Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 20 may 2024Прва станица за пуњење водоником у Бугарској и региону је већ чињеница

  Прва станица за пуњење водоником у земљи и региону отворена је у Бугарској, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Станица се налази у Центру за компетентност „Хитмобил“, који је створила група научних института, укључујући Институт за електрохемију и енергетске системе при Бугарској академији наука (БАН). Основни циљ центра „Хитмобил“ је да промовише развој и имплементацију иновативних технологија за складиштење енергије из обновљивих извора и њено ефикасно коришћење како у домаћинству тако иу индустрији, обезбеђујући тако чисте и безбедне изворе енергије.

 • 16 may 2024Албанија планира улагања у изградњу два нова аеродрома - у Валони и Ђирокастри

  Мирела Кумбаро, министарка туризма Албаније, најавила је амбициозан план за проширење аеродромске инфраструктуре у земљи до 2030. године, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. До краја овог периода, постојећим у Тирани и Кукушу биће додата још два аеродрома. Тренутно Албанија има два главна аеродрома - у главном граду Тирани и у граду Кукуш на североистоку. Планом се предвиђа додавање аеродрома у приморском граду Валони, који се налази у југозападном делу земље, и у Ђирокастри, који се налази у јужном делу Албаније.

 • 14 may 2024Северна Македонија ће градити соларне електране у кључним индустријским зонама у земљи

  Северна Македонија планира да гради соларне електране у својим индустријским зонама кроз јавно-приватна партнерства, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Balkangreennews.com. Ова иницијатива, коју подржава Дирекција за технолошко-индустријске развојне зоне (ДТИРЗ), стратешки је усмерена на задовољавање променљивих потреба произвођача, посебно оних који извозе у Европску унију (ЕУ). Како Европска унија (ЕУ) треба да уведе механизам за прилагођавање граничне вредности угљеника (CBAM) 2026. године, постаје све очигледнији императив за произвођаче који нису из ЕУ да усвоје чистије изворе енергије како би одржали конкурентност.

 • 11 may 2024Кинески произвођач ауто делова Jiangsu Lianbo отворио је нову фабрику у Новом Саду, Србија

  Кинески гигант ауто делова Jiangsu Lianbo званично је отворио свој нови производни погон у новосадском предграђу Каћ у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције Tanjug.rs. Инвестиција вредна 57,4 милиона евра представља значајан корак у растућем економском партнерству Србије и Кине. Свечаном отварању новог објекта присуствовао је низ јавних личности, међу којима су потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и амбасадор Кине у Србији Ли Минг. Током 2022. године, Кина је постала највећи инострани инвеститор (НИИ) у Србији.

 • 09 may 2024Бугарска инжењеринг компанија Козлодуј проширује своје производне капацитете у Бургасу

  Бугарска инжењерска компанија Козлодуј планира да прошири своје пословање уз значајну инвестицију у циљу побољшања својих производних могућности, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Компанија је објавила планове да уложи 5 милиона лева (око 2,6 милиона евра) у изградњу нове производне базе за металне производе и компоненте у Бургасу. Нови објекат ће се налазити у Индустријском и логистичком парку Бургас и има за циљ диверзификацију и значајно повећање производње нестандардне металне опреме компаније. Планирани производни погон ће се фокусирати на производњу разних металних производа, укључујући цевоводе, посуде под притиском, гредице, резервоаре, вентиле и ланчане транспортере.

 • 07 may 2024Амерички архитектонски студио победио је на конкурсу за изградњу изложбеног центра „Експо Албанија у Тирани

  Амерички архитектонски студио Steven Holl Architects освојио је прво место на конкурсу за изградњу модерног центра „Експо Албанија” у Тирани, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Победника је изабрао жири састављен од светски доказаних стручњака из целог света. На конкурсу, који је привукао пажњу светске архитектонске елите, учествовало је 60 учесника, од којих је пет стигло до коначног жирирања и прилике да обликују лице манифестације „Експо Албанија“ – модерног простора за сајмове, изложбе и догађаје за уметности, културе, историје, конференција и разних стручних скупова.

 • 03 may 2024Алкалоид (Северна Македонија) проширује своје присуство у ЕУ отварањем подружнице у Хрватској

  Водећа фармацеутска компанија у Северној Македонији - Алкалоид најавила је стварање нове подружнице у потпуном власништву у Хрватској, сазнаје портал BalkanEngineer.co са сајта SeeNews.com. Под називом Alkaloid Pharma International Doo Zagreb, новорегистрована компанија означава значајан корак у Алкалоидовој широј стратегији за продубљивање свог отиска у Европи. Извоз тренутно чини значајних 69% дистрибуције производа Алкалоида, а присуство у Хрватској не само да ће диверзифицирати пословање компаније, већ је и у складу с њеном амбицијом да прошири свој досег на тржишту ЕУ.

 • 01 may 2024Немачка компанија Schott Pharma отвориће нови производни центар у Јагодини, Србија

  Немачка компанија Schott Pharma објавила је планове за оснивање новог производног центра у Јагодини, у Србији, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Очекује се да ће нови објекат бити у функцији до средине 2025. године, што представља развој и за компанију и за регион.

 • 26 april 2024Албанија планира да поново отвори своје погоне за производњу оружја

  Албанска влада има за циљ да оживи своје неактивне фабрике за производњу оружја удруживањем са страним инвеститорима кроз јавно-приватна предузећа, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Планове земље најавио је министар одбране Нико Пелеши.

 • 24 april 2024Јакобс Дау Егбертс уложио је 5 милиона евра у проширење своје фабрике у близини Костинброда у Бугарској

  Један од водећих светских играча у индустрији кафе и чаја, Јакобс Дау Егбертс (JDE), најавио је амбициозан план за проширење и модернизацију своје фабрике у Бугарској, сазнаје портал BalkanEngineer.com. Инвестиција од 5 милиона евра има за циљ повећање производних капацитета и смањење емисије угљеника.