Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Догађаји

 • 11 august 2023Јапан и Северна Македонија разговарали су о заједничким иницијативама за унапређење економске сарадње

  Директор ТИРЗ (технолошке индустријске развојне зоне) Северна Македонија Јован Деспотовски састао се са помоћником министра економије Јапана и генералним директором Директората за трговинску политику Мацуом Такехиком. Двојица су разговарали и истакли значај унапређења економске сарадње између Јапана и Северне Македоније, посебно у суочавању са глобалним политичким и економским изазовима, а разговарано је и о конкретним иницијативама сарадње, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Мakfax.com.mk.

 • 10 august 2023У Бугарској ће бити покренут пилот пројекат за рециклажу литијум-јонских батерија

  Врло брзо ће у Бугарској бити покренут пилот пројекат за рециклажу литијум-јонских батерија. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. До сада су ове батерије биле мале количине и извозиле су се у друге европске земље ради безбедног одлагања и рециклаже. Александар Јавријски, извршни директор Екобатери АД, објаснио је да ће захваљујући пројекту бити постигнута ефективна национална покривеност у погледу прикупљања преносивих батерија и електронске опреме. Закон налаже прикупљање најмање 45% ових батерија, што је већ постигнуто, па чак и премашено у последњих десетак година. Савет Европске уније одобрио је нова правила за производњу, прераду и продају батерија, према којима ће произвођачи до 2030.

 • 08 august 2023Вредност извоза ИКТ услуга из Србије достигла је 1.3 милијарде евра

  У првих пет месеци 2023. године извоз ИКТ услуга из Србије достигао је 1,3 милијарде евра, што је 41 одсто више него прошле године, сазнаје портал BalkanEnigineer.com са сајта Ekapija.com. Сектор информационих и комуникационих технологија (ИКТ) је у протеклих седам година постао један од три кључна покретача развоја српске привреде, а сада ће бити подржан и програмом Дигитална Европа. На представљању програма „Дигитална Европа” у Научно-технолошком парку у Београду, председница Владе земље Ана Брнабић рекла је да је прошла година била рекордна по извозу ИКТ услуга са обимом од 2,7 милијарди евра. Она је истакла и да Србија има добре шансе да до 2027. године апсорбује значајан део од 7,5 милијарди евра које је Европска унија.

 • 03 august 2023Северномакедонска компанија Алкалоид покренула је пројекат пуне дигитализације и аутоматизације процеса

  Компанија Алкалоид је покренуо нови пројекат дигитализације и аутоматизације процеса у апотекарском сегменту, имплементирајући напредни систем за извршење производње - AlkaMES (Alkaloid Manufacturing Execution System), сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта компаније. За партнера у реализацији пројекта изабрана је компанија ANTSolutions из Пољске. AlkaMES је критичан за управљање процесима и потпуну дигитализацију и аутоматизацију производних процеса са аутоматским прикупљањем података са производне опреме и радом без папира. Као изванредан алат за побољшање оперативних резултата.

 • 01 august 2023Бугарска компанија за управљање станицама за пуњење Ампеко отвара представништво у Паризу, Француска

  Бугарска компанија Ампеко (АМРЕСО), специјализована за развој платформи за управљање станицама за пуњење, планира да прошири своје присуство у Француској отварањем представништва у престоници Паризу. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Француски тим ће бити формиран са циљем да учврсти позицију компаније Ампекоу земљи са другом по броју јавних станица за пуњење у Европи. Француска тренутно има преко 100.000 таквих станица, а њена амбиција је да до 2030. године достигне 400.000.

 • 27 july 2023Мађарска и Албанија потписале споразуме о сарадњи у области индустрије воде

  Мађарска и Албанија потписале су споразум о сарадњи у области европских интеграција и водопривреде током званичне посете мађарског премијера Виктора Орбана и делегације његових министара Албанији. Ово је сазнао портал BalkanEngieer.com са сајта Bbj.hu. Према споразуму о сарадњи у области водопривреде, будимпештански оператер водовода „Fővárosi Vízművek“ поставиће систем управљања водама за албанску престоницу Тирану. Постигнут је и договор о изградњи соларног парка вредног 5 милијарди HUF* (мађарске форинте) у Албанији од стране мађарске компаније Gemtech, при чему је мађарска влада подржала пројекат са 2,5 милијарди HUF.

 • 25 july 2023Европска инвестициона банка откључава инвестиције за развој малих и средњих предузећа у Сев. Македонији

  У сарадњи са Развојном банком Северне Македоније (РБСМ) и локалним комерцијалним банкама, ЕИБ Глобал – филијала Европске инвестиционе банке за активности ван Европске уније, обезбедиће 100 милиона евра за промовисање развоја и „зелене“ транзиције малих и средњих предузећа (МСП) у Северној Македонији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сайта Denar.mk. Средства ће бити усмерена на потребе ликвидности и инвестиција локалних предузећа и финансираће енергетске пројекте и оне за „зелену“ транзицију, чиме ће се подржати одрживи раст уз смањење емисије угљеника у Северној Македонији у складу са Економским и инвестиционим планом и Зеленим програмом за западни Балкан Европске уније.

 • 20 july 2023После инвестиције од 500 милиона евра, сада је у функцији највећи висећи мост преко Дунава – Браила

  Свечано је отворен Браила мост, један од највећих висећих мостова у Европи и највећи преко Дунава. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Објекат повезује град Браила и супротну обалу реке у округу Тулча. Инвестиција у пројекат је 500 милиона евра. Мост је званично отворен у Румунији и представља највећу инфраструктурну инвестицију у земљи у последњих 30 година. Названа „Златна капија Румуније” у дужини од 1.974 м, повезује црноморске луке и делту Дунава са остатком земље и са трансевропском транспортном мрежом.

 • 18 july 2023Албанија ће обезбедити стипендију за студенте који одлуче да студирају у приоритетним областима инжењерства

  Сви албански студенти који изаберу посебне приоритетне области имаће стипендију једнаку минималној плати. Ово је портал BalkanEngineer.com сазнао са сајта Acp.al. Неће бити просечних критеријума за добијање ових стипендија. Одлука Савета министара објављена је на званичном сајту уз листу приоритетних области, међу којима је и инжењеринг. Квоте ће бити распоређене по универзитетима у зависности од броја студената и програма са листе приоритета, који ће се примењивати на високошколским установама у земљи. За разлику од претходне сличне одлуке о обезбеђивању стипендије од 2022. године.

 • 14 july 2023Румунски произвођач алуминијума Alro са улагањем од 11 милиона долара у зелене технологије рециклаже

  Alro, највећи произвођач алуминијума у Румунији и један од највећих вертикално интегрисаних произвођача алуминијума у Европи по производном капацитету, уложиће 11 милиона долара у нове технологије и мере заштите животне средине у свој погон за еколошку рециклажу у Слатини. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Romaniainsider.com. Капацитет рециклаже компаније повећан је за 60.000 тона годишње након инсталирања две пећи са две коморе, пећи за складиштење и пратећег постројења за прикупљање и третман димних гасова.