Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

ФАНУК Бугарија ДООЕЛ

ФАНУК Бугарија ДООЕЛ

www.fanuc.eu/bg/bg

ФАНУК Бугарија ДООЕЛ е подружница на FANUC Europe Corp, дел од структурата на јапонскиот лидер во областа на индустриската автоматизација и роботизацијата. Канцеларијата на фирмата во Бугарија е централа на FANUC за Југоисточна Европа и ги опслужува земјите од регионот, вклучително Бугарија, Грција, Македонија, Албанија и Кипар.

 

Компанијата врши продажба и имплементација на индустриски роботи, автоматизација на алатни машини и е водечка во развојот на машините со ЦПУ. Главниот стремеж на фирмата е зголемување на продуктивноста и сигурноста на користените машини.

 

Како признат глобален лидер во областа на автоматизацијата, FANUC обезбедува високо-технолошки производи и услуги кои им помагаат на клиентите да генерираат продукција на најцелисходен и успешен начин.

 

Организацијата јасно ги разбира потребите на индустријата од автоматизација, бидејќи самата таа користи над 2000 роботски системи во сопственото производство. Тоа и овозможува успешно да се развива и разработува иновативни производи, нудејќи им на индустриските претпријатија опрема за поголема продуктивност, прецизност и ефикасност.

Контакти

Централна канцеларија за Југоисточна Европа

Адреса: Бугарија, Софија 1588, бул. „Околоврастен пат“ 467 Логистички центар СТАД

Телефон: 00359 2 49 29 369

E-mail: service.bg@fanuc.eu

Материјали за ФАНУК Бугарија ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
  • 04 march 2021Тони Димитриевски од ЕУРОЕДИЛ: „За нашата компанија машините на FANUC се избор број еден“

   ЕУРОЕДИЛ-ХОЛДИНГ ДООЕЛ е македонска компанија, основана од Управителот и Генерален менаџер Ракип Рамаданоски во 2004 година со седиште во Скудрине, општина Маврово-Ростуше. Во интервјуто, инженер Тони Димитриевски, раководител на алатниот погон ОИТР Алатница во ЕУРОЕДИЛ-ХОЛДИНГ, го споделува своето долгогодишно искуство со машините FANUC и намерите на компанијата да ја обнови опремата со нови модели на јапонскиот технолошки лидер.

  • 07 july 2020CNC системот 30i-B Plus на FANUC поставува нов стандард за интелигентна продуктивност

   FANUC го најави пазарното деби на својата најнова серија на CNC системи 30i-B Plus, која е подобрена во насока на достигнување на голема брзина, исклучително голема прецизност и висококвалитетна обработка. „Новите CNC контроли 30i-B Plus комбинираат во себе напреден интегриран хардвер и над 250 софтверски функции. Тие ги користат најновите технологии за управување со FANUC, преку кои се постигнува максимална ефикасност“, соопштија за BalkanEngineer.com од ФАНУК Бугарија.

  • 12 may 2020ФАНУК Бугарија: FANUC го продолжува рокот за бесплатна пробна употреба на CNC Guide и ROBOGUIDE

   „Во овие тешки времиња со кои се среќава светот, мисијата на компанијата е да ги поддржува своите клиенти во нивните напори за поефикасна работа и зголемување на продуктивноста. Затоа, FANUC го продолжува периодот на бесплатна пробна употреба на CNC Guide и ROBOGUIDE до 30 септември 2020 година, а корисниците можат да ги преземаат и двата софтвери откако ќе се регистрираат на сајтот во порталот MyFANUC“, соопштија од ФАНУК Бугарија за BalkanEngineer.com.

  • 06 april 2020Колаборативниот робот CRX-10iA на FANUC е важен следен чекор кон Smart Factory

   За време на најголемиот трговски саем за роботика iREX во Токио, светскиот лидер во производство на индустриски роботи и решенија за автоматизација FANUC ги презентира своите решенија за фабриката на иднината, како и многу технолошки иновации. „Но, она што привлече најголемо внимание на штандот на FANUC беше најновиот колаборативен робот на компанијата CRX-10iA. Тој е исклучително лесна и ја подигнува соработката на луѓе и роботи на ново, уште повисоко ниво“, коментираа од ФАНУК Бугарија за BalkanEngineer.com.

  • 30 january 2020Инж. Гилиштаров од ФАНУК: Бугарскиот индустријалец е со позитивен став во врска со автоматизацијата

   Четвртата индустриска револуција, носејќи со себе нови технолошки можности, паметни машини и поврзани решенија и услуги, продолжува вешто да си пробива пат и на бугарскиот пазар. Во ексклузивно интервју за Инженер.bg, побаравме одговор на овие прашања од инженер Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија, кој исто така ги коментираше најновите глобални трендови во областа на автоматизацијата и роботизацијата, како и неговите впечатоци од годинашното издание на меѓународниот форум ЕМО.

  • 06 december 2019Инженер В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК Бугарија е наш долгогодишен доверлив партнер. Дел II

   За нас, во BalkanEngineer.com, секогаш е чест кога ќе добиеме можност да го допреме вистинскиот процес на производство, особено ако успешно се реализира во претпријатие кое ги издржа економските и технолошките перипетии на времето. Благодарение на ФАНУК Бугарија, нашиот тим го имаше задоволството да помине цел работен ден во бугарската компанија ИНХОМ-98. Од нејзиниот сопственик и управител, инженер Вањо Палазов, дознавме како се постигнува конкурентно производство.

  • 25 october 2019Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК Бугарија е наш долгогодишен доверлив партнер

   За нас, во BalkanEngineer.com, секогаш е чест кога ќе добиеме можност да го допреме вистинскиот процес на производство, особено ако успешно се реализира во претпријатие кое ги издржа економските и технолошките перипетии на времето. Благодарение на ФАНУК Бугарија, нашиот тим го имаше задоволството да помине цел работен ден во бугарската компанија ИНХОМ-98. Од нејзиниот сопственик и управител, инженер Вањо Палазов, дознавме како се постигнува конкурентно производство.

  • 13 september 2019FANUC – партнер на Првиот меѓународен шампионат по програмирање на роботи

   Светски лидер во индустриската автоматизација и роботизација FANUC и глобалната организација WorldSkills, промовирајќи го развојот на професионалните и техничките вештини и компетенции, се здружија во спроведување на проект за поддршка на млади специјалисти во ревитализацијата на роботите. Оваа година двајцата партнери беа домаќини на меѓународен натпревар за системски интегратори за роботизирани решенија, што се одржа во Казан, Русија, информираа од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 16 august 2019Д-р Јошихару Инаба од FANUC: „Подготвени сме за иднината со дигитална ДНК“

   Д-р Јошихару Инаба е извршен директор на јапонската компанија FANUC. „Неодамна, д-р Инаба му даде интервју на германското списание „ММ MaschinenMarkt“. Неговото појавување во медиумите е исклучително ретко, затоа сакаме да ве запознаеме со неговиот менаџерски поглед за стратегијата на FANUC за зацврстување и проширување на нејзината позиција во услови на глобални компјутерски мрежи, како и какво е значењето на европските пазари за компанијата“, информираа од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 05 june 2019Нови роботи на FANUC им ја олеснуваат работата на луѓето при растоварување на машини

   Јапонската компанија FANUC, водечки производител на интегрирани решенија за индустриска автоматизација, го прошири својот асортиман со два нови роботи: M-20iD/25 за манипулирање и ARC Mate 120iD за заварување. „И двата роботи се карактеризираат со високи брзини на оските и голем работен опсег во споредба со нивните претходници. Нивната стандардна опрема вклучува нов контролер R-30iB Plus“, соопштија за BalkanEngineer.com од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 16 april 2019Инж. Тодор Буров: За Магна Пауартрејн користењето на сервис од ФАНУК Бугарија значи помалку проблеми

   Што се случува кога ќе се расипе машина во фабрика на меѓународен производител на автомобилски компоненти? Која е улогата на сервисниот инженер и колку неговата работа влијае врз целокупниот производствен процес? Коментар на оваа тема пред BalkanEngineer.com направи инж. Тодор Буров, раководител на оддел „Одржување“ во Магна Пауартрејн Пловдив. А зошто сервисните инженери од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ се префериран избор дознавме директно „од кујната“.

  • 22 march 2019Инж. Тодор Буров од МАГНА Пауартрејн: Машини Robodrill D21LiA5 на FANUC гарантираат прецизност

   Кои се тајните на ефикасното работење во одделот за техничко одржување во фабрика на меѓународно признат производител? Што се крие зад квалитетната опрема и високата продуктивност? Одговор на овие прашања за BalkanEngineer.com даде инженер Тодор Буров, раководител на оддел „Одржување“ во Магна Пауартрејн Пловдив. Од 2012 година во фабриката се користат три машини Robodrill D21LiA5 машини од светски докажаниот производител FANUC.

  • 19 february 2019Извршниот директор на FANUC Europe: „Источна Европа напредува со брзо темпо во индустриската автоматизација“

   FANUC е еден од светските „мотори“ во областа на индустриската автоматизација. Компанијата има инсталирано повеќе од 550 000 роботи, 4 милиони CNC контролери и 19 милиони серво мотори во речиси секоја точка од Земјината топка. „Нивото на индустриска автоматизација сè уште не е исто во различните европски земји. Но земјите од Источна Европа се се поблиску до технолошкото ниво на Западот, а највпечатливиот тренд е навлегувањето на колаборативните роботи во производствените процеси“, информираа за BalkanEngineer.com од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 14 november 2018Дајте и нов живот на оштетената и стара опрема во сервисниот центар на FANUC во Луксембург

   Глобалната сервисна мрежа на компанијата покрива 263 сервисни центри во 108 земји ширум светот. „Главната и најголема база за поправка во Европа се наоѓа во Луксембург, обезбедувајќи првокласна услуга и незаменливото искуство на FANUC во поправките. Модерниот сервис во Луксембург обезбедува оптимални можности за продолжување на животниот век на вашата машина, благодарение на искуството, дијагностичките алатки и 100% оригинални делови од производителот“, објавија од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 04 september 2018FANUC го објави пазарното деби на нов колаборативен робот CR-15iA за време на Automatica во Минхен

   Лидерот во индустриската автоматизација FANUC постојано ја проширува својата палета на колаборативни роботи за заедничка работа меѓу човек и машина. На саемот Automatica во Минхен во јуни оваа година, компанијата претстави за прв пат робот CR-15iA со носивост 15 килограми. „Петтиот модел во серијата колаборативни роботи ја пополнува празнината меѓу помалите модели CR-4iA/CR-7iA и големиот CR-35iA“, соопштија за BalkanEngineer.com од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 03 july 2018Инж. Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија: „Сервисната услуга е камен - темелник во нашата активност“

   Во ера во која роботите имаат се поголема улога во индустриското производство, а и во нашиот секојдневен живот, ќе ви понудиме разговор со лицето кај нас на компанијата - лидер во индустриската роботизација во светот. Инж. Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија ДООЕЛ, ги коментира трендовите во производство на роботи и местото на FANUC во бугарската индустриска историја и сегашност. Во следните редови ќе дознаете повеќе за тоа како се прават индустриски роботи во Јапонија.

  • 18 may 2018Новиот робот со 7 оски на FANUC R1000iA ги оптимизира операциите во автомобилската индустрија

   Автомобилската индустрија е бизнис со мала маржа и голем волумен, тесно поврзана со продуктивноста и затоа е природно опкружување за индустриските роботи. „За време на саемот Fabtech 2017 беше прикажан роботот R1000iA, кој го заварува страничниот панел на нелакирана автомобилска каросерија за масовно производство. Ова е новиот робот со 7 оски на FANUC, кој е наменет да ги замени роботите со 6 оски или портални роботи“, коментираа за BalkanEngineer.com од ФАНУК Бугарија ДООЕЛ.

  • 20 april 2018FANUC одбележа 37 години присуство во Бугарија со коктел за време на MachTech & Innotech 2018

   37-години присуство во Бугарија прослави ФАНУК Бугарија ДООЕЛ во рамките на овогодинешното учество на меѓународниот специјализиран саем MachTech & Innotech, што се одржа од 26 до 29 март во Софија. Друштвото е подружница на светскиот лидер во роботизацијата FANUC и ја прослави годишнината од отворањето на својата канцеларија во Бугарија со стилски коктел, презентација на првото корпоративно видео за проект на компанијата што е реализиран во земјата, и импресивна реализација во изложбена сала 4 на Интер Експо Центар (ИЕЦ) во главниот град.

  • 20 february 2018Нов исклучително компактен робот со универзална намена M-10iD/12 од FANUC

   Јапонската компанија FANUC, светски лидер во производството на индустриски роботи, ја претставува следната генерација на докажаната серија на роботи M-10iA. „Новиот модел M-10iD/12 е првиот од новата серија M-10iD - наследник на добро познатиот и докажан негов претходник M-10iA/12. Испораките на новиот робот ќе почнат постепено во 2018 година за да им олеснат на потрошувачите да преминат непречено кон оваа нова генерација на роботи“, соопштија за BalkanEngineer.com од Фанук Бугарија ДООЕЛ.

  • 30 october 2017EMO 2017: Fanuc разработи нов робот со високи перформанси со IP67 за работа во влажна средина

   На саемот EMO 2017, што се одржа од 18 до 23 септември во Хановер, Fanuc го презентира својот најнов робот разработен специјално за перење во индустриски услови. „Роботот R-2000iC/210WE е нов модел од серијата R-2000iC, со усовршена механичка конструкција, кој е наменет за автомобилската индустрија, поврзаните со неа добавувачи, Tier 1 и други намени каде што технолошкиот процес вклучува перење“ соопштија за BalkanEngineer.com од Централната канцеларија на Fanuc за Југоисточна Европа.

  • 08 august 2017Линија за асемблирање на LED светилки во фабрика на Окта Лајт е целосно автоматизирана со роботи на Fanuc

   Една од најголемите фабрики на Балканот - онаа на Octa Light, веќе е претворена во вистинско ремек-дело на автоматизацијата, благодарение на имплементираните во него роботи со високи перформанси на светскиот лидер на пазарот Fanuc. Изведувач на проектот е фирмата Трејд Мајстер која по 2 години работа на проектот постигнува забележителни резултати, соопштија за BalkanEngineer.com од Матичната канцеларија за Југоисточна Европа на Fanuc. Компанијата - нарачувач е специјализирана во научно истражување и развој, разработување и производство на LED, LED - модули и компоненти.

  • 06 june 2017Со робот на Fanuc во нова лабораторија ќе се обучуваат студентите од Техничкиот универзитет – Габрово

   Техничкиот универзитет - Габрово, Бугарија, ја отвори својата најнова лабораторија кон катедрата „Автоматизација, информатичка и управувачка техника" (АИУТ), во која студентите ќе можат да се обучуваат на индустриски робот, доставен од јапонскиот пазарен лидер Fanuc. „Сакам да се заблагодарам на довербата која ни покажа ТУ -Габрово. Тој е една од најактивните високообразовни институции во Бугарија, а опремата на лабораторијата е уште еден важен чекор кон зголемување на квалитетот на обуката на идните технички специјалисти“, изјави инж. Христо Гилиштаров од централата на Fanuc за Југоисточна Европа.

  • 10 april 2017Кимекс испорача робот за заварување AM100IC7L-30B на Fanuc во производствената база на Старт Инженеринг

   Робот за заварување модел AM100IC7L-30B, на светскиот лидер во индустриската роботизација Fanuc работи во производствената база на докажаната компанија Старт Инженеринг. Испораката и интеграцијата на роботот се од фирма Кимекс. Од Матичната канцеларија на Fanuc за Југоисточна Европа - Фанук Бугарија раскажаа повеќе пред BalkanEngineer.com за проектот и спецификите на индустрискиот робот.

  • 17 february 2017Уникатни роботи на Fanuc вградени во фабрики на Mauer Locking Systems во Бугарија и Холандија

   Mauer Locking Systems (MLS) е бугарско-германско-холандски конзорциум, специјализиран во секторот на системи за заклучување. За да се зголеми продуктивноста на фабриките во Холандија и соседна Бугарија, фирмата инвестира во оптимизација и модернизација на производствена опрема преку високотехнолошки индустриски роботи Fanuc од инженеринг компанијата Trade Meister. Во производствената база на MLS - Холандија е интегриран 6-оскен робот на Fanuc, а за фабриката на MLS - Бугарија е проектиран и изработен линеарен робот.

  • 20 january 2017Автоматизација во фабрика за автоделови на Delphi во САД со роботи Toploader на Fanuc

   Во индустрија за милијарди долари секундите можат да чинат скапо. Кога водечкиот светски производител на делови за автомобилската индустрија Delphi решава да ја подготви својата фабрика во град Вандалија, САД за идните деловни предизвици, донесена е одлука дека е неопходен целосно автоматизиран систем за вадење на готовите делови од формите за пресување. И решението доаѓа од Fanuc! Како светскиот лидер во автоматизацијата и помага на фабриката на Delphi да ги исполни своите производствени цели, за BalkanEngineer.com раскажуваат од Фанук Бугарија ДООЕЛ.

  • 21 november 2016Fanuc Европа со нов претседател и извршен директор

   Шиниџи Танзава е новиот претседател и главен извршен директор (CEO) на Fanuc Европа - докажан снабдувач на CNC машини, роботи и технологија за индустриска автоматизација, соопштија за BalkanEngineer.com од регионалниот центар за Југоисточна Европа на компанијата. Како претседател и директор, тој презема одговорност за целокупната активност на фирмата на територијата на стариот континент. Господин Шиниџи Танзава поседува долгогодишно искуство во фирмата - за периодот 1992 година - 1995 година тој ја зазема должноста CFO (главен финансиски директор) на Fanuc Europe, а од 2000 до 2008 година тој е CFO на Fanuc Corporation.

  • 13 october 2016Новиот колаборативен робот на Fanuc CR-7iA - рамо до рамо со човекот во разни технолошки задачи

   Во 2016 година, јапонскиот технолошки лидер Fanuc го презентира својот нов колаборативен робот со носивост до 7 kg. „Првиот модел од серијата роботи за заедничка работа со луѓе на Fanuc - CR-35iA кој се нуди на европскиот пазар од 2015 година, веќе е во масовно производство. Новиот колаборативен робот го носи името CR-7iA, а неговата механика одговара на роботи од серијата LR Mate (LR Mate 200iD)“, соопштија за BalkanEngineer.com од регионалниот центар на Фанук за Југоисточна Европа.

  • 16 august 2016Нова серија електрични машини со жица за сечење Robocut алфа-CiB од Fanuc пристигна на европскиот пазар

   Лидерот во областа на индустриската автоматизација и роботски решенија Fanuc Corporation објави деби на нова серија електрични машини со жица за сечење на европскиот пазар, соопштија за BalkanEngineer.com од Фанук Бугарија, канцеларија Македонија. Тоа е серијата FANUC Robocut CiB која ќе ја замени досегашната CiA. Европската премиера на новите електрични машини со жица за сечење CiB ќе биде во септември на саемот AMB во Штутгарт. Новата серија електрични машини со жица за сечење Robocut опфаќа три модели: досега постоечките ROBOCUT C400iB и ROBOCUT C600iB, како и новото засилување Robocut C800iB.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 29 april 2021Теси се вклучи со сопствена програма во живо од Софија во изданија оваа година на саемите ISH Digital и MCE Milano

  Два од најголемите саеми во светот од областа на инсталации во згради, инфраструктура и енергетска ефикасност се одржаа целосно онлајн оваа година, поради состојбата со распространувањето на COVID-19. Сепак, ова не ги направи помалку интересни. ISH Digital 2021 и Mostra Convegno Expocomfort 2021 го привлекоа вниманието на специјалисти од целиот свет со нивните уникатни дигитални програми. Учесник во нив беше и докажаниот бугарски производител на бојлери и апарати за домаќинства Теси.

 • 26 april 2021Системи за дојава на пожар на Телетек Електроникс гарантираат заштита на 125 објекти на банка Пиреос во Грција

  „И покрај сериозната конкуренција од многу етаблирани меѓународни производители на опрема за дојава на пожар, Телетек Електроникс успеа да го добие менаџментот на финансиската институција со своите сигурни и докажани решенија со оптимални технички параметри, гарантна услуга и не на последно место, со сериозни препораки од многуте реализирани од нас проекти“, објаснија од компанијата. Почетокот на проектот беше даден уште во 2019 година и досега тој опфаќа веќе 125 гранки на Пиреос, лоцирани на територијата на Северна Грција.

 • 16 april 2021Дребонзи со наклонети водилки според максималната должина на обработка на РАИС – прецизни и високопродуктивни

  Докажаната бугарска компанија РАИС е специјализирана за производство на машини за сечење и обработка на метали. Таа нуди широк спектар на дребонзи со наклонети водилки, кои можат да бидат избрани според максималниот дијаметар за обработка, максималната должина за обработка (максимален од по Z оската) од типот на водилка. „Развиваме разновидни машини во однос на максималниот од по оската Z. Се стремиме нашите клиенти секогаш да имаат избор и да го добиваат најдоброто што им е потребно", коментираа од РАИС за BalkanEngineer.com.

 • 09 april 2021Филкаб: Ние нудиме производи и целосни решенија за осветлување за отворен простор и за различни згради

  Водечката бугарска трговска, производствена и инженеринг компанија Филкаб има исклучително обемно портфолио на производи, од кои дел се производи за осветлување на станбени, трговски, јавни и индустриски згради, како и решенија за осветлување на улици и паркови. Широкиот асортиман на артикли е поделен на неколку групи на производи - извори на светлина, опрема за стартување и регулирање за осветлување, расветни тела, столбови и испусти за осветлување на улици и паркови.

 • 22 march 2021Хотел Titanic во Берлин овозможува неспоредлив комфор со решенијата за греење на Oventrop

  Велат дека Берлин секогаш вреди да се посети. Сепак, оние што бараат автентичност и класика не би биле задоволни со сместување било каде. Од 2015 година, тие го имаат на располагање хотелот Titanic, кој претходно служел како декор за Германската државна опера. Денес ќе ѕирнеме зад кулисите на импресивната зграда за да дознаеме повеќе за инсталациите што гарантираат удобност и првокласно доживување за гостите на хотелот. Наши водичи се специјалистите од бугарската канцеларија на Oventrop.

 • 19 march 2021Поголема продуктивност и забрзани процеси на работа со индустриската компјутерска кутија на Неон.БГ

  „Како одговор на потребите на индустриските компании, тимот за развој на Неон.БГ разработи индустриска компјутерска кутија. Таа е наменета за составување матични плочи ATX, MINI и MICRO ATX. Освен фактот дека во неа можат да се составуваат сите видови плочи, неговото куќиште има соодветно место за монитор со големина помеѓу 17 и 24", како и погодна позиција за додатоците, глувчето и тастатурата", соопштија од докажаната бугарска компанија за производство, инженеринг и трговија Неон.БГ.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 27 april 2021Четири балкански метрополи се натпреваруваат за „Зелена престолнина 2023“

  Софија, Белград, Скопје и Загреб се меѓу учесниците во натпреварот „Европска награда за зелена престолнина 2023“ (EGCA), организирана од Европската комисија. Главните градови на Бугарија, Србија, Северна Македонија и Хрватска ќе се натпреваруваат за наградата, заедно со Измир и Газиантеп (Турција), Каљари (Италија), Даблин (Ирска), Гдањск, Краков, Ржезов и Варшава (Полска), Хелсингборг (Шведска), Кошице (Словачка), Логроњо (Шпанија) и Талин (Естонија).

 • 26 april 2021Berry City Courier – ново име за градска испорака во Софија

  Berry City Courier е микс од логистичка и софтверска компанија која има амбиции да го освои пазарот за градска испорака во Софија до крајот на годината. Целта на компанијата е да го олесни процесот на испорака со тоа што ќе ја направи целосно автоматска, дозна BalkanEngineer.com од интервју со основачот и извршен директор на Berry City Courier Виктор Ерменков за ТВ Блумберг. Софтверските инженери на компанијата успеаја да создадат платформа која е целосно автоматизирана. Целиот процес од поднесување на барање до обработка и испраќање до курир се остварува целосно автоматски.

 • 21 april 2021Miele инвестира 4 милиони евра во својата фабрика во Романија

  Германската групација Miele, специјализирана за производство на апарати за домаќинство, ќе инвестира уште 4 милиони евра во 2021 година за опрема во својата фабрика за производство на компоненти за апарати за домаќинство во град Брашов, Централна Романија, дознава BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Покрај тоа, Miele ќе започне со изградба на нова производствена хала со поврзан деловен простор во Брашов. Инвестицијата е продолжение на среднорочните и долгорочните планови за развој на компанијата, при што новите простории ќе бидат готови на крајот на 2023 година.

 • 19 april 2021Бугарскиот софтвер Evalato со платформа за виртуелни настани

  Бугарскиот софтвер за организирање награди и конкурси Evalato веќе обезбедува платформа од нова генерација за организирање на виртуелни настани. Решението е специјално развиено за саеми, изложби за кариера, настани за вмрежување b2b, бренд активации и други настани каде се бара наменска и ефективна врска помеѓу учесниците. Платформата на Evalato поддржува бугарски јазик и бугарска валута, како и над 40 јазици и повеќе од 160 валути. Клиенти на Evalato вклучуваат организации како Обединетите нации, WWF, Ројтерс, Zeiss, Црвениот крст, Vodafone и илјадници корисници ширум светот.

 • 14 april 2021Северна Македонија инвестира во ЛНГ терминалот во Александрополис

  Македонските државни компании Национални енергетски ресурси (НЕР) и ЕСМ потпишаа Меморандум за соработка за инвестиции во проектот за изградба на пловен терминал за течен природен гас (ЛНГ) и гасна централа во близина на град Александрополис во Грција, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews .com. Северна Македонија планира да инвестира повеќе од 380 милиони евра во 25% удел во електраната со моќност од 800 MW и 370 милиони евра во 10% удел во терминалот за течен природен гас, изјави премиерот на земјата Зоран Заев на прес-конференција, качена на YouTube каналот на владата на Северна Македонија.

 • 12 april 2021Dronamics лансира авио линии за товарни дронови

  На 31 март 2021 година, бугарскиот стартап Dronamics, специјализиран за развој и експлоатација на автономни беспилотни авиони, објави дека лансира авио линии за товарни дронови Dronamics Airline со правни лица во Ирска, Канада и Австралија, дозна BalkanEngineer.com од TheRecursive.com. Трите компании се регистрирани во овие земји поради усовршените регулативи за беспилотни летала, но и затоа што ова се региони каде што ќе се опслужуваат првите клиенти на Dronamics во областа на електронската трговија, фармацијата и логистиката на резервни делови.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 29 april 2021Кинескиот производител Mei Ta планира нови инвестиции во Србија

  Кинескиот производител на делови за автомобили и мотоцикли Mei Ta планира нови инвестиции во индустриската зона во Бариќ, општина Обреновац, Србија, дозна BalkanEngineer.com од eKapija.com. Првичната идеја на раководството на Mei Ta беше да се изгради во Бариќ најголемиот логистички центар на компанијата во Европа. На овој начин, целата логистика потребна за производството на континентот ќе биде лоцирана на едно место. Подоцна, тие размислуваат и за изградбата на трета фабрика поради зголемување на производството. И за двете опции се уште се разговара.

 • 28 april 2021Chipita ја проширува својата фабрика во Букурешт

  Грчката компанија Chipita, лидер во производството и дистрибуцијата на прехранбените производи 7Days, Finetti и Chipicao, ја проширува за 60% производствената површина на својата фабрика во Clinceni, близу Букурешт, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Проектот започна во 2008 година. Во моментов, фабриката на Chipita во Clinceni е сместена во две згради со вкупна површина од околу 25.000 метри квадратни. Во претпријатието се произведуваат кроасани, закуски, производи од брашно и други, кои носат годишна продажба на грчката компанија во износ од над 100 милиони евра.

 • 22 april 2021Бугарија и Северна Македонија дискутираа за железничките врски меѓу земјите

  Генералниот директор на Бугарската национална компанија „Железничка инфраструктура“ (НКЖИ) Красимир Папукчијски ја прими делегацијата на „Македонски железници - Инфраструктура,“ предводена од новиот генерален директор на компанијата г-дин Хари Локвенец, дозна BalkanEngineer.com од изјавата на НКЖИ. На средбата беа презентирани фазите на проектирање на железничката врска меѓу двете земји, со акцент на проектот за изградба на граничниот тунел на планинскиот превој Деве Баир.

 • 20 april 2021Белград е финалист на конкурс за одржлива градска мобилност

  Белград се квалификуваше на финалето на натпреварот за најдобар план за одржлива градска мобилност, дел од натпреварот во рамките на Европската недела на мобилност 2020 година. Меѓу финалистите е и шпанскиот град Билбао, како и францускиот град Гренобл, кој беше прогласен за „Зелена престолнина на Европа“ за 2023 година. Во моментов, Белград има околу 100 км велосипедски ленти, а целта на Планот е да се изградат уште 400 км до 2030 година. Во тек е имплементација на заеднички проект со компанијата Siemens, според кој до 2023 година ќе бидат инсталирани „паметни“ семафори на 322 крстосници во градот.

 • 15 april 2021Претстои изградбата на два нови аеродроми во Србија

  Во Србија ќе бидат изградени два нови аеродрома - во близина на град Добановци и град Нови Сад, станува јасно од Просторниот план на земјата за периодот 2021 - 2035 година. Со оглед на просторните ограничувања на моменталната локација на аеродромот во главниот град Белград, новиот аеродром во близина на Добановци се очекува да биде изграден на 10 километри западно од аеродромот Никола Тесла и на 24 километри од Белград, покрај автопатот Е70. Аеродромот во близина на Нови Сад ќе се наоѓа на околу 15 километри југоисточно од градот, веднаш до автопатот А1, и ќе зафаќа површина од околу 300 ха.

 • 13 april 2021Канадската Armstrong преместува дел од своето производство во Романија

  Канадската групација Armstrong Fluid Technology, производител на пумпи за грејни, ладилни, санитарни и системи за водоснабдување, префрли дел од своето производство од други европски земји во својата романска фабрика во Џимболија, округ Тимис. Компанијата го прошири производствениот капацитет на фабриката во Романија, а производите произведени во земјата веќе им служат на клиентите на групацијата низ целиот свет. Процесот на интеграција вклучува и преместување на производството на пумпи од Унгарија во Романија. На глобално ниво, компанијата има над 1.200 специјалисти кои работат во осум производствени бази на 4 континенти.

Види ги сите »