Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 29 march 2023Увоз машина, опреме и резервних делова у Албанију порастао за 4,1%

  Увоз машина, опреме и резервних делова – показатељ улагања у албанску економију – порастао је у јануару за 4,1% на годишњем нивоу на укупно 12,6 милијарди лека. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта BTA.bg. У јануару 2022, укупна вредност увоза је била 10,3 милијарде лека. Увоз машина, опреме и резервних делова процењује се на око 187 милијарди лека у целој 2022. Раст увоза машина, опреме и резервних делова за прерађивачке индустрије повезан је са растом активности у овим секторима и све већим интересовањем привреде за коришћење савремених технологија које побољшавају квалитет производње.

 • 27 march 2023Међународна делегација посетила је предузећа ФЕРО Инвеста у Северној Македонији

  Делегација од 30 људи из организација и институција из области енергетике, енергетске ефикасности, енергетске транзиције, зелене енергије и заштите животне средине из Француске, Аустрије, Швајцарске, Словеније, Румуније, Бугарске, Украјине и неколико локалних општина посетила је фабрике и седиште група ФЕРО Инвест, која је лидер у енергетској транзицији у Северној Македонији. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Opserver.mk. Присутни су се упознали са енергетски ефикасним електричним и водоничним возилима која се производе у БРАКО, а детаље о овом високотехнолошком и еколошком производу изнео је оперативни директор Ангел Ангјушев.

 • 24 march 2023Румунска компанија Delgaz Grid инвестираће 2.2 милијарде евра у дистрибутивне

  Румунски дистрибутер електричне енергије и природног гаса Delgaz Grid, члан немачке групе E.ON, планира да до 2030. године уложи око 2,2 милијарде евра у мреже којима управља. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. У 2023. години инвестициони буџет компаније ће достићи 185 милиона евра, што је раст од 36% у односу на годину. Из планираног буџета до краја деценије компанија ће привући 700 милиона евра из европских фондова, а преосталих 1,5 милијарди евра обезбедиће из сопствених извора.

 • 22 march 2023Паневропска компанија VGP гради нови пословни парк у близини Београда, Србија

  Дана 13. марта 2023. године у Добановцима, Србија, одржана је церемонија полагања камена темељца поводом почетка изградње бизнис парка VGP Park Београд, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Нови пословни парк простираће се на 1.140.000 m2 и биће изграђен поред аутопута М-70 и М-75 и обилазнице Београда, у непосредној близини Међународног аеродрома Никола Тесла и само 15 км западно од центра града.

 • 20 march 2023Green for Growth је одобрио кредит од 28 милиона евра за соларну електрану Blue 1

  Фонд Green for Growth (GGF) саопштио је да је дао кредит од 28 милиона евра за изградњу и рад соларне електране Blue 1 у месту Фиер, у западној Албанији. Износ ће покрити 75 одсто цене објекта који је већ у изградњи, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Приватна инвестиција је важна прекретница у историји производње енергије у октугу, јер је то највећи несубвенционисани соларни пројекат у региону Западног Балкана. Компанија за посебне намене за изградњу соларне станице, снаге 50 MW основана је од стране Blessed Investment и Matrix Konstruksion.

 • 17 march 2023Међу излагачима на IDEH 2023 у Абу Дабију била је и водећа северномакедонска компанија у одбрамбеној индустрији

  И ове године је северномакедонска компанија ATS Group представила своје производе на сајму IDEH 2023 у Абу Дабију, Уједињени Арапски Емирати (ОАЕ), сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. IDEH је највећи сајам одбрамбене индустрије на Блиском истоку, који се одржава више од 30 година. Поред представљања производа и опреме из области балистике, на овогодишњем сајму ATS Group је представила и друге области у којима послује и у којима се такмичи са великим светским произвођачима.

 • 15 march 2023Железопутната линија Нови Сад - Суботица у Србији биће завршена до краја 2024

  Изградња брзе железничке пруге Нови Сад - Суботица биће завршена, како је планирано, до краја 2024. године, најавио је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, након састанка радне групе која прати динамика рада на железници Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Деоница Нови Сад - Суботица дуга је 108,2 km, а радови обухватају изградњу две железничке пруге које воде до границе са Мађарском, код града Келебије, и реконструкцију девет железничких станица. У плану је и изградња железничких чворова у Новом Саду, Врбасу и Суботици.

 • 13 march 2023Албанија биће домаћин конференције о високој технологији са учесницима из целог света

  Од 20. до 22. марта 2023. албанска престоница Тирана биће домаћин конференције о високој технологији за коју се очекује да ће привући учеснике из целог света, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Аlbania-it-hub.com. На конференцији, која ће се одржати у градском конгресном центру, биће приказана најновија достигнућа у технологији, укључујући виртуелну стварност, вештачку интелигенцију и сајбер безбедност. Полазници ће имати прилику да се упознају са водећим стручњацима из ове области, као и да учествују на семинарима и демонстрацијама.

 • 09 march 2023Glass Contribution ће уложити у одрживу производњу у својој стакларској фабрици у Плевену

  Фабрика стакла у Плевену, Бугарска, развија своју производњу у иновативном окружењу, а власник Glass Contribution предвиђа трећу узастопну инвестицију, која ће премашити вредност од 100 милиона лева и отворити више од 150 нових радних места, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Нова инвестиција је усмерена на изградњу пећи од 300 тона, која ће помоћи у смањењу изузетно велике потрошње енергије у стакларској индустрији и штетних емисија угљен-диоксида из производње. На овај начин, проширење производње биће остварено истовремено са испуњавањем највиших еколошких стандарда у свету и обезбедиће бољи квалитет живота не само радника, већ и становника читавог краја.

 • 07 march 2023Немачки аутомобилски гигант Continental отворио је фабрику у Новом Саду у Србији

  Continental Automotive Serbia, подружница немачког аутомобилског гиганта Continental AG, отворила је код Новог Сада фабрику за аутомобилске електронске уређаје у коју је уложено 140 милиона евра. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Изградња фабрике за производњу од 30.000 m2 почела је у јуну 2021. Нова производња ће у почетку запошљавати око 400 људи, док менаџмент компаније Continental планира да уложи додатних 150 милиона евра и отвори још 1.500 радних места. Компанија планира да оствари више од милијарду евра у извозу у прве две године пословања, а очекује се да ће достићи преко 2 милијарде после треће године.