Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 09 september 2023Соларна агроцентрала ќе биде изградена на 500 хектари во општина Кладово, Источна Србија

  Соларна агросоларна централа ќе биде изградена на површина од 500 хектари во Источна Србија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Инвестицијата во фотонапонскиот објект од 300 MW доаѓа од Кипар. Српската општина Кладово го објави на јавна дискусија проектот за детален урбанистички план за изградба на соларната електрична централа Kladovo Solar Gate. Планот беше достапен за рана јавна проверка минатата есен, а инвеститорот е ERG Renewables doo Beograd, основана во 2019 година, чиј сопственик ERG Investments LTD е регистриран на Кипар.

 • 05 september 2023Романски стартап разработи апликација за намалување на енергетските трошоци за потрошувачите во домаќинството

  Романскиот стартап Energy Advisor разработи апликација наменета да им помогне на потрошувачите да ги намалат сметките за енергија и поефикасно да управуваат со потрошувачката во нивните домови, дозна BalkanEnigneer.com од Romania-Insider.com. Апликацијата Renergia неодамна беше објавена, а англиската верзија е планирана за есен оваа година. Апликацијата, која ја анализира потрошувачката на енергија во домаќинствата и обезбедува проценка на месечните и годишните трошоци за енергија на потрошувачите и потенцијалот за заштеда како на електрична енергија.

 • 31 august 2023Во процес на изградба се ветерните паркови ќе бидат трет по големина ветерна електрана во Бугарија

  WРР Gоrісhаnе (Ветерна електрана Горичане, бугарски разработувач на проекти во областа на ветерната енергетика, ја заврши продажбата на 80 MW за ветерните паркови „Горичане“ и „Пролез“ на финскиот инвеститор во обновливи извори на енергија Taaleri Energy, дозна BalkanEngineer.com од Money.bg. Ветерните паркови ќе бидат првите во Бугарија што ќе ја имплементираат новата технологија за ветерни турбини со моќност до 8 MW по генератор. Зделката, која вклучува продажба на 100% од проектот и финансирањето на преостанатите трошоци за развој, беше завршена на 19 мај годинава.

 • 29 august 2023Романскиот холдинг за градежни материјали ROCA Industry објави промет од 289,5 милиони леи за првата половина на 2023 година

  ROCA Industry, еден од главните индустриски холдинзи за градежни материјали во Романија, во сопственост на ROCA Investments, извести за промет од 289,5 милиони леи (58,5 милиони евра) во својот консолидиран извештај за првата половина на 2023 година. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Холдингот регистрира пораст на прометот од 5,7% во однос на истиот период на 2022 година. Во првата половина од годината, компаниите од портфолиото на ROCA Industry добиле значителни пазарни удели. Evolor, производител на бои и лакови неодамна повторно обновен и кој поминува низ период на оперативна трансформација.

 • 25 august 2023Австриската компанија за дрвени материјали Kronospan ги проширува своите активности и тимот во Бугарија

  Австриската компанија Kronospan ги проширува своите активности во Бугарија и активно бара нов технички персонал за својот тим, се информира BalkanEngineer.com од Money.bg. Kpoнoшпaн Бугарија е водечки снабдувач на дрвени материјали и додатоци за компании за мебел во Бугарија и ширум светот. Со финансиски инвестиции од близу 300 милиони евра и долгогодишни традиции, компанијата ги снабдува едни од најдобрите компании за мебел и успешно одржува партнерства со дистрибутери во земјата и странство. Голем дел од бараниот нов персонал ќе биде потребен за главното производство. Меѓу нив се електричари, механичари, возачи на виљушкари, машински оператори, пакувачи и други.

 • 24 august 2023Започнува изградбата на првата фотонапонска централа на EPS во Србија - „Петка“

  Започнува реализацијата на фотонапонската електрична централа „Петка“ во Србија. Во август оваа година ќе се одржи изборот на изведувачи за изградба на објектот и ќе биде потпишан договор, а почетокот на изградбата ќе биде во септември, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Ова е прва соларна електрична централа на подружницата EPS TE-TO Kostolac а ќе се гради на надворешната страна на површинскиот коп Чириковац. Инсталираната моќност на централата ќе биде 9,75 MW, а нејзиното планирано годишно производство е 15,6 GWh. Изградбата на фотонапонската електрична централа „Петка“ е еден од проектите преку кој ќе се зголемат моќностите на EPS за производство на „зелена“ енергија.

 • 22 august 2023Тирана потпиша договор со локалната компанија Salillari за изградба на технолошка зона

  Општината на албанскиот главен град Тирана објави дека потпишала договор од 386 милиони леки (4,1 милиони долари/3,7 милиони евра) со локалната компанија Salillari за изградба на јавна инфраструктура во зона за планиран технолошки и економски развој (TEDA) во градот. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Победничката понуда е вклучена во проектираниот индикативен буџет на општината од 488 милиони леки. Проектот за јавна инфраструктура опфаќа изградба на патишта и тротоари, како и канализациски и водоводни системи во одредената територии, се гледа јасно од тендерската документација објавена од Општината, а договорот мора да биде изведен во рамките на девет месеци.

 • 17 august 2023Проектот за нова гасна единица во романската електрана Mintia ќе биде завршен до крајот на 2026 година

  Тековниот инвестициски проект за новата гасна енергетска единица на романската централа Mintia ќе биде завршен до крајот на 2026 година, а првата фаза ќе биде готова уште во летото на 2025 година, се информира BalkanEngineer.com од Romaniajournal.ro. Објектот се очекува да биде ефективен 64%, што ќе го направи една од најефективните електрани во Европа. Проектот за време на неговата реализација ќе отвори повеќе од 1.200 работни места, а по пуштањето во употреба на новата централа во неа ќе работат околу 300 енергетичари. Електраната влезе во стечајна постапка на 14 ноември 2019 година и беше конзервирана во летото на 2021 година.

 • 16 august 2023Голем број компании купија земјиште и градат сопствени бази во индустриските зони во Бургас, Бугарија

  Седум компании стекнале имоти во новиот индустриски реон „Југ-Запад“ во Бургас, Бугарија, според информациите од локалната управа. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Во моментов три од парцелите во реонот се во постапка на продажба на јавен тендер, а за уште седум слободни парцели се бараат купувачи. Индустрискиот реон „Југ-Запад“ се наоѓа под станбената населба „Меден Рудник“ во Бургас, кој е природна база со ресурси за бизнисот. Индустрискиот реон „Север“ од своја страна се уште работи на довршувањето на неколку нови претпријатија.

 • 11 august 2023Јапонија и Северна Македонија дискутираа за заеднички иницијативи за зајакната економска соработка

  Директорот на ТИРЗ (Технолошки индустриски развојни зони) Северна Македонија Јован Деспотовски се сретна со помошник-министерот за економија на Јапонија и генерален директор на Дирекција „Трговска политика“ Мацуо Такехико. Двајцата дискутираа и ја истакнаа важноста од зајакната економска соработка меѓу Јапонија и Северна Македонија, особено во услови на глобални политички и економски предизвици, а се разговарало и за конкретни иницијативи за соработка, дозна BalkanEngineer.com од Makfax.com.mk.