Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Стам Лтд ДОО

Стам Лтд ДОО

https://stamh.com/

Стам Лтд е новото име и директен наследник на долгогодишната активност на докажаната бугарска компанија Сторакт БГ. Компанијата е специјализирана за проектирање, испорака, монтажа, сервис и комплетен инженеринг на сите типови магацински системи.

 

Стам Лтд (STAMH® Ltd) е дел од меѓународниот синџир на фирми STAMH Group. Активни фирми од оваа група работат во Бугарија (STAMH-Solutions, STAMH-Tech, STAMH-Service, HYSTER – BG), Грција, Романија, Русија, Италија, Македонија, Србија и Хрватска.

 

Компанијата создава современи решенија за складирање кои се лесни за употреба и водат до ефикасност на трошоците. Портфолиото на производи и услуги на Стам Лтд опфаќа магацински системи, автоматизирани и транспортни магацински системи, автоматизирани системи за складирање и комисионирање, магацинска опрема, моторни виљушкари, инсталација, инспекција и сервис на магацини, софтвер за управување со магацини, професионални машини за чистење и друго.

 

Компанијата има реализирано повеќе од 1800 проекти на магацински системски монтажи во различни индустриски и трговски сектори, како во Бугарија, така и во Грција, Турција, Србија, Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Романија, Италија, Австрија, Русија, Полска, Белгија и Унгарија. Некои од најголемите клиенти на Стам Лтд се: Coca Cola, Liebherr, Schenker, Nestle, Хемофарм, Miroglio, Actavis и многу други.

 

Компанијата вработува повеќе од 70 искусни специјалисти, повеќето од нив се магистри по инженерство, економија, електроника, софтвер, управување и др.

Контакти

Адресa: Обиколница и ул. Јордан Бакалов - Стубел 31, 1404 Софија, Бугарија

Телефон: +359 888 805 028; +359 889 223 117

Е-mail: office@stamh.com

 

Address: Ring road, cross with 31 Yordan Bakalov-Stubel Str., 1404 Sofia, Bulgaria

Tel.: +359 888 805 028; +359 889 223 117

Е-mail: office@stamh.com

Огласи за работа од Стам Лтд ДОО

Материјали за Стам Лтд ДОО

  • 16 march 2020Стам: Роботизацијата е главна алатка за зголемување на ефикасноста на производството

   Роботите трајно го пронајдоа своето место во многу различни полиња на производството. Тие вршат задачи како што се заварување, склопување, испорака, преработка на суровини и пакување на производи. „Ние нудиме како индустриски така и колаборативни роботи на KUKA за различни производствени задачи“, информираа за BalkanEngineer.com од фирма „Стам Лтд чие портфолио веќе ги вклучува производите на еден од водечките светски снабдувачи на интелигентни решенија за автоматизација KUKA.

  • 19 december 2019Инж. Румен Христов од Стам Лтд: „Задоволен сум кога проектот е извршен беспрекорно и клиентот е задоволен“

   Да си инженер „Динамични и автоматизирани решенија за магацини“ бара полн работен ден, а понекогаш и после тоа. За инж. Румен Христов од Стам Лтд задоволството од беспрекорно извршен проект, задоволни клиенти и солиден тим се моторите кои веќе осум години ја одржуваат неговата желба да развива, проектира и изградува уште посложени и иновативни автоматизирани магацини. За да дознаете што друго тој изјавува за Balkanengineer.com, прочитајте ги следните редови.

  • 27 november 2019Хајстер БГ: Електричните виљушкари Hyster помагаат за оптимизација на магацинскиот простор

   Магацинските простори стануваат сè попопуларни во услови на зголемена побарувачка. Една од причините за ова е континуираниот раст на електронската трговија. Порталот за анализи Statista предвидува дека само приходите од B2B трговијата ќе пораснат од над 40 милијарди евра за 2018 година до околу 46 милијарди во оваа година. Водени од иновации, проектирани со цел ефикасност, новите електрични виљушкари за подигнување во висина Hyster создаваат нови стандарди во складирањето.

  • 31 october 2019Сенка Рајковиќ од Стам Лтд: Се населив во Бугарија заради љубовта кон креативноста во инженерската работа

   Да се судриш со нов јазик и нови правила, да го изодиш патот на „странец“, да останеш заради стремежот кон креативност во инженерската работа, да го бркаш извршувањето на амбициозните планови и да се усовршуваш секој ден. Ова е авантурата на Сенка Рајковиќ од Ниш, Србија. Во рубриката „Еден работен ден на ...“ денес ќе ви раскажеме кои се предизвиците во секојдневниот живот на архитект по образование и инженер по вокација и како и поминува нејзиниот работен ден во Стам Лтд.

  • 18 september 2019Стам Лтд проектира, испорачува и имплементира мобилни гравитациони сталажи во производствена хала на Готмар

   Стам Лтд е компанија специјализирана за проектирање, испорака, монтажа, сервис и целосен инженеринг на сите типови магацински системи и решенија. „При изготвување на проектот за магацинскиот систем Готмар, моравме да обезбедиме максимален број гравитациони сталажи со минимална цена, вклучително и проектирање и монтажа на нестандардни сталажи, од кои секоја мораше да биде индивидуално прилагодена на потребите на клиентот“, информираа за BalkanEngineer.com од фирма Стам.

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 22 october 2020Акредитираните лаборатории на Унисист ги проценуваат инструментите за мерење со современи методи

  Фирмата Унисист е нотифицирано тело за проценка на сообразност на мерни инструменти според Директива 2004/32/ЕУ. Структурата на компанијата вклучува акредитирани лаборатории за проверка, калибрација и проценка на мерни инструменти. „Доказ за постојан висок квалитет на нашите услуги се нашите задоволни клиенти, повеќето од нив ги калибрираат своите инструменти и еталони уште од основањето на лабораторијата“, информираа за BalkanEngineer.com од фирма Унисист.

 • 15 october 2020Широк спектар на производи на Oventrop обезбедува оптимална микроклима во третата по големина џамија во светот

  Во главниот град на Алжир беше завршена третата по големина џамија во светот. По големина Djamaa el Djazaïr е рангирана по местата за богослужба во Мека и Медина. „Оптималната клима во просториите се обезбедуваат од комбинирана топло-електрична опрема, котли, машини за ладење со апсорпција, маяини за ладење со компресија и кули за ладење. А дистрибуцијата на енергијата се реализира со производи на Oventrop“, соопштија од бугарската канцеларија на докажаниот меѓународен производител.

 • 28 september 2020Телетек Електроникс: Мега трендови и технологии што го движаат пазарот на опрема за дојава на пожар

  Водечкиот производител на решенија за дојава на пожар и алармно - безбедносни решенија Телетек Електроникс веќе коментираше дел од мега трендовите и технологиите што ја движат безбедносната индустрија. Ако сте љубопитни да дознаете за повеќе иновативни решенија, на пример за бази на податоци во облак и пресметки за детекција на чад со видео надзор, како и за системите за гласовно сигнализирање и далечински мониторинг, седнете удобно и запознајте ја иднината на технологијата во следните редови!

 • 18 september 2020Како да го избереме вистинскиот аспиратор? Коментираат експертите на Теси

  Она што навистина може да нè импресионира во модерна кујна не е ниту големината, ниту мебелот, па дури ниту рерната. Сè што сакаме е ароматот на јадење да доаѓа само од чинијата! Начинот да се постигне ова е со сигурна вентилација и аспирација, која е избрана на начин што гарантира ефективни резултати. Како да го избереме вистинскиот аспиратор за BalkanEngineer.com, коментираа од Теси - европски лидер во производството на бојлери, опрема за греење и апарати за домаќинство. „За да биде ефективен, кујнскиот аспиратор мора да може да изврши 10 прочистување на воздухот во просторијата во рок од 1 час“, објаснија од Теси.

 • 16 september 2020EOS - светски лидер и стандард за квалитет во индустриското 3D печатење веќе е во Бугарија во партнерство со B2N

  EOS е светски лидер во индустриското 3D печатење на метал и полимери, нудејќи интегрирани решенија за адитивно производство. EOS го избра за свој официјален претставник во Бугарија докажаната на нашиот пазар компанија за 3D технологии B2N. „Дојде време да го објавиме нашето ново партнерство, кое успеавме да го реализираме веднаш по нашата конференција за 3D печатење - Аdditive Days 2020. Ние сме поласкани што EOS нè избра и сретнаа во нас достоен партнер“, споделија за BalkanEngineer.com од B2N.

 • 10 september 2020Т и Д Инженеринг е најпосакуван партнер во областа на енергетиката, електротехниката и електрониката

  „Ние се стремиме активностите што ги извршуваме секогаш да бидат остварени квалитетно и навремено, со високо ниво на коректност“, раскажаа за BalkanEngineer.com од компанијата. „Развивајќи ја својата активност од 2004 година до денес, Т и Д Инженеринг стана сигурен инженеринг партнер и системски интегратор за имплементација и изградба на SCADA системи и производи за индустриска автоматизација на компаниите Schneider Electric и Siemens“, споделија од компанијата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 21 october 2020Србија со план за инсталации за преработка на отпад и прочистување на вода

  Министерството за заштита на животната средина на Србија, заедно со локалните самоуправи во земјата, подготви проектно-техничка документација за изградба на 29 станици за прочистување на отпадни води и 11 општински инсталации за преработка на отпад, дозна BalkanEngineer.com од сајтот eKapija.com. Српското министерство обезбеди меѓународно финансирање преку грантови или заеми за пет градови во земјата - Кралево, Ниш, Чачак, Крагуевац и Лесковац, каде што ќе се градат станици за прочистување на отпадни води и ќе се прошират канализационите системи.

 • 19 october 2020SUSE отвора инженерски и иновативен хаб во Бугарија

  Најголемата независна организација што развива решенија со отворен код - SUSE, ќе инвестира во нов инженерски и иновативен хаб во Бугарија. Тој ќе се наоѓа во град Софија и ќе се фокусира на развој на целосно нови технолошки решенија со отворен код, овозможувајќи им на клиентите да создаваат, интегрираат и управуваат со работните процеси и обеми насекаде - од јадрото на компанијата, преку локалната и облачната средина. Според планот, центарот ќе започне да функционира целосно во следните 6 месеци, а изгледите во следните 3 години се да продолжи да развиваа и да отвори стотици работни места.

 • 14 october 2020Романија ќе модернизира пристаниште Сулина

  Окружниот совет во град Тулчеа, Романија обезбеди 17,5 милиони евра финансирање од Европската унија за проект за модернизација на црноморското пристаниште Сулина, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Инвестицијата ќе го зголеми обемот на стоки што се обработуваат годишно на пристаништето и ќе го поттикне интересот за идни инвестиции, посочија од Окружниот совет во Тулчеа. Проектот има за цел да ја обнови целата инфраструктура на пристаништето, кое има статус на слободна зона. Тоа има 150 метри отвор кон река Дунав, што исто така ќе се санира, изјави генералниот директор на Слободна зона Сулина - Драгош Јонита.

 • 12 october 2020Северна Македонија планира да го активира нафтоводот Солун-Скопје

  Северна Македонија планира да го активира нафтоводот Солун-Скопје, дозна BalkanEngineer.com од веб-страницата SeeNews.com, повикувајќи се на премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев. Преносот на нафта преку нафтоводот што го поврзува Солун со рафинеријата Окта во град Скопје беше прекинат во 2013 година. „Хеленик петролеум“ изрази интерес за пуштање во употреба на нафтоводот и негова надградба, претворајќи го град Скопје во центар за нафтени деривати, посочи уште Заев и додаде дека со поддршката од САД, Северна Македонија ќе забрза и ќе иницира неколку енергетски проекти што се важни за земјата и регионот.

 • 07 october 2020Gerovit планира да изгради фабрика во Србија

  Gerovit планира да изгради фабрика за производство на пластични производи за земјоделскиот сектор, дозна BalkanEngineer.com од eKapija.com. Објектот ќе биде сместен во индустриската зона во град Ќуприја, Србија. Проектот во моментов се реализира на површина од 4000 метри квадратни, чија изградба ќе започне кон крајот на 2020 година или најдоцна во пролетта на 2021 година, а финансирањето за неа ќе го обезбеди компанијата. Планираните инвестиции во машините се меѓу 4 и 5 милиони евра. Првично, во новата фабрика ќе се вработат помеѓу 30 и 50 работници, а подоцна тимот ќе порасне на 100 лица.

 • 05 october 2020Bombardier со бугарска компанија и канцеларија за управување со проекти

  Глобалниот лидер во областа на технологиите за мобилност, Bombardier основа своја подружница во Бугарија и канцеларија за управување со проекти во град Софија. Bombardier Transport Bulgaria LLC ќе му овозможи на Bombardier да ја зајакне својата поддршка за тековните и идните железнички проекти во земјата, како и да ја продолжи блиската соработка со „Бугарските државни железници“ и локалните партнери и добавувачи. Bombardier е присутен на бугарскиот пазар од 2017 година, кога го инсталираше решението за сигнализација BOMBARDIER INTERFLO 200 на железничките пруги Скутаре-Оризово и Софија-Елин Пелин.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 22 october 2020Северна Македонија од ЕК ќе добие финансирање за железнички пруги

  Како дел од својот Економски и инвестициски план за Западен Балкан, Европската комисија (ЕК) ќе ја финансира изградбата на нова железничка инфраструктура и реконструкцијата на постојни железнички пруги во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од Meta.mk. Финансискиот пакет е во висина на 9 милијарди евра и ќе им биде достапен на земјите од Западен Балкан преку фондовите ИПА III, дополнителни грантови и заеми што ќе бидат доделени во наредните години. Приоритет ќе се даде на финансирањето на железничката рута на Паневропскиот транспортен коридор 8, кој ќе ги поврзе главните градови на Северна Македонија и Бугарија.

 • 20 october 2020Романија и САД со спогодба за финансирање на нуклеарната централа „Црна вода“

  Романскиот министер за енергетика Виргил Попеску се состанал со американскиот секретар за енергетика Дан Браулет за потпишувањето на спогодба за меѓувладина соработка за нуклеарната централа „Црна вода“, дозна BalkanEngineer.com од World-Nuclear-News.org. Во јули оваа година Романскиот премиер Лудовик Орбан изјави дека владата планира да инвестира до 9 милијарди евра до 2030 година во модернизацијата и изградбата на блоковите 3 и 4 на нуклеарната централа „Црна вода“.

 • 15 october 2020Србија продолжува да ја развива индустриската зона во Лесковац

  Продолжува развојот на индустриската зона во српскиот град Лесковац, дозна BalkanEngineer.com од eKapija.com. По изградбата на патните правци, водоводната мрежа, осветлувањето, системот за санитарна канализација и дел од канализациониот систем за дождовница, обезбедени се 13,5 милиони динари за изградба на друг дел од канализациониот систем за дождовница во должина од 220 метри. По посетата на градилиштето, градоначалникот на Лесковац, Горан Цветановиќ изјави дека инвестицијата во индустриската зона е многу важна заради сите 3.700 вработени во британската компанија Aptiv, лоцирана во реонот.

 • 13 october 2020Тал Бургас инвестира во нова производствена база во Бугарија

  Компанијата за производство на столарија и суспендирани фасади Тал Бургас го проширува своето производство во Индустриски и логистички парк - Бургас во Бугарија. Компанијата купи втора парцела со големина од 2380 метри квадратни во индустриската зона. На неа Тал Бургас ќе започне со изградба на нова производствена база за ладна преработка на метали, која ќе има изградена површина од 1200 метри квадратни. Првата база на Тал Бургас беше отворена во 2018 година. Има површина од 1224 метри квадратни и има производствен капацитет од 20 000 метри квадратни висококвалитетна фасада, столарија и други производи.

 • 08 october 2020Северна Македонија бара финансирање за изградба на железничка пруга

  Владата на Северна Македонија бара финансирање од 426 милиони евра за изградба на железничка пруга што ќе го поврзува град Кичево и границата на земјата со Албанија, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Железничката врска, која е дел од Пан-европскиот транспортен коридор 8, ќе стигне до село Лин во југоисточна Албанија. Во 2018 година, од државното претпријатие „Македонски железници“ објавија дека делницата се очекува да биде целосно оперативна во 2023 година.

 • 06 october 2020Ford Romania започнува со производство на Puma ST

  Романскиот оддел на Ford Motor Company започна со производство на кросоверот Ford Puma ST. Ford Puma ST е спортска верзија на субкомпактниот кросовер Puma и е првиот модел на Ford Performance што се произведува во Романија. Новиот модел на автомобилот има 1,5-литарски EcoBoost мотор со 200 коњски сили, обезбедувајќи забрзување од 0 до 100 км/час за 6,7 секунди. Во јули оваа година Ford најави почеток на производство на Puma ST, како и инвестиција од 30 милиони американски долари во нова линија на преси во фабриката во Крајова за производство на поширок спектар на компоненти, испорачани од други фабрики на компанијата.

Види ги сите »