Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Evenimente

 • 19 january 2022Bulgaria si Spania in cooperare pentru dezvoltarea infrastructurii

  Ministrul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria Grozdan Karadzhov si Ambasadorul Regatului Spaniei in Bulgaria ES Alejandro Polanco au discutat cu privire la oportunitatile de cooperare la dezvoltarea infrastructurii rutiere si cea de alimentare cu apa si canalizare. Investitorii straini sunt bineveniti in Bulgaria, pentru a participa la licitatii si concursuri. In timpul intalnirii, ministrul bulgar a prezentat prioritatile in dezvoltarea infrastructurii, printre care se numara finalizarea si repararea retelei de drumuri si constructia a trei tuneluri sub Muntii Stara Planina, precum si a patru poduri noi – intre Bulgaria si Romania pe Dunare si in orasul Varna.

 • 14 january 2022Serbia cu licitatie pentru extinderea si modernizarea aeroportului din Niš

  Proiectul, in valoare de 11.9 milioane de euro, prevede reconstructia cladirii existente si construirea unei extinderi suplimentare aferente acesteia. Facilitatea modernizata trebuie sa dispuna de unitati separate pentru sosirea si plecarea pasagerilor, precum si o sectie speciala pentru pasagerii VIP. Investitia va include adaptarea cladirii existente cu suprafata de 2100 m2 si construirea unei cladirii noi cu suprafata de 7160 m2. Dupa extindere si reconstructie, terminalul va trebui sa poata faca fata unui varf de 604 pasageri care sosesc si tot atatia pasageri care pleaca, in conformitate cu standardele Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA).

 • 12 january 2022Macedonia de Nord imprumuta 28.9 milioane de euro pentru conducta de gaz catre Grecia

  Macedonia de Nord va primi un imprumut in cuantum de 28.9 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru construirea unei sectiuni din interconectorul de gaze cu Grecia. Proiectul va servi drept masura pe termen scurt care va facilita tranzitia treptata a tarii la energia curata. Constructia sectiunii cu lungime de 68 km va ajuta Macedonia de Nord sa-si diversifice aprovizionarile cu gaze, sa-si imbunatateasca securitatea energetica, precum si sa creasca competitivitatea pe piata de energie electrica.

 • 07 january 2022O fabrica moderna IoT incepe productia de frigidere in Romania

  Noua fabrica Haier Tech Romania a inceput productia de frigidere de cea mai inalta clasa cu marcile Candy, Hoover si Haier in Romania. Fabrica moderna, care depaseste 70 de milioane de euro, este situata in Parcul Industrial “Allianso”, in apropiere de mun. Ploiesti. Intreprinderea de productie acopera o suprafata de 63 000 m2 si este dotata cu cele mai noi solutii IoT, inovatii, roboti si utilaje avansate in domeniul Industry 4.0. Fabrica este echipata cu doua linii de productie, unde vor fi dezvoltate si produse frigidere, atat standard, cat si modele incorporabile. Fabrica va deservi atat piata romaneasca, cat si cea internationala, cu o capacitate de productie de peste 1 milion de frigidere pe an.

 • 06 january 2022Compania sarba IMG production construieste o fabrica de componente din plastic

  Compania sarba IMG production, care este o filiala a companiei cehe IMG Bohemia, a inceput constructia unei noi fabrici pentru productia de componente din plastic. Instalatia va fi amplasata in zona industriala a mun. Vršac. Investitia companiei IMG production este impartita in trei faze, care sunt in valoare totala de 15 milioane de euro. Startul primei faze a proiectului, care este pentru 5 milioane de euro, a fost dat pe 16 decembrie. Constructia fabricii este de asteptat sa fie finalizata in octombrie 2022, cand ar trebui sa inceapa si productia in sine. Faza a doua si a treia de investitii, fiecare din nou in valoare de 5 milioane de euro, sunt planificate respectiv pentru 2023 si 2024.

 • 23 december 2021O companie franceza realizeaza o investitie strategica in Macedonia de Nord

  Macedonia de Nord va achizitiona unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa, cu o capacitatea de producere a energiei electrice de la 360 la 400 MW, a aflat BalkanEngineer de la Vlada.mk. Facilitatea va fi o investitie franceza “verde” si este de asteptat sa fie construita in 2022. Parcul solar va fi situat pe teritoriul viitorului aeroport din orasul Štip, care se intinde pe o suprafata de 452 ha. Aceasta va fi cea mai mare investitie franceza in Macedonia de Nord din ultimii cincisprezece ani. Executantul proiectului este Akuo Energy. Instalatia solara va genera 620 GWh de energie curata si va economisi 380 000 de tone de dioxid de carbon pe an, aprovizionand peste 94 000 de gospodarii.

 • 21 december 2021Continental isi extinde centrul R&D din Romania cu 8 milioane de euro

  Producatorul german de componente pentru industria auto Continental isi extinde centrul de cercetare - dezvoltare de la Iasi. Compania intentioneaza sa investeasca suma de 8 milioane de euro. Centrul de cercetare-dezvoltare din Romania al companiei Continental a fost construit intre 2019 si 2020 pentru 27 de milioane de euro. In prezent pentru companie lucreaza aproximativ 2000 de specialisti care dezvolta produse si tehnologii din industria auto, cu accent pe dezvoltarea de software si solutii pentru securitate cibernetica, conectivitate si conducere autonoma. Este de asteptat ca lucrarile de extindere a centrului sa fie finalizate in 2022, adaugand doua noi niveluri pentru laboratoarele de testare.

 • 18 december 2021Serbia a lansat prima platforma nationala de inteligenta artificiala

  Serbia a pus in functiune prima sa platforma nationala de inteligenta artificiala la Kragujevac, a aflat BalkanEngineer de la Ekapija.com. Facilitatea, care este amplasata la Centrul pentru Date de Stat al orasului, reprezinta un supercomputer de ultima generatie, de inalta performana si posibilitate sa proceseze o cantitate imensa de informatii intr-o perioada scurta de timp. Centrul de date se intinde pe o suprafata de 14 000 m2 si a fost construit intr-o perioada de aproape un an si jumatate. Scopul platformei inovatoare este conectarea lumii reale si virtuale, stocand in siguranta o baza mare de cunostinte si date ale cetatenilor, companiilor, statului, guvernului local si utilizatorilor comerciali.

 • 15 december 2021Macedonia de Nord a lansat o licitatie pentru introducerea frecventelor 5G

  Agentia de Comunicatii Electronice din Macedonia de Nord a lansat o licitatie pentru introducerea retelelor cu frecvente 5G in tara, a aflat BalkanEngineer de la Seenews.com. Compania ofera trei licente pentru utilizarea frecventelor radio in spectrul de 700 MHz si sapte – in banda de 3 GHz. Agentia din Macedonia de Nord intentioneaza sa elibereze sase licente cu acoperire nationala pentru o perioada de 15 ani, iar restul de patru licente sunt destinate pentru acoperire regionala, care trebuie sa fie acordate pe o perioada de sase ani. Preturile de pornire pentru licentele in banda de 700 MHz variaza de la 2.75 milioane euro pana la 5.5 milioane euro.

 • 10 december 2021Serbia si Bulgaria construiesc un hub intermodal la granita comuna

  Proiectul a fost agreat de Tomislav Momirović, ministrul constructiilor, transporturilor si infrastructurii din Serbia si Hristo Aleksiev, ministrul transporturilor, tehnologiei informatiei si comunicatiilor din Bulgaria, in timpul unei intalniri avute la Dimitrovgrad, Serbia. Ministrii celor doua tari isi asuma angajamentul sa continue negocierile privind activitatea comuna a garii feroviare comune de frontiera. Principalele sarcini, stabilite in proiect, includ asigurarea tranzitiei prin optimizarea si modernizarea procedurilor tehnice de schimbare a locomotivelor, optimizarea privind mersul trenurilor, precum si reducerea daunelor aduse mediului inconjurator prin promovarea transportului feroviar si intermodal.