Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 30 june 2022КАМ отвара највећи логистички центар у Северној Македонији

  Покривајући укупну површину од 60.000 m², ланац супермаркета КАМ отворио је највећи логистички центар у Северној Македонији. Локација је изграђена по најновијим стандардима и налази се на само неколико километара од центра Скопља. Центар има капацитет од 6.800 палета за суве производе, као и 2.500 палета за смрзнуте производе, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Denar.mk. Инвестиција од 12.000.000 евра има за циљ да помогне у брзини и ефикасности у привреди, доприносећи значајном смањењу цена производа за крајње кориснике. Логистички центар има своју секцију за контролу квалитета, која врши свакодневне контроле производа како би се осигурала њихова свежина и квалитет.

 • 28 june 2022ClimAccelerator Black Sea ће подржати бугарских компанија у еко

  Почиње регистрација за ново издање ClimAccelerator Black Sea програма, које подржава зелена пословна решења и чисте технологије. И ове године програм ће подржати 14 младих бугарских компанија и њихове пројекте за борбу против климатских промена, обезбеђујући финансирање до 20.000 евра за 11 решења, као и менторску подршку за још 3 пројекта, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Capital.bg. Компаније које желе да се укључе у програм имају могућност да се пријаве за прве две фазе - Фазу 1 и Фазу 2, до 17. августа ове године, попуњавањем онлајн пријавног формулара, укратко описујући своју пословну идеју.

 • 23 june 2022Србија планира да почне да производи водоник из обновљивих извора

  Србија до 2025. године мора да почне да производи водоник из обновљивих извора енергије како би повећала и достигла потребну количину, сазнаје портал Balkanengineer.com от Balkangreenenergynews.com. Водеће светске привреде и технолошки лидери већ су започели процес транзиције водоника, који је императив за Србију. Нацрт Стратегије водоника Републике Србије припремило је 18 предавача са Универзитета у Београду. Учешће научних стручњака у овом процесу је кључно. А да би се скренула пажња на важност теме, објављен је Меморандум о преласку Србије на водоничну опрему.

 • 21 june 2022Системе за грејање и климатизацију за аутомобиле производиће у граду Русе

  Светски лидер Ебершпехер, развијајући своју делатност у производњи система за грејање и климатизацију за аутомобиле, изградиће нови погон у граду Русе, преко којег намерава да инвестира у производњу електричних грејача у нашој земљи, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Еnterprise.bg. Производни погон ће се налазити у русенској индустријској зони "Слатина", а његова површина износиће око 80.000 m2. Очекује се да пројекат буде завршен до краја лета 2023. Тим компаније ће почети са око 150 запослених, а наредних година очекује се повећање броја запослених на 500.

 • 17 june 2022Алфа банка Румунија подржава предузетнички амбијент у земљи

  Алфа банка Румунија се придружује четири нова владина програма у (IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest and Innovation), чији су главни приоритети јачање локалне производње, подршка градњи, укључујући „зелене“ површине, повећање продуктивности и конкурентности у пољопривреди и подржи пројекте иновативним и дигиталним компонентама, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Драгош Драгићи, менаџер сектора малих и средњих компанија (МСП) Alpha Bank у Румунији, рекао је да је и малим и средњим предузећима и почетницима потребна подршка како би повећали свој потенцијал раста,

 • 15 june 2022ЕБРД и Стопанска банка подржавају мала предузећа у Северној Македонији

  Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобрила је кредитну линију Економској банци, која ће користити малим и средњим предузећима (МСП) у Северној Македонији, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Извоз.мк. Председник ЕБРД Одил Рено Басо и главни извршни директор и председник одбора директора Економске банке Диомидис Николетопулос потписали су уговор о кредитној линији од 4 милиона евра. Имаће за циљ да помогне малим и средњим предузећима да појачају своје активности након пандемије Ковид-19 улагањем у технологије и услуге високих перформанси.

 • 10 june 2022Мокрин, Северни Банат је прво дигитално насеље у Србији

  Село Мокрин, које се налази у севернобанатском региону, постало је прво дигитално село у Србији, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Институт BioSense, кућа идеја Mokrin House и Delta Company су организације које су покренуле трогодишњи пројекат под називом Digital Village, који је првобитно обухватио 25 фарми у севернобанатском региону. Идеја пројекта је да се дигиталним технологијама унапреди пољопривредна производња, што ће повећати квалитет живота у покрајини. У сеоском селу изграђено је десет мерних станица које служе у пољопривредној производњи, као и десет метеоролошких станица.

 • 07 june 2022Nеxt.е.GО ће изградити фабрику за склапање електричних аутомобила у Ловечу

  Nеxt.е.GО Бугарска АД Ловеч је поднео инвестициону намеру РИЕВ - Плевен, према којој компанија намерава да изгради иновативно постројење за монтажу електричних аутомобила у граду Ловеч, сазнаје Balkanengineer.com са сајта Money.bg. Фабрика ће се налазити у "Индустријском парку Балкан", који се налази у Северној индустријској зони града. Површина некретнине износи 173 511 m², укључује и пapĸинг за службенике и посетиоце, ĸoнтpoлнo-пpoпycни пyнĸт зa ĸaмиoне, пapĸинг зa пapĸиpaњe и утовар гoтoвих пpeвoзних cpeдcтавa, пapĸинг за логистику и тecтирање и дpyго. У Ловечу ће се производити одрживи градски електрични аутомобили Е.GО Lіfе, модели Lіfе Х и Lіfe Sport.

 • 02 june 2022NLB Banka (Скопље), заједно са ЕБРД, уводи кредитне производе

  NLB Banka (Скопље, Северна Македонија), део NLB Group, у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), уводи циљане кредите за енергетску ефикасност, тј. зелена кредитна линија. Иницијатива је део програма финансирања зелене економије (GEFF) и обухвата два кредитна производа - зелени потрошачки кредит до 25 хиљада евра и зелени хипотекарни кредит до 50 хиљада евра, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Denar.mk. Енергетски ефикасне технологије квалификоване по овој кредитној линији обухватају улагања у топлотну изолацију, топлотне пумпе, енергетски ефикасне котлове и пећи, клима уређаје, као и соларне колекторе топле воде.

 • 31 may 2022Пазарџик (Бугарска) планира да изгради соларну електрану од 10 MW

  Бугарска општина Пазарџик планира да у својој индустријској зони изгради 4 одвојена соларна парка укупног капацитета 10 MW, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Capital.bg. Уколико се реализују пројекти за велики подухват, ово ће бити највећа имовина општине. Очекивана годишња производња електричне енергије из паркова је преко 13.000 MWh, довољно енергије да покрије потребе око 3.500 домаћинстава. Локална самоуправа планира да енергију користи за сопствене потребе и тако уштеди на трошковима електричне енергије и обезбеди енергетску независност. Општина планира да соларне панеле пусти у рад у року од 12 месеци.