Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 22 october 2020Северна Македонија ће добити средства за железнице од ЕК

  У оквиру свог економског и инвестиционог плана за западни Балкан, Европска комисија (ЕК) финансираће изградњу нове железничке инфраструктуре и реконструкцију постојећих железница у Северној Македонији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Meta.mk. Финансијски пакет износи 9 милијарди евра и биће доступан земљама западног Балкана путем фондова IPA III, додатних грантова и зајмова који ће бити обезбеђени у наредним годинама. Приоритет ће бити дат финансирању железничке руте Паневропског транспортног коридора № 8, која ће повезати престонице северне Македоније и Бугарске - Скопље и Софију.

 • 20 october 2020Румунија и САД са споразумом о финансирању из Атомске Централе „Црна вода“

  Румунски министар енергетике Виргил Попеску састао се са америчким секретаром за енергетику Даном Брауилетом ради потписивања међувладиног споразума о сарадњи око Црне Воде, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта World-Nuclear-News.org. Јула ове године Румунски премијер Лудовик Орбан каже да влада планира да уложи до 9 милијарди евра у модернизацију и изградњу блокова 3 и 4 АЦ Црна Вода до 2030. године, када се очекује да ће изградња електране бити завршена оба блока.

 • 15 october 2020Србија наставља да развија индустријску зону у Лесковцу

  Наставља се развој индустријске зоне у српском граду Лесковцу. После изградње путних праваца, водоводне мреже, осветљења, санитарне канализације и дела система за регулацију падавина, обезбеђено је 13,5 милиона динара за изградњу другог дела канализационог система дужине 220 м. Након обиласка градилишта, градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да је улагање у индустријску зону веома важно због свих 3.700 запослених у британској компанији Aptiv, смештеној у том подручју. Цветановић је рекао да је компанија уложила више од 25 милиона евра у своју фабрику и најавио планове за Аптив да запосли још 500 запослених.

 • 13 october 2020Тал Бургас улаже у нову производну базу у Бугарској

  Компанија за производњу столарије и спуштених фасада Тал Бургас проширује производњу у Индустријском и логистичком парку - Бургас у Бугарској, сазнаје портал BalkanEngineer.comод Индустријског и логистичког парка - Бургас. Компанија је купила другу парцелу од 2380 m2 у индустријској зони. На њој ће компанија Тал Бургас започети изградњу нове производне базе за хладну обраду метала, која ће имати изграђену површину од 1200 m2. Прва база Тал Бургас отворена је 2018. Има површину од 1224 m2 и има производни капацитет од 20 000 m2 висококвалитетне фасаде, прозора и више. производи.

 • 08 october 2020Северна Македонија тражи средства за изградњу железничке пруге

  Влада Северне Македоније тражи 426 милиона евра за изградњу железничке пруге која повезује град Кичево и границу земље са Албанијом, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Железничка веза, која је део Паневропског транспортног коридора № 8, стићи ће до села Лин на југоистоку Албаније. Пројекат ће се реализовати у две фазе, прва предвиђа изградњу железничке деонице Кичево-Струга. Паневропски транспортни коридор № 8 један је од паневропских путних путних праваца и пролази од града Драча у Албанији, преко Северне Македоније до бугарског црноморског града Варне.

 • 06 october 2020Ford Romania започиње производњу Puma ST

  Румунска подружница компаније Ford Motor Company започела је производњу модела аутомобила Ford Puma ST у фабрици у Крајови. Ford Puma ST је спортска верзија субкомпактног кросовера Puma и први је модел Ford Performance који се производи у Румунији. Нови модел аутомобила има 1,5-литарски EcoBoost мотора са 200 hp, који омогућава убрзање од 0 до 100 km/h за 6.7 s. Јула ове године Ford је најавио почетак производње модела Puma ST, као и улагање од 30 милиона долара у нову линију за штампу у фабрици у Крајови за производњу ширег низа компонената које друге компаније испоручују у Европи.

 • 01 october 2020Почела је изградња иновационог центра у Србији

  У октобру ове године Почела је изградња иновационог центра Smart City Center у граду Лозници у Србији. Циљ пројекта је да пронађе што више стартапа који ће развити иновативна решења за дигитализацију јавне управе у граду и фаворизоваће запошљавање младих. Запослени у центру радиће на пројекту „The Team for the Future of Loznica“, делу програма „Loznica for the Best“, најавила је градска управа сајту еКапија.цом. Smart City Center налазиће се на површини од 800 m2, а његова изградња одвијаће се у три фазе. Дизајн пројекта Smart City Center дело је локалног архитектонског студија Artija.

 • 29 september 2020IGM Trade гради индустријски парк у Северној Македоније

  Произвођач заварених челичних цеви и профила IGM Trade гради приватни индустријски парк у близини града Неготино, Северна Македонија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Индустријска зона биће смештена на 75 km од аеродрома у Скопљу и 128 km од луке у Солуну у Грчкој, а тамо ће бити инсталирано фотонапонско постројење снаге 15 MW. Парк ће имати површину од 312.900 m2 и укључиваће 20 индустријских хала за изнајмљивање или продају локалним или страним компанијама, истиче интернет издање, позивајући се на генералног директора IGM Trade Александра Гецева.

 • 25 september 2020Nidec Corporation планира да изгради фабрику у Србији

  Nidec Corporation планира да изгради погон за производњу малих електромотора у индустријској зони у близини рафинерије у Новом Саду, Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сайта eKapija.com, позивајући се на премијера АП Војводине, Игора Мировића. Нови Сад је један од потенцијалних европских градова у који Nidec Corporation планира да улаже. Јапанска компанија ће у нову базу уложити близу милијарду долара и отвориће се неколико хиљада радних места, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Вучевић је такође најавио улазак у град још једног погона немачке компаније Continental.

 • 23 september 2020Програм Advancing AI подржава румунске стартапе

  Techcelerator и Google for Startups најавили су покретање програма за убрзавање Advancing AI, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта RomaniaJournal.ro. Програм је усмерен на локалне старт-апове који стварају производе вештачке интелигенције и желе да прошире своје пословање. Циљ Advancing AI је да стимулише екосистем вештачке интелигенције у Румунији дајући предузетницима приступ Google-овим специјализованим ресурсима. Стартапи ће проћи двомесечне менторске сесије усредсређене на три кључна за развој њиховог пословног модула. Завршница програма биће у децембру 2020. године догађајем AI Graduation Demo.