Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Шнајдер Електрик Бугарија ДООЕЛ

Шнајдер Електрик Бугарија ДООЕЛ

https://www.se.com/mk/mk/

Шнајдер Електрик Бугарија е дел од глобалниот лидер во дигиталната трансформација Schneider Electric. Компанијата обезбедува дигитални решенија за снабдување со енергија и автоматизација на индустриски и инфраструктурни објекти, станбени и јавни згради, центри за податоци и други, со што се обезбедува ефикасност и одржлив развој на потрошувачите. За Schneider Electric, пристапот до енергија и дигитални технологии е основно човеково право, кое компанијата го обезбедува со комбинација на водечки светски енергетски технологии, автоматизација во реално време, софтвер и услуги.

 

Канцеларијата на Schneider Electric во Бугарија е одговорна и за пазарите во Албанија, Северна Македонија и Косово.

 

EcoStruxure на Schneider Electric

 

EcoStruxure на Schneider Electric е подготвена за употреба, отворена, оперативно компатибилна платформа која овозможува подобрена безбедност, сигурност, ефикасност, одржлив развој и поврзување во секој бизнис и производство. EcoStruxure целосно ги користи предностите на IoT, мобилноста, сензорите, облак технологиите, анализите и сајбер безбедноста за да обезбеди подобрувања и иновации на секое ниво на индустриските процеси.

 

„Паметната“ фабрика на Schneider Electric во Пловдив

 

Шнајдер Електрик Бугарија има иновативна „паметна“ фабрика во град Пловдив, изградена со сопствени технологии, во согласност со Индустрија 4.0. Со повеќе од 20 години историја, претпријатието е едно од најмодерните и високотехнолошки во областа и зафаќа површина од 12.000 метри квадратни. Во него се произведуваат минијатурни прекинувачи кои се испорачуваат и се користат во повеќе од 30 земји низ целиот свет.

 

Компанијата одржува политика за отворени врати која им овозможува на клиенти и партнери, како и ученици, студенти и млади специјалисти да ја посетат „паметната“ фабрика и да се запознаат со технологиите во живо. За оваа намена е издвоен демонстративен простор Innovation Hub.

Контакти

Адреса: Бугарија, Софија 1715, Бизнис Парк Софија, населба Младост 4, зграда 7Б, 4 кат

Телефон: +359 2 932 9320

Огласи за работа од Шнајдер Електрик Бугарија ДООЕЛ

Материјали за Шнајдер Електрик Бугарија ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  • 09 june 2024Schneider Electric и Digital Realty го обединуваат својот инженерски потенцијал за зелената иднина на центрите за податоци

   Во момент кога предизвиците за животната средина и одржливиот развој постојано се зголемуваат, партнерствата меѓу водечки компании како што се Schneider Electric и Digital Realty се клучен фактор за создавање на иновативни решенија кои да се справуваат со нив. Еден од чекорите што ги преземаат двете водечки организации е остварувањето на проект за кружна економија во центарот за податоци PAR6 во Париз, што е пример за тоа како соработката и иновациите можат да го променат лицето на индустријата за податоци и да придонесат за позелена иднина.

  • 28 april 2024Schneider Electric става акцент на одржливи решенија за влијание врз климата на Innovation Summit 2024

   На 3 и 4 април, светскиот лидер во дигиталната трансформација на управувањето со енергија и автоматизацијата Schneider Electric, даде старт на претворениот во традиција за компанијата меѓународен форум Innovation Summit World Tour. Почнувајќи од 2016 година, во серија на настани во различни делови на светот, тој ги презентира најновите иновативни разработки, најновите решенија и партнерства на Schneider Electric, кои ја движат иднината на автоматизацијата, електрификацијата и дигитализацијата.

  • 09 march 2024Schneider Electric разработи отворена инфраструктура за индустриска автоматизација од нова генерација во соработка со Intel

   Глобалниот лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата Schneider Electric, во соработка со технолошките компании Intel и Red Hat, го најави пазарното деби на нова софтверска рамка за распределени контролни јазли (DCN), што води кон следната генерација на индустриска контрола. Таа ја надградува платформата EcoStruxure Automation Expert™ на Schneider Electric, давајќи им можности на индустриските претпријатија да поминат кон софтверски дефинирано решение Plug-and-Produce.

  • 01 march 2024Симеон Козарев од Шнајдер Електрик Бугарија: Во нашиот Innovation hub ги преплетуваме технолошките иновации со грижа за иднината

   Во време на брз технолошки напредок и одржлив развој, компаниите кои храбро се насочуваат кон иновации ги заземаат водечките пазарни позиции. Како што е Шнајдер Електрик Бугарија, која уверено држи чекор со трендовите во целата деловна групација Schneider Electric. Инженерот Симеон Козарев, менаџер на Innovation hub на компанијата, ја коментираше обуката на младите специјалисти и предизвиците со кои се соочува современата индустрија. Симеон Козарев почна да работи во Шнајдер Електрик Бугарија во 2019 година, кога го презеде управувањето со дел од производството поврзано со автоматски прекинувачи.

  • 22 december 2023Schneider Electric го отвори првиот индустриски геотермален систем од ваков вид во својата Паметна фабрика во Пловдив

   На 7 декември 2023 година, во друштво на гости, партнери, колеги и пријатели, Schneider Electric започна ново поглавје во историјата на сертифицираната Паметна фабрика на Schneider Electric во Пловдив, при што го отвори првиот иновативен систем за геотермална енергија во индустриското претпријатие од овој тип во земјата. Овој важен момент во развојот на индустриските енергетски практики не само што ја потврдува клучната позиција на компанијата во областа на „двојната транзиција“ - како кон дигитални, така и кон зелени технологии, но исто така го издигнува бугарското производство на врвот на иновациите и одржливоста во групацијата Schneider Electric и секторот како целина.

  • 21 november 2023Schneider Electric ја приклучи кон својата структура EcoAct, проширувајќи го опсегот на производи за климатска неутралност

   Светски познатиот лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата Schneider Electric ја прошири својата меѓународна структура со преземање на водечката француска групација EcoAct SAS (EcoAct), специјализирана за климатските консултации и решенијата за нулти јаглероден отпечаток (Net Zero). Зделката конечно беше финализирана по консултации со соодветните претставници од Atos Group и по одобрение од надлежните регулаторни органи. Здружувајќи сили, две од најетаблираните светски компании во својата област ќе дадат бизнис решенија кои обезбедуваат вистинска додадена вредност како за клиентите.

  • 09 october 2023Вклучете се во новото издание на Наградите за влијанието врз одржливоста на Schneider Electric

   Второто издание на наградите на Schneider Electric за влијанието врз одржливоста - Sustainability Impact Awards сега е во тек. Оваа година, компанијата го проширува опсегот на конкурсот, вклучувајќи ги, освен комерцијалните партнери, и своите клиенти и добавувачи кои ги исполнуваат условите за учество. „Наградите за влијанието врз одржливоста се доделуваат од 2022 година со идеја да се препознаат компаниите од партнерската мрежа на Schneider врз основа на нивниот придонес во создавањето на поодржлив свет фокусиран врз електричната енергија. Пријавите за учество може да се поднесуваат до 17 ноември 2023 година.

  • 14 september 2023Ивелина Николова, извршен директор на Шнајдер Електрик Бугарија: Меѓу промените што сакам да ги воведам со моето управување

   Што е потребно за да не се биде само успешен менаџер, туку вистински добар лидер? До каде е дозволено на еден менаџер да греши и што значи да бидеш на чело на глобално воспоставена компанија за дигитална трансформација на управување со енергија и автоматизација чија мисија е да го подобри животот на луѓето и да го направи светот подобро место за живеење? Одговори на овие и други прашања ќе најдете во коментарот на г-ѓа Ивелина Николова, извршен директор на Шнајдер Електрик Бугарија. Schneider Electric е компанија која постои во последните 180 години, носејќи многу историја и традиции во себе.

  • 09 august 2023Шнајдер Електрик Бугарија го најавува пазарното деби на бесплатен јаглероден калкулатор за отпечаток на центри

   Една од основните цели на светскиот лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата Schneider Electric е да им овозможи на сите бизниси максимално да ги искористат енергијата и ресурсите на планетата за да постигнат напредок и одржливост. Следејќи го своето мото Life is On, компанијата инвестира во иновативни решенија преку кои ја исполнува својата мисија за одржлива иднина. Водени од својата одговорност кон општеството, од компанијата најавија нова рамка, која вклучува алатка за пресметување на вкупниот јаглероден отпечаток.

  • 02 august 2023Со својот модуларен дизајн и паметни функции, новиот Easy UPS 3-Phase Modular на Schneider Electric е едно од UPS решенија

   Глобалниот лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата Schneider Electric, го најави дебито на пазарот на нов модел непрекинато напојување Easy UPS 3-Phase Modular. Со својот модуларен дизајн и функцијата Live Swap, тој обезбедува сигурна заштита за малите и средни центри за податоци и критично важни намени за бизнисот. „Easy UPS 3-Phase Modular се нуди со капацитет од 50 до 250 kW со N+1 проширлива конфигурација и ја поддржува архитектурата EcoStruxureTM која обезбедува услуги за далечинско следење. Со способноста за зголемување, UPS уредот им овозможува на клиентите да го исплатат додека нивниот бизнис расте.

  • 21 july 2023"Shkolla e Qëndrueshmërisë" e parë e Schneider Electric ka hapur dyert e saj për të frymëzuar njerëzit dhe kompanitë

   Schneider Electric, një lider në transformimin dixhital të menaxhimit dhe automatizimit të energjisë, ka shpallur fillimin e regjistrimeve për "Shkollën e Qëndrueshmërisë". Me akses falas, platforma dixhitale ofron një sërë kursesh interaktive që ofrojnë njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për të avancuar njohuritë mbi qëndrueshmërinë. Kurset janë të dizajnuara për profesionistë dhe kompani. Specialistët e kompanisë së kompanisë globale Schneider Electric Bulgaria treguan më shumë për iniciativën. Duke pasur parasysh faktin se sipërmarrjeve të vogla dhe të mesme (SME) shpesh u mungojnë njohuritë dhe mjetet e nevojshme për të përmbushur objektivat klimatike.

  • 14 july 2023Првото „Училиште за одржлив развој“ на Schneider Electric отвори врати за да инспирира луѓе и компании

   Schneider Electric, лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата, го објави почетокот на уписите за своето „Училиште за одржлив развој“. Со бесплатен пристап, дигиталната платформа обезбедува низа интерактивни курсеви кои обезбедуваат знаења и вештини потребни за зголемување на знаењата во областа на одржливоста. Курсевите се наменети за професионалци и компании. Повеќе за иницијативата раскажаа специјалистите од компанијата на глобалната компанија Шнајдер Електрик Бугарија. Париската спогодба од 2015 година предизвика глобално движење за намалување и елиминирање на емисиите на јаглерод.

  • 05 july 2023Вклучете се на натпреварот за електроинсталатери „Клуч на рака“ на Schneider Electric и освојте СПА викенд за двајца

   Дали сте ги интегрирале новите прекинувачи и приклучоци Unica или Easy 9 на Schneider Electric во вашиот проект? Тогаш, не пропуштајте ја можноста да се вклучите во натпреварот за електроинсталатери „Клуч на рака“, кој го започна глобалниот лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата и да освоите одмор за двајца во СПА комплекс. „Потребно е учесниците да го претстават својот реализиран проект на простор во кој користеа прекинувачи и приклучоци од палетата New Unica или Easy 9 на Schneider Electric. Добитниците ќе бидат објавени на 16 септември 2023 година“, соопштија од Шнајдер Електрик Бугарија.

  • 22 may 2023Шнајдер Електрик Бугарија со две престижни награди од 6-тото издание на конкурсот Employer Branding Awards

   Шнајдер Електрик Бугарија, дел од структурата на лидерот во дигиталната трансформација на управување со енергијата и автоматизацијата Schneider Electric, освои две награди на 6-тото издание на Employer Branding Awards на b2b Media - воспоставен конкурс за одговорни работодавачи во Бугарија. Компанијата беше наградена за својот оригинален пристап во областа на градење на бренд на работодавач. Специјалисти од компанијата раскажаа повеќе за наградите од престижниот конкурс. Откако минатата година Шнајдер Електрик Бугарија стана „Работодавач на годината“, овој пат компанијата беше наградена за оригиналниот пристап.

  • 12 may 2023Интегрираниот систем Square D Energy Center на Schneider Electric обезбедува интелигентно управување со енергетската потрошувачк

   „Современите потреби на домаќинствата и технологиите за користење на енергија од обновливи извори бараат имплементација на дигитална интелигенција која да обезбеди ефективно управување со т.н. распределен енергетски ресурс, вклучително и користење на паметен телефон или гласовна команда. Имено ваков целосно интегриран систем, со разновидност на поддржани функции, е дел од портфолиото на решенија на Schneider Electric“, коментираат специјалистите од Шнајдер Електрик Бугарија. Square D Energy Center ги обединува функциите на повеќе од шест посебни инсталации преку платформата за контрола на енергија Wiser.

  • 05 may 2023Во домашната гаража, возниот парк или во движење – Schneider Electric развива сеопфатно портфолио на решенија

   Иднината на планетата е обележана со енергетската транзиција, која директно влијае на транспортните средства. Затоа глобалниот технолошки лидер Schneider Electric не сопира да го проширува своето портфолио на решенија за електромобилност. Станици за полнење за домот, возниот парк или додека сте во движење - компанијата нуди комплетен пакет на услуги кои ги задоволуваат индивидуалните потреби на секој клиент. Паметното полнење на автомобилот може да биде возможно на секое место благодарение на понудите на Schneider Electric.

  • 21 april 2023Креативно размислување и смели идеи за поодржлива иднина бара студентскиот конкурс на Schneider Electric „Go Green 2023“

   Шнајдер Електрик Бугарија е дел од структурата на глобалниот лидер во дигиталната трансформација на технологии и технички решенија за индустрија и градежништво, Schneider Electric. Од компанијата го одредуваат пристапот до енергија и дигитални технологии како основно човеково право и се стремат преку своите активности да придонесат за одржливата иднина на општеството. Во лицето на идните технички специјалисти, од компанијата ги гледаат имено луѓето кои ќе придонесат за постигнување на нејзините цели во оваа насока. Затоа Schneider Electric не престанува да создава можности за развој на младите луѓе.

  • 31 march 2023Компанијата Schneider Electric со уште едно по ред престижно признание за нејзините усилби во насока за родова еднаквост

   Освен што е лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизацијата, Schneider Electric е и една од компаниите со силна изразена општествена одговорност не само кај нас, туку и во целиот свет. Неодамна, шеста година по ред, компанијата беше наградена со престижно признание од Индексот за родова еднаквост (GEI) на Блумберг. Повеќе за постојаните усилби на Schneider Electric да ја охрабрува родовата еднаквост и да изградува инклузивна и хумана работна средина, раскажаа специјалистите од Шнајдер Електрик Бугарија.

  • 15 march 2023Шнајдер Електрик Бугарија ги продлабочува своите стратешки партнерства со техничките универзитети кај нас

   Шнајдер Електрик Бугарија, дел од глобалниот лидер во дигиталната трансформација Schneider Electric, е една од компаниите кај нас која не престанува да создава производи, системски решенија и целосни технолошки концепции за модернизација, одржливост и подобра иднина. Затоа, тимот на компанијата континуирано инвестира во следната генерација технички специјалисти и инженери и го става образованието како една од неговитее главни заложби и вредности, активно работејќи на изградба на синергетска врска меѓу него и индустријата. Имено, оваа синергија гарантира успешна реализација на младите специјалисти.

  • 14 february 2023Шнајдер Електрик Бугарија: „Четврта година по ред, Schneider Electric добива одликување од Canalys како шампион снабдувач“

   Шнајдер Електрик Бугарија, дел од глобалниот лидер во дигиталната трансформација Schneider Electric, обезбедува дигитални решенија за снабдување со енергија и автоматизација на индустриски и инфраструктурни објекти, станбени и јавни згради, центри за податоци итн. Со своите решенија, компанијата гарантира ефикасност и одржлив развој за своите клиенти и партнери. И благодарение на својата работа, Schneider Electric е сигурен и иновативен партнер на кој можете да сметате. Затоа, четврта година по ред, компанијата добива одликување од Canalys како шампион снабдувач. Повеќе за престижната награда раскажаа од компанијата.

  • 08 february 2023Schneider Electric ги здружува силите со Terra Cloud за да обезбеди одржлива и еколошка иднина за центрите за податоци

   Компанијата Schneider Electric, глобален лидер во дигиталната трансформација, објави дека ги здружува своите сили со Terra Cloud, оператор на центри за податоци. Целта на партнерството е да се забрза одржливоста на центрите за податоци. Што раскажаа специјалистите од Шнајдер Електрик Бугарија - подружница на меѓународната компанија - за новата стратешка соработка, прочитајте во следните редови. Водечкиот германски оператор на центри за податоци за колокација, Terra Cloud и Schneider Electric ќе соработуваат за да го забрзаат извршувањето на својата ангажираност за нула емисии врз основа на нова интегрирана стратегија.

  • 26 january 2023Шнајдер Електрик Бугарија ја отвора својата стажантска програма Be smart. Start!

   Шнајдер Електрик Бугарија е една од водечките компании која одредува трендови во индустријата и нуди иновативни решенија кои ги задоволуваат потребите на своите клиенти. Освен тоа што е лидер во дигиталната трансформација, компанијата е и меѓу докажаните работодавачи кои обезбедуваат поволни услови за работа и разновидни можности за развој за своите вработени. Како подружница на светскиот гигант Schneider Electric, работодавачот посветува сериозно внимание на младите таленти, привлекувајќи ги во своето производство.

  • 17 january 2023Шнајдер Електрик Бугарија: Schneider Electric го најави дебито на пазарот на APC Smart-UPS Ultra

   Еден од лидерите во дигиталната трансформација на управување со енергија и автоматизација - Schneider Electric™, го претстави премиерниот производ за европскиот пазар, APC™ Smart-UPS™ Ultra. „Ова е првата разработка на монофазно непрекинато напојување (UPS) со моќност од 3 kW и 5 kW. Уредот е проектиран да обезбеди поголема моќност, флексибилност и интелигентно набљудување, на сметка на минимизираниот јаглероден отпечаток. APC Smart-UPS Ultra е решение за многу од предизвиците со кои се соочуваат ИТ специјалистите и добавувачите.

  • 21 december 2022Калина Петкова зазема одговорна позиција во Schneider Electric

   Калина Петкова ја зазема позицијата Зонски лидер во одделот „Корпоративни комуникации Југоисточна Европа“ во Schneider Electric, соопштија од компанијата за BalkanEngineer.com. Г-ѓа Петкова ќе биде одговорна за комуникациите на глобалниот лидер во 15 земји од регионот на Југоисточна Европа, вклучувајќи ги Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Кипар, Косово, Молдавија, Романија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Унгарија, Хрватска, Црна Гора како и Ерменија.

  • 07 december 2022Шнајдер Електрик засадува сопствена шума и се грижи за одржливоста на компанијата

   Неодамна, во големите градови се појавуваат сè повеќе згради кои се издигнуваат до небо и се гледаат од километри, а урбаната средина станува сè пооптоварена, изградена и бетонирана. Сосема е разбирливо дека нашето динамично секојдневие бара промени во инфраструктурата на населените места, но сепак ни треба зеленило во нашиот живот. Токму поради оваа причина, специјалистите од Шнајдер Електрик ги здружија силите во благородна кауза и почнаа засадување на своја сопствена шума.

  • 20 october 2022Шнајдер Електрик Бугарија на RSF 2022: Поврзаноста е фундаменталниот елемент во современиот концепт

   Традиционален учесник на Robotics Strategy Forum, Шнајдер Електрик Бугарија уште една година го демонстрира концептот на целосна поврзаност во современото производство. „Нашата цел е да ја покажеме врската помеѓу поединечните системи, бидејќи, зборувајќи за целосно решение, можеме да понудиме, изградиме и надградиме единствен екосистем во дадено претпријатие“, коментираа од тимот на компанијата. А која е суштината на овие зборови и кои се најновите вести за проширувањето на „паметната“ фабрика на Schneider Electric во Пловдив, погледнете во следните редови.

  • 21 september 2022Со платформата EcoStruxure Power на Schneider Electric, електричните инсталации – подигитален свет

   Инженерскиот тим на Schneider Electric разработи EcoStruxure Power, дигитално поврзано решение за дистрибуција на електрична енергија што помага да се изгради одржлив оперативен систем. Водечката мултинационална компанија обезбедува дигитални решенија за снабдување со енергија и автоматизација на индустриски и инфраструктурни објекти, станбени и јавни згради, центри за податоци итн., со кои им гарантира ефикасност и одржлив развој на корисниците.

  • 04 august 2022Обновената серија на прекинувачи и контакти Unica на Schneider Electric ја доби престижната награда за дизајн на производи

   Креативното дизајнерско решение на новата серија прекинувачи и контакти Unica од Schneider Electric го прави неодолив не само за потрошувачите туку и за критичарите. Во јули оваа година дизајнот на палетата, кој го задоволува и најпрефинетиот естетски вкус, ја доби наградата Red Dot. „Schneider Electric е лидер во дигитализацијата на енергетскиот менаџмент и процесната автоматизацијата, токму поради тоа што постојано демонстрира нови забележителни трансформации имплементирани во нејзините веќе успешни проекти“.

  • 13 july 2022Сајбер-безбедноста во индустријата е можна мисија! Со сеопфатниот концепт за заштита на Schneider Electric

   Со дигитализацијата, освен зголемувањето на квалитетот и волуменот на производство, се зголемува и ризикот од сајбер напади. Целта на нападот може да биде финансиска или информациона, но и во двата случаи можно е да има катастрофален ефект врз индустриското претпријатие. Од Schneider Electric нудат сеопфатно изградена методологија која ја гарантира сајбер-безбедноста на вашето претпријатие. Првиот чекор за заштита на вашите системи вклучува познавање на нивната ранливост.

  • 14 june 2022Schneider Electric на Hannover Messe 2022: Нашата цел е да создадеме ефикасен и одржлив индустриски свет

   За време на овогодинешното издание на најголемиот индустриски саем Hannover Messe 2022, кој се одржа од 30 мај до 2 јуни во Хановер, Германија, Schneider Electric™, лидер во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизација, претстави голем број иновации обединети од заедничка цел – забрзување на патот до нето нула јаглеродни емисии за клиенти и партнери. Ставот на компанијата го одбрани д-р Барбара Фрај - извршен потпретседател во Schneider Electric, за време на тематската дискусија одржана на 30 мај во рамките на форумот.

  • 27 may 2022Шнајдер Електрик Бугарија ги објави победниците на својот конкурс за внатрешен дизајн „Елементи“

   Шнајдер Електрик Бугарија е дел од структурата на глобалната компанија Schneider Electric која нуди комплетни решенија за снабдување со електрична енергија и автоматизација на згради. Ја спроведува иницијативата „Елементи“, која има за цел да ги предизвика специјалистите за внатрешен дизајн да дадат свои уникатни предлози за интегрирање на решенијата на брендот за дигитализација на простории. Главен услов за учество на конкурсот е проектите да вклучуваат прекинувачи, контакти или други уреди од Schneider Electric за управување на домот.

  • 14 april 2022Шнајдер Електрик: Горди сме да Ви ја претставиме обновената серија прекинувачи и приклучоци Unica

   Шнајдер Електрик го најави дебито на пазарот на новата палета на прекинувачи и приклучоци од докажаната серија Unica, која ја освои престижната награда за дизајн на производи Red Dot. „Новата Unica е атрактивна, ефикасна, модерна, достапна и сеопфатна. Со своите многубројни функции од најсовремено ниво и бескомпромисниот квалитет на изработка, таа обезбедува удобност, безбедност и естетска нијанса во секој дом, канцеларија, хотел или каде и да посакате“, со возбуда споделија од тимот на Шнајдер Електрик.

  • 30 march 2022Шнајдер Електрик Бугарија инвестира во проширување на производствениот капацитет

   Во духот на својата компаниска филозофија за континуиран развој, Шнајдер Електрик Бугарија планира да го зголеми својот производствен капацитет со проширување на својата „паметна“ фабрика во град Пловдив, Бугарија. На сегашната зграда компанијата ќе додаде ново крило со површина од 3000 метри квадратни, вклучувајќи производствено - складишен и административно - станбен простор. Новите капацитети ќе бидат наменети за монтажа на електрична опрема за среден и низок напон.

  • 17 march 2022Флексибилност и уникатен стил ги нуди палетата на прекинувачи и контакти Merten System M на Schneider Electric

   Ако сакате Вашиот ентериер да биде уникатен, треба да изберете неповторливи решенија. Такви се прекинувачите и контактите од палетата Merten System M на Schneider Electric. Производите на светскиот лидер во дигиталната трансформација и автоматизацијата се карактеризираат со функционалност и стил. Merten System M е меѓународна палета CEE 60 и ги нуди сите потребни типови на функционалност. Merten System M е меѓународна палета CEE 60 и ги нуди сите потребни типови на функционалност, широк избор на премази, бои и дизајнерски палети со целосна модуларност.

  • 10 march 2022Систем за автоматизација на згради SpaceLogic KNX на Schneider Electric: иновативен, ефикасен и скалабилен

   Благодарение на интелигентните решенија на Schneider Electric, „паметните згради“ стануваат подостапни, а нивното управување – се поудобно. „Со лесни за користење технолошки функции системот SpaceLogic KNX на Schneider Electric ја подобрува автоматизацијата на зградите, како и безбедноста, удобноста и нивната економичност. Производите сертифицирани од KNX Association се компатибилни со сите производители. Системот вклучува комплетно портфолио на решенија, вклучувајќи погонски механизми, сензори и други поврзани уреди.

  • 27 january 2022Schneider Electric ја опремува канцеларијата на VMware Бугарија со решение за дигитализација на згради

   Глобалната компанија во областа на облачните инфраструктури и технологии за деловна мобилност VMware Bulgaria го избра интегрираното решение за мониторинг и управување со згради преку платформата EcoStruxure™ на лидерот во дигиталната трансформација на енергетското управување и автоматизација Schneider Electric. Системот е имплементиран во својата најкомплетна верзија за управување со згради како оптимално решение за мониторинг и управување на инсталации.

  • 03 november 2021Schneider Electric ги отвора вратите на својата фабрика во Пловдив за студенти од цела Југоисточна Европа

   Паметната фабрика на Schneider Electric во близина на Пловдив ќе биде домаќин на виртуелен настан за студенти од цела Југоисточна Европа. Во него ќе можете да се прошетате на 4 ноември 2021 година од 15:00 до 16:00 часот. Со ова компанијата ја спроведува во дејство својата програма за одржлив развој во делот посветен на образованието и активната размена со младата генерација на професионалци кои наскоро ќе и се придружат на работната сила. Водител на вебинарот ќе биде инженер Георги Трончев.

  • 15 october 2021Innovation Hub на Schneider Electric во Пловдив се претвори во сцена за снимање на новиот филм „Враќање 2“

   Компанијата донираше „енергија“ за реализација на првиот дел од хит филмот „Враќање“ и пак го повторува својот пример. Овој пат тимот на Ники Илиев и Башар Рахал беше пречекан во Innovation Hub, лоциран во Пловдив, во паметната фабрика на меѓународниот лидер во дигиталната трансформација на енергетскиот менаџмент и автоматизацијата. „Снимањето траеше еден ден, а просторот за демонстрации стана составен дел од заплетот на филмот“, споделија за BalkanEngeneer.com од Шнајдер Електрик Бугарија.

  • 02 august 2021Schneider го обезбедува бесплатно софтверот за проектирање на електрични системи НН и СрН EcoStruxure Power Design

   „Софтверот EcoStruxure Power Design е специјално наменет за електрични проектанти. Тој нуди лесно, брзо и безбедно цртање и димензионирање на електрични системи НН и СрН како индивидуално така и разгледувајќи ги како целина во рамките на проектот. Новото решение овозможува дефинирање на различни режими на напојување, резервирање на товарите со дизел генератор и UPS. Тоа овозможува експортирање на еднолиниски кола во формат .dwg и пресметковниот дел во .pdf и .word“, објаснија од Шнајдер Електрик Бугарија.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024Партнерството помеѓу STAMH Group и Movu Robotics – стимул за развојот на логистиката во Југоисточна и Централна Европа

  Стратешкото меѓународно партнерство помеѓу Movu Robotics и STAMH Group обезбедува конкурентна предност на бизнисите во Централна и Југоисточна Европа што овозможува пофлексибилна, скалабилна и прифатлива складова автоматизација. Соработката меѓу водечките компании води до разработката и имплементација на иновативни решенија кои ги оптимизираат оперативните процеси во претпријатија од Романија, Србија, Грција, Хрватска, Бугарија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора. „Автономните работни технологии се концепција на иднината што се случува денес. Со повеќе од 15.000 успешни интеграции, 25 години искуство и системи за складирање кои работат во 23 земји во светот, ние продолжуваме да ја докажуваме нашата ангажираност да интегрираме персонализирани решенија за автоматизација “, коментираа од STAMH Group.

 • 13 june 2024Со нова иницијатива АББ создава професионална „трамболина“ за жените инженери по повод нивниот професионален празник

  Во основата на технолошките иновации се наоѓаат, се разбира, инженерите. Меѓу запчаниците, каблите и електрониката се крие „извор“ на недоволно истражен потенцијал - жените инженери, чиј официјален празник ќе го славиме секоја година на 23. јуни. Затоа тимот на АББ, силен застапник за поддршката на младите таленти, покрена специјална иницијатива по повод Меѓународниот ден на жените во инженерството, наменета да даде хоризонт на гласот и развојот на жените инженери кои се наоѓаат на почетокот на својата кариера. Повеќе за темата за BalkanEngineer.com раскажаа специјалисти од компанијата.

 • 11 june 2024Високоефикасни пумпи на Wilo се интегрирани во паметна грејна визба и иновативен воден систем во Германија

  „Многубројни се проектите со иновативната технолошка опрема на Wilo Group низ целиот свет, а два од нив реализирани во Германија сведочат за повеќестраната примена на пумпните технологии во знакот на глобалната компанија преку неколку љубопитни детали“, раскажаа за BalkanEngineer.com од Wilo. „Паметна грејна визба“ е меѓу новите термини во првиот проект со акцент на ефикасното генерирање и распределба на топлината во зградите. Вториот проект е поврзан со водоснабдувањето на Источна Баварија и неговите позитивни ефекти врз 15 заедници од оваа област.

 • 09 june 2024PC Електро: Трансформаторот на прогорување ATG 2 на Baur е сигурно решение за лоцирање на кабелски дефекти

  Трансформаторот на прогорување ATG 2 на докажаниот производител на опрема за локализирање на кабелски дефекти Baur се користи за намалување на импедансата на местото на кабелскиот дефект во мрежи со низок и среден напон. „Уредот дава можност за конвертирање на дефекти со висок отпор кои се тешки за локализирање, како и повремени дефекти, во оние со низок отпор, кои потоа лесно може да се лоцираат со помош на импулсна рефлектометрија“, информираа за BalkanEngineer.com од докажаната компанија РС Електро, партнер на Baur.

 • 09 june 2024Schneider Electric и Digital Realty го обединуваат својот инженерски потенцијал за зелената иднина на центрите за податоци

  Во момент кога предизвиците за животната средина и одржливиот развој постојано се зголемуваат, партнерствата меѓу водечки компании како што се Schneider Electric и Digital Realty се клучен фактор за создавање на иновативни решенија кои да се справуваат со нив. Еден од чекорите што ги преземаат двете водечки организации е остварувањето на проект за кружна економија во центарот за податоци PAR6 во Париз, што е пример за тоа како соработката и иновациите можат да го променат лицето на индустријата за податоци и да придонесат за позелена иднина.

 • 09 june 2024Вебер Етикетен: Индустриското етикетирање е „клуч“ за зголемување на безбедноста и следливоста на производството

  Добро е познато дека етикетирањето е процес на ставање етикета на производ со цел неговата идентификација за комерцијални или маркетинг цели, како и за зголемување на свесноста на потрошувачите. Сигурноста и безбедноста на технологијата се гарантираат со високите критериуми за етикетирање и идентификација дефинирани од соодветните важечки прописи. Етикетирањето гарантира следливост и интегритет на производите низ целиот синџир на испорака. Индустриско етикетирање е процес на ставање етикета на производ кој се наоѓа во производствените или пакувачките линии на претпријатијата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 12 june 2024Производителот на системи за складирање на енергија IPS инвестира во нова производствена база во близина на Пловдив, Бугарија

  IPS, бугарски производител на целосни системи за складирање на енергија (BESS), најави нова значајна инвестиција во близина на Пловдив, Јужна Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата планира да отвори нова роботизирана производствена база која ќе започне со работа во 2025 година и ќе има годишен капацитет од 1,5 GWh. Со повеќе од 35 години искуство во разработката и производството на технологии за напојувањето со електрична енергија и системи за складирање на енергија, IPS е потврден партнер за клиенти во 59 земји.

 • 07 june 2024Бугарската компанија Eldrive ја започнува изградбата на паркови за полнење автомобили во Бугарија, Романија, Литванија

  Бугарскиот оператор за јавна инфраструктура за полнење Eldrive го најави почетокот на изградбата на неколку големи паркови за полнење на електрични возила на сопствени локации со богат екосистем, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Првиот таков објект веќе се гради во Литванија, во близина на градот Паневежис на автопатот „Виа Балтика“. Првично, паркот во Литванија ќе има 20 точки за полнење, а во втората фаза тие ќе бидат зголемени на 40. Проектот вклучува инфраструктура за полнење на електрични автобуси и камиони, со моќност меѓу 200 и 400 kW DC. Пуштањето во употреба е планирано за крајот на оваа година.

 • 05 june 2024Студентки по технички правци од Северна Македонија учествуваа на првата глобална средба на Global Engineer Girls

  Речиси 250 студентки по технички науки, меѓу кои и 14 од Северна Македонија, се собраа во Истанбул на првата заедничка средба на иницијативата Global Engineer Girls (GEG) организирана од градежниот конгломерат Limak Group, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. На настанот присуствуваа и студентки од Турција, Косово и Саудиска Арабија. Целта на средбата беше вмрежување, споделување на искуство и инспирација од успешни професионалци и инженери. Настанот Global Engineer Girls, со кој претседаваше Ебру Оздемир, претседател на Управниот одбор на Limak Group, имаше за цел да го подобри образованието и вработувањето на жените во полето на STEM.

 • 04 june 2024Инвестициите на кинеската компанија Zijin Mining Group во Србија достигнаа 2,3 милијарди евра

  Кинеската компанија Zijin Mining Group инвестирала 2,5 милијарди долари (2,3 милијарди евра) во своите капацитети за добивање на бакар во Србија во текот на изминатите пет години, што е речиси двојно повеќе од првичните 1,26 милијарди долари ветени во 2018 година, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Износот вклучува и 300 милиони долари инвестирани во подобрување на животната средина преку намалување на емисиите на сулфур диоксид и пречистување на индустриски отпадни води. Во српските операции на Zijin работаат околу 7.500 луѓе, а во блиска иднина се планирани уште проширувања на тимот.

 • 30 may 2024Бугарскиот производител на биоразградлива фолија LAM'ON започна со продажба на своите производи

  По шест години интензивна развојна активност, бугарскиот стартап LAM'ON, создаден од Анѓела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков, веќе ги нуди своите производи на пазарот, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата има за цел да го замени тешко рециклирачкото пакување со биоразградливи алтернативи направени од полилактична киселина добиена од пченка. LAM'ON го започна производството со четири производи: LAM'ON Soft Gloss, PACK'ON' Classic, PACK'ON' Oxygen и PACK'ON' Shrink. LAM'ON Soft Gloss е топол ламинат за хартија и картон. PACK'ON ​​Classic е погоден за пакување на различни производи – од салфетки и овошје до облека и текстил.

 • 28 may 2024Србија и China Energy International потпишаа спогодба за нова рафинерија за нафта во Смедерево

  Владата на Србија потпишала рамковна спогодба со China Energy International Group за изградба на модерна рафинерија за нафта во Смедерево, дознава BalkanEngineer.com од Telegraf.rs. Спогодбата, која е во сила за две години, оцртува распоред за изградба и пуштање во употреба на објектот од приближно четири години по добивањето на потребните градежни дозволи. Проектот претставува инвестиција од речиси 2,4 милијарди евра и се очекува да создаде 700 постојани работни места и индиректно да поддржи дополнителни 2.400 работни места.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024Инвестиција од 300 милиони евра на UMB Group ја соживува фабриката за челик Otelu Rosu во Романија

  Романија има намера да ја рестартира работата на фабриката за челик Otelu Rosu, сместена во западниот округ Караш Северин, која е неактивна од 2013 година, благодарение на значителна инвестиција од UMB Group. Ова го дозна BalkanEnigneer.com од gmk.center.com. Пуштањето во употреба на фабриката ќе отвори и повеќе од 600 работни места. Фабриката за челик Otelu Rosu, опремена со електролачна печка од 100 тони, последен пат модернизирана во 2011 година, неколку пати ја менуваше сопственоста.

 • 11 june 2024Албанија објави тендер за изградба на осум нови станици на железничката пруга Тирана - Драч

  Државниот железнички оператор на Албанија распиша тендер за изградбата на осум нови станици долж 34-километарската железничка пруга што го поврзува главниот град Тирана со пристанишниот град Драч, дозна BalkanEngineer.com од Gmk.center.en. Инвестицијата е дел од поголем проект за обновување на моментално неактивната железничка пруга по должина на постојната траса со буџет од 92,1 милиони евра. Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) објави дека ќе може да се поднесуваат понуди преку нејзиниот портал за јавни набавки до 9 јули.

 • 10 june 2024Германската PWO Group ја започна изградбата на нова фабрика за метални компоненти во Чачак, Србија

  Германскиот производител на метални компоненти PWO Group официјално започна со изградба на нов инженеринг и производствен капацитет во град Чачак, Централна Србија, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Објектот ќе формира технолошки кластер со компанијата за алати, стекната од PWO Group во 2023 година. Фабриката во Чачак, која ќе се наоѓа на парцела од 100.000 квадратни метри ќе биде десеттата локација на PWO Group во светот. Планирана да започне со производство до крајот на 2025 година, новата фабрика има за цел да произведува и им испорачува модерни компоненти и системи на клиентите.

 • 06 june 2024Во Албанија, приватните и електрани и тие на концесија го зголемија своето производство за 7,8 отсто

  Според извештајот на Националниот статистички институт на Албанија (INSTAT), приватните електрани и централите кои работат под концесија во Албанија го зголемиле своето производство во првиот квартал од 2024 година за 7,8%, достигнувајќи 1.246 GWh во споредба со 1.156 GWh во претходната година. Оваа информација BalkanEngineer.com ја дозна од БТА. За истиот период, државните хидроцентрали во Албанија произвеле 1.162 GWh електрична енергија, што е пад од 28,1% во споредба со 1.614 GWh во првите три месеци од претходната година.

 • 04 june 2024Производителот на текстилни машини Karl Mayer ќе инвестира 500 милиони евра во нови капацитети во Романија

  Германскиот производител на текстилни машини Karl Mayer е подготвен да инвестира 500 милиони евра во изградбата на две фабрики и центар за техничка поддршка во северозападниот романски округ Марамуреш, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Стратешкиот потег има за цел проширување на глобалните операции на компанијата и подобрување на нејзините производствени можности. Првата фаза од проектот вклучува преместување на единицата за производство на игли за шиење на Karl Mayer од Азија во градот Баја Маре, Романија. Објектот ќе биде сместен на поранешната индустриска локација на IMMUM. Компанијата веќе обезбедила производствена хала и наскоро планира да започне со изградбата.

 • 31 may 2024Amazon Games отвора ново студио за разработкај на игри во Букурешт, Романија

  Amazon Games официјално отвори ново студио за разработка на игри во Букурешт, со што означи значително проширување на глобалниот отпечаток на компанијата, дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Новото студио ќе го раководи Кристијан Пана, поранешен извршен директор на Ubisoft Букурешт. Новото студио во Букурешт ќе им се придружи на постојните тимови за разработка на Amazon Games, сместени во Оринџ Каунти, Монтреал, Сан Диего и Сиетл. Стратешкото поминување кон Европа е во согласност со амбициозните планови на компанијата да го прошири своето портфолио и да го искористи растечкиот талент за разработка на игри во регионот.

Види ги сите »