Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

АББ Блгарија ДООЕЛ

АББ Блгарија ДООЕЛ

www.abb.bg

АББ Блгарија е дел од мултинационалните гигант ABB Group (ABBN: SIX Swiss Ex) – иновативен технолошки лидер во областа на производите за снабдување со електрична енергија и електрична опрема, роботика и погони, индустриска автоматизација и енергетски мрежи, кои послужуваат комунални, индустриски, транспортни и инфраструктурни клиенти од целиот свет. Продолжувајќи ја својата над 125-годишна историја во иновациите, AББ денес ја пишува иднината на индустриската дигитализацијата со две насоки со јасна вредност: обезбедување на електрична енергија од секоја електрана до секој електричен штекер и автоматизирање на сите индустриски гранки од природни ресурси до готови производи.

 

Во својство на главен партнер на Формула Е, целосно електричната меѓународна класа на моторни спортови на FIA, ABB продолжува да ги турка границите на електричната мобилност надвор од можното, придонесувајќи за една поодржлива иднина. Водечката групација е активна во повеќе од 100 земји и има речиси 136.000 вработени низ целиот свет.

 

АББ Блгарија има централна канцеларија во Софија и четири филијали во земјата. Две од производствените бази на АББ се наоѓаат во град Раковски и произведуваат нисконапонски и среднонапонски електрични компоненти. Другите две производствени капацитети на компанијата се наоѓаат во град Петрич – за нисконапонски производи и во град Севлиево – за високонапонски производи. Компанијата исто така поседува и сервисен центар за турбокомпресори во град Варна. Таа обезбедува работа за повеќе од 2500 вработени во Бугарија.

 

Во глобални рамки активностите на AББ се организирани во четири бизнис насоки, а во Бугарија компанијата е претставена во областа на енергетските мрежи, производите за снабдување со електрична енергија и електрична опрема, како и роботиката и погоните.

Контакти

Централна канцеларија:

Адреса: Бугарија, Софија 1592, бул. „Витоша“ 89Б, зграда А, кат, 17 Милениум Центар Софија
Телефон: + 359 2 807 5500
Е-mail: office@bg.abb.com 

АББ Блгарија ДООЕЛ – Филијала Раковски, Производствена база 1

Адреса: Бугарија, Стрјама 4142, „Индустрииален пат“ 1 бр. 14
Телефон: +359 32 998 800
Е-mail: abb.rakovski-branch@bg.abb.com

АББ Блгарија ДООЕЛ – филијала Раковски, Производствена база 2

Адреса: Бугарија, Стрјама 4142, „Индустрииален пат“ 1 бр. 18
Телефон: +359 32 348 700
Е-mailabb.rakovski-branch@bg.abb.com 

АББ Блгарија ДООЕЛ – филијала Севлиево, Производствена база

Адреса: Бугарија, Севлиево 5400, ул. „Никола Петков“ бр. 32
Телефон: +359 675 3 0037
Е-mail: abb.sevlievo-branch@bg.abb.com 

АББ Блгарија ДООЕЛ – Филијала Петрич, Производствена база
Адреса:
 Бугарија, Петрич 2850, ул. „Варна“ 1
Телефон: +359 745 5 9418
Е-mail: abb.petrich-branch@bg.abb.com 

АББ Блгарија ДООЕЛ – Сервисна база за Турбокомпресори
Адреса: Бугарија, Варна 9009, КРЗ Одесос, Островна зона
Телефон: +359 52 807 5562
Е-mail: turbo@bg.abb.com 

Огласи за работа од АББ Блгарија ДООЕЛ

Материјали за АББ Блгарија ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
  • 13 june 2024Со нова иницијатива АББ создава професионална „трамболина“ за жените инженери по повод нивниот професионален празник

   Во основата на технолошките иновации се наоѓаат, се разбира, инженерите. Меѓу запчаниците, каблите и електрониката се крие „извор“ на недоволно истражен потенцијал - жените инженери, чиј официјален празник ќе го славиме секоја година на 23. јуни. Затоа тимот на АББ, силен застапник за поддршката на младите таленти, покрена специјална иницијатива по повод Меѓународниот ден на жените во инженерството, наменета да даде хоризонт на гласот и развојот на жените инженери кои се наоѓаат на почетокот на својата кариера. Повеќе за темата за BalkanEngineer.com раскажаа специјалисти од компанијата.

  • 21 march 2024AББ и Growthway ќе демонстрираат авангардни технологии за роботизација за време на заеднички настан на 4 април во Софија

   AББ, заедно со својот партнер Growthway, ќе биде домаќин на настан посветен на иновативни технологии за автоматизација, машинско гледање во роботиката и откривање на нови можности за видео инспекција и обработка. Настанот на тема „Machine Vision Robotics - Mastering the Video Inspection & Handling“ ќе се одржи на 4 април 2024 година, од 10:00 часот, во централната канцеларија на АББ во Софија, Бугарија, на адреса бул. „Витоша“ бр. 89Б. Зграда А, кат 17, Милениум Центар Софија.

  • 21 february 2024Повеќе од 1.300 роботи на АББ ќе учествуваат во разработката на следната генерација електрични автомобили во фабриките на Volvo

   „AББ ќе му испорача на Volvo Cars повеќе од 1.300 индустриски роботи со вклучени кон нив функционални пакети за изградба на следната генерација на електрични возила. Ова ќе му помогне на шведскиот производител на автомобили да ги постигне своите амбициозни цели за одржлив раст и развој“, објавија од AББ, технолошки лидер во снабдувањето со електрична енергија, електричната опрема и автоматизацијата. Револуционерната трансформација на автомобилската индустрија, водена од зголемената побарувачка на потрошувачите за електрични возила и стремежот кон одржливост, создава како нови можности, така и огромни предизвици за светските производители на автомобили.

  • 06 december 2023Нова серија на електрични мотори за експлозивни средини IE5 SynRM на АББ обезбедува ултра премиум класа на енергетска ефикасност

   АББ ја усоврши својата серија на синхрони млазни мотори IE5 SynRM со нов модел со зголемена безбедност. Веќе сите клиенти кои работат во потенцијално експлозивни средини можат да си гарантираат безбедност при работа и во исто време да ја зголемат енергетската ефикасност на процесите интегрирајќи ги новите подобрени мотори IE5 SynRM во нивните активности. Тие се сигурно и рентабилно решение што обезбедува до 40% помали енергетски загуби во споредба со почесто користените мотори IE3. Тие исто така ги минимизираат трошоците за одржување и се карактеризираат со подолг работен век.

  • 01 november 2023АББ: Вклучувајќи се со ентузијазам во различни иницијативи, придонесуваме за свет со подобро образование и социјално ангажирање

   Во свет каде корпоративната одговорност станува сè поважна, AББ – глобален лидер во електрификацијата, индустриската автоматизација, роботиката и високите технологии – дава забележлив пример со својата посветеност на социјалните иницијативи. Каузата за одржливост, која компанијата ја прифаќа како лична, се протега многу подалеку од обезбедувањето на иновативни технолошки решенија. Таа вклучува силна посветеност да се има позитивно влијание врз општеството и животната средина, што најчесто се изразува во добриот пример што го даваат специјалистите на АББ. Во месец септември годинава филијалите на АББ.

  • 11 october 2023Уникатниот облакодер Bishopsgate во „срцето“ на лондонското сити создава стандард за квалитетно модерно живеење со решенија

   Сигурно сте го слушнале терминот „вертикална населба“ во контекст на преполнетите со луѓе азијатски градови и авангардните архитектонски решенија. Во таква зграда од иднината нè поканува една од најинспиративните и визуелно највлијателни видео серии наречена „Замрзната музика“ на меѓународниот технолошки лидер AББ. 19-та епизода од неа повторно нè води кон пример за симбиоза на архитектонско-инженерска мисла и високи технологии, а адресата е во Лондонското Сити. Со богата функционалност, технолошка гостопримливост и капацитет од 12.000 жители и гости, 22 Bishopsgate навистина го покрива разбирањето за населба од нова генерација развиена во вертикален план.

  • 24 august 2023Снежниот рај за Светскиот куп во скијање е создаден со помош на високоефикасната технологија за управување со енергијата на ABB

   Среде летните горештини, ви нудиме навистина разладувачка приказна која ги открива тајните на вештачкиот снег. Системите за производство на снег доаѓаат на помош кога времето не е наклонето кон скијачите и скијачките натпревари од ранг на Audi FIS Ski World Cup. Трошоците поврзани со вештачкото правење на снег на пистите често се значителни, а компаниите кои стопанисуваат со објектите бараат ефикасен баланс помеѓу производството на снег и цената што ја плаќаат за тоа. Како практично се управува и оптимизира овој процес, за читателите на BalkanEngineer.com раскажаа од АББ Бугарија - подружница на АВВ - светски лидер во одржливите високотехнолошки решенија.

  • 24 july 2023АББ Бугарија ги пречека новите стажанти во својот тим со официјалниот старт на издание на програмата „Let your ABB story begin“

   Во усогласеност со својата општествена одговорност и најповеќе следејќи ја нејзината стратегија за развој на следната генерација технички специјалисти, секоја година еден од водечките работодавачи - АББ Бугарија, спроведува возбудлива пракса за студенти кои имаат амбиции да се развиваат во областа на високите технологии. Како дел од структурата на светскиот лидер АВВ, создавајќи решенија за дигитална трансформација на општеството и индустријата, во својата стажантска програма бугарската компанија интегрира интерактивни, иновативни и докажани методи, преку кои го збогатува практичното знаење на младите и ги подготвува за старт на нивниот пат во кариерата.

  • 04 july 2023АББ Бугарија: Системот за безбедност и контрола на пристап ABB Access-Control е сигурно решение за згради од која било големина

   Решенија за „паметен“ дом и згради како ABB Access Control може да ви го дадат неопходното спокојство дека вашиот дом и/или зградата се безбедни во секое време и дека пристапот до нив е контролиран. ABB Access Control е систем исклучително лесен за инсталирање и управување кој лесно се скалира според специфичните потреби“, коментираа од АББ Бугарија, водечка компанија во областа на дигиталната трансформација и „паметните“ решенија во зградите. Имплементацијата на системот Access Control е исклучително едноставна и како прв чекор бара замена на стандардните брави на вратите во даден дом или зграда со електронски безжични модели.

  • 16 june 2023АББ Бугарија ги објави новите насоки и позиции во овогодинешното издание на својата програма за практикантска работа

   Иднината на младите инженери и техничари отсекогаш била меѓу главните приоритети на водечката технолошка компанија АББ Бугарија. Како дел од структурата на светскиот гигант АВВ, компанијата располага со широко портфолио на решенија во областа на снабдувањето со електрична енергија и електричното опремување, роботиката, автоматизацијата на процеси и погони, зад кои стојат сложени производствени процеси кои бараат прецизност и посветеност. Преку своите практикантски програми, АББ Бугарија им овозможува пристап на идните технички специјалисти токму до своето сложено високотехнолошко производство, во кое тие имаат можност одблиску да се запознаат со спецификата на работата.

  • 22 may 2023АББ Бугарија го посвети април на иницијативи за тимска работа, зелени технологии, доживотно учење и општествена одговорност

   АББ Бугарија е подружница на меѓународниот гигант АВВ, кој е светски лидер во областа на индустриската автоматизација и електротехниката. Компанијата е меѓу водечките имиња во бизнисот, имајќи стратешка улога не само на пазарот, туку и како корпоративен граѓанин. Компанијата е постојано ангажирана на развојот на околното општество и спроведува различни иницијативи во согласност со својата мисија за подобро утре како за луѓето, така и за природата. За тимот на компанијата, месец април беше исполнет со бројни активности поврзани со општествената одговорност на АББ Бугарија. За АББ Бугарија, месец април започна со „зелена“ иницијатива.

  • 07 april 2023Вклучете се во иницијативата „Менаџер за еден ден“ и ѕирнете во светот на дигиталните индустриски технологии со АББ Бугарија

   Меѓународната групација АББ не сопира да ги поместува границите на постојните технологии, создавајќи решенија кои ја зголемуваат продуктивноста на нови нивоа, а нејзината долгогодишна историја од над 130 години е исполнета со бројни достигнувања и успеси. Имено минатото со забележливи за своето време иновации ги тера денешните тимови на АББ да сонуваат за уште поуспешна иднина, која компанијата ја гледа во лицето на младите специјалисти. Затоа компанијата ги зема при срце иницијативите насочени кон развој на млади инженерски и технички таленти.

  • 09 february 2023АББ Бугарија очекува идните специјалисти на настанот „Пловдив: Кариера и живот - Зошто во Бугарија?

   Светскиот технолошки лидер АББ е меѓу најголемите индустриски инвеститори. Компанијата ја развива својата активност во четири главни бизнис области: „Електроснабдување и електрична опрема“; „Автоматизација на процеси“; „Погони“; „Роботика и дискретна автоматизација“. Компанијата учествува во различни проекти кои се насочени кон подобрување на технолошките процеси во индустријата. Освен преку иновации, АББ Бугарија развива и продлабочена социјално одговорна политика поврзана со активности во кариерата на инженери и техничари.

  • 04 january 2023Под мотото „Let your AВВ Story Begin“, летната стажантска програма на АББ Бугарија обучи талентирани млади луѓе

   Иднината на индустријата почива на рамениците на младите специјалисти кои допрва ќе го развиваат својот потенцијал. Токму поради оваа причина е исклучително важно да се инвестира во развојот на нивниот потенцијал, во нивното знаење и во нивните можности за развој. АББ Бугарија е водечка компанија во областа на снабдувањето со електрична енергија и електрична опрема, роботиката, автоматизацијата на процеси и погони.

  • 04 november 2022Ден на отворени врати на АББ собра гости и пријатели кои ѕирнаа „зад сцената“ на фабриката во Раковски

   Често се случува да мислиме дека работата на човекот отспротива е полесна од нашата или дека нејзините специфики не би биле комплицирани за нас. Сепак, извршувањето на секоја задача бара професионализам и познавање на нејзините специфики. Зад вратите на секое производство стои напорна работа која често останува скриена зад финалниот производ. Со цел да открие што точно се крие меѓу ѕидовите на нејзините големи бази, АББ Бугарија беше домаќин на Ден на отворени врати во своето производство во град Раковски.

  • 11 december 2019АББ Бугарија ја модернизира својата база во град Севлиево, Бугарија

   „Бизнисот „Енергетски мрежи“ на АББ Бугарија ја обнови својата производствена база во град Севлиево. Обновени се производствените капацитети како и административната зграда“, соопштија од компанијата. Базата на АББ Бугарија во градот се наоѓа на површина од 14.500 метри квадратни и во неа се остваруваат активности поврзани со инженеринг, монтажа и тестирање на клучни напонски компоненти за комплетни дистрибутивни уреди со гасна изолација и генераторски прекинувачи. Фабриката, исто така, произведува комплетни кондензаторски уреди и дисконектори.

  • 16 october 2019Интелигентно управување на луксузни хотели и висока класа јавни и станбени згради со ABB-tacteo KNX

   Управувачкиот елемент на ABB за интелигентни згради со можност за индивидуална конфигурација ABB-tacteo KNX ја победи конкуренцијата и ја освои титулата во категоријата „Иновативна архитектура“ од престижните награди Iconic Awards 2018 на саемот Expo Real во Минхен. „ABB-tacteo KNX е наменет за интелигентно управување со луксузни хотели и висока класа јавни и станбени згради. Можноста за индивидуална конфигурација го прави секој сензор уникатен во својот дизајн и функционалност“, коментираа од АББ Бугарија.

  • 11 september 2019Технологија на АBB за електрични автобуси означува нова фаза во развојот на јавниот транспорт во Берн

   Пионерски проект за електрични автобуси во швајцарската престолнина Берн ја става во центарот на вниманието лидерската позиција на Швајцарија во областа на електричната мобилност и одржливиот транспорт. „Технологијата на АВВ и помага на Bernmobil, една од најстарите компании во градски сообраќај во Швајцарија, да ги постигне своите амбициозни цели за експлоатација на своите автобуси, која ќе биде неутрална по однос на јаглеродните емисии“, раскажаа од фирма АББ Блгарија ДООЕЛ.

  • 24 july 2019АББ Бугарија е рангирана меѓу топ работодавачи според студентите во Бугарија

   АББ Бугарија ДООЕЛ, дел од структурата на АББ, лидер во дигиталните технологии за индустријата, е рангирана меѓу првите 20 најпосакувани работодавачи за 2019 година од страна на бугарските студенти, соопштија за BalkanEngineer.com од бугарската компанија. Истражувањето Graduate Survey се спроведува од ToTheTop Agency веќе трета година по ред, а неговата цел е да рангира 50 бугарски компании во кои студентите преферираат да го започнат својот професионален пат. Учество во анкетата зедоа повеќе од 8200 студенти од Бугарија и од странство.

  • 07 june 2019АББ оваа есен ќе ги отвори вратите на својата нова фабрика во Петрич, Бугарија

   Технолошкиот лидер АББ Блгарија ДООЕЛ, дел од гигантот ABB Group, ќе ги отвори вратите на својата нова производствена база во град Петрич во септември 2019 година, информираа за BalkanEngineer.com од бугарското друштво. Новата фабрика ќе биде петтата база на компанијата во Бугарија и вториот голем инвестициски проект во регионот. Откако новата фабрика ќе биде целосно завршена, од АББ Блгарија планираат да бидат вработени околу 420 лица, при што веќе се врши изборот на кандидати за основни работни места.

  • 31 may 2019AББ се потпира на достапна инфраструктура за електрични автобуси

   Лидерот во дигиталната технологија за индустријата АВВ започна изградба на висококвалитетни и отпорни станици за полнење на електрични автобуси, достапни за целото општество, информираа за BalkanEngineer.com од бугарското друштво АББ Блгарија ДООЕЛ, дел од мултинационалниот гигант ABB Group. Производителот на производи и решенија за снабдување со електрична енергија и електрична опрема, роботика и погони, индустриска автоматизација и енергетски мрежи ги поставува темелите за поинтелигентна, сигурна и еколошки чиста мобилност, достапна за сите, насекаде.

  • 19 april 2019АББ Блгарија: Технологиите на ABB го помагаат човечкиот потенцијал во услови на современата технологија

   Степенот на развој на автоматизацијата денес значи подобри и со поголема важност работни места за луѓето. За да се постигне ова, сепак е потребен координиран пристап кон образованието и обуката кои да обезбедат максимална употреба на можностите за брз развој на технологиите за автоматизација на процесите. Денес светот не се стреми кон иднината, бидејќи веќе живее во неа. Развојот на интелигентни технологии како роботиката, или пак такви кои користат ВИ, веќе не значи само автоматизација на конвеерот.

  • 20 february 2019АББ Блгарија ја гради во Петрич својата следна петта производствена база во Бугарија

   Нова, петта по ред производствена база во Бугарија ќе отвори лидерот во дигиталната технологија за индустријата АББ Блгарија ДООЕЛ. Новата фабрика за нисконапонски производи е позиционирана во град Петрич, каде што бугарското друштво на АББ веќе има оперативна компанија. Инвестицијата е во вредност од 7 милиони лева и ќе отвори 420 работни места, соопштија за BalkanEngineer.com од АББ Блгарија. Фабриката ќе зафаќа вкупна површина од 7400 метри квадратни.

 • 1
 • 2
 • 3

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 19 june 2024КМТ Сервиз претставува 10 примени каде мониторингот на гасови и истекување на гас е од клучно значење за безбедноста

  Присуството на гас во индустриска средина е меѓу невидливите закани кои потенцијално можат да му наштетат на човековото здравје, животната средина, а исто така и да предизвикаат материјална штета. Затоа откривањето на гас и истекување на гас е меѓу процесите со клучно значење за безбедноста кои имаат свои современи и сигурни технолошки решенија. Една од нив е термичката слика преку која се доловуваат и визуелизираат аномалии во енергетските нивоа, а повеќе за темата за BalkanEngineer.com раскажаа докажаната компанија КМТ Сервиз, специјализирана за трговија со опрема за контрола и мерење и решенија за мониторинг на инфраструктурни системи.

 • 19 june 2024Grundfos MIXIT обезбедува максимална контрола врз колото за мешање во инсталации за греење на станбени згради

  Германската енергетска компанија OVE, која се занимава со проектирање, изведба и работа на системи за греење, вентилација и климатизација и има повеќе од 450 изведени проекти низ целата земја, веќе подолго време соработува со Grundfos во смисла на оптимизација на работата на инсталациите и постигнување на максимална ефикасност. Така на пример, OVE почнува да го користи решението на колото за мешање со вградено управување на пумпите на Grundfos уште во 2017 година, и сега смело се обложува на најновата генерација на MIXIT, воведена од Grundfos во пролетта на 2021 година.

 • 18 june 2024Предизвикот на Del Fabro - како логистички центар во Виена постигнува оптимални температурни услови со решенија на Hoval

  Del Fabro Kolarik, подружница на Ottakringer Getränke, е компанија специјализирана за трговија на големо со пијалаци за кетеринг индустријата. Таа поседува голем логистички центар во Виена. Нејзината палета вклучува повеќе од 8.000 различни пијалаци, вклучително ексклузивни брендови, уникатни и нови производи од Австрија и од целиот свет. Од 2019 година, комплетното решение на Hoval гарантира оптимални климатски зони во магацинот за пијалаци и неговите соодветни канцеларии. „Создавањето на оптимални услови за складирање на различни пијалаци на површина од 10.000 квадратни метри беше голем предизвик.

 • 16 june 2024Инженеринг ЕАД: Изградбата на кабелска линија „Балкан“ 110 kV во Бугарија е уште еден успешно реализиран проект од нас

  Инженеринг ЕАД е водечка инженеринг компанија, дел од групацијата на компании Филкаб, која се докажа како лидер во областа на електричната монтажа. Меѓу успешно изведените проекти на фирмата е изградбата на кабелска линија 110 kV за потребите на трафостаница „Балкан“ и поставување на оптички кабелски линии од трафостаницата „Балкан“ 110/20 kV до трафостаница „Мелта“ 110/ 20 kV на територијата на град Ловеч во Бугарија. Благодарение на своето долгогодишно искуство и професионализмот докажан во времето, фирмата ја доби довербата на голем број инвеститори за изведувањето на проекти од големи размери.

 • 15 june 2024Мултиинженеринг: Кои се критериумите за избор на правилниот индустриски робот за производството

  Изборот на правилниот индустриски робот за секоја активност игра одлучувачка улога во ефикасноста на производствените процеси. Но, со сегашниот огромен опсег на слични решенија на пазарот, ова може да биде потешка задача. „Првиот и најважен чекор во изборот на правилниот индустриски манипулатор е да се уверите дека разбирате во длабина што сакате да постигнете со негова помош. Важно е да се земе предвид максималната тежина на материјалите што ќе бидат обработувани, големината на работниот простор, видот на операциите, брзината, носивоста, висината на активност, точноста на движењата и други“.

 • 15 june 2024GreMa 3D на Булдентал 2024: Технологиите за 3D печатење се одржлив дел од иднината на медицината

  Булмедика/Булдентал/Дерма & Естетика е голем B2B саем што секоја година собира во Интер Експо Центарот (ИЕЦ) - Софија, Бугарија, водечки професионалци во областите медицина, стоматологија, дерматологија и естетска медицина. Овогодинешното издание на меѓународниот форум се одржа од 29 до 31 мај, за кое време 180 учесници од 12 земји го „оживеаја“ ИЕЦ во атмосфера на иновации и интерактивни презентации. Меѓу компаниите кои беа вклучени во саемот беше и GreMa 3D, потврдена трговска и инженеринг фирма во областа на 3D технологиите, која во последните години се потврди како одржлив дел од иднината на здравствениот сектор.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 19 june 2024Elica Yard започнува сериско производство на катамарани во Силистра, Бугарија

  Elica Yard, бугарски производител на пловни објекти, го најави почетокот на сериското производство на катамарани во Силистра, дозна BalkanEnigneer.com од Economy.bg. Со својот нов објект, издвоен и подготвен специјално за оваа цел, компанијата изградува моќна платформа за иновации во поморскиот транспорт и отвора врати кон светската сцена на бродоградбата. На површина од 2.043 квадратни метри, новата база на Elica Yard е проектирана да ги опфати сите производствени процеси потребни за создавање на висококвалитетни катамарани. Три одделни области во работната просторија ќе ја олеснат ефикасноста на производството, гарантирајќи внимателна и прецизна изработка на секој детален дел.

 • 14 june 2024Економскиот раст на Северна Македонија покажува одржливост во првиот квартал од 2024 година

  Економијата на Северна Македонија покажа раст во првиот квартал од 2024 година, со проценето годишно зголемување од 1,2%, дозна BalkanEnigneer.com од SeeNews.com. Овој раст следи зголемување од 0,9 проценти во претходниот квартал, според податоци објавени од Заводот за статистика на земјата, Макстат. Во периодот јануари-март 2024 година, бруто домашниот производ (БДП) на Северна Македонија изнесува 199,7 милијарди денари, што е еднакво на 3,2 милијарди евра според тековниот девизен курс. Истовремено, земјава бележи пад на извозната активност.

 • 12 june 2024Производителот на системи за складирање на енергија IPS инвестира во нова производствена база во близина на Пловдив, Бугарија

  IPS, бугарски производител на целосни системи за складирање на енергија (BESS), најави нова значајна инвестиција во близина на Пловдив, Јужна Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата планира да отвори нова роботизирана производствена база која ќе започне со работа во 2025 година и ќе има годишен капацитет од 1,5 GWh. Со повеќе од 35 години искуство во разработката и производството на технологии за напојувањето со електрична енергија и системи за складирање на енергија, IPS е потврден партнер за клиенти во 59 земји.

 • 07 june 2024Бугарската компанија Eldrive ја започнува изградбата на паркови за полнење автомобили во Бугарија, Романија, Литванија

  Бугарскиот оператор за јавна инфраструктура за полнење Eldrive го најави почетокот на изградбата на неколку големи паркови за полнење на електрични возила на сопствени локации со богат екосистем, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Првиот таков објект веќе се гради во Литванија, во близина на градот Паневежис на автопатот „Виа Балтика“. Првично, паркот во Литванија ќе има 20 точки за полнење, а во втората фаза тие ќе бидат зголемени на 40. Проектот вклучува инфраструктура за полнење на електрични автобуси и камиони, со моќност меѓу 200 и 400 kW DC. Пуштањето во употреба е планирано за крајот на оваа година.

 • 05 june 2024Студентки по технички правци од Северна Македонија учествуваа на првата глобална средба на Global Engineer Girls

  Речиси 250 студентки по технички науки, меѓу кои и 14 од Северна Македонија, се собраа во Истанбул на првата заедничка средба на иницијативата Global Engineer Girls (GEG) организирана од градежниот конгломерат Limak Group, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. На настанот присуствуваа и студентки од Турција, Косово и Саудиска Арабија. Целта на средбата беше вмрежување, споделување на искуство и инспирација од успешни професионалци и инженери. Настанот Global Engineer Girls, со кој претседаваше Ебру Оздемир, претседател на Управниот одбор на Limak Group, имаше за цел да го подобри образованието и вработувањето на жените во полето на STEM.

 • 04 june 2024Инвестициите на кинеската компанија Zijin Mining Group во Србија достигнаа 2,3 милијарди евра

  Кинеската компанија Zijin Mining Group инвестирала 2,5 милијарди долари (2,3 милијарди евра) во своите капацитети за добивање на бакар во Србија во текот на изминатите пет години, што е речиси двојно повеќе од првичните 1,26 милијарди долари ветени во 2018 година, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Износот вклучува и 300 милиони долари инвестирани во подобрување на животната средина преку намалување на емисиите на сулфур диоксид и пречистување на индустриски отпадни води. Во српските операции на Zijin работаат околу 7.500 луѓе, а во блиска иднина се планирани уште проширувања на тимот.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 18 june 2024Бугарската амбасада во Северна Македонија беше домаќин на средба за охрабрување на деловните односи меѓу двете земји

  Во значителни усилби за зајакнување на економските врски, бугарската амбасада во Скопје неодамна организираше средба, насочена кон поврзаните со Бугарија деловни активности во Република Северна Македонија, дозна BalkanEnigineer.com од БТА. Настанот го истакна растечкиот обем на трговијата меѓу двете земји и потенцијалот за понатамошна економска соработка и покрај некои инфраструктурни предизвици. За време на средбата беше ставен акцент на импресивниот раст на билатералната трговија во изминатите неколку години. Трговскиот обем меѓу Бугарија и Северна Македонија надмина 1 милијарда евра во 2022 година, достигна 1,2 милијарди евра во 2023 година и е на пат за рекорден раст во 2024 година.

 • 13 june 2024Инвестиција од 300 милиони евра на UMB Group ја соживува фабриката за челик Otelu Rosu во Романија

  Романија има намера да ја рестартира работата на фабриката за челик Otelu Rosu, сместена во западниот округ Караш Северин, која е неактивна од 2013 година, благодарение на значителна инвестиција од UMB Group. Ова го дозна BalkanEnigneer.com од gmk.center.com. Пуштањето во употреба на фабриката ќе отвори и повеќе од 600 работни места. Фабриката за челик Otelu Rosu, опремена со електролачна печка од 100 тони, последен пат модернизирана во 2011 година, неколку пати ја менуваше сопственоста.

 • 11 june 2024Албанија објави тендер за изградба на осум нови станици на железничката пруга Тирана - Драч

  Државниот железнички оператор на Албанија распиша тендер за изградбата на осум нови станици долж 34-километарската железничка пруга што го поврзува главниот град Тирана со пристанишниот град Драч, дозна BalkanEngineer.com од Gmk.center.en. Инвестицијата е дел од поголем проект за обновување на моментално неактивната железничка пруга по должина на постојната траса со буџет од 92,1 милиони евра. Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) објави дека ќе може да се поднесуваат понуди преку нејзиниот портал за јавни набавки до 9 јули.

 • 10 june 2024Германската PWO Group ја започна изградбата на нова фабрика за метални компоненти во Чачак, Србија

  Германскиот производител на метални компоненти PWO Group официјално започна со изградба на нов инженеринг и производствен капацитет во град Чачак, Централна Србија, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Објектот ќе формира технолошки кластер со компанијата за алати, стекната од PWO Group во 2023 година. Фабриката во Чачак, која ќе се наоѓа на парцела од 100.000 квадратни метри ќе биде десеттата локација на PWO Group во светот. Планирана да започне со производство до крајот на 2025 година, новата фабрика има за цел да произведува и им испорачува модерни компоненти и системи на клиентите.

 • 06 june 2024Во Албанија, приватните и електрани и тие на концесија го зголемија своето производство за 7,8 отсто

  Според извештајот на Националниот статистички институт на Албанија (INSTAT), приватните електрани и централите кои работат под концесија во Албанија го зголемиле своето производство во првиот квартал од 2024 година за 7,8%, достигнувајќи 1.246 GWh во споредба со 1.156 GWh во претходната година. Оваа информација BalkanEngineer.com ја дозна од БТА. За истиот период, државните хидроцентрали во Албанија произвеле 1.162 GWh електрична енергија, што е пад од 28,1% во споредба со 1.614 GWh во првите три месеци од претходната година.

 • 04 june 2024Производителот на текстилни машини Karl Mayer ќе инвестира 500 милиони евра во нови капацитети во Романија

  Германскиот производител на текстилни машини Karl Mayer е подготвен да инвестира 500 милиони евра во изградбата на две фабрики и центар за техничка поддршка во северозападниот романски округ Марамуреш, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Стратешкиот потег има за цел проширување на глобалните операции на компанијата и подобрување на нејзините производствени можности. Првата фаза од проектот вклучува преместување на единицата за производство на игли за шиење на Karl Mayer од Азија во градот Баја Маре, Романија. Објектот ќе биде сместен на поранешната индустриска локација на IMMUM. Компанијата веќе обезбедила производствена хала и наскоро планира да започне со изградбата.

Види ги сите »