Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 08 december 2021Nestlé Румунија је у последњих 10 година уложила преко 50,5 милиона евра

  Поводом 25 година од почетка рада у Румунији, највећа светска компанија за храну и пиће Nestlé представља своју прву студију друштвено-економског утицаја. Током протеклих 10 година, румунски огранак компаније уложио је више од 50,5 милиона евра. Промет, број радних места, ниво плата, као и доприноси државном буџету компаније јасно показују њен директан утицај на румунску привреду. Утицај компаније Nestlé економски утиче на цео ланац вредности. За период од 25 година, компанија је забележила 2,22 милијарде евра промета, 101 милион евра доприноса у државни буџет као накнаде запосленима, као и 585,8 милиона евра бруто додате вредности.

 • 03 december 2021Немачка компанија Boysen Abgassysteme отворила је иновативну фабрику у Србији

  Немачки произвођач издувних система за аутомобиле Boysen Abgassysteme d.o.o. отворио нову производну базу у Суботици у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer са сајта Ekapija.com. Инвестиција, вредна 65 милиона евра једна је од највећих у новијој историји града. Свечаном отварању присуствовали су председник Србије Александар Вучић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, који су истакли да нова компанија симболизује изузетне економске односе две земље.

 • 01 december 2021Северна Македонија је отворила мултидисциплинарни развојни центар

  Северна Македонија је званично отворила новоизграђени Центар за развој и напредну обуку „Винчини“ у Виници. Нови македонски центар је мултидисциплинарна установа са просторима за обуку и сарадњу, истраживачким и развојним областима, лабораторијама за сензорну анализу, изложбеним халама, музејским експонатима и још много тога. Служиће као покретач иновација и развоја талената кроз побољшање техничких и менаџерских вештина. Центар ће подржати старт-апове и младе професионалце, као и сарађивати са заједницом, приватним сектором и академијом за одрживи развој региона.

 • 26 november 2021Кинеска компанија гради пречистач у српској престоници

  China Machinery Engineering Corp. (CMEC), део групе Sinomach, градиће главно постројење за пречишћавање отпадних вода у Београду, Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Кинеска корпорација је специјалиста за изградњу великих инфраструктурних и енергетских пројеката и тражи могућности да прошири своје активности на Балкану. Кинеска компанија CMEC потписала је почетком 2020. године уговор са општином Београд да отпочне припремне радове на пројекту изградње система за сакупљање и пречишћавање отпадних вода. Инвестиција је процењена на 771 милион евра.

 • 24 november 2021Компанија GreenWEEE International планира трећу фабрику за рециклажу у Румунији

  Компанија за рециклажу отпадне електричне и електронске опреме GreenWEEE International планира да изгради трећу фабрику у Румунији. Инвестиција ће бити вредна 10 милиона евра. Компанија, чланица Green Group, присутна је у земљи од 2009. године и данас води две компаније за рециклажу у Бузу и Кампија Турзии. Будућа трећа фабрика GreenWEEE International биће опремљена најновијим технологијама за рециклажу отпадне електричне и електронске опреме, чиме ће се укупни капацитет рециклаже компаније повећати за 30%.

 • 19 november 2021Knauf Insulation модернизује фабрику минералне вуне у Србији

  Компанија Knauf Insulation планира да до почетка 2022. године уложи 19 милиона евра у своју фабрику минералне вуне у Сурдулици у Србији. Ово је последња фаза великог инвестиционог плана компаније укупне вредности преко 50 милиона евра. Највише нових инвестиција биће за изградњу објеката за заштиту животне средине. Тренутно, компанија гради виши и модернији димњак, имплементира систем за филтрирање кишнице и повећава капацитете за рециклажу отпадне вуне. Компанија Knauf Insulation такође ради на повећању енергетске ефикасности објеката компаније, а гради и савремени камионски паркинг у комплексу.

 • 17 november 2021Fritz Draexlmaier са пројектима електричне мобилности у Северној Македонији

  Европска банка за обнову и развој (ЕБОР) издваја 25 милиона евра за подршку инвестицијама у северној Македонији, Румунији и Молдавији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Seenews.com. Износ је намењен за пројекте електромобилности немачке аутомобилске компаније Fritz Draexlmaier. Финансијска средства банке ће се користити за убрзање имплементације стратегије са ниском емисијом угљеника компаније Fritz Draexlmaier у три земље.

 • 12 november 2021Јапански произвођач електромотора отворио фабрику у Србији

  Јапанска компанија Nidec отвориће фабрику за производњу електромотора у Новом Саду у Србији. Почетак изградње фабрике очекује се у децембру ове године. Будућа фабрика производиће електромоторе за возила и авионе. Потписивањем уговора са Министарством правде Србије, компанија ће уложити 72,9 милиона евра и отворити 480 радних места. Србија даје финансијске подстицаје у укупном износу од 8,9 милиона евра, као и могућност ослобађања од пореза на добит компаније. Развој јапанског произвођача се користи у развоју тврдих дисковима, електричним уређајима, аутомобилима, комерцијалној и индустријској опреми.

 • 10 november 2021Румунски Romgaz преузима 50% акција у пројекту Neptun Deep

  Румунска државна компанија за нафту и гас Romgaz завршила је преговоре са ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings о преузимању свог удела у пројекту Neptun Deep, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Договор ће бити финализован у првом кварталу 2022. Конзорцијум ExxonMobil Exploration and Production Румъния Limited поседује 50% истраживања, развоја и производње нафте у подморској јединици XIX Neptun Deep у Црном мору, а остатак је у власништву компаније OMV Petrom. Тренутно се тамошња нафтна поља процењују на између 42 и 84 милијарде м3.

 • 05 november 2021Србија је отворила свој први зелени рудник бакра и злата

  Kинеска компанија Zijin отворила је 24. октобра први зелени рудник те врсте за вађење бакра и злата у Србији. Инвестиција је вредна 408,7 милиона евра. Нови рудник, који се налази у близини града Бора, користиће савремене технологије и испуњаваће најстроже међународне стандарде у области заштите животне средине. Компанија Zijin очекује годишњу производњу од 3,3 милиона тона руде бакра и злата, са укупним расположивим резервама од 36,99 милиона тона. Отварањем новог рудника Србија ће постати други највећи произвођач бакра у Европи, повећавајући свој удео у производњи са садашњих 5% на 18%.