Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

СолТех го прослави својот 10-годишен јубилеј со томбола и семинар за време на саемот MachTech 2019

24 april 2019

In Bulgarian   In Serbian

 

Во 2019 година меѓу докажаните компании-учесници на саемот MachTech & InnoTech Expo, со својата темелна специјализација во автоматизацијата и дигитализацијата на индустриското производство, повторно беше фирма СолТех ДООЕЛ. Салите на Интер Експо Центар – Софија, Бугарија, отворија врати за специјализираниот форум од 15 до 18 април, а на штанд А7 во сала 3 специјалистите на Солтех открија пред гостите какви се клучните предности на Индустрија 4.0.

 

 

Од компанијата се потрудија да ги претстават најновите технологии, производи и трендови поврзани со модерната дигитална трансформација и индустриска модернизација. „Компаниите кои пренасочуваат средства кон опрема со висок квалитет и инсталираат софтвери, со кои ја подобруваат својата продуктивност и работна средина, имаат потенцијал да напредуваат во својот развој и да го зголемат волуменот на својот бизнис“, коментираа за BalkanEngineer.com од СолТех.

 

 

Бугарската компанија ги развива своите активности во неколку правци и работи со докажани светски производители во секој од нив. Нејзени главни и долгогодишни партнери се Hoffmann Group, Siemens PLM Software, Universal Robots и Mobile Industrial Robots. На овој начин фирмата успева да обезбеди решенија за разновидни индустриски области, како машинска индустрија, производство на пластика и полимери, хемиска и хемиско-фармацевтска индустрија, автомобилска индустрија, прехранбената индустрија и земјоделство, електроника и високи технологии.

 

 

„Во рамките на MachTech & InnoTech 2019 го прославивме нашиот 10-годишен јубилеј, при што изведовме томбола со награди од Siemens PLM и Hoffmann Group“, раскажаа од фирмата. Солтех беше домаќин и на презентација на тема Manufacturing 4.0 – A guide to success со учество на Siemens PLM Software, која се одржа на 17 април 2019 година.

 

Трговска канцеларија

Адреса: Бугарија, гр. Пловдив 4004, ул. "Кукленско шосе” 21

Телефон: +359 32 500 425, +359 877 707 954

E-mail: sales@soltec.bg

 

Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија ТУКА!

 

 

 

Извор на фото материјал: СолТех, plm.automation, siemens.com

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 10 february 2020B2N: Медицина, инженерство, архитектура на 3D печатењето за време на Additive days 2020

  Како нов, динамичен метод на производство, 3D печатењето постојано нè воодушевува со неговите можности. Затоа од фирма B2N, организаторот на Additive days 2020, ќе соберат на едно место што е можно повеќе традиционални, па дури и неверојатни апликации за адитивно производство, кои имаат огромен потенцијал да се претворат во дел од нашиот секојдневен живот. Конференцијата ќе се одржи од 20 до 23 февруари 2020 година, а ќе се осврне на неколку клучни теми, вклучително медицина, инженерство и архитектура.

 • 30 january 2020Инж. Гилиштаров од ФАНУК: Бугарскиот индустријалец е со позитивен став во врска со автоматизацијата

  Четвртата индустриска револуција, носејќи со себе нови технолошки можности, паметни машини и поврзани решенија и услуги, продолжува вешто да си пробива пат и на бугарскиот пазар. Во ексклузивно интервју за Инженер.bg, побаравме одговор на овие прашања од инженер Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија, кој исто така ги коментираше најновите глобални трендови во областа на автоматизацијата и роботизацијата, како и неговите впечатоци од годинашното издание на меѓународниот форум ЕМО.

 • 19 december 2019Инж. Румен Христов од Стам Лтд: „Задоволен сум кога проектот е извршен беспрекорно и клиентот е задоволен“

  Да си инженер „Динамични и автоматизирани решенија за магацини“ бара полн работен ден, а понекогаш и после тоа. За инж. Румен Христов од Стам Лтд задоволството од беспрекорно извршен проект, задоволни клиенти и солиден тим се моторите кои веќе осум години ја одржуваат неговата желба да развива, проектира и изградува уште посложени и иновативни автоматизирани магацини. За да дознаете што друго тој изјавува за Balkanengineer.com, прочитајте ги следните редови.

 • 18 december 2019Индустриски роботи: Elfin E10 обезбедува флексибилна имплементација во постојните транспортни линии

  Со развојот на компјутерската технологија, се повеќе и повеќе одговорни функции се префрлаат на индустриските роботи и тие може да се видат во многу различни индустриски области. Колаборативните роботи Elfin на Han’s Robot не ги прекинуваат транспортните линии, ја зголемуваат продуктивноста, ги ослободуваат работниците од монотони и тешки рачни операции, имаат голема прецизност и повторливост на движењата со што се намалуваат производствените несреќи и грешките.

 • 17 december 2019Интересот за металургијата собра млади и докажани професионалци во Денот на отворени врати на Осам АД (MTG)

  За степенот на ефективност на различните техники што компаниите ги избираат да го привлечат најдобрите кадри и да ја промовираат својата активност, се водат многу дискусии. Сепак, практиката покажува дека деновите кога тие ќе ги отворат своите врати за да го откријат својот свет се корисни како за гостите така и за домаќините. Таков пристап традиционално избира и Метал Технолоџи Груп (MTG) - бугарски производствен лидер со долгогодишни традиции во областа на металургијата.

 • 11 december 2019АББ Бугарија ја модернизира својата база во град Севлиево, Бугарија

  „Бизнисот „Енергетски мрежи“ на АББ Бугарија ја обнови својата производствена база во град Севлиево. Обновени се производствените капацитети како и административната зграда“, соопштија од компанијата. Базата на АББ Бугарија во градот се наоѓа на површина од 14.500 метри квадратни и во неа се остваруваат активности поврзани со инженеринг, монтажа и тестирање на клучни напонски компоненти за комплетни дистрибутивни уреди со гасна изолација и генераторски прекинувачи. Фабриката, исто така, произведува комплетни кондензаторски уреди и дисконектори.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 17 february 2020Македонија со 2,2 милиони евра за технолошки развој на 33 компании

  Македонскиот фонд за иновации и технолошки развој ќе обезбеди износ од 2,2 милиони евра на 33 компании кои аплицирале за грант програма. За реализација на нивните проекти компаниите ќе вложат дополнителни 5 милиони евра сопствени средства. Програмата се спроведува за поддршка на технолошкиот развој на претпријатија и приватни здравствени установи во Северна Македонија, која ќе финансира активности како што се набавка на опрема, имплементација на нови производствени линии, подготовка и примена на мерки за подобрување на енергетската ефикасност и друго.

 • 12 february 2020Стартапи за иновации ќе бидат ослободени од даноци во Србија

  Србија усвои уредба со која се предвидува одредени компании да бидат ослободени од даноци и придонеси за три години од почетокот на нивното работење, дозна BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Документот официјално ќе стапи во сила на 1 март 2020 година. Српските компании кои ја развиваат својата активност во сферата на иновациите и се основани по 1 март оваа година, ќе бидат ослободени од плаќање даноци и придонеси за секоја добивка до 150.000 динари бруто месечно. Овие услови ќе важат во првите три години од датумот на основање.

 • 10 february 2020Италијанска компанија гради индустриски комплекс во Сомбор, Србија

  Италијанската компанија за чевли Progetti ќе изградува мултифункционален комплекс во индустриската зона на град Сомбор, Србија, дозна BalkanEngineer.com од SerbianMonitor.com. Објектите предвидени со проектот ќе бидат сместени на површина од 64 284 метри квадратни. Индустрискиот комплекс ќе вклучува изградба на административна зграда, пет претпријатија за производство на чевли, зони за складирање, канцеларии, клиника, паркинг, како и аудиториум и детски престој за вработените во компанијата.

 • 05 february 2020Македонија предлага мерки против загадувањето на животната средина

  Комората ги повикува сите да се вклучат во активности со преземање едноставни, но ефикасни мерки. За секоја институција, организација и компанија од македонската комора предлагаат 10 чекори, меѓу кои и подигање на свеста на вработени, партнери, добавувачи, клиенти; охрабрување за еколошки начин на работа без користење на хартија со употреба на дигитални инструменти; намалување на потрошувачката на енергија на работното место; намалување на создавањето на отпад, рециклирање и поправка наместо купување на нови производи, итн.

 • 03 february 2020„Хоризонт Европа“ ќе финансира стартапи и иновации на Балканот

  За време на состанокот за развој на иновациите и стартап екосистемите во Западен Балкан, бугарскиот еврокомесар Марија Габриел повика на продлабочување на партнерствата во регионот. Инструменти за финансирање и поддршка на вакви иницијативи ќе бидат обезбедени од новата програма на Европската унија „Хоризонт Европа“, дозна уште BalkanEngineer.com од Economic.bg. Иницијативата „Хоризонт Европа“ ќе се фокусира на создавање на иновации и научни истражувања за борба со карциномот, климатските промени, паметните градови, храната и водата.

 • 29 january 2020Турска ИТ компанија планира да отвори центар во Ниш, Србија

  По службената бизнис посета на Србија, турската ИТ компанија DT Technology Group планира да отвори центар во град Ниш, дозна BalkanEngineer.com од eKapija.com. Компанијата има посебен интерес за Научно – технолошкиот парк во градот. DT Technology Group тесно соработува со голем број глобални ИТ компании и исто така има желба да започне да работи и со српски партнери од ИТ секторот. При евентуалното отворање на нов развоен центар во Научно – технолошкиот парк во Ниш, турската компанија ќе стане еден од првите станари во паркот.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 18 february 2020Иновации во тешката автомобилска индустрија на Truck Expo, Бугарија

  Најголемиот саем во Бугарија на тешки и лесни товарни возила, автобуси и специјализирани возила Truck Expo 2020 ги очекува своите посетители од 11 до 13 јуни 2020 година во град Пловдив. Настанот е најважната платформа на Балканот, покажувајќи ја иднината на индустријата за комерцијални возила. Гостите ќе можат да разгледаат тешки и лесни товарни возила од категорија N1, автобуси и специјализирани возила, приколки и полуприколки, опрема и додатоци.

 • 13 february 2020E.ON ја заврши изградбата на мрежа за електрични возила во Романија

  E.ON Energia Romania пушти во работа нова станица за брзо полнење на електрични возила лоцирана во Таргу Муреш, централна Романија, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Така компанијата завршува т.н. „електричен автопат“ по трасата Јаши - Георгени-Таргу Муреш. Сопствениците на електрични автомобили сега можат да ја користат инфраструктурата за полнење по целата траса, која има вкупно 7 станици. Во моментот E.ON Energia Romania работи и на друга слична мрежа за електрични возила по трасата Јаши - Букурешт, за која веќе се изградени 8 места за полнење.

 • 11 february 2020Бугарски алгоритам за машинско самостојно учење со светска награда

  Техничкото решение, што ја намалува загубата на клиенти кај мобилните оператори за 34%, добива награда во категоријата „Најдобра апликација за вештачка интелигенција за управување со потрошувачкото доживување“. Моделот се користи од швајцарскиот мобилен оператор UPC, а уште во првата година на примена успева да генерира 500% поврат од инвестицијата. Во создадената од GemSeek апликација се вградени усовршувани алгоритами за машинско учење кои го предвидуваат задоволството на клиентите кои не одговараат на традиционалните анкети.

 • 06 february 2020Романски ОИЕ компании доставуваат проекти во вредност од неколку милијарди евра

  Германската компанија WDP достави најголем број на проекти - главно ветерни фарми комбинирани со когенерациони централи за производство на топлина и електрична енергија, како и фотоволтаични паркови. Објектите ќе имаат инсталирана моќност од 730 MW. Вкупниот износ за финансирање на проектите на WDP изнесува 860 милиони евра. Меѓу компаниите заинтересирани да разработуваат свои проекти за зелена енергија со финансирање од ЕУ се исто Enel Green Power, Elawan Energy, Verbund IWE и Siemens-Gamesa.

 • 04 february 2020Србија ќе гради центар за управување со отпад за 8 општини

  Србија планира да изгради регионален центар за управување со отпад за град Нови Сад, како и за уште 7 други општини, дозна BalkanEngineer.com од eKapija.com. Според Регионалниот план за управување со отпад за 2019-2028 година, проектот мора да биде завршен до 2024 година. Стратешкиот документ има за цел да постигне одржливо управување со отпадот во Србија во три фази. Регионалниот план предвидува современи методи за собирање на отпад во општините, начини за поделба и последователна обработка на отпадот како и мерки за намалување на производството на отпад и информирање на населението.

 • 30 january 2020seeSUSTAINtec 2020 презентира еколошки и дигитални решенија во Бугарија

  Од 7-9 април 2020 година во град Софија, Бугарија, ќе се одржи меѓународниот саем за еколошки и дигитални бизнис решенија seeSUSTAINtec. Настанот за уште една година ќе собере голем број компании од целиот свет кои ќе презентираат високоефикасни, иновативни и најсовремени технологии, соопштија за BalkanEngineer.com организаторите од Виа Експо. seeSUSTAINtec е единствениот меѓународен форум во земјата за енергетска ефикасност, обновлива енергија, паметни градови, чистота на воздухот и управување со отпад.

Види ги сите »