Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 22 january 2020Кинески произвођач улаже 50 милиона евра у погон у Србији

  Кинеска компанија Xingyu Automotive Lighting Systems планира да у српском граду Нишу изгради фабрику вредну 50 милиона евра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајтаEconomic.bg. Компанија се бави производњом расвете за аутомобиле. Компанија је купила плац од 6,6 хектара у нишкој индустријској зони, ау будућности планира да га прошири на 13,5 ха. Xingyu Automotive Lighting Systems намерава да започне изградњу нове фабрике у првом кварталу 2020. године. Нових 1000 запослених моћи ће да ради у будућој фабрици.

 • 20 january 2020Румунски компанија Dacian Petroleum добија 40 лежишта од OMV Petrom

  OMV Petrom, највећи румунски произвођач нафте и гаса у југоисточној Европи, потписала је споразум о пребацивању 40 нафтних и гасних поља у Румунији у власништво компаније Dacian Petroleum, сазнаје портал БалканЕнгинеер.цом за Романиа-Инсидер.цо BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Ово је трећи такав трансфер у оквиру компаније. Након потписивања споразума, Dacian Petroleum ће се фокусирати на продужење периода експлоатације ових 40 поља. Према уговору, компанија OMV Petrom, поред нафтних и гасних поља, мора да пренесе и сродну инфраструктуру, заједно са око 190 запослених.

 • 15 january 2020Тражи се извођач радова ради проширења српског аеродрома у Нишу

  Као резултат повећаног броја путника, српском аеродрому у Нишу потребно је проширење и модернизација, за шта је отворен тендер, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајтаeKapija.com. Према објављеној документацији, капацитет аеродрома би требао бити у стању да опслужи укупно 604 путника који слећу и 604 путника који одлећу са тог аеродрома. Као резултат повећаног броја путника, српском аеродрому у Нишу потребно је проширење и модернизација, за шта је отворен тендер, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајтаeKapija.com.

 • 13 january 2020ExxonMobil преговара о продаји својих деоница на Црном мору

  Америчка компанија ExxonMobil преговара с руском групом Lukoil о продаји свог 50% удела у свом оф-шорном пројекту у румунском целу Црног Мора Neptun Deep. Компанија је најавила намеру да прода своје деонице у новембру 2019. године. Са својих 50% удела у пројекту ExxonMobil, он има највеће резерве гаса на мору у румунском делу Црног Мора, у износу од 40 до 80 милијарди m3. Румунска OMV Petrom група контролише преосталих 50%. До сада су две компаније уложиле готово 1,35 милијарди евра у истраживање периметра, али одлажу своју одлуку да наставе са радом.

 • 08 january 2020Румунски ИТ стартап са 13,4 милиона евра излази на берзу

  Румунски стартап AlphaBlock, IT компанија из области вештачке интелигенције, размишља о покретању иницијалне јавне понуде на берзи у Букурешту 2020. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Компанија ће такође тражити и друге могућности финансирања. Почетком 2019. године румунски IT стартуп процењен је на 13,4 милиона евра. AlphaBlock је добио средства од једног од највећих фондова ризичног капитала у области вештачке интелигенције - Real Ventures Fund. Компанија је такође добила подршку у InnovX програму за убрзање покретања.

 • 06 january 2020Која су директна страна улагања у Бугарској у 2019. години?

  Стране инвестиције у Бугарској и даље расту у 2019. години, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Укупан износ за период јануар-октобар износио је око 953,3 милиона евра, што је за 554 милиона више у односу на претходну годину. До данас је постојала тенденција да сваки појединац тражи бригу о индивидуалној производњи и корацима са високом доданом вредности, што ствара позитиван ефекат. Нето стране инвестиције су највеће из Холандије - 422 милиона евра, затим из Немачке 233,7 милиона евра и Велике Британије у износу од 168,3 милиона еура.

 • 03 january 2020Македонски телеком оператер имплементира VoLTE технологију

  Македонски оператер Македонски Телеком уводи нову технологију за пружање услуга говорне телефоније - VoLTE (Voice over LTE), сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. Једна од главних предности технологије VoLTE је пружање одличног квалитета звука током позива. Увођење VoLTE технологије вршиће се корак по корак у сарадњи са Самсунгом. Иновација неће само корисницима пружити бољи квалитет звука при упућивању позива, већ и брже позиве и брже брзине током коришћења гласовних услуга и података преко 4G мреже.

 • 02 january 2020Улаже се 200 милиона долара у постројење за електрична возила у Бугарској

  Корејско-кинеска компанија Сонго Моторс и италијанска компанија Хадид Холдинг потписали су Меморандум о намерама за изградњу фабрике за електрична возила у Бугарској, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Investor.bg. Документ је парафирао извршни директор бугарске агенције за инвестиције г-дин Стамен Јанев. Овом инвестицијом Сонго Моторс по први пут ће ући на тржиште у Бугарској. Хадид Холдинг већ има подружницу у Бугарској, која је транспортна компанија. Према председнику италијанске компаније, Бугарска је стабилна земља и даје гаранцију за будућност.

 • 18 december 2019Renault ће производити нови електрични аутомобил марке Dacia у Румунији

  Мали електрични аутомобил Renault City K-ZE који се тренутно продаје у Кини такође би могао да уђе на европско тржиште под румунском марком Dacia 2021. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-Insider.com. Модел ће вероватно бити модификован и продаваће се са новим именом. Електрични аутомобил имаће домет од 250 km и коштат ће око 15.000 евра, укључујући батерију. У Немачкој би овај Dacia модел коштао још мање, око 10.000 евра, као резултат недавног увећаног еколошког бонуса у земљи.

 • 16 december 2019Бугари су креирали прву 3D контролну таблу за аутомобиле

  Бугарски стручњаци развили су прву икада у потпуности дигиталну командну таблу са сликама холографских објеката. Револуционарну иновацију креирала је групација Visteon Electronics у Бугарској за нови Peugeot 208, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economy.bg. Инструментална табла, названа 3D i-Cockpit, даје возачима осећај дубине, а употреба холограма убрзава њихов одзив за пола секунде, што је неопходно у многим ситуацијама на путу. 3D ефекат панела постиже се кроз два TFT екрана чије су слике пројектоване на провидном огледалу.