Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 22 november 2017ЕК финансира 17 милиона евра за побољшање приступа питкој води у Румунији

  Европска комисија ће обезбедити 17 милиона евра Румунији за побољшање приступа питкој води у земљи, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта SeeNews.com. Финансијска подршка биће подељена међу четири приоритетна пројекта у региону Констанца, Јаломица, Горж, Илфов и Сучава. Комисија ће у Констанцу и Јаломицу уложити 2,5 милиона евра за обнову и проширење управљања и дистрибуције водне инфраструктуре. Од побољшања користи ће имати од укупно 24.000 становника у 19 општина.

 • 20 november 2017Кинеска компанија је заинтересована за изградњу 28 км цевовода за пренос топлотне енергије у Србији

  Влада Србије је у процесу преговора са кинеском енергетском корпорацијом Powerchina о техничким детаљима за изградњу 28-километара цевовода. Ово је јасно разјашњено захтевом министра енергетике Србије Александра Антића. "Пројекат има огроман значај за цео енергетски систем у Србији", рекао је Антић након састанка са представницима компаније Powerchina у Букурешту. У јуну ове године, Влада Србије саопштила је да је потписала меморандум о разумевању са компанијом Powerchina о изградњи система за пренос топлоте, који ће повезати термоцентралу "Термоелектрана Никола Тесла" и ТЕ "Нови Београд".

 • 15 november 2017Компанија IPS је започела изградњу погона за 32 милиона лева у граду Крџали, Бугарска

  International Power Supply (IPS), произвођач паметних система напајања, почео је да гради сопствену фабрику у бугарском граду Крџали, вредну 32 милиона лева, објавио је портал BalkanEngineer.com информацију са сајта Capital.bg. IPS је основан пре 27 година као породични бизнис и специјализован је за производњу система напајања, који се продају у 56 земаља на 5 континената. Нови погон компаније ће ујединити цео производни циклус производа и покренути серијску производњу. У року од годину дана, фабрика ће почети са радом са 100 до 120 запослених.

 • 13 november 2017Шесто издање Сајма пословања и технологије „Macedonia2025” одржано је у Скопљу

  Главни град Македоније је био домаћин регионалног догађаја „Macedonia2025” по шести пут, од 1. до 2. новембра 2017. На овој платформи су се разматрали најновији трендови у пословању и економији, технологијама, одговорном лидерству и иновацијама, сазнаје портал BalkanEngineer.com из информације коју је објавила Македонска информативна агенција (MIA). Расправе у току ове манифестације биле су усмерене ка најбољим праксама за мале економски развијене земље и наведени су примери инспиративног лидерства и будућих технологија.

 • 08 november 2017Компанија DS Smith је купила две фабрике папира у Румунији, вредности 208 милиона евра

  Британска компанија DS Smith купила је фабрике за производњу папира Ecopaper Zarnesti и Ecopack Ghimbav од румунски инвеститора Владимира Кона за 208 милиона евра, сазнаје портал Balkanengineer.com са сајта Romania-Insider.com. Компаније Ecopaper и Ecopack заједно чине једну од највећих група за производњу амбалажног папира у Румунији. Обе компаније имају промет од преко 60 милиона евра и нето добит од 2,5 милиона евра у 2016. години. Према подацима румунског Министарства финансија, укупан број радника у обе компаније је близу 400.

 • 06 november 2017Србија разматра изградњу другог складишта гаса

  Влада Србије разматра да изгради други објекат за складиштење гаса након завршетка радова на проширењу у Банатском Двору, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Српски министар енергетике изјавио је у видео материјалу, да проширење капацитета у Банатском Двору је предност владе и други корак биће изградња таквог објекта у планинама Тилва Њагра у источној Србији. Заменик извршног директора Србијагаса, Милан Здравковић, саопштио је још у октобру 2016 да су могуће локације за изградњу објекта Тилва и Итебеј, северна Србија. Очекује се да ће грађевински радови почети идуће године.

 • 01 november 2017IKEA гради своју другу продавницу у Румунији у вредности од 80 милиона евра

  Шведски произвођач и продавац намештаја IKEA добио је дозволу за други продавницу у Румунији, сазнаје портал BalkanEngineer.com из информације са сајта Romania-Insider.com. Са укупном површином од око 37 000 м2, то ће бити највеће IKEA продавница у југоисточној Европи. "Главни извођач пројекта је локална компанија Bog'art која је већ почела са припремним активностима на терену и ограђивање простора нове продавнице IKEA", рекао је директор компаније IKEA за југоисточне Европе. Нови објекат ће бити отворен крајем од 2018. г. и трошкови пројекта износе око 80 милиона евра.

 • 30 october 2017Универзитети из Бугарске и Македоније организују заједничку конференцију

  Заједничку конференцију на тему „Applied Computer Technologies“ организују Технички Универзитет - Варна и Факултет за информационе науке и технологије "Св Апостол Павле" - Охрид, најавили су за портал BalkanEngineer.com из бугарске образовне институције. Међународна конференција ће се одржати од 21. до 23. јуна 2018. године у Охриду, Македонија. Сви који желе да учествују морају доставити садржај презентација до 15. фебруара 2018. године, као и комплетан текст, који треба бити постан до 15. марта, 2018.

 • 25 october 2017Турска ће финансирати реконструкцију Аеродрома Морава у централној Србији

  Турска је потврдила своје планове за финансирање реконструкције аеродрома Морава у Краљеву, у централној Србији, након што је недавно одржан састанак између две земље, сазнаје портал BalkanEngineer.com из саопштења Владе Србије. Поред аеродрома Морава, турска влада планира да обезбеди финансирање и реконструкцију путева који повезују Нови Пазар са Тутином и Сјеницом у западној Србији. Влада Србије већ је издвојила средства за финансирање два пројекта, рекла је министарка за инфраструктуру Зорана Михајловић.

 • 23 october 2017Македонска фабрика ће производити аутомобилске делове за Audi, Bentley, BMW и Jaguar

  Немачка компанија Accomplast званично је отворила своју нову производну фабрику "Injection Molding Prilep" у индустријској зони Алинци у Македонији. Почетно улагање у пројекат износи 1,2 милиона евра, изјавили су за портал BalkanEngineer.com из македонске информативне агенције (MIA). Компанија има планирани буџет од додатних 3 милиона евра, чиме ће отворити 150 нових радних места. "У блиској будућности, објекат у Прилепу имаће и другу производну линију", изјавио је Инес Андре(Ines Andre), представник компаније Accomplast и један од менаџера компаније.