Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 06 july 2020Софија је међу 20 најбољих технолошких градова у Европи

  Софија је уврштена у ранг највише технолошких градова у Европи - Tech Cities of the Future 2020/21, ову листу је представљена у часопису fDi Intelligence и специјализован технолошки медиј The Next Web, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта fdiintelligence.com. Бугарски главни град заузео је 20. место од свих 76 градова који су укључени у ово рангирање. Софија је такође присутна у две потгрупе. По исплативости град је заузео 7. место, а у поткласи стратегије за привлачење страних инвеститора на 17. место. Лондон је заузео прво место на ранг листи, а следе га Париз, Даблин, Амстердам и Берлин.

 • 01 july 2020Србија пружа повољне услове за технолошке стартапе

  Током протекле деценије, велики број технолошких предузетника је покренуло своје компаније у Србији, сазнаје портал BalkanEnginner.com са сајта FinancialTimes.com, позивајући се на изјаву Бранка Милутиновића, једног од оснивача једне од водећих компанија за играње на западном Балкану, Nordeus. Према Милутиновићевим речима, услови за стартирајуће компаније у Београду су се значајно побољшали - осим индустрије игара, постоје различити сектори и пословни модели, рекао је власник компаније Nordeus. Скоро 75.000 људи је запослено у технолошком сектору у земљи, показује статистика Еуростата.

 • 29 june 2020Раст прихода од преноса података и приступа Интернету у Бугарској

  Тржиште преноса података и приступа Интернету и даље расте у 2019. Генерирани приходи су за 12,5% већи и износе преко 998 милиона лева, сазнаје портал BalkanEngineer.com из нацрта годишњег извештаја Комисије за регулисање комуникација за 2019. коју анализира Комисија за заштиту конкуренције. У 2019. години претплата фиксног приступа Интернету је за 5,7% више у односу на 2018. годину, а корисника мобилног приступа - за 5,1%. Приходи од услуга за пренос и/или дистрибуцију радио и телевизијских програма такође су пријавили повећање од 5,1%. Потрошачи највише преферирају сателитску телевизију, а следе је кабловска и IPTV.

 • 24 june 2020Финансира се румунски стартап који је развио платформу Kfactory

  Средства у износу од 215.000 евра биће дата румунском стартапу за развој дигиталне платформе за оптимизацију продуктивности у индустрији Kfactory, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта RomanianJournal.ro. Средства за пројекат обезбеђују стартап фонд Sparking Capital, платформа SeedBlink и појединци. Kfactory је прва платформа за повећање продуктивности индустријских машина и оператора, креирана од стране румунског стартапа. Техничко решење засновано је на концептима Индустријског интернета ствари (IIoT) и машинског учења. Публикација такође наводи да је платформа успела да повећа продуктивност својих купаца и до 25%.

 • 22 june 2020“Булгартрансгаз” са 2 наруџбине за прикључак гаса Бугарска-Србија

  Бугарски оператер гаса “Булгартрансгаз” ЕАД најавио је прве две јавне набавке везане за реализацију гасне везе Бугарска - Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења ове енергетске компаније. Вредност првог уговора износи 540 хиљада лева без ПДВ-а и односи се на припрему техничког пројекта за интерконектор на територији Бугарске. Рок за пријем понуда је 3. јула 2020. године. Други уговор је за пројектног консултанта, који ће такође обавити надзор над изградњом. Из компаније „Булгартрансгаз“ ЕАД је истакнуто да је процењена вредност 320.000 лева без ПДВ-а, а рок за прихватање понуда је 17. јули 2020. године.

 • 17 june 2020Бугарска са рекордом у извозу робе у 2019. години

  Бугарска је поставила нови рекорд у извозу у 2019. Години, који је достигао 33,9 милијарди долара. Тако је земља заузела 60. место међу свим извозницима у свету. Групе робе са највећим извозом у прошлој години су електротехника и електроника, енергија (горива и електрична енергија), машине и апарати, бакар и производи од бакра, што чини укупно 36% извоза земље. Групе аутомобилских и бициклистичких, фармацеутских и пластичних производа такође извозе више од милијарду долара. Организација послодаваца додаје да су у последњих 5 година производи из области електронике и електротехнике бележили просечни годишњи раст извоза од 12%.

 • 15 june 2020Студија предлаже реформе за Македонске Железнице

  Италијанска консултантска агенција Pricewaterhouse Coopers Advisory S.r.l припремила је "Студију за сегментацију пословања Македонских Железница", сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Meta.mk. Студија нуди моделе будућег реструктурирања Македонских Железница, које су у државном власништву. До сада, међутим, железничка компанија није донела одлуку о наредним корацима на реформи компаније. Северна Македонија је једина земља на Паневропском саобраћајном коридору која до сада није формирала либерално железничко тржиште и конкуренцију између неколико компанија за превоз терета.

 • 10 june 2020Грађевинска компанија Beton Skopje са растом нето профита

  Грађевинска компанија Beton Skopje реализовала је раст консолидоване нето добити за први квартал 2020. године у поређењу са истим периодом прошле године. Профит износи 6,2 милиона денара (100,720 евра), а за прва три месеца 2019. године 432 000 денара. Поред тога, компанија из Северне Македоније је забележила пад оперативног прихода од 29%, достигавши 184 милиона денара у прва три месеца у односу на претходну годину. Компанија је такође пријавила пад осталих ставки буџета - оперативни трошкови смањени су за 28,5%, на 164,7 милиона денара.

 • 08 june 2020Граде се четири нова погона у Индустријском парку – Шумен

  На територији „Индустријског парка - Шумен“ предстоји изградња четири нове фабрике. Изградња погона почеће у наредним недељама. Међу инвеститорима су локалне компаније, као и италијански произвођач каблова СРСРАМКРО БГ. Компанија за обраду метала из Шумена, која је купила земљиште у индустријском парку, започеће производњу челичних фитинга и у почетку ће запошљавати 50-60 радника. Трећа фабрика у граду биће фабрика картонске амбалаже "Ресапак" ДОО. Компанија специјализована за производњу кочионих система за аутомобиле такође ће изградити ново постројење у индустријској зони Шумен.

 • 03 june 2020Где се налази Македонија у погледу дигитализације?

  Према студији портала Denar.mk, Северна Македонија се сврстава међу земље са ниском до средњом дигитализацијом, с потенцијалом да постигне потпуну дигитализацију упркос малом обиму, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Главни фактори развоја дигиталне будућности земље су спремност државе и компанија усмерених на улагања у овај сектор, као и свест грађана да користе такве услуге. Тренутно је ниво коришћења дигиталних платформи и апликација у администрацији, онлајн набавки и образовања још увек низак. То се углавном дешава због недостатка посвећености и прилагођавања институција могућностима које нуди дигитализација.