Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 17 november 2023Statkraft Devoll Hydropower, двогодишњи концесионар у Албанији, придружује се енергетској берзи земље

  Devoll Hydropower, подружница норвешке компаније за обновљиве изворе енергије Statkraft, која је концесионар две хидроелектране у Албанији, постала је чланица Албанске енергетске берзе (Alpex), сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија Devoll Hydropower би требало да почне да тргује на албанском тржишту електричне енергије, а додавањем ове компаније, број чланова на берзи износи 16. Две хидроелектране Statkraft које се налазе на реци Devoll, а то су Моглица и Бања, генеришу укупно око 700 GWh годишње. Укупни инвестициони трошкови пројекта хидроелектране Devoll процењени су на 590 милиона евра (629 милиона долара).

 • 14 november 2023Италијанска авиокомпанија Aeroitalia купила је 93,86% румунске компаније AirConnect

  AeroItalia, италијанска авиокомпанија основана 2022. године, недавно је објавила да је завршила куповину 93,86% румунске регионалне компаније Air Connect. Ово је сазнао портал BalkanEnggineer.com са сајта Romaniainsider.com. Италијанска компанија је на својим друштвеним мрежама саопштила да ће јој ова аквизиција омогућити да ојача своје присуство на италијанском регионалном тржишту и побољша везу са својим центром у Фјумичину у Италији. У лето 2023, Гаетано Интриери, генерални директор AeroItalia, наговестио је у интервјуу да жели да купи румунску компанију Air Connect, која је изашла на берзу у марту 2022. Представници компаније Air Connectсу тада су коментарисали да нема потписаних докумената о преузимању од Aeroitalia.

 • 09 november 2023Schneider Electric Romania опрема логистички центар eMAG у Букурешту, Румунија са иновативним решењима

  Настављајући сарадњу са водећим онлајн продавцем eMAG, Schneider Electric Romania, део глобалног лидера у дигиталној трансформацији Schneider Electric, обезбедио је решења за електродистрибуцију и аутоматизацију за нови логистички центар компаније у Букурешту, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Thediplomat.ro. За овај пројекат, Schneider Electric Romania се удружила са грађевинском компанијом Baupartner HU kft. Недавно је компанија опремила и нисконапонске централе у складишту eMAG у Мађарској користећи своја најновија дигитална решења.

 • 07 november 2023На брани Стрежево у Северној Македонији постављен је фотонапонски објекат

  Хидросистем Стрежево, државна водопривредна компанија у Северној Македонији, поставља фотонапонску (PV) електрану од 500 kW на своју брану Стрежево, сазнаје портал BalkanEngieer.com от Balcangreennews.com. У региону, постављање соларних електрана на копну у близини брана и сличних водних тијела постаје све чешћа и пожељнија. Хидросистем Стрежево је одговоран за управљање браном Стрежево, која обезбеђује воду за наводњавање дела региона Пелагоније, за водоснабдевање дела општине Битољ и индустрију, и одговоран је за контролу поплава у овом делу севера. Македонија. Резервоар се такође користи за производњу електричне енергије.

 • 04 november 2023Компанија за технологију дигиталних производа HTEC отворила је своје представништво у граду у Клуж-Напока, Румунија

  HTEC Group, глобална технолошка компанија која пружа низ услуга укључујући дизајн, стратегију и развој дигиталних производа и услуга, објавила је да је отворила свој први пословни простор у граду Клуж-Напока, Румунија. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-insider.com. Према саопштењу компаније, јаки технички универзитети и ИТ заједнице, висок ниво знања енглеског језика, политика погодна за пословање и дуга традиција изврсности у инжењерству, као и математичком и научном образовању чине Румунију стратешким тржиштем у централном и источном региону Европа за велике мултинационалне ИТ компаније.

 • 01 november 2023Србија и Кина потписале су два уговора за развој путне инфраструктуре у тој балканској земљи

  Кина и Србија потписале су два уговора о изградњи путне инфраструктуре укупне вредности од скоро четири милијарде евра (4,2 милијарде долара), као и уговор о куповини пет брзих возова, сазнаје БалканЕнгинеер.цом од Барронс.цом. Уговори су потписани у Пекингу дан након што су две земље постигле споразум о слободној трговини на форуму посвећеном кинеској значајној иницијативи „Један појас - један пут“ (BRI), кроз коју Пекинг настоји да ојача своја економска партнерства. Уговори са Кином омогућиће Србији да изгради близу 300 километара нових путева и аутопутева, као и пет брзих возова у вредности од 54 милиона евра.

 • 30 october 2023Заједничка компанија Lufthansa Technik и CleverPine отвара преко 85 радних места за софтверске инжењере у Бугарској

  Lufthansa Technik и бугарска софтверска компанија CleverPine основале су заједничку компанију под брендом ViTech, сазнаје портал BalkanEnigneer.com са сајта Economy.bg. Нова компанија, која ће развијати инжењерски софтвер за авијацију, налази се у Софији и отвориће више од 85 нових радних места. Избор главног града Бугарске као локације је стратешки, јер компанија Lufthansa Technik има већ дугогодишње искуство у Бугарској, а град има богат потенцијал и развијену технолошку заједницу. ViTech је почео са радом почетком октобра ове године и већ је најавио активну кампању регрутовања софтверских инжењера и менаџера у областима Scrum Master.

 • 29 october 2023Бугарско-немачки трговински односи прославили су 30 година раста и одрживости

  Дана 20. септембра ове године званичним догађајем који је одржан у Софија Тех Парку, Бугарска, обележено је 30 година од успостављања званичног представништва немачке привреде у Бугарској. Током овог периода, трговина између Бугарске и Немачке порасла је 16 пута, док је бугарски извоз порастао 23 пута, известила је немачко-бугарска индустријска и привредна комора (ГБИТК) за портал BalkanEngineer.com. „Упркос показатељима очекиваног економског пада у Немачкој, тренутни тренутак не даје разлоге немачким компанијама које послују у Бугарској да започну процес повлачења из наше земље, као што се догодило 2014. године“, објаснио је Митко Василев, генерални директор ГБИТК-а.

 • 24 october 2023Бугарска компанија за обновљиве изворе енергије АмонРа Енерџи преговара о куповини свог главног румунског партнера

  Бугарски добављач фотонапонске (PV) опреме АмонРа Енерџи је у текућим преговорима за куповину свог главног партнера и дистрибутера у Румунији, у настојању да прошири своје присуство у земљи, речено је из ове компаније за портал BalkanEngineer.com. „AmonRa Energy очекује да успостави физичко присуство у Румунији почетком следеће године и тренутно бира локацију за свој логистички центар“, рекао је оснивач и извршни директор компаније, Димитар Белелиев. Компанија AmonRa Energy сарађује са 29 екстерних инсталатерских компанија у Румунији, ау Бугарској компанија ради са 446 екстерних инсталатера и 7 дистрибутера.

 • 19 october 2023Holcim Румунија повећава производне капацитете фабрике Кумплунгу, улагањем 25 милиона евра

  Компанија Holcim Румунија је инвестирала преко 25 милиона евра како би повећала производни капацитет цементаре Кумплунг за приближно 20%. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-insider.com. Пре модернизације, компанија је произвела 2300 тона цемента. Инвестиција се врши 15 година након реализације још једног великог пројекта модернизације фабрике вредног више од 100 милиона евра. Циљ му је да задовољи постојеће потребе за цементом на грађевинском тржишту у Румунији, али и да ојача напоре компаније Holcim ка одрживом пословању, рационализацији логистичког процеса и смањењу обима емисије СО2 од транспорта конструкција.