Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Мелексис Бугарија ДООЕЛ

Мелексис Бугарија ДООЕЛ

https://www.melexis.com/en

Мелексис Бугарија е дел од структурата на светскиот лидер во развојот и производството на микроелектронски компоненти за индустријата и автомобилската индустрија Melexis. Глобалната фирма е присутна во 12 земји во светот – Бугарија, Белгија, Германија, Украина, САД, Италија, Франција, Швајцарија, Кина, Јапонија, Филипини, Малезија.

 

Мелексис Бугарија е најголемата база на групацијата Melexis и е специјализирана за развој, производство, тестирање и продажба на високо технолошки интегрирани кола, сензори и системи. Има центар за развој и производствена база во Софија, вклучително и тимови за развој, производство, планирање, финансии, човечки ресурси и администрација.

 

Компанијата одржува широк спектар на производи, вклучувајќи сензори за температура, притисок, прекинување, оптички сензори, за положба, за брзина, за моторен погон за пумпи, за вентилатори итн. Заедно со нив компанијата развива и мноштво иновативни производи според врвни технологии како следење на притисокот во гумите – TPMS, сензори за забрзување, жироскопи, автомобилски CMOS камери, хедс-ап (главни) дисплеи (HUD), оптички шини, интегрирани LIN микроконтролери, 360-степенско позиционирање и индикација и многу други.

 

Инвестициите во развојот и разработувањето на нови решенија во голема мера ги обезбедува конкурентните предности на компанијата. Соработниците на Мелексис помагаат секој ден во обликувањето на корпоративната култура. Оваа култура овозможува да се усовршува врската помеѓу големите умови, големите тимови и добрите резултати.

 

Поради развојот и растот на индустријата и екипите во компанијата на локално и глобално ниво, во различни периоди од време Мелексис бара мотивирани специјалисти со техничко и инженерско образование. Компанијата регрутира како искусни професионалци, така и студенти кои го завршуваат своето образование во областа на микроелектрониката, електрониката или автоматизацијата.

Контакти

Адреса: Софија 1138, Горубљане, бул. „Самоковско шосе“ 2

Телефон: 00 359 2/917 48 60; 00 359 2/807 04 00

Е-mailkro@melexis.com

Материјали за Мелексис Бугарија ДООЕЛ

 • 1
 • 2
  • 28 october 2019Инж. Јорданов од Melexis Бугарија: „Да си Lean инженер, значи постојано да учиш и да се развиваш“

   Што е Lean инженер? Која е мисијата на ова работно место и зошто наоѓањето на најдобрите професионалци за него е приоритет за компаниите ширум светот? BalkanEngineer.com доби одговор на овие прашања од инж. Јордан Јорданов од Melexis Бугарија. „Професијата CI инженер, или Lean инженер, потекнува од луѓе како Хенри Форд, Тајчи Оно и Еиџи Тојода. Тоа се поединци кои констатираат дека има многу загуби во една структура и тие можат да бидат елиминирани за поголема ефикасност на деловните резултати“, наведе тој.

  • 23 august 2019Мелексис освои престижна награда за свој производ на престижен саем. Може да бидеш дел од тимот на победниците

   Технолошкиот лидер Melexis ја доби наградата „Best of Sensors 2019“ за својот медицински клас на сензор за температура MLX90632. Производот беше награден во категоријата Excellence in Sensors Innovation, а наградата беше врачена за време на престижниот настан Sensors Expo & Conference 2019, што се одржа во месец јуни во Калифорнија, објавија од Мелексис Бугарија ДООЕЛ. Sensors Expo & Conference е настан со над 30 годишна историја, кој ги наградува најновите достигнувања во областа на сензорите и IoT.

  • 30 july 2019Мелексис Бугарија: Се стремиме Melexis да биде инспиративно место за работа. Ги цениме во идеите на секој колега

   Честопати тимовите во компаниите се споредуваат со добро подмачкана машина, пчелин или мравјалник. Но, забораваме колку далеку од реалноста се слични метафори, бидејќи човекот е личност, а собрани на едно место многу личности не се унифицираат, туку напротив – разликите меѓу нив и обединувањето на нивните сили се всушност причина за исполнување на заедничката цел. Еве што уште споделија за нивните луѓе од компанијата.

  • 11 june 2019Мелексис Бугарија вклучи во својот тим млад инженер од Србија

   Инженер од Србија веќе е дел од тимот на Мелексис Бугарија ДООЕЛ – најголемото производствено друштво во структурата на светскиот лидер во развојот и производството на микроелектронски компоненти за индустријата и автомобилската индустрија Melexis. Младата дама е вработена во друштвото според програмата Fresh graduate (Програма за неодамна дипломирани студенти), соопштија од Мелексис. Освен што учествува на српскиот пазар на трудот со постојани работни места, Мелексис Бугарија ја лансира и својата специјална програма за неодамна дипломирани млади специјалисти Fresh graduate.

  • 25 april 2019Мелексис Бугарија одржа „Ден на отворените врати“

   На 23 и 24 април 2019 година лидерот во развојот и производството на микроелектронски компоненти за индустријата и автомобилската индустрија Мелексис Бугарија ДООЕЛ одржа „Ден на отворените врати“, информираа од компанијата. Мелексис Бугарија е дел од глобалната компанија Melexis. Во Бугарија се наоѓа најголемата база за развој, производство, тестирање и продажба на високо-технолошки интегрирани кола, сензори и системи на глобалната група. За сите млади и амбициозни студенти и специјалисти кои го бараат најдоброто за себе, од Мелексис Бугарија организираа посета во својата база во град Софија.

  • 26 march 2019Melexis презентира иновации за побезбедна и ефикасна автомобилска индустрија за време на electronica 2018

   Во изминатата 2018 година, глобалниот лидер во производството на микроелектронски компоненти Melexis го стави својот технолошки отпечаток за време на специјализираниот саем electronica чии две изданија се одржаа во Тесендерло, Белгија, и Минхен, Германија. „Повеќе од 1.500 гости имаа можност да ги посетат штандовите на Melexis, преполни со информативни и интерактивни демонстрации на технологии, како и да се сретнат со дел од тимот на компанијата“, споделија од Мелексис Бугарија ДООЕЛ.

  • 18 february 2019Повеќето млади специјалисти во Мелексис ја започнале својата кариера со програмата Fresh graduate. Пробај и ти

   Дел од екипата на високотехнолошката компанија Мелексис Бугарија ДООЕЛ се голем број на млади инженери, како повеќето од нив го започнале својот професионален пат како стажанти во претпријатието. Со троица од нив се сретна тимот на BalkanEngineer.com, за да дознае повеќе за работата, активностите и патот на младите специјалисти во бугарското друштво на меѓународниот лидер во разработката и производството на сензорни системи Melexis.

  • 20 december 2018Melexis: Сензорската технологија и ToF камерите ќе ги формираат автомобилите на иднината

   Melexis е светски лидер во развојот и производството на сензори за индустријата и автомобилската индустрија. Во Бугарија е позиционирано најголемото производствено друштво во структурата на компанијата – Мелексис Бугарија ДООЕЛ. „Сензорите се незаменлив дел од секој модерен автомобил, исполнувајќи многу и различни задачи. Благодарение на нив, возењето веќе е побезбедно, полесно и полека оди кон целосна автоматизација“, изјавија од Мелексис Бугарија.

  • 22 november 2018Мелексис Бугарија: Пречекавме нови 7 колеги од програмата Fresh Graduate. Те очекуваме и тебе!

   Пред неколку дена Мелексис Бугарија ДООЕЛ ги пречека своите најнови колеги – стажантите од корпоративната програма Fresh Graduate. Друштвото е најголемата производствена база на меѓународниот лидер во сензорските технологии Melexis и одржува проактивна политика во однос на младите специјалисти и нивното претворање во вистински професионалци. Концептот на Fresh Graduate е развиен специјално за неодамна дипломирани студенти со техничко образование.

  • 25 october 2018Мелексис Бугарија постави „камен темелник“ на својата нова зграда и ќе отвори 100 нови работни места до крајот на 2018 г.

   „Камен темелник“ на својата нова зграда во софиската населба Горубљане постави Мелексис Бугарија ДООЕЛ. „Проширувањето е дел од петгодишниот план за развој на меѓународниот производител на микроелектрониката Melexis. До крајот на годината во објектот ќе бидат вложени речиси 17 милиони евра“, соопштија за BalkanEngineer.com од компанијата. Новата база ќе биде сместена на 15.000 метри квадратни и се планира да биде завршена и ставена во функција во рок од 2 години.

  • 12 september 2018Мелексис Бугарија: Програмата Fresh graduate и дава крилја на вашата кариера како инженер

   Постојат високо-технолошки компании за кои работата е страст, а светот не е ограничен само на сензори и полупроводници. Таквата филозофија е исто така признаена од страна на специјалистите на светскиот лидер во автоматизацијата за автомобилската индустрија Melexis. „Ние, во Melexis, веруваме во инженерингот со цел - еве зошто привлечен центар на нашата активност се како луѓето, за кои работиме, така и луѓето со кои работиме“, изјавија за BalkanEngineer.com од Мелексис Бугарија ДООЕЛ.

  • 16 august 2018Мелексис Бугарија – докажаниот производител на решенија во сферата на микроелектрониката за индустријата

   Мелексис Бугарија ДООЕЛ е дел од структурата на глобалниот лидер во развојот и производството на микроелектронски компоненти за индустријата и производството на автомобили Melexis. Моментално светски докажаната компанија е присутна со 15 локации во 11 земји во светот - Бугарија, Белгија, Германија, Украина, САД, Франција, Швајцарија, Кина, Јапонија, Филипини, Малезија, а во Бугарија е нејзината најголема база. Мелексис Бугарија е основана во 2000 година.

 • 1
 • 2

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 april 2020Колаборативниот робот CRX-10iA на FANUC е важен следен чекор кон Smart Factory

  За време на најголемиот трговски саем за роботика iREX во Токио, светскиот лидер во производство на индустриски роботи и решенија за автоматизација FANUC ги презентира своите решенија за фабриката на иднината, како и многу технолошки иновации. „Но, она што привлече најголемо внимание на штандот на FANUC беше најновиот колаборативен робот на компанијата CRX-10iA. Тој е исклучително лесна и ја подигнува соработката на луѓе и роботи на ново, уште повисоко ниво“, коментираа од ФАНУК Бугарија за BalkanEngineer.com.

 • 25 march 2020Стам Лтд: FramePick 4 Wholesale на Kardex гарантира 4 пати побрзо извршување на нарачките во магацини

  За денешната интерлогистика, брзата обработка на нарачките е клучна во секој деловен сегмент. „FramePick е ефикасно решение за испорака на стока што им овозможува на компаниите да тргуваат, намалувајќи ги драстично растојанијата што треба да се поминат во магацините“, информираа за Balkanengineer.com од фирма „Стам Лтд“, официјален претставник за Бугарија и Србија на водечкиот снабдувач на автоматски решенија за чување и складирање Kardex Remstar.

 • 16 march 2020Стам: Роботизацијата е главна алатка за зголемување на ефикасноста на производството

  Роботите трајно го пронајдоа своето место во многу различни полиња на производството. Тие вршат задачи како што се заварување, склопување, испорака, преработка на суровини и пакување на производи. „Ние нудиме како индустриски така и колаборативни роботи на KUKA за различни производствени задачи“, информираа за BalkanEngineer.com од фирма „Стам Лтд чие портфолио веќе ги вклучува производите на еден од водечките светски снабдувачи на интелигентни решенија за автоматизација KUKA.

 • 25 february 2020На пазарот е новиот тестер за мотори на Megger со степен на заштита IP54 и CATIII

  „На пазарот веќе е пуштен новиот тестер за мотори на Megger“, соопштија за Инженер.bg од Мегер Бугарија. Моделот MTR105 е со степен на заштита IP54, што го прави особено погоден за употреба, дури и во неповолни услови со влага и прашина. Освен тоа, инструментот е мерна категорија CATIII со моќност 600 V (работна висина до 3000 метри), т.е. тоа е сигурен и безбеден за употреба. Инструментот е добро заштитен од навлегување на прашина и влага, вклучително и просторот за батеријата и осигурувачот.

 • 24 february 2020Професионални уреди за мерење на потрошувачката на природен гас од Унисист Инженеринг

  Докажаната бугарска компанија Унисист Инженеринг, специјализирана за разработката и производството на уреди и системи за автоматизација нуди работни решенија за гасни компании преку кои тие можат ефикасно да ги следат нивните активности. Компанијата ги има следниве професионални уреди за мерење на потрошувачката на природен гас - мерачи на потрошувачка со стандардни коректори со комуникатори, само мерачи на потрошувачка со комуникатори или специјализирани уреди кои се поврзани со соодветниот комуникатор.

 • 10 february 2020B2N: Медицина, инженерство, архитектура на 3D печатењето за време на Additive days 2020

  Како нов, динамичен метод на производство, 3D печатењето постојано нè воодушевува со неговите можности. Затоа од фирма B2N, организаторот на Additive days 2020, ќе соберат на едно место што е можно повеќе традиционални, па дури и неверојатни апликации за адитивно производство, кои имаат огромен потенцијал да се претворат во дел од нашиот секојдневен живот. Конференцијата ќе се одржи од 20 до 23 февруари 2020 година, а ќе се осврне на неколку клучни теми, вклучително медицина, инженерство и архитектура.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 06 april 2020Србија издвојува 5 милијарди евра за обнова на својата економија

  Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави дека владата ќе издвои повеќе од 5 милијарди евра за обнова на економијата погодена од корона вирусот. Минимални плати ќе им бидат обезбедени на мали и средни претпријатија во текот на тримесечен период, дозна уште BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Финансиската програма, разработена од српската влада за бизнис секторот ќе ги поддржува како малите и средни претпријатија така и големите компании. Се предвидува и посебна финансиска поддршка за хотелската индустрија. Покрај тоа, секој возрасен граѓанин ќе добие и 100 евра финансиска помош.

 • 01 april 2020Романски производител на флаширана вода инвестира во својата фабрика

  Романската групација Valvis Holding, производител на брендот минерална вода AQUA Carpatica, во последните недели регистрираше пораст на продажбата за 250-300%. Како резултат на тоа компанијата планира проширување на својата фабрика за 20 милиони евра. Во моментов, производственото претпријатие на Valvis Holding работи со полн капацитет. Компанијата го предвиде ова зголемување, но не секако како резултат на распространувањето на корона вирусот, а бидејќи марката станува се попрепознатлива на пазарот.

 • 30 march 2020Рекордна висока размена на технолошки хардвер во Бугарија за 2019 година

  Увозот на технолошки хардвер во Бугарија во 2019 година за прв пат ја премина границата од 1 милијарда евра, достигнувајќи 1,07 милијарди евра, дозна BalkanEngineer.com од Economic.bg. Регистриран е раст на индексите на увозот на десктоп компјутери, лаптопи, мултифункционални уреди, сервери, печатачи, монитори и дигитални фотоапарати. Наспроти рапидното опаѓање на глобалниот пазар на паметни телефони, увозот на мобилни телефони во Бугарија достигнува извонреден раст и невидени размери.

 • 25 march 2020Кинеска компанија инвестира 60 милиони евра во претпријатие во Србија

  Кинеската компанија Xingyu Automotive Lighting Systems доби државна субвенција во висина на 16,4 милиони евра од Србија за изградба на својата фабрика во град Ниш, дозна BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Услов за компанијата е да инвестира најмалку 60 милиони евра во својот проект. Xingyu Automotive Lighting Systems се обврзува да потроши 7,5 милиони евра за купување земјиште од 16,55 хектари за своето претпријатие, како и за обезбедување на соодветна инфраструктура таму. До крајот на 2023 година компанијата треба да инвестира 32,7 милиони евра за изградба на објекти и 19,6 милиони евра за нова опрема.

 • 23 march 2020Schaeffler го проширува производството на автомобилски компоненти во Романија

  Романската подружница на германската групација Schaeffler планира да ги прошири своите производствени и логистички капацитети во земјата, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Компанијата ќе се фокусира на зголемување на продуктивноста и оптимизирање на трошоците, како во автомобилскиот, така и во индустрискиот сектор. Минатата 2019 година најголемата инвестиција на Schaeffler во Романија беше изградбата на нов центар за тестирање, кој беше завршен за помалку од една година.

 • 18 march 2020Романската Dacia го демонстрира својот прв модел на електричен автомобил

  Француската групација Renault, сопственик на романскиот производител на автомобили Dacia, го презентира во почетокот на месец март концептот на својот прв електричен автомобил - Dacia Spring, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Се очекува моделот да се појави на европскиот пазар во 2021 година. Француската компанија сè уште не објавила колку ќе чини првиот електричен автомобил на Dacia, но романските медиуми предвидуваат цена во опсег од 15.000 до 20 000 евра, што би значело дека моделот ќе биде најевтиниот електричен автомобил на европскиот пазар.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 07 april 2020Романската компанија CTP инвестира 30 милиони евра во логистички центар

  Романската компанија за недвижнини и најголемиот сопственик на магацини во Романија CTP го купи Equest Logistic Center во близина на Букурешт. Зделката склучена со британската компанија Equest Balkan Properties, е во вредност од 30 милиони евра. Логистичкиот центар се наоѓа на 13,5 километри од автопатот што ги поврзува Букурешт и Питешт. Зградата има површина за изнајмување од 56 690 метри квадратни и е поделена на три сали со 40 логистички единици, изградени во периодот 2008 – 2009 година.

 • 02 april 2020Македонија воведува дигитална обука за ученици и студенти

  По електронски пат ќе се спроведува не само предавањето на нов материјал, туку и испрашувањето и оценувањето. Средствата за електронска комуникација може да бидат платформи за видео конференции, електронска пошта или други двонасочни електронски системи за размена на податоци. Преку системот за учење од далечина со помош на овие средства ќе се реализираат предавања, вежби, форми на континуирано оценување на знаењата, индивидуално предавање и други форми на обука што се соодветни на спецификата на конкретната област на изучување.

 • 31 march 2020Tesla ги отвори своите први станици за полнење на електрични возила во Србија

  Американската компанија за електрични возила и обновливи извори на енергија Tesla ги отвори своите први две станици за полнење на електрични возила во Србија. Според интерактивната мапа на официјалната веб-страница на Tesla, едната од станиците за полнење се наоѓа на паркингот на продавница Ikea во српската престолнина, а другата на автопатот Е75 во близина на град Алексинац во Централна Србија. Онаа во Белград е опремена со шест точки за полнење, додека другата има четири точки за полнење, секоја со капацитет до 150 kW.

 • 26 march 2020Австриска компанија ќе гради фабрика за стаклени влакна во Србија

  Австриската компанија Thermowool планира да изгради производствено претпријатие во индустриската зона во близина на град Шид, Србија, дозна BalkanEngineer.com од SerbiaMonitor.com. Компанијата со седиште во Виена е специјализирана за производство на стаклени влакна. Инвестицијата на австриската компанија изнесува скоро 5 милиони евра. Минатиот месец компанијата купи 10 хектари земја во индустриската зона кај село Адашевци за изградба на својата нова фабрика. Се очекува поставувањето на темелите да биде направено до крајот на март годинава.

 • 24 march 2020Truck Expo презентира решенија за автомобилскиот сектор во Бугарија

  Truck Expo 2020 ќе ги демонстрира најновите решенија за автомобилската индустрија од 11 до 13 јуни 2020 година на територијата на Меѓународниот саем во град Пловдив, Бугарија. Од чисто автомобилско шоу за комерцијални возила, саемот ќе се претвори во платформа за мобилност базирана на софтвер и технологии, дозна BalkanEngineer.com. Саемот Truck Expo 2020 е во организација на Здружението на производители на автомобили и нивните овластени застапници во Бугарија. Посетителите на настанот ќе бидат вклучени во бројни можности за стекнување на искуство и доживување, прилагодени на нивните интереси.

 • 19 march 2020Романска компанија гради 4 фотоволтаични паркови со моќност од 310 MW

  Романската компанија Complexul Energetic Oltenia планира да изгради четири фотоволтаични паркови во земјата. Објектите ќе имаат комбинирана врвна моќност од 310 MW и ќе зафаќаат површина од 600 хектари. Романската компанија планира да распореди фотоволтаични постројки на загадено земјиште, како што се површини што во моментот се користат за складирање на талог и пепел создадени од термоцентралите на компанијата или врз депонија за складирање на остатоци од ископување на јаглен.

Види ги сите »