Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 09 october 2023Завршена изградња фотонапонске електране од 55 MW у месту Новаци

  Произвођач обновљиве електричне енергије Mey Energy завршио је имплементацију фотонапонског постројења снаге 55 MW у месту Новаци у Северној Македонији, које је тренутно највеће у региону, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreennews.com. Систем је изграђен поред површинског копа Суводол. Компанија Mey Energy, основана 2020. године, најавила је да ће почети да производи електричну енергију што је пре могуће, а очекује се да ће ново постројење имати годишњу производњу од 85 GWh, што је еквивалентно потребама за електричном енергијом 30.000 домаћинстава. Фотонапонски парк у Новацима изграђен је за само десет месеци, а инвестиција је вредна 40 милиона евра.

 • 06 october 2023Произвођач електричних бицикала Technibike сели своју производњу у Бугарску

  Произвођач електричних бицикала Technibike одлучио је да напусти своје производне погоне у граду Штасфурту у Немачкој и пресели своје пословање у источну Европу, тачније у Бугарску, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economic.bg. Компанија је позната по брендовима као што су HoheAcht, Pyro-Bikes и Cooper. Одлука да се производња пресели у Бугарску донета је након пажљиве анализе променљивих националних услова. Компанија је објаснила да су се услови производње у Немачкој значајно погоршали, посебно током година погођених пандемијом COVID-19. У поређењу са другим европским земљама, Немачка се суочила са скоро три пута већим трошковима енергије.

 • 04 october 2023Албански оператер електричне енергије OSSH тражи добављача електричних каблова

  Албански оператер електричне енергије OSSH објавио је да је отворио тендер за набавку каблова за своју нисконапонску мрежу у општини Драч са процењеним буџетом од 150 милиона лека (1,5 милиона долара/1,4 милиона евра). Ово сазнаје портал BalkanEngieer.com са сајта Seenews.com. Потенцијални понуђачи би требало да буду у могућности да обезбеде разноврсне врсте каблова и прибора према техничкој спецификацији у року од три месеца. Понуде се могу доставити до 16.10.2023. Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike Sh.A, или OSHEE, је енергетска компанија која се бави изградњом, радом, одржавањем и развојем дистрибутивне мреже електричне енергије која опслужује домаћинства.

 • 02 october 2023ТАБ МАК је пустио у рад фотонапонско постројење за сопствене потребе у својој бази у Пробиштипу, Северна Македонија

  Улагањем од 6 милиона евра у фотонапонски систем, групација TAB Словенија, лидер у производњи батерија, производиће 13.256 MWh електричне енергије годишње, што ће покривати око 25% потреба њене компаније ТАБ МАК у Северној Македонији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта biznisvesti. Пуштање у рад фотонапонске електране обележено је званичном церемонијом у комплексу фабрике ТАБ МАК у Пробиштипу, Северна Македонија, у присуству Христине Одјаклијеске, заменице министра животне средине, Драгана Анастасова, градоначелника Општине Пробиштип, и Грегора Прескера.

 • 30 september 2023Четврто једног од најважнијих догађаја за агробизнис - AGROTECH Expo - биће одржано у Албанији

  Од 18. до 20. октобра 2023. године у Албанији ће се одржати четврто издање међународног сајма пољопривреде, сточарства и хортикултуре AGROTECH Expo. Догађај је међу најважнијим у индустрији за земљу и организује га Expocity Albania, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта организатора. Сајам је познат као важна платформа за пословну сарадњу свих целина у аграрној индустрији - од пољопривредног произвођача, преко добављача до крајњег корисника. То је могуће захваљујући присуству етаблираних националних, регионалних и међународних актера из сектора.

 • 27 september 2023Компанија за пословне услуге EY лансира платформу за вештачку интелигенцију након улагања од 1.4 милијарде долара

  Глобална организација EY, један од лидера у области финансијских и административних услуга за компаније, покренула је EY.ai – платформу која комбинује људско искуство и вештачку интелигенцију (AI). На овај начин компанија има за циљ да подржи своје клијенте у процесу дигиталне трансформације њиховог пословања путем вештачке интелигенције. Ово је саопштила румунска компанија EY. EY.ai користи водеће технолошке платформе EY и велико искуство компанијског тима у стратешком планирању, трансакцијама, порезима и још много тога. поља тако што их допуни робусним екосистемом вештачке интелигенције (AI).

 • 25 september 2023Покренут пројекат изградње фабрике лекова и туристичког локалитета у близини Созопола у Бугарској

  Општина Созопол, Бугарска, најавила је покретање великог инвестиционог пројекта у селу Зидарово, који обухвата фабрику лекова, привредни комплекс и туристички локалитет, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economy.bg. Вредност инвестиције процењена је на 40 милиона лева и сматра се одличном шансом за развој региона. Пројекат под називом "Ведра Ленд" резултат је сарадње фармацеутске компаније Ведра Интернатионал и произвођача Тера Фармасјутикл. Циљ му је да споји традицију планине Странџе са савременим технологијама у циљу промовисања здравог начина живота подржаног природним лековитим својствима.

 • 21 september 2023Orange Romania Group и Engie Romania су потписали дугорочни виртуелни уговор за куповину обновљиве енергије

  Група Orange Romania, један од највећих провајдера широкопојасног интернета и мобилних услуга, потписала је свој први vPPA (уговор о виртуелној куповини електричне енергије) уговор са компанијом Engie Romania, главним снабдевачем енергије у земљи, који се састоји од виртуелне куповине дугорочне обновљиве енергије, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Тhediplomat.ro. Током шестогодишњег уговора, компанија Orange Romania ће покрити 30 GWh својих годишњих потреба за електричном енергијом зеленом енергијом из соларних технологија.

 • 20 september 2023Албанија ће уложити 8,2 милиона евра у поправку канализационог система Драча

  Влада Албаније саопштила је да је пренела 892,5 милиона албанских лека (око 8,2 милиона евра) општини Драч за финансирање трошкова пројекта санације канализационог система приморског града. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Пројекат обухвата активности на обнављању инфраструктуре дренажне мреже у области Порто Романо и система кишнице у урбаним подручјима. Инфраструктура Драча претрпела је значајну штету у земљотресу магнитуде 6,4 у новембру 2019. године, због чега је реновирање мреже још хитније. Влада је 2021. године рекла да ће издвојити укупно 2 милијарде Лека за финансирање рехабилитације система за одводњавање у Драчу, са око 1,1 милијарду лека већ обезбеђено 2021.

 • 18 september 2023Philip Morris улаже и отвара 200 нових радних места у својој фабрици у Нишу, Србија

  Поводом 20 година од приватизације Дуванске индустрије Ниш, Philip Morris International (PMI) најавио је нову инвестицију вредну 100 милиона долара у Нишу, Србија. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Serbianmonitor.com. Ово је значајан корак ка остварењу основне визије компаније – „омогућавање будућности без дима“. Улагањем у своју фабрику у Нишу, компанија, која је до сада тамо производила само традиционалне цигарете, покренуће и производњу нове линије бездимних дуванских производа намењених углавном извозу. Захваљујући новом објекту биће отворено и око 200 нових радних места. Овом инвестицијом, укупна улагања Филипа Мориса у пословање компаније у Србији премашиће милијарду долара.