Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 03 february 2024Букурешт, Румунија биће домаћин конференције„Недеља енергије Црног мора“

  Од 6. до 8. фебруара 2024. године у Букурешту, Румунија, одржаће се међународна конференција „Недеља енергије Црног мора“, коју организује Удружење „Соларна академија Бугарска“, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Форум ће окупити кључне владине личности, инвеститоре, пословне лидере и стручњаке из шест земаља – Румуније, Бугарске, Украјине, Молдавије, Грузије и Турске. Међународне финансијске институције и велики мултинационални инвеститори такође ће бити део догађаја, уједињени у промовисању обновљиве енергије и привлачењу страних директних инвестиција у регион.

 • 03 february 2024Споразум о заједничком тржишту рада између Србије, Албаније и Северне Македоније ступа на снагу од марта 2024. године

  Од 1. марта 2024. године ступа на снагу споразум о заједничком тржишту између Албаније, Северне Македоније и Србије, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Аlbaniandailynews.com. То ће омогућити слободно кретање на тржишту рада за грађане три земље. На званичном догађају потписана су два протокола између три земље чланице – један за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану и други за интеграцију шеме електронске идентификације за грађане региона. Завршна техничка испитивања и прилагођавања у системима електронских услуга остају да се спроведу.

 • 30 january 2024Албанска компанија GPG победила је на тендеру за проширење енергетске мреже OSSH

  Албански оператер електричне енергије OSSH доделио је уговор од 93 милиона лека (895.000 евра) локалној компанији GPG за изградњу нових електричних ормара и далековода у селу у близини главног града Тиране, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија GPG изабрана је након тендерске процедуре углавном због цене коју је понудила, јер је њена понуда била нижа од процењеног буџета од 96 милиона лека за овај пројекат. Компанија GPG ће у року од седам месеци морати да изгради 12 нових електро-ормана и њихових помоћних средњенапонских далековода, као и нисконапонске далеководе за 18 постојећих електро-ормана.

 • 25 january 2024Delgaz Grid је извршио ремонт електричних трафостаница у Румунији вредан 7,5 милиона евра

  Румунски дистрибутер електричне енергије и природног гаса Delgaz Grid завршио је пројекат од 37,2 милиона леја (8,2 милиона долара/7,5 милиона евра) за надоградњу пет трафостаница, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Трansformers-magazine.com. Локације се налазе у источном округу Васлуи и снабдевају електричном енергијом 40.000 купаца у градовима Хуси и Мургени и општинама Станилешти, Ветришвар и Фалчиу.

 • 23 january 2024Технолошки центар против сајбер напада отвара своја врата у албанској престоници Тирани

  У главном граду Албаније, Тирани, отворен је нови технолошки центар против сајбер напада, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сайта Albaniadailynews.com. Центар је у стању да обавља текуће операције за откривање, ублажавање и реаговање на сајбер нападе захваљујући критичној ИТ одбрамбеној инфраструктури. Технологије у новом објекту имплементиране су од стране IBM Security QRadar Suite. У јулу 2022. Албанија се суочила са низом сајбер напада који су владине веб странице и услуге учинили недоступним путем деструктивног малвера. САД су уложиле 8,4 милиона долара (7,67 милиона евра) у центар, а пројекат је део ширег програма од 50 милиона долара за подршку сајбер безбедности Албаније, открила је америчка амбасада у земљи.

 • 20 january 2024Румунски произвођач Softronic снабдеваће локомотиве шведском државном железничком оператеру Green Cargo

  Румунски произвођач Softronic је недавно најавио да ће испоручивати локомотиве Шведској, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Romania-insider.com. До краја 2023. планирано је да четири нове локомотиве TransMontana, произведене у Крајови, у Румунији, буду испоручене шведском државном железничком оператеру Green Cargo. Посао са компанијом Green Cargo није једини за румунског произвођача. DB Cargo Romania, подружница немачке компаније Deutsche Bahn, недавно је купила још две нове локомотиве TransMontana од румунског произвођача Softronic, чиме је додатно учврстио свој статус једног од најзначајнијих купаца компаније.

 • 18 january 2024Немачка компанија SCHOTT Pharma гради нову фабрику стаклене фармацеутске амбалаже у Србији

  Званичном церемонијом у индустријској зони CT Park у Јагодини, Србија, обележен је почетак изградње фабрике стаклене фармацеутске амбалаже, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Нови погон компаније SCHOTT Pharma у овом српском граду биће специјализован за производњу стаклених ампула, шприцева и контејнера за растворе за инекције, са фокусом на потребе тржишта западне и источне Европе. Ова инвестиција представља значајан допринос локалној економији, обећавајући нове могућности за унапређење тржишта рада.

 • 16 january 2024Јапанска логистичка компанија Nippon Express преузима подружницу компаније Cargo-partner у Северној Македонији

  Јапанска логистичка компанија Nippon Express Holdings (NX Group) купила је неколико подружница аустријског дистрибутера инфо-логистичких услуга Cargo-partner, са седиштем углавном у Централној и Источној Европи, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Преузете подружнице се налазе у Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Грчкој, Хрватској, Србији, Словенији и Турској. Уговор је склопљен преко компаније за посебне намене које је подружница у стопостотном власништву европске подружнице компаније Nippon Express..

 • 14 january 2024Компанија за зелену енергију Mega S Power проширује своје глобално присуство новим пословницама у Северној Македонији

  Mega S Power, водећа компанија за зелену, чисту и обновљиву енергију, најавила је отварање нових пословница у Северној Македонији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. Овај стратешки потез представља важну прекретницу у напорима компаније за глобално ширење, даље јачајући њену позицију на тржишту одрживих енергетских решења. Новоосноване пословнице, које ће бити центар пословања компаније Mega S Power у региону, налазе се у тржном центру Soravija у Скопљу. Значајне инвестиције компаније Mega S Power укључују пројекте у САД, Шпанији, Јужној Кореји, Либану, Италији, Израелу, Мађарској, Грчкој, Немачкој, Кипру, Чешкој, Кини, Канади, Бугарској и Бразилу.

 • 13 january 2024Биотехнолошки кампус BIO4 у Србији требало би да буде завршен до краја 2026. године

  Истраживачки објекат BIO4 у Србији биће изграђен до краја 2026. године, чиме ће та земља постати један од најнапреднијих биотехнолошких центара у Европи, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Srbija.gov.rs. Припремни радови на кампусу BIO4 почеће почетком 2024. године, а убудуће ће окупљати 1.400 професора и истраживача, 4.000 студената, преко 1.000 студената докторских студија и 300 најсавременијих лабораторија у земљи. Средства ће бити уложена углавном у здравствена истраживања и развој за развој иновативних и напредних терапија. Идеја је да сваки грађанин има прилику да добије персонализовани третман и лекове, а главни циљ изградње кампуса је заштита здравља људи на најбољи могући начин и повећање квалитета њиховог живота.