Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 18 april 2018Bosch је инвестирао 25 милиона евра у нови центар у Румунији

  Немачки група Бош, међународни лидер у опреми за индустрију и домаћинства, почела изградња новог инжењерског центра у Клужу, у централној Румунији. Инвестициони пројекат вредан 25 милиона евра, сазнао је портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Нова зграда ће бити спремна током 2019. и она ће окупити под једним кровом све активности које компанија Bosch обављају на различитим локацијама у Клужу, објављено је у саопштењу. Инжењерски центар ће бити шест спратова и да ће имати корисну површину од 16 000 м2, у којем ће се налазити и ресторани, места за рекреације, спортске хале и подземни паркинг.

 • 16 april 2018BHTC ће проширити своју производњу у месту Божуриште, Бугарска

  Немачка компанија Behr-Hella Thermocontrol (BHTC), произвођач система за климатизацију за аутомобилску индустрију, обележава пет година свог присуства на бугарском тржишту. Доказ успеха да је компанија остварила у земљи је чињеница да је у 2018. BHTC планира да повећа своје производне капацитете, пуштањем у рад пете линије за производњу, изјавили су из компаније за портал BalkanEngineer.com. Компанија Behr-Hella Thermocontrol је започела своје пословање у Бугарској 2013. године са производним погоном и развојним центром за аутоматске клима уређаје.

 • 12 april 2018Essex Europe градиће нову фабрику у Зрењанину, Србија

  Компанија за производњу каблова за трансформаторе, електричних моторх и генератора, Essex Europe ће уложити нешто више од 30 милиона евра у изградњу новог погона у граду Зрењанин, Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта evertiq.com. Компанија ће производити бакарне и алуминијумске каблове за аутомобилску индустрију. Очекује се да ће припреме за нови пројекат ускоро почиње, а почетак стварне изградње планиран за последњем кварталу 2018. године ово предузеће ће запошљавати више од 150 радника.

 • 11 april 2018Објавилљен ј тендер за куповину помоћне механизације за РЕК Битола

  Државна компанија за електричну енергију у Македонији "Електране Македонија" (ЕЛЕМ) објавила је тендер за набавку помоћних машина за Рударско-енергетско постројење (РЕК) "Битола", сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта вечер.mk. Учешће спољне помоћне механизације за откопавање је један од главних трошкова АД ЕЛЕМ. Према речима директора АД ЕЛЕМ Драгана Миновског, током последњих 10 година државна компанија платила скоро 93 милиона приватним компанијама за обављајње таквих услуга. Предвиђен износ за механизацију РЕК Битола износи 19 милиона евра.

 • 04 april 2018Бугарска привлачи аустријске инвестиције у транспорт

  После другог издања Automotive Leaders Summit Europe, која се одржала 13. и 14. марта у Бечу, постало је јасно да аустријска транспортна компанија LKW Walter планира изградњу интер-модалних терминала у Бугарској. "Тренутно радимо на таквом пројекту у Видину, а ако се успешно реализује, планирамо да изградимо сличне терминале у Софији и Свиленграду", сазнаје портал BalkanEngineer.com из компаније LKW Walter. На манифестацији су присуствовали менаџери и представници неких од водећих компанија у аутомобилском сектору.

 • 02 april 2018Румунија гради нову електрану у граду Јернут

  Румунски произвођач природног гаса, Ромгаз, инвестираће додатних 184 милиона евра у изградњу нове електране у граду Јернуту. Током протекле 2017. земља је издвојила 44 милиона евра за исти пројекат. "Већина грађевинских радова на новој фабрици ће бити завршен до средине 2018. године, а опрема ће бити инсталирана у другој половини године", сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Цео пројекат хидроцентрале Јернут износи 268 милиона евра. Део финансирања обезбеђује Ромгаз а други део Национални инвестициони план Румуније.

 • 28 march 2018Србија привлачи нове инвестиције у производњу бакра

  Кинеска рударска компанија Zijin је изјавила да је заинтересована за улагања у државно власништво рударства Србије и прераду бакра РТБ Бор. Процењена средства, која ће бити неопходна за модернизацију и реструктурирање компаније износе 100 милиона долара, информисали су портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Током 2016. године, Србија одобрила план за реструктурирање РТБ Бор, а у децембру 2017. влада је објавила тендер и почела је преговоре са потенцијалним инвеститорима, и главни акценат је стављен углавном о заштити животне средине.

 • 26 march 2018Скопље се бори против загађења ваздуха

  Од 13. марта 2018, један од квартова у Скопљу већ има нову мобилну станицу за мерење квалитета ваздуха у граду, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Macedonian Information Agency (MIA). Пројекат је део европске иницијативе "ЕУ за вас", чија је прва тема окружење. "Нова станица нема намеру да реши проблем, већ да пружи више свеобухватну информацију о стању ваздуха у граду", рекао је градоначелник Скопља Петре Шилегов, објашњавајући да циљ пројекта да се побољша ниво свести грађана о загађење и његове последице по људско здравље.

 • 23 march 2018Србија повећава капацитет снабдевања природним гасом

  "Планирамо повећање дневног капацитета снабдевања природног гаса у Банатском дворишту", рекао је Александар Антић, министар енергетике Србије. Очекује се повећање од садашњих 4,3 милиона кубних метара на 10 милиона кубних метара, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Руски гасни монопол Газпром поседује 51% акција Банатски Двур, а Србијагас контролише остало. У 2016. години Газпром је Србији обезбедио 1,75 милиона кубних метара гаса. Влада планира изградњу великог гасовода за природни гас који повезује Александровац и Тутин.

 • 21 march 2018Највећа румунска челична компанија са новим инвестицијама

  Највећа румунска челична компанија ArcelorMittal Galati објавила је да је уложила 10 милиона евра у модернизацију једне од својих машина за ливење, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. "Овај пројекат представља наше краткорочне и средњорочне напоре за модернизацију производног процеса и имплементацију нових аутоматизација и дигиталних технологија", рекао је Бруно Рибо, генерални директор предузећа. Пројекат има за циљ да модернизује глава за ливење једне од машина за ливење, а побољшања ће помоћи у повећању производње смањењем техничког и случајног кочења.