Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ

Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ

http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/

Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ е дел од меѓународниот концерн Liebherr. Фирмата му припаѓа на насокатаза бела техника, што е лидер во секторот. Од своето основање во 2000 година Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ инвестира над 220 000 000 лева во своите производствени и логистички површини, во континуирана модернизација и проширување, во развој и зголемување на квалификациите на персоналот.

 

Супериорниот квалитет и дизајнот на нашите производи постојано се потврдуваат од независни институции. Досега фирмата е одликувана 3 пати со наградата „Инвеститор на годината“, а во рамките на наградите Plus X Awards компанијата постојано е избирана за „Специјализирана трговска марка“.

 

Во фабриката на Либхер до Пловдив работат повеќе од 1900 соработници. Производството опфаќа широк спектар на фрижидери и замрзнувачи со квалитет на светско ниво, за кои има пазари и клиенти.

 

Контакти

Адреса: Бугарија, Радиново, област Пловдив, индустриска зона Марица

Телефон: +359 32 615 414

Е-mail: lhm_jobs@liebherr.com 

Огласи за работа од Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ

Материјали за Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
  • 24 january 2023Либхер-Хаусгерете Марица: Liebherr ви олеснува со нов сајт за делови, а ние продолжуваме да го развиваме тимот

   Во денешно време, еден од докажаните методи за олеснување на врската помеѓу одредена компанија и нејзините клиенти е онлајн купувањето. Со кликнување на едно копче, корисниците ја имаат можноста лесно и брзо да купат сè што им треба. Токму поради оваа причина Liebherr Hausgearete лансираше онлајн продавница за делови и додатоци. А што раскажаа од производственото друштво на компанијата - Либхер-Хаусгерете Марица, прочитајте во следните редови.

  • 11 october 2022Обуката во центарот за обука на Либхер-Хаусгерете Марица е предуслов за подобра професионална реализација

   Производствените процеси во секоја компанија се одликуваат со одредени специфики според индустрискиот правец во кој се развива. Во процесот на привлекување нови вработени често е потребно тие да поминуваат низ фаза на обука и запознавање со конкретните барања и методи на работа во соодветната компанија. Така, се гарантираат нивните знаења и вештини и се зголемува нивната производствена ефикасност. окму во оваа насока работи и центарот за обука и подготовка на технички специјалисти, создаден во Радиново, Пловдив, од страна на Либхер-Хаусгерете Марица.

  • 31 august 2022Инж. Јанева од Либхер-Транспортејшн Системс: Жените се настојчиви и упорни

   Почитувани читатели, ја продолжуваме иницијативата посветена на 23 јуни - Меѓународниот ден на жените во инженерството, при што ве среќаваме со инж. Јанева од Либхер- Транспортејшн Системс Марица ДООЕЛ - компанија што е специјализирана за производство на системи за греење, вентилација и климатизација, како и компоненти за железничката индустрија, член на големото семејство на концернот Liebherr, во одделот Aerospace and Transportation Systems. Инж. Јанева ја сака својата професија, бидејќи таа и дава можност да научи нешто различно секој ден.

  • 02 august 2022Либхер-Хаусгерете Марица: „Освен температурата, светлината е исто така одлучувачки фактор за квалитетот на виното“

   Во статијата „Дали знаеме како да го чуваме виното за да ја „откриеме вистината“ во него? Погледнете ги советите на Либхер-Хаусгерете Марица“. Ви кажавме како на квалитетот и долгото траење на виното влијае температурата и на кои степени е најдобро да се чува шише вино за да се сочува подолго време. Денеска ја продолжуваме темата, при што овој пат ќе обрнеме поспецијално внимание на светлината како фактор кој исто така влијае на тоа, колку долго ќе трае виното во шишето кое внимателно сме го оставиле на чување.

  • 31 march 2022Пет основни функционални карактеристики ги прават апаратите на Liebherr лидери во одржливост и ефикасност

   Откако се фокусиравме на иновативните решенија на Liebherr, презентирајќи ги функционалностите на апаратите за вградување Monolith, денес ќе дознаеме што ги прави фрижидерите и замрзнувачите на Liebherr лидери во ефикасност и одржливост. „За тоа придонесуваат на пример интелигентните сензори, кои постојано го прилагодуваат капацитетот за ладење според моменталната употреба. Така, фрижидерите и замрзнувачите ја користат својата целосна резерва на моќност само кога е потребно“, објаснија од Либхер-Хаусгерете Марица.

  • 25 march 2022Monolith на Liebherr дефинира нови стандарди во кујната. Еве како можете да станете дел од создавањето на иновации

   Кога постои 60 годишно лидерство во производството и развојот на апарати за домаќинство, тоа неминовно вклучува континуирано ажурирање на решенијата за актуелните потреби на потрошувачите. Токму тоа во својата работа го докажуваат германските инженери од секторот за апарати за домаќинство на германскиот концерн Liebherr со новите апарати за вградување Monolith. Бидејќи за нив е важен фактот дека дефинира нови стандарди во кујната, ќе дознаеме од бугарските специјалисти од Либхер-Хаусгерете Марица.

  • 15 march 2022Liebherr-Hausgeräte и истражувачи од Улм ги здружуваат силите во проект за усовршување на паметните фрижидери

   Глобален тим од соработници од секторот за апарати за домаќинство Liebherr-Hausgeräte развива партнерство со научната заедница во град Улм, Германија, за прашања поврзани со дигиталната иднина. Нивната заедничка работа се фокусира на концептот на Интернет на нештата, облачните решенија, науката за податоци и мобилните апликации. Учество во визионерската соработка имаат уште локалните универзитети и колеџи, како и Трансферен центар за дигитализација, анализа и наука за податоци во Улм.

  • 08 march 2022По втор последователен пат, Либхер-Хаусгерете Марица произведува 1 милион апарати во рамките на една година

   По втор последователен пат, Либхер-Хаусгерете Марица произведува 1 милион апарати во рамките на една година. „Во 2000 година започнавме со обем на производство од 14.000 апарати годишно. Во декември 2020 година, за прв пат во нашата историја, стигнавме до милионитиот апарат, а оваа година го надминавме овој рекорд уште во ноември“, соопштија за BalkanEngineer.com од бугарската производствена компанија на германскиот концерн Liebherr.

  • 26 january 2022Палета на практики и работа на нови проекти претстави Либхер-Хаусгерете Марица во рамките на Студио „Кариери 2021“

   Во рамките на виртуелното Студио „Кариери 2021“ Техничкиот универзитет - Софија (ТУ - Софија) повторно организира средба на студенти по инженерство со нивните идни работодавци од 27 водечки компании во Бугарија. Настанот се одржа на 25 ноември годинава, а меѓу производителите кои учествуваа беше и Либхер-Хаусгерете Марица. Повеќе за изборот на кадар и програмите за студенти на бугарската компанија на светскиот концерн Liebherr, специјализирана за производство на апарати за ладење, ќе ви раскажеме во следните редови.

  • 19 november 2021Liebherr-Hausgeräte ги најавува своите иновации. Станете дел од мотивираниот тим на компанијата

   Одделот за апарати за домаќинство на Liebherr – Liebherr-Hausgeräte, уште еднаш ги возбуди своите клиенти со иновативни решенија. Ова се случи од 18 до 23 септември оваа година во саемскиот салон Architekturwerkstatt 2021 година во германскиот град Лене. На површина од над 300 метри квадратни беа презентирани иновативните производи на одделот за 2022 година. Детали за учеството на Liebherr-Hausgeräte дознавме од тимот на бугарската производствена компанија Либхер-Хаусгерете Марица.

  • 22 october 2021Liebherr-Hausgeräte со втора последователна награда од EcoVadis за посветеноста кон животната средина

   „Меѓународната агенција за проценка на одржливоста на деловните организации EcoVadis му додели сребрен медал на Liebherr-Hausgeräte Lienz. Ова е втора слична награда за базата на меѓународниот концерн во австрискиот град Лиенц, која ја наградува посветеноста на Liebherr во областа на животната средина, етиката, работната сила и човековите права, како и одржливите јавни набавки“, соопштија за BalkanEnginer.com од бугарската компанија Либхер- Хаусгерете Марица.

  • 28 september 2021Тимски и спортски дух ќе го освојат Либхер-Хаусгерете Марица во рамките на Liebherr Business Run Plovdiv

   На 3 октомври годинава територијата околу фабриката на Либхер-Хаусгерете Марица во близина на Пловдив ќе се претвори во арена на натпреварувачки дух и емоции. Причината за ова е третото издание на најголемата корпоративна штафета и тим билдинг во Јужна Бугарија - Liebherr Business Run Plovdiv. Настанот е со добротворни цели, а 30% од таксите за учество организаторите ги донираат за различна локална кауза секоја година. Корисник во 2021 година е фондација „За Нашите Деца“.

  • 13 august 2021Уредите на Liebherr за чување на фармацевтски и лабораториски производи поставуваат стандарди за ефикасност

   Глобалниот тим на секторот за апарати за домаќинство на Liebherr-Appliance ја докажува својата експертиза веќе 67 години, за што сведочи и сигурноста на производите што ги создава. Секторот има долгогодишно искуство и во развој и производство на уреди со примена во областа на науката и здравството. Во такви примени од суштинско значење е правилното и долгорочно складирање на материјалите. На пример, вакцините брзо стануваат неупотребливи ако не се чуваат под условите наведени од производителот.

  • 02 july 2021Раст на продажбата и деби на иновации за ладење и замрзнување во извештајот на Liebherr за 2020 година

   Во изминатата 2020 година, одделот за апарати за домаќинство на Liebherr, кој глобалниот производител успешно го развиваше во Бугарија повеќе од 20 години преку производствената компанија „Либхер-Хаусгерете Марица“, имаше повеќе причини за гордост. Резултатите од неговиот развој во финансиски аспект и достигнувањата во однос на инвестициите и новите производи ги објави Liebherr во својот Годишен извештај. Повеќе за нив ќе Ви раскажеме во денешниот материјал.

  • 11 june 2021Од што има потреба паметната кујна? Погледнете ја понудата на Liebherr и можностите за кариера во Бугарија

   Денес, кога поголемиот дел од времето го поминуваме дома, многумина од нас ја претворија својата кујна во еден вид лабораторија, каде што го провоцираат и развиваат својот кулинарски талент или едноставно уживаат во омилените јадења. Без оглед во која од двете групи спаѓаме, не можеме да ја игнорираме важноста на свежите прехранбени производи. И ова е токму она што го гарантираат решенијата на етаблираниот германски производител на техника за ладење Liebherr.

  • 26 february 2021Либхер-Хаусгерете Марица произведе рекордни 1 милион апарати

   Со нов рекорд во производството на ладилници и замрзнувачи заврши .јубилејната 2020 година за Либхер-Хаусгерете Марица. Минатата година бугарската компанија, која прослави 20-годишен јубилеј, го регистрираше својот еден милион производ за годинава. Прогнозите на Либхер-Хаусгерете Марица за годишно производство од 844,000 единици беа побиени кога, како резултат на зголемената побарувачка, на 19 декември 2020 година, излегува од производство милионитиот фрижидер со замрзнувач со импресивен дизајн на британска телефонска говорница од ограничената серија London Calling.

  • 21 november 2019Либхер-Хаусгерете Марица (Бугарија): „Откријте го вашиот потенцијал кај нас“

   „Работните места за кои во моментов бараме нови пополнувања се во областите машиноградба, индустриски менаџмент, термотехника. Во фабриката, исто така, имаме нова единица за развојна активност во областа на електрониката во нашите производи. Во неа работат специјалисти кои се занимаваат со вградени системи, тестирања на софтвер, кориснички интерфејси и системски инженери“, споделија пред тимот на BalkanEngineer.com од подружницата на докажаниот германски концерн Liebherr.

  • 04 september 2019Маријана Пичурова од Либхер-Хаусгерете Марица: „Довербата е клучот за стимулативно работно опкружување“

   За секоја компанија во развој вработените се нејзиниот највреден капитал. Обезбедувањето поволни услови за работа е еден од клучните елементи на добра корпоративна култура. Но што е потребно за да може еден работодавец да изгради доверба кај своите вработени и тие да бидат задоволни од својата работа? Која е успешната формула на Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ за создавање на оптимално работно опкружување, ни раскажа г-ѓа Маријана Пичурува, раководител на смена во компанијата.

  • 22 july 2019Погледнете како му поминува еден работен ден на Георги Жеков, инженер-технолог во Либхер-Хаусгерете Марица

   Ако мислите дека секојдневниот живот на инженерите е досаден и „сув“, ние во BalkanEngineer.com сме подготвени да Ве побиеме. Работниот ден на инженерите воопшто, ама воопшто не е лишен од возбуда и инспирација. Ние ви даваме уште еден доказ за ова – имено, инженер Георги Жеков од Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ, чија млада возраст и сè уште скромен работен стаж не се препрека тој да наоѓа задоволство во професијата што ја избрал. Да погледнеме зошто ...

  • 31 may 2019Дигиталниот свет на Liebherr, или како млади специјалисти разработуваат „паметни“ фрижидери

   Дигитализацијата и тенденциите за поголема поврзаност на апаратите во домаќинството бараат кардинална промена во самите производствени компании. Препознавајќи го овој факт, Liebher-Hausgerate Марица ДООЕЛ ги фокусира своите напори кон поактивен развој на развојната дејност преку средствата на информатичките технологии. „Нашето име веќе се поврзува и со можност за реализација во ИТ сферата“.....,“ соопштија за BalkanEngineer.com од бугарската подружница на меѓународниот концерн Liebherr.

  • 08 april 2019Либхер-Хаусгерете Марица со престижни признанија за дизајн. Бидете дел од тајната на тимот на успехот

   Бугарското друштво Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ, дел од меѓународниот концерн Liebherr и лидер во секторот за бела техника, уште еднаш докажа дека нуди висококвалитетни и современи како дизајн производи. По тридневна сесија во Хамбург, Германија, жири од 67 члена ги одреди победниците на конкурсот за дизајн IF Design Award за 2019 година. Либхер-Хаусгерете Марица доби престижно признание не за една, а за цели две свои разработки.

  • 19 march 2019Либхер-Хаусгерете Марица „запали“ интерес кон техниката во срцата на учениците од Бугарија

   Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ, подружница на меѓународниот концерн Liebherr во Бугарија, ги отвори вратите на својата фабрика за учениците од 6-то и 7-мо одделение во основното училиште „Васил Петлешков“ во град Пловдив. Компанијата, чија производна активност е концентрирана во областа на белата техника, им покажа на љубопитните и ученољубиви деца како се изработуваат некои од техничките производи кои ги произведува, информираа за BalkanEngineer.com од друштвото.

  • 15 february 2019Либхер-Хаусгерете Марица бара нови пополнувања за нејзиниот тим во Бугарија

   Либхер-Хаусгерете Марица ДООЕЛ е бугарско друштво, дел од меѓународниот технолошки концерн Liebherr, што произведува широк спектар на професионални и куќна ладилна техника. Како лидер во својот сегмент, Либхер постојано се развива и покрај зголемување на производствениот капацитет, фирмата се стреми и кон сериозен развој. Во овој поглед, неодамна место во компанијата можат да најдат како традиционално најбараните специјалисти по машиноградба и градба на опрема.

 • 1
 • 2
 • 3

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 30 september 2023Инж. Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа: Ние сме катализатор во процесот на постигнување на почиста вода во индустријата

  Умешноста да се идентификува вистинскиот партнер кој ги има истите цели би го катапултирала секој потфат силно напред. И кога станува збор за општествено значаен проблем како што е управувањето со водите, довербата и партнерството меѓу различните страни во процесот е фактор што не може да се заобиколи. Токму на оваа тема разговаравме со инж. Добромир Симидчиев, управител на Хидролиа - давател на комплексни услуги за управување и работа на индустриски водоводни и канализациски системи. Која е улогата на контролните институции и кои се најновите трендови во пречистувањето на отпадните води, погледнете во следните редови.

 • 30 september 2023KMT Сервиз: Неинвазивните ултразвучни мерачи на проток на Flexim сигурно и прецизно го мерат протокот дури и во системи

  Во примени кои користат бетонски цевки, мерењето на протокот е предизвик, но не и невозможна задача. За да се реши тоа, на помош доаѓа технологијата на ултразвук и поточно ултразвучните неинвазивни мерачи на проток од Flexim – потврден производител на мерни уреди и опрема за вода, гас, пареа и други флуиди за индустријата и цивилната инфраструктура. Производите на германската компанија се дел од портфолиото на бугарската трговска компанија КМТ Сервиз, од која раскажаа повеќе за спецификите при мерењето на протокот во бетонски цевки.

 • 28 september 2023Нов енергетски концепт е вграден во проектот за мрежа за пренос на топлина во базата на Wilo Group во град Хоф, Германија

  „Идејата за енергетска одржливост и значително намалување на емисиите на јаглерод е во основата на изградбата на локалната мрежа за пренос на топлина во базата на Wilo Group во град Хоф, Германија. Концернот категорично ги изјави своите стратешки цели и е доследен во своите намери за постигнување на јаглеродна неутралност на сите негови објекти низ светот до 2025 година“, коментираа за BalkanEngineer од Wilo Претставништво Скопје - локалното претставништво на мултинационалниот производител на одржливи решенија во областа на пумпните решенија за греење, климатизација, водоснабдување, отпадни и одводни инсталации.

 • 28 september 2023Мултиинженеринг со коментар за предности, функции и примената на индустриските транспортери разработени од тимот на компанијатa

  Индустриските транспортери претставуваат техничко решение од кое имаат потреба современите производствени системи за постигнување на ефикасно и без проблеми пренесување на суровини и производи во рамките на производствениот процес. Во духот на иновативните решенија и индивидуалниот пристап кон своите клиенти, водечката компанија во сферата на инженеринг решенија за прехранбената и лесната индустрија, Мултиинженеринг, ја претставува суштината и функционалноста на индустриските транспортери. Видете го коментарот од тимот на компанијата.

 • 26 september 2023Инженеринг ЕАД: Нашиот тим во успешното спроведување на електричните монтажни и градежни активности на КЕЦ Стамболијски

  Инженеринг ЕАД е инженеринг компанија специјализирана за изведување на проекти поврзани со дистрибуција на електрична енергија, пренос на електрична енергија, индустриска автоматизација и контрола. Тимот на компанијата е составен од искусни специјалисти во проектно – конструкторската и инженеринг активност одговорни за успешната изградба, пуштање во употреба и одржување на индустриски постројки и трговски објекти. Во следните редови ќе ви раскажеме повеќе за еден од успешно реализираните проекти, за кој Инженеринг ЕАД е главен изведувач на електроинсталациите и градежните активности.

 • 23 september 2023По учеството на меѓународниот B2B форум од Smart Energy ги резимираа светските стратегии во развојот на соларната индустрија

  Светскиот саем посветен на соларната индустрија - Intersolar Europe, се одржа во јуни 2023 година во град Минхен, Германија. Под мотото „Поврзување на соларниот бизнис“ во фокусот на овогодинешното издание беа начините на кои може да се реализира 24/7 снабдување со обновлива енергија. Меѓународниот настан, кој собра стотици производители, добавувачи, дистрибутери, проектанти и програмери од целиот свет, ја разви темата на четири специјализирани изложби, соодветно: Intersolar Europe, ees Europe, Power2Drive Europe и EM-Power Europe. Специјалистите од Smart Energy беа меѓу излагачите на големиот настан за иновации.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 02 october 2023ТАБ МАК пушти во употреба фотонапонска централа за сопствени потреби во својата база во Пробиштип, Северна Македонија

  Со инвестиција од 6 милиони евра во фотонапонски систем, групацијата ТАВ Словенија, лидер во производството на батерии, ќе произведува 13.256 MWh електрична енергија годишно, што ќе се покриваат околу 25% од потребите на нејзината компанија ТАБ МАК во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од biznisvesti.mk. Пуштањето во употреба на фотонапонската централа беше одбележано со официјална церемонија во фабричкиот комплекс ТАБ МАК во Пробиштип, Северна Македонија, во присуство на Христина Оџаклиеска, заменик министер за животна средина, Драган Анастасов, градоначалник на општина Пробиштип и Грегор Прескер.

 • 30 september 2023Во Албанија ќе се одржи четвртото издание на еден од најважните настани за агробизнисот - AGROTECH Expo

  Од 18 до 20 октомври 2023 година, во Албанија ќе се одржи четвртото издание на меѓународниот саем за земјоделство, сточарство и хортикултура AGROTECH Expo. Настанот е меѓу најважните во гранката за земјата и се организира од Expocity Albania, дозна BalkanEngineer.com од веб-страницата на организаторите. Саемот е познат како важна платформа за бизнис соработка меѓу сите сектори во аграрната индустрија – од земјоделскиот производител, преку испорачувачот до крајниот корисник. Ова е можно благодарение на присуството на етаблирани национални, регионални и меѓународни учесници од секторите.

 • 27 september 2023Компанијата за бизнис услуги EY стартуваше платформа со вештачка интелигенција по инвестиции

  Глобалната организација EY, еден од лидерите во областа на финансиските и административните услуги за бизнисот, стартуваше EY.ai - платформа која ги комбинира човечкото искуство и вештачката интелигенција (AI). На овој начин, компанијата има за цел да им помогне на своите клиенти во процесот на дигитална трансформација на нивните бизниси преку вештачка интелигенција. Ова го соопштуваат од компанијата на EY во Романија. EY.ai користи водечки технолошки платформи на EY и богатото искуство на тимот на компанијата во стратешкото планирање, трансакциите.

 • 25 september 2023Започнува проект за изградба на фармацевтска фабрика и туристички објект во близина на Созопол, Бугарија

  Општина Созопол, Бугарија, најави започнување на голем инвестициски проект во село Зидарово, кој вклучува фармацевтска фабрика, стопански комплекс и туристички објект, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Вредноста на инвестицијата се проценува на 40 милиони лева и се смета за одлична можност за развој на регионот. Проектот наречен „Ведра Ленд“ е резултат на соработката меѓу фармацевтската компанија Ведра Интернешинал и производителот Тера Фармасјутикал. Таа има за цел да ги комбинира традициите на планината Странџа со современите технологии со цел охрабрување на здрав начин на живот поддржан од природни лековити својства.

 • 21 september 2023Orange Romania Group и Engie Romania потпишаа долгорочна виртуелна спогодба за купување на обновлива енергија

  Групацијата Orange Romania, еден од најголемите снабдувачи на широкопојасен интернет и мобилни услуги, го потпиша својот прв договор за vPPA (виртуелна спогодба за купување на енергија) со Engie Romania, главен енергетски снабдувач во земјата, кој се состои од виртуелно купување на долгорочна обновлива енергија, дозна BalkanEngineer.com од Thediplomat.ro. Преку 6-годишната спогодба, Orange Romania ќе покрие 30 GWh од своите годишни потреби за електрична енергија со зелена енергија од соларни технологии. Со потпишувањето на vPPA, Orange и Engie Романија ќе бидат партнери во заедничкиот проект кој ги поддржува компаниите на Orange во Романија.

 • 20 september 2023Албанија ќе инвестира 8,2 милиони евра во поправка на канализациониот систем на Драч

  Владата на Албанија објави дека префрлила 892,5 милиони албански леки (околу 8,2 милиони евра) на општина Драч за финансирање на трошоците за проект за рехабилитација на канализациониот систем на крајбрежниот град. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Проектот вклучува активности за обновување на инфраструктурата на одводната мрежа во реонот на Порто Романо и системот за дождовница во урбаните реони. Инфраструктурата на Драч претрпе значителни штети во земјотресот со јачина од 6,4 степени според Рихтер во ноември 2019 година, што го прави реновирањето на мрежата уште поимперативно. Во 2021 година, владата рече дека ќе одвои вкупно 2 милијарди...

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 03 october 2023Philip Morris International инвестира 130 милиони долари во својата фабрика во Отопени, Романија

  Philip Morris International (PMI), светски лидер во тутунската индустрија, најави дека ќе инвестира дополнителни 130 милиони долари во својата фабрика во романскиот град Отопени. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Со оваа инвестиција вкупниот капитал што американската компанија го вложила во својот романски производствен центар ќе надмине 700 милиони долари. Фабриката во Отопени се занима со производство на цигари без чад под брендот Heets, кој е дел од електронскиот систем iQOS на компанијата. Од 2017 година, PMI целосно се фокусира на овој вид на производи со цел да ја намали употребата на традиционалните цигари.

 • 28 september 2023Hisense отвора трета фабрика за ладилници во Валево, Србија

  Hisense Europe, дел од кинеската Hisense Group - еден од најголемите производители на апарати за домаќинство и електроника, соопшти дека ја отвори третата фабрика во српскиот град Валево, во која инвестираше 45 милиони евра. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Serbianmonitor.com. Во новата фабрика во Валево, Hisense Europe ќе произведува фрижидери side-by-side под брендовите Hisense, Gorenje и Asko, главно за извоз на европските пазари. Компанијата во следните три години во Валево ќе вработи 1.020 работници, а капацитетот на фабриката ќе биде 750.000 апарати годишно. Со ова, вкупното производство на трите фабрики на Hisense Europe во Валево се очекува да достигне 1,7 милиони апарати годишно до 2025 година.

 • 26 september 2023Компанијата од Северна Македонија ATS Group учествуваше на престижниот саем за одбранбена индустрија во Лондон

  Компанијата ATS Group од Северна Македонија беше еден од главните изложувачи на DSEI 2023, најзначајниот трговски саем на одбранбената индустрија, кој се одржа во Лондон и на кој присуствуваа повеќе од 50.000 луѓе кои можеа да видат повеќе од 400 борбени возила и воздухоплови како и бродови на воената морнарица на река Темза. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. DSEI London е поддржан од Министерството за одбрана на Велика Британија и обединува производители, владини делегации од над 100 земји, експерти, истражувачи, инвеститори.

 • 22 september 2023Винаријата Тиквеш инвестира во зголемување на својот капацитет за прием и преработка на грозје

  Винарската визба Тиквеш (Северна Македонија) инвестираше 4 милиони евра во изградба на нова база и набавка на модерна опрема за прием и преработка на грозје, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. На овој начин компанијата ја потврдува својата долгорочна определба и стратегија за континуирани инвестиции во понатамошен одржлив развој и имплементација на ESG стандардите. Новата база и опремата монтирана во неа ќе му овозможат на Тиквеш да го зголеми вкупниот капацитет за прием и примарна преработка на грозјето за време на бербата за дополнителни 1,25 милиони килограми.

 • 19 september 2023Турскиот производител на лабораториски дијаманти Appsilon Enterprise разгледува можности за инвестиции во Бугарија

  Турската компанија Appsilon Enterprise, специјализирана за производство на лабораториски дијаманти, ја разгледува можноста за инвестиции во Бугарија, информира BalkanEngineer.com од Economic.bg. Успешната реализација на проектот би можела да создаде околу 100 нови работни места, а како потенцијална локација за производството се размислува Пловдив, но и уште неколку локации. Appsilon Enterprise е турски технолошки стартап основан на почетокот на 2017 година со цел производство на дијаманти во лабораториски услови. Освен за изработка на накит, тие се користат и во високотехнолошкиот сектор за создавање на чипови.

 • 14 september 2023Zijin Mining Group Co. планира нови инвестиции во српскиот рудник за бакар Чукару Пеки

  Кинеската Zijin Mining Group Co. разработува планови за проширување на својот рудник за бакар во источна Србија поради побарувачката за метал кој се смета за витален за глобалната енергетска транзиција. Ова го дозна BalkanEngineer.com од bnnbloomberg.ca. Компанијата го отвори својот рудник за бакар и злато Чукару Пеки пред речиси две години со инвестиција од 678 милиони американски долари, што и овозможи да достигне наоѓалишта на длабочина неколку стотици метри. Денес, компанијата сака да издупчи речиси 2 километри за да го искористи максимумот од активите. Чукару Пеки се наоѓа во град Бор, каде што повеќе од еден век се ископува бакар, злато и сребро.

Види ги сите »