Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 21 october 2020Србија са планом постројења за пречишћавање отпада и воде

  Министарство заштите животне средине Србије, заједно са локалним самоуправама у земљи, припремило је пројектну и техничку документацију за изградњу 29 постројења за пречишћавање отпадних вода и 11 комуналних постројења за пречишћавање отпада, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта eKapija.com. Такође је постало јасно да је за ову сврху обезбеђена финансијска помоћ Развојне банке Савета Европе од 500 милиона евра. Министарство Србије обезбедило је међународно финансирање кроз грантове или зајмове за пет градова у земљи - Краљево, Ниш, Чачак, Крагујевац и Лесковац.

 • 19 october 2020SUSE отвара центар за инжењеринг и иновације у Бугарској

  Највећа независна организација која развија решења отвореног кода - SUSE, инвестираће у ново средиште инжењеринга и иновација у Бугарској. Овај центар биће смештен у Софији и биће усредсређено на развој потпуно нових технолошких решења отвореног кода, омогућавајући купцима да креирају, интегришу и управљају радним процесима и обимима било где - од језгра компаније, преко локалног и облачног окружења, пише интернет издање, позивајући се на поруку компаније. Према плану, центар ће у потпуности почети да функционише у наредних 6 месеци, а изгледи у наредне 3 године су да настави да се развија и отвара стотине радних места.

 • 14 october 2020Румунија ће модернизовати луку Сулина

  Окружно веће града Тулча у Румунији осигурало је 17,5 милиона еура средстава Европске Уније за пројекат модернизације црноморске луке Сулина, сазнаје портал BalkanEngineer.comса сајтаSeeNews.com. Инвестиција ће повећати обим робе која се годишње обрађује у луци и подстакнуће интересовање за будуће инвестиције, саопштило је окружно веће у Тулчи. Пројекат има за циљ обнављање целокупне инфраструктуре луке која има статус слободне зоне. Има на располагању 150 метара отвора према реци Дунав, који ће такође бити саниран, рекао је генерални директор Слободне зоне Сулина Драгош Јонита.

 • 12 october 2020Северна Македонија планира да активира нафтовод Солун-Скопље

  Северна Македонија планира да активира нафтовод Солун-Скопље, сазнаје портал BalkanEngineer.com са веб странице SeeNews.com, позивајући се на северно-македонског премијера Зорана Заева. Пренос нафте цевоводом који повезује Солун до рафинерије Окта у Скопљу обустављен је 2013. године. Грчка компанија Hellenic Petroleum изразила је заинтересованост за пуштање цевовода у рад и његову надоградњу, претварајући град Скопље у центар за нафтне деривате, рекао је Заев и додао да ће уз америчку подршку Северна Македонија убрзати и покренути неколико важних за земљу и регион. енергетски пројекат.

 • 07 october 2020Gerovit планира да изгради фабрику у Србији

  Gerovit планира да изгради фабрику за производњу производа од пластике за пољопривредни сектор. Објекат ће се налазити у индустријској зони у граду Ћуприја, Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта eKapija.com. Тренутно је у току пројекат на бази површине 4000 m2, чија ће изградња започети крајем 2020. године или најкасније на пролеће 2021. године, а финансирање за њега обезбедиће компанија. Планиране инвестиције у машине су између 4 и 5 милиона евра. У почетку ће нова фабрика запошљавати између 30 и 50 радника, а касније ће тим нарасти на 100 људи.

 • 05 october 2020Bombardier са бугарском компанијом и подружницом за управљање пројектима

  Глобални лидер на пољу технологија мобилности Bombardier основао је представништво у Бугарској и подружницу за управљање пројектима у Софији. Bombardier Transport Bulgaria LLC ће омогућити компанији Bombardier да ојача подршку тренутним и будућим железничким пројектима у земљи, као и да настави блиску сарадњу са бугарским државним железницама и локалним партнерима и добављачима. Бомбардиер је присутан на бугарском тржишту од 2017. године.

 • 30 september 2020Телеком Румунија отворио је два нова дата центра

  Румунска телекомуникациона компанија Телеком Румунија отворила је два дата центра за хостинг, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења компаније. Два дата центра налазе се у граду Клуж-Напока и имају укупан капацитет хостинга преко 300 ракова, а улагање у њих износи преко 3,5 милиона евра. Заједно са своја претходна четири центра у Букурешту и два у Брашову, телеком је постао компанија са највећом мрежом центара који пружају услуге хостинга података. Ниво сигурности у новим дата центрима Телекома Румунија је у складу са највишим стандардима, са вишефакторском контролом приступа - физичком и биометријском.

 • 28 september 2020Jacobs Douwe Egberts је у фабрику у Бугарској уложио преко 5 милиона лева

  Произвођач кафе и чаја Jacobs Douwe Egberts (JDE) уложио је више од 5,6 милиона лева у проширење и модернизацију фабрике кафе у Костинброду у Бугарској, будући да је фабрика део JDE-а, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еconomy.bg, који цитира потпредседника компаније JDE Криса Брајтона. На посебном догађају одржаном у Костинброду, компанија је прославила производњу свог 500 милионитог паковања кафе Nova Brasilia, која је поклоњена градоначелнику Костинброда, Трајку Младенову.

 • 24 september 2020Северна Македонија се попела на ранг-листи Глобалних индекс иновација

  Северна Македонија заузела је 57. место у Глобалном индексу иновација 2020. Земља се попела за две позиције у односу на претходну и за 27 у односу на 2018. годину, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења Фонда за иновације и технолошки развој. ГИИ је рангирао 130 земаља на основу њихових резултата у пољу иновација на 80 параметара. Напредак земље у великој мери је резултат улагања владе и микро и малих и средњих предузећа у фонд за иновације и технолошки развој током последње три године, наводи се у саопштењу. Швајцарска се налази на првом месту у ГИИ, а следе Шведска, Сједињене Државе, Велика Британија.

 • 21 september 2020ACWA Power продала је фотонапонско постројење у Бугарској

  ACF Renewable Energy Limited, подружница компаније ACWA Power, финализује продају свог 100% удела у ACWA Power CF Karad PV Park EAD - власнику фотонапонске електране снаге 60,4 MWp у селу Карађалово, Бугарска, сазнаје портал BalkanEngineer.com из сапоштења компаније ACWA Power. Нови власник удела је аустријски инвеститор и извођач пројеката у области обновљивих извора енергије - Energy Development GmbH. Поред тога, подружница ACWA Power NOMAC Limited завршила је продају свог 100% удела у компанији NOMAC Бугарска, која пружа услуге за рад и одржавање ACWA Power Karad – компанији Enery Development.