Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Фирми

 • Oventrop GmbH & Co. KG KG / Овентроп

  Компанијата OVENTROP е основана во 1851 година и денес е еден од водечките производители на вентили, регулатори и системи за греење и климатизација - термостатски радијаторски вентили и глави; вентили за хидрауличен и температурен баланс; групи за пумпање; филтри, деаератори и вентили за нафтена индустрија; гас - вентили; вентили за вода за пиење; комплетни системи за површинско греење и ладење; цевки и фитинзи за нив; комплетни системи за изградба на соларни инсталации.

 • Wilo Претставништво Скопје, Македонија

  Wilo Претставништво Скопје е претставништво на меѓународно етаблираната германска компанија Wilo Group - водечки производител на пумпи, пумпни системи за греење, климатизација, водоснабдување, отпадни и дренажа води. Со повеќе од 140-годишна историја компанијата е силно посветена на истражување и развој и во последно време се почесто нуди на пазарот комплетни индивидуални решенија, а не само одделни производи.

 • АББ Блгарија ДООЕЛ

  АББ Блгарија е дел од мултинационалните гигант ABB Group (ABBN: SIX Swiss Ex) - иновативен технолошки лидер во областа на производите за снабдување со електрична енергија и електрична опрема, роботика и погони, индустриска автоматизација и енергетски мрежи, кои послужуваат комунални, индустриски, транспортни и инфраструктурни клиенти од целиот свет. Продолжувајќи ја својата над 125-годишна историја во иновациите, AББ денес ја пишува иднината на индустриската дигитализацијата со две насоки со јасна вредност: обезбедување на електрична енергија од секоја електрана до секој електричен штекер и автоматизирање на сите индустриски гранки од природни ресурси до готови производи.

 • Адара Инженеринг ДООЕЛ

  Адара Инженеринг ДООЕЛ е докажана европска трговска инженеринг компанија со дејност во областа на вакуум – пумпи и системи, водни пумпи и пумпни системи, специјални пумпи и ниско и средно напонска автоматика. Компанијата е официјален застапник за територијата на Македонија на германската компанија BUSCH – европски лидер на вакуум – пумпи и системи.

 • Бер-Хелла Термоконтрол ДООЕЛ

  Бер-Хелла Термоконтрол ДООЕЛ е филијала на водечкиот германски производител Behr-Hella Thermocontrol (BHTC). Компанијата се занимава со развој и производство на електроника за системи за климатизација во автомобилскиот сектор. Во групата ВНТС се вработени повеќе од 1700 лица кои работат како во централата во Германија, така и во Бугарија, Кина, Индија, Јапонија, САД и Мексико.

 • Би Ту Ен ДООЕЛ

  Би Ту Ен ДООЕЛ (B2N Ltd) е докажана компанија на пазарот за 3D технологија. Компанијата е лидер во увозот, дистрибуцијата, имплементацијата и обуката кај 3D производите, што наоѓаат широка примена во инженерството, архитектурата, роботиката, медицината, телевизијата и игрите, уметноста, возилата, модата и многу повеќе.

 • Булгартел Скопје ДООЕЛ

  Булгартел Скопје е подружница на телекомуникацискиот оператор Булгартел, поседува сопствена мрежа за обезбедување на телекомуникациски услуги на територијата на Бугарија, Балканскиот полуостров и Европа. Булгартел Скопје обезбедува телекомуникациски услуги на територијата на Република Македонија и соседните земји, вклучувајќи ги Косово, Албанија и други.

 • Вени и Ко ДОО

  Основано во 1992 година, друштвото ВЕНИ и Ко е специјализирано за проектирање, производство и реализација на магацински машини и помошни средства кои ја елиминираат или олеснуваат физичката работа при работа во магацини и вршење на активности при утовар - истовар. Во моментот се реализирани над 4400 парчиња магацински машини во Бугарија, Македонија, Србија, Романија и др.

 • ЕТ Мултиинженеринг

  Мултиинженеринг е инженерска фирма која работи во областа на машиноградбата. Таа е специјализирана за конструирање и изработка на транспортни ленти, транспортери и целосни транспортни системи изработени од челик и нерѓосувачки челик.

 • Индустриски роботи ДООЕЛ

  Индустриски Роботи ДООЕЛ е компанија формирана со цел да го помогне индустриското производство со воведување на автоматизирани и роботизирани системи. Друштвото е специјализирана за продажба, инсталирање и програмирање на половни роботи поминале низ потребната проверка, поправка и сервисирање. Во својот најголем дел половните роботи не го завршиле својот животен циклус, а се заменуваат со понови верзии, поради брзиот развој на софтверските технологии.

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 29 september 2022KMT Сервис: Зошто мапирањето на подземна инфраструктура е толку важно и кои се предностите на иновативното решение

  Земјата под нашите нозе одамна стана сложена мрежа од тунели, цевководи и кабли кои обезбедуваат вода, канализација, струја, гас, интернет, а секој што е вклучен во каква било форма на градба или работа мора да знае детали за оваа невидлива инфраструктура. Затоа, нејзиното мапирање е исклучително важно од децении и технологиите работат за сè попрецизно и попогодно за работа претставување на информациите. ои се фазите на мапирање низ годините и зошто иновативното SaaS решение Geolantis.360.

 • 27 september 2022МаккаБ: Со протекторите на Ensto ги штитиме птиците и убавината на природата за оние кои доаѓаат по нас

  На крајот на август и почетокот на септември, далноводите почнуваат да изгледаат како бројаници од птици. Многу брзо тие ќе ги напуштат нашите географски широчини за да го започнат своето долго патување до топлите земји. Затоа, денес ќе ви раскажеме за решение понудено од Маккаб, дел од групацијата Филкаб, кое има за цел да ги заштитува за да можеме повторно да ги пречекаме на пролет како носители на пролетта и „будењето“ на природата. Заштитата на птиците од електрични и индустриски објекти е дел од се поголемата грижа на нашето општество за природата.

 • 21 september 2022Со платформата EcoStruxure Power на Schneider Electric, електричните инсталации – подигитален свет

  Инженерскиот тим на Schneider Electric разработи EcoStruxure Power, дигитално поврзано решение за дистрибуција на електрична енергија што помага да се изгради одржлив оперативен систем. Водечката мултинационална компанија обезбедува дигитални решенија за снабдување со енергија и автоматизација на индустриски и инфраструктурни објекти, станбени и јавни згради, центри за податоци итн., со кои им гарантира ефикасност и одржлив развој на корисниците.

 • 19 september 2022SpaceCAD: CADSTAR е оптималниот софтвер за професионално проектирање на печатени плочи

  CADSTAR е меѓу водечките експертски EDA системи за проектирање на електронски кола и печатени плочи (PCB). Конфигурацијата на софтверот е компатибилна со персонални компјутери, а неговите оптимална ефикасност и предности се поддржани од искажувања на илјадници задоволни клиенти од целиот свет. Системот EDA е разработен од Zuken а на пазарот се нуди од SpaceCAD - докажан снабдувач и системски интегратор на софтверски решенија.

 • 15 september 2022Контролните панели од Телетек Електроникс обезбедуваат сигурност и високо ниво на заштита од пожари во секаков тип

  Компанија која нуди комплетен сет на производи за изградба на системи за аларм за пожар во згради е Телетек Електроникс. Портфолиото на водечката компанија вклучува алармни и безбедносни системи за противпожарно известување, како и комплетни комуникациски решенија погодни за сите видови згради. Денес, BalkanEngineer.com ќе ви раскаже за еден од главните елементи на секој систем за противпожарно известување - контролните панели разработувани и произведени од Телетек Електроникс.

 • 14 september 2022Неон.БГ отвора сопствен изложбен салон во Софија, Бугарија. Сите клиенти и партнери ќе можат да ги видат

  Во денешните пазарни услови, добрата препознатливост и високиот квалитет на понудените производи и услуги се наоѓаат во основата на успехот на секоја компанија, без разлика на полето во кое работи. Производител кој успешно ги комбинира двата пазарни услови за успех е Неон.БГ, водечка компанија специјализирана за дизајн, инженеринг, прототипирање и производство на производи и технички решенија за индустријата и рекламирањето. Компанијата постојано ја проширува палетата на производи и услуги што ги нуди, а во тоа помага и нејзината нова производствена база.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 october 2022INVL Renewable Energy Fund I стекнува шест соларни проекти во Романија

  Фондот за обновливи извори на енергија INVL, управуван од INVL Asset Management, продолжува активно да инвестира во Романија, каде што потпиша два договори за стекнување на шест соларни проекти со вкупен капацитет од 102,7 MW, дозна Balkanengineer.com од Romaniajournal.ro. По овој проект во Романија, портфолиото на INVL Renewable Energy Fund I се зголеми на 268,7 MW. Сите тие веќе имаат одобрени услови за приклучување во мрежата, а вкупниот инвестициски потенцијал на фондот во Романија ќе надмине 200 милиони евра. Се очекува електраните да започнат постепено со работа од 2024 година, додека пуштањето во употреба на целото портфолио се очекува во втората половина на 2025 година.

 • 04 october 2022Компанијата Брако од Северна Македонија инвестира во глодалка со CNC

  Инженеринг-техничкиот тим на компанијата Брако од Северна Македонија специјализирана во металопреработувањето помина практична обука за стекнување на потребните знаења и вештини за сите можности што ги нуди најсовремениот CNC центар од палетата на Хартфорд, дозна Balkanengineer.com од Denar.mk. Со купувањето на оваа машина, обуката на ракувачите и нејзиното неодамнешно пуштање во употреба, Брако уште еднаш го потврдува својот тренд на модернизација и забрзан технолошки развој. Машинскиот инженер Славчо Митревски сподели дека машината е наменета да изведува неколку различни операции.

 • 29 september 2022Baumit ги проширува своите производствени капацитети во Аранѓеловац

  Компанијата Баумит Србија планира да го прошири производствениот капацитет на својата фабрика во Аранѓеловац и да ја пресели инсталацијата за мешање од Словенија во Србија, дозна BalkanEngineer.com од Serbianmonitor.com. Ова е запишано во општинскиот „Градски проект за изградба на фабрика за производство на суви производи“, објавен за јавна расправа од општина Аранѓеловац. Урбанистичкиот проект го изработи компанијата Arplan од Аранѓеловац, а идејното решение - инженерската компанија Termoenergo од Белград.

 • 27 september 2022Се разговара за изградба на термоелектрана на биомаса во близина

  Официјална делегација од германската сојузна покраина Баден-Виртемберг разговараше за можностите за соработка на полето на обновливите извори на енергија во Северозападна Бугарија, зајакнувањето на синџирите на снабдување меѓу земјите долж реката Дунав и реализацијата на заеднички проекти со европско финансирање, дозна. BalkanEngineer.com од Economy .bg. Германската делегација презентираше идеја за инвестиција за изградба на термоелектрана на биомаса во регионот на Видин, која би произведувала енергија од отпад од земјоделството и плантажи од т.н. „слоновска трева“. На овој начин може да се добие чиста, „зелена енергија“.

 • 20 september 2022Shwarz го проширува синџирот на хипермаркети Kaufland во Романија

  Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и додели заем од 100 милиони евра на германската групација Schwarz, дозна Balkanengineer.com од Romania-insider.com. Средствата ќе бидат искористени за проширување на малопродажниот синџир Kaufland во Романија и Молдавија. Kaufland моментално има 155 хипермаркети во Романија. Компанијата има за цел да отвори уште најмалку 10 објекти оваа година. со вкупен инвестициски буџет од 375 милиони евра. Лани синџирот хипермаркети објави промет од 14 милијарди леи (2,8 милијарди евра), што е зголемување од 8,8% на годишна основа. Schwarz е присутен и во Романија со мрежата Лидл.

 • 15 september 2022Јапонскиот бизнис акцелератор NINJA ќе ги поддржува српските стартапи

  Менторски сесии, средби со потенцијални инвеститори, можности за развој на бизнисот и влез на нови пазари организираат Јапонската агенција за меѓународна соработка (JICA) и Digital Serbia Initiative, во рамки на акцелераторската програма NINJA, дозна Balkanengineer.com од Ekapija.com. Аплицирањето е отворено до 1 октомври на www.dsi.rs/ninja. Главната цел на проектот е да се изберат ветувачки локални стартап компании во зрела фаза на развој кои имаат потенцијал и капацитет да ги надградат своите операции и да ги прошират во земји каде што претходно не правеле бизнис.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 05 october 202270 мил. лева инвестира Интepлинĸ Гpyп во фабрика

  Инвестиција од 70 милиони лева планира Интepлинĸ Гpyп со цел проширување на својата база „Технолинк парк 2“ и изградба на логистички паркови во Индустриска зона Марица, Бугарија, дозна Balkanengineer.com од Money.bg. Интepлинĸ Гpyп се занимава со проценка, продажба и управување со недвижен имот. Неговата подружница Πpoфилинĸ e в тoп 10 нa европските производители нa РVС профили, а високотехнолошката фабрика што се гради во моментот во Тракија економска зона (ТИЗ) , чиј инвecтитop e Интepлинĸ Гpyп, се јавува како најголемата база во овој сектор нa Балканскиот полуостров.

 • 30 september 2022Дваесет македонски компании учествуваа на бизнис форум во Казахстан

  Претставници на дваесет македонски и триесет компании од Казахстан учествуваа на првиот бизнис форум организиран од Амбасадата на Република Северна Македонија во Република Казахстан и компанијата Матрона Конс, што се одржа во Алмати на 5 и 6 септември 2022 година, дозна BalkanEngineer.com од Извоз.мк. На форумот активно учествуваа повеќе од 80 луѓе, претставници на властите и стопанските комори од двете земји, како и претставници на перспективни индустрии како што се земјоделство, фармацевтска индустрија, производството на електрична енергија, инфраструктура, горива, дистрибуција и туризам.

 • 28 september 2022Романија купува уште 17 возови во вредност од 220 милиони евра од Alstom

  На 16 септември годинава француската групација Alstom и Романската железничка компанија (Romanian Railway Reform Authority – ARF) потпишаа дополнителен договор за набавка на 17 меѓуградски електрични возови Coradia Stream, вклучително и поврзаните со нив услуги за одржување за период од 15 години, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider. com. Вкупната вредност на договорот е 220 милиони евра. ARF првично нарача 20 возови од ист тип во март 2022 година. Електричните возови RE-IR ќе го поврзат главниот град Букурешт со главните урбани центри во земјата, а исто така ќе ги олеснат меѓурегионалните врски.

 • 21 september 2022Француската компанија Akwel ќе започне со производство во Бугарија

  Францускиот производител на автомобилски компоненти Akwel планира да отвори фабрика во Плевен, Бугарија, дозна Balkanengineer.com од Economic.bg. Компанијата има намера да пренесе дел од своите капацитети од постојната фабрика во Турција во Бугарија. Akwel има намера да го купи земјиштето на кое се наоѓа поранешната фабрика Електрокабел Бугарија во населбата „Сторгозија“, Плевен. Претстои да се преземат сите административни чекори за изградба на објектот, како и да се изгради работниот тим.

 • 16 september 2022Бугарија ќе испорачува електрична енергија на Северна Македонија

  По договорот меѓу премиерите на Бугарија и Северна Македонија, Гулаб Донев и Димитар Ковачевски, Бугарија ќе испорача 200 MWh електрична енергија за Северна Македонија за да и помогне на земјата да ги ублажи последиците од енергетската криза, дозна Balkanengineer.com од Balkangreenenergynews.com. Испораките на електрична енергија, кои ќе се одвиваат од почетокот на октомври до крајот на март, ќе обезбедат стабилно снабдување на претпријатијата во Северна Македонија, што е од исклучителна важност за бизнис секторот во земјава.

 • 14 september 2022Ритејл парк отвора врати во Чирпан, Бугарија

  Компанијата од Стара Загора Новотехпром (Бугарија) инвестира во изградба на првиот ритејл парк во Чирпан, дозна Balkanengineer.com од Money.bg. Проектот вреден околу 5 милиони лева, ќе се реализира на површина од 8 декари, од кои дел е наменет за паркирање и зелени површини. Ритејл паркот ќе вработи околу 100 лица. Претходната работа на проектот траеше околу шест месеци, а камен темелникот ќе биде ставен во септември. Изградбата на паркот ќе продолжи помеѓу 4 и 6 месеци. Во комплексот ќе бидат лоцирани објекти на четири трговски синџири – продавница на Віllа, германската компанија за облека и производи за домаќинство КіК.

Види ги сите »