Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 27 september 2021Србија гради 10 нових станица за пуњење електричних аутомобила

  Србија је последњих месеци забележила добру туристичку сезону за пуњаче за електричне аутомобиле који се налазе на деоници транспортног коридора 10, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Ekapija.com. Као резултат тога, земља има за циљ да прошири своју бесплатну мрежу пуњача за следеће лето. Према подацима Министарства екологије Србије, у земљи је у употреби око 4.000 електричних и хибридних возила. Ова балканска земља има осам инсталираних електричних станица за пуњење електричних возила. Три од њих имају капацитет преко 175 kW за ултра брзо пуњење и налазе се у Београду и Нишу.

 • 23 september 2021Северна Македонија постала је енергетски центар Западног Балкана

  Национални снабдевачи гасом у Северној Македонији и Грчкој, NER и DESFA, потписали су споразум о сарадњи којим се утврђују услови за изградњу гасне интерконекције између две земље. Северна Македонија такође планира везе за пренос гаса са Косовом, Србијом и Албанијом, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Vlada.mk. Изградња овог интерконектора један је од кључних пројеката Северне Македоније, кроз који држава има за циљ да се позиционира као центар за снабдевање гасом у региону југоисточне Европе па и шире. Након усвајања инвестиционог плана, влада земље планира да до 2027. године уложи 8,2 милијарде евра.

 • 20 september 2021Leoni отвара нову фабрику од 50 милиона евра у Краљеву, Србија

  Компанија Леони, глобални добављач производа, решења и услуга за управљање енергијом и подацима у аутомобилском сектору, отворио је своју четврту по величини компанију у Србији. Фабрика се налази у граду Краљеву, а у њену изградњу и опремање уложено је више од 50 милиона евра. Зграда компаније има површину већу од 60.000 m2, од чега ће 45.000 m2 бити искоришћено за производне активности компаније. Леонијева фабрика је прва новоизграђена у периоду од скоро 30 година у региону Кралево. Очекује се да ће ова инвестиција значајно допринети смањењу незапослености, повећању животног стандарда у српском региону и убрзању његовог развоја.

 • 16 september 2021Јужнокорејски инвеститори желе да модернизују ТЕ „Mintia“ у Румунији

  Три јужнокорејске компаније – AKEDA, Hyunday-Power Systems и BKB, планирају куповину и надоградњу термоелектране „Mintia“ у Румунији. Постројење ради на угаљ и има капацитет од 1,285 GW. Група представника компанија већ се 6. септембра састала са стручњацима из румунског Министарства енергетике. До данас је термоелектрана „Mintia“ трећа по величини у земљи, али је ван погона због недостатка дозвола за заштиту животне средине. Након могуће модернизације јужнокорејских компанија, инсталација ће радити на природни гас капацитета 800 MW, а имаће и фотонапонску флоту.

 • 14 september 2021Северна Македонија улаже у постројење за гасификацију плазме

  Северна Македонија планира изградњу постројења за третман отпада вредног 327 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Инсталација ће се налазити у граду Неготино и обрађиваће кућни отпад у већем делу земље. Према речима премијера Зорана Заева, пројекат изградње постројења за гасификацију плазме добио је статус стратешке инвестиције. Одабрана технологија за третман кућног отпада неће испуштати штетне емисије у ваздух, док ће производити природни гас, који ће се користити за производњу електричне енергије.

 • 09 september 2021Телеком Србија отвара први корпоративни фонд ризичног капитала

  Српски телекомуникациони оператер Телеком Србија покренуо је корпоративни фонд ризичног капитала за улагања у високотехнолошке стартупе. Пројекат се зове TS Ventures Fund и вредан је 25 милиона евра. Ово је први корпоративни фонд ризичног капитала у Србији, по узору на велике европске и светске компаније. Његово пословање ће се одвијати потпуно независно са професионалним менаџментом, а одлуке о улагању ће доносити комисија коју чине и интерни тим и спољни независни чланови са доказаном међународном експертизом у улагању у различите стартап компаније.

 • 03 september 2021Источна Румунија са новим висећим мостом преко Дунава током 2022. године

  Један од највећих и најсложенијих инфраструктурних пројеката у Румунији - мост преко Дунава код Браиле, биће пуштен у рад крајем 2022. године. До њега ће бити изграђено 10 км нових спојних путева. Извођач радова је италијанско-јапанско заједничко предузеће. Висећи мост, који ће повезивати округе Браила и Тулча у источној Румунији, биће дуг 2 км и уздићи ће се на висину од скоро 200 м. У њу су од почетка године уложена европска средства у износу од 94,4 милиона евра.

 • 31 august 2021Rompetrol наставља са радом у рафинерији Petromidia Navodari

  Румунска компанија Rompetrol Rafinare планира да настави рад у рафинерији Petromidia Navodari до краја септембра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија је престала са радом након експлозије која се догодила 2. јула ове године. у јединици за хидротретирање дизел горива. Рафинерија ће бити у функцији након испоруке опреме потребне за вршење поправки и прегледа јединица погођених несрећом. Rompetrol планира фазно пуштање у рад својих производних јединица у оперативном режиму. Инсталације компаније такође морају бити испитане у складу са сигурносним правилима и овјерене од надлежних надлежних органа.

 • 26 august 2021Dura Automotive Systems и Almac граде модерну фабрику у Скопљу

  Произвођачи аутомобилских компоненти Dura Automotive Systems и Almac планирају покретање заједничке производње у главном граду Северне Македоније. Ново заједничко предузеће радиће под именом името Almac Dura Extrusios, сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице Dura Automotive Systems. Два произвођача ће комбиновати своје дугогодишње искуство у производњи компоненти од екструдираног алуминијума за електричне и путничке аутомобиле. У ту сврху биће изграђено модеран погон у граду Скопљу на површини од 18.000 m2. Очекује се да ће у новом погону бити отворено више од 70 радних места за техничке и производне стручњаке.

 • 19 august 2021IT центар Schwarz IT Romania купио је компанију Lidl Digital Romania

  Компанија Schwarz IT Romania, румунска подружница компаније Schwarz IT INT Holding, купила је компанију IT центар Lidl Digital Romania за е-трговину и управљање дигиталним платформама на међународној мрежи компаније Lidl. Компанија такође нуди дигитална решења за компаније Kaufland, Schwarz Produktion и PreZero у Румунији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Schwarz IT INT Holding има велико искуство у развоју и имплементацији комплетних вишеканалних решења за е-трговину. Компанија је специјализована за интеграцију различитих начина плаћања, укључујући Paypal, SEPA и BNP.