Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Evenimente

 • 12 august 2022Compania japoneza Nidec realizeaza investitii la scara larga in Bulgaria si Serbia

  Una dintre cele mai mari companii din sectorul auto din Japonia, producatorul de motoare electrice si componente Nidec, va deschide un centru de dezvoltare la Sofia, in care pana la sfarsitul anului 2022 vor fi angajati 100 de ingineri, a aflat Balkanengineer.com de la Capital.bg. In plus, grupul construieste in prezent doua fabrici in Novi Sad, Serbia, care vor fi operationale pana la sfarsitul acestuia si inceputul anului viitor. Se presupune ca proiectele sunt legate. Investitia initiala este estimata la 3.5 milioane de dolari, iar compania japoneza va fi localizata in “Sofia Airport Center”. Se asteapta ca pana la sfarsitul anului angajatii sa ajunga la 100 de persoane.

 • 10 august 2022Makpetrol AD a prezentat rezultate financiare solide in prima jumatate a anului

  Pentru perioada ianuarie-iunie 2022, Makpetrol AD (Skopje, Macedonia de Nord) a realizat un venit total in valoare de 16.33 miliarde denari, ceea ce este cu 7.43 miliarde denari mai mult decat valoarea de anul trecut, a aflat Balkanengineer.com de la Denar.mk. La nivel trimestrial veniturile totale in 2022 sunt in crestere si depasesc nivelurile de dinaintea pandemiei, in mare parte datorita cresterii preturilor produselor petroliere. In structura veniturilor cu cea mai mare pondere (98.60%) sunt veniturile din vanzari, din care 93.41% sunt realizate din vanzari pe piata interna, iar doar 5.19% sunt realizate din vanzari pe piata externa. Cresterea veniturilor fata de anul trecut se datoreaza in principal cresterii veniturilor din retail (cu 58.47%).

 • 05 august 2022Fakom si-a crescut exporturile cu 89% in prima jumatate a anului

  In primele sase luni ale acestui an, producatorul macedonean de constructii din otel Fakom, a vandut marfuri pentru 10.4 milioane de euro, ceea ce reprezinta cu 43% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, a aflat Balkanengineer.com de la Izvoz.mk. In acelasi timp, se raporteaza o crestere mare de chiar 79% a veniturilor din export si vanzari ale Fakom pe pietele externe, care ajung la 8.85 milioane de euro. 85% din veniturile totale din vanzari ale Fakom pentru primele sase luni sunt realizate din vanzari pe pietele externe. Cresterea mare a exporturilor s-a datorat partial cresterii preturilor materiilor prime in aceasta perioada, care au fost aproape de doua ori mai mari fata de anul trecut.

 • 04 august 2022BERD acorda 12.5 milioane euro grupului farmaceutic romanesc Dona

  Grupul Dona, una dintre cele mai mari companii farmaceutice integrate vertical din Romania, va primi 12.5 milioane de euro, acordate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru a-si sustine planurile de extindere si modernizare a serviciilor sale, a aflat Balkanengieer.com de la Romania-insider.com. Imprumutul de la BERD va sprijini planul de capital pe trei ani al grupului si va ajuta la consolidarea pozitiei sale pe piata, prin achizitionarea de licente si, prin urmare, extinderea retelei sale de retail cu aproximativ 48 de farmacii noi pana la sfarsitul anului 2023 (o crestere de 11%) si isi va renova farmaciile existente.

 • 29 july 2022Dronamics va colabora cu o companie australiana in productia de drone de transport

  Compania australiana Quickstep Holdings Limited, producator de solutii compozite pentru industria aviatiei si startup-ul bulgar pentru transportul de marfuri fara pilot cu drone de transport Dronamics au anuntat relatii de parteneriat, a aflat Balkanengineer.com de la Investor.bg. Parteneriatul a fost anuntat la Farnborough International Airshow din Anglia, iar memorandumul prevede Quickstep sa furnizeze servicii de inginerie si productie catre Dronamics pentru accelerarea productiei dronei de transport marfa Black Swan. Pana la 31 octombrie 2022, este de asteptat ca negocierile dintre companii sa ajunga la un acord obligatoriu pentru Faza 1.

 • 27 july 2022Aeroportul din Belgrad dispune de o centrala electrica solara

  Vinci, compania care opereaza aeroportul “Nikola Tesla” din Belgrad, Serbia, a confirmat ca a fost pusa in functiune centrala electrica solara care va genera energie electrica pentru aeroport, a aflat Balkanengineer.com de la Serbianmonitor.com. Centrala solara va produce 1.13 milioane kWh de energie electrica pe an, ceea ce este suficient pentru a acoperi nevoile a peste 400 de gospodarii. In plus, in comunicatul sau de presa, compania a declarat ca astfel aeroportul isi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 900 t pe an. Centrala solara se afla in afara complexului aeroportuar si este formata din 3000 de panouri care acopera o suprafata de aproape 16 000 m2.

 • 22 july 2022O companie germana va investi intr-un proiect R&D pentru SER in Macedonia de Nord

  Oricon Advanced Technologies, cu sediul situat in Germania, va investi 4.9 milioane de euro (5.1 milioane de dolari) intr-un proiect de cercetare a energiei regenerabile in Macedonia de Nord, a informat BalkanEngineer.com de la Seenews.com. Proiectul va crea cel putin 72 de locuri de munca in orasul central Veles, se arata intr-un comunicat al guvernului. Guvernul Macedoniei de Nord va oferi asistenta financiara pentru proiect, iar implementarea acestuia va incepe pe 17 noiembrie 2021. Este planificat sa fie finalizat pana pe 17 noiembrie 2026. Proprietarul companiei Oricon Advanced Technologies, Markus Aleksander Mario Tuc, detine si compania de textile Lutex, situata in Macedonia de Nord, care opereaza in tara din 2016.

 • 20 july 2022Dundee Рrесіоuѕ Меtаlѕ se asteapta la o productie mai puternica de aur in Bulgaria

  Compania canadiana de exploatare a aurului Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ a inregistrat rezultate din exploatarea aurului si cuprului din Bulgaria, care corespund obiectivelor stabilite inca de la inceputul anului. Pentru trimestrul trei la cele doua mine ale companiei pe teritoriul tarii – “Chelopech” si “Ada tepe” – au fost indeplinite planurile de productie ale companiei pentru anul 2022, a aflat BalkanEngineer.com de la Economic.bg. Pentru lunile din aprilie pana in iunie mina “Chelopech” a produs 49 200 de uncii de aur si 4 mii de tone de cupru. Acesta este mai mult aur, si mai mult cupru fata de aceeasi perioada a anului trecut, in ciuda volumului mai mic de minereu prelucrat.

 • 15 july 2022Incepe constructia unei noi fabrici a companiei japoneze Nidec in Novi Sad

  Saptamana trecuta, a fost pusa oficial piatra de temelie pentru constructia noii fabrici a companiei japoneze Nidec din Novi Sad, a aflat Balkanengineer.com de la Еkapija.com. Aceasta va fi a doua fabrica din oras, construita de una dintre cele mai moderne companii mondiale producatoare de motoare electrice, si anume divizia companiei Nidec Elesys Corporation. Una dintre fabricile lor – Nidec Electric Motor, este aproape finalizata si in toamna acolo vor incepe activitatile de instalare a echipamentelor. Intre timp a fost luata o decizie sa fie creata inca o divizie – Nidec Elesys Corporation.

 • 13 july 2022Compania R3 deschide un centru de cercetare si dezvoltare stiintifica la Sofia

  Petko Karamochev, director executiv al companiei de consultanta INDUSTRIA infiintata in Bulgaria, a dezvaluit in fata SeeNews ca dezvoltatorul american de tehnologii blockchain R3 deschide un centru de cercetare si dezvoltare stiintifica (R&D) la Sofia. INDUSTRIA va administra, de asemenea, biroul local R3 la noi in tara, a aflat Balkanengineer.bg de la Money.bg. Lucrarea comuna dintre cele doua companii va creste capacitatea de dezvoltare a tehnologiilor blockchain si va permite R3 sa profite de talentul dezvoltatorului local in scopul imbunatatirii platformelor tehnologice financiare digitale Соrdа si Соnсlаvе.