће 1 MWh инсталисане снаге коштати око милион евра. За потребе пројекта моћи ће да искористе око 850 ha површине језера Огоста, која износи укупно 2000 ha.

 • 21 march 2023Северномакедонска компанија Витаминка АД остварила је позитивне финансијске резултате

  Северномакедонска компанија за прехрамбене производе Витаминка АД остварила је нето добит од 29.478 хиљада денара за период јануар - децембар 2022. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. У 2022. години нису регистроване промене у рачуноводственим политикама, рачуноводственим проценама и методама вредновања позиција у финансијским извештајима Витаминке. Остварени јединични укупни приходи за 2022. годину износе 3.899.389 хиљада македонских денара и у односу на остварене у 2021. години показују пораст од 27%. У структури укупних прихода највеће учешће, 98%, заузимају приходи од продаје производа и услуга из основне делатности, који су у односу на остварене у 2021.

 • 16 march 2023Приход румунске компаније ROCA Industry порастао је за 24% на годишњем нивоу у 2022

  ROCA Industry, прва румунска холдинг компанија за грађевинске материјале коју је покренула компанија ROCA Investments, известила је да су њени комбиновани приходи порасли за 24% у односу на претходну годину на 388 милиона леја (скоро 80 милиона евра) на нивоу групе током 2022. године, према прелиминарном годишњем извештају за 2022. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-insider.com. Отпорне у нетипичном тржишном контексту обележеном повећањем трошкова сировина током године, компаније из портфеља ROCA Industry су имале могућност да већину трошкова укључе у цену продатих производа, тако да је маржа EBITDA износила 11% у 2022.

 • 14 march 2023Glavbolgostroy је отворила фабрику за армирано-бетонске конструкције у Пазарџику

  Glavbolgostroy Πрифаб, део структуре Glavbolgostroy, званично је отворила фабрику за преднапрегнуте челично-бетонске конструкције у граду Пазарџик, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Инвестиција износи преко 10 милиона евра, а биће отворена 63 нова радна места, саопштила је компанија. Glavbolgostroy је добио дозволу за коришћење до августа 2022. године и 6 месеци је утрошено за додатне радове на изградњи постројења, које располаже сасавременом опремом и технолошким линијама. Капацитет фабрике је између 80.000 и 140.000 m2 изграђене површине годишње, а већ постоје планови за њено проширење.

 • 10 march 2023Грађевински посао у Албанији достигао је рекорд од 2,9 милијарди евра у 2021

  Грађевински сектор у Албанији бележи активну активност последњих година, према подацима INSTAT-овог структурног праћења компанија. Значајно је порастао и број компанија у индустрији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са Albaniandailynews.com. Према INSTAT-у, у 2021. години укупни приходи сектора достигли су рекордних 329 милијарди лека, или скоро 2,9 милијарди евра. У односу на претходну годину приходи су повећани за близу 20%. Отприлике трећину овог сектора покрећу јавна улагања.

 • 08 march 2023Alkaloid повећала је консолидовани нето профит за 12 одсто у 2022

  Највећа фармацеутска компанија у Северној Македонији, компанија Alkaloid (Алкалоид), повећала је консолидовани нето профит за 12% на годишњем нивоу на 1,46 милијарди денара у 2022. години, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Домаћа продаја је порасла за 3% на годишњем нивоу на 4,6 милијарди денара у односу на прошлу годину, док је продаја у иностранству порасла за 16% и достигла 9,7 милијарди денара. Цена продате робе већа је за 11% у односу на 2022. годину и достигла је 7,8 милијарди денара.

 • 06 march 2023Румунија ће ускоро постати прва земља са нуклеарном електраном SMR

  Према румунској влади, земља је на путу да постане прва земља са најновијом, најбезбеднијом и најчистијом нуклеарном технологијом. Премијер Николае-Јонел Чука састао се са представницима америчке компаније коопреацијом Fluor, највећег акционара компаније NuScale Power, која развија технологију малих модуларних реактора (SMR). Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Nuclearelectrica и NuScale заједно развијају пројекат за први SMR у Европи на локацији бивше термоелектране у граду Doicești, а у новембру 2021. две компаније су потписале споразум о унапређењу примене SMR технологије компаније NuScale у Румунији до краја деценија.