Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 14 june 2018Отворена је прва фабрика за соларне панеле у Македонији

  У Македонији је отворен први погон за производњу фотонапонских, соларних и термалних панела. Инвестиција је од стране компаније Pixel Group у партнерству са компанијом Solar Power, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Standard.mk. Нова фабрика је изграђена на површини од 1500 квадратних метара и налази се у некадашњој фабрици Раде Кочар у Скопљу и годишње ће производити 20 MW електричне енергије. Очекује се да ће до краја 2018. године у објекат бити уложено 5 милиона евра, а број садашњих 20 запослених ће расти. У зависности од потреба, могу се увести две или три смене.

 • 12 june 2018Конференција Corrosion Prevention Balkans 2018 ће се одржати у Пловдиву, Бугарска

  Дана 28. и 29. јуна 2018. године у хотелу Империал у Пловдиву, Бугарска, одржаће се међународна конференција о заштити од корозије (Corrosion Prevention Balkans 2018) на којој ће се одржати и изложба, као пратећа манифестација, сазнаје портал BalkanEngineer.com од организатора Via Expo. Где, када и зашто смо суочени са корозијом, како је спречити, које су предности различитих система превенције су нека од питања на која ће одговоре потражити учесници конференције.

 • 07 june 2018Одржан 62. Сајам Технике у Београду

  Од 21. до 25. маја 2018 у Београду одржан је 62. издање Међународног сајма технике и техничких достигнућа, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Догађај је окупио преко 600 излагача из 31 земље на 5 континената. Ове године, специјализована техничка изложба одржана је под слоганом "Корак ка будућности". Ово је најзначајнији привредни и технолошки догађај у Србији, што утиче у уметности и нових технологија на целој југоисточној Европи, омогућавајући излагача до жељених тржишта. Сајам траје од 1937. године и од тада до сада је платформа за умрежавање.

 • 05 june 2018Sometra-Грчка улаже у рециклажу обојених метала у Румунији

  Грчки произвођач оксида цинка и шљаке Sometra, уложиће 40 милиона долара у нову опрему животне средине у граду Копса Мика, Румунија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Зелена инвестиција ће распоредити технологију за еколошку рециклажу обојених метала на тржишту. По плану треба да се рециклирају 3 милиона тона отпада из производње обојених метала у Румунији сакупљани више од 70 година. Пројекат обухвата инсталацију две нове велц пећи (Waelz), да се пребаце на комплетни производни процес, почетком 2020. године.

 • 31 may 2018Б. Браун Медикал улаже у нову фабрику у Румунији

  Један од водећих светских снабдевача медицинским уређајима Б. Браун Медикал је почео са изградњом нове фабрике у Румунији, у коју ће инвестирати 120 милиона евра. Б. Браун нуди на глобалном тржишту медицинске опреме производе за анестезију и интензивну медицину, кардиологију, ектра корпорални третман крви и хирургију, као и услуге за болнице, лекаре опште праксе и сектора домаће неге болесника. Нови пројекат компаније у Румунији укључује регионални дистрибутивни центар, центар за истраживање и развој, пословни простор и нови погон за инфузионе растворе.

 • 29 may 2018Македонија гради фотоелектрични парк у месту Осломеј и ветропарк у месту Миравци

  Европска банка за обнову и развој и Европске инвестиционе банке ће учествовати у финансирању ветропарка у близини места Миравци (општина Ђевђелија, Македонија), као и фотонапонски парк у општини Осломеј (западна Македонија). Развој обновљивих извора енергије је један од приоритета македонске владе. Након позитивне сигнале из две европске финансијске институције, државна компанија за добијање енергије, компанија Елем већ ради на документима за учешћа у инвестицијама.

 • 23 may 2018Хидроелектрика ће модернизовати 5 хидроелектрана у Румунији

  Румунски државна компанија Хидроелецтрика, која је највећи произвођач енергије из хидроелектрана у Румунији ће модернизовати пет хидроелектрана, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта RenewablesNow.com. Хидроелектрика послује више од 207 хидроелектрана са комбинованом инсталираном снагом већом од 6432 MW. Пет ХЕ, које ће бити обновљене, припадају комплексу Рамницу Валчеа и раде већ 35 година. Предстојећа побољшања ће се финансирати из сопствених извора компаније.

 • 21 may 2018ScaleFocus инвестира у нови развојни центар у Бургасу у Бугарској

  Бугарска технолошка компанија Scale Focus ће отворити трећи развојни центар у Бугарској након Софије и Пловдива. Због великог потенцијала за развој пословних директора, компанија је одабрала град Бургас. Планирано је крајем 2018. отварање 20 нових радних места, а до краја 2019. још 40, сазнаје портал BalkanEngineer.com. У првих шест месеци, ScaleFocus ће у нов центар уложити око 500.000 лева. Избор локације је резултат доброг партнерства са општином Бургас и блиске сарадње са универзитетима и средњим школама у граду.

 • 17 may 2018Проширује се научно-технолошки парк у Чачку

  Научно технички парк у српском граду Чачак биће проширен помоћу 3,5 милиона евра из државног буџета, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта ekapija.com. Пројекат, који предвиђа реконструкцију постојећих постројења и прикључење нових површина, биће реализован током 24 месеца. Средства ће се користити за обезбеђивање опреме за пословне просторе за потребе нових предузећа. Ово ће помоћи стварању иновативних компанија и омогућити младим стручњацима да остану у граду и примењују своје знање о локалној економији.

 • 15 may 2018Македонија ће наставити хидроенергетске пројекте у местима Чебрен и Галиште

  Македонија планира модернизацију постојећих хидро и термоцентрала и изградњу хидроцентрала у Чебрен и Галиште, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта intellinwes.com. Ова држава предвиђа да до краја 2019. године енергија коју добија из хидроцентрала буде увећана до 780 MW. Изградња хидроцентрала Чебрен и Галиште на Црној Реци у јужној Македонији је планирано крајем прошлог века. Пројектовани капацитети оба објекта су редом 333 / 347 MW и 193.5 MW.