Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Настан

 • 22 february 2024Романската компанија за ѓубрива Norofert инвестира 1,2 милиони евра во истражувачка лабораторија

  Романскиот производител на суровини за органско земјоделство Norofert објави дека инвестирал 3 милиони леи во првата фаза од изградбата на средна по големина истражувачка лабораторија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Втората фаза од проектот, планирана да започне до крајот на 2024 година, ќе ја донесе вкупната инвестиција во проектот на повеќе од 6 милиони леи (1,3 милиони долари/1,2 милиони евра). Сместена во просториите на фабриката за суровини на Norofert во Filipestii de Padure, лабораторијата ќе се користи за истражување и размножување на микроорганизми за земјоделски намени.

 • 20 february 2024Албанија вложува 3 милиони евра во специјална програма за поддршка на старт-ап компании

  Албанија ќе обезбеди износ од 3 милиони евра за извршување на програма за поддршка на старт-ап компании преку директно финансирање, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Министерката за претприемништво и деловна клима, Делина Ибрахимај, објави дека почетокот на програмата е определен за 16 февруари 2024 година. Албанската влада ја одобри одлуката со што го отвори патот за развој на стартап екосистемот во земјата. Новите компании ќе бидат поддржани преку директно финансирање во три фази, при што се очекува од помошта да имаат корист околу 50-80 проекти. Вкупниот фонд предвиден со програмата за 2024 година е 3 милиони евра.

 • 17 february 2024Производителот на цемент Цементарница Усје (Северна Македонија) назначи нов претседател на одборот на директори

  Производителот на градежни материјали од Северна Македонија Цементарница Усје, компанија на грчката групација Titan, го назначи Марио Брачи за претседател на одборот на директори на компанијата, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com.

 • 15 february 2024Романската OMV Petrom ќе ги зголеми своите инвестиции во енергетска инфраструктура до 1,6 милијарди долари годишно

  Најголемата романска енергетска компанија, OMV Petrom, најави дека ќе инвестира 8 милијарди леи (1,6 милијарди евра) во 2024 година и во секоја од следните две години, што е двојно повеќе од просечните инвестиции од 3,5 милијарди леи во 2017-2021 година, информира Романија. -insider.com. Растот на инвестициите главно се должи на учеството на компанијата во офшорниот гасен проект Neptun Deep во Црно Море, кој поседува едно од најголемите наоѓалишта на природен гас во ЕУ, со очекувана цена од 4 милијарди евра (19,89 милијарди леи).

 • 11 february 2024Србија гради бројни ОИЕ капацитети со помош на инвестиции од Европската Унија и Кина

  На својот пат кон зајакнување на инфраструктурата за обновлива енергија, Србија ќе добие грант од 30 милиони евра од Европската унија за изградба на ветерен парк од 66 MW во североисточниот град Костолац. Кина исто така ќе инвестира околу 2 милијарди евра во ОИЕ капацитети во земјата. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com и Reuters. Проектот на ветерниот парк Костолац е управуван од државниот производител на енергија Електропривреда Србије (ЕПС) и дополнително е поддржан со заем од 80 милиони евра и грант од 1,8 милиони евра од Германската банка за развој KfW. Се очекува тој да генерира доволно енергија за напојување со електрична енергија на околу 30.000 домаќинства.

 • 10 february 2024Албанија вложува 412 милиони евра во 2024 година во развојот на морското пристаниште во Драч

  Албанија ја трансформира својата поморска инфраструктура, давајќи им приоритет на плановите за ново товарно пристаниште во Драч. Државата го објави претстојниот тендерски проект планиран за првиот квартал од 2024 година, дозна BalkanEngineer.com од Connectingregion.com. Развојот на пристаништето се покажува како значаен скок напред во логистичките можности на земјата. Управата на пристаништето во Драч (DPA) неодамна го потврди издавањето на градежна дозвола за почетната фаза на проектот. Целокупното проектирање.

 • 06 february 2024АВВ спроведува проект за подобрување на ефикасноста и брзината на локомотиви на CFR Călători во Романија

  Технолошкиот лидер во електрификација и автоматизација ABB ќе спроведе целосен проект за модернизација и подобрување на енергетската ефикасност и сигурност на 19 локомотиви експлоатирани од романската државна компанија за патнички железнички транспорт CFR Călători, дозна BalkanEngineer.com од Railway-news.com. Како дел од проектот за дополнително опремување, АВВ ќе испорача целосен сет од опрема за влечење, вклучувајќи нови трансформатори, конвертори и електрични мотори, за да им овозможи на локомотивите да достигнат максимална брзина од 160 км/ча.

 • 03 february 2024Бугарската платформа за вештачка интелигенција за размена на знаење Mentessa ќе добие финансирање и поддршка од EIT Digital

  Бугарскиот стартап Mentessa ќе добие финансирање и поддршка од EIT Digital – грант кофинансиран од Европската Унија за развојот на иновативен проект во соработка со Raiffeisen-Landesbank Steiermark. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Therecursive.com. Износот на финансирањето не се објавува. Mentessa е платформа за вештачката интелигенција за надградба на вештини која овозможува споделување на знаење, обука и соработка во хибридни организации. Стартапот со седиште во Минхен е основан во 2019 година од Андреј Андреев и Тина Русева, и двајцата со искуство во технолошкото претприемништво.

 • 01 february 2024Србија ја отвори првата фабрика во земјата за фотонапонски панели

  Domi Eko Solar веќе произведува фотонапонски панели во својата фабрика во близина на Велика Плана во централна Србија, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreennews.com. Ова е прво производство на фотонапонски панели во земјава. Domi Eko Solar ќе произведува два вида панели – 450 W за домаќинска и деловна употреба и 550 W за соларни електрични централи со поголем капацитет. Производствената опрема неодамна ја испорачана од италијанската компанија Ecoprogetti. Капацитетот на фабриката е 100 MW годишно, а планот е тој да се достигне до средината на 2024 година. Инвестицијата во производствената опрема се проценува на 3 милиони евра.

 • 24 january 2024WV International ќе гради ветерен парк со моќност од 900 MW во општина Нови Сад, Србија

  Регистрираната во Србија WV International Ventures, во целосна сопственост на холандската компанија WV International планира да изгради ветерен парк со моќност од 900 MW во северната општина Нови Сад, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Ветерниот парк ќе се простира на вкупно 174 квадратни километри и ќе биде изграден во две фази. Во првата фаза ќе бидат инсталирани ветерни турбини со вкупна моќност од 420 MW, на кои во втората фаза ќе им се додадат 468 MW. WV International е присутен во Србија од 2012 година, при што нејзината активност опфаќа разработка на проекти за обновлива енергија. Компанијата не сопира да го проширува своето портфолио на енергетски извори во Србија, фокусирајќи се главно на ветерни и соларни електрани.