Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 24 january 2024Бугарскиот производител на товарни дронови Dronamics ќе ја консултира ЕУ за иновациите во транспортот

  Заедно со петнаесет други приватни компании за мобилност, бугарскиот развивач на карго дронови Dronamics ќе ја консултира Европската унија (ЕУ) во врска со глобалните транспортни иновации како дел од иницијативата EU Future Mobility Taskforce. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Соработката, иницирана од естонската компанија за превози Bolt и шпанската платформа за мултимобилност Cabify, има за цел да се справи со клучните предизвици со кои се соочуваат иноваторите во секторот за мобилност.

 • 18 january 2024Албанија бележи пораст директних страних инвестиција и привредни раст у 2023. години

  У првих девет месеци 2023. године, директне стране инвестиције у Албанији достигле су импресивну суму од милијарду евра, што представља раст од 10,6 одсто у односу на претходну годину, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта агенције БТА. Статистику је изнео министар финансија и привреде земље Ервин Мете на конференцији за новинаре посвећеној резултатима националне економије за 2023. годину. Мете је нагласио да је овај позитиван тренд наставак раста забележеног у 2022. Према његовим речима, побољшани трговински биланс, повећан приход од туризма и одржив ток страних директних инвестиција су фактори који значајно побољшавају спољнотрговински биланс Албаније. Штавише.

 • 17 january 2024Глобалниот ИТ лидер Redis ја избра Бугарија за изградба на својот нов инженерски центар

  Глобалната ИТ компанија Redis, со пазарна капитализација од 1 милијарда долари и годишни приходи од 100 милиони долари, најави дека ќе отвори нов инженерски центар во Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од ПР агенцијата InfoGraffiti. Компанијата, која обезбедува услуги за управување и пристап до податоци на над 10.000 организации во светот, ја избра Бугарија пред 5 други земји за нејзините научно - истражувачки и развојни активности. Redis нуди услуги за пристап до податоци во реално време за клиенти како што се BNP Paribas, Visa, Netflix и многу други.

 • 13 january 2024Алфа Партнерс Бугарија доби дозвола да ја купи бугарската компанија за тутунски производи КТ Интернешенал

  Алфа Партнерс Бугарија, филијала на Alpha Investments, регистрирана во Лихтенштајн, доби дозвола да го купи бугарскиот производител на тутун и цигари КТ Интернешенал, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Според Комисијата за заштита на конкуренцијата, зделката нема да доведе до хоризонтални или вертикални преклопувања кои би можеле значително да ја ограничат конкуренцијата или да доведат до доминантна позиција на соодветните пазари од страна на конкуренти на компанијата. Регистрираниот капитал на КТ Интернешенал со седиште во Пловдив изнесува околу 4,98 милиони лева (2,8 милиони американски долари/2,5 милиони евра).

 • 10 january 2024OMV Petrom купује 50% зелене енергетске компаније са портфолиом 1 GW у Румунији

  ОМВ Петром, велика енергетска компанија у југоисточној Европи, купиће 50% удела у Electrocentrale Borzești од компаније RNV Infrastructure, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта Еnergynomics.ro. Electrocentrale Borzești поседује портфељ обновљивих извора енергије са капацитетом од приближно 1 GW, од чега 950 MW ветра и 50 MW фотонапонских. Пројекти ће се развијати, градити и функционисати у партнерству са компанијом RNV Infrastructure. Поред тога, OMV Petrom ће у потпуности преузети компанију Renovatio Asset Management, власника највеће мреже за пуњење електричних возила у Румунији, са преко 400 пуњача, са изгледима за раст на око 650 до 2026. године.

 • 06 january 2024Асоцијацијата на балканските стопански комори разговараше во Солун за клучните економски предизвици за регионот

  Годишно собрание на Асоцијацијата на балканските стопански комори собра претставници од земјите од регионот во грчкиот град Солун, дозна BalkanEnigeer.com од Бугарската трговско-индустриска комора (БТИК). Настанот, кој се одржа под претседателство на Сојузот на грчките трговско-индустриски комори, беше одлична можност за дискусии и размена на идеи за прашања поврзани со економскиот развој на Балканот. Претставници од стопанските комори на Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Кипар, Северна Македонија, Србија, Романија, Турција и Црна Гора се собраа да дискутираат за важни теми за регионот.

 • 04 january 2024DS Smith инвестираше 16 милиони евра во зголемување на својот производствен капацитет во Србија

  Британскиот снабдувач на пакувања DS Smith планира да инвестира 16 милиони евра (17,6 милиони долари) во нова опрема за својата фабрика во град Крушевац, Јужна Србија, како дел од плановите за проширување во Источна Европа, дозна BalkanEnigeer.com од SeeNews.com. Инвестицијата ќе ги поддржи тековните усилби на DS Smith за замена на пластичните пакувања, зголемување на капацитетот за 25% и значителна оптимизација на продуктивноста. Новата опрема, исто така, ќе ги подобри можностите за иновативен дизајн на пакувања за стоки за широка потрошувачка и ќе ја подмогне поддршката за автоматизирани линии за пакување.

 • 24 december 2023Бианор Холдинг ја зајакнува својата експанзија со купувањето на бугарската софтверска компанија Булбера

  Јавното претпријатие Бианор Холдинг објави дека ја продолжува својата серија од успешни стекнување со купување на 100% од капиталот на бугарската софтверска компанија Булбера, дозна BalkanEngineer.com од Forbesbulgaria.com. Ова е четврта зделка за групацијата во тековната година. И покрај тоа што цената на зделката не е објавена, се очекува таа да биде обелоденета по нејзиното конечно завршување. Стекнувањето на Булбера е дел од стратегијата на Бианор Холдинг за консолидирање на успешни бугарски софтверски компании со цел надополнување на органскиот раст.

 • 21 december 2023Меѓународниот аеродром во Валона, Албанија, ќе биде пуштен во употреба во март 2025 година

  Меѓународниот аеродром за цивилно воздухопловство во албанскиот приморски град Валона се очекува да биде пуштен во употреба во март 2025 година, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Според планот финалните градежни работи треба да завршат во декември 2024 година. Албанската влада очекува аеродромот да опслужи 1 милион туристи меѓу март и декември 2025 година, три пати повеќе од првично предвидените 300.000 патници. Аеродромскиот терминал ќе има површина од 20.000 кубни метри и ќе биде опремен со 5,2 MW фотонапонски систем на покривот.

 • 16 december 2023Германската логистичка компанија Hapag-Lloyd отвори две канцеларии во бугарските градови Софија и Варна

  Германската логистичка компанија Hapag-Lloyd соопшти дека отворила свои канцеларии во бугарската престолнина Софија и северниот пристанишен град Варна во обид да го зајакне послужувањето на клиенти во регионот на Црното Море и на Балканот, дозна BalkanEnigeer.com од SeeNews.com. Компанијата избра да воспостави директно физичко присуство во Бугарија поради стратешката локација на земјата, силниот раст на бруто домашниот производ (БДП) прогнозиран за 2023 и 2024 година, како и растечките сектори на енергетиката, суровините и земјоделството. Во новоотворените канцеларии ќе работат 21 вработени.