Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 06 december 2023Инвестиција компаније Kastrati Group у аеродром у Тирани, у Албанији, премашиће 55 милиона евра до краја 2023

  Очекује се да ће инвестиције албанског нафтног и грађевинског конгломерата Kastrati Group на аеродром “Мајка Тереза” у Тирани од 2021. године премашити 55 милиона евра (60 милиона долара) до краја 2023. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. На овај начин група ће испунити више од половине своје укупне инвестиционе обавезе у концесионом уговору са аеродромом. У 2021. години, оператер међународног аеродрома у албанској престоници, у власништву компаније Kastrati Group, рекао је да планира да уложи око 100 милиона евра.

 • 04 december 2023Србија преговара са Бугарском о изградњи брзе железничке пруге од Ниша до Софије

  Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић рекао је да Србија поред изградње железничке пруге Ниш-Димитровград са Бугарском ради на успостављању везе између луке Видин и Зајчар и брзе пруге од Ниша до Софије. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта BTA. Министар је додао да Турска ради и на деоници од Истанбула до турско-бугарске границе. Када Софија буде повезана са овом границом, постојаће брза железничка линија од Ниша до Истанбула. Таква линија ће бити и за Скопље, Солун и Атину, додао је он. Након реконструкције пруге Ниш-Димитровград, возови на њој саобраћаће 120 km/h. Линија ће бити електрификована и са високим нивоом безбедности.

 • 29 november 2023Немачка компанија Muehlbauer гради фабрику за монтажу батерија и машина за горивне ћелије у Србији

  Немачка компанија Muehlbauer Automation doo, део Muehlbauer Group, планира да изгради технолошки парк за монтажу делова за машине за батерије и горивне ћелије у северном делу Источне пословне зоне у Старој Пазови, Србија. Ово је сазнао портал BalkanEngieer.com са сајта Cijeurope.com. Идејни пројекат, који је израдио NORTH Engineering doo Subotica, обухвата изградњу троспратне производне базе са канцеларијским делом. Инвестиција Muehlbauer Group у Србију долази годину дана након што је Министарство привреде најавило нова улагања у секторе производње аутомобилске и електро опреме у вредности од 180 милиона евра.

 • 27 november 2023Албанија и Косово граде нову железничку везу са уговором за 168,9 милиона лека

  Две приватне компаније градиће железничку пругу између Драча и Приштине, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта БТА. Компаније чланице аустријско-албанског конзорцијума ILF Consulting Engineers Austria GmbH – ABKONS SH.P.K., добиле су уговор од албанске владе за израду студије изводљивости и концепта за изградњу железничке пруге која повезује приморски албански град са главним градом Косова. Пројекат, процењен на 168,9 милиона албанских лека, има за циљ стварање нове транспортне везе између Албаније и Косова, унапређење трговинске и економске сарадње између две земље.

 • 24 november 2023Бугарско-македонски економски састанак јача билатералне пословне односе између две земље

  У заједничком настојању да ојачају економске везе, компаније у Северној Македонији које се баве пословним односима са Бугарском окупиле су се у Скопљу на кључном састанку, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Скуп, који су организовали Бугарска амбасада и Македонско-бугарска привредна комора (MBCC), илуструје отпорност и динамику билатералних пословних партнерстава која настављају да се развијају упркос изазовном економском окружењу последњих година. Бугарска заузима позицију петог по важности трговинског партнера Северне Македоније и друге по важности извозне дестинације.

 • 22 november 2023Србија планира улагање од 2 милијарде евра у обновљиву енергију кроз сарадњу са кинеским компанијама

  Влада Србије планира да сарађује са кинеским компанијама Shanghai Fengling Renewable и Zidjin Mining Group на развоју обновљиве хибридне соларне и ветроелектране капацитета најмање 1,5 GW, са циљем да производи 30.000 тона обновљивог водоника годишње, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта icis.com. Кинеска организација Shanghai Fengling Renewables заинтересована је за улагање у капацитете обновљиве енергије и капацитете складиштења у Србији, посебно у производњу обновљивог водоника, а стратешки партнери за Србију Zidjin Mining Group разматрају изградњу хибридне електране у Борском округу, Источна Србија.

 • 20 november 2023Бугарска компанија Invenio Partners и аустријски ACP стварају водећег провајдера пословне и ИТ обуке у Србији

  Бугарска инвестициона компанија Invenio Partners и Accession Capital Partners са седиштем у Бечу купили су јединицу за стручно образовање српске компаније Link Group и планирају да је искористе за изградњу водећег добављача ИТ и пословног стручног образовања у југоисточној Европи. Ово сазнаје портал BalkanEngieer.com са сајта intellinews.com. Вредност аквизиције није обелодањена. Invenio и ACP ће помоћи компанији Link Group да развије своју понуду производа како би задовољила све веће потребе за усавршавањем младих професионалаца.

 • 15 november 2023Српске компаније EPS и Vetrozelena потписале су уговор о откупу електричне енергије

  JSC Elektroprivreda Srbije (EPS) и компанија Vetrozelena потписале су уговор о откупу електричне енергије и преузимању билансне одговорности, као и уговор о тржишној премији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еkapija.com. Уговоре су потписали Душан Живковић, генерални директор компаније EPS и Цитао Гао и Маја Турковић, директорке компаније Vetrozelena. Ово су први уговори на основу аукција које спроводи Министарство рударства и енергетике Србије, а којима ће се обезбедити већа количина произведене зелене енергије за снабдевање домаћег тржишта. Закључењу уговора присуствовала је и министарка рударства и енергетике Дубравка Једовић Хандановић.

 • 13 november 2023Фабрика стакла Рубин у Бугарској планира инвестицију од 110 милиона лева која ће отворити 150 нових радних места

  Нова инвестиција од 110 милиона лева биће извршена у фабрици стакла Рубин у граду Плевену у Бугарској, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта Enterprise.bg. Пројекат подразумева изградњу нове пећи од 300 тона и очекује се отварање 150 нових радних места. Укупна вредност инвестиција компаније након реализације новог пројекта достићи ће око 250 милиона лева. Пројекат изградње нове пећи за купање укључује иновације управљања коришћењем стварних података из паметног контролног центра. Главни циљ модернизације пећи је смањење штетних емисија и друга побољшања.

 • 11 november 2023Очекује се да ће гасна веза Србија-Бугарска бити завршена у новембру 2023. године

  Министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да ће гасна веза Србије и Бугарске бити завршена у прве две недеље новембра током његове посете градилишту крајем октобра, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта BTA. Радови на гасној интерконекцији су у завршној фази, а око 98% пројектних активности је већ завршено. Након завршетка грађевинских радова, на локацији ће почети процедуре за добијање потребних дозвола како би се гасовод могао пустити у рад у наредним недељама. Према речима министрке Хандановића, гасни интерконектор са Бугарском је од стратешког значаја за Србију.