Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 01 august 2023Бугарската компанија Ампеко за управување со станица за полнење отвора канцеларија во Париз, Франција

  Бугарската компанија Ампеко (AMРEСO), специјализирана за развој на платформи за управување со станици за полнење, планира да го прошири своето присуство во Франција со отворање на канцеларија во главниот град Париз. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Францускиот тим ќе биде создаден со цел да ја зацврсти позицијата на Ампеко во земјата со втор најголем број јавни станици за полнење во Европа. Франција моментално има над 100.000 такви станици, а нејзината амбиција е да достигне 400.000 до 2030 година.

 • 27 july 2023Унгарија и Албанија потпишаа спогодби за соработка во водената индустријата

  Унгарија и Албанија потпишаа спогодби за соработка во областа на европската интеграција и водената индустрија за време на официјалната посета на Албанија на унгарскиот премиер Виктор Орбан и делегација на негови министри. Ова го дозна BalkanEngieer.com од Bbj.hu. Според спогодбата за соработка во водената индустрија, операторот на водовод и канализација на Будимпешта Fővárosi Vízművek ќе создаде систем за управување на водоснабдувањето на албанскиот главен град Тирана. Беше постигната и спогодба за изградба на соларен парк во вредност од 5 милијарди HUF* (унгарски форинти) во Албанија од страна на унгарската компанија Gemtech, при што унгарската влада го поддржа проектот со 2,5 милијарди HUF.

 • 25 july 2023Европската инвестициска банка отклучува инвестиции во износ од 100 милиони евра за развој на мали и средни претпријатија

  Во соработка со Развојна банка на Северна Македонија (РБСМ) и локалните комерцијални банки, ЕИБ Глобал - филијалата на Европската инвестициска банка за активности надвор од Европската унија, ќе обезбеди 100 милиони евра за охрабрување на развојот и „зелената“ транзиција на мали и средни претпријатија (МСП) во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. Средствата ќе бидат насочени кон потребите за ликвидност и инвестиции на локалните бизниси и ќе финансираат енергетски проекти и оние за „зелена“ транзиција.

 • 20 july 2023По инвестиција од 500 милиони евра, веќе е во функција најголемиот висечки мост на река Дунав – мост Браила

  Официјално беше отворен мостот Браила, еден од најголемите висечки мостови во Европа и најголем над река Дунав. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Money.bg. Објектот ги поврзува град Браила и спротивниот брег на реката во округот Тулча. Инвестицијата во проектот е 500 милиони евра. Мостот беше официјално отворен во Романија и претставува најголема инфраструктурна инвестиција во земјата во последните 30 години. Наречен „Златна порта на Романија“ со должина од 1.974 метри, ги поврзува пристаништата на Црно Море и делтата на Дунав со останатиот дел од земјата и со трансевропската транспортна мрежа.

 • 18 july 2023Албанија ќе обезбеди стипендија за студенти кои избрали да студираат во приоритетни инженерски правци

  Сите албански студенти кои ќе изберат специјални приоритетни правци ќе користат стипендија еднаква на минималната работна плата. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Acp.al. За стипендијата нема да има просечни критериуми. Одлуката на владата беше објавена на официјалната веб-страница заедно со листа на приоритетните правци, меѓу кои е и инженерството. Квотите ќе се распределуваат по универзитети во зависност од бројот на студентите и програмите од листата на приоритети, кои ќе се применуваат кон високообразовните институции во земјава.

 • 14 july 2023Романскиот производител на алуминиум Alro со инвестиција од 11 милиони долари во еколошки технологии за рециклирање

  Alro, најголемиот производител на алуминиум во Романија и еден од најголемите вертикално интегрирани производители на алуминиум во Европа во однос на својот производствен капацитет, ќе инвестира 11 милиони американски долари во нови технологии и во мерки за заштита на животната средина за својот објект за еколошко рециклирање во Слатина. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Romaniainsider.com. Капацитетот за рециклирање на компанијата се зголеми за 60.000 тони годишно по инсталирањето на две печки со двојни комори, печка за складирање и придружната инсталација за зафаќање и пречистување на димни гасови.

 • 13 july 2023Договор за бесплатна инвестиција во висина на 1,5 милиони евра го поддржува отворањето на фотонапонска централа во Северна Макед

  АД „Електроцентрали на Северна Македонија“ потпиша договор со Европската банка за обнова и развој за бесплатна инвестиција за проектот „Фотонапонска електрична централа Осломеј 1“, која ќе се добие преку инвестициската рамка за Западен Балкан. Ова го дозна BalkanEngieer.com од Makfax.com.mk. Инвестицискиот грант, во вредност од над 1,5 милиони евра, се очекува да биде искористен за набавка и инсталација на фотонапонска централа, при што целта на бесплатната инвестиција е финансиска помош за трошоците за централата, кои вклучуваат набавка на опрема, градежни работи и активности поврзани со инсталирањето на техниката.

 • 06 july 2023Нова инвестиција на Теламон во Северна Македонија ќе отвори 300 работни места со натпросечни плати

  Компанијата Теламон - Европа го отвори своето ново, второ производствено претпријатие со површина од 2200 метри квадратни, во кое е планирано да се постават два дополнителни центри за кримпирање на кабли. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Libertas.mk. Објектот е дел од инвестицискиот план за проширување на Теламон - Европа, подружница на американската корпорација Теламон (Telamon Corporation), со седиште во Индијана, САД. Во дополнување на најавената нова линија, која се очекува да профункционира до крајот на месецот, се планира и конфигурацијата на втора производствена линија, која ќе започне со работа најдоцна до септември 2023 година.

 • 04 july 2023Романскиот производител Cemacon финализираше проект за стекнување вреден 30 милиони евра

  Cemacon објави дека го финализирал купувањето на својот партнер Euro Caramida откако доби одобрение од Комисијата за заштита на конкуренцијата, зајакнувајќи ја својата позиција во западниот дел на земјата и отворувајќи нови можности за извоз. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Преземањето беше извршено како дел од проект со вредност од 30 милиони евра, вклучувајќи ја цената што е платена за фабриката и вредноста на проектите за модернизација за следните две години - обновување на производствените линии и проширување на портфолиото на производи.

 • 29 june 2023Романски инвеститор ќе гради фабрика за профилиран лим во Тракија економска зона (ТЕЗ)

  Романски инвеститор планира да изгради фабрика за производство на профилиран лим во индустриска зона „Раковски“, дел од Тракиската економска зона (ТЕЗ), сместена во близина на Пловдив, Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Официјалните намери на инвеститорот ги соопшти Мартин Колев, претставник на инвестициската компанија Joris ide (Јорис иде)за време на средбат меѓу компаниите од зоната и претставници на Бугарско-романската стопанска и индустриска комора, која се одржа во TEZ Event Center. Во 2021 година, Joris ide одлучи да инвестира во изградба на фабрика во Бугарија и да се приклучи на ТЕЗ. Компанијата веќе поседува имот од 20 декари за идната фабрика, која се очекува да започне со работа кон крајот на 2024 година.