Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Evenimente

 • 03 october 2023Philip Morris International va investi 130 de milioane de dolari in fabrica sa din Otopeni, Romania

  Fabrica din Otopeni produce tigari fara fum sub brandul Heets, care face parte din sistemul electronic iQOS al companiei. Din 2017, PMI s-a concentrat in totalitate asupra acestui tip de produse cu scopul de a reduce utilizarea tigarilor traditionale si de a le inlocui cu alternative mai sigure. Investitia va fi folosita pentru crearea de noi linii de productie la facilitate, iar termenul limita pentru realizarea acesteia este pana la sfarsitul anului 2024. Fabrica din Otopeni se afla in centrul strategiei care sta la baza viziunii PMI de a construi un viitor fara fum, alaturi de alte sapte fabrici din lume care produc consumabile pentru IQOS. Dintre acestea, doar trei sunt situate in Uniunea Europeana – respectiv Romania, Grecia si Italia.

 • 28 september 2023Hisense deschide o a treia fabrica de frigidere in Valevo, Serbia

  Hisense Europe, parte a grupului chinezesc Hisense – unul dintre cei mai mari producatori de aparate electrocasnice si electronice, a anuntat ca a deschis o a treia fabrica in orasul sarb Valevo, in care a investit 45 de milioane de euro. A aflat BalkanEngineer.com de la Serbianmonitor.com. La noua fabrica din Valevo, Hisense Europe va produce frigidere side-by-side sub brandurile Hisense, Gorenje si Asko, in principal pentru exportul pe pietele europene. Compania va angaja 1020 de muncitori in orasul Valevo in urmatorii trei ani, iar capacitatea fabricii va fi de 750 000 de unitati per an. Prin aceasta, productia totala a celor trei fabrici Hisense Europe din Valevo este de asteptat sa atinga 1.7 milioane de dispozitive per an pana in anul 2025.

 • 26 september 2023ATS Group, companie din Macedonia de Nord, a participat la o expozitie prestigioasa din industria de aparare la Londra

  Compania nord-macedoneana ATS Group a fost unul dintre principalii expozanti la DSEI 2023 – o expozitie comerciala importanta in industria de aparare, care a avut loc la Londra si care a fost vizitata de peste 50 000 de oameni, care au reusit sa vada peste 400 de masini si avioane de lupta, precum si nave militare pe raul Tamisa. A aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. DSEI London este sustinuta de Ministerul Apararii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si reuneste producatori, delegatii guvernamentale din peste 100 de tari, experti, cercetatori, investitori si jurnalisti care reflecta problemele si aspectele legate de aparare si securitate.

 • 22 september 2023Crama Tikves (Macedonia de Nord) investeste 4 milioane de euro in cresterea capacitatii sale de receptie si procesare a struguri

  Crama Tikves (Macedonia de Nord) a investit 4 milioane de euro in construirea unei noi facilitati si achizitionarea de echipamente moderne pentru receptia si procesarea strugurilor, a aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. In acest fel, compania isi confirma determinarea si strategia pe termen lung pentru investitii continue in viitoarea dezvoltare durabila si implementare a standardelor ESG. Noua baza si echipamentele aferente instalate vor permite cramei Tikves sa mareasca capacitatea totala de receptie si prelucrare primara a strugurilor in timpul recoltarii cu o cantitate suplimentara de 1.25 milioane de kilograme.

 • 19 september 2023Producatorul turc de diamante de laborator Appsilon Enterprise are in vedere oportunitati de investitii in Bulgaria

  Compania turca Appsilon Enterprise, specializata in productia de diamante crescute in laborator, are in vedere posibilitatea unor investitii in Bulgaria, au anuntat pentru BalkanEngineer.com de la Economic.bg. Implementarea cu succes a proiectului ar putea crea aproximativ 100 de noi locuri de munca, iar ca locatie potentiala pentru productie, sunt luate in considerare Plovdiv, dar si alte cateva locatii. Appsilon Enterprise este un startup tehnologic turc, fondat la inceputul anului 2017, cu scopul de a cultiva diamante in conditii de laborator. Pe langa confectionarea de bijuterii, acestea sunt folosite si in sectorul high-tech pentru crearea de cipuri, senzori cuantici, optici si detectoare.

 • 14 september 2023Zijin Mining Group Co. are planuri noi de investitii in mina de cupru Cukaru Peki din Serbia

  Compania chineza Zijin Mining Group Co. dezvolta planuri pentru extinderea minei de cupru din estul Serbiei, in urma majorarii cererii de metal, considerat vital pentru tranzitia energetica globala. A aflat BalkanEngineer.com de la bnnbloomberg.ca. Compania a deschis in urma cu aproape doi ani mina de cupru si aur Cukaru Peki, cu o investitie de 678 de milioane de dolari, ceea ce i-a permis sa foreze la o adancime de cateva sute de metri. Acum compania vrea sa foreze la o adancime de aproape 2 km pentru a profita la maximum de active. Cukaru Peki este situata in orasul Bor, unde de mai bine de un secol se extrage cupru, aur si argint. Se considera ca zona inferioara a minei, la o adancime de peste 460 m, contine cu 2.2 milioane de tone cupru mai mult decat zona superioara.

 • 12 september 2023Albania organizeaza cea de-a 4-a editie a targului de constructii “Build and Live Smart” in perioada 25 – 27 octombrie

  Expocity Albania organizeaza in perioada 25 – 27 octombrie 2023 cea de-a 4-a editie a targului de constructii “Build and Live Smart”. Forumul, care se va desfasura la ExpoCity Albania din capitala Tirana, va servi drept o platforma importanta de comunicare pentru participantii din sectorul constructiilor, arhitecturii, planificarii urbane si publicului larg, au informat pentru Balkanengineer.com de la Expocity.al. Pe langa faptul ca va fi un loc de comunicare eficienta, targul are ca obiectiv sa evidentieze importanta noilor concepte in Albania, printre care, in primul rand, solutiile eficiente, materialele si echipamentele corespunzatoare necesare de asigurare a conditiilor pentru realizarea cladirilor si oraselor inteligente.

 • 09 september 2023O centrala agrovoltaica cu putere de 300 MW va fi construita pe 500 ha in municipiul Kladovo

  O centrala agrovoltaica va fi construita pe o suprafata de 500 ha in partea de est a Serbiei. A aflat BalkanEngineer.com de la Ekapija.com. Investitia in facilitatea fotovoltaica cu putere instalata de 300 MW vine din Cipru. Municipalitatea sarba Kladovo a lansat spre vizionare publica proiectul pentru plan detaliat de amenajare privind constructia centralei solare electrice Kladovo Solar Gate. Planul a fost disponibil pentru inspectie publica timpurie in toamna anului trecut, iar investitorul este ERG Renewables doo Belgrad, fondata in 2019, al carei proprietar ERG Investments LTD este inregistrat in Cipru. Este prevazuta instalarea panourilor de aproximativ 300 MW, planul acoperind o suprafata de aproximativ 582.94 ha in partea de est pe teritoriul municipiului Kladovo.

 • 05 september 2023Un startup romanesc a dezvoltat o aplicatie de reducere a costurilor cu energie pentru consumatorii casnici

  Startup-ul romanesc Energy Advisor a dezvoltat o aplicatie conceputa pentru a ajuta consumatorii sa-si reduca facturile la energie si sa gestioneze in mod mai eficient consumul din locuintele lor, a aflat BalkanEnigneer.com de la Romania-Insider.com. Aplicatia Renergia a fost lansata recent, iar o versiune in limba engleza este planificata pentru toamna acestui an. Aplicatia care analizeaza consumul de energie al gospodariilor si ofera o estimare a costurilor lunare si anuale ale utilizatorilor cu energie si potentialul de a economisi atat energie electrica, cat si energie termica, a fost dezvoltata de catre o echipa de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Lansata ca un proiect academic.

 • 31 august 2023In proces de constructie se afla parcurile eoliene “Gorichane” si “Prolez”, care vor fi a treia ca marime centrala eoliana

  WPP Gorichane (Centrala eoliana Gorichane), un dezvoltator bulgar de proiecte in domeniul energiei eoliene, a finalizat vanzarea a 80 MW pentru parcurile eoliene “Gorichane” si “Prolez” catre investitorul finlandez in energie regenerabila Taaleri Energia, a aflat BalkanEngineer.com de la Money.bg. Parcurile eoliene vor fi primele din Bulgaria care implementeaza noua tehnologie pentru turbine eoliene cu o capacitate de pana la 8 MW per generator. Tranzactia, care include vanzarea a 100% din proiect si finantarea costurilor ramase de dezvoltare, a fost finalizata pe 19 mai a acestui an si a fost inregistrata in Registrul Comertului din Bulgaria pe data de 26 mai a acestui an. Parcurile eoliene “Gorichane” si “Prolez”.