Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Вести

 • 04 december 2023Србија преговара со Бугарија за изградба на високобрзинска железничка пруга од Ниш до Софија

  Српскиот министер за градежништво, транспорт и инфраструктура Горан Весиќ изјави дека во дополнување на изградбата на железничката пруга Ниш-Димитровград, Србија работи со Бугарија на создавањето на врска меѓу пристаниште Видин и Зајчар и високобрзинска железничка пруга од Ниш. до Софија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Министерот додаде уште дека Турција работи и на делницата од Истанбул до турско-бугарската граница. Откако Софија ќе се поврзе со оваа граница, ќе има високобрзинска железничка пруга од Ниш до Истанбул. Таква пруга ќе има до Скопје, Солун и Атина, додаде тој.

 • 29 november 2023Германската компанија Muehlbauer ќе гради фабрика за склопување на машини за батерии и горивни ќелии во Србија

  Германската компанија Muehlbauer Automation doo, дел од Muehlbauer Group, планира да изгради технолошки парк за склопување на делови за машини за батерии и горивни ќелии во северниот дел на Источната бизнис зона во Стара Пазова, Србија. Ова го дозна BalkanEngieer.com од Cijeurope.com. Идејниот проект, подготвен од NORTH Engineering doo Subotica, опфаќа изградбата на производствена база на три ката со канцелариски дел. Инвестицијата на Muehlbauer Group во Србија доаѓа една година по соопштението на Министерството за економија за нови инвестиции во секторите на автомобилската индустрија.

 • 27 november 2023Албанија и Косово градат нова железничка врска со договор за 168,9 милиони леки

  Две приватни компании ќе градат железничка пруга меѓу Драч и Приштина, дозна BalkanEnigeer.com од БТА. Компаниите - членки на австриско - албанскиот конзорциум ILF Consulting Engineers Austria GmbH – ABKONS SH.P.K., спечалија договор од албанската влада за изведба на физибилити студија и концепт за изградба на железничка пруга што го поврзува крајбрежниот албански град со главниот град. на Косово. Според договорот, победниците треба да ја завршат физибилити студијата и концептот во рамките од 14 месеци. Нивната задача вклучува извршување на целосна студија и анализа на изградбата на железничката пруга, вклучително технички спецификации.

 • 24 november 2023Бугарско-македонска економска средба ги зајакнува билатералните бизнис односи меѓу двете земји

  Во заеднички усилби за зајакнување на економските врски, компаниите во Северна Македонија ангажирани во бизнис односи со Бугарија се собраа во Скопје на клучен состанок, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Собирот, организиран од Бугарската амбасада и Македонско-бугарската стопанска комора (МБСК), ја илустрира одржливоста и динамиката на билатералните бизнис партнерства кои продолжуваат да се развиваат и покрај предизвикувачката економска средина во последните години. Бугарија ја зазема позицијата на петти најважен трговски партнер на Северна Македонија и втора најважна дестинација за извоз.

 • 22 november 2023Србија планира инвестиција од 2 милијарди евра во обновлива енергија преку соработка со кинески компании

  Српската влада планира да соработува со кинеските фирми Shanghai Fengling Renewable и Zidjin Mining Group за разработување на обновлива хибридна соларна и ветерна електрична централа со капацитет од најмалку 1,5 GW, со цел да произведува 30.000 тони обновлив водород годишно, дозна BalkanEngineer.com од icis.com. Кинеската организација Shanghai Fengling Renewables е заинтересирана за инвестиции во обновливи енергетски моќности и капацитет за складирање во Србија, особено во производство на обновлив водород, а стратешките партнери за Србија од Zidjin Mining Group ја разгледуваат можноста хибридната електрична централа да биде изградена во округот Бор, Источна Србија.

 • 20 november 2023Бугарската компанија Invenio Partners и австриската ACP создаваат водечки снабдувач на бизнис и ИТ обука во Србија

  Бугарската инвестициска компанија Invenio Partners и Accession Capital Partners со седиште во Виена ја купија единицата за стручно образование на српската Link Group и планираат да ја искористат за да изградат водечки снабдувач на ИТ и бизнис стручно образование во Југоисточна Европа. Ова го дозна BalkanEngieer.com од intellinews.com. Вредноста на стекнувањето не беше објавена. Invenio и ACP ќе и помогнат на Link Group да ја развие својата понуда на производи за да одговори на постојано растечката потреба за зголемување на квалификацијата на младите професионалци, при што истовремено ќе воведе нови програми.

 • 15 november 2023Српските компании EPS и Ветрозелена потпишаа договор за откуп на електрична енергија

  АД Електропривреда Србије (ЕПС) и компанијата Ветрозелена потпишаа спогодба за откуп на електрична енергија и преземање на билансна одговорност, како и спогодба за пазарна премија, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Спогодбите ги потпишаа Душан Живковиќ, главен извршен директор на ЕПС и Цитао Гао и Маја Турковиќ, директори на Ветрозелена. Ова се први спогодби врз основа на аукции спроведени од Министерството за рударство и енергетика на Србија, со кои ќе се обезбеди поголема количина на произведена зелена енергија за испорака на локалниот пазар. Министерката за рударство и енергетика Дубравка Једовиќ Хандановиќ исто присуствуваше на склучувањето на договоритe.

 • 13 november 2023Фабриката за стакло Рубин во Бугарија планира инвестиција од 110 милиони лева, која ќе отвори 150 нови работни места

  Нова инвестиција од 110 милиони лева ќе биде направена во фабриката за стакло Рубин во град Плевен, Бугарија, дозна BalkanEnigeer.co од Enterprise.bg. Проектот предвидува изградба на нова печка со када од 300 тони и се очекува да отвори 150 нови работни места. Претпријатието ја изрази својата намера за оваа инвестиција веќе на почетокот на годината и поднесе барање до локалната администрација. Вкупната вредност на инвестициите на компанијата по реализацијата на новиот проект ќе достигне околу 250 милиони лева. Проектот за изградба на новата печка со када вклучува иновации во управувањето со користење на реални податоци.

 • 11 november 2023Се очекува гасната врска Србија-Бугарија да биде завршена во ноември 2023 година

  Министерката за рударство и енергетика на Србија Дубравка Џедовиќ Хандановиќ изјави дека гасната врска Србија-Бугарија ќе биде завршена во првите две недели од ноември при нејзината посета на градилиштето на крајот на октомври, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Работата на гасната интерконекција е во завршна фаза, при што околу 98% од проектните активности се веќе завршени. По завршувањето на градежните работи, објектот ќе започне со процедурите за добивање на потребните дозволи кои да гарантираат дека гасоводот ќе биде пуштен во употреба во наредните недели. Според зборовите на министерката Хандановиќ, гасниот интерконектор со Бугарија.

 • 08 november 2023Пирамидата во Тирана од социјалистичкиот период во Албанија беше трансформирана во технолошки центар

  Нов културен простор беше отворен во рамките на некогашната амблематична пирамида во Тирана, која првично била изградена како музеј посветен на комунистичкиот водач Енвер Хоџа, дозна BalkanEnigeer.com од Intellinews.com. По драматичното редизајнирање од холандската архитектонска фирма MVRDV, која ја зачува постојната бетонска конструкција, пирамидата беше претворена во голем технолошки центар. Пирамидата првпат беше отворена како музеј во 1988 година и оттогаш претрпе различни инкарнации, од радио станица и ноќен клуб до место за конференции и база на НАТО.