Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 22 february 2024Румунска компанија за ђубриво Norofert улаже 1,2 милиона евра у истраживачку лабораторију

  Румунски произвођач сировина за органску пољопривреду Norofert саопштио је да је уложио 3 милиона леја у прву фазу изградње истраживачке лабораторије средње величине. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Друга фаза пројекта, која би требало да почне до краја 2024. године, довешће укупну инвестицију у пројекат на преко 6 милиона леја (1,3 милиона долара/1,2 милиона евра). Смештена у просторијама фабрике сировина компаније Norofert у граду Filipestii de Padure, лабораторија ће се користити за истраживање и размножавање микроорганизама за пољопривредну примену.

 • 20 february 2024Албанија улаже 3 милиона евра у посебан програм за подршку старт-ап компанијама

  Албанија ће обезбедити износ од 3 милиона евра за спровођење програма подршке старт-ап компанијама путем директног финансирања, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Министарка за предузетништво и пословну климу Делина Ибрахимаи саопштила је да је почетак програма дат 16. фебруара 2024. године. Албанска влада одобрила је одлуку да се отвори пут за развој стартап екосистема у земљи. Нова предузећа ће бити подржана директним финансирањем у три фазе, а очекује се да ће око 50-80 пројеката имати користи од помоћи. Укупан фонд предвиђен програмом за 2024. годину је 3 милиона евра.

 • 17 february 2024Произвођач цемента Cementarnica Usje (Северна Македонија) именовала је новог председника управног одбора

  Северномакедонски произвођач грађевинског материјала Cementarnica Usje, компанија грчке Titan групе, именовао је Марија Брачија за председника управног одбора компаније, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Марио Брачи замењује Јанија Панијараса, који је поднео оставку због других професионалних обавеза у Titan Group. Господин Брачи има преко 30 година глобалног искуства у производњи цемента у Италији, САД, Швајцарској, Тајланду, Шпанији, Мароку и Албанији. Током година, прешао је са оперативних на генералне руководеће позиције са пуном одговорношћу.

 • 15 february 2024Румунски OMV Petrom повећаће своја улагања у енергетску инфраструктуру на 1,6 милијарди долара годишње

  Највећа румунска енергетска компанија, OMV Petrom, објавила је да ће уложити 8 милијарди леја (1,6 милијарди евра) 2024. године иу свакој од наредне две године, више него дупло више од просечне инвестиције од 3,5 милијарди леја у периоду 2017-2021. информише сајт Romania-insider.com. Раст инвестиција је углавном последица учешћа компаније у гасном пројекту Neptun Deep у Црном мору, који има једно од највећих налазишта природног гаса у ЕУ, са очекиваном ценом од 4 милијарде евра (19,89 милијарди леја). Поред средстава намењених развоју пројекту Neptun Deep, велики део инвестиције биће искоришћен за диверсификацију активности компаније OMV Petrom у одрживије области.

 • 11 february 2024Србија гради бројне објекте ОИЕ уз помоћ инвестиција Европске уније и Кине

  На путу ка јачању инфраструктуре обновљиве енергије, Србија ће добити грант од 30 милиона евра од Европске уније за изградњу ветропарка од 66 MW у граду Костолцу на североистоку земље. Кина ће такође уложити око 2 милијарде евра у објекте из ОИЕ у земљи. Ово сазнаје портал БалканЕнгинеер.цом са сајтова BalkanEngineer.com и SeeNews.com. Пројектом ветропарка Костолац управља државни произвођач енергије Elektroprivreda Srbije (EPS), а додатно је подржан кредитом од 80 милиона евра и грантом Немачке развојне банке KfW од 1,8 милиона евра. Очекује се да ће произвести довољно енергије за напајање око 30.000 домаћинстава електричном енергијом.

 • 10 february 2024Албанија улаже 412 милиона евра 2024. године у развој морске луке у Драчу

  Албанија трансформише своју поморску инфраструктуру, дајући приоритет плановима за нову теретну луку у Драчу. Држава је најавила предстојећи тендерски пројекат планиран за први квартал 2024. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Connectingregion.com. Развој луке се појављује као значајан искорак у логистичким могућностима земље. Лучка управа Драча (DPA) недавно је потврдила издавање грађевинске дозволе за почетну фазу пројекта. Целокупни дизајн, предвођен конзорцијумом који укључује холандску инжењерску фирму Royal HaskoningDHV и албанску консултантску кућу Abkons, успешно је завршен, отварајући пут за почетак пројекта.

 • 06 february 2024ABB спроводи пројекат за побољшање ефикасности и брзине локомотива CFR Călători у Румунији

  Технолошки лидер у електрификацији и аутоматизацији АВВ ће спровести свеобухватан пројекат модернизације и побољшања енергетске ефикасности и поузданости 19 локомотива којима управља румунска државна путничка железничка компанија CFR Călători, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Railway-news.com. Као део пројекта реконструкције, ABB ће испоручити комплетан вучни ланац, укључујући нове трансформаторе, претвараче и електричне моторе, како би локомотиве могле да достигну максималну брзину од 160 km/h – што је значајно повећање у односу на садашњих 120 km/h.

 • 03 february 2024Бугарска платформа за размену знања о вештачкој интелигенцији Mentessa ће добити средства и подршку од EIT Digital

  Бугарски стартап Mentessa ће добити средства и подршку од EIT Digital – гранта који суфинансира Европска унија за развој иновативног пројекта у сарадњи са Raiffeisen-Landesbank Steiermark. Ово је портал BalkanEngineer.com сазнао са сајта Therecursive.com. Износ финансирања није саопштен. Mentessa је платформа за усавршавање вештачке интелигенције која омогућава дељење знања, учење и сарадњу у хибридним организацијама. Стартап са седиштем у Минхену основали су 2019. Андреј Андреев и Тина Русева, обоје са искуством у технолошком предузетништву.

 • 01 february 2024Србија отворила прву фабрику фотонапонских панела у земљи

  Domi Eko Solar већ производи фотонапонске панеле у својој фабрици код Велике Плане у централној Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreennews.com. Ово је прва производња фотонапонских панела у земљи. Компанија Domi Eko Solar производиће две врсте панела – 450 W за стамбену и пословну употребу и 550 W за соларне електране већег капацитета. Производну опрему је недавно испоручила италијанска компанија Ecoprogetti. Капацитет електране је 100 MW годишње, а план је да се достигне до средине 2024. године. Улагање у производну опрему процењено је на 3 милиона евра.

 • 24 january 2024WV International ће изградити ветропарк од 900 MW у општини Нови Сад, Србија

  Компанија WV International Ventures, регистрована у Србији, у потпуном власништву холандске компаније WV International, планира да изгради ветропарк од 900 MW у новосадској општини, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Ветропарк ће се простирати на укупно 174 km2 и градиће се у две фазе. У првој фази биће уграђене ветротурбине укупног капацитета 420 MW, којима ће у другој фази бити додато 468 MW. WV International је у Србији присутан од 2012. године, са својим активностима на развоју пројеката обновљиве енергије. Компанија наставља да шири свој портфолио извора енергије у Србији, фокусирајући се углавном на ветроелектране и соларне електране.