Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 17 october 2023Линднер Група је најавила нове инвестиције у Бугарској које ће створити могућности за образовање и технолошки развој

  Немачка компанија Линднер је 10. октобра на званичном представљању у „Резиденцијалном парку Лозен“ најавила своју најновију велику инвестицију у Бугарској. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. За ову инвестицију компанија ће добити инвестицију класе А, Сертификат, који је потврђен од Немачко-бугарске индустријске и привредне коморе (ГБИТК). Међу гостима догађаја били су Милена Стоичева, министарка за иновације и економски развој, Њ.Е. Ирене Мариа Планк, амбасадорка Немачке у Бугарској, Николај Гјуров, градоначелник округа Панчарево, Хелмут Ланг, извршни директор Линднер групе и Тим Курт, председник ГБИТК.

 • 11 october 2023Vitesco Technologies је отворио нову лабораторију за тестирање у сектору е-мобилности у Темишвару, Румунија

  Компанија Vitesco Technologies, пројектант и произвођач напредних погонских система за одрживу мобилност, отворио је нову лабораторију за тестирање и валидацију у Темишвару у Румунији, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта Romaniqjournal.com. Лабораторија допуњује инжењерски центар и седиште компаније Vitesco Technologies у овој земљи. Заузимајући око 3.500 m2 у пословном центру Vox Technology Park, лабораторија има више од 100 тест опреме и инжењерских тимова способних да тестирају више од 50 пројеката годишње. Понуђене услуге покривају тестове поузданости и електромагнетне.

 • 10 october 2023InoBat започео изградњу погона за производњу и рециклажу батерија за електричне аутомобиле у Србији

  Произвођач батерија lovak InoBat саопштио је да је потписао меморандум о разумевању (MoU) са Министарством финансија Србије и градским властима града Ћуприје о изградњи погона за производњу и рециклажу батерија за електрична возила. Ово сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта SeeNews.com. Фабрика у Ћуприји ће састављати системе за складиштење енергије и батерије за електрична возила и имаће на располагању постројења за рециклажу батерија. Пројекат подржава Међународна финансијска корпорација (IFC), а Влада Србије обезбедиће финансијски подстицај у вредности од 419 милиона евра.

 • 05 october 2023Србија улаже 70 милиона евра у проширење својих технолошких паркова у Нишу

  Министарство за јавна улагања Србије расписало је тендер за развој инфраструктуре у оквиру научно-технолошких паркова у јужним градовима Нишу и Чачку, као и за изградњу новог индустријског парка у Крушевцу за укупно 70 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Seenews.com. Очекује се да ће грађевински радови почети у јануару 2024. године. Планирано је да укупно 1.600 инжењера буде запослено у индустријским парковима када буду завршени. Нови објекат у Нишу биће изграђен у северозападном делу већ постојећег комплекса. Имаће око 9.500 m2 пословног простора и између 900 и 1.000 m2 лабораторијског простора. Планирани капацитет објекта је између 700 и 1000 људи.

 • 03 october 2023Philip Morris International улаже 130 милиона долара у своју фабрику у Отопени, Румунија

  Philip Morris International (PMI), глобални лидер у дуванској индустрији, најавио је да ће уложити додатних 130 милиона долара у своју фабрику у румунском граду Отопени. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Capital.bg. Са овом инвестицијом, укупан капитал који је америчка компанија уложила у свој румунски производни центар премашиће 700 милиона долара. Фабрика у Отопени производи бездимне цигарете под брендом Heets, који је део електронског система компаније iQOS. Од 2017. године, PMI се у потпуности фокусирао на ову врсту производа са циљем да смањи употребу традиционалних цигарета.

 • 28 september 2023Hisense отвара трећу фабрику фрижидера у Ваљеву, у Србији

  Hisense Europe, део кинеске Hisense Group - једног од највећих произвођача беле технике и електронике, саопштио је да је у српском граду Ваљеву отворио трећу фабрику у коју је уложио 45 милиона евра. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. У новој фабрици у Валеву, Хисенсе Еуропе ће производити сиде-би-сиде фрижидере под брендовима Hisense, Gorenje и Asko, углавном за извоз на европска тржишта. Компанија ће у наредне три године у Ваљеву запослити 1.020 радника, а капацитет фабрике биће 750.000 јединица годишње. Уз то, очекује се да ће укупна производња три фабрике Hisense Europe у Ваљеву достићи 1,7 милиона уређаја годишње до 2025. године.

 • 26 september 2023Компанија из Северне Македоније ATS Group учествовала је на престижној изложби одбрамбене индустрије у Лондону

  Северномакедонска компанија ATS Group била је један од главних излагача на DSEI 2023, великом сајму одбрамбене индустрије, који је одржан у Лондону и на којем је учествовало више од 50.000 људи који су могли да виде преко 400 борбених возила и авиона, као и поморска пловила на реци Темзи. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. DSEI London подржава Министарство одбране Уједињеног Краљевства и окупља произвођаче, владине делегације из преко 100 земаља, стручњаке, истраживаче, инвеститоре и новинаре који покривају питања одбране и безбедности. Овогодишња изложба је најзначајније.

 • 22 september 2023Винарија Тиквеш (Северна Македонија) улаже 4 милиона евра у повећање капацитета за пријем и прераду грожђа

  Винарија Тиквеш (Северна Македонија) уложила је 4 милиона евра у изградњу нове базе и набавку савремене опреме за пријем и прераду грожђа, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. На овај начин компанија потврђује своју дугорочну опредељеност и стратегију за континуирано улагање у даљи одрживи развој и имплементацију ESG стандарда. Нова база и у њој уграђена опрема омогућиће Тиквешу да повећа укупан капацитет за пријем и примарну прераду грожђа током бербе за додатних 1,25 милиона килограма. Винарија такође континуирано улаже у све друге активности које омогућавају континуиран раст и напредак компаније.

 • 19 september 2023Турски произвођач лабораторијских дијаманата Appsilon Enterprise разматра могућности улагања у Бугарску

  Турска компанија Appsilon Enterprise, специјализована за производњу лабораторијских дијаманата, разматра могућност улагања у Бугарску, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economic.bg. Успешном реализацијом пројекта могло би се отворити око 100 нових радних места, а као потенцијална локација за производњу разматра се Пловдив, али и неколико других локација. Компанија Appsilon Enterprise је турски технолошки стартуп основан почетком 2017. године са циљем да узгаја дијаманте у лабораторијским условима. Осим за израду накита, користе се иу сектору високе технологије за израду чипова, квантних сензора, оптике и детектора.

 • 14 september 2023Zijin Mining Group Co. планира нова улагања у српски рудник бакра Чукару Пеки

  Кинеска Zijin Mining Group Co. развија планове за проширење свог рудника бакра у источној Србији због потражње за металом који се сматра виталним за глобалну енергетску транзицију. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта bnnbloomberg.ca. Компанија је отворила свој рудник бакра и злата Cukaru Peki пре скоро две године са инвестицијом од 678 милиона долара, што јој је омогућило да дође до лежишта дубоких неколико стотина метара. Данас компанија жели да избуши скоро 2 km како би што боље искористила имовину. Рудник Cukaru Peki се налази у граду Бору, где се више од једног века копа бакар, злато и сребро. Процењује се да доња зона рудника, на дубини већој од 460 m.