Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 15 august 2018Zumtobel ће производити тела за расвету у Нишу

  Zumtobel, водећа аустријска компанија у области иновативних решења и компоненти за осветљење, почела масовну производњу елемената за осветљења у својој фабрици у Нишу, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Иако је сама фабрика је још у изградњи и биће званично отворена у септембру, компанија ће почети производњу лампи до краја августа ове године. У почетку је особље фабрике у Нишу ће се броји 350 запослених, али се предвиђа отварање нових радних места. Инвестиција у изградњу фабрике у Нишу, вредна је 30,6 милиона евра.

 • 13 august 2018Градиће се нови индустријски парк близу Цлуж-Напока, у Румунији

  Нови индустријски парк биће изграђен на око 48 км јужно од места Клуж-Напока, историјске престонице Трансилваније, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Нови комплекс ће бити на 115 хектара. Инвестиција за реализацију новог парка износи око 5 милиона евра. Парк ће имати складишта за продају или изнајмљивање, производне просторије као и одељке, који ће бити изграђени посебно за потребе и према захтевима конкретних изнајмљивања. Очекује се да ће пројекат отворити нова радна места и помоћи развоју градова Турда, Кампија Турси и околних села.

 • 08 august 2018Telamon инвестира у електричне каблове у Македонији

  Америчка компанија Telamon ће инвестирати у изградњу фабрике за производњу електричних каблова за аутомобилску индустрију у Скопљу, Македонија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта vecer.press. Према пописаном уговору, који су потписали македонски министар иностраних инвестиција Зорица Апостолска и директор компаније Telamon Том Пуза (Tom Puza), инвестиције у Македонији ће достићи 11 милиона евра у дугорочном периоду и биће отворено укупно 600 радних места. У почетку ће бити уложено 4 милиона евра и ангажовано 300 људи.

 • 06 august 2018Rockwool гради фабрику минералне вуне у Румунији

  Данска компанија Rockwool, један од највећих произвођача минералне вуне, почела је са изградњом нове фабрике у близини града Плоешт, Румунија. Скоро 50 милиона евра биће уложено у изградњу фабрике, за испуњење пројекта је изабран румунска грађевинска фирма CONA. Нови објекат ће се простирати на земљишту површине 30 хектара, на подручју Западни Парк Плоешт. Данска компанија планира да производња фабрике минералне вуне почне у 2019. години. Око 150 људи ће радити у самој фабрици и још 300 радника ће бити запослено у сектору услуга и логистике.

 • 01 august 2018Ветроелектрана ће бити изграђена од стране италијанске компаније Fintel Energia Group у Србији

  Италијанска енергетска компанија Fintel Energia Group планира уложити 120 милиона евра у прву фазу изградње ветропарка „Кошава“ у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта RenewablesNow.com. Fintel Energia Group ће реализовати свој пројекат за ветропарк Кошава кроз MK Fintel Wind, заједничко улагање са српским конгломератом MK Group. У току су изградња два далековода, подстанице, прикључних постројења и основе за уградњу 20 турбина за производњу електричне енергије.

 • 30 july 2018300 милиона лежа је улагање у бугарску аутомобилску индустрију

  За један од главних приоритетних високотехнолошких сектора за привлачење страних инвестиција у Републику Бугарску – аутомобилску индустрију, одобрено је 10 пројеката, а други су у припреми. Укупна вредност инвестиција за њих износи 300 милиона евра, изјавило је бугарско министарство економије за портал BalkanEngineer.com. Пројекти су реализовани од почетка 2016. године и отворили су преко 8.200 нових радних места. Првих 4 месеца ове године извоз посложница је иъносио 512 милиона лева и чини 4% укупног извоза земље.

 • 25 july 2018Општина Гостивар, Македонија, добила је средства за побољшање своје водоводне и канализационе инфраструктуре

  Швајцарски државни секретаријат за економске послове обезбедио је 4,6 милиона евра за модернизацију водоводне и канализационе инфраструктуре у општини Гостивар на северозападу Македоније, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Укупан износ који треба уложити за побољшање комуналне инфраструктуре општине Гостивар у подножју планине Шар износи 7,2 милиона евра, а поред донације, општина ће користити кредит од владе и сопствена средства. Износ ће бити уложен у пружање опреме за откривање цурења.

 • 23 july 2018Симпозијум о компјутерској технологији у грађевинарству ће се одржати у Румунији

  Дводневни симпозијум о компјутерској технологији у грађевинарству ће се одржати 30. и 31. маја 2019. у Румунији, изјавили су организатори из грађевинског факултета Универзитета у румунском граду Јаши за портал BalkanEngineer.com. Сада већ традиционална манифестација се одржава сваке две године у сарадњи са Међународним центром за рачунарских метода у инжењерству (ЦИМНЕ) на шпанском Политехничком универзитету Каталоније, Барселони, и академским друштвом "Матеј Теју-Ботез".

 • 18 july 2018Фабрика ауто делова Hirsch Automotive ће почети са радом у Србији 2019. године

  SD Hirsch Automotive, компанија која развија и производи делове аутомобила високог квалитета већ 30 година, отвориће фабрику у Бачком Петровцу, Србија. Немачка компанија је потписала уговор о закупу индустријског простора у бизнис парк у Бачком Петровцу, малом граду у покрајини Војводина, у Србији. Ово ће бити трећа фабрика компаније Hirsch Automotive, која снабдева деловима неке од највећих компанија за производњу моторних возила - Volkswagen, Audi, Skoda, Mercedes и Jaguar.

 • 16 july 2018Изградња постројења за рециклажу гума у Македонији

  Македонска компанија RWM (Rubber Waste Management)) ће уложити 8,5 милиона евра у фабрику за рециклажу гума. Нова фабрика ће бити изграђена на површини од 4 500 м2, у селу Желино, у истоименој општини на северозападу Македоније. Реализација инвестиције ствара скоро 600 радних места. У фабрици за рециклажу гума биће прерађиване у гумени материјал који се може користити за изградњу аутопутева и спортских објеката. Управа RWM-а каже да у будућности планирају изградити још два погона у селу Желино.