Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 14 april 2021Северна Македонија улаже у LNG терминал у Александрополису

  Македонске државне компаније National Energy Resources (NER) и ESM потписале су Меморандуме о разумевању за улагање у пројекат изградње плутајућег терминала за течни природни гас (LNG) и фабрике гаса у близини града Александруполис у Грчкој, преноси портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Северна Македонија планира да уложи више од 380 милиона евра у 25% деоница у електроцентрали, снаге 800 MW и 370 милиона евра у 10% деоница у терминалу за течни природни гас, рекао је премијер Зоран Заев на конференцији за новинаре на YouTube каналу владе Северне Македоније.

 • 12 april 2021Dronamics почиње са полетима транспортних дронова

  Дана 31. марта 2021. бугарски стартап Dronamics, који је специјализован за развој и рад аутономних беспилотних летелица, објавио је да лансира теретне дронове Dronamics Airline са правним лицима у Ирској, Канади и Аустралији, сазнаје портал .com са сајта TheRecursive.com. Три компаније су регистроване у овим земљама због побољшаних прописа за беспилотне летелице, али и зато што су то региони у којима ће први клијенти компаније Dronamics бити услужени у области е-трговине, фармације и логистике резервних делова.

 • 07 april 2021Тржиште дата центарова у Румунији ће расти за 20-25% годишње

  Потражња за електричним системима, климатизацијом, инсталацијама, системима за сигурност и надзор за дата центрима у Румунији достигла је скоро 25 милиона евра 2020. године. Потражња ће се повећавати за 20-25% годишње током наредне 2-3 године, према фирми Tema Energy. Овај процес настаје као резултат интересовања компанија за убрзавање дигитализације у њима и дугорочну миграцију на услуге у облаку. Компанија је специјализована за дизајн и изградњу дата центара и електроенергетских система, а њени клијенти су Telekom Romania, Continental и румунска државна железничка компанија.

 • 05 april 2021Македонска компанија Брако улаже у машине и хале

  Македонска компанија Брако улаже 8 милиона евра у производне погоне, хале и машине. Компанија је такође представила прво возило на водоник на свету за чишћење улица и јавних простора. Током посете компанији са седиштем у Велесу, премијер Северне Македоније Зоран Заев нагласио је да је поносан, са преко 60 инжењера, на неке од компанија Брако и Зелене машине (Green Machines), иза модерног, потпуно еколошки прихватљивог возила. Будућност македонске индустрије су производи са већом додатом вредношћу, рекао је Кочо Ангдушев, власник и председник одбора компаније Брако.

 • 31 march 2021Dacia је изразила велико интересовање за електрични аутомобил Spring

  Румунски произвођач аутомобила Dacia примио је 1.500 поруџбина за свој први електрични модел Spring у прва четири сата након званичног представљања, сазнаје BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. То је више од укупног обима продатих електричних возила у Румунији у 2019. години, када су појединци и компаније купиле укупно 1.500 електричних возила. Прошле године тржиште је забележило раст продаје, достигавши скоро 2.900 аутомобила.

 • 29 march 2021Светска банка додељује средства железничкој мрежи Србије

  Одбор директора Светске банке одобрио је 17. марта 2021. Фазу 1 програма за модернизацију железничког сектора у Србији. Тако ће од укупног финансијског пакета програма бити обезбеђено 62,5 милиона од укупно 400 милиона долара. Са плановима да уложи 3,3 милијарде евра у своју железничку мрежу током наредне деценије, Србија намерава да у потпуности електрификује своје железнице, у потпуности примени европски систем управљања железничким саобраћајем, уклони ограничења брзине и побољша теретни капацитет у главној мрежи и побољша управљање. железничке имовине, рекла је Светска банка.

 • 24 march 2021REHAU Румунија гради нови центар у граду Сибиу

  Румунска филијала немачког добављача полимерних производа за грађевинарство, аутомобилски и индустријски сектор, REHAU Group, планира да уложи 10 милиона евра у нови регионални центар у Сибиуу у Румунији. Улагање ће омогућити компанији REHAU да прошири свој производни, услужни и логистички капацитет у Румунији, као и да побољша услуге за своје локалне и источноевропске купце, наводи се у саопштењу компаније REHAU Румунија. Након изградње новог регионалног центра 2022. године, REHAU ће преселити своје канцеларије у главни град Букурешт и Клуж.

 • 22 march 2021DocuWare оснива нови технолошки центар у Бугарској

  Глобални лидер у софтверским решењима за пословне информације и управљање процесима DocuWare отвориће у Бугарској нови центар за технолошко саветовање и подршку клијентима из региона Европе, Блиског Истока и Африке, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Tbmagazine.net. Центар ће градити и њиме ће управљати IT компанија Немечек Бугарска, која већ више од 20 година развија решења система DocuWare, која се користе у преко 100 земаља широм света. Центар за технолошку подршку дугорочна је одржива иницијатива и његов задатак ће бити пружање свеобухватне и дубинске помоћи потрошачима.

 • 17 march 2021Vitillo проширује капацитет фабрике у Северној Македонији

  Италијански ефикасни производи на хидрауличним компонентама Vitillo Group планира да инвестира 10 милиона евро за проширење производног капацитета својих произвођача у Северној Македонији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Проширење базе података је фаза третирања из периода инвестирања у компанију. Поред тога, Vitillo планира да повећа број запошљених у фабрици за трећину, као и да инвестира у нове машине за производњу производа за аутомобилску и другу индустрију. Производи ће бити размењени у целој Европи, државама Персијског залива и Сједињених Држава.

 • 15 march 2021Румунија ће добити 77 милиона евра за нови систем отпада

  Европска комисија (ЕК) одобрила је инвестицију већу од 77 милиона евра коју је обезбедио Кохезиони фонд за побољшање система прикупљања, третмана и рециклаже отпада у округу Галати, на југоистоку Румуније, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Средства ће пружити ефикаснију и одрживију услугу управљања отпадом и побољшати квалитет животне средине за преко 500.000 становника. Захваљујући пројекту, целокупно становништво округа Галати имаће приступ услугама до 2021. године. То је посебно важно за људе у руралним областима, где им тренутно има приступ само 45% домаћинстава.