Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 27 june 2023Албанија добива 100 милиони евра за реформи во енергетскиот сектор од Германија и Франција

  Владата на Албанија потпиша спогодба за заем од 100 милиони евра со KfW и француската агенција за развој AFD, наменет за реформи во енергетскиот сектор, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreennews.com. Документите беа потпишани од вицепремиерката и министерка за инфраструктура и енергетика Белинда Балуку, министерката за финансии и економија Делина Ибрахимај, француската амбасадорка во Албанија Елизабет Барсак, директорот на KfW за Југоисточна Европа и Турција Клаус Милер и директорот на AFD за регионот на Западен Балкан Доминик Хаутберг. Вкупниот износ на заемот изнесува 100 милиони евра.

 • 22 june 2023Албанските општини Камза и Саранда забележаа пораст од околу 11% на новите бизниси за 2022 година

  На национално ниво, бројот на претпријатија во Албанија се зголемил за вкупно околу 5,5% годишно, но во општините Камза и Саранда зголемувањето е двојно повеќе од просекот на земјата, дозна BalkanEngineer.com од Tiranapost.al. Од друга страна, голем број мали општини како Белши, Малики, Патоши и Каси бележат опаѓање на бројот на претпријатијата. INSTAT неодамна соопшти дека Камза е општина со најголемо зголемување на бројот на приватни бизниси во Албанија - околу 11% во рамките на годината. Таа е една од најголемите општини според бројот на население.

 • 20 june 2023Kostal ќе инвестира 50 милиони евра во производствена линија за полначи за електрични и хибридни автомобили во РСМ

  Нова инвестиција на германската компанија за производство на делови и компоненти за автомобилската индустрија Kostal беше најавена на средба на премиерот на Северна Македонија Димитар Ковачевски и вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи со раководството на Kostal Group. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Makfax.com. Новиот инвестициски проект на Kostal Македонија во Охрид за производство на полначи за електрични и хибридни возила ќе се реализира во периодот јули 2023 - декември 2026 година, при што неговата вкупна вредност е речиси 50 милиони евра.

 • 16 june 2023Европската унија обезбеди 72 милиони евра за поддршка на енергетиката на Албанија

  Европската унија (ЕУ) префрли 72 милиони евра (77,1 милиони долари) грант на албанската влада како дел од пакетот од 80 милиони евра договорен минатата година за олеснување на влијанието на енергетската криза врз албанските домаќинства и малите и средни претпријатија. (МСП). Ова го дозна BalkanEngieer.com од SeeNews.com. Средствата ќе ги субвенционираат дополнителните трошоци за енергија на 1 милион домаќинства и 168.000 мали и средни претпријатија, ќе се обезбеди финансиска помош за 11.200 лица ранливи од кризата и ќе го помогнат инсталирањето на нови соларни системи. Проектот, исто така, ги поддржува напорите на владата за диверзификација на енергетските ресурси.

 • 15 june 2023Transilvania Constructii ќе инвестира 10 милиони евра во производство на „зелена“ енергија

  Романската компанија Transilvania Constructii, која развива, поседува и управува со индустриски имоти под брендот TRC Park, објави петгодишен план за производство на „зелена“ енергија во сите свои проекти, дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Вкупната инвестиција во потребната инфраструктура изнесува 10 милиони евра. Компанијата започна да инсталира соларни панели во TRC Park Cluj – првиот објект што ќе произведува „зелена“ енергија. Паркот, лоциран во општина Јуку, моментално вклучува пет згради со површина за изнајмување од 42.000 метри квадратни. Други 150.000 метри квадратни ќе се додадат со ново проширување.

 • 13 june 2023Бугарската фармацевтска групација Софарма го проширува своето присуство во Србија

  Бугарската фармацевтска групација Софарма планира да го прошири своето присуство и активности во Србија, дозна BalkanEngineer.com од Economic.bg. Намерите на компанијата станаа јасни на последната седница на Одборот на директори, на која беше донесена одлука претставниците на компанијата да извршат детална анализа на потенцијалните можности за стекнување на сопственост во компании кои се занимаваат со производство или маркетинг на здравствени производи во Србија. Одборот на директори ги овласти претставниците на компанијата да ги оценат, проучат и спроведат првичните преговори со цел да се остварат можни стекнувања на удели или мнозински пакети од капиталот на производители или испорачувачи на медицински производи.

 • 08 june 2023Wizz AIR додава 6-ти авион во базата на аеродромот во Скопје, како и нови авиолинии

  Wizz Air, најголемата авиокомпанија што оперира во Северна Македонија, најави проширување на својата база во Скопје, соопштуваат од ТАВ Македонија, компанија која управува со двата македонски аеродроми - Меѓународниот аеродром Скопје и аеродромот Свети Апостол Павел Охрид. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. Wizz Air ќе отвори две нови линии од Скопје - до Љубљана и до Луксембург, планирани за следната есен и зима, а ќе распореди уште еден авион за Скопје, со што базата на авиокомпанијата во главниот град на Северна Македонија ќе ја зголеми на вкупно 6 авиони до декември 2023 година.

 • 06 june 2023Компанијата Minal со седиште во Кина гради нова фабрика за автоделови во Шабац, Србија

  Minal Europe Green Material поднесе барање до Министерството за заштита на животната средина на Србија за постапка за оцена на влијанието врз животната средина за изградбата на нов комплекс за производство на автоделови. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Објектот ќе има вкупна површина од 91.354 метри квадратни. Производствените простории на комплексот ќе заземаат централно место во парцелата а сите помошни постројки се предвидени во неговиот северен дел, со исклучок на портирниците кои се сместени во западниот дел пред главната сала. Предвидени се и слободни површини за озеленување. Производната хала ќе биде со димензии 163х107 метри.

 • 01 june 2023SHL Healthcare инвестираше речиси во фабрика за медицински производи во близина на Софија, Бугарија

  Шведската компанија SHL Healthcare доби сертификат од класа „А“ за својот инвестициски проект „Фабрика за производство на медицински производи“, кој ќе се реализира во општина Илинден, град Софија, Бугарија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Со овој проект компанијата има за цел да го прошири својот производствен капацитет, при што дел од произведените производи вклучуваат медицински производи како што се слингови (носилки за бебиња), чорапи со механизам за лекување на лимфодерма, системи за душеци за болнички кревети и други.

 • 30 may 2023Американската компанија за електрични автомобили Rivian ќе вработи над 150 инженери

  Американскиот производител на електрични автомобили Rivian активно вработува нови вработени во својот центар за истражувачка и развојна активност во Белград, Србија, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Тоа е единствениот инженеринг центар на компанијата надвор од Северна Америка. Генералниот директор на центарот за истражувачка и развојна активност на Rivian во Белград, Борко Лепојевиќ, потсети дека центарот почнал со работа на крајот на минатата година, а во овие неколку месеци биле вработени повеќе од 50 лица. Според неговите зборови, планот е центарот во Белград до крајот на првата година од своето постоење да има повеќе од 150 вработени.