Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Evenimente

 • 02 july 2020Lucrarile de constructii ale autostrazii Kičevo-Ohrid in Macedonia continua

  Lucrarile de constructii ale autostrazii dintre orasele Kičevo si Ohrid in Macedonia continua, a aflat BalkanEngineer.bg de la Meta.mk. Mai devreme autoritatile din tara au dat promisiunea anul acesta sa fie finalizata in mod prioritar constructia sectiunii dintre satul Vrbjani si Ohrid. Aceasta este lunga aproximativ 10 km si este zona cu cel mai mare trafic intens si cel mai mare numar de accidente. Intr-o emisiune la Slobodna TV directorul Intreprinderii publice pentru drumuri de stat Zoran Kitanov a subliniat, ca a fost finalizata procedura de expropriere a terenurilor, precum si ca au fost finalizate aproximativ 80% din actualizarea proiectelor, scrie Meta.mk.

 • 30 june 2020Wizz Air a deschis o noua baza in Romania

  Compania aeriana Wizz Air a deschis o noua baza in orasul Bacau, Romania. Aceasta este cea de-a 31-a baza a companiei aeriene low-cost si in noiembrie a.c. vor fi amplasate doua aeronave Airbus A320 pe aeroportul din oras. Pe teritoriul tarii aceasta este a 7-a baza a companiei aeriene si a doua in regiunea istorica a Moldovei din Romania, dupa cea de la orasul Iasi. Odata cu deschiderea bazei, Wizz Air a anuntat si 12 noi rute din orasul Bacau catre 6 tari, incepand din 29 octombrie 2020. Noua baza a Wizz Air din orasul Bacau va crea peste 70 de noi locuri de munca in cadrul companiei aeriene, precum si multe alte locuri de munca in industriile asociate.

 • 25 june 2020Serbia infiinteaza un Institut pentru Inteligenta Artificiala

  Este planificata infiintarea Institutului pentru Inteligenta Artificiala. Ideea face parte din masurile planului de actiune privind dezvoltarea inteligentei artificiale pentru perioada 2020-2022, care a fost adoptat la inceputul acestei luni de guvernul tarii. Planul, la randul sau, face parte din Strategia 2020-2025, care are ca scop utilizarea inteligentei artificiale in sprijinul cresterii economice, ocuparii fortei de munca si imbunatatirii calitatii vietii. Principalele domenii de dezvoltare sunt educatia, stiinta si inovatiile, economia, bazate pe inteligenta artificiala si furnizarea unor servicii mai bune in sectorul public, bazat pe aplicarea etica si sigura a conceptului tehnologic inovator, a mai declarat SerbianMonitor.com.

 • 23 june 2020Au fost premiate 39 de proiecte scolare in Macedonia de Nord

  Un total de 39 de proiecte scolare din Macedonia de Nord au fost premiate in cadrul programului “Provocarea tinerilor cercetatori 3”, care este realizeazat de Fondul pentru Inovare si Dezvoltare Tehnologica in cooperare cu Ministerul Educatiei si Stiintei din Macedonia de Nord, a aflat BalkanEngineer.com de la Fondul pentru Inovare si Dezvoltare Tehnologica. Pe primul loc au fost clasati elevii de la Scoala generala “Strašo Pindžur” din orasul Negotino, iar pentru cel mai bun a fost declarat proiectul elevilor de la liceul “Orce Nikolov” din orasul Skopje. Programul isi propune sa incurajeze gandirea creativa la copii si sa sprijine proiectele de cercetare bazate pe metode stiintifice.

 • 18 june 2020Compania suedeza Rosti Group construieste o a doua fabrica in Romania

  Compania suedeza Rosti Group va construi o a doua fabrica pentru productia de mase plastice prin injectie in Romania. Pentru acest scop, compania a inchiriat 11 300 metri patrati de spatiu industrial in apropierea orasului Ploiesti. Lucrarile de constructii este de asteptat sa fie finalizate in 2021. In decembrie 2019, compania si-a anuntat intentia de a deschide o a doua intreprindere industriala cu suprafata de 10 000 metri patrati pe teritoriul Republicii Romania. Acest lucru se datoreaza cresterii capacitatii de productie a fabricii din or. Ploiesti, care functioneaza din 2013. Rosti Group AB este detinuta de compania suedeza de investitii familiale Nordstjernan.

 • 16 june 2020Constructia Parcului Stiintific si Tehnologic din Nis, Serbia a fost finalizata

  Constructia Parcului Stiintific si Tehnologic din Nis a fost finalizata. Constructia complexului, care se extinde pe o suprafata de 14 000 m.p., a incepeput in noiembrie 2018. Investitiile in constructia si echipamentele Parcului Stiintific si Tehnologic Nis se ridica la 12.5 milioane euro, iar companiile sunt asteptate sa se stabileasca acolo in iulie a.c., a anuntat directorul parcului d-nul Milan Randelovic. Printre companiile in parcul tehnologic vor fi companiile pentru design de cipuri Veriest si Vtool, companiile de gaming Webelix si Sozap, centrul stiintific de cercetare Sentronis pentru productia de instrumente de inalta tehnologie pentru masurarea campului magnetic si a curentului electric etc.

 • 11 june 2020New Energy Solutions va construi un nou parc eolian in Serbia

  Compania de consultanta pentru surse de energie regenerabile New Energy Solutions va construi un parc eolian in zona agricola din apropierea orasului sarb Kovačica. Facilitatea va avea o capacitate de 220 MW, a aflat BalkanEngineer.com de la SerbianMonitor.com. Parcul eolian va fi format din 31 de turbine, fiecare dintre care cu capacitate de 7 MW. Planul companiei energetice cu sediul in Serbia prevede, de asemenea, constructia infrastructurii rutiere si de alimentare cu apa. Editia on-line reaminteste ca in septembrie 2019 New Energy Solutions a investit 190 milioane de euro intr-un proiect pentru parc eolian cu putere de 104.5 MW in partea de nord a Serbiei.

 • 09 june 2020Compania romaneasca de start-up WATTO la finala competitiei PowerUp! Challenge

  Compania romaneasca de start-up WATTO sa calificat pentru finala competitiei internationale pentru companii cu solutii inovatoare in domeniul energetic PowerUp! Challenge, dupa ce a castigat competitia national, care a avut loc in data de 22 mai 2020. Fondata in 2019 compania romaneasca a dezvoltat o retea de statii de alimentare ultra-rapida cu energie conceputa pentru masini electrice. Solutia inovativa a companiei WATTO permite o alimentare a mijloacelor de transport de 80% in mai putin de 10 minute, subliniaza editia on-line.

 • 04 june 2020O companie romaneasca a deschis o linie de reciclare pentru ecrane LED si LCD

  Compania romaneasca GreenWEEE, care se ocupa cu tratarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, a pus in functiune prima linie de tratare si reciclare de acest gen din Europa Centrala si de Est. La intreprindere pot fi reciclate TV-uri si echipamente electronice ce contin ecrane plate plasma, LCD si LED, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-Insider.com. Noua linie GreenWEEE va permite reciclarea a peste 2500 de tone de televizoare si echipamente electrice cu ecran plat pe an. Procesul la fabrica este concentrat pe extragerea si eliminarea intr-un mediu controlat a substantelor si materialelor periculoase, inclusiv a mercurului.

 • 02 june 2020Jadar Resources a descoperit zacaminte valoroase de litiu si bor in Serbia

  Compania australiana Jadar Resources a descoperit zacaminte potentiale de litiu si bor pe teritoriul municipiului Rekovac, Serbia. Metalele pretioase sunt indispensabile la fabricarea bateriilor si a mijloacelor electrice de transport. In cele doua sonde de explorare, care sunt situate la o distanta de aproximativ 1.8 km una de cealalta, Jadar Resources a descoperit indici pentru prezenta concentratiilor semnificative ale elementelor bor si litiu. Compania miniera, care are trei licente de explorare in zona Rekovac, a inregistrat concentratii de peste 10 000 ppm borat la primul zacamant, precum si 21 860 ppm borat si 278 ppm oxid de litiu la a doua locatie.