Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 14 november 2023Италијанската авиокомпанија Aeroitalia купи 93,86% од романската компанија AirConnect

  AeroItalia, италијанска авиокомпанија основана во 2022 година, неодамна објави дека го завршила купувањето на 93,86% од романската регионална компанија Air Connect. Ова го дозна BalkanEnggineer.com од Romaniainsider.com. На своите социјални мрежи италијанската компанија изјави дека ова купување ќе и овозможи да го зајакне своето присуство на италијанскиот регионален пазар и да ја подобри врската со својот центар во Фиумичино, Италија. Во летото на 2023 година, Гаетано Интриери, главен извршен директор на AeroItalia, навести во интервју дека сака да ја купи романската компанија Air Connect, која беше отворена во март 2022 година.

 • 09 november 2023Schneider Electric Romania го опремува со иновативни решенија логистичкиот центар на eMAG во Букурешт, Романија

  Продолжувајќи ја својата соработка со водечкиот онлајн трговец на мало eMAG, Schneider Electric Romania, дел од глобалниот лидер во дигиталната трансформација Schneider Electric, обезбеди решенија за електрична дистрибуција и автоматизација за новиот логистички центар на компанијата во Букурешт, дозна BalkanEngineer.com од Thediplomat.ro. За овој проект, Schneider Electric Romania е партнер на градежната фирма Baupartner HU kft. Неодамна, компанијата ги опреми и нисконапонските разводни табли во магацинот на eMAG во Унгарија користејќи ги своите најнови дигитални решенија.

 • 07 november 2023Фотонапонски објект беше инсталиран на браната Стрежево во Северна Македонија

  Хидросистем Стрежево, Водостопанство на Република Северна Македонија, инсталира фотонапонска (PV) централа со можност од 500 kW на својата брана Стрежево, дозна BalkanEngieer.com од Balcangreennews.com. Во регионот, инсталацијата на соларни централи на копно во близина на брани и слични водни објекти станува сè почеста и е преферирана. Хидросистем Стрежево е одговорен за управувањето со браната Стрежево, која обезбедува вода за наводнување на дел од Пелагонискиот регион, за водоснабдување на дел од општина Битола и индустријата и е одговорен за контрола на поплавите во овој дел на Северна Македонија. Акумулацијата се користи и за производство на електрична енергија.

 • 04 november 2023Технолошката компанија за дигитални производи HTEC отвори канцеларија во Клуж-Напока, Романија

  HTEC Group, глобална технолошка компанија која обезбедува низа услуги вклучувајќи дизајн, стратегија и развој на дигитални производи и услуги, објави дека го отворила својот прв канцелариски простор во Клуж-Напока, Романија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Според соопштение на компанијата, силните технички универзитети и ИТ заедници, високото ниво на владеење на англиски јазик, поволните деловни политики и долгата традиција на врвни достигнувања во инженерското, како и математичкото и научното образование, ја прават Романија стратешки пазар во регионот на Централна и Источна Европа за големите мултинационални ИТ компании.

 • 01 november 2023Србија и Кина потпишаа две зделки за развој на патната инфраструктура во оваа балканска земја

  Кина и Србија потпишаа две зделки за изградба на патна инфраструктура во вкупна вредност од речиси четири милијарди евра (4,2 милијарди долари), како и договор за купување на пет брзи возови, дозна BalkanEngineer.com од Barrons.com. Договорите беа потпишани во Пекинг еден ден откако двете земји постигнаа договор за слободна трговија за време на форумот посветен на иконската кинеска иницијатива „Еден појас, еден пат“ (BRI), преку која Пекинг се стреми да ги зајакне своите економски партнерства. Зделките со Кина ќе и овозможат на Србија да изгради речиси 300 километри нови патишта и автопати, како и пет брзи возови во вредност од 54 милиони еврa.

 • 30 october 2023Заедничко друштво помеѓу Lufthansa Technik и CleverPine отвора повеќе од 85 работни места за софтверски инженери во Бугарија

  Lufthansa Technik и бугарската софтверска компанија CleverPine основаа заедничка компанија под брендот ViTech, дозна BalkanEnigneer.com од Economy.bg. Новата компанија, која ќе разработува инженерски софтвер за воздухопловството, се наоѓа во Софија и ќе отвори повеќе од 85 нови работни места. Изборот на бугарската престолнина како местоположба е стратешки, бидејќи Lufthansa Technik веќе има долгогодишно искуство во Бугарија, а градот има богат потенцијал и развиена технолошка заедница. ViTech започна со работа на почетокот на октомври оваа година. и најави активна кампања за регрутирање на софтверски инженери и менаџери.

 • 29 october 2023Бугарско-германските трговски односи прославија 30 години раст и одржливост

  На 20 септември годинава со официјален настан кој се одржа во Софија Тех Парк, Бугарија, беа одбележани 30 години од основањето на официјалното претставителство на германската економија во Бугарија. Во овој период, трговската размена меѓу Бугарија и Германија се зголемила за 16 пати, при што бугарскиот извоз е зголемен за 23 пати, соопштија од Германско-бугарската индустриска и трговска комора (ГБИТК) за BalkanEngineer.com. „И покрај показателите за очекувано економско опаѓање во Германија, сегашниот момент не дава причини на германските компании кои работат во Бугарија да започнат процес на повлекување од нашата земја, како што се случи во 2014 година“.

 • 24 october 2023Бугарската компанија за обновливи извори на енергија АмонРа Енерџи преговара за купување на свој главен романски партнер

  Бугарскиот снабдувач на фотонапонска (PV) опрема АмонРа Енерџи е во тековни преговори за купување на својот главен партнер и дистрибутер во Романија, во обид да го прошири своето присуство во земјата, соопштија за BalkanEngineer.com од компанијата. „АмонРа Енерџи очекува да воспостави физичко присуство во Романија на почетокот на следната година и во моментов избира локација за својот логистички центар“, сподели основачот и извршен директор на компанијата, Димитар Белелиев.

 • 19 october 2023Holcim Романија го зголемува производствениот капацитет на фабриката во Кампулунг со инвестиција од 25 милиони евра

  Holcim Романија направи инвестиција од над 25 милиони евра за зголемување на производствениот капацитет на фабриката за цемент во Кампулунг за приближно 20%. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Пред модернизацијата, компанијата произведе 2300 тони цемент. Инвестицијата се прави 15 години по реализацијата на друг голем проект за модернизација на комбинатот во вредност од повеќе од 100 милиони евра. Таа има за цел да ја задоволи постојната потреба за цемент на градежниот пазар во Романија, но исто така да ги зајакне напорите на Holcim во насока на одржливи операции.

 • 17 october 2023Линднер Груп најави нови инвестиции во Бугарија кои ќе создадат можности за образование и технолошки развој

  На 10 октомври германската компанија Линднер ја најави својата најнова голема инвестиција во Бугарија за време на официјален настан во „Резиденшал Парк Лозен". Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. За оваа инвестиција компанијата ќе добие Сертификат за инвестиција Класа А, кој е потврден од Германско-бугарската индустриска и трговска комора (ГБИТК). Меѓу гостите на настанот беа Милена Стојчева, министер за иновации и економски раст, Н.Е. Ирене Марија Планк, амбасадор на Германија во Бугарија, Николај Ѓуров, градоначалник на реон Панчарево, Хелмут Ланг, извршен директор на Линднер Груп и Тим Курт, претседател на ГБИТК, како и високи менаџерски кадри на германски компании.