Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 18 january 2022Бугарска ће помоћи у отварању авио-линије Софија - Скопље

  Не постоје законска ограничења за покретање путничких летова између Бугарске и Северне Македоније, пошто је од 2015. године потписан меморандум о сарадњи између ваздухопловних управа две земље. Представници авио-компанија су рекли да имају фундаментални интерес за летове, али будућност авио-превозника Софија-Скопље зависи и од развоја економских односа две земље. Бугарска управа за ваздухопловство спремна је да започне разговоре са својим македонским колегама како би разјаснила детаље открића авио-компаније чим одређена авио-компанија поднесе захтев.

 • 13 january 2022Румунска компанија Hidroelectrica са идејом еко-производње водоника

  Румунска државна компанија Hidroelectrica планира да изгради зелену електрану на водоник од 50 MW на острву Маре на Дунаву. За објекат је планиран и фотонапонски парк са батеријама за складиштење енергије. Компанија, која је највећи произвођач електричне енергије у Румунији, тражи консултанта за израду студије изводљивости и сву потребну документацију. Инвестиција ће укључивати изградњу хидролизера снаге 50 MW који ће користити дунавску воду и обновљиву енергију коју производи фотонапонски парк као ресурсе. Објекат ће се налазити у близини хидроелектране и навигационог система „Iron Gates II“.

 • 11 january 2022Бугарска са највећом фабриком соларних панела у југоисточној Европи

  Немачка компанија AE Solar изградиће у Бугарској највећу фабрику соларних панела у југоисточној Европи, сазнаје портал BalkanEngineer са сайта Marica.bg. Вредност објекта, који ће се налазити у близини града Хаскова, премашује 150 милиона евра. Планирано је да се на територији некадашњег аеродрома у граду направи угљенично неутрални индустријски парк „Тракија економска зона-Југ“, где ће компанийа AE Solar бити први инвеститор. Испуњавајући највише еколошке стандарде, постројење компаније биће најновије генерације са годишњим капацитетом од 1 GWp. Очекује се да ће пројекат отворити најмање 220 радних места.

 • 07 january 2022ТЕ Неготино у Северној Македонији је отворена после 12 година паузе

  Очекује се да ће електрана достићи пуни капацитет од 180 MW/h до краја децембра ове године. Како се наводи у саопштењу Владе, струја коју производи ТЕ Неготино биће искоришћена за потребе домаћинстава, као и електропреносног предузећа MEPSO. Вишкови ће се продавати на отвореном тржишту домаћих предузећа по ценама нижим од берзанских. ТЕ Неготино почела је са радом 1978. године, али не производи струју од 2009. године због високих трошкова производње. Северна Македонија је 2020. године објавила да разматра план за надоградњу постројења на природни гас, кроз јавно-приватно партнерство или продају целе фабрике.

 • 06 january 2022Бугарска компанија Трејс Груп Холд ће ремотирати путеве у у Србији

  Бугарска грађевинска компанија Трејс Груп Холд потписала је уговор о поправци путева са српским државним предузећем за путну инфраструктуру ЈП Путеви Србије. Уговор о поправци пута обухвата деоницу од 19,5 км између града Бабушнице и села Свође на југоистоку Србије. Пројекат финансира Европска инвестициона банка. Грађевински радови компаније Trace Serbiaлда обухватају обнављање, реконструкцију и изградњу путева, аутопутева, аеродрома, подземних станица и подземних железница и станица, копнених пруга и објеката, урбане инфраструктуре и ознака на путевима.

 • 22 december 2021Јапански произвођач Nidec почео је изградњу фабрике у Србији

  Јапанска компанија Nidec започела је изградњу своје будуће фабрике електромотора у Новом Саду у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer са сајта Ekapija.com. Почетак производње у новом погону, који ће се простирати на 26.000 m2, очекује се крајем 2022. године. Фабрика електромотора биће смештена у једној од индустријских зона овог српског града. Компанија Nidec планира да запосли 300 људи током прве фазе свог пројекта. Циљ компаније је да фабрику у Новом Саду претвори у централну базу за производне активности компаније у источној Европи, као и седиште свих компанија Nidec групе.

 • 20 december 2021Девет бугарских компанија са наградом за иновативне компаније у 2021. години

  У овој иницијативи, која се одржава 17. пут, учествовале су активне компаније са успешно развијеним и имплементираним иновацијама у протекле три године. Циљ такмичења је да промовише просперитетне бугарске пословне моделе, који се заснивају на иновацијама и новим технологијама. Ове године су се такмичили у 8 категорија, укључујући лидерство на тржишту, друштвене и зелене иновације, дигиталну трансформацију, иновативне старт-апове и управљање иновацијама.

 • 17 december 2021Нови румунски породични аутомобил Dacia Jogger је сада у продаји

  Румунски произвођач аутомобила Dacia већ је лансирао свој најновији модел Dacia Jogger. Почетна цена породичног аутомобила, који се нуди са избором између два мотора, креће се од 13.990 евра. Поруџбине за нови модел могу се извршити од почетка децембра у целој мрежи овлашћених агената марке Dacia. Купци могу да бирају између два типа мотора - бензинског TCe 110 и ECO-G 100. Dacia Jogger је доступан у две конфигурације од 5 или 7 путничких седишта, као и две верзије опреме - „Essential“ и „Comfort“. Очекује се и излазак на тржиште ограничене серије породичног аутомобила са елементима дизајна „Extreme“.

 • 14 december 2021Бугарски град гради прву станицу за пуњење зеленог водоника

  Бугарски град Русе могао би да постане први са зеленом станицом за пуњење водоника у источној Европи, сазнаје портал BalkanEngineer са сајта Бугарское телеграфској агенцији (БТА). Пројекат, који је сада у потпуности завршен, предвиђа производњу 800 кг водоника дневно. Инвестиција обухвата изградњу тзв електролизер за производњу водоника који ће покретати фотонапонски парк, као и станица за пуњење. Фотонапонски парк ће претварати соларну енергију у електричну, која ће се заузврат користити за производњу зеленог водоника кроз процес електролизе воде. За реализацију пројекта потребно је 23 милиона евра.

 • 09 december 2021Akuo Energy гради соларни парк вредан 270 милиона евра у Северној Македонији

  Објекат је вредан 270 милиона евра и имаће капацитет од 350 до 400 MW. Пројекат ће се реализовати преко локалне компаније Ostro Solar, са седиштем у главном граду Скопљу. Ово није једина зелена инвестиција са стратешким статусом у Северној Македонији. Такви су и пројекти обновљиве енергије компанија впд и EFT, као и будућа инсталација за плазма гасификацију отпада, коју развија домаћа компанија Zoka Trade. Државна енергетска компанија Elektrani na Severna Makedonija такође је у процесу изградње соларне електране од 350 MW у близини града Штипа.