Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 02 july 2020Настављена је изградња аутопута Кичево-Охрид у Македонији

  Изградња аутопута између градова Кичево и Охрид у Македонији се наставља, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Meta.mk. Раније су власти у земљи обећале да ће ове године приоритетно завршити изградњу дела између села Варбијани и Охрида. У програму на Слободној ТВ, директор Јавног предузећа за државне путеве Зоран Китанов нагласио је да је поступак експропријације земљишта завршен, као и да је око 80% ажурирања пројеката окончано, пише у наставку на сајту Meta.mk. Пут дуг 57 километара, тренутно запошљава 685 радника и 228 машина, што ће се удвостручити у наредна два месеца.

 • 30 june 2020Wizz Air отворио је нову базу у Румунији

  Авиокомпанија WizzAirје отворила нову базу у румунском граду Бакау. Ово је 31. база нискобуџетне авиокомпанија. У новембру ове године у њој ће бити смештене две летелице Airbus A320 за аеродром у овом граду. На територији земље, ово је седма база ваздухопловне компаније и друга у историјском округу Молдавије, након оне у граду Јаши. Карте за све нове дестинације сада се могу резервисати на сајту wizzair.com, а њихова почетна цена почиње од 89 леја (отприлике 36 лева). Новоотворена база Wizz Air-а у Бакауу створиће више од 70 радних места у авиокомпанији, као и многе друге из сродних индустрија.

 • 25 june 2020Србија је основала Институт за вештачку интелигенцију

  Планирано је оснивање Института за вештачку интелигенцију. Идеја је део мера у акционом плану за развој вештачке интелигенције за период 2020-2022, који је влада усвојила овог месеца. План је, пак, део стратегије 2020-2025, која има за циљ коришћење вештачке интелигенције за подршку економском расту, запошљавању и побољшању квалитета живота. Главна подручја развоја су образовање, наука и иновације, економија заснована на вјештачкој интелигенцији и пружање бољих услуга у јавном сектору засноване на етичкој и сигурној примјени иновативног технолошког концепта, пише сајт SerbianMonitor.com.

 • 23 june 2020Награђено је 39 пројеката ученика из Северне Македоније

  Укупно 39 школских пројеката из Северне Македоније награђено је у оквиру програма "Изазов за младе истраживаче 3", који спроводи Фонд за иновације и технолошки развој у сарадњи са Министарством образовања и науке Северне Македоније, сазнаје портал BalkanEngineer.com из Фонда за иновације и технолошки развој. Ученици из Основне школе „Страшо Пинџур”, из места Неготино, пласирали су се на прво место, а пројекат ученика Средње школе „Орце Николов” из Скопљаје проглашен најбољим. Циљ програма је да подстакне креативно размишљање деце и подржи истраживачке пројекте засноване на научним методама.

 • 18 june 2020Шведска компанија Rosti Group гради другу фабрику у Румунији

  Шведска компанија Rosti Group изградиће другу фабрику за ливење пластике у Румунији. У ту сврху компанија је закупила 11.300 квадратних метара индустријског простора у близини града Плоешти. Очекује се да ће грађевински радови бити окончани 2021. године. У децембру 2019. компанија је објавила намеру да отвори други индустријски погон са површином од 10 000 квадратних метара у Румунији. То је последица повећања производних капацитета фабрике у Плоештију, која послује од 2013. Rosti Group AB је у власништву шведске породичне инвестиционе компаније Nordstjernan.

 • 16 june 2020Завршена је изградња Научно-технолошког парка Ниш у Србији

  Изградња научног и технолошког парка у Нишу је завршена, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Улагања у изградњу и опрему Нишког Научно-технолошког парка износе 12,5 милиона евра, а компаније би се ту требало да населе у јулу ове године, рекао је директор парка Милан Ранђеловић. У Нишком научно-технолошком парку радиће стартап компанија за интерактивне уређаје и паметне системе Hola Systems, која производи мултимедијални VR садржај ITC Studio, која је творац платформе за видео игре ServerBytes итд., додао је у наставку господин Ранђеловић.

 • 11 june 2020New Energy Solutions изградиће нови ветропарк у Србији

  Консултантска фирма за обновљиве изворе енергије New Energy Solutions изградиће ветропарк у пољопривредном подручју у близини српског града Ковачице. Објекат ће имати капацитет 220 MW, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Ветро-електрана ће се састојати од 31 турбине, свака снаге 7 MW. План енергетске компаније са седиштем у Србији такође предвиђа изградњу путне и водене инфраструктуре. Интернет издање подсећа да је новембра 2019. Компанија New Energy Solutions уложила 190 милиона евра у пројекат ветропарка снаге 104,5 MW на северу Србије.

 • 09 june 2020Румунски стартап WATTO је у финалеу конкурса PowerUp! Challenge

  Румунски стартап WATTO пласирао се у финале међународног такмичења за компаније са иновативним енергетским решењима PowerUp! Challenge, након победе на државном такмичењу, које је одржано 22. маја 2020. године. Основана 2019. године, румунска компанија развила је ултра брзу мрежу станица за пуњење електричних возила. WATTO иновативно решење омогућава да се снабдевање транспортном опремом повећа и до 80% за мање од 10 минута. Награда публике припала је компанији TresOil Biofuels, која је представила решење водоничног горива произведеног од локално сакупљеног отпада.

 • 04 june 2020Румунска компанија отворила је линију за рециклажу LED и LCD екрана

  Румунска компанија GreenWEEE, која ради на пољу рециклаже отпадне електричне и електронске опреме, отворила је прву такву линију за прераду у средњој и источној Европи. Компанија може рециклирати телевизоре и електронску опрему која садржи равну плазму, LCD и LED екране, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Нова GreenWEEE линија омогућит ће рециклирање више од 2500 тона телевизора са равним екраном и електричне опреме годишње. Процес у постројењу фокусира се на вађење и одлагање опасних материја и материја, укључујући живу, у контролираном окружењу.

 • 02 june 2020Компанија Jadar Resources открила је вредна лежишта литијума и бора у Србији

  Аустралијска компанија Jadar Resources открила је потенцијална лежишта литијума и бора у општини Рековац, Србија. Племенити метали су неопходни у производњи акумулатора и електричних возила. У два сондаже, које се налазе на удаљености од око 1,8 км једна од друге, компанија Jadar Resources пронашла је показатеље присуства значајних концентрација елемената бора и литијума. Рударска компанија која има три дозволе за истраживање на подручју Рековца, на првом месту је забележила концентрације бората више од 10.000 ppm, као и на другом месту локације 21.860 ppmбората и 278 ppmлитијум оксида.