Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 02 november 2023Француска ће подржати албанску економију и енергетску транзицију са 600 милиона евра

  Француска влада припрема споразум са Албанијом којим ће се обезбедити 600 милиона евра (633 милиона долара) за пројекте за јачање привреде те земље југоисточне Европе и њену енергетску транзицију. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. „Заједно са нашом развојном агенцијом AFD, желимо да пратимо Албанију у њеним економским реформама, енергетској и еколошкој транзицији“, рекао је на ту тему сам француски председник Емануел Макрон током посете Тирани. Француска је од 2019. финансирала пројекте за енергетику и економски развој Албаније у вредности од 210 милиона евра.

 • 31 october 2023У Скопљу, Северна Македонија, одржана је 11. Међународна конференција „Комуналне услуге у паметним градовима“

  Дана 18. и 19. октобра 2023. одржана је годишња међународна конференција у организацији АDKOM – Удружења пружалаца јавних услуга Републике Северне Македоније по 11. пут, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Iawd.at. Ове године догађај је одржан у главном граду Северне Македоније, Скопљу. Сврха конференције „Комуналне услуге у паметним градовима” је да стручњаци из ове области покрену дебату о темама које представљају изазов за све савремене организације које теже да успешно имплементирају идеју паметних градова и афирмишу се као „ партнери грађана“.

 • 30 october 2023Друго издање “Салона аутомобила – Албанија” je било одржано од 26. до 29. октобра у Тирани

  Друго издање “Салона аутомобила – Албанија”, највећег догађаја за љубитеље аутомобила у земљи, било је одржано у Тирани од 26. до 29. октобра 2023. године, пренео је портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Аутомобилски форум је било место сусрета колекционара и представника аутомобилске индустрије не само из земље, већ и из целог света. Прво издање „Салона аутомобила - Албанија“ одржано је у јуну прошле године и брзо се етаблирао као важан регионални сајам који представља иновативна предузећа из региона. Успешно је служио као мост између произвођача и учесника у аутомобилској индустрији.

 • 25 october 2023Фармацеутска компанија Реплек из Северне Македоније бележи раст прихода од продаје од 44 одсто

  Јачањем тржишних позиција, консолидацијом портфеља и промоцијом потенцијала, северномакедонска фармацеутска компанија Реплек наставља да остварује високе резултате. Од почетка године до септембра, компанија је остварила раст прихода од продаје у фармацеутском сектору за 44 одсто у односу на исти период прошле године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Denar.mk. Позитивни резултати пословања компаније су последица раста прихода од продаје у апотекарском сегменту на иностраним тржиштима, који је износио 52%, као и раста домаћег тржишта од 21% у односу на претходну годину. То је последица суштинских промена.

 • 23 october 2023Компанија за обновљиву енергију RP Global планира да изгради соларни парк од 100 MW у Србији

  Компанија за обновљиву енергију RP Global намерава да на територији Сремске Митровице у Србији изгради соларну електрану до 100 MW са акумулационом батеријом. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreenenergynews.com. Електроцентрала ће се простирати на скоро 201 ha, од чега је 93% ораница. Према плану, објекат се може градити и као агросоларна електрана. Његов тип ће бити одређен током израде пројекта. Треба напоменути да су агро-соларни пројекти све чешћи у региону. Складиштење соларне енергије у батеријама такође постаје све популарније у сектору обновљиве енергије.

 • 20 october 2023DESFA и Nomagas су потписали уговор о изградњи прекограничног гасовода Грчка-Северна Македонија

  Грчки национални оператер мреже за пренос гаса (DESFA) надгледаће изградњу прекограничног гасовода за природни гас који повезује Грчку са Северном Македонијом, укључујући деоницу у суседној земљи, након што је усвојен владин споразум потписан у марту 2021. године. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Ekathimerini.com. Да ли је уговор потписан између компаније DESFA и Nomagas, државне компаније за дистрибуцију гаса Северне Македоније, након победе на међународном тендеру на којем су учествовале четири компаније.

 • 18 october 2023Telecom Egypt и 4iG ће поставити подморски кабл великог капацитета за пренос података између Египта и Албаније

  Телеком лидери Telecom Egypt и 4iG потписали су Меморандум о разумевању за постављање подморског кабла високог капацитета између Египта и Албаније. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта 4iG. Споразум омогућава Групи 4iG да уђе као нови играч на тржишту интерконтиненталне инфраструктуре за пренос података између Европе и Азије и Европе и источне Африке. Telecom Egypt је први интегрисани телекомуникациони оператер у Египту и један од највећих подморских кабловских оператера у региону, а 4iG Plc је информациона и комуникациона компанија са седиштем у Будимпешти.

 • 16 october 2023Српско представништво компаније Fortenova отвориће логистички дистрибутивни центар

  Српски ланац супермаркета Mercator-S, део Фортенова групе са седиштем у Хрватској, саопштио је да планира да отвори нови логистички и дистрибутивни центар у главном граду Србије Београду у покушају да побољша поузданост свог ланца снабдевања и ефикасност својих продајних места. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Дистрибутивни центар, који ће се простирати на 68.000 m2, највећа је инвестиција компаније у последњих десет година. Биће део CTPark Belgrade City. Центар ће обезбедити дистрибуцију за компанијску мрежу од 339 продавница под брендовима IDEA.

 • 14 october 2023Званичном церемонијом основана је Косовско-бугарска привредна комора (КБТК)

  Дана 27. септембра 2023. године у хотелу „ИнтерКонтинентал“ у Софији, Бугарска, одржана је званична церемонија оснивања Косовско-бугарске привредне коморе (КБТК), преноси портал BalkanEnigeer.com са сајта БТА. Овај историјски тренутак у односима између Републике Косово и Републике Бугарске привукао је пажњу високих представника дипломатије, привреде и академске заједнице, који су подржали и показали интересовање за иницијативу. Комора има за циљ да представља снажан глас пословања пред властима и институцијама на Косову иу Бугарској, промовишући и на тај начин подржавајући трговинске односе између две земље.

 • 13 october 2023БДП Албаније порастао је на 3,23% у другом кварталу 2023.

  Бруто домаћи производ (БДП) Албаније порастао је за 3,23% на годишњем нивоу у другом кварталу 2023. године, сазнаје портал BalkanEnigeer.com са сајта English.news.cn. Повољни резултати у Q2 су у складу са онима из првог квартала, када је БДП повећан за 2,72% у односу на исти период претходне године. Према статистичком заводу INSTAT, грађевинарство има позитиван допринос расту БДП-а са 1,43 процентна поена; послови са некретнинама (0,72 процентна поена); јавна управа, образовање и здравство (0,66 процентних поена); уметности, забаве, рекреације и других услужних делатности и информисања и комуникација (0,26 процентних поена).