Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 19 january 2021Северна Македонија најављује пројекте у ОИЕ за 2021. годину

  Влада Северне Македоније објавила је циљеве и пројекте у области обновљивих извора енергије (ОИЕ) у земљи, сазнаје портал BalkanEngineer.com од новинске агенције Meta.mk. Из нових инвестиција у ОИЕ може се очекивати изградња две фотонапонске електране на месту старог рудника у ТЕ Осломеј што је пре могуће. Они ће имати инсталирани капацитет од 80 до 100 MW, а очекиване инвестиције износе око 60 милиона евра. 2021. године биће решен статус ТЕ Неготино. Најављена је студија изводљивости која ће показати да ли ће постројење бити обновљено и реконструисано како би радило на гас или ће се продати приватном инвеститору.

 • 14 january 2021Гради се аутопут Градско-Прилеп у Северној Македонији

  Проблеми са компанијама које граде нови аутопут Градско-Прилеп у Северној Македонији су превазиђени и с почетком предстојеће грађевинске сезоне његова изградња започиње убрзаним темпом, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта новинске агенције Meta.mk, позивајући се на министра саобраћаја и веза. земља Благоја Бочварског. Брза магистрала између Градског и Прилепа налази се на краку D Паневропског транспортног коридора 10.

 • 12 january 2021Потписује се споразум о изградњи метроа у Београду

  Заједнички уговор о изградњи метроа у српској престоници Београду биће потписан 22. јануара између владе Србије, кинеске компаније PowerChina и француског Alstom-а, сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице eKapija.com, позивајући се на изјаву српског министра финансија Синише Малог новинској агенцији Тањуг. Према Момировићу, PowerChina ће преузети грађевинске активности, а Alstom ће пружити „мозак система“. Министар финансија Србије истиче да француска компанија већ ради на моделима и спецификацијама везаним за систем метроа, преноси eKapija.com.

 • 08 january 2021Румунска компанија TeraPlast купила је 70% компаније Somplast

  Румунска компанија за PVC цеви и фитинге TeraPlast стекла је 70% удела у локалном произвођачу флексибилне амбалаже Somplast. Припајање је део развојне стратегије компаније TeraPlastGroup и одвија се заједно са планираним инвестицијама вредним више од 32 милиона евра, које компанија тренутно спроводи, изјавили су из компаније TeraPlast у изјави Букурештанској берзи. Somplast поседује 20.000 m2 хала у граду Насауд, округ Бистрица-Насауд, од којих је 25% тренутно у употреби. Поред својих производних активности, Сомпласт је и овлашћена компанија за рециклажу полиетиленских производа.

 • 06 january 2021Одлучује се о будућности ТЕ Неготино у Северној Македонији

  Одлука о будућем статусу ТЕ Неготино у Северној Македонији можда ће ускоро бити донета, сазнаје портал BalkanEngineer.comса сајтаMeta.mk. У електронском систему јавних набавки расписан је тендер са позивом за израду студије изводљивости, успостављање јавно-приватног партнерства или потенцијалну продају постројења. Рок за јавну тендер је 22. јануар 2021. године, а главни циљ владе Северне Македоније је да електрана убудуће ради на гас. У последњих 10 година, у којима ТЕ није радила, годишње трошкове од 3 милиона евра за периодичне интервенције обезбедила је Регулаторна комисија за енергију, изјавила је влада за сајт Meta.mk.

 • 30 december 2020Tesla ће вероватно отворити центар у Румунији

  Произвођач електричних аутомобила Tesla вероватно ће отворити центар у главном граду Румуније, Букурешту, сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице RomaniaInsider.com, позивајући се на интернет публикацију ZiarulFinanciar. У свом чланку ZiarulFinanciar наводи пет послова објављених на Теслиној службеној веб страници. Компанија планира да запосли менаџера продавнице, два сервисера, менаџера услуга и продајног саветника. Гласине о отварању званичне Теслине продавнице у Румунији круже више од годину дана. Компанија разматра неколико локација да отвори свој центар, највероватније у северном делу престонице.

 • 23 december 2020Бугарска и Северна Македонија потписале меморандум „Дан унапред“

  Бугарски оператер електроенергетског система, македонски оператер преносног система електричне енергије, Бугарска независна берза енергије и Национални оператер тржишта електричне енергије Северне Македоније потписали су Меморандум о разумевању. Њиме су странке званично саопштиле да намеравају да уложе све неопходне напоре за спровођење тржишне уније између Бугарске и Северне Македоније „Дан унапред“. Пројекат би требало да се спроводи према европском циљном моделу, у сарадњи са структурама Уније јединственог тржишта „Дан унапред“ и према заједничкој мапи пута коју су странке одобриле.

 • 22 december 2020Siemens је испоручио први трамвај произведен у фабрици у Србији

  Siemens Mobility је испоручио немачкој транспортној компанији Bremen Strassenbahn први од укупно 47 трамваја, у потпуности произведених у фабрици компаније у Крагујевцу, Србија. Наруџба трамваја Avenio за немачки град Бремен укључује укупно 77 трамваја, од којих ће 47 бити произведено у Србији. Avenioтрамваји засновани су на провереним системима и компонентама које омогућавају прилагођавање према потребама купаца, јер су карактеристике модела AvenioBremenизражене у дужини возила од 36,9 м, ширини 2,65 м, максималној брзини 70 km/hи капацитету за превоз 250 путника.

 • 17 december 2020Железничка станица Београд Центар биће завршена за око 3 године

  Изградња железничке станице Београд Центар биће у потпуности завршена за око три године. То је најавио српски министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на представљању пројекта изградње нове зграде железничке станице и пратећих малопродајних локација, сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице eKapija.com. Момировић је најавио да ће активности бити завршене у августу 2021. године и да њихова вредност износи око 11 милиона евра. Цео пројекат Железничког центра Београд Центар реализује се уз помоћ локалних партнера.

 • 15 december 2020Северна Македонија са првим двофазним фотонапонским постројењем

  EVN Македонија је инсталирао у Неготину, Северна Македонија, прву фотонапонску електрану у земљи која производи и електричну енергију од сунца и светлости. Званичном отварању објекта присуствовали су премијер северне Македоније г. Зоран Заев, министар економије г. Крешник Бектеши и председник управног одбора EVN Македоније г. Стефан Петар. Током догађаја, Заев се фокусирао на владине стратегије за континуирани развој енергетског сектора, а посебно на обновљиве изворе енергије. Електрана је изграђена у рекордном периоду од непуна 4 месеца од такозваних двофазних панела.