Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 24 january 2024Бугарски произвођач теретних дронова Dronamics консултоваће ЕУ о иновацијама у транспорту

  Заједно са петнаест других приватних компанија за мобилност, бугарски произвођач теретних дронова Dronamics ће се консултовати са Европском унијом (ЕУ) о глобалним транспортним иновацијама у оквиру иницијативе Радне групе ЕУ за будућност мобилности. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Сарадња коју су покренуле естонска компанија за превоз возила Bolt и шпанска платформа за више мобилности Cabify има за циљ да одговори на кључне изазове са којима се суочавају иноватори у сектору мобилности, промовишући циљеве ЕУ и конкурентност Европе у напредној мобилности.

 • 18 january 2024Албанија бележи пораст директних страних инвестиција и привредни раст у 2023. години

  У првих девет месеци 2023. године, директне стране инвестиције у Албанији достигле су импресивну суму од милијарду евра, што представља раст од 10,6 одсто у односу на претходну годину, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Статистику је изнео министар финансија и привреде земље Ервин Мете на конференцији за новинаре посвећеној резултатима националне економије за 2023. годину. Мете је нагласио да је овај позитиван тренд наставак раста забележеног у 2022. Према његовим речима, побољшани трговински биланс, повећан приход од туризма и одржив ток страних директних инвестиција су фактори који значајно побољшавају спољнотрговински биланс Албаније.

 • 17 january 2024Глобални IT лидер Redis одабрао је Бугарску да изгради свој нови инжењерски центар

  Глобална ИТ компанија Redis, са тржишном капитализацијом од милијарду долара и годишњим приходом од 100 милиона долара, најавила је да ће отворити нови инжењерски центар у Бугарској, сазнаје портал BalkanEngineer.com од ПР агенције InfoGraffiti. Компанија, која пружа услуге управљања подацима и приступа за преко 10.000 организација широм света, изабрала је Бугарску у односу на 5 других земаља за своје истраживачке и развојне активности. Компанија Редис нуди услуге приступа подацима у реалном времену клијентима као што су BNP Paribas, Visa, Netflix и други. Оснивање инжењерског центра у Софији, Бугарска, пружа прилику за привлачење талената из региона, уз јачање глобалног пословања компаније.

 • 13 january 2024Алфа Партнерс Бугарска добила је дозволу за куповину бугарске дуванске компаније КТ Интернатионал

  Алфа Партнерс Бугарска, подружница компаније Alpha Investments регистроване у Лихтенштајну, добила је дозволу за куповину бугарског произвођача дувана и цигарета КТ Интернатионал, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Према мишљењу Комисије за заштиту конкуренције, трансакција неће довести до хоризонталних или вертикалних преклапања која би могла значајно ограничити конкуренцију или довести до доминантног положаја конкурената компаније на релевантним тржиштима.

 • 10 january 2024OMV Petrom купује 50% зелене енергетске компаније са портфолиом 1 GW у Румунији

  ОМВ Петром, велика енергетска компанија у југоисточној Европи, купиће 50% удела у Electrocentrale Borzești од компаније RNV Infrastructure, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еnergynomics.ro. Electrocentrale Borzești поседује портфељ обновљивих извора енергије са капацитетом од приближно 1 GW, од чега 950 MW ветра и 50 MW фотонапонских. Пројекти ће се развијати, градити и функционисати у партнерству са компанијом RNV Infrastructure. Поред тога, OMV Petrom ће у потпуности преузети компанију Renovatio Asset Management, власника највеће мреже за пуњење електричних возила у Румунији, са преко 400 пуњача, са изгледима за раст на око 650 до 2026. године.

 • 06 january 2024Асоцијација балканских привредних комора разговарала је у Солуну о кључним економским изазовима за регион

  Генерални састанак Асоцијације балканских комора окупио је представнике земаља региона у грчком граду Солуну, сазнаје портал BalkanEnigeer.com у Бугарској трговинско-индустријској комори (БТПП). Догађај, који је одржан под председавањем Уније грчких привредних и индустријских комора, био је одлична прилика за разговоре и размену идеја о питањима везаним за економски развој Балкана. Представници привредних комора Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Кипра, Северне Македоније, Србије, Румуније, Турске и Црне Горе окупили су се како би разговарали о важним темама за регион.

 • 04 january 2024DS Smith је уложио 16 милиона евра у повећање производних капацитета у Србији

  Британски добављач амбалаже DS Smith планира да уложи 16 милиона евра (17,6 милиона долара) у нову опрему за своју фабрику у јужном граду Крушевцу у Србији у оквиру планова ширења у источној Европи, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта SeeNews.com. Инвестиција ће подржати сталне напоре компаније DS Smith да замени пластичну амбалажу, повећа капацитет за 25% и значајно оптимизује продуктивност. Нова опрема ће такође побољшати могућности иновативног дизајна амбалаже за робу широке потрошње и подржати подршку аутоматизованих линија за паковање. DS Smith послује у више од 30 различитих земаља и има преко 30.000 запослених, а у августу је склопила уговор о преузимању српског произвођача амбалаже Bosis.

 • 24 december 2023Бианор Холдинг јача своју експанзију аквизицијом бугарске софтверске компаније Булбера

  Јавно предузеће Бианор Холдинг саопштило је да наставља серију успешних аквизиција куповином 100 одсто капитала бугарске софтверске компаније Булбера, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Forbesbulgaria.com. Ово је четврти уговор за групу ове године. Иако цена уговора није објављена, очекује се да ће бити објављена након његовог коначног затварања. Преузимање компаније Булбере је део стратегије Бианор Холдинга да консолидује успешне бугарске софтверске компаније како би се допунио органски раст. Трансакција ће помоћи у диверсификацији базе клијената и локација на којима група ангажује стручњаке, као и проширењу компетенција и портфолија услуга.

 • 21 december 2023Међународни аеродром Валона, Албанија, почеће са радом у марту 2025

  Очекује се да ће међународни аеродром цивилне авијације у албанском приморском граду Валони бити оперативан у марту 2025. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Предвиђено је да завршни грађевински радови буду завршени у децембру 2024. године. Албанска влада очекује да ће аеродром примити милион туриста између марта и децембра 2025. године, три пута више од првобитно планираних 300.000 путника. Аеродромски терминал ће имати површину од 20.000 m3 и биће опремљен кровним фотонапонским системом од 5,2 MW. Конзорцијум на челу са швајцарском Mabco Constructions, подружницом компаније Mabetex Group, у којој су и турска компанија YDA Group и косовска 2A Group.

 • 16 december 2023Немачка логистичка компанија Hapag-Lloyd отворила је два представништва у бугарским градовима Софији и Варни

  Немачка логистичка компанија Hapag-Lloyd објавила је да је отворила сопствена представништва у бугарској престоници Софији и северном лучком граду Варни у настојању да ојача корисничку подршку у региону Црног мора и на Балкану, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта SeeNews.com. Компанија је одлучила да успостави директно физичко присуство у Бугарској због стратешке локације земље, снажног предвиђања раста бруто домаћег производа (БДП) за 2023. и 2024. годину, као и процват сектора енергетике, сировина и пољопривреде. У новоотвореним канцеларијама радиће 21 радник.