Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 12 september 2023Албанија од 25 до 27 октобра одржава 4 сајам грађевинарства „Build and Live Smart”

  Од 25. до 27. октобра 2023. Екпоцити Албаниа организује 4. издање сајма грађевинарства „Build and Live Smart”. Форум, који ће бити одржан у ExpoCity Albania у главном граду Тирани, послужиће као важна комуникациона платформа за учеснике у грађевинском сектору, архитектури, урбанистичком планирању и широј јавности, известили су портал Balkanengineer.com са сајта Expocity.al. Поред тога што је место за ефикасну комуникацију, сајам има за циљ и да истакне значај нових концепата у Албанији, међу којима су, пре свега, ефикасна решења, одговарајући материјали и опрема потребна за обезбеђивање услова за реализацију паметних зграда и градова.

 • 09 september 2023Соларна фарма, биће изграђена на површини од 500 ha у општини Кладово

  Соларна пољопривредна електрана биће изграђена на површини од 500 ha у источној Србији. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Ekapija.com. Инвестиција у соларно постројење од 300 MW долази са Кипра. Српска општина Кладово дала је на јавну увид пројекат детаљног тлоцрта за изградњу соларне електране Kladovo Solar Gate. План је био доступан на рани јавни увид прошле јесени, а инвеститор је компанија ERG Renewables doo Beograd, основана 2019. године, чији је власник компанија ERG Investments LTD, регистрована на Кипру. Планирано је постављање око 300 MW панела, а план обухвата површину од око 582,94 ha на источном делу територије општине Кладово.

 • 05 september 2023Румунски стартап развио је апликацију за смањење трошкова енергије за потрошаче у домаћинству

  Румунски стартап Energy Advisor развио је апликацију дизајнирану да помогне потрошачима да смање рачуне за енергију и ефикасније управљају потрошњом у својим домовима, сазнаје портал BalkanEnigneer.com са сајта Romania-Insider.com. Апликација Renergia је недавно објављена, а верзија на енглеском је планирана за јесен ове године. Апликацију, која анализира потрошњу енергије у домаћинству и пружа процену месечних и годишњих трошкова енергије корисника и потенцијала за уштеду електричне енергије и енергије за грејање, развио је тим са Техничког универзитета у граду Клуж-Напока.

 • 31 august 2023У изградњи су ветропаркови „Горичане“ и „Пролез“, који ће бити трећи највећи ветропарк у Бугарској

  WРР Gоrісhаnе (ВтЕЦ Горичане), бугарски пројектант из области енергије ветра, завршио је продају ветропаркова „Горичане“ и „Пролез“, снаге 80 МW, финском инвеститору за обновљиве изворе енергије, компанији Тааlеrі Еnergіа, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Ветроелектране ће бити прве у Бугарској које ће применити нову технологију за ветротурбине капацитета до 8 МW по генератору. Бизнис уговор, који је подразумевао продају 100% пројекта и финансирање преосталих трошкова развоја, завршен је 19. маја ове године а уписан је у Бугарски трговачки регистар 26. маја ове године. Ветроелектране „Горичане“ и „Пролез“.

 • 29 august 2023ROCA Industry пријавио је промет од 289,5 милиона леја за прву половину 2023

  ROCA Industry, један од главних индустријских холдинга за грађевинске материјале у Румунији, у власништву компаније ROCA Investments, у свом консолидованом извештају за прву половину 2023. године пријавио је промет од 289,5 милиона леја (58,5 милиона евра). Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-insider.com. Холдинг је забележио раст промета од 5,7 одсто у односу на исти период 2022. године. У првој половини године портфолио компаније ROCA Industry је стекао значајан тржишне удео. Evolor, произвођач боја и лакова који је недавно поново покренут и пролази кроз период оперативне трансформације, забележио је раст продаје од 21%.

 • 25 august 2023Kомпанија за дрвене материјале Kronospan шири своје активности и тим у Бугарској

  Аустралијска компанија Kronospan шири своје активности у Бугарској и активно тражи ново техничко особље за свој тим, преноси портал BalkanEngineer.com весст с сајта Money.bg. Kronospan Бугарска је водећи добављач дрвених материјала и прибора за компаније за намештај у Бугарској и широм света. Са финансијским улагањима од близу 300 милиона евра и дугогодишњом традицијом, компанија снабдева неке од најбољих компанија за производњу намештаја и успешно одржава партнерске односе са дистрибутерима у земљи и иностранству. Највише потребног новог особља биће потребно за главну производњу. Међу њима су електричари, механичари, виљушкари, руковаоци машинама, пакери и други.

 • 24 august 2023Почиње изградња прве фотонапонске електране EPS у Србији – „Петка”

  Почиње реализација фотонапонске електране "Петка" у Србији. У августу ове године биће одржан избор извођача радова за изградњу објекта и потписан уговор, а изградња ће почети у септембру, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Ekapija.com. Ово је прва соларна електрана у огранку EPS TE-TO Kostolac, а биће изграђена на спољној страни површинског копа Ћириковац. Инсталисана снага постројења биће 9,75 MW, а планирана годишња производња 15,6 GWh. Изградња фотонапонске електране "Петка" један је од пројеката кроз које ће се повећати капацитети ЕПС-а за производњу "зелене" енергије. Припремни радови су већ завршени, а површина на којој ће се градити објекат је очишћена.

 • 22 august 2023Тирана потписала је уговор вредан 3,7 милиона евра са локалном компанијом Salillari о изградњи технолошке зоне

  Општина албанске престонице Тирана саопштила је да је потписала уговор вредан 386 милиона лека (4,1 милион долара/3,7 милиона евра) са локалном компанијом Salillari за изградњу јавне инфраструктуре у планираној области технолошког и економског развоја (TEDA) у граду. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Победничка понуда је укључена у пројектовани индикативни буџет општине од 488 милиона лека. Пројекат јавне инфраструктуре подразумева изградњу путева и тротоара, као и канализације и водовода на предвиђеном простору, према тендерској документацији коју је објавила Општина.

 • 17 august 2023Пројекат за нову гасну јединицу у румунској електрани Mintia биће завршен до краја 2026 године

  Актуелни инвестициони пројекат за нови гасни блок румунске електране Mintia биће завршен до краја 2026. године, а прва фаза биће готова већ у лето 2025. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Очекује се да ће објекат бити ефективан 64 одсто, што га чини једном од најефикаснијих електрана у Европи. Пројекат ће током реализације отворити више од 1.200 радних места, а након пуштања у рад новог постројења у њему ће радити око 300 енергетичара. Електрана је 14. новембра 2019. године ушла у стечајни поступак и стављена је у конзервацију у лето 2021. због недостатка потребних инвестиција за усклађивање са еколошким прописима ЕУ.

 • 16 august 2023Један број компанија је купио земљиште и гради своје базе у индустријским зонама Бургаса, Бугарска

  Седам компанија стекло је имовину у новој југозападној индустријској зони у Бургасу у Бугарској, према информацијама локалне владе. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Тренутно су три парцеле у окружењу у поступку продаје путем јавног надметања, а траже се купци за још седам слободних парцела. Индустријска зона „Југозапад“ налази се испод стамбене четврти „Меден Рудник“ у Бургасу, која је природна база са ресурсима за пословање. Индустријска зона "Север", са своје стране, још увек ради на завршетку неколико нових предузећа.