Бесплатна претплата

Претплатите се на наш билтен и увек будите у току!

Новости

 • 26 march 2024Кинеска компанија улаже 35 милиона евра у погон за производњу ауто делова у Бугарској

  Кинеска компанија Shanghai Unison Aluminium Products Co. најавила је улагање од око 35 милиона евра за изградњу фабрике за производњу ауто делова у привредној зони Тракије на територији општине „Марица“, село Радиново, Бугарска, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Forbesbulgaria.com. Вест о пројекту потврдила је извршна директорка „Економске зоне кластера Тракија“ Катја Стајкова. Изградњу новог погона изводиће бугарска компанија Сиенит, а процес би требало да почне до краја априла ове године. Фабрика ће се простирати на 11.000 m2 и очекује се да ће отворити између 150 и 200 нових радних места.

 • 22 march 2024Бугарски стартап из области роботике Smart Farm Robotix добио је бесповратни кредит од ЕУ у износу од 2,4 милиона евра

  Дана 1. марта ове године, бугарски стартуп за роботику Smart Farm Robotix најавио је пријем кредита у износу од 2,4 милиона евра од Европског савета за иновације (EIC), сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Bnnbreaking.com. Средства су намењена за даљи развој револуционарног робота за уклањање корова на соларни погон и вештачком интелигенцијом (AI) који обећава да ће револуционисати пољопривредне праксе. Робот за плевљење корова представља скок у пољопривредној технологији, рјешавајући критичне изазове са којима се суочавају фармери широм свијета.

 • 20 march 2024Northern Greece Ceramics проширује пословање у Србији куповином фабрике за 10 милиона евра

  Грчка компанија Northern Greece Ceramics (KEBE) купила је фабрику у Михаиловцу у Србији вредну 10 милиона евра, сазнаје портал BalkanEnigneer.com са сајта Bnnbreaking.com. Овај стратешки потез укључује како саму локацију тако и инвестиције у модернизацију погона, са циљем јачања производних могућности компаније КЕВЕ и ширења глобалног домета произвођача. Компанија КЕВЕ планира да прошири капацитете за 13.000 m2, удвостручивши садашњи капацитет производње са 300 на 600 тона цигле дневно. До 2027. године компанија има за циљ да достигне свој циљ од 1.000 тона дневно. Изградња би требало да почне у марту, а отварање фабрике за следећу годину.

 • 18 march 2024Северна Македонија проширује свој портфолио ОИЕ новим фотонапонским електранама

  Северна Македонија унапређује свој програм обновљиве енергије изградњом две фотонапонске електране у својим технолошко-индустријским зонама, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Mia.mk. Са укупним капацитетом који се приближава 8 MW, ове инсталације представљају значајан корак ка јачању енергетске инфраструктуре земље и унапређењу еколошке одрживости. Турска компанија Fides Elektrik Enerjisi је изабрана за извођача радова за нове фотонапонске електране у Северној Македонији, према којима компанија мора да расподели 10% својих прихода у државну касу, повећавајући и производњу енергије и фискалну стабилност.

 • 17 march 2024Македонски произвођач воћних пића VIVA прославио је успешно лансирање производа на сајму Gulfood 2024 у Дубаију

  Македонска компанија VIVA, водећи произвођач природних воћних сокова и напитака, привукла је пажњу посетилаца током сајма хране Gulfood 2024 у Дубаију, сазнаје портал BalaknEngineer.com са сајта Mchamber.mk. Манифестација, која је окупила преко 5.500 излагача из 120 различитих нација, такође је одала признање компанији VIVA као сребрном спонзору, што је историјско достигнуће за Северну Македонију. Са више од 30 година историје, VIVA је демонстрирала своју дугогодишњу посвећеност глобалним стандардима и приказала спој традиције и најсавременијих решења заједно са другим реномираним представницима индустрије током изложбе.

 • 15 march 2024BALFIN улаже 13 милиона евра у пројекат тржног центра у албанском приморском летовалишту Green Coast

  BALFIN Group, једна од највећих приватних инвестиционих група на Западном Балкану, открила је своје планове за нови тржни центар у луксузном приморском летовалишту Green Coast, у близини живописног града Химаре, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Albaniandailynews.com. Са процењеном инвестицијом од више од 13 милиона евра, пројекат, назван Galeria by TEG, обећава да ће редефинисати искуства куповине и забаве у региону. Galeria by TEG је продужетак успешног тржног центра Tirana East Gate (TEG) компаније BALFIN, користећи експертизу групе у управљању имовином кроз своју подружницу ACREM.

 • 12 march 2024Аустротерм Бугарска проширује своје производне капацитете у Софији са инвестицијом од 3 милиона лева

  Са инвестицијом од скоро 3 милиона лева, Аустротерм Бугарска, водећи произвођач топлотне изолације која штеди енергију и климу, проширује и модернизује своју фабрику у софијском округу Казичене, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Economy.bg. Почетак пројекта обележен је симболичним првим бусеном високих представника компаније и локалне самоуправе. Водећи произвођач енергетски штедљивих топлотних изолација у централној и источној Европи поставља себи главни циљ да задовољи потребе својих купаца, нудећи још ефикаснију и прецизнију логистику својих производа.

 • 09 march 2024Vega Solar и индијски инвеститор граде прву фабрику литијум-јонских батерија у Албанији

  Албанија је у процесу изградње своје прве фабрике литијум-јонских батерија, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Bnnbreaking.com. Vega Solar, водећа албанска компанија за обновљиве изворе енергије, у партнерству са индијским инвеститором, предводи иницијативу, која ће означити значајан искорак у сектору обновљиве енергије у земљи. Овај потез означава кључни тренутак за Албанију и њену посвећеност усвајању одрживих енергетских рјешења и смањењу зависности од конвенционалних извора енергије. Са глобалним преласком на обновљиве изворе енергије који добија на замаху, продор Албаније у производњу литијум-јонских батерија у потпуности је усклађен са међународним напорима у борби против климатских промена.

 • 07 march 2024Северна Македонија расписала тендер у износу од 120 милиона евра за изградњу нове индустријске зоне у Ђевђелији

  Дирекција за технолошке индустријске развојне зоне (ТИРЗ) Северне Македоније расписала је тендер за доделу уговора о јавно-приватном партнерству (ЈПП) од 120 милиона евра, који обухвата пројектовање, изградњу, финансирање и рад технолошке индустријске развојне зоне у Ђевђелији. Ово сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Уговор се односи на реализацију прве фазе пројекта, која обухвата изградњу објеката на парцели од 50,25 ha, објавио је ТИРЗ у јавном позиву објављеном средином фебруара ове године. Подносиоци захтева могу доставити документа до 11. марта.

 • 06 march 2024Румунија је одобрила план јаружања луке Констанца у вредности од 213 милиона

  Румунска влада одобрила је план од 1,059 милијарди леја (212,8 милиона евра) за јаружање луке Констанца како би се продубили басени и навигациони канали у три главне области, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта dredgingtoday.com. Према званичним информацијама државних органа, багеровање ће обухватити 400 ha, а пројекат ће трајати 39 месеци, од чега ће 30 месеци бити јаружање. Инвестиција ће бити финансирана из европских фондова и државног буџета. У 2022. години, лука Констанца је претоварила више од 75,5 милиона тона робе, у односу на 67,5 милиона тона годину дана раније, показују подаци са сајта луке.