Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 29 august 2023Романскиот холдинг за градежни материјали ROCA Industry објави промет од 289,5 милиони леи за првата половина на 2023 година

  ROCA Industry, еден од главните индустриски холдинзи за градежни материјали во Романија, во сопственост на ROCA Investments, извести за промет од 289,5 милиони леи (58,5 милиони евра) во својот консолидиран извештај за првата половина на 2023 година. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Холдингот регистрира пораст на прометот од 5,7% во однос на истиот период на 2022 година. Во првата половина од годината, компаниите од портфолиото на ROCA Industry добиле значителни пазарни удели. Evolor, производител на бои и лакови неодамна повторно обновен и кој поминува низ период на оперативна трансформација.

 • 25 august 2023Австриската компанија за дрвени материјали Kronospan ги проширува своите активности и тимот во Бугарија

  Австриската компанија Kronospan ги проширува своите активности во Бугарија и активно бара нов технички персонал за својот тим, се информира BalkanEngineer.com од Money.bg. Kpoнoшпaн Бугарија е водечки снабдувач на дрвени материјали и додатоци за компании за мебел во Бугарија и ширум светот. Со финансиски инвестиции од близу 300 милиони евра и долгогодишни традиции, компанијата ги снабдува едни од најдобрите компании за мебел и успешно одржува партнерства со дистрибутери во земјата и странство. Голем дел од бараниот нов персонал ќе биде потребен за главното производство. Меѓу нив се електричари, механичари, возачи на виљушкари, машински оператори, пакувачи и други.

 • 24 august 2023Започнува изградбата на првата фотонапонска централа на EPS во Србија - „Петка“

  Започнува реализацијата на фотонапонската електрична централа „Петка“ во Србија. Во август оваа година ќе се одржи изборот на изведувачи за изградба на објектот и ќе биде потпишан договор, а почетокот на изградбата ќе биде во септември, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Ова е прва соларна електрична централа на подружницата EPS TE-TO Kostolac а ќе се гради на надворешната страна на површинскиот коп Чириковац. Инсталираната моќност на централата ќе биде 9,75 MW, а нејзиното планирано годишно производство е 15,6 GWh. Изградбата на фотонапонската електрична централа „Петка“ е еден од проектите преку кој ќе се зголемат моќностите на EPS за производство на „зелена“ енергија.

 • 22 august 2023Тирана потпиша договор со локалната компанија Salillari за изградба на технолошка зона

  Општината на албанскиот главен град Тирана објави дека потпишала договор од 386 милиони леки (4,1 милиони долари/3,7 милиони евра) со локалната компанија Salillari за изградба на јавна инфраструктура во зона за планиран технолошки и економски развој (TEDA) во градот. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Победничката понуда е вклучена во проектираниот индикативен буџет на општината од 488 милиони леки. Проектот за јавна инфраструктура опфаќа изградба на патишта и тротоари, како и канализациски и водоводни системи во одредената територии, се гледа јасно од тендерската документација објавена од Општината, а договорот мора да биде изведен во рамките на девет месеци.

 • 17 august 2023Проектот за нова гасна единица во романската електрана Mintia ќе биде завршен до крајот на 2026 година

  Тековниот инвестициски проект за новата гасна енергетска единица на романската централа Mintia ќе биде завршен до крајот на 2026 година, а првата фаза ќе биде готова уште во летото на 2025 година, се информира BalkanEngineer.com од Romaniajournal.ro. Објектот се очекува да биде ефективен 64%, што ќе го направи една од најефективните електрани во Европа. Проектот за време на неговата реализација ќе отвори повеќе од 1.200 работни места, а по пуштањето во употреба на новата централа во неа ќе работат околу 300 енергетичари. Електраната влезе во стечајна постапка на 14 ноември 2019 година и беше конзервирана во летото на 2021 година.

 • 16 august 2023Голем број компании купија земјиште и градат сопствени бази во индустриските зони во Бургас, Бугарија

  Седум компании стекнале имоти во новиот индустриски реон „Југ-Запад“ во Бургас, Бугарија, според информациите од локалната управа. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Во моментов три од парцелите во реонот се во постапка на продажба на јавен тендер, а за уште седум слободни парцели се бараат купувачи. Индустрискиот реон „Југ-Запад“ се наоѓа под станбената населба „Меден Рудник“ во Бургас, кој е природна база со ресурси за бизнисот. Индустрискиот реон „Север“ од своја страна се уште работи на довршувањето на неколку нови претпријатија.

 • 11 august 2023Јапонија и Северна Македонија дискутираа за заеднички иницијативи за зајакната економска соработка

  Директорот на ТИРЗ (Технолошки индустриски развојни зони) Северна Македонија Јован Деспотовски се сретна со помошник-министерот за економија на Јапонија и генерален директор на Дирекција „Трговска политика“ Мацуо Такехико. Двајцата дискутираа и ја истакнаа важноста од зајакната економска соработка меѓу Јапонија и Северна Македонија, особено во услови на глобални политички и економски предизвици, а се разговарало и за конкретни иницијативи за соработка, дозна BalkanEngineer.com од Makfax.com.mk.

 • 10 august 2023Во Бугарија ќе започне пилот проект за рециклирање на литиум-јонски батерии

  Наскоро во Бугарија ќе започне пилот проект за рециклирање на литиум-јонски батерии. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Досега овие батерии беа мала количина и се извезуваа во други европски земји за безбедно депонирање и рециклирање. Александар Јавријски, извршен директор на Екобатери АД, објасни дека благодарение на проектот ќе се постигне ефективна национална покриеност во однос на собирањето на преносни батерии и електронска опрема. Законот налага собирање на најмалку 45% од овие батерии, што е веќе постигнато, па дури и надминато во последните десетина години.

 • 08 august 2023Вредноста на извозот на ИКТ услуги од Србија достигна 1,3 милијарди евра

  Во првите пет месеци од 2023 година, извозот на ИКТ услуги од Србија достигна 1,3 милијарди евра, што е за 41% повеќе од минатата година, дозна BalkanEnigineer.com од Ekapija.com. Во текот на изминатите седум години, секторот за информатичка и комуникациска технологија (ИКТ) стана еден од трите клучни мотори за развој на српската економија, а сега ќе биде поддржан и од програмата „Дигитална Европа“. На презентацијата на програмата „Дигитална Европа“ во Научно-технолошкиот парк во Белград премиерот на државата Ана Брнабиќ изјави дека минатата година била рекордна по извоз на ИКТ услуги со обем од 2,7 милијарди евра. Таа посочи и дека Србија има добри шанси до 2027 година да усвои значителен дел од доделените 7.5 милијарди евра.

 • 03 august 2023Компанијата од Северна Македонија Алкалоид започна проект за целосна дигитализација и автоматизација на процесите

  Алкалоид започна нов проект за дигитализација и автоматизација на процесите во фармацевтскиот сегмент, имплементирајќи авангарден систем за извршување на производството - AlkaMES (Alkaloid Manufacturing Execution System), дозна BalkanEngineer.com од компанијата. Компанијата ANTSolutions од Полска беше избрана за партнер во реализацијата на проектот. AlkaMES е од клучно значење за управување со процесите и целосната дигитализација и автоматизација на производствените процеси со автоматско собирање на податоци од производствената опрема и работа без хартија.