Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 06 april 2020Србија издваја пет милијарди евра за обнову своје привреде

  Председник Србије Александар Вучић каже да ће влада издвојити више од 5 милијарди евра за обнављање привреде погођене коронавирусом. Минималне плате биће обезбеђене малим и средњим предузећима током тромесечног периода, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Финансијски програм Владе Србије за пословни сектор подржаће и мала и средња и велика предузећа. Предвиђена је и посебна финансијска подршка хотелијерству. Поред тога, сваки пунолетни грађанин ће такође добити 100 евра новчане помоћи.

 • 01 april 2020Румунски произвођач флаширане воде инвестира у своје постројење

  Румунска група Valvis Holding, произвођач марке минералне воде AQUA Carpatica, регистровала је пораст продаје за 250-300% последњих недеља, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Као резултат, компанија планира да прошири свој погон за 20 милиона евра. Тренутно производни погон Valvis Holding ради у пуном капацитету. Компанија је предвидјела ово повећање, али не нужно као резултат ширења коронавируса, већ како бренд постаје препознатљивији на тржишту. Стога ће румунска компанија уложити 20 милиона евра у проширење постројења до краја маја, када ће бити потребне три производне линије.

 • 30 march 2020Рекордно висока размена технолошког хардвера у Бугарској за 2019. годину

  Увоз технолошког хардвера у Бугарску 2019. године први пут је прешао границу од милијарду евра, досегнувши 1,07 милијарди евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economic.bg. Повећан је увоз десктопа, лаптопа, мултифункционалних сервера, штампача, монитора и дигиталних фотоапарата. За разлику од брзо опадајућег светског тржишта паметних телефона, увоз мобилних телефона у Бугарску достиже изванредан раст и до сада невиђене размере.

 • 25 march 2020Кинеска компанија улаже 60 милиона евра у предузеће у Србији

  Кинеска компанија Xingyu Automotive Lighting Systems добила је државну субвенцију од 16,4 милиона евра од Републике Србије за изградњу фабрике у Нишу, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Услов компаније је да уложи у пројекат најмање 60 милиона еура. Компанија Xingyu Automotive Lighting Systems је у обавези да уложи 7,5 милиона евра како би закупила земљиште од 16,55 ha за своју фабрику, те да обезбеди одговарајућу инфраструктуру. До краја 2023. компанија би требало да уложи 32,7 милиона евра за изградњу објеката и 19,6 милиона евра за нову опрему.

 • 23 march 2020Schaeffler проширује производњу ауто компоненти у Румунији

  Румунска подружница немачке групе Schaeffler планира проширити своје производне и логистичке капацитете у земљи, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Компанија ће се фокусирати на повећање продуктивности и оптимизацију трошкова и у аутомобилском и у индустријском сектору. Прошле 2019. године, највеће улагање компаније Schaeffler у Румунији била је изградња новог центра за тестирање, који је завршен за мање од годину дана. Компанија планира даљи рад на проширењу својих производних капацитета изградњом нове производне радионице, која би требало да буде завршена 2021. године.

 • 18 march 2020Румунска Dacia демонстрирала свој први модел електричних аутомобила

  Француска група Renault, власница румунског произвођача аутомобила Dacia, открила је почетком марта концепт свог првог електричног аутомобила Dacia Spring, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Очекује се да ће модел стићи на европско тржиште 2021. године. Француска компанија још није објавила колико ће коштати први електрични аутомобил Dacia, али румунски медији предвиђају распон цена од 15.000 до 20.000 евра, што би значило да ће модел постати најјефтинији електрични аутомобил на европском тржишту.

 • 16 march 2020Отказана је изложба SeeSUSTAINtec у Бугарској

  Међународна изложба еколошких и дигиталних пословних решења seeSUSTAINtec је одложена, најавили су организатори из Виа Експоа за портал BalkanEngineer.com. Главни разлози за то су алармантне вести о ширењу COVID-19 у Европи и неочекивани откази у последњем тренутку излагача из иностранства.Ограничавање међународног путовања такође би било негативан фактор за присуствовање догађају. Форум seeSUSTAINtec 2020 требало би да се одржи од 7. до 9. априла у Интер Експо Центру у Софији. Датуми изложбе за следећу годину треба да буду прецизирани.

 • 11 march 2020VOSS Automotive гради IT и инжењерски центар у Бугарској

  Вест о будућој инвестицији VOSS Automotive објавио је Роланд Вајс, генерални директор подружнице у Бугарској, током церемоније доделе награда бугарског Инвеститора године 2019. Рекао је да компанија планира да запосли још 250 људи у земљи, укључујући операторе, инжењере и IT стручњаке у наредних неколико месеци. VOSS Automotive је дугогодишњи специјалиста у развоју пнеуматских, горивних и хидрауличних система за лака и тешка возила. У Бугарској компанија послује од почетка 2019. године, отварајући производни погон у Ловечу.

 • 09 march 2020Корејска компанија гради фабрику ауто делова у Србији

  После посете Србији, корејска компанија Kyungshin планира да у Смедеревској Паланци изгради фабрику електронских компоненти за аутомобилску индустрију, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SerbianMonitor.com. Очекује се да ће компанија уложити 24 милиона евра. Представници корејске компаније обишли су неколико локација у Србији, а град Смедеревска Паланка био им је крајњи избор инвестиција. Тамо компанија планира производити батерије за електричне аутомобиле. Будући погон ће пружити могућности запошљавања за 1000 запослених.

 • 05 march 2020Данска компанија са највећом фабриком камене вуне у Румунији

  Данска група Rockwool покреће нову фабрику камене вуне у вредности од 50 милиона евра, која се налази у индустријском парку „Ploiesti West“ у округу Прахова, Румунија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Објекат је изградила румунска грађевинска компанија Blue Projects. Локална компанија Blue Projects била је укључена у пружање услуга пројектовања, као и управљање пројектима и изградњу постројења. Данска компанија Rockwool једна је од највећих свјетских произвођача камене вуне.