Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 13 october 2021Северномакедонска компанија Pivara Skopje улаже у пословне просторе

  У сусрет прославе стогодишњице, северно-македонска компанија Pivara Skopje отворила је нове пословне просторе за своје запослене. Тиме је започео нови инвестициони циклус произвођача, који планира да нагласи свој одрживи развој у наредне две године. Нови пословни простори Pivarе Skopje изграђени су и опремљени према најновијим стандардима и технолошким трендовима. Посебна пажња биће посвећена заштити здравља и безбедности запослених, у складу са условима, проузрокованим пандемијом Covid-19. Очекује се да ће нова и будућа улагања произвођача допринијети побољшању и расту локалне економије и заједнице.

 • 11 october 2021Cupffee је отворио прву фабрику јестивих шољица за кафу у Бугарској

  Бугарска министарка економије Даниела Везиева отворила је 29. септембра 2021. године прву иновативну фабрику у Европи за производњу јестивих биоразградивих шољица за кафу у Пловдиву. Фабрика је у власништву компаније Cupffee и налази се у индустријској зони Тракија. Према речима извршног директора компаније Cupffee - Мирослава Запрјанова, нова фабрика већ има 3 машине и 30 запослених. Очекује се да ће компанија производити 2,5 милиона јестивих шољица кафе од кекса месечно. Будући планови компаније укључују куповину додатне 3 машине, преко којих ће се производни капацитет фабрике повећати на 10 милиона јединица месечно.

 • 06 october 2021Данска компанија за обновљиву енергију European Energy отворила је подружницу у Румунији

  Дански стручњак за изградњу соларних и ветроелектрана European Energy отворио је подружницу у Румунији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Seenews.com. Ово је део стратегије компаније да прошири своје међународно присуство и етаблира се као главни играч на локалном тржишту. У наредним годинама очекује се значајан раст Румуније у сектору обновљивих извора енергије, што ће довести до велике трансформације енергетског сектора и користи за животну средину.

 • 04 october 2021Grabner Instruments отвара нову производну базу у Србији

  Аустријски произвођач аналитичке опреме Grabner Instruments отворио је нови погон у српском граду Суботици. Производња у погону биће део активности међународног произвођача електронских алата и електромеханичких уређаја Ametek. Нова фабрика Grabner Instruments ће производити инструменте за нафту и гас, а компанија је већ испоручила свој први развој на америчко тржиште. Постројење запошљава 20 високо квалификованих стручњака. Ове године Ametek проширује своје пословање у Србији са још три производне базе, при чему је суботички погон први покренуо сопствену производњу у земљи.

 • 28 september 2021Северна Македонија са плановима за велике енергетске еко-пројекте

  Влада Северне Македоније планира и разговара о разним пројектима соларне енергије укупног капацитета 1,5 GW, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта BalkanGreenEenergyNews.com. Такође је спреман део документације за изградњу ветроелектрана снаге преко 550 MW. Северна Македонија је такође прва земља у региону Западног Балкана и југоисточне Европе која је претворила електрану на угаљ у фотонапонско (PV) постројење. Државно предузеће Електрани на Северна Македонија (ESM) инсталираће две соларне електране снаге 10 MW, од којих ће једна бити завршена до краја октобра ове године.

 • 24 september 2021Бугарски произвођач Алкомет радиће за BMW од 2022. године.

  Бугарски произвођач производа од алуминијума Алкомет започеће серијску производњу за аутомобилског гиганта BMW почетком 2022. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења компаније. Компанија ће производити компоненте за електричне аутомобиле у новоотвореном поггону у Шумену. У нову опрему за механичку обраду профила у шуменском погону уложено је 13,5 милиона лева. Алкомет има машине највише класе за извођење различитих завршних операција као што су глодање, пробијање, пасивизација, вибрационо брушење и монтажа компоненти.

 • 21 september 2021Румунска групација TeraPlast Group купила је нову производну линију

  Румунски произвођач PVC профила и полимерних производа TeraPlast Groupкупио је производну линију за полиетиленску фолију од компаније Brikston Construction Solutions. Група је једини произвођач HFFR гранулата у Румунији. Новостечена средства, која се тренутно налазе у месту Сигишоара, биће пресељена у Насуд у погону Somplast, који је део TeraPlast Group од краја 2020. године и бави се производњом флексибилне амбалаже. Тамо ће бити пребачено и постројење за рециклажу PVC производа компаније. Производни простори компаније Somplast у граду Насуд имају погон од 20.000 m2 са могућношћу модернизације и развоја.

 • 17 september 2021Бугарски AWS провајдер HeleCloud постаје део SoftwareONE

  Швајцарски провајдер софтвера и решења у облачној технологији SoftwareONE купио је компанију HeleCloud - партнера платформе за облачне услуге Amazon Web Services. Компанија ће проширити своје услуге повезане са AWS услугама у Европи, на Блиском Истоку и у Африци. Основан 2016. године у Великој Британији, HeleCloud је највећи независни и једини AWS интегратор система и провајдер услуга у ЕМЕА региону, који послује са три локације – из Бугарске, Велике Британије и Холандије. Компанија нуди консултантске услуге, софтверску архитектуру, инжењеринг инфраструктуре и управљане услуге са могућностима за свеобухватно пружање облачних услуга на платформама AWS.

 • 15 september 2021Србија планира савремени железнички логистички центар у Суботици

  Србија планира изградњу новог модерног железничког логистичког центра у граду Суботици, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Ekapija.com. Инвестиција је део пројекта „Inputrans“, који земља развија у сарадњи са партнерима из Мађарске. „Inputrans“је прекогранични пројекат који такође предвиђа изградњу брзе железничке пруге између главних градова Београда и Будимпеште. Планирана локација железничког логистичког центра у граду Суботици је индустријска зона "Мали Бајмок". У будућности се планирају и друга слична железничка чворишта за градове Кискунхалас и Нови Сад.

 • 10 september 2021Бугарска престоница се пење се на ранг листи fDi Магазина

  Бугарска престоница побољшава своју позицију на овогодишњем издању ранг листе fDi Magazine и TNW "Технолошки градови будућности 2021", сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Investsofia.com. Након анализе података за 76 градова из 31 европске земље, Софија се налази на 19. месту у укупном поретку. У категорији "Исплативост" бугарски град се рангира на 5. место. Ове године, главни град је такође освојио позицију за „Привлачење страних директних инвестиција“, сврставши се у првих десет. У посебној категорији „Стратегија за привлачење страних инвестиција“ Софија задржава своју прошлогодишњу 17. позицију.