Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 21 may 2024Северна Македонија ќе го поврзе својот пазар на електрична енергија со соседите од Европската Унија до 2026 година

  Северна Македонија е подготвена да го заврши првото поврзување на својот организиран пазар на електрична енергија со соседните земји-членки на ЕУ до крајот на 2026 година, дозна BalkanEngineer.com од BalkanGreenNews.com. Овој стратешки потег има за цел да ја интегрира Северна Македонија во поширокиот европски пазар на електрична енергија, што е значаен чекор за земјата во нејзиниот стремеж за членство во ЕУ. Симон Шутиноски, извршен директор на Националниот оператор на пазарот на електрична енергија на Северна Македонија (МЕМО), ја истакна важноста на интеграцијата на пазарот за време на Форумот за интеграција на пазарот на електрична енергија што се одржа во Европскиот парламент во Брисел.

 • 17 may 2024Производителот на еколошки градежни материјали Ecor Global гради нова фабрика во Србија

  Ecor Global, со седиште во САД водечки производител на еколошки градежни материјали е подготвен да ги прошири своите активности со изградбата на втора фабрика во Србија, дозна BalkanEngneer.com од SeeNews.com. Местоположбата на новиот објект е северната општина Нови Бечеј. Во неодамнешното соопштение за медиумите, локалната самоуправа на Нови Бечеј потврди дека Ecor Global обезбедила земјиште во индустриската зона на општината за новиот објект.

 • 15 may 2024Бугарската компанија за мебел Трбна мебел го модернизира своето производство со инвестиција од близу половина милион евра

  Семејната компанија Трбна мебел, со седиште во Добрич, Бугарија, планира да инвестира значителен износ во имплементација на нови технологии во својот производствен процес, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Одобрениот проект вклучува инвестиција од 930.000 лева, од кои 35% се доделуваат како грант по процедурата „Поддршка за транзиција кон циркуларна економија во претпријатијата“ од Планот за обновување и одржливост, што ќе му овозможи на производителот да имплементира опрема за прашкасто бојадисување и робот за заварување. Се очекува како резултат на модернизацијата, компанијата да ја намали количината на отпад што се создава при производство на единица производ, да ја ограничи употребата на пластични производи за еднократна употреба и да ја подобри енергетската ефикасност на производите.

 • 13 may 2024BIG Mega Renewable Energy обезбеди финансирање од 92 милиони евра за ветерниата фарма Urleasca во Романија

  BIG Mega Renewable Energy, водечки развивач на проекти за обновливи извори на енергија, обезбеди над 92 милиони евра финансирање за својата ветерна фарма Urleasca во Романија, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreennews.com. Овој потфат, поддржан од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и OTP Bank, претставува реално навлегување на компанијата во секторот за обновливи извори на енергија во Романија. Објектот, со проектен капацитет од 102 MW, се очекува да придонесе значително за целите на земјата за чиста енергија при што ќе генерира околу 277 GWh електрична енергија годишно.

 • 10 may 2024Alstom отвори високотехнолошки објект за одржување на возови во Букурешт, Романија

  Alstom, светски лидер во паметната и одржлива мобилност, отвори Alstom Grivita Depot во Букурешт, Романија, дозна BalkanEngineer.com од веб-страницата на компанијата. Објектот е прв од ваков вид во земјата и е наменет специјално за одржување и тестирање на електрични возови и локомотиви. Отворањето на депото се совпаѓа со прославата на 30-годишнината од активноста на Alstom во Романија. Депото Grivita сега веќе работи, при што првиот електричен воз (EMU) од нарачкани 37 возови за Управата за железничка реформа (ARF) моментално минува низ серија строги тестови.

 • 08 may 2024Турскиот Sahterm ќе гради фабрика и развоен центар за 100 милиони евра во Северна Македонија

  Водечкиот турски производител на грејни елементи за апарати за домаќинство Sahterm Elektrikli Isiticilar San. ve Tic. A.S. има намера да ги прошири своите активности со значителна инвестиција во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Компанијата склучила зделка со Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони (ТИРЗ) на Северна Македонија за изградба на фабрика во вредност од 100 милиони евра во главниот град Скопје. Според условите на спогодбата, Sahterm ќе изнајми над 20.000 квадратни метри земјиште во растечката индустриска област Скопје 2.

 • 04 may 2024Општина Тирана потпиша спогодба за соработка за изградбата на нова индустриска зона

  Во стратешки потег за иднината на економијата на Албанија, општина Тирана и Министерството за економија, култура и иновации на земјата потпишаа спогодба за соработка за изградбата на Зоната за технолошки и економски развој (TEDA Tirana), лоцирана помеѓу Кашари и Вакари. Оваа информација BalkanEngineer.com ја дозна од БТА.

 • 02 may 2024Производителот на автомобилски системи за заклучување Huf ја отвори својата најсовремена лабораторија во Темишвар, Романија

  Германскиот производител на механички и електронски системи за заклучување за автомобили Huf официјално ја отвори својата нова лабораторија во Романија, која е дел од техничкиот центар (TCRL) во Темишвар, дозна BalkanEngineer.com од компанијата. Овој објект е трета локација на Huf во Романија и е најголемиот центар за тестирање и валидација во глобалната мрежа на компанијата. На отворањето на новата лабораторија присуствуваа голем број високи функционери од локалната и централната администрација, академски партнери и службеници на компанијата. Новиот објект на TCRL ќе ги опслужува сите пет компании на Huf во Европа - во Португалија, Шпанија, Полска, Германија и Романија.

 • 30 april 2024Цетин Бугарија и Цетин Србија го започнаа проектот „5G Balkans“ за оптичко поврзување на Балканот

  Цетин Бугарија го најави стартот на проектот за оптичко поврзување „5G Balkans“, соопштија за BalkanEngineer.com од компанијата. Амбициозната иницијатива има за цел да го трансформира поврзувањето долж прекуграничниот транспортен коридор меѓу Софија и Србија при што ќе обезбеди услови за имплементација на 5G технологии за поврзана и автоматизирана мобилност (CAM).

 • 23 april 2024Limak Group повторно поддржа со стипендии студентки од инженерски науки во Северна Македонија

  Втора година по ред, Limak Group, водечка компанија во областа на градежништвото, енергетиката и производството на цемент, ја штити каузата за родова еднаквост во областите на STEM преку својата иницијатива Global Engineer Girls (GEG), дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. Иновативната програма уште еднаш додели стипендии на 20 исклучителни млади жени. Финансиската поддршка е наменета за студентки кои студираат електротехника, машинство, градежништво и компјутерски и информатички науки на државните универзитети во Северна Македонија.