Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 16 december 2023Северна Македонија го објави лансирањето на својата инвестициска платформа за праведна енергетска транзиција

  На 3 декември 2023 година, Северна Македонија официјално ја стартуваше својата Инвестициска платформа за праведна енергетска транзиција, која има за цел да мобилизира инвестиции и техничка помош во вредност до 3 милијарди евра, дозна BalkanEnigeer.com од Intellinews.com. Инвестициската програма беше претставена на COP28, самитот за клима во Дубаи. Главната цел на платформата е да ги раководи амбициозните планови на Северна Македонија за праведна и ниско јаглеродна транзиција во нејзиниот електроенергетски сектор. Крајната цел е да се забрза енергетската транзиција на земјата и да се олесни распоредувањето на 1,7 GW во нови моќности.

 • 14 december 2023Грчката компанија DEPA Commercial ќе купи 35 отсто од нова електрана на гас во Албанија

  Грчката гасна компанија DEPA Commercial е подготвена да купи 35% од акциите во Fier Thermoelectric SA, компанија основана во септември 2022 година од групацијата GEK TERNA и албанската GENER2 за разработување на првата од овој вид електрана на гас од 174 MW во Русковец, Јужно-централна Албанија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Energypress.eu. Новата електрана ќе и овозможи на Албанија значително да го намали увозот на електрична енергија и да управува со растечката побарувачка на енергија во земјата со поголема ефикасност и флексибилност. Константинос Џефарас, извршен директор на DEPA Commercial, истакна дека грчката компанија континуирано ја проширува својата активност како модерна.

 • 07 december 2023Турскиот производител на елементи за греење Sahterm ќе гради фабрика вредна 70 милиони евра во Северна Македонија

  Турскиот производител на елементи за греење за апарати за домаќинство Sahterm Elektrikli Isiticilar San. ve Tic. ќе инвестира 70 милиони евра (76,4 милиони долари) за изградба на фабрика во Скопје, Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од Neaproini.us. Sahterm ќе започне со изградбата на фабриката во 2024 година, при што планира да отвори повеќе од 1.000 работни места во следните десет години. Инвестицијата ќе вклучува и изградбата на центар за истражување и развој. Компанијата е специјализирана за производство на цевчести елементи за греење за апарати за домаќинство како што се печки.

 • 05 december 2023Нова фабрика за животински вакцини носител на сертификат за GMP се отвора во Разград, Бугарија

  Биовет – филијала Разград, бугарски производител на додатоци во исхраната и лекови за животни, започна иновативен проект за производство на вакцини за индустриско сточарство, дозна BalkanEnigeer.com од БТА. Новата фабрика ќе се насочи кон производството на вакцини за птици, свињи и говеда, а инвестицијата во неа е речиси 140 милиони лева. Г-ѓа Теменуга Газдова, директор на Биовет- филијала Разград, објасни дека инвестицијата е насочена кон изградбата на современа фабрика која ќе ги задоволува високите стандарди за ветеринарна медицина. Објектот располага со опрема и технолошки процеси кои лесно можат да бидат користени за производство на лекови за луѓе.

 • 02 december 2023Бранка Славеска ја презема функцијата генерален директор на винаријата Тиквеш во Северна Македонија од 1 јануари 2024 година

  Производителот на вино во Северна Македонија Тиквеш ја назначи Бранка Славеска за нов извршен директор, дознава BalkanEnigeer.com од SeeNews.com. Славеска ќе ја преземе функцијата на 1 јануари 2024 година. Тиквеш на 29 мај годинава го раскина договорот за вработување на претходниот генерален директор на компанијата - Радош Вукичевиќ, без да ги наведе причините за одлуката. Вукичевиќ беше директор на винаријата од 2017 година, а в.д. по неговото отпуштање беше Светозар Јаневски. Од почетокот на следната година функцијата ќе ја заземе Бранка Славеска.

 • 01 december 2023Романската компанија E.ON монтира PV инсталација за производителот на тули Cemacon

  E.ON Energie Romania заврши нова фотонапонска централа за потребите на романскиот производител на тули Cemacon, дозна BalkanEnigineer.com од Green-forum.eu. Вредноста на инвестицијата изнесува околу 850.000 евра. Со инсталирана моќност од над 1 MWh, централата ќе опслужува важен дел од потребите за електрична енергија на индустрискиот парк Recea. Како резултат на тоа, годишно Cemacon ќе ги намалува своите емисии за околу 300 тони CO2 и ќе ги оптимизира своите трошоци за енергија за околу 83.000 евра. На покривот на фабриката во Recea е поставен систем составен од 2.176 фотонапонски модули со монокристална технологија. Тој ќе генерира просечно 976 MWh годишно.

 • 28 november 2023Општина Свиштов презентираше проект за изградба на Дунавски индустриски технолошки парк во вредност од 50 мил. лева

  Општина Свиштов (Бугарија) е чекор поблиску до реализација на својот амбициозен план за создавање Дунавски индустриски технолошки парк, откако официјално го достави својот предлог-проект за инвестиции во вредност од околу 50 милиони лева, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Иницијативата е дел од процедура BG-RRP-3.007 од „Програмата за јавна поддршка за развој на индустриски области, паркови и слични територии и за привлекување на инвестиции“ според Националниот план за обновување и одржливост. Согласноста на Советот на општината овозможува „Индустриски технолошки парк - Свиштов“ ДООЕЛ да аплицира за финансирање.

 • 23 november 2023Aquila купује румунског произвођача аеросола за аутомобиле Romtec за 3,2 милиона евра

  Румунска компанија за дистрибуцију и логистику робе широке потрошње Aquila саопштила је да ће купити 100% локалног произвођача ауто аеросола Romtec, сазнаје портал BalkanEngineer.com са сајта SeeNews.com. Трансакција, вредна 3,2 милиона евра (3,42 милиона долара), биће завршена након ревизије и након добијања регулаторних сагласности од антимонополског тела. Поводом велике инвестиције, Каталин Василе, извршни директор компаније Aquila, открила је да компанија планира да направи још аквизиција у будућности. Romtec је основан пре 30 година и тренутно је у власништву компанија Green Ideas Group MTC (80%) и FLM Group Green MTC (20%).

 • 21 november 2023Албанската инвестициска компанија Gjonaj Group Holdings ја купи GreeNNat Solar Park Ballsh за 1,95 милиони евра

  Друштво со специјална намена на албанската инвестициска компанија Gjonaj Group Holdings ја купи GreenNat Solar Park Ballsh, која разработува соларна електрична централа од 100 MW во Балш, Јужна Албанија, за 1,95 милиони евра, дозна BalkanEngineer.com од Serbia-energy.eu. Infotelecom-Albsolar 3, создадена во април годинава од Gjonaj и развивачот за обновливи извори на енергија Ener Trade, ја купи GreeNNat од локалната градежно - енергетска групација Shijaku. Во јануари, албанската влада соопшти дека го одобрила барањето на GreeNNat за разработка на фотонапонска централа од 100 MW.

 • 18 november 2023Филијалата на Imperial Tobacco во Северна Македонија назначи нов генерален директор

  Од Imperial Tobacco TKC со седиште во Северна Македонија, филијала на британската тутунска компанија Imperial Tobacco Group, изјавија дека ја назначиле Софи Емили Хог за нов генерален директор, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Imperial Tobacco TKC е дел од Imperial Brands PLC, глобална потрошувачка организација и четврта по големина меѓународна тутунска компанија во светот, која работи на 120 пазари. На глобално ниво, групацијата вработува 27.500 луѓе, при што нејзината основна дејност е изградена околу целосно портфолио на цигари и други тутунски производи. Брендовите на компанијата се продаваат на пазари ширум светот.