Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

 • 30 september 2023Инж. Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа: Ние сме катализатор во процесот на постигнување на почиста вода во индустријата

  Умешноста да се идентификува вистинскиот партнер кој ги има истите цели би го катапултирала секој потфат силно напред. И кога станува збор за општествено значаен проблем како што е управувањето со водите, довербата и партнерството меѓу различните страни во процесот е фактор што не може да се заобиколи. Токму на оваа тема разговаравме со инж. Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа - давател на комплексни услуги за управување и работа на индустриски водоводни и канализациски системи. Која е улогата на контролните институции и кои се најновите трендови во пречистувањето на отпадните води, погледнете во следните редови.

 • 30 september 2023KMT Сервиз: Неинвазивните ултразвучни мерачи на проток на Flexim сигурно и прецизно го мерат протокот дури и во системи

  Во примени кои користат бетонски цевки, мерењето на протокот е предизвик, но не и невозможна задача. За да се реши тоа, на помош доаѓа технологијата на ултразвук и поточно ултразвучните неинвазивни мерачи на проток од Flexim – потврден производител на мерни уреди и опрема за вода, гас, пареа и други флуиди за индустријата и цивилната инфраструктура. Производите на германската компанија се дел од портфолиото на бугарската трговска компанија КМТ Сервиз, од која раскажаа повеќе за спецификите при мерењето на протокот во бетонски цевки.

 • 28 september 2023Нов енергетски концепт е вграден во проектот за мрежа за пренос на топлина во базата на Wilo Group во град Хоф, Германија

  „Идејата за енергетска одржливост и значително намалување на емисиите на јаглерод е во основата на изградбата на локалната мрежа за пренос на топлина во базата на Wilo Group во град Хоф, Германија. Концернот категорично ги изјави своите стратешки цели и е доследен во своите намери за постигнување на јаглеродна неутралност на сите негови објекти низ светот до 2025 година“, коментираа за BalkanEngineer од Wilo Претставништво Скопје - локалното претставништво на мултинационалниот производител на одржливи решенија во областа на пумпните решенија за греење, климатизација, водоснабдување, отпадни и одводни инсталации.

 • 28 september 2023Мултиинженеринг со коментар за предности, функции и примената на индустриските транспортери разработени од тимот на компанијатa

  Индустриските транспортери претставуваат техничко решение од кое имаат потреба современите производствени системи за постигнување на ефикасно и без проблеми пренесување на суровини и производи во рамките на производствениот процес. Во духот на иновативните решенија и индивидуалниот пристап кон своите клиенти, водечката компанија во сферата на инженеринг решенија за прехранбената и лесната индустрија, Мултиинженеринг, ја претставува суштината и функционалноста на индустриските транспортери. Видете го коментарот од тимот на компанијата.

 • 26 september 2023Инженеринг ЕАД: Нашиот тим во успешното спроведување на електричните монтажни и градежни активности на КЕЦ Стамболијски

  Инженеринг ЕАД е инженеринг компанија специјализирана за изведување на проекти поврзани со дистрибуција на електрична енергија, пренос на електрична енергија, индустриска автоматизација и контрола. Тимот на компанијата е составен од искусни специјалисти во проектно – конструкторската и инженеринг активност одговорни за успешната изградба, пуштање во употреба и одржување на индустриски постројки и трговски објекти. Во следните редови ќе ви раскажеме повеќе за еден од успешно реализираните проекти, за кој Инженеринг ЕАД е главен изведувач на електроинсталациите и градежните активности.

 • 23 september 2023По учеството на меѓународниот B2B форум од Smart Energy ги резимираа светските стратегии во развојот на соларната индустрија

  Светскиот саем посветен на соларната индустрија - Intersolar Europe, се одржа во јуни 2023 година во град Минхен, Германија. Под мотото „Поврзување на соларниот бизнис“ во фокусот на овогодинешното издание беа начините на кои може да се реализира 24/7 снабдување со обновлива енергија. Меѓународниот настан, кој собра стотици производители, добавувачи, дистрибутери, проектанти и програмери од целиот свет, ја разви темата на четири специјализирани изложби, соодветно: Intersolar Europe, ees Europe, Power2Drive Europe и EM-Power Europe. Специјалистите од Smart Energy беа меѓу излагачите на големиот настан за иновации.

 • 22 september 2023B2N: 3D печатачите Formlabs обезбедуваат пазарна предност за лидер во разработка и производството на автономни БЛА

  3D печатењето има многу предности, поради што со право се прифаќа како оптимален метод за производството на некои резервни делови, прототипови или ограничени серии. Неговиот континуиран развој и усовршување во последниве години покажуваат негово воспоставување како доминантен метод на одржливо производство. Специјалистите на B2N Additive Manufacturing Ecosystem нудат високотехнолошки решенија засновани на 3D технологии од докажани светски производители, како и широк спектар на инженерски услуги и обуки во областа. Во следните редови ќе дознаете детали поврзани со придонесот на решенијата на брендот Formlabs.

 • 21 september 2023GreMa 3D ги споделува главните критериуми за оптимален избор на рачен 3D скенер според неговата примена

  Автоматизацијата, квалитетот и количината на достапната информација за производот се основни фактори за успехот на современото производство. „Рачните алатки за 3D скенирање имаат многу предности во однос на конвенционалните мерни алатки. Тие се побрзи, пофлексибилни и помобилни од традиционалните методи“, коментираа од GreMa 3D. Во следните редови ќе дознаете кои се факторите за избор на технологија за 3D скенирање во зависност од нејзината примена од „амбасадорот“ на 3D технологиите. Мерење на предмети без директен контакт - спречува појава на евентуални оштетувања и деформации на објектот.

 • 19 september 2023Конвекторот Tesy FinEco Glass Cloud со технологија AirSafe комбинира висока ефикасност и сигурност со супер тенок дизајн

  Докажаниот производител на електрични бојлери и уреди за греење, Теси продолжува да го шири своето портфолио на производи со иновативни решенија разработени во согласност со барањата на клиентите. Неодамна, компанијата го објави дебито на својот најнов модел на електричен конвектор FinEco Glass Cloud, кој освен неговата висока сигурност, ги плени корисниците со својот стилски скандинавски дизајн од стакло. Повеќе за најновиот додаток во палетата на производи на Tesy, раскажаа специјалистите од компанијата. Најновиот модел електричен конвектор разработен од Tesy се нарекува FinEco Glass Cloud.

 • 18 september 2023Обезбедете трајна заштита на вашите објекти брзо, лесно и сигурно - со безжичните системи за сигнализација и безбедност

  За обезбедување на сигурност и заштита на куќа, стан, канцеларија или продавница, безжичните системи со право се прифатени како докажано добро решение за мали безбедносни инсталации во помали објекти. „Потпирајќи се на својата професионалност, знаење, вештини и искуство акумулирано во последните 3 децении во областа на безбедносните системи за аларм и противпожарна заштита, докажаниот производител Телетек Електроникс разви сопствена палета на сигурни и ефикасни безжични панели и уреди. Тие докажано ги покриваат потребите на секој корисник со високо ниво на заштита...“, информираа од компанијата.