Abonim falas

Regjistrohu në buletinin tonë dhe mbaj veten të përditësuar

Ngjarjet

 • 22 february 2024Kompania rumune e plehrave Norofert investon 1.2 milion euro në një laborator kërkimor

  Prodhuesi rumun i lëndëve të para për bujqësinë organike Norofert njoftoi se ka investuar 3 milionë lei në fazën e parë të ndërtimit të një laboratori kërkimor të përmasave të mesme. Këtë e mësoi BalkanEngineer.com nga SeeNews.com. Faza e dytë e projektit, e planifikuar të fillojë në fund të vitit 2024, do të sjellë investimin total në projekt në mbi 6 milionë lei (1.3 milionë dollarë/1.2 milionë euro). I vendosur në ambientet e fabrikës së lëndëve të para të Norofert në Filipestii de Padure, laboratori do të përdoret për kërkimin dhe përhapjen e mikroorganizmave për aplikime bujqësore. "Kërkimi dhe zhvillimi i produkteve të reja është për Norofert vektori kryesor i rritjes në afat të mesëm dhe afatgjatë dhe diferencuesi më i fortë në tregun evropian.

 • 20 february 2024Shqipëria investon 3 milionë euro në një program special për të mbështetur kompanitë e reja

  Shqipëria do të sigurojë një shumë prej 3 milionë eurosh për zbatimin e një programi për mbështetjen e start-up-eve përmes financimit të drejtpërdrejtë, mësoi BalkanEngineer.com nga SeeNews.com. Ministrja e Sipërmarrjes dhe Klimës së Biznesit, Delina Ibrahimai, bëri të ditur se nisja e programit u dha më 16 shkurt 2024. Qeveria shqiptare ka miratuar një vendim për t'i hapur rrugën zhvillimit të ekosistemit startup në vend. Kompanitë e reja do të mbështeten nëpërmjet financimit të drejtpërdrejtë në tre faza, me rreth 50-80 projekte që pritet të përfitojnë nga ndihma. Fondi total i paraparë me programin për vitin 2024 është 3 milionë euro. Faza e parë e nismës u hap më 16 shkurt dhe do të qëndrojë e hapur për 30 ditë. Në fazën fillestare, mbështetja arrin maksimumi 1.5 milionë lekë dhe kushdo që ka një ide mund të aplikojë për të.

 • 17 february 2024Prodhuesi i çimentos Cementarnica Usje (Maqedonia e Veriut) ka emëruar presidentin e ri të bordit të drejtorëve

  Prodhuesi i materialeve të ndërtimit nga Maqedonia e Veriut, Cementarnica Usje, një kompani e grupit grek Titan, ka emëruar Mario Braçin si president të bordit të drejtorëve të kompanisë, ka mësuar BalkanEngineer.com nga SeeNews.com. Mario Brachi zëvendëson Yanni Paniaras, i cili dha dorëheqjen për shkak të angazhimeve të tjera profesionale në Titan Group. Z. Brachi ka mbi 30 vjet përvojë globale në biznesin e prodhimit të çimentos në Itali, SHBA, Zvicër, Tajlandë, Spanjë, Marok dhe Shqipëri. Me kalimin e viteve, ai kaloi me përgjegjësi të plotë nga pozicionet operative në drejtime të përgjithshme. Ai drejtonte një biznes me të ardhura deri në 400 milionë euro dhe mbi 1000 punonjës.

 • 15 february 2024Rumania OMV Petrom do të rrisë investimet e saj në infrastrukturën energjetike në 1.6 miliardë dollarë në vit

  Kompania më e madhe energjetike e Rumanisë, OMV Petrom, ka njoftuar se do të investojë 8 miliardë lei (1,6 miliardë euro) në 2024 dhe në secilin nga dy vitet e ardhshme, më shumë se dyfishi i investimit mesatar prej 3,5 miliardë lei në 2017-2021, informon Rumania. -insider.com. Rritja e investimeve është kryesisht për shkak të pjesëmarrjes së kompanisë në projektin e gazit në det të hapur Neptun Deep në Detin e Zi, i cili ka një nga depozitat më të mëdha të gazit natyror në BE, me një kosto të pritshme prej 4 miliardë euro (19.89 miliardë lei). Përveç fondeve të destinuara për zhvillimin e Neptun Deep, një pjesë e madhe e investimit do të përdoret për të diversifikuar aktivitetet e OMV Petrom në zona më të qëndrueshme.

 • 11 february 2024Serbia po ndërton objekte të shumta BRE me ndihmën e investimeve nga Bashkimi Evropian dhe Kina

  Në rrugën e saj për të forcuar infrastrukturën e saj të energjisë së rinovueshme, Serbia do të marrë një grant prej 30 milion € nga Bashkimi Evropian për të ndërtuar një fermë me erë 66 MW në qytetin verilindor të Kostolacit. Kina do të investojë gjithashtu rreth 2 miliardë euro në objektet e BRE në vend. Këtë e mësoi BalkanEngineer.com nga SeeNews.com dhe Reuters. Projekti i fermës së erës në Kostolac menaxhohet nga prodhuesi shtetëror i energjisë Elektroprivreda Srbije (EPS) dhe mbështetet më tej nga një hua prej 80 milionë euro dhe një grant prej 1.8 milionë euro nga Banka Gjermane për Zhvillim KfW. Pritet të gjenerojë energji të mjaftueshme për të furnizuar me energji elektrike.

 • 10 february 2024Shqipëria investon 412 milionë euro në vitin 2024 në zhvillimin e portit detar të Durrësit

  Shqipëria po transformon infrastrukturën e saj detare, duke i dhënë përparësi planeve për një port të ri mallrash në Durrës. Shteti shpalli një projekt tenderues të ardhshëm të planifikuar për tremujorin e parë të vitit 2024, mësoi BalkanEngineer.com nga Connectingregion.com. Zhvillimi i portit po shfaqet si një hap i rëndësishëm përpara në aftësitë logjistike të vendit. Autoriteti Portual i Durrësit (PDSH) konfirmoi së fundmi dhënien e lejes së ndërtimit për fazën fillestare të projektit. Dizajni i përgjithshëm, i udhëhequr nga një konsorcium, duke përfshirë firmën inxhinierike holandeze Royal HaskoningDHV dhe konsulencën shqiptare Abkons, u përfundua me sukses, duke hapur rrugën për fillimin e projektit.

 • 06 february 2024ABB po zbaton një projekt për të përmirësuar efikasitetin dhe shpejtësinë e lokomotivave CFR Călători në Rumani

  Lideri i teknologjisë në elektrifikimin dhe automatizimin ABB do të kryejë një projekt gjithëpërfshirës për të modernizuar dhe përmirësuar efikasitetin energjetik dhe besueshmërinë e 19 lokomotivave të operuara nga kompania shtetërore rumune e hekurudhave të pasagjerëve CFR Călători, mësoi BalkanEngineer.com nga Railway-news.com. Si pjesë e projektit të rindërtimit, ABB do të furnizojë një zinxhir të plotë tërheqës, duke përfshirë transformatorë të rinj, konvertues dhe motorë elektrikë, për të mundësuar që lokomotivat të arrijnë një shpejtësi maksimale prej 160 km/h – një rritje e konsiderueshme nga 120 km/h aktuale.

 • 03 february 2024Platforma bullgare e shkëmbimit të njohurive të AI Mentessa do të marrë fonde dhe mbështetje nga EIT Digital

  Startup-i bullgar Mentessa do të marrë financim dhe mbështetje nga EIT Digital – një grant i bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian për zhvillimin e një projekti inovativ në bashkëpunim me Raiffeisen-Landesbank Steiermark. Kështu mësoi BalkanEngineer.com nga Therecursive.com. Shuma e financimit nuk u bë e ditur. Mentessa është një platformë e përmirësimit të AI që mundëson ndarjen e njohurive, mësimin dhe bashkëpunimin në organizatat hibride. Startup-i me bazë në Mynih u themelua në vitin 2019 nga Andrey Andreev dhe Tina Ruseva, të dyja me përvojë në sipërmarrjen e teknologjisë.

 • 01 february 2024Serbia hapi fabrikën e parë në vend për panele fotovoltaike

  Domi Eko Solar tashmë po prodhon panele fotovoltaike në fabrikën e saj pranë Velika Plana në Serbinë qendrore, ka mësuar BalkanEngineer.com nga Balkangreennews.com. Ky është prodhimi i parë i paneleve fotovoltaike në vend. Domi Eko Solar do të prodhojë dy lloje panelesh – 450 W për përdorim për banim dhe biznes dhe 550 W për termocentrale diellore me kapacitet më të madh. Pajisjet e prodhimit janë dorëzuar së fundmi nga kompania italiane Ecoprogetti. Kapaciteti i termocentralit është 100 MW në vit dhe plani është që të arrihet deri në mesin e vitit 2024. Investimi në pajisje prodhuese llogaritet në 3 milionë euro. Përfaqësuesit e organizmit të akreditimit TÜV SÜD vizituan prodhimin në fund të vitit 2023 për t'u njohur me standardet e prodhimit dhe për të lëshuar certifikatat IEC 61215 dhe IEC 61730.

 • 24 january 2024WV International do të ndërtojë një fermë me erë 900 MW në komunën e Novi Sadit, Serbi

  WV International Ventures e regjistruar në Serbi, në pronësi të plotë të kompanisë holandeze WV International, planifikon të ndërtojë një fermë me erë 900 MW në komunën veriore të Novi Sadit, mësoi BalkanEngineer.com nga SeeNews.com. Parku me erë do të mbulojë një sipërfaqe totale prej 174 km2 dhe do të ndërtohet në dy faza. Në fazën e parë do të vendosen turbina me erë me kapacitet total prej 420 MW, të cilave në fazën e dytë do t'i shtohen 468 MW. WV International është e pranishme në Serbi që nga viti 2012, me aktivitetet e saj që mbulojnë zhvillimin e projekteve të energjisë së rinovueshme. Kompania vazhdon të zgjerojë portofolin e saj të burimeve të energjisë në Serbi, duke u fokusuar kryesisht në termocentralet me erë dhe diellore.