Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 02 october 2023ТАБ МАК је пустио у рад фотонапонско постројење за сопствене потребе у својој бази у Пробиштипу, Северна Македонија

  Улагањем од 6 милиона евра у фотонапонски систем, групација TAB Словенија, лидер у производњи батерија, производиће 13.256 MWh електричне енергије годишње, што ће покривати око 25% потреба њене компаније ТАБ МАК у Северној Македонији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта biznisvesti. Пуштање у рад фотонапонске електране обележено је званичном церемонијом у комплексу фабрике ТАБ МАК у Пробиштипу, Северна Македонија, у присуству Христине Одјаклијеске, заменице министра животне средине, Драгана Анастасова, градоначелника Општине Пробиштип, и Грегора Прескера.

 • 30 september 2023Четврто једног од најважнијих догађаја за агробизнис - AGROTECH Expo - биће одржано у Албанији

  Од 18. до 20. октобра 2023. године у Албанији ће се одржати четврто издање међународног сајма пољопривреде, сточарства и хортикултуре AGROTECH Expo. Догађај је међу најважнијим у индустрији за земљу и организује га Expocity Albania, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта организатора. Сајам је познат као важна платформа за пословну сарадњу свих целина у аграрној индустрији - од пољопривредног произвођача, преко добављача до крајњег корисника. То је могуће захваљујући присуству етаблираних националних, регионалних и међународних актера из сектора.

 • 27 september 2023Компанија за пословне услуге EY лансира платформу за вештачку интелигенцију након улагања од 1.4 милијарде долара

  Глобална организација EY, један од лидера у области финансијских и административних услуга за компаније, покренула је EY.ai – платформу која комбинује људско искуство и вештачку интелигенцију (AI). На овај начин компанија има за циљ да подржи своје клијенте у процесу дигиталне трансформације њиховог пословања путем вештачке интелигенције. Ово је саопштила румунска компанија EY. EY.ai користи водеће технолошке платформе EY и велико искуство компанијског тима у стратешком планирању, трансакцијама, порезима и још много тога. поља тако што их допуни робусним екосистемом вештачке интелигенције (AI).

 • 25 september 2023Покренут пројекат изградње фабрике лекова и туристичког локалитета у близини Созопола у Бугарској

  Општина Созопол, Бугарска, најавила је покретање великог инвестиционог пројекта у селу Зидарово, који обухвата фабрику лекова, привредни комплекс и туристички локалитет, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economy.bg. Вредност инвестиције процењена је на 40 милиона лева и сматра се одличном шансом за развој региона. Пројекат под називом "Ведра Ленд" резултат је сарадње фармацеутске компаније Ведра Интернатионал и произвођача Тера Фармасјутикл. Циљ му је да споји традицију планине Странџе са савременим технологијама у циљу промовисања здравог начина живота подржаног природним лековитим својствима.

 • 21 september 2023Orange Romania Group и Engie Romania су потписали дугорочни виртуелни уговор за куповину обновљиве енергије

  Група Orange Romania, један од највећих провајдера широкопојасног интернета и мобилних услуга, потписала је свој први vPPA (уговор о виртуелној куповини електричне енергије) уговор са компанијом Engie Romania, главним снабдевачем енергије у земљи, који се састоји од виртуелне куповине дугорочне обновљиве енергије, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Тhediplomat.ro. Током шестогодишњег уговора, компанија Orange Romania ће покрити 30 GWh својих годишњих потреба за електричном енергијом зеленом енергијом из соларних технологија.

 • 20 september 2023Албанија ће уложити 8,2 милиона евра у поправку канализационог система Драча

  Влада Албаније саопштила је да је пренела 892,5 милиона албанских лека (око 8,2 милиона евра) општини Драч за финансирање трошкова пројекта санације канализационог система приморског града. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Пројекат обухвата активности на обнављању инфраструктуре дренажне мреже у области Порто Романо и система кишнице у урбаним подручјима. Инфраструктура Драча претрпела је значајну штету у земљотресу магнитуде 6,4 у новембру 2019. године, због чега је реновирање мреже још хитније. Влада је 2021. године рекла да ће издвојити укупно 2 милијарде Лека за финансирање рехабилитације система за одводњавање у Драчу, са око 1,1 милијарду лека већ обезбеђено 2021.

 • 18 september 2023Philip Morris улаже и отвара 200 нових радних места у својој фабрици у Нишу, Србија

  Поводом 20 година од приватизације Дуванске индустрије Ниш, Philip Morris International (PMI) најавио је нову инвестицију вредну 100 милиона долара у Нишу, Србија. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Ово је значајан корак ка остварењу основне визије компаније – „омогућавање будућности без дима“. Улагањем у своју фабрику у Нишу, компанија, која је до сада тамо производила само традиционалне цигарете, покренуће и производњу нове линије бездимних дуванских производа намењених углавном извозу. Захваљујући новом објекту биће отворено и око 200 нових радних места. Овом инвестицијом, укупна улагања Филипа Мориса у пословање компаније у Србији премашиће милијарду долара.

 • 15 september 2023BMZ Group гради нову фабрику батерија у Северној Македонији са 775 радних места

  Немачки произвођач батерија BMZ Group уложиће 65 милиона евра (70,2 милиона долара) у отварање нове фабрике у Северној Македонији. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Seenews.com. Групација је потписала уговор о реализацији инвестиције са Управом за слободне зоне Северне Македоније (TIDZ) - владиним управним телом надлежним за развој слободних економских зона широм земље. Нова фабрика за производњу батерија отвориће 755 радних места, а BMZ Group развија и производи високотехнолошке системе батерија за низ примена, укључујући медицину, индустрију, мобилност и складиштење енергије. У новом погону BMZ DOOEL Скопље вршиће се масовна производња акумулаторских производа.

 • 13 september 2023Тициано Родолфо Росето је нови извршни директор за Румунију компаније за HR услуге Gi Group

  Тицијано Родолфо Розето, главни регионални директор за источну Европу водеће компаније за људске ресурсе Gi Group Румунија, преузима позицију генералног директора и менаџера групе од 1. септембра 2023. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romaniajournal.ro. Као такав, господин Росето ће преузети спровођење локалне стратегије, која укључује успостављање стратешких партнерстава, пружање висококвалитетних услуга партнерима, као и развој портфеља услуга и купаца. Г. Росето се придружио тиму Gi Group пре 22 године, а последњих година обављао је функцију „Главног регионалног директора – Источна Европа”.

 • 11 september 2023Фикосата фуд са великом инвестицијом у нову фабрику за производњу "Брускети Марети" код Шумена, Бугарска

  Красен Кјуркчијев, власник бугарске компаније за производњу хране и кућне хемије Фикосата, најавио је велику инвестицију вредну 30 милиона евра, захваљујући којој ће бити изграђена нова фабрика компаније у граду Шумену у Бугарској, сазнаје портал BalkanEngieer.com са сајта Capital.bg. Ново постројење ће се специјализовати за производњу Брускети Марети и очекује се да ће почети са радом 2025. године. Ово ће бити још један подухват који је додат портфолију Фикосота Фоод-а, а инвестиција је уследила након што је компанија пре две године изградила специјализовани погон за производњу вафла под брендом „My Motto“.