Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 22 july 2019Фабрика композитних производа је отворена у месту Визбегово, Северна Македонија

  ATS Group отворила је нову фабрику композитних производа у индустријској зони Визбегово, Северна Македонија. Овом отварању је присуствовао македонски премијер Зоран Заев. Укупна инвестиција износи 3 милиона евра. Производи који ће се производити у новом објекту биће пројектовани за војну и полицијску опрему у области балистичке заштите и безбедности. ATS Group је модерна приватна фабрика са седиштем у Скопљу, Северна Македонија.

 • 17 july 2019Бугарски стартaп са наградом на Достигнућа младих Европе

  Bevine, један од најбољих бугарских стартапа са Универзитета у Софији, вратио се кући са наградом за иновације са такмичења „Enterprise Challenge” Достигнућа младих Европе, које је одржано у Ослу. Тим је примио награду „Дигиталне иновације” за 2019. годину, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Bevine је бугарски студент стартап са Универзитета у Софији "Ст. Климент Охридски ". Млади иноватори развије решење за уштеду и до 90% трошкова у производњи вина, заснованог на вештачкој интелигенцији, бази података, анализи и Интернету Ствари.

 • 15 july 2019Dacia повећава свој годишњи капацитет производње у Румунији

  Румунски произвођач аутомобила Dacia забележио је повећање своје производње у првој половини 2019. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Компанија је произвела укупно 191.776 аутомобила у својој фабрици у Миовенију у Румунији. Већина аутомобила (76%) произведених у постројењу је Duster SUV. Ако компанија успе да одржи ову производњу у другој половини 2019. године, фабрика ће премашити годишњи капацитет од 350.000 возила. То значи да би вредност производње модела Dacia ове године могла досећи 5,3 милијарде евра.

 • 10 july 2019Аустријски произвођач расвете сели своју фабрику у Србију

  Аустријски произвођач решења за расвету Zumtobel планира да своју производњу из Кине пренесе у нову фабрику у Нишу, Србија. Један од разлога за овај потез је због ближег растојања до клијената, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Тренутно, око 60% светлосних компоненти које Zumtobel производи у Кини је намењено извозу. С обзиром на дугу транспортну руту ка Европи, као и трошкове складиштења, компанији је профитабилније и ефикасније да своју производњу пресели у Ниш. Компанија Zumtobel планира да своју производњу пренесе на нову фабрику у Србији до краја године.

 • 08 july 2019У Македонији ће бити отворена нова фабрика стакла

  У Тетову, Северна Македонија, очекује се да нова фабрика за производњу стакла почне са радом у октобру. Објекат се налази на површини од 9000 m2, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. Изградња фабрике, која се налази у Тетовској технолошкој и индустријској развојној зони, почела је крајем 2018. године и требало би да буде завршена до краја јула ове године. Инсталација унутрашњих инсталација и машина треба да буде тестирана у септембру. Фабрика, која ће запошљавати 300 запослених, произвешће ојачано и ламинирано стакло.

 • 04 july 2019Бугарска са великим потенцијалом за развој AI сектора

  Извештај аналитичара из независних пословних вести SeeNews и међународне компаније Vangavis показују да Бугарска може постати кључни играч на тржишту вештачке интелигенције. Разлог томе је добро развијени IT сектора у земљи. Тренутно, у Бугарској ради око 500 стручњака из области вештачке интелигенције. Подаци из анкете показују да све већи број бугарских компанија почиње да уводи технологије базиране на AI. Очекује се да ће до 2021. године постојати најмање 10 међународно признатих бугарских компанија које користе AI технологије.

 • 02 july 2019Румунски ученици су освојили злато на Олимпијским играма у Америци са својим роботом ватрогасцем

  Троје ученика из румунског града Сибиуа освојило је златну медаљу на Олимпијади „Genius“ 2019 у Сједињеним Америчким Државама са својим роботом ватрогасцем, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. На овогодишњем догађају учествовали су ученици из преко 70 земаља и 39 америчких држава. Учесници студирају математику и информатику у локалној средњој школи у Сибиу, Румунија, а њихов тим, под водством свог наставника физике, који зове се Herotech.

 • 26 june 2019У српском граду Панчеву производиће се аутомобилске, бродске и железничке компоненте

  Немачка компанија ZF Friedrichshafen AG (ZF) отворила је производни погон за аутомобилске, поморске и железничке компоненте у индустријској зони Панчево, Србија. У почетку ће бити запослено око 300 запослених, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. До сада је компанија уложила око 100 милиона евра у фабрику, али планира додатне трошкове. ZF такође очекује запошљавање више од 1.000 радника, као и изградњу истраживачког центра површине 5000 м2.

 • 24 june 2019Северна Македонија у партнерству за стварање дигиталних иновација за подршку деци са сметњама у развоју

  Фондација Телеком за Македонију и UNICEF најавили су партнерство како би проширили могућности за укључивање деце и младих са инвалидитетом у јавни живот и образовање. Партнери ће радити заједно са младима на стварању иновативних дигиталних решења за бољи приступ образовању и укључивању особа са инвалидитетом. Пројекат се састоји од два главна сегмента: дизајнерски изазов „Generation Unlimited” и дигитална карта за приступачност особама са инвалидитетом „Without Barriers”.

 • 19 june 2019Брза пруга ће повезати бугарско-турску границу са Истамбулом

  Брзи воз ће повезати станицу Халкали, Истанбул, Турска, са Капикулом, турском страном граничног прелаза Капитан Андрејево, Бугарска. Ово је део већег пројекта за изградњу железничке везе која повезује Европу са Азијом, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Железница велике брзине ће возити возове брзином од 200 km/h, носећи и путнике и терет. Целокупна траса брзих возова је од Капукуле до Черкезкој у Турској. Пројекат кошта 1,1 милијарде евра, од чега ће 275 милиона евра обезбедити Европска унија. Очекује се да ће изградња ове деонице бити завршена 2022. године.