Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 16 december 2023Северна Македонија је најавила покретање своје инвестиционе платформе за праведну енергетску транзици

  Северна Македонија је 3. децембра 2023. године званично покренула своју инвестициону платформу, која има за циљ да мобилише инвестиције и техничку помоћ у вредности до 3 милијарде евра, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта Intellinews.com. Инвестициони програм представљен је на СОР28, климатском самиту у Дубаију. Главна сврха платформе је да усмерава амбициозне планове Северне Македоније за праведну и нискоугљеничну транзицију у њеном сектору електричне енергије. Крајњи циљ је убрзати енергетску транзицију земље и олакшати распоређивање 1,7 GW у новим капацитетима за обновљиву енергију до 2030. године, праћено основном мрежом и инфраструктуром за складиштење.

 • 14 december 2023Грчка компанија DEPA Commercial купиће 35% нове електране на гас у Албанији

  Грчка гасна компанија DEPA Commercial спрема се да купи 35% удела у компанији във Fier Thermoelectric SA, компанији коју су у септембру 2022. основали GEK TERNA група и албански GENER2 да би развили прву електрану на гас од 174 MW у Русковецу, у јужном делу централне Албаније. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Energypress.eu. Нова електрана ће омогућити Албанији да значајно смањи увоз електричне енергије и управља растућом потражњом за енергијом у земљи са већом ефикасношћу и флексибилношћу. Константинос Ксефарас, извршни директор компаније DEPA Commercial, истакао је да грчка компанија континуирано проширује своје пословање као модерна, вертикално интегрисана организација.

 • 07 december 2023Турски произвођач грејних елемената Sahterm изградиће фабрику од 70 милиона евра у Северној Македонији

  Турски произвођач грејних елемената за кућне апарате Sahterm Elektrikli Isiticilar San. ve Tic. уложиће 70 милиона евра (76,4 милиона долара) у изградњу фабрике у Скопљу, Северна Македонија, сазнаје портал BalkanEngineer.com от Neaproini.us. Sahterm ће започети изградњу фабрике 2024. године, са плановима за отварање преко 1.000 радних места у наредних десет година. Инвестиција ће обухватити и изградњу истраживачко-развојног центра. Компанија је специјализована за производњу цевастих грејних елемената за кућне апарате као што су пећи, роштиљи, индустријске кухиње, машине за прање веша, машине за прање судова, сушаре и мали апарати. Више од половине укупне годишње производње компанийе.

 • 05 december 2023Нова фабрика вакцина за животиње са сертификатом GMP отвара се у Разграду у Бугарској

  Филијала Биовет Разград, бугарски произвођач додатака исхрани и лекова за животиње, покренула је иновативни пројекат за производњу вакцина за индустријско сточарство, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта BTA. Нова фабрика ће се фокусирати на производњу вакцина за птице, свиње и говеда, а уложено је близу 140 милиона евра. Теменуга Газдова, директорка Биовет-филијала Разград, објаснила је да је инвестиција усмерена на изградњу модерног погона који испуњава високе стандарде ветеринарске медицине. Објекат поседује опрему и технолошке процесе који се лако могу користити за производњу хуманих лекова.

 • 02 december 2023Бранка Славески преузима дужност генералног директора северномакедонске винарије Tikveš од 1. јануара 2024. године

  Северномакедонски произвођач вина Tikveš именовао је Бранку Славеску за новог генералног директора, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта SeeNews.com. Славеска ступа на дужност 1. јануара 2024. године. Tikveš је 29. маја ове године отказао уговор о раду досадашњем генералном директору предузећа - Радошу Вукићевићу, не наводећи разлоге за одлуку. Вукићевић је био директор винарије од 2017. године, а вршилац дужности директора након пуштања на слободу био је Светозар Јаневски. Од почетка следеће године ту функцију преузима Бранка Славеска.

 • 01 december 2023Румунска компанија E.ON поставила је фотонапонску инсталацију за произвођача цигле Cemacon

  E.ON Energie Romania је завршила ново фотонапонско постројење за потребе румунског произвођача цигле Cemacon, сазнаје портал BalkanEnigineer.com са сајта Green-forum.eu. Вредност инвестиције износи око 850.000 евра. Са инсталисаним капацитетом од преко 1MWh, постројење ће опслуживати важан део потреба за електричном енергијом индустријског парка Recea. Као резултат тога, Cemacon ће годишње смањити своје емисије за око 300 t CO2 и оптимизовати трошкове енергије за око 83.000 евра. На крову фабрике Recea постављен је систем који се састоји од 2.176 фотонапонских модула са монокристалном технологијом.

 • 28 november 2023Општина Свиштов представила је пројекат изградње Дунавског индустријско-технолошког парка вредан 50 милиона евра

  Општина Свиштов (Бугарска) је на корак до реализације свог амбициозног плана за стварање Дунавског индустријско-технолошког парка, након што је званично поднела предлог пројекта за инвестиције вредне око 50 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Иницијатива је део процедуре BG-RRP-3.007 „Програма јавне подршке развоју индустријских подручја, паркова и сличних територија и привлачењу инвестиција“ у оквиру Националног плана за опоравак и одрживост. Сагласност Општинског већа омогућава да „Индустријско технолошки парк – Свиштов“ ЕООД конкурише за финансирање.

 • 23 november 2023Aquila купује румунског произвођача аеросола за аутомобиле Romtec за 3,2 милиона евра

  Румунска компанија за дистрибуцију и логистику робе широке потрошње Aquila саопштила је да ће купити 100% локалног произвођача ауто аеросола Romtec, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Трансакција, вредна 3,2 милиона евра (3,42 милиона долара), биће завршена након ревизије и након добијања регулаторних сагласности од антимонополског тела. Поводом велике инвестиције, Каталин Василе, извршни директор компаније Aquila, открила је да компанија планира да направи још аквизиција у будућности. Romtec је основан пре 30 година и тренутно је у власништву компанија Green Ideas Group MTC (80%).

 • 21 november 2023Албанска инвестициона компанија Gjonaj Group Holdings купила је компанију GreeNNat Solar Park Ballsh за 1,95 милиона евра

  Компанија специјалне намене албанске инвестиционе компаније Gjonaj Group Holdings купила је компанију GreeNNat Solar Park Ballsh, која развија соларну електрану од 100 MW у Балшу, у јужној Албанији, за 1,95 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Serbia-energy.eu. Infotelecom-Albsolar 3, основан у априлу ове године од стране компаније Gjonaj и компаније за развој обновљивих извора енергије Ener Trade, купили су компанију GreeNNat од локалне грађевинске и енергетске групе Shijaku.

 • 18 november 2023Експозитура компаније Imperial Tobacco у Северној Македонији именовало је новог генералног директора

  Imperial Tobacco TKC, експозитура британске дуванске компаније Imperial Tobacco Group са седиштем у Северној Македонији, саопштила је да је именовала Софи Емили Хог за свог новог генералног директора, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија Imperial Tobacco TKC је део Imperial Brands PLC, глобалне потрошачке организације и четврте по величини међународне дуванске компаније на свету, која послује на 120 тржишта. Глобално, група запошљава 27.500 људи, са својим основним пословањем изграђеним око свеобухватног портфеља цигарета и других дуванских производа.