Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 13 may 2022Општина Рума, Србија, доградиће гасно постројење Центар-Југ

  Српска општина Рума расписала је тендер за изградњу гасног постројења Центар-Југ. Инвестиција ће бити вредна око 20,4 милиона динара, а завршетак грађевинских радова планиран је за 1. септембар 2022. године, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Према пројектној документацији, подручје Центар-Југ обухвата котларницу JNA и топловод који ће повезивати котларницу са индивидуалним потрошачима и трафостаницама. Центар-Југ покрива топлотну снагу од 1696 kW. Имплементација новог система омогућиће аутоматске операције и даљинско управљање.

 • 11 may 2022SHL Healthcare оснива своју прву европску фабрику у Софији, Бугарска

  Шведски произвођач медицинских уређаја, ЅНL Неаlthсаrе, изабрао је Бугарску за оснивање своје прве производне компаније у Бугарској, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Фабрика у Софији имаће површину од око 5000 m2. Већ је у потпуности купљен од стране произвођача и њиме ће управљати наша локална подружница ЅНL Неаlthсаrе Бугарска, наводи се у саопштењу компаније. Циљ је да се скандинавској компанији пружи могућност да прошири своју производњу на глобалне купце, као и да оствари производњу и производњу. „Haш план је да почнемо производњу немедицинских производа током 2022. године".

 • 06 may 2022Београд ће изградити понтонску мрежу дуж Дунава за речни јавни превоз

  Секретаријат Министарства привреде у Београду расписао је тендер за изградњу градског понтона на десној обали Дунава, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Према техничкој спецификацији, понтонска мрежа биће смештена на парцели у општини Стари град. Пројекат је вредан 31,6 милиона динара и додељен је једином понуђачу Бродоградилиште Кладово, а уговор је потписан крајем септембра 2021. године. У документацији новог тендера се тврди да се у Београду убрзано развија водени туризам, који не обухвата само велике путничке бродове већ и речне јахте (стране и домаће).

 • 04 may 2022Румунски произвођач Symmetrica наставио је производњу у граду Верешт

  Symmetrica, велики румунски произвођач калдрме и ивичњака, најавила је завршетак инвестиционог пројекта од 10 милиона евра. То је било усмерено на реновирање фабрике у Верешт, Сучава, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romania-insider.com. Фабрика је прва производна јединица компаније која је отворена 1999. године. Пројектом реновирања две линије фабрике су комплетно реновиране, капацитет им је повећан за 50%. Такође су санирани и модернизовани холови и канцеларије. Пре месец дана, после инвестиције од 2 милиона евра, компанија је пустила у рад своју осму фабрику у Солца.

 • 30 april 2022Софија ће бити домаћин највећег форума за иновације и технологије

  Софија ће бити домаћин међународне конференције SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT за иновације и технологију у југоисточној Европи, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Cross.bg бг. Фокус догађаја је „Економија знања – основа будућности југоисточне Европе“. Форум организују Удружење за иновације, пословне услуге и технологије (AIBEST), Бугарска стартап асоцијација (BESCO) и Софијска општина у партнерству са Инвест Софија. Биће то платформа за размену искустава у области иновација и трансфера технологија у региону.

 • 28 april 2022У Србији је планирана изградња 320 постројења за пречишћавање отпадних вода

  Србија планира да изгради 320 постројења за пречишћавање отпадних вода, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Инвестиција је процењена на 5,4 милијарде евра, због чега се могу разматрати потенцијална решења до којих се може доћи заједничком сарадњом приватног, јавног и цивилног сектора. Отпадне воде у Србији годишње су загађене са 109 тона цинка, 55 тона бакра, 17 тона хрома, 13 тона арсена, 12 тона олова и 11 тона никла, показују подаци Агенције за заштиту животне средине. Овај проблем у наредне три године морају да реше све компаније у Србији које су за то одговорне, а те обавезе су у складу са прописима Европске уније.

 • 21 april 2022Фотонапонско постројење у Осломеју снабдеваће 2.800 домаћинстава

  Завршена је изградња фотонапонске електране Осломеј, која ће електричном енергијом снабдевати око 2.800 домаћинстава, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Izvoz.mk. Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски, заједно са представницима владе, првим потпредседником Владе и министрима, као и генералним директором ЕСМ-а Васком Ковачевским присуствовао је завршетку постројења у Осломеју. Годишња производња нове фотонапонске електране биће од 15 до 17 GWh. Пробни период тестирање опреме, инсталиране на фотонапонској електрани од 10 MW у власништву компаније ESM је већ почео.

 • 19 april 2022Србија ће учествовати на следећој светској изложби у Осаки 2025. године

  Србија ће учествовати на следећем Светском сајму у Осаки 2025. године, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Ekapija.com. Главни град Београд пријавио се за учешће на специјализованом Експо 2027, и ако буде одобрен, то ће бити велика част и шанса за развој земље. Србија је постигла импресивне резултате од светске премијере невероватне научне и технолошке иновације „Metahuman – виртуелни препород прачовека са Лепенског вира“, до представљања првог играчког села које се гради у Београду. Индустрија видео игара је најбрже растућа индустрија у креативним индустријама у земљи.

 • 15 april 2022KIEL Македонија почиње изградњу нове фабрике у TIDZ Тетово

  КИЕЛ Македонија, водећи произвођач седишта за возове и аутобусе, почиње изградњу нове фабрике у ТИДЗ Тетово. Инвестиција је вредна 9,2 милиона евра, сазнаје БалканЕнгинеер.цом од Извоз.мк. „Министарство економије Републике Северне Македоније дало је сагласност за потписивање уговора између компаније за производњу унутрашњих компоненти KIEL Македонија и NORMAK Investment Group, која покреће реализацију ове нове инвестиције“, рекао је министар привреде Крешник Бектеши на свом Фејсбук-профилу. Нови производни погон у Тетову, који ће се простирати на површини од 7.500 m2, требало би да отвори 300 нових радних места у области Полог.

 • 13 april 2022Румунски произвођач ђубрива Azomureş ће наставити са радом

  Румунски произвођач ђубрива Azomureş најавио је да би могао да настави са радом овог месеца након што је Европска комисија обезбедила финансијску помоћ до 50 милиона евра енергетски интензивним компанијама за производњу ђубрива, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта romania-insider.com. Обим производње зависиће од тога колико ће природног гаса бити доступно на румунском тржишту. Према компанији Azomureş, прва фаза поновног покретања састоји се од обнављања половине производних капацитета. Почетак осталих инсталација заказан је за следећи месец.