Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 09 january 2024Албанија ће добити кредит од ЕУ у износу од 9,25 милиона евра за изградњу фотонапонског парка од 50 MW

  Европска комисија (ЕК) обезбедиће грант од 9,25 милиона евра (10,13 милиона долара) за изградњу новог фотонапонског (PV) парка од 50 MW који се налази у општини Белш у централној Албанији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Укупна инвестициона вредност пројекта износи 41,5 милиона евра. Парк развија албанска јавна енергетска компанија KESH, али влада тражи алтернативне изворе финансирања јер KESHне може покрити све трошкове. Пројекат је у складу са енергетском стратегијом земље 2018-2030, која наглашава диверсификацију извора енергије са акцентом на обновљиве изворе енергије и, посебно, соларну енергију.

 • 07 january 2024Кинески произвођач ауто компоненти KSHG Auto Harness проширује своју производњу у Румунији

  KSHG Auto Harness проширује своје присуство у Румунији након што је чешки инвеститор за некретнине CTP закупио компанији додатних 13.000 m2 производног простора у свом индустријском парку у граду Дева на западу Румуније. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта CTP.eu. Кинески произвођач ауто компоненти KSHG Auto Harness заузимаће укупно 21.000 m2 у CTPark Deva II, који се налази у близини аутопутева који повезују главни град Румуније Букурешт са границама са Србијом и Мађарском. Компанија за аутомобилске компоненте донела је своју прву производну линију високе технологије у Румунију.

 • 06 january 2024Турска компанија Yildirim заинтересована за куповину произвођача фероникла Euronickel Industries у Северној Македонији

  Турска холдинг компанија Yildirim заинтересована је за куповину северномакедонског произвођача фероникла Euronickel Industries (раније Feni Industries), који је тренутно у власништву локалног зајмодавца Комерцијалне Банке, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. За куповину северномакедонске компаније заинтересоване су и друге компаније, укључујући локалног произвођача металних производа IGM Trade. Komercijalna Banka је саопштила да је стекла власништво над имовином вредном 37,9 милиона евра (41,6 милиона долара) компаније Euronickel Industries путем поступка заплене.

 • 03 january 2024Европска комисија одобриће Албанији 62 милиона евра за изградњу железничке деонице Драч-Рогожине

  Европска комисија обезбедиће Албанији грант од 62 милиона евра (67 милиона долара) за изградњу железничке деонице која повезује приобални јадрански град Драч са централним градом Рогозином, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Очекује се да ће укупна инвестициона вредност за деоницу железнице, која је део паневропског коридора VIII који повезује Јадранско са Црним морем, износити 120,5 милиона евра. Европска унија је 2020. обезбедила грантове од 2,42 милиона евра за техничку помоћ током фазе студије изводљивости и пројектовања локације.

 • 23 december 2023Дана 10. децембра ове године званично је отворена нова гасна интерконекторска веза између Бугарске и Србије

  Гасни интерконектор Бугарске и Србије (IBS) отворен је 10. децембра ове године у присуству председника обе земље, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еnergy.ec.europa.eu. Он повезује мреже за пренос гаса две земље, диверзификујући руте снабдевања и побољшавајући регионалну интеграцију тржишта. Завршетак гасног интерконектора је велико достигнуће регионалне сарадње у иницијативи за енергетско повезивање централне и југоисточне Европе (CESEC) и пројекат од кључног значаја у актуелном геополитичком контексту. Важан фактор је то што ће ово отворити српско тржиште гаса за изворе гаса ван Русије.

 • 22 december 2023Румунија отвара конзулат у Пловдиву са почасним конзулом др. инж. Димитром Белелиевим

  Румунија потврђује своје присуство у Бугарској отварањем конзулата у граду Пловдиву, а за почасног конзула именован је др инж. Димитар Белелиев, сазнаје портал BalkanEngineer.com од Централне Енерго-ремонтне базе ЕАД. Према одлуци Савета министара, конзулат ће опслуживати бугарске области Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Крџали, Смољан, Пазарџик, Благоевград и Ћустендил. Отварање конзулата у Пловдиву је корак ка јачању блиских односа Румуније и Бугарске, као и ка активнијем развоју области које ће опслуживати. Др. Инж. Димитар Белелиев, са скоро 30 година искуства у енергетском сектору, преузима улогу почасног конзула са јасном посвећеношћу развоју комерцијалних, економских и образовних односа између Бугарске и Румуније.

 • 19 december 2023Државна енергетска компанија Северне Македоније укључује приватног партнера у модернизацију блока 1 РЕК Битола

  Енергетска компанија Електрани на Северној Македонији (ЕСМ) саопштила је да разматра могућност увођења приватног партнера у управљање блоком 1 термоелектране на угаљ РЕК Битола, који треба да се модернизује да би остао у функцији. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. ЕСМ је потписао уговор, вредан 5,1 милион денара (90.287 долара/82.830 евра) са хрватским PricewaterhouseCoopers Savjetovanje за израду студије изводљивости за даљи рад блока 1 РЕК Битола.

 • 16 december 2023Rompetrol Rafinare је уложио 6,5 милиона долара у ремонт резервоара за складиштење

  Румунска нафтна компанија Rompetrol Rafinare објавила је да је уложила 6,5 милиона долара (5,9 милиона евра) у модернизацију два резервоара у складишту своје рафинерије Petromidia. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Инвестиција је део програма санације и модернизације складишног парка. До сада је компанија уложила око 10 милиона долара у ремонт резервоара за складиштење у својим рафинеријама Petromidia и Vega. Цео пројекат обухвата око 50 складишних јединица, а његова реализација ће трајати до 2027. године. Тренутно су у фази санације још два резервоара.

 • 12 december 2023Србија очекује да се нови електрични аутомобили FIAT Panda производе у Крагујевцу

  Србија очекује да произвођач аутомобила Stellantis (STLAM.MI) производи нови електрични градски аутомобил FIAT Panda у једном од највећих градова Србије, Крагујевцу, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта Cionews.co.in. Компанија Stellantis, настала спајањем француских компанија PSA и FIAT Chrysler 2021. године, и Влада Србије потписали су 2022. године уговор вредан 190 милиона евра за производњу електричних возила у фабрици у Крагујевцу, која је раније производила модел FIAT 500L. Садашња генерација електричног модела FIAT Panda производи се у близини Напуља у Италији, а следећи модел биће представљен средином 2024. Уколико се остваре намере обе земље, билатерална трговина између Италије и Србије ће значајно порасти.

 • 09 december 2023OMV Petrom ће купити 50% удела компаније Respiră Verde, водећој компанији у прикупљању коришћеног јестивог уља у Румунији

  OMV Petrom, највећа интегрисана енергетска компанија у југоисточној Европи, потписала је уговор о куповини 50% акција румунске компаније Respiră Verde, локалног лидера у прикупљању коришћеног јестивог уља. Ово сазнаје портал BalkanEngieer.com са званичног сајта компаније OMV. Очекује се да ће трансакција бити затворена у првом кварталу 2024. године, уз испуњење одређених услова, укључујући одобрење Конкуренцијског савета и Комисије за верификацију директних страних улагања.