Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

СпејсКад ДОО

СпејсКад ДОО

www.spacecad.bg

СпејсКад тесно соработува со Siemens Digital Industry Software и е партнер на голем број докажани производители на технолошки решенија, вклучително роботи, меѓу кои: 3D Systems, Quinx, Zuken, Zoller, ESI, Moldex 3D, Fauser AG, KUKA.

 

Решенијата што ги нуди СпејсКад се:

 

- Инженеринг услуги по нарачка на клиентот - инженеринг дизајн, симулации и оптимизација на различни технолошки процеси;

 

- Специјализирани обуки за потребите на производствените компании;

 

- Директно 3D печатење во метал - директно од 3D фајл на модел, намалувајќи го времето на производство и елиминирајќи ја потребата од скапа алатна опрема;

 

- Штелување и разработка на нови постпроцесори и симулациски модели. Разработени се повеќе од 100 постпроцесори, подготвени за работа во реално производство;

 

- Технологија за 3D реверзибилно моделирање - создавање на точен 3D CAD модел за последователна модификација, модернизација, симулација, анализи и генерирање на документација за производство и монтажа;

 

- 3D скенирање и генерирање на 3D фајл;

 

- Оптимизација на производни процеси со решенијата на KUKA и OnRobot;

 

- CAD/CAM/CAE и PLM СОФТВЕР;

 

- Индустриски роботи, 3Д принтери/скенери;

 

- DataFRUIT IIoT.

 

- Главни области на примена на решенијата:

 

- Дигитализација на производства со CNC машини;

 

- Проектирање, симулација и оптимизација на производи;

 

- Симулација и оптимизација на производствени технологии;

 

- Изградба на роботизирани производствени ќелии и делови;

 

- Адитивно производство со 3D печатење на метални и пластични единици и детали;

 

- Реверзибилно проектирање и метролошка контрола преку 3D скенирање.

Контакти

Адреса: Бугарија, град Казанлак 6100, ул. „Стара река“ бр. 2, Дом на културата „Арсенал“, 3 кат, канцеларија 110

Телефон: +359 2 903 3999, +359 431 6 3568

Е-пошта: info@spacecad.bg 

Материјали за СпејсКад ДОО

 • 1
 • 2
 • 3
  • 24 may 2024Со услугите на SpaceCAD, водечки компании ги оптимизираат своите производствени процеси преку дигитализација

   SpaceCAD е докажана трговска и инженеринг компанија која работи во сферата на софтверските услуги и 3D технологиите. Фирмата е докажан дистрибутер на специјализирани софтверски производи за проектирање, симулации и управување на CNC машини, како и 3D принтери за адитивно производство и 3D скенери. Освен како трговец, компанијата ја освои довербата на своите клиенти со својот висок квалитет и професионализмот при изведбата на инженеринг услугите. Дигитализацијата на активноста носи низа позитивни страни за бизнисот – од можноста за далечинско управување и контрола во реално време до оптимизација на инженерските проекти и производствената активност.

  • 18 april 2024SpaceCAD: Облак платформата Zel X на Siemens ги дигитализира развојните процеси во индустријата на иднината

   Zel X е најновата облачна SaaS понуда на Siemens Digital Industries Software, специјално разработена за мали и средни претпријатија. Таа се базира на експертното искуство на Siemens и обезбедува веб пристап до професионални комплети од алатки кои ги забрзуваат процесите на производство на детали - од барање за понуда до испорака на делови. „Професионалниот софтвер овозможува зголемување на добиените проекти и сатисфакција на клиентите, намалување на ризикот од грешки и времето за инженеринг, а со нејзината прифатлива цена се намалуваат ИТ трошоците на претпријатијата“, соопштија за BalkanEngineer.com от SpaceCAD, водечка трговска и инженеринг компанија во областа на софтверските решенија и официјален партнер на Siemens Digital Industries Software.

  • 20 march 2024SpaceCAD: Интегриран во софтверот Solid Edge, ALMA ASCO обезбедува оптимално решение за проектирање и производство

   Една од добрите практики на Siemens Digital Industries Software е партнерството на компанијата со многу докажани софтверски компании, што има за цел создавањето на специјализирани апликации за проширување на можностите на своите клиенти и партнери. „Одличен пример во оваа насока е неговата интеракција со ALMA ASCO Software – водечки развивач на CAD/CAM софтвер за производството на лимени производи и активен учесник во партнерската програма на Siemens со фокус на решенија интегрирани со Siemens Solid Edge. Интеграцијата помеѓу двата производи со право може да се одреди како оптимално решение за компаниите во машиноградбата“, коментираа од SpaceCAD.

  • 09 march 2024SpaceCAD: Со својата флексибилност и функционалност, Siemens NX зазема лидерска позиција меѓу CAD/CAM решенијата на пазарот

   „Siemens NX е револуционерно софтверско решение за професионалци кои се занимаваат со проектирање, симулации или дигитализирани производствени процеси. Оптимизираните карактеристики и мноштвото функционалности на платформата ја претворуваат во една од најдобрите CAD/CAM средини, надминувајќи ги дури и широко распространетите и докажани во областа софтверски пакети“, коментираа од SpaceCAD, докажана трговска и инженеринг компанија во областа на софтверските решенија. Siemens NX овозможува флексибилност при користење и поврзување помеѓу професионалците кои заеднички разработуваат големи проекти.

  • 10 february 2024SpaceCAD ќе биде домаќин на бесплатни семинари посветени на софтверот Qform за симулација на процеси за обработка

   SpaceCAD, заедно со Техничкиот универзитет - Софија (ТУ - Софија) и неговата филијала во Пловдив, организира бесплатни семинари посветени на симулациониот софтверски пакет QForm. Иницијативите ќе се одржат на 20 февруари во Националниот центар за мехатроника и чисти технологии, сала „Цветан Лазаров“, блок 8 на ТУ - Софија во Софија, а на 22 февруари во Четврти корпус на Универзитетот, сала 4326, кат 3, ул. „Цанко Дустабанов“ бр.25 во град Пловдив. Настаните ќе им дадат можност на заинтересираните специјалисти од прва рака да се запознаат со спецификите на симулацијата.

  • 10 july 2023SpaceCAD: Најновата верзија на Siemens NX нуди функции и подобрувања кои го усовршуваат развојот на нови производи

   На 6 јуни годинава Siemens Digital Industries Software премиерно ја претстави најновата верзија на својот индустриски софтвер NX, а неговите подобрени карактеристики беа демонстрирани преку практичен пример - „Случајот „машина за кафе“: од проектирањето до пуштањето во промет“. Во следните редови ќе ви раскажеме повеќе за новитетите во Siemens NX со помошта на професионалците од SpaceCAD - официјален партнер и дистрибутер кај нас на докажаната на глобално ниво меѓународна компанија. Продолжете со читањето и погледнете го видеото од презентацијата на Siemens Digital Industries Software.

  • 02 june 2023„Живот со брзина“ со Siemens NX: Од SpaceCAD го претставуваат учеството на моќните софтверски алатки во Формула 1

   „Изградбата на ефикасен и брз автомобил достоен за Формула 1 започнува уште во фазата на проектирање. Токму поради оваа причина компаниите вложуваат огромни инвестиции во изградбата на талентирани и квалификувани тимови од специјалисти за машинско конструирање и нивното опремување со најновите алатки за проектирање. Организација која ја совладала уметноста да користи дигитални алатки за проектирање, тестирање и валидирање на модели е Oracle Red Bull Racing. Не случајно имено тие се победници на Светското првенство за конструктори и Светскиот шампионат на пилотите за 2022 година.

  • 11 may 2023SpaceCAD: Новиот делта робот KUKA KR 3 D1200 сигурно извршува задачи за собирање и поставување на прехранбени производи

   „KUKA ја објави пазарната премиера на KR 3 D1200 – нов делта робот, специјално разработен за собирање и редење на прехранбени производи, заедно со многу други негови примени. Оптимизирана функционалност, голема брзина и носивост до 6 килограми се клучнитпредности што го карактеризираат роботот“, информираа од SpaceCAD. „Новиот KR 3 D1200 е дел од портфолиото на KUKA Hygienic Oil (HO). Со максимална прецизност и брзина тој извршува различни задачи за земање и поставување. Иако роботот има номинална носивост од 3 килограми, тој е проектиран за товари до 6 кг, на пример храна, лекови или електронски детали.

  • 04 april 2023SpaceCAD: Софтверската услуга Siemens Xcelerator влегува во натпреварот за „Купот на Америка“ во трка по едриличарство

   „Тимот на италијанскиот синдикат за натпревари со едрилици Luna Rossa Prada Pirelli го користи Siemens Xcelerator како услуга за да го забрза развојот на својата најдобра јахта AC75. Таа ќе учествува на натпреварот во едриличарство за време на 37-то издание на „Купот на Америка“(America's Cup) во 2024 година“, соопштија за BalkanEngineer.com од SpaceCAD, партнер на Siemens Digital Industries Software. „Облачната“ соработка се базира на софтверот на Siemens, кој се користи за управување со зголемената сложеност на дизајнот на јахтата.

  • 09 march 2023SpaceCAD: Новата верзија на CAD/CAM средината SprutCAM X16 ги открива огромните можности на CNC машините

   На крајот на минатата година (2022), SpaceCAD го објави официјалното деби на пазарот на новата верзија на SprutCAM X – SprutCAM X16. „Софтверскиот производ е целосно функционална CAD/CAM средина која е исто така целосно финансиски достапна. Таа е оригинална разработка на SprutCAM Tech, а нејзиното најново ажурирање реализира значителни подобрувања и позитивни страни за професионалците кои ја користат. Најновата верзија на софтверот им отвора на корисниците цел нов „свет“ на функционалност“, коментираа докажаните специјалисти во областа на индустрискиот софтвер и хардвер од SpaceCAD.

  • 02 december 2022SpaceCAD ги прикажа „суперѕвездите“ во својата палета на производи

   За време на индустрискиот бизнис саем MachTech & InnoTech кој се одржа од 13 до 16 септември годинава. во Интер Експо Центарот - Софија (ИЕЦ), имавме задоволство лично да се сретнеме со тимот на SpaceCAD. Компанијата уште една година беше дел од B2B настанот за да го претстави најновото од областа на индустриските решенија што ги нуди. Во следните редови ќе ви раскажеме кои беа акцентите на нејзиниот штанд, како и што споделија специјалистите од компанијата.

  • 25 november 2022SpaceCAD: Искористете ја бесплатната лиценца за професионалниот 3D CAD софтвер Solid Edge Community Edition

   Есента изгледа ќе биде исклучително продуктивна сезона за Siemens Digital Industries Software. Покрај неодамна објавеното ажурирање Solid Edge 2023, за кое можете да најдете поединости ТУКА, од компанијата пуштија и бесплатна верзија на 3D CAD софтверот Solid Edge Community Edition. SpaceCAD - официјален партнер на Siemens, снабдувач и интегратор на најновите трендови во 3D технологиите, соопшти корисна информација за бесплатната понуда.

  • 19 september 2022SpaceCAD: CADSTAR е оптималниот софтвер за професионално проектирање на печатени плочи

   CADSTAR е меѓу водечките експертски EDA системи за проектирање на електронски кола и печатени плочи (PCB). Конфигурацијата на софтверот е компатибилна со персонални компјутери, а неговите оптимална ефикасност и предности се поддржани од искажувања на илјадници задоволни клиенти од целиот свет. Системот EDA е разработен од Zuken а на пазарот се нуди од SpaceCAD - докажан снабдувач и системски интегратор на софтверски решенија.

  • 16 august 2022SpaceCAD: Сега можете да искористите до 50% финансирање за имплементација на 3D технологии и софтвер

   „BG-RRP-3.004 - Технолошка модернизација“ е мерка која има за цел да ја зголеми ефикасноста и продуктивноста на индустриските претпријатија преку обезбедување бесплатно финансирање за имплементација на иновативни технологии со што да се оптимизира целиот производствен синџир за сметка на намалување на трошоците. Од SpaceCAD нудат оригинални решенија за развој на бизнисот и оптимизација. Во овој материјал, ќе ви раскажеме за кои од нив можете да искористите финансиската помош според мерката и како тие ќе го помогнат вашиот бизнис.

  • 22 july 2022SpaceCAD ниди супер понуда за најиновативните производствени софтвери Solid Edge CAM Pro и Solid Edge 2D Nesting

   SpaceCAD ниди супер понуда за најиновативните производствени софтвери Solid Edge CAM Pro и Solid Edge 2D Nesting! Ако нарачате сега, ќе добиете 50% попуст од редовната цена! Побрзајте! Solid Edge CAM Pro е модуларна, флексибилна конфигурација од решенија за програмирање со дигитално управување (CNC) која ви овозможува да ја зголемите максимално вредноста на вашите машински алати. Создавајте производи од светска класа користејќи широк спектар на производствени процеси, вклучително обработка со CNC, кроење, сечење, виткање, формирање, заварување, монтажа и адитивно производство.

  • 08 july 2022SpaceCAD: Преку нашите специјални софтверски решенија за CNC машини, ќе го компензирате растот на цените за обработка на метали

   Како водечки испорачувач и системски интегратор на софтверски и хардверски решенија за проектирање, индустриска автоматизација и роботи, SpaceCAD им ги претстави специјално на читателите на Balkanengineer.com најважните предности на индустриските софтвери DNC 5000, MDC 4000 и Siemens NX CAM во нивната примена во производства со CNC машини. „Компензирање на растот на цените на металите, електричната енергија и суровините за производство е можно преку подобрување на ефикасноста на CNC производствата."

  • 22 june 2022SpaceCAD: NX CAM Robotics програмира офлајн индустриски роботи од KUKA, ABB, FANUC и Universal Robots

   „NX CAM Robotics ги автоматизира процесите на проектирање, симулација, валидација, оптимизација и офлајн програмирање на индустриски роботи, производство на KUKA, ABB, FANUC, Universal Robots, Mitsubishi и други водечки светски компании“, коментираа од SpaceCAD - водечки провајдер и системски интегратор на софтверски решенија и хардвер за проектирање, CNC производство, индустриска автоматизација и роботи. Комбинирајќи во еден производ NX CAD, NX CAM и NX CAM Robotics за офлајн програмирање на роботи и процедури за мерење.

  • 17 may 2022SpaceCAD: Зголемете ги продуктивноста и квалитетот на CNC машините со NX CAM

   „Интеграцијата на процесите за техничка подготовка, управување на CNC машините и собирање податоци е клучна иницијатива за компензирање на поскапувањето на металите, електричната енергија и суровините за производство. NX CAM, дел од Siemens NX, е најмоќниот интегриран CAD/CAM/CAE систем во денешниот свет. Со специјални цени за бугарскиот пазар, богата библиотека на постпроцесори за CNC машини и првокласна техничка поддршка за корисниците, NX CAM е тука да произведува побрзи, уште поквалитетни производи“, коментираа специјалистите од SpaceCAD.

  • 15 april 2022SpaceCAD: Solid Edge е номиниран за најдобар софтвер на годишните награди на G2 за софтверски компании и производи

   „Возбудени сме што можеме да споделиме дека Solid Edge е номиниран за најдобар софтвер на G2 наградите за 2022 година и на овој начин се рангира на глобалниот список на производи CAD/PLM и глобални компании. G2 е водечки онлајн пазар на софтвер со проток од 60 милиони купувачи годишно. Рангирањето на најдобрите софтверски компании и производи во светот секоја година се заснова на автентични и актуелни осврти од реални корисници“, коментираа од фирма SpaceCAD.

 • 1
 • 2
 • 3

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 28 may 2024Зошто топлинските пумпи станаа неопходни во модерната градба и кои разменувачи на топлина на Hexonic се соодветни за нив?

  Топлинските пумпи се сè попосакувано решение за греење, ладење и производство на топла вода за домаќинството во модерната енергетска ефикасна градба. Тие се автоматизирани, не бараат одржување и се рентабилни, а инвестицијата во нив брзо се враќа. Суштината на работата на топлинската пумпа се состои во претворање на топлинска енергија собрана од природната средина (со пониска температура) во корисна енергија (со повисока температура). Процесот на претворање на топлинската енергија во корисна енергија се одвива преку колото за ладење благодарение на појавите компресија и декомпресија на работната средина. Технологијата на топлинска пумпа е уште една каде улогата на разменувачот на топлина е од клучно значење.

 • 24 may 2024Smart Solar: Оптимално ги искористивме географските специфики на Карнобат при проектирањето и изградбата на ФЕЦ 2,5 MW

  Карнобат е град во регионот Бургас во Бугарија. Се карактеризира со претежно рамен релјеф, а источната местоположба предиспонира поинтензивно зрачење од Сонцето. „Овие поволни фактори помогнаа за изградбата на ФЕЦ (фотонапонска електрична централа) во градот со инсталирана моќност од 2,5 MW“, соопштија за BalkanEngineer.com специјалистите од Smart Solar. „За изградбата на централата користевме фотонапонски панели од нова генерација Phono Solar Draco 580 W и инвертори Siemens KACO Blueplanet 165 TL3-INT.

 • 24 may 2024Со услугите на SpaceCAD, водечки компании ги оптимизираат своите производствени процеси преку дигитализација

  SpaceCAD е докажана трговска и инженеринг компанија која работи во сферата на софтверските услуги и 3D технологиите. Фирмата е докажан дистрибутер на специјализирани софтверски производи за проектирање, симулации и управување на CNC машини, како и 3D принтери за адитивно производство и 3D скенери. Освен како трговец, компанијата ја освои довербата на своите клиенти со својот висок квалитет и професионализмот при изведбата на инженеринг услугите. Дигитализацијата на активноста носи низа позитивни страни за бизнисот – од можноста за далечинско управување и контрола во реално време до оптимизација на инженерските проекти и производствената активност.

 • 24 may 2024Инвестирајте во одржливата и зелена иднина со станиците за полнење на електрични возила eCS-AC-L1 EV на Т и Д Инженеринг

  Електричната мобилност се повеќе го „држи“ клучот за одржлива градска инфраструктура, поповолните услови за живот во населените места и позитивниот развој на борбата против климатските промени. Движени од моќен електричен импулс, сите видови електрични возила како автомобили, автобуси, камиони, железнички возила, бродови, фериботи и други поморски пловни објекти ја дефинираат моќта на е-мобилноста во транзицијата кон позелена и поодржлива иднина.

 • 23 may 2024Машината за електроерозивна обработка ROBOCUT α-C800iC на FANUC е иновативно решение за производство на детали со големи димензи

  До неодамна, кога се зборуваше за обработка со жична EDM машина, беше јасно дека традиционално се постигнува потребната прецизност за сметка на брзината. Затоа инженерите на FANUC имаа за цел и ја разработија серијата од најновата генерација на EDM машини ROBOCUT α-CiC. Сега оваа палета е дополнета со трет модел ROBOCUT α-C800iC со опција за од на оската Z од 500 mm и голем број други функции кои го забрзуваат производството на компоненти со големи димензии за различни индустриски гранки.

 • 22 may 2024Пумпите како турбини (PAT) на Saer овозможуваат добивање на зелена енергија од постојната водна инфраструктура

  Современите барања за ефикасна и исплатлива потрошувачка на енергија ја водат индустријата до принцип заснован на мотото „Од заштеда на енергија - кон добивање на енергија“. А еден од начините за неговата реализација се пумпите турбини. Во оваа насока работи и докажаниот италијански производител на пумпна опрема Saer, кој на пазарот нуди специјално модифицирани пумпи, кои инсталирани на водоводни цевки под притисок делуваат како турбини. „Употребата на пумпи како турбини (pump as turbine (PAT)) овозможува генерирање на евтина електрична енергија од постојните цевководни системи без негативно влијание врз животната средина“, коментира за BalkanEngineer.com инженер Александар Георгиев, регионален трговски претставник на Saer Elletropompe за Северна Македонија, , Албанија. Косово, Бугарија, Грција и Кипар.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 28 may 2024Србија и China Energy International потпишаа спогодба за нова рафинерија за нафта во Смедерево

  Владата на Србија потпишала рамковна спогодба со China Energy International Group за изградба на модерна рафинерија за нафта во Смедерево, дознава BalkanEngineer.com од Telegraf.rs. Спогодбата, која е во сила за две години, оцртува распоред за изградба и пуштање во употреба на објектот од приближно четири години по добивањето на потребните градежни дозволи. Проектот претставува инвестиција од речиси 2,4 милијарди евра и се очекува да создаде 700 постојани работни места и индиректно да поддржи дополнителни 2.400 работни места.

 • 24 may 2024Романската компанија Chimcomplex имплементира иновативна технологија за производство на еколошки полиоли

  Романската компанија за хемиски производи Chimcomplex успешно заврши проект вреден 2,4 милиони евра, насочен кон имплементација на иновативна технологија за производство на еколошки полиоли, дозна BalkanEngineer.com од Romanian-insider.com. Активностите се реализирани во базата на компанијата во Румнику Валча и официјално беа завршени на 30 април годинава.Главната цел на проектот е да ги подобри производствените процеси на Chimcomplex за да бидат поеколошки и во согласност со принципите на циркуларната економија.

 • 22 may 2024Норвешката Statkraft ја истражува можноста за изградба на првата пумпно акумулациона хидроцентрала (ПАХ) во Албанија

  Компанијата за обновлива енергија Statkraft со седиште во Норвешка започна прелиминарна студија за остварување на пионерски проект за изградба на пумпно акумулациона хидроцентрала (ПАХ) во Албанија, дозна BalkanEngineer.com од BalkanGreennews.com. Иницијативата претставува значаен чекор кон зајакнување на енергетската инфраструктура на Албанија и зголемување на нејзиниот капацитет за управување со променливата побарувачка на енергија. Албанија во голема мера смета на хидроелектричната енергија, која претставува речиси целото нејзино домашно производство на електрична енергија. И покрај тоа, на земјата и недостасуваат пумпно акумулациони хидроцентрали.

 • 20 may 2024Првата станица за полнење со водород во Бугарија и регионот е веќе факт

  Во Бугарија беше отворена првата станица за полнење со водород во земјата и регионот, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Станицата се наоѓа во Центарот за компетентност на „Хитмобил“, кој е создаден од група научни институти, меѓу кои и Институтот за електрохемија и енергетски системи при Бугарската академија на науките (БАН). Главната цел на центарот „Хитмобил“ е да го охрабрува развојот и имплементација на иновативни технологии за складирање на енергија од обновливи извори и нејзино ефикасно користење како во домот, така и во индустријата, со што се обезбедуваат чисти и безбедни енергетски извори.

 • 16 may 2024Албанија планира инвестиции во изградба на два нови аеродроми - во Валона и Ѓирокастро

  Мирела Кумбаро, министерка за туризам на Албанија, најави амбициозен план за проширување на аеродромската инфраструктура во земјата до 2030 година, дозна BalkanEngineer.com од БТА. До крајот на овој период ќе бидат додадени уште два аеродроми на постојните во Тирана и Кукуш. Во моментов, Албанија има два главни аеродроми - во главниот град Тирана и во градот Кукуш на североисток. Планот предвидува додавање на аеродроми во крајбрежниот град Валона, кој се наоѓа во југозападниот дел на земјата, и во Ѓирокастро, кој се наоѓа во јужниот дел на Албанија.

 • 14 may 2024Северна Македонија ќе изгради соларни електрани во клучни индустриски зони во земјата

  Северна Македонија планира да изгради соларни електрани во своите индустриски зони преку јавно-приватно партнерство, дозна BalkanEngineer.com од Balkangreennews.com. Оваа иницијатива, поддржана од Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони (ДТИРЗ), е стратешки насочена кон задоволување на променливите потреби на производителите, особено на оние кои извезуваат во Европската унија (ЕУ). Бидејќи Европската унија (ЕУ) е подготвен да го воведе Механизмот за коригирање на јаглеродните граници (CBAM) во 2026 година, императивот за производителите кои не се членки на ЕУ да усвојат почисти извори на енергија за одржување на конкурентноста станува сè поочигледен.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 29 may 2024Извозот на Албанија во април 2024 година се враќа кон позитивен тренд

  Во април 2024 година, извозот на Албанија забележува позитивен раст, свртувајќи го трендот на опаѓање во последните месеци. Промената главно беше предизвикана од зголемената продажба на гориво во Шпанија и порастот на извозот на храна, пијалаци и тутун, дозна BalkanEngineer.com од Albaniandailynews.com. Секторите за текстил и обувки, кои се и најголемиот сегмент од албанскиот извоз, продолжуваат да бележат опаѓање. Според националната статистичка служба на Албанија, INSTAT, трговскиот дефицит на земјата во април останува релативно стабилен на годишно ниво - 41 милијарда леки (408 милиони евра).

 • 27 may 2024Започнува работата на граничниот премин Струмјани - Берово меѓу Бугарија и Северна Македонија

  Граничниот премин Струмјани-Берово, кој ќе ги поврзува Бугарија и Северна Македонија, доби зелено светло за реализација, дозна BalkanEngineer.com од Money.bg. Инвестицијата вредна повеќе од 11 милиони евра претставува најголемиот проект во рамките на управувани од Министерството за регионален развој и јавни работи (МРЈР) програми за прекугранична соработка. На бугарска територија ќе бидат изградени неколку згради и ќе биде завршен патот што води до преминот. Од другата страна на границата, во Северна Македонија, ќе се модернизираат постојните конструкции и објекти. Главен приоритет во градежните активности ќе биде инсталирањето на обновливи извори на енергија (ОИЕ) и употребата на енергетски ефикасни материјали.

 • 23 may 2024Србија завршува нов интермодален терминал вреден 15,5 милиони евра во Белград

  Србија е на прагот на завршување на интермодален терминал вреден 15,5 милиони евра во белградската населба Батајница, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Проектот, раководен од српското Министерство за инфраструктура, има за цел да го претвори терминалот во регионален транспортен центар. Проектот на интермодален терминал во Белград има за цел да ги подобри логистичките врски во Србија и доби финансиска поддршка од грант од 13,8 милиони евра од Европската унија и дополнителни 1,7 милиони евра од српската влада.

 • 21 may 2024Северна Македонија ќе го поврзе својот пазар на електрична енергија со соседите од Европската Унија до 2026 година

  Северна Македонија е подготвена да го заврши првото поврзување на својот организиран пазар на електрична енергија со соседните земји-членки на ЕУ до крајот на 2026 година, дозна BalkanEngineer.com од BalkanGreenNews.com. Овој стратешки потег има за цел да ја интегрира Северна Македонија во поширокиот европски пазар на електрична енергија, што е значаен чекор за земјата во нејзиниот стремеж за членство во ЕУ. Симон Шутиноски, извршен директор на Националниот оператор на пазарот на електрична енергија на Северна Македонија (МЕМО), ја истакна важноста на интеграцијата на пазарот за време на Форумот за интеграција на пазарот на електрична енергија што се одржа во Европскиот парламент во Брисел.

 • 17 may 2024Производителот на еколошки градежни материјали Ecor Global гради нова фабрика во Србија

  Ecor Global, со седиште во САД водечки производител на еколошки градежни материјали е подготвен да ги прошири своите активности со изградбата на втора фабрика во Србија, дозна BalkanEngneer.com од SeeNews.com. Местоположбата на новиот објект е северната општина Нови Бечеј. Во неодамнешното соопштение за медиумите, локалната самоуправа на Нови Бечеј потврди дека Ecor Global обезбедила земјиште во индустриската зона на општината за новиот објект.

 • 15 may 2024Бугарската компанија за мебел Трбна мебел го модернизира своето производство со инвестиција од близу половина милион евра

  Семејната компанија Трбна мебел, со седиште во Добрич, Бугарија, планира да инвестира значителен износ во имплементација на нови технологии во својот производствен процес, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Одобрениот проект вклучува инвестиција од 930.000 лева, од кои 35% се доделуваат како грант по процедурата „Поддршка за транзиција кон циркуларна економија во претпријатијата“ од Планот за обновување и одржливост, што ќе му овозможи на производителот да имплементира опрема за прашкасто бојадисување и робот за заварување. Се очекува како резултат на модернизацијата, компанијата да ја намали количината на отпад што се создава при производство на единица производ, да ја ограничи употребата на пластични производи за еднократна употреба и да ја подобри енергетската ефикасност на производите.

Види ги сите »