Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 18 january 2021Dundee Precious Metals са рекордом у добијању злата 2020. године

  Канадска рударска компанија Dundee Precious Metals регистровала је рекордну производњу злата 2020. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economic.bg Према прелиминарним производним резултатима, укупна производња злата рудника компаније у Бугарској - „Челопеч“ и „Ада Тепе“, опала је за око 30% у односу на 2019. годину. У последња три месеца 2020. године, рударство у оба рудника пратило је унапред задате циљеве, чак и прешавши очекивања раније у години. Тако Dundee Precious Metals завршава 2020. годину у Бугарској подударањем или премашивањем производних циљева за сваку операцију у којој се производња одвија.

 • 13 january 2021Oradea Tech Hub са програмом за подршку румунским стартаповима

  Крајем 2020. године румунски технолошки старт-ап центар OradeaTechHub покренуо је свој програм за убрзавање Make IT у Орадеи, сазнаје портал BalkanEngineer.comса сајтаRomania-Insider.com. Годишњи буџет програма обезбеђује канцеларија градоначелника града Орадее у Румунији. Средства износе 300.000 евра, од чега ће 80% бити финансирано за пројекте са потенцијалом за раст. Пилот иницијатива у програму технолошког центра је почетни инкубатор Bright Labs, рекао је извршни директоркомпаније Oradea Tech Hub Дејвид Ахим за портал Ziarul Financiar.

 • 11 january 2021ИКТ ће бити једна од 3 најјаче индустрије у Бугарској 2021. године

  Индустрија информационо-комуникационе технологије (ИКТ) највероватније ће бити међу три од 18 најјачих у Бугарској 2021. године и према многим кључним показатељима постати најважнија за економију, приходе буџета и животе људи, сазнаје портал BalkanEngineer.com из анализе бугарског тржишта и агенције за пословно истраживање CBN Pannoff, Stoycheff & Co. CBN додаје да ће 2020. године сектор софтверске индустрије забележити највећи апсолутни раст прихода од свих 82 у Бугарској. Сваке године на бугарском тржишту региструје се продаја преко 1,5 милиона дигиталних уређаја.

 • 07 january 2021Објављени су највећи српски извозници за јануар-новембар 2020

  Најављени су највећи извозници у Србији за период јануар-новембар 2020. године, , сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице eKapija.com. Највећи извозник је челичана HBIS у граду Смедереву, која је пријавила извоз од 395,3 милиона евра, а следи произвођач гума Tigar Tyres Пирот са 332,2 милиона евра. Компанија ZijinBor, који је 2019. заузео десето место, ове године је заузела треће место са резултатом од 330,6 милиона евра. Према српском Министарству финансија, Fiat Kragujevac (FCA Србија) извезао је од јануара до новембра 295,6 милиона евра, док је гасна компанија NIS извезла производа и сировина у вредности од 254,4 милиона евра.

 • 05 january 2021Расте потражња за електричним и хибридним аутомобилима у Бугарској

  Потражња за електричним и хибридним аутомобилима у Бугарској порасла је 2020. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com од PR агенције New Media Team. Према подацима бугарске саобраћајне полиције, од децембра 2020. године у земљи је регистровано 1.876 електричних и око 10.000 хибридних возила. У последње три године изграђено је скоро 200 пунионица широм земље. Ово је реализовано у циљу повећања продаје, као и повећања стопе раста и потражње за електричним возилима у наредним годинама. Међутим, у првих девет месеци 2020. регистрације нових аутомобила у Европи пале су за 29%.

 • 31 december 2020У Србији је одржана конференција о дигиталној пословној револуцији

  Интернет конференција посвећена дигиталној револуцији у пословању одржана је у Србији 18. децембра 2020. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта eKapija.com. Догађај је организовало Удружење италијанских индустријалаца – Конфиндустрија Србија, уз подршку компаније VipMobile, Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и италијанске амбасаде у Београду. Настављајући претходну иницијативу - DIGITAL, коју је у последњих пет година промовисала Конфиндустрија Србија, овогодишња конференција фокусира се на два аспекта дигиталне економије - изградњу широкопојасне мреже и е-трговину.

 • 29 december 2020Додељене су награде за иновативну компанију у Бугарској

  Награде су додељене 18. децембра 2020. године на 16. издању бугарског националног такмичења „Иновативно предузеће године“, сазнаје портал BalkanEngineer.com из изјаве Фондације за примењена истраживања и комуникације. Догађај организују АРК Консалтинг, Еnterprise Europe Network - Бугарска и Фондација за примењена истраживања и комуникације, уз подршку Генералног директората за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Европске комисије. Компаније је доделио председник Републике Бугарске Румен Радев у оквиру Националног форума за иновације „Економска одрживост кроз иновације“.

 • 22 december 2020Бони Холдинг улаже 30 милиона евра у производне капацитете

  Бугарски произвођач свињског меса, производа од меса и кобасица Бони Холдинг потписао је уговор о зајму у вредности од 30 милиона евра са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице Money.bg. Бони Холдинг ће средства уложити у модернизацију постојећих објеката и изградњу нових производних погона у бугарским градовима Левски, Ловеч, Пордим, Брестак и трговиште. Пројекат ће значајно побољшати потрошњу енергије. Циљ му је да одржи најбоље стандарде у Европској унији и Бугарској у хуманом поступању са животињама и заштити околних врста широм света.

 • 21 december 2020E.ON Energie Румунија улаже у паметна бројила електричне енергије

  Енергетска компанија E.ON Energie Румунија уложиће 26,1 милион евра у инсталирање паметних бројила до 2028. године. Опрема ће се користити за мерење енергије из соларних панела или других система, као и за пружање података учесницима на тржишту, укључујући добављаче, мрежне оператере и директни продавци, у стварном времену, сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице BalkanGreenEnergyNews.com, која се позива на саопштење компаније. По потреби ће бројила за електричну енергију узети у обзир количину енергије коју користи одређена група уређаја, као и одредиће могућности уштеде.

 • 16 december 2020Софтверска индустрија у Румунији са растом од 12,5% у 2020. години

  Очекује се да ће раст софтверске индустрије у Румунији 2020. године достићи 12,5%. Према прогнозама компаније KeysFin, обим пословања у индустрији биће око 8,2 милијарде евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта RomaniaJournal.com. Међутим, овај раст је много умеренији него 2019. Тада је ИТ сектор забележио промет од 7,3 милијарде евра, или скоро 20% више него 2018. и готово 70% више него 2015. године. Генерално, софтверска индустрија остаје међу кључним индустријама у румунској економији, с тим што ће њен удео у бруто домаћем производу земље бити 6,1% у 2019. години и 7,1% у првој половини 2020. године.