Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 24 november 2022Acтpa-Финaнc купује терминал за складиштење хемикалија у Варни, Бугарска

  Немачки достављач резервоара за складиштење гаса, хемикалија и деривата нафте, компанија Оіltаnkіng је изјавила да је скључила уговор о продаји свог удела, који износи 91.1% вредности терминала за складиштење течности, који се налази у граду Варна, Бугарска, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Kyпац је компанија Acтpa-Финaнc AД, која је e пословница компаније Бyлмapĸeт Гpyп из града Русе, и која је један од 10 највећих произвођача биoдизeла, paфиниpaних и нepaфиниpaних уља и слободних киселина у Европи, као и једна од највећих приватних транспортних компаније на Балкану.

 • 22 november 2022Северномакедонска компанија Брако забележила је повећање извоза 46%

  Северномакедонска компанија Брако у прва три квартала 2022. године наставља да бележи позитивне резултате у свом пословању, упркос свим изазовима са којима се привреда суочавала. Ово је сазнао портал Balkanengineer.com са сајта Izvok.mk. Компанија Брако је у периоду јануар-септембар 2022. године забележио раст прихода од 15,65 одсто у односу на исти период прошле године, а главни покретач овог повећања био је значајан раст извоза од чак 46 одсто. Повећан извоз и производња довели су и до повећања броја запослених у компанији.

 • 17 november 2022Алкалоид (Северна Македонија) повећао је продају у првих девет месеци

  Северномакедонска фармацеутска компанија Алкалоид саопштила је да је у првих девет месеци ове године, упркос великим изазовима, успела да повећа продају и профитабилност. Ово је сазнао портал Balkanengineer.com са сајта Izvoz.mk. Према неревидираном финансијском извештају објављеном на Македонској берзи, најуспешнија домаћа компанија Алкалоид остварила је консолидовани приход од продаје од 10.988.914.294 денара, што је 16% више у односу на исти период прошле године. Посматрано по групама производа, у структури укупне консолидоване продаје највеће учешће заузимају производи из апотекарског сегмента и то 88%.

 • 15 november 2022Компанија Leoni ће запослити 1.000 радника у својој фабрици у Краљеву у Србији

  Произвођач електричних инсталација за аутомобиле Leoni најавио је да планира да што пре запосли око 1.000 нових радника у својој фабрици у Краљеву у Србији. Ово је сазнао портал Balkanengineer.com са сајта Serbiamonitor.com. Милош Манић, који је наследио Пјерлуиђија Ђонеа на месту генералног директора Леонија у Србији, додао је да компанија жели да ојача постојећу сарадњу са надлежнима у Краљеву и филијалом Националне службе за запошљавање у граду, како се капацитети компаније повећавају.

 • 10 november 2022Северна Македонија почиње изградњу железничке деонице Коридора 8

  Северна Македонија почиње изградњу источног дела Коридора број 8 - железничке деонице између Куманова и Кривог Паланкара, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Economy.bg Транспортни коридор је од стратешког значаја јер би требало да повеже Италију, Албанију, Северну Македонију и Бугарску и створи интермодалну везу између Црног и Јадранског мора. Европски коридор почиње од италијанске луке Бриндизи, наставља се до албанске луке Драч–Тирана–Скопље–Куманово–Бељаковце–Крива Паланка–Деве Баир–Гујешево–Софија–Пловдив–Варна/Бургас. На територији Северне Македоније радови на прве две деонице железничког Коридора 8.

 • 08 november 2022Google отвара ново предстаништво у Букурешту, Румунија

  Технолошки гигант Google отворио је ново предстаништво у Румунији, сазнаје портал Balkanengineer.bg са сајта Marica.bg. Ово представништво се налази у центру румунске престонице Букурешта и запошљаваће преко 350 запослених. Google је отворио своју прву румунску канцеларију у Букурешту 2010. године, радећи локално преко своје подружнице Google Bucharest. У 2021. пријавио је 12,3 милиона леја (2,45 милиона долара) нето добити, према подацима објављеним на веб страници министарства финансија. Филијала у Букурешту је једна од преко 70 филијала које Google има у више од 50 земаља и запошљава преко 139.000 људи.

 • 03 november 2022BILLA ће следеће године уложити 100 милиона лева у Бугарску

  Ланац хипермаркета BILLA најавио је своје планове за нове велике инвестиције и брзу изградњу фотонапонских система на крововима својих продавница у Бугарској. Циљ компаније је да око 25 одсто своје потрошње обезбеди из сопствених обновљивих извора енергије (ОИЕ), сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Economic.bg. Компанија је ове године уложила 3,2 милиона лева у фотонапонску опрему у свом централном магацину, као иу још 29 продавница у Бугарској. За следећу годину планирано је још 2,1 милион лева за опремање још 21 продавнице соларним системима.

 • 01 november 2022Кина је ове године највећи страни инвеститор у Србији

  Према прелиминарним подацима Народне банке Србије (НБС), у првих девет месеци 2022. године прилив страних директних инвестиција (СДИ) у Србију износио је 3,011 милијарди евра, што је нешто више него у истом периоду претходне године, када је укупно уложено 3,002 милијарде евра. Кина је највећи страни инвеститор, сазнаје портал научи Balkanengineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Према подацима НБС, стране инвестиције у Србији биле су продуктивне, географски диверзификоване и реализоване углавном у извозно оријентисаним предузећима.

 • 27 october 2022Румунске компаније CE Oltenia и Alro заједно ће градити електрану на гас

  Енергетска компанија Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) изабрала је, по конкурсној процедури, произвођача алуминијума Alro за заједничку изградњу електране на природни гас снаге 850 MW у Исалнити у Румунији, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romania-insider.com. У заједничкој компанији, CE Oltenia ће имати 59,9% удела, а Alro ће имати преосталих 40,1%. Пројекат је у поодмаклој фази, а према садашњим проценама, електрана би требало да испоручује електричну енергију у националну електроенергетску мрежу од 2026. Исте године ће у употребу ући и први блок ХЕ Црна вода (700 MW).

 • 25 october 2022Carlsberg улаже 23 милиона лева у своју фабрику у Благоевграду, Бугарска

  Фабрика пива Carlsberg у Благоевграду у Бугарској добиће нову инвестицију од 23 милиона лева. Новац ће бити уложен у опремање зграде најсавременијим технологијама, а биће изграђена и монтажна линија за производњу пива у лименкама, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Economic.bg. Лансирање нове линије се очекује у првој половини 2023. године и омогућиће компанији да прошири свој портфељ нових производа. Пројекат ће такође допринети отварању радних места у региону, а очекује се отварање до 10 нових радних места само у првој години.