Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 15 february 2019У Подгорици ће бити изграђена канализациона инфраструктура

  Пројекат "Сакупљање и третман отпадних вода у Подгорици" биће покренут у Подгорици, главном граду Црне Горе. Укупна инвестиција у изградњу канализационе инфраструктуре у граду биће 50,35 милиона евра. Средства за пројекат "Сакупљање и третман отпадних вода у Подгорици" обезбедиће се из три извора финансирања. Бесповратни кредит од 10,15 милиона евра ће бити додељен Инвестиционим оквиром за западни Балкан (WBIF). Немачка развојна банка (KfW) обезбјеђује кредит од 35 милиона евра црногорској влади.

 • 12 february 2019CEZ је купио 8 ветроелектрана у Француској

  Чешка енергетска компанија CEZ преузела је 8 нових ветроелектрана у Француској укупног капацитета од 116 MW. Ветропаркове купио је немачки произвођач обновљивих извора енергије ABO Wind, сазнаје портал BalkanEngineer.com. CEZ се по други пут удружио са немачком компанијом. Прва трансакција обављена је 2017. Године, када је чешка акционарска компанија купилао од АВО 9 ветротурбина укупног капацитета 100 MW. CEZ је водећа компанија на енергетским тржиштима у Централној и Источној Европи.

 • 07 february 2019Компанија Ford покреће нови модел аутомобила у Румунији

  У јесен 2019. године очекује се да ће компанија Ford представити нови модел аутомобила у својој фабрици у Крајови, у Румунији. Нови модел SUV (скраћеница од sports utility vehicle) ће се звати Пума. Инвестиција, везана за нови пројекат, износиће 200 милиона евра, и то ће захтевати запошљавање 1700 нових радника. Тренутно у погону у Крајови ради 4400 запослених. Нови модел ће бити представљен на сајму аутомобила у Франкфурту у Немачкој. Фордова идеја је да Пума замени модел EcoSport, и тиме ће бити ослобођени додатни производни ресурси у Европи.

 • 05 february 2019Повратак грађевинарства пуном снагом од 6. до 9. марта

  Око 70% капацитета изложбе Architectural building week, која ће се одржати у Интер Експо Центру у Софији, већ је резервисано крајем 2018. године. Почетак године је време за оцене, свођење рачуна и евидентирање трендова, које ће тржиште пратити у наредних 12 месеци. Развојем новог концепта, очигледно је да ће 2019. година бити година препорода највећег пословног догађаја у грађевинарству у Бугарској: Architectural building week. Највеће издање грађевинског форума Бугарске после 2008. године одржаће се од 6. до 9. марта 2019. године у Интер Експо Центру у Софији.

 • 31 january 2019Фека Аутомотов отвара фабрику у Ћуприји, Србија

  Турски произвођач аутомобилских компоненти, Feka Automotive, отвориће нову фабрику у Ћуприји, Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта eKapija.com. Инвестиција је само једна од предстојећих 2019. године у српском граду. Пројектна документација за нови производни погон је већ спремна. Очекује се да ће изградња фабрике ускоро бити покренута, а најављене су и субвенције за нова радна места. Feka Automotive је добављач водећих аутомобилских компанија као што су Ford, Toyota и Renault.

 • 29 january 2019У Бугарској ради све више иностраних инжењера и техничара

  Расте тенденција да високо квалификовани кадрови из суседа Бугарске пронађу посао у земљи. У 2018. раст странаца за улазак на бугарско тржиште рада повећао се готово троструко у односу на посљедњих 5 година, објавили су за портал BalkanEngineer.com из Бугарске Индустријске Асоцијације (БИА). Највећи број стално настањених странаца у Бугарској су Украјинци, Македонци, Турци, Срби и други. Радници из земаља изван Европске уније су углавном високо квалификовани инжењери и техничари, секундарни техничари и ИТ стручњаци.

 • 24 january 2019Рено је лансирао нови модел мотора у Румунији

  У децембру 2018. године француска аутомобилска компанија Рено почела је производњу нове врсте бензинских мотора у својој подружници Dacia у Румунији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Мотор IG-T100 има капацитет 1 литар. Нови производ произвођача аутомобила има три линеарна цилиндра који испоручују снагу од 74 kW при 5000 min-1. Захваљујући иновативној технологији, мотор ће омогућити ниже трење и ефикасније хлађење. Тренутно, IG-T100 бензински мотор је дизајниран само за модел Nissan Micra.

 • 22 january 2019ЕЕ & RЕ, Smart Cities и Save the Planet че бити арена за доношење одлука о заштити животне средине у Бугарској

  Од 16. до 18. априла 2019. године у Софији биће одржана изложба ЕЕ & RЕ, Smart Cities, на којима ће се представити нове алтернативе за обновљиву енергију и енергетску ефикасност, побољшавајући урбаног живота, претварајући отпад у нове ресурсе, итд. Основна сврха специјализованог форума је да створи окружење за високоучинковита и еколошки прихватљива решења која привлаче више инвестиција од стране бизниса, индустрије и домаћинстава.

 • 17 january 2019Године 2019. у Зајечару, биће отворено 5000 нових радних места

  У 2019. години, у Зајечару, очекује се изградња 5 великих производних и комерцијалних објеката који ће обезбедити 5000 нових радних места. Укупна вредност инвестиционих пројеката износи 100 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Један од водећих светских произвођача електричне и електронске компоненте аутомобилских Aptiv Packard ће изградити фабрику, површине од 40 000 m2, очекује се да ће бити посао добити око 2.500 радника. Немачки ланац супермаркета Лидл изградиће нови супермаркет који ће осигурати 50 радних места.

 • 15 january 2019У Македонији су додељене посебне награде у области грађевинарства и архитектуре

  Децембра 2018. године, Комора дипломираних архитеката и овлашћених инжењера Републике Македоније напунила је 11 година. Поводом прославе, уручене су награде и цертификати. Награде су подељене у 4 области. Награда "Проф. Др Александра Кене Ангелова “у области грађевинарства примила је проф. Др. Голубка Нечевска- Цветановска. Најбољи у категорији архитеката и урбаниста и добитник награде "Проф. Борис Чипан је постао Рафаил Влачевски.