Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Evenimente

 • 25 february 2021Serbia a anuntat o licitatie pentru furnizarea de trenuri electrice

  Ministerul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Serbia a anuntat o licitatie pentru achizitionarea a trei trenuri electrice care vor circula pe ruta Belgrad-Novi Sad-Subotica, a aflat BalkanEngineer.com de la eKapija.com. Conform documentatiei de licitatie, mijloacele de transport feroviare trebuie sa aiba o lungime de 100 m (±5) si un minim de 300 (±5) de scaune de clasa intai si clasa a doua, sa fie echipate cu incalzire si izolare fonica, iluminare LED exterioara si interioara, usi electrice culisante, toalete pentru persoane cu dizabilitati, cate doua baruri cu dispozitive pentru bauturi calde si posibilitate pentru plata electronica, conexiune Wi-Fi, sistem de rezervare locuri si etc. Depunerea ofertelor continua pana la 15 martie 2021. Data limita pentru livrarea primului tren este 31 octombrie 2021, iar pentru celelalte doua – pana la 31 decembrie a.c.

 • 23 february 2021Macedonia de Nord va primi finantare pentru proiecte energetice

  Compania macedoneana de energie Elektrani na Severna Makedonija (ESM) a semnat un acord cu banca germana de dezvoltare KfW pentru subventii in valoare de 2.4 milioane de euro. Suma va fi investita in cercetare si documentatia legata de proiectele de energie regenerabila, a carui capacitate anuala estimata este de 650 GWh. Tranzactia deschide calea pentru compania energetica controlata de stat din Macedonia de Nord sa ia un imprumut in valoare de 80.5 milioane de euro pentru proiecte, a declarat prim-ministrul Macedoniei de Nord Zoran Zaev. In ultimii 20 de ani, Germania a finantat proiecte de dezvoltare in Macedonia de Nord in valoare de peste 500 de milioane de euro.

 • 18 february 2021Tesla si-a deschis primul birou in Romania

  Compania americana Tesla si-a deschis primul birou in Romania. Acesta este situat in capitala Bucuresti. Compania isi propune implementarea mai multor planuri de investitii in tara. Acestea vor include construirea statiilor noi de incarcare a masinilor electrice Supercharger in cateva orase mari din Romania – Timisoara, Sibiu, Pitesti si Bucuresti. Lista ar putea sa se extinda si in orasele Craiova si Braila. Investitii similare Tesla va realiza si in tarile vecine ale Romaniei, si anume Bulgaria, Ungaria si Serbia. In septembrie 2019, fondatorul companiei Tesla si SpaceX, Elon Musk, a anuntat pe Twitter ca urmeaza sa fie deschisa o filiala a companiei Tesla in Romania.

 • 16 february 2021CNE “Kozloduy” a semnat un acord cu “Westinghouse Electric”

  Centrala nucleara bulgara “Kozloduy” si “Westinghouse Electric Company” – Suedia au incheiat un contract pentru elaborarea analizei de siguranta la blocul 5 al CNE “Kozloduy” la implementarea unui tip alternativ de combustibil nuclear. Potrivit ministrului energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, prin semnarea acestui contract, guvernul indeplineste una dintre principalele sale prioritati in sectorul energetic – aceasta de diversificare a resurselor energetice. Aceasta a accentuat asupra faptului ca, in ciuda pandemiei, foaia de parcurs semnata cu Agentia de aprovizionare a Uniunii Europene pentru diversificarea combustibilului nuclear proaspat pentru CNE “Kozloduy”, se indeplineste.

 • 11 february 2021Un sistem inteligent va fi implementat pe o autostrada in Macedonia de Nord

  In proces de implementare se afla instalarea unui sistem inteligent de transport pe autostrada din satul Tabanovce pana in mun. Gevgelija, Macedonia de Nord. Valoarea proiectului se ridica la 18.6 milioane euro. Noul sistem rutier isi propune sa creasca siguranta rutiera pe autostrada, care face parte din Coridorul paneuropean 10. Sistemul inteligent include dispozitive pentru masurarea greutatii vehiculelor aflate in trafic, precum si sisteme care furnizeaza informatii cu privire la conditiile meteorologice si nivelurile de gaze cu efect de sera.

 • 09 february 2021Haier deschide o noua fabrica de frigidere in Romania

  Haier Tech Romania, parte a producatorului international de electrocasnice Haier Group, cu sediul situat in China, a anuntat ca lucrarile de constructie la prima fabrica de frigidere Haier din Europa sunt in grafic si va incepe productia in aceasta primavara. Intreprinderea este situata in Parcul Industrial Allianso, in apropiere de Ploiesti si va avea o suprafata de 63 000 m2, a devenit clar dintr-un comunicat al companiei. Aceasta va produce atat frigidere incorporabile, cat si frigidere standard pentru cele trei marci europene ale Haier Europe – Candy, Hoover si Haier. La noua fabrica vor fi angajati aproape 800 de persoane, scrie Romania-Insider.com.

 • 04 february 2021MET Group a pus in exploatare o centrala de biogaz in Serbia

  MET Group, prin intermediul societatii mixte PEPO Energy, a pus in exploatare o centrala pentru productia de biogaz, a aflat BalkanEngineer.com dintr-un mesaj de la MET Group. Facilitatea are 1,2 MW. PEPO Energy este o societate mixta intre compania energetica MET Group situata in Elvetia si compania sarba Arhar Teh, situata in orasul Novo Miloševo. Centrala pentru energie verde foloseste biomasa agricola reziduala pentru productia de biogaz, care la randul sau genereaza energie electrica si termica. MET Group s-a alaturat proiectului PEPO in mai 2020, achizitionand 51% din capitalul propriu si asigurand finantarea necesara.

 • 02 february 2021Autoutilitare electrice vor fi fabricate in apropiere de Plovdiv, Bulgaria

  In al doilea trimestru al anului 2021, langa orasul Plovdiv, Bulgaria, va incepe productia in masa de autoutilitare electrice, a aflat BalkanEngineer.com de pe site-ul Investor.bg, care il citeaza pe directorul executiv al Zonei Economice Trakiya situata in regiunea Plovdiv, domnul Plamen Panchev. Vehiculele vor fi produse la fabrica companiei Milara International, care este specializata in productia de roboti. Potrivit declaratiei domnului Panchev, patru municipalitati din Bulgaria au convenit deja achizitionarea autoutilitarelor electrice, iar negocieri sunt in curs de desfasurare si cu “Bulgarian Posts”. Se lucreaza, de asemenea, si la un proiect pentru logistica urbana.

 • 28 january 2021Exproprieri de terenuri in vederea construirii terminalului de la Aeroportul Henri Coanda

  Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care opereaza cel mai mare Aeroport din Romania, Henri Coanda din Otopeni, va plati despagubiri in cuantum de 48 milioane de euro catre aproape 1000 de proprietari, ale caror terenuri vor fi expropriate in vederea construirii noului terminal de la Aeroportul International. Noul terminal de pasageri face parte dintr-un proiect mare pentru dezvoltarea Aeroportului International, care include constructia de cladiri, parcari si multe alte facilitati. Investitia totala este estimata la peste 1 miliard de euro.

 • 26 january 2021Companiile auto Groupe PSA si FCA au fuzionat in Stellantis

  La data de 16 ianuarie 2021, a avut loc fuziunea companiilor auto Peugeot-Citroen-Opel (Groupe PSA) si Fiat Chrysler Automobiles N.V (FCA), a carei fabrica din Serbia este situata in orasul Kragujevac. Astfel a fost creata compania Stellantis, care a devenit al patrulea cel mai mare grup auto din lume. Potrivit lui Saša Djordjević de la sindicatul FCA din Kragujevac, fuziunea celor doua companii va favoriza extinderea pietelor de vanzare pe mai multe continente, va duce la cresterea productiei, salarii mai mari pentru angajati, precum si aparitia unui nou model auto. Uniunea va atrage, de asemenea, noi subcontractori si va ajuta la deschiderea de noi fabrici pe teritoriul Serbiei.