Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 25 june 2019Бугарски и српски ученици ће се обучавати по програмима Microsoft и Proplusion

  Microsoft и невладина организација Proplusion покренули су нову регионалну иницијативу у циљу побољшања информатичке писмености међу ученицима средњих школа на Балкану. Образовни програм, који ће пружити ресурс за подучавање и обуку из информатике, назива се „Gen-D – Изградња дигиталне будућности". Сви материјали на платформи су креирани у Србији и биће обезбеђени на енглеском језику за ученике из сваке земље учеснице.

 • 20 june 2019Македонија је била домаћин Треће међународне конференције BalkanCom о телекомуникацијама

  Трећа међународна конференција о телекомуникацијама одржана је од 10. до 12. јуна 2019. године у Скопљу, Северна Македонија, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Овогодишње издање манифестације под називом "5G and Beyond". Конференција, која се одржава већ трећу годину заредом на Балканском полуострву, глобална је научна платформа која окупља академску заједницу, истраживачке лабораторије и индустрију како би разговарали о изазовима и могућим рјешењима за 5G технологију.

 • 18 june 2019Србија са тендером за изградњу 5G мреже следеће године

  Тендер за изградњу 5G мреже у Србији ће вероватно бити покренута 2020. године, саопштила је Српска регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге. Од краја 2018. до почетка 2019. године, многе европске земље покрећу сличне аукције, а још много тога се планира, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Претходне генерације мобилне телефоније искључиво се заснивају на искуству корисника телекома. Развијена је нова мобилна мрежа пете генерације, заснована на побољшаним услугама, бржем интернету и могућност гледања ТВ програма у реалном времену преко мобилних телефона.

 • 13 june 2019Enel улаже више од 11 милиона евра у паметна бројила за мерење електричне енергије у Румунији

  Enel Group планира да инсталира више од 171.000 паметних бројила за своје купце у Банату, Добруџи и Мунтенији у Румунији. Инвестициони пројекти износе више од 11 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Business-review.eu. "Интелигентна бројила ће поставити темеље за изградњу будућих паметних мрежа, које ће бити у стању одговорити на изазове енергетске транзиције, охрабрујући развој чистих, одрживих и ефикасних енергетских система", кажу у компанији Enel Group.

 • 11 june 2019Планира се изградња интерконекције Бугарске и Србије

  Министри енергетике Бугарске и Србије најавили су да ће интерконектор између две земље бити пуштен у рад 2022. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Одлука о успостављању интерконекције између Бугарске и Србије донета је на самиту о енергетској безбедности у Београду. Министри обе земље слажу се да је изградња инфраструктуре која недостаје кључна за постизање и енергетске сигурности и конкуренције у испоруци гаса за регион југоисточне Европе. Недавно је покренут и пројекат изградње интерконекције између Грчке и Бугарске.

 • 06 june 2019Македонија тражи нове инвестиције током Бечког економског форума

  Економски форум на тему "Бечки економски разговори – нове перспективе за Републику Северну Македонију" одржан је 20. маја 2019. године у аустријској престоници. Владина делегација, на челу са македонским премијером Зораном Заевом, учествовала је на овом догађају, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. У македонској делегацији били су заменик министра за економске послове, министар финансија и министар просвете и науке. Током форума разговарано је о могућностима за инвестирање у Северној Македонији, а организирани су и састанци са представницима добро афирмираних аустријских компанија.

 • 04 june 2019Белоруске гуме Belshina такође улазе на српско тржиште

  Српска компанија Terazije Sevojno постала је званични дистрибутер белоруских гума Belshina за Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Албанију, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта eKapija.com. Пословни споразум између произвођача и локалне компаније потписан је на 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Гуме марке Belshina сматрају се најквалитетнијим, високе издржљивости и погодне су и за моторна возила и за различите типове машина – укљ. пољопривредну, путну и теретну опрему. Продају се на више од 70 тржишта широм света.

 • 30 may 2019Mennekes ће уложити 10 милиона евра у румунску фабрику каблова

  Mennekes, немачки произвођач електричне и електронске опреме, планира да уложи 10 милиона евра у фабрику каблова за напајање електричних аутомобила у Румунији. Инвестициони пројекат ће бити изграђен у индустријском парку у Мирослави код Јашија. Преко своје локалне компаније у Румунији, компанија је добила средства у износу од 3,7 милиона еура од стране државе за нову фабрику. Mennekes послује у више од 90 земаља и ради са водећим произвођачима аутомобила као што су Тесла, Јагуар, Мерцедес, БМВ и други.

 • 28 may 2019Волво са својим првим самосталним салоном у Софији, Бугарска

  Дана 15. маја 2019. године у Софији, у Бугарској, отворена су врата првог независног Volvo салона у земљи. Нови комплекс ће понудити најновије моделе као и кориштене Volvo аутомобиле. У Бугарској, Volvo има своја представништва у Варни, Бургасу, а до краја године биће отворен у Пловдиву. Изложбени салон компаније је дизајнирао и изградио Мото-Пфое, део корпорације Sumitomo Corporation – једне од највећих водећих инвестиционих комерцијалних компанија у Јапану. За неколико месеци очекује се да ће компанија представити потпуно електрични аутомобил.

 • 23 may 2019У Македонији је одржан форум из области каријера за инжењере и техничаре

  10. и 11. маја 2019. године у средњој школи "ЕМУЦ 8. септембар" у Скопљу, Македонија, по први пут је одржан школски форум из области каријера са фокусом на области механике и енергије под називом "Како се квалификовати за тржиште рада". Догађај је организован заједничким напорима индустрије, институција, општина, студената и њихових родитеља. Према прелиминарној анализи која је представљена на овом догађају, многим компанијама у земљи потребни су квалификовани инжењери из области машинства, електротехнике, хемије, информација и биотехнологије.