Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 05 december 2023Нова фабрика за животински вакцини носител на сертификат за GMP се отвора во Разград, Бугарија

  Биовет – филијала Разград, бугарски производител на додатоци во исхраната и лекови за животни, започна иновативен проект за производство на вакцини за индустриско сточарство, дозна BalkanEnigeer.com од БТА. Новата фабрика ќе се насочи кон производството на вакцини за птици, свињи и говеда, а инвестицијата во неа е речиси 140 милиони лева. Г-ѓа Теменуга Газдова, директор на Биовет- филијала Разград, објасни дека инвестицијата е насочена кон изградбата на современа фабрика која ќе ги задоволува високите стандарди за ветеринарна медицина. Објектот располага со опрема и технолошки процеси кои лесно можат да бидат користени за производство на лекови за луѓе.

 • 02 december 2023Бранка Славеска ја презема функцијата генерален директор на винаријата Тиквеш во Северна Македонија од 1 јануари 2024 година

  Производителот на вино во Северна Македонија Тиквеш ја назначи Бранка Славеска за нов извршен директор, дознава BalkanEnigeer.com од SeeNews.com. Славеска ќе ја преземе функцијата на 1 јануари 2024 година. Тиквеш на 29 мај годинава го раскина договорот за вработување на претходниот генерален директор на компанијата - Радош Вукичевиќ, без да ги наведе причините за одлуката. Вукичевиќ беше директор на винаријата од 2017 година, а в.д. по неговото отпуштање беше Светозар Јаневски. Од почетокот на следната година функцијата ќе ја заземе Бранка Славеска.

 • 01 december 2023Романската компанија E.ON монтира PV инсталација за производителот на тули Cemacon

  E.ON Energie Romania заврши нова фотонапонска централа за потребите на романскиот производител на тули Cemacon, дозна BalkanEnigineer.com од Green-forum.eu. Вредноста на инвестицијата изнесува околу 850.000 евра. Со инсталирана моќност од над 1 MWh, централата ќе опслужува важен дел од потребите за електрична енергија на индустрискиот парк Recea. Како резултат на тоа, годишно Cemacon ќе ги намалува своите емисии за околу 300 тони CO2 и ќе ги оптимизира своите трошоци за енергија за околу 83.000 евра. На покривот на фабриката во Recea е поставен систем составен од 2.176 фотонапонски модули со монокристална технологија. Тој ќе генерира просечно 976 MWh годишно.

 • 28 november 2023Општина Свиштов презентираше проект за изградба на Дунавски индустриски технолошки парк во вредност од 50 мил. лева

  Општина Свиштов (Бугарија) е чекор поблиску до реализација на својот амбициозен план за создавање Дунавски индустриски технолошки парк, откако официјално го достави својот предлог-проект за инвестиции во вредност од околу 50 милиони лева, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Иницијативата е дел од процедура BG-RRP-3.007 од „Програмата за јавна поддршка за развој на индустриски области, паркови и слични територии и за привлекување на инвестиции“ според Националниот план за обновување и одржливост. Согласноста на Советот на општината овозможува „Индустриски технолошки парк - Свиштов“ ДООЕЛ да аплицира за финансирање.

 • 23 november 2023Aquila купује румунског произвођача аеросола за аутомобиле Romtec за 3,2 милиона евра

  Румунска компанија за дистрибуцију и логистику робе широке потрошње Aquila саопштила је да ће купити 100% локалног произвођача ауто аеросола Romtec, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Трансакција, вредна 3,2 милиона евра (3,42 милиона долара), биће завршена након ревизије и након добијања регулаторних сагласности од антимонополског тела. Поводом велике инвестиције, Каталин Василе, извршни директор компаније Aquila, открила је да компанија планира да направи још аквизиција у будућности. Romtec је основан пре 30 година и тренутно је у власништву компанија Green Ideas Group MTC (80%) и FLM Group Green MTC (20%).

 • 21 november 2023Албанската инвестициска компанија Gjonaj Group Holdings ја купи GreeNNat Solar Park Ballsh за 1,95 милиони евра

  Друштво со специјална намена на албанската инвестициска компанија Gjonaj Group Holdings ја купи GreenNat Solar Park Ballsh, која разработува соларна електрична централа од 100 MW во Балш, Јужна Албанија, за 1,95 милиони евра, дозна BalkanEngineer.com од Serbia-energy.eu. Infotelecom-Albsolar 3, создадена во април годинава од Gjonaj и развивачот за обновливи извори на енергија Ener Trade, ја купи GreeNNat од локалната градежно - енергетска групација Shijaku. Во јануари, албанската влада соопшти дека го одобрила барањето на GreeNNat за разработка на фотонапонска централа од 100 MW.

 • 18 november 2023Филијалата на Imperial Tobacco во Северна Македонија назначи нов генерален директор

  Од Imperial Tobacco TKC со седиште во Северна Македонија, филијала на британската тутунска компанија Imperial Tobacco Group, изјавија дека ја назначиле Софи Емили Хог за нов генерален директор, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Imperial Tobacco TKC е дел од Imperial Brands PLC, глобална потрошувачка организација и четврта по големина меѓународна тутунска компанија во светот, која работи на 120 пазари. На глобално ниво, групацијата вработува 27.500 луѓе, при што нејзината основна дејност е изградена околу целосно портфолио на цигари и други тутунски производи. Брендовите на компанијата се продаваат на пазари ширум светот.

 • 17 november 2023Statkraft Devoll Hydropower, концесионер на две хидроцентрали во Албанија, се приклучува кон енергетската берза во земјата

  Devoll Hydropower, подружница на норвешката компанија за обновливи извори на енергија Statkraft, која е концесионер на две хидроцентрали во Албанија, стана членка на Албанската енергетска берза (Alpex), дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Двете хидроцентрали на Statkraft сместени на река Devoll, имено Moglica и Banja, генерираат вкупно околу 700 GWh годишно. Вкупните инвестициски трошоци на хидроенергетскиот проект Devoll се проценуваат на 590 милиони евра (629 милиони американски долари). Албанската енергетска берза - Alpex е основана во октомври 2020 година од албанскиот оператор на електропреносен систем ОЅТ и неговиот косовски партнер KOSTT.

 • 14 november 2023Италијанската авиокомпанија Aeroitalia купи 93,86% од романската компанија AirConnect

  AeroItalia, италијанска авиокомпанија основана во 2022 година, неодамна објави дека го завршила купувањето на 93,86% од романската регионална компанија Air Connect. Ова го дозна BalkanEnggineer.com од Romaniainsider.com. На своите социјални мрежи италијанската компанија изјави дека ова купување ќе и овозможи да го зајакне своето присуство на италијанскиот регионален пазар и да ја подобри врската со својот центар во Фиумичино, Италија. Во летото на 2023 година, Гаетано Интриери, главен извршен директор на AeroItalia, навести во интервју дека сака да ја купи романската компанија Air Connect, која беше отворена во март 2022 година.

 • 09 november 2023Schneider Electric Romania го опремува со иновативни решенија логистичкиот центар на eMAG во Букурешт, Романија

  Продолжувајќи ја својата соработка со водечкиот онлајн трговец на мало eMAG, Schneider Electric Romania, дел од глобалниот лидер во дигиталната трансформација Schneider Electric, обезбеди решенија за електрична дистрибуција и автоматизација за новиот логистички центар на компанијата во Букурешт, дозна BalkanEngineer.com од Thediplomat.ro. За овој проект, Schneider Electric Romania е партнер на градежната фирма Baupartner HU kft. Неодамна, компанијата ги опреми и нисконапонските разводни табли во магацинот на eMAG во Унгарија користејќи ги своите најнови дигитални решенија.