Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 01 march 2024Тесла и BYD заинтересовани су за отварање производног погона у Србији

  Tesla и кинеска компанија BYD планирају да прошире своје присуство у Европи изградњом производних погона на Балкану, тачније у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Money.bg. Ови планови указују на све веће интересовање за улагања у региону од стране аутомобилске и електронске индустрије. Интересовање два аутомобилска гиганта шири се и на Северну Македонију, пишу српски медији. BYD и Tesla имају разлога за оптимизам, посебно у контексту раста тржишта логистичког простора у Србији, тренда који се не протеже само на Београд, већ и на мање градове са индустријском историјом, посебно у аутомобилском и електронском сектору. Према речима компанија, свака област у Србији има своје предности.

 • 29 february 2024ВУТП (Бугарска) и Универзитет „Александар Ђувани“ (Албанија) потписали су меморандум о сарадњи

  Проф. др Миглена Темелкова, ректор Више школе за телекомуникације и пошту у Бугарској, и г-дин Ардиан Дурмиши, председник Административног савета Универзитета „Александар Ђувани” у Албанији, потписали су Меморандум о сарадњи са циљем активног развој у области образовања и истраживања. Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com из ове бугарске образовне институције. Документ потврђује посвећеност две образовне институције да уједине напоре у свим заједничким дисциплинама у којима обучавају своје ученике.

 • 28 february 2024ЕЛЕМ додељује уговор од 3,8 милиона евра компанији Markovski за послове одржавања РЕК Битола

  Национална енергетска компанија Северне Македоније “Електрани на Македонија (ЕЛЕМ)” потписала је двогодишњи уговор са локалном фирмом Markovski Company, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Bnnbreaking.com. Уговор вредан 3,8 милиона евра је за почетак браварско-заваривачких радова у термоелектрани РЕК Битола. Уговор, потписан 12. фебруара ове године, представља одлучујући корак у одржавању и унапређењу оперативне ефикасности РЕК Битола. Треба напоменути да је компанија Markovski једини учесник на тендеру за пружање ових услуга, истичући свој углед и искуство у овој области.

 • 24 february 2024Аурубис Бугарска реконструише пећ за топљење бакра вредну 10 милиона евра

  Аурубис Бугарска, водећи произвођач бакра, склопио је пројектни уговор за реконструкцију пећи за брзо топљење бакра која се налази у бугарском базену Златишко-Пирдоп са технолошком компанијом Metso, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта globalminingreview.com. Вредност уговора премашује 10 милиона евра и прихваћен је за извршење од стране сегмента Minerals за 1Q24 компаније Metso. Техничко решење Outotec® Flash Smelting Furnace компаније Metso и сродне технологије су примењене у бугарској топионици примарног бакра још 1987. Од тада, разне надоградње и побољшања су вршена у редовним интервалима у блиској сарадњи између две компаније.

 • 22 february 2024Continental улаже 150 милиона евра и отвара 1.900 нових радних места у својој фабрици у Новом Саду, Србија

  Немачки аутомобилски гигант Continental најавио је да ће уложити 150 милиона евра у проширење своје фабрике у Новом Саду у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Bnnbreaking.com. Овај потез наглашава посвећеност расту компаније Continental, као и растућем потенцијалу српске аутомобилске индустрије. Инвестиција у фабрику у Новом Саду је стратешка одлука компаније Continental, која има за циљ да ојача присуство компаније у региону, уз истовремено изазивање таласа за економски раст и отварање нових радних места.

 • 17 february 2024Тимак је снабдевао специјализованим мотоциклима Национални центар за хитну медицинску помоћ Албаније

  Албански произвођач Timak, познат по својим иновативним решењима за возила, извршио је прву испоруку специјализованих мотоцикала у албански национални центар за хитну медицинску помоћ - QKUM (Qendra Kombëtare Urgjencave Mjekësore). Ово је сазнао портал BalkanEngineer.com са сајта Bnnbreaking.com. Мотоцикли, број четири у првој испоруци, посебно су дизајнирани за хитну медицинску помоћ. Главни мотив овог дизајна је повећање ефикасности и брзине реаговања прве помоћи. У областима погођеним великим саобраћајним загушењима.

 • 17 february 2024Немачки произвођач индустријске расвете Siteco отворио је инжењерски центар у Београду, Србија

  Немачка компанија Siteco, светски лидер у области спољне расвете, отворила је свој центар за пројектовање и инжењеринг у Београду, Србија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еkapija.com. Висина инвестиције није саопштена. „Долазак компаније Siteco није само доказ континуираног интересовања глобалних компанија за улагање у Србију, већ и потврда да земља постаје нови европски технолошки центар“, прокоментарисао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, у саопштењу за јавност након састанка са Иваном Лазаревићем, генералним директором компаније Siteco за Србију.

 • 15 february 2024ЕИБ финансира изградњу 8.472 станице за пуњење електричних возила у Бугарској, Литванији и Румунији

  Европска инвестициона банка (ЕИБ) предузела је важан корак у подршци чистој мобилности тако што је одобрила кредит од 40 милиона евра компанији Eldrive Holding, аустријској инфраструктурној компанији за пуњење електричних возила, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Пројекат има за циљ да инсталира 8.472 станице за пуњење у Бугарској, Литванији и Румунији у наредне три године, чиме се подржавају циљеви Зеленог договора ЕУ за одрживи транспорт и декарбонизацију. Ово финансирање је део програма InvestEU, који настоји да привуче више од 372 милијарде евра додатних инвестиција у периоду 2021-2027.

 • 10 february 2024Бугарска, Грчка и Румунија потписале декларацију за развој обновљиве енергије у региону

  Министри енергетике Бугарске, Грчке и Румуније састали су се у Атини, где су потписали тројну декларацију о намерама за развој низа иницијатива у области обновљиве енергије у региону, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта БТА. Овај кључни тренутак назире се као корак ка постизању праведне транзиције ка декарбонизованој и климатски неутралној економији. Декларацијом је предвиђена сарадња три земље у припреми заједничких прекограничних пројеката у области енергије ветра на мору, водоника из обновљивих извора енергије и инфраструктуре за пуњење електричних возила. Бугарска, Грчка и Румунија такође су посвећене подршци заједничкој иницијативи за истраживање.

 • 07 february 2024Фонд за иновациони и технолошки развој Северне Македоније издваја 5 милиона евра за развој пословања

  Фонд за иновације и технолошки развој Северне Македоније (FITR) обезбедиће 5 милиона евра грантова локалним микро, малим и средњим предузећима за подршку њиховом технолошком развоју и расту. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Иницијатива има за циљ да помогне предузећима да превазиђу економске изазове и стимулишу раст усвајањем иновативних, зелених и дигиталних технологија, повећавајући глобалну конкурентност и отпорност на кризе. Микро предузећа ће се финансирати са до 2,5 милиона денара, мала предузећа ће моћи да конкуришу за грантове до 5 милиона денара.