Abonament gratuit

Abonati-va la buletinul nostru de stiri si fiti la curent!

Noutati

Macedonia de Nord isi extinde portofoliul de SER cu noi centrale electrice fotovoltaice

18 march 2024

In English In Albanian In Serbian In Macedonian In Bulgarian

 

Macedonia de Nord avanseaza in programul sau de energie regenerabila prin construirea a doua centrale electrice fotovoltaice in zonele sale tehnologice si industriale, a aflat BalkanEngineer.com de la Mia.mk. Cu o capacitate totala, care se apropie de 8 MW, aceste instalatii reprezinta un pas semnificativ catre consolidarea infrastructurii energetice a tarii si progrese cu privire la sustenabilitatea mediului.

 

 

Compania turca Fides Elektrik Enerjisi a fost selectata ca executant pentru noile centrale fotovoltaice din Macedonia de Nord, iar potrivit conditiilor compania trebuie sa repartizeze 10% din veniturile sale catre trezoreria nationala, crascand atat productia de energie, cat si stabilitatea fiscala.

 

Parteneriatul cu compania turca va fi cu o durata de 25 de ani, culminatia acestuia fiind transferul proprietatii asupra centralelor solare catre stat, care va consolida suveranitatea energetica a Macedoniei de Nord cu aproximativ 80% capacitate de productie. Terenurile pe care sunt amplasate aceste instalatii raman sub jurisdictia statului, partenerul privat fiind obligat sa plateasca o taxa anuala de inchiriere.

 

In viitor, Macedonia de Nord este pregatita sa-si extinda infrastructura fotovoltaica in zone industriale suplimentare. Aceast pas strategic da aplicatie terenurilor nefolosite, si, in acelasi timp, subliniaza angajamentul tarii fata de solutiile de energie regenerabila ca piatra de temelie a dezvoltarii sale viitoare.

 

Sursa material foto: pixabay.com

Articole

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 11 june 2024RAIS si-a extins portofoliul de produse cu strungurile de inalta tehnologie ale gigantului japonez TAKISAWA

  TAKISAWA este un lider gigant japonez cu peste 100 de ani de istorie, traditie si experienta in productia de masini inovatoare de debitat metal de inalta tehnologie. Compania ofera un portofoliu bogat de strunguri, echipamente multitasking si centre de prelucrare verticala cu diverse tipuri de automatizari pentru productia la scara larga si la scara mica. “Infiintata in 1922, TAKISAWA combina traditii de lunga durata si experienta cu pasiunea, energia si aspiratia fata de realizarile inalte in productia de masini de debitat metale de ultima generatie.

 • 11 june 2024Multiengineering: Care sunt criteriile pentru alegerea robotului industrial potrivit pentru productie

  Alegerea robotului industrial potrivit pentru fiecare activitate joaca un rol decisiv cu privire la eficienta proceselor de productie. Dar cu actuala gama imensa de astfel de solutii de pe piata aceasta poate fi o sarcina nu prea usoara. “Primul si cel mai important pas la alegerea manipulatorului industrial potrivit este de a va asigura ca intelegeti in profunzime ce vreti sa obtineti cu ajutorul acestuia. Este foarte important sa fie luata in considerare greutatea maxima a materialelor care vor fi prelucrate, dimensiunea spatiului de lucru, tipul de operatii, viteza, capacitatea de incarcare, inaltimea de actiune, precizia manipularilor etc., au comentat pentru BalkanEngineer.com de la compania lider de productie si inginerie Multiengineering.

 • 11 june 2024KMT Service: Ferestre de inspectie IR de la Iriss asigura prevenirea avariilor ca urmare a unui accident la o companie auto

  Arc electric, sau numit inca arc voltaic, in conditii de productie? Acest fenomen fizic poate fi nu numai daunator pentru echipament, dar si extrem de periculos. De aceea, in materialul de astazi vorbim exact despre un caz similar la o intreprindere din industria auto si cum a fost rezolvata problema pe termen lung cu ajutorul echipamentelor Iriss. In detaliu am discutat cu KMT Service - o companie dovedita cu un portofoliu bogat de echipamente de topografie, testare si monitorizare a rutelor de infrastructura, care ofera produsele Iriss pe piata locala.

 • 09 june 2024Care sunt metodele de leadership sub semnul energiei feminine in compania de productie Tesy

  Indiferent de rasa, educatie si mediul cultural, genurile isi contesta in mod constant leadership-ul. Intelegerea modelelor de comportament in mediul de afaceri este insa de o semnificatie cheia pentru construirea unor relatii de lucru eficiente si armonioase. In lumea dinamica a afacerilor de astazi, liderii se confrunta cu provocarea sa integreze diferite abordari si stiluri de management. In materialul de astazi, aruncam o privire asupra metodelor de leadership si a modului de lucru al clasei feminine la compania de productie dovedita Tesy, pentru a afla de ce sunt considerate intr-adevar “Taifunuri cu nume blande”. Femeile manifesta adesea un stil de leadership transformational care este orientat catre motivarea si sprijinirea personalului.

 • 09 june 2024Indumatic: Tunurile pneumatice VSR Blaster sunt o solutie dovedita la depozitarea si alimentarea marfurilor

  De-a lungul anilor, in multe domenii ale industriei, tunurile pneumatice au inlocuit cu succes curatarea manuala si manipularea marfurilor in vrac in buncare, silozuri, containere si a materialului acumulat. Curatarea manuala (gaurire cu tije lungi, unelte cu aer comprimat, pulverizatoare de apa la presiune inalta etc.) necesita personal calificat si niveluri ridicate de supraveghere si poate duce la intreruperea productiei in unele operatiuni. “Acest tip de interventie umana este deopotriva dificila si periculoasa si este posibil sa provoace accidente grave. Utilizarea tunurilor pneumatice VSR Blaster previne acumularea materialului in vrac in silozuri, buncare si jgheaburi.

 • 08 june 2024Weber Etiketten: Etichetarea industriala este o “cheie” pentru cresterea securitatii si trasabilitatii productiei

  Este binecunoscut faptul ca etichetarea reprezinta procesul de plasare a unei etichete pe un produs in scopul identificarii acestuia in scopuri comerciale sau de marketing, precum si pentru cresterea gradului de constientizare a consumatorilor. Securitatea si siguranta tehnologiei este garantata de criteriile exigente de etichetare si identificare definite de reglementarile aplicabile relevante. Etichetarea asigura trasabilitatea si integritatea produsului de-a lungul lantului de aprovizionare. Etichetarea industriala este procesul de plasare a unei etichete pe un produs care se afla pe liniile de productie sau de ambalare ale intreprinderilor.

Vedeti toate »

Noutati

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 12 june 2024Producatorul de sisteme de stocare a energiei IPS investeste intr-o noua baza de productie langa Plovdiv, Bulgaria

  IPS, un producator bulgar de sisteme complete de stocare a energiei (BESS), a anuntat o noua investitie semnificativa langa Plovdiv, oras situat in sudul Bulgariei, a aflat BalkanEngineer.com de la Capital.bg. Compania intentioneaza sa deschida o noua unitate robotizata de productie care va incepe sa functioneze in 2025 si va avea o capacitate anuala de 1.5 GWh. Cu peste 35 de ani de experienta in dezvoltarea si producerea tehnologiilor de alimentare cu energie electrica si sisteme de stocare a energiei, IPS este un partener consacrat pentru clienti din 59 de tari.

 • 07 june 2024Compania bulgara Eldrive incepe constructia de parcuri mari de incarcare a masinilor electrice in Bulgaria, Romania si Lituania

  Eldrive, operator bulgar in infrastructura publica de incarcare, a anuntat inceperea constructiei mai multor parcuri mari de incarcare masini electrice in locatii proprii cu un ecosistem bogat, a aflat BalkanEngineer.com de la Economy.bg. Prima astfel de instalatie este deja in constructie in Lituania, in apropierea orasului Panevezys, pe autostrada “Via Baltica”. Initial parcul din Lituania va avea 20 de puncte de incarcare, iar in a doua etapa acestea vor fi marite pana la 40. Proiectul include infrastructura pentru incarcarea autobuzelor si camioanelor electrice, cu capacitati cuprinse intre 200 si 400 kW DC. Punerea in functiune este planificata pentru finalul acestui an.

 • 05 june 2024Studente in domeniile de inginerie din Macedonia de Nord au participat la prima intalnire globala a Global Engineer Girls

  Aproape 250 de studente in domeniul studiilor de inginerie, inclusiv 14 din Macedonia de Nord, s-au adunat la Istanbul pentru prima intalnire comuna a initiativei Global Engineer Girls (GEG), organizata de Limak Group, conglomerat in domeniul constructiilor, a aflat BalkanEngineer.com de la Denar.mk. La eveniment au participat si studente din Turcia, Kosovo si Arabia Saudita. Scopul intalnirii a fost crearea de retele, partajarea experientei si inspiratia de la profesionisti si ingineri de succes. Evenimentul Global Engineer Girls, prezidat de Ebru Ozdemir, Presedintele Consiliului de Administratie al Limak Group, a avut ca scop imbunatatirea educatiei si angajarii femeilor in domeniul STEM.

 • 04 june 2024Investitiile companiei chineze Zijin Mining Group in Serbia au ajuns la 2.3 miliarde de euro

  Compania chineza Zijin Mining Group a investit 2.5 miliarde de dolari (2.3 miliarde de euro) in instalatiile sale de exploatare a cuprului din Serbia in ultimii cinci ani, aproape dubland valoarea initiala de 1.26 miliarde de dolari promisa in 2018, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Suma include, de asemenea, 300 de milioane de dolari investiti in imbunatatirea mediului prin reducerea emisiilor de dioxid de sulf si tratarea apelor uzate industriale. La facilitatile Zijin din Serbia lucreaza aproximativ 7500 de oameni, in viitorul apropiat fiind planificate mai multe extinderi ale echipei. Compania isi propune sa-si dubleze productia anuala de cupru si aur din Serbia in urmatorii cinci ani, urmarind sa ajunga la 450 000 t de cupru si 10 t de aur. Acest lucru ar pozitiona Serbia drept producator european lider de cupru.

 • 30 may 2024Producatorul bulgar de folie biodegradabila LAM'ON a inceput vanzarea produselor sale

  Dupa sase ani de activitate de dezvoltare intensiva, startup-ul bulgar LAM'ON, creat de Angela Ivanova, Gergana Stancheva si doc. dr. Filip Ublekov, isi ofera deja produsele pe piata, a aflat BalkanEngineer.com de la Capital.bg. Compania isi propune sa inlocuiasca ambalajele greu reciclabile cu alternative biodegradabile realizate din acid polilactic derivat din porumb. LAM'ON incepe cu patru produse: LAM'ON Soft Gloss, PACK'ON Classic, PACK'ON Oxygen si PACK'ON Shrink. LAM'ON Soft Gloss este un laminat cald pentru hartie si carton. PACK'ON Classic este potrivit pentru ambalarea diverselor produse – de la servetele si fructe pana la haine si textile.

 • 28 may 2024Serbia si China Energy International au semnat un acord pentru o noua rafinarie de petrol la Smederevo

  Guvernul Serbiei a semnat un acord-cadru cu China Energy International Group privind construirea unei rafinarii moderne de petrol la Smederevo, a aflat BalkanEngineer.com de la Telegraf.rs. Acordul, care este in vigoare pentru un termen de doi ani, contureaza un program pentru constructia si punerea in functiune a facilitatii de aproximativ patru ani de la obtinerea autorizatiilor necesare de construire. Proiectul reprezinta o investitie de aproximativ 2.4 miliarde de euro si este de asteptat sa creeze 700 de locuri de munca permanente si sa sustina in mod indirect alte 2400 de posturi.

Vedeti toate »

Evenimente

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024O investitie de 300 de milioane de euro a UMB Group revitalizeaza combinatul siderurgic Otelu Rosu din Romania

  Romania intentioneaza sa reporneasca operatiunile la combinatul siderurgic Otelu Rosu, situat in vestul judetului Caras Severin, care este inactiv din 2013, datorita unei investitii semnificative din partea Grupului UMB. Aceasta informatie a aflat BalkanEnigneer.com de la gmk.center.com. Punerea in functiune a uzinei va crea, de asemenea, peste 600 de locuri de munca. Combinatul siderurgic Otelu Rosu, dotat cu un cuptor cu arc electric de 100 de tone, modernizat ultima data in anul 2011, si-a schimbat de cateva ori proprietatea.

 • 11 june 2024Albania a anuntat o licitatie pentru construirea a opt noi statii pe linia de cale ferata Tirana – Durres

  Operatorul feroviar de stat din Albania a lansat o licitatie pentru construirea a opt noi statii de-a lungul liniei de cale ferata de 34 de kilometri, care leaga capitala Tirana de orasul portual Durres, a aflat BalkanEngineer.com de la Gmk.center.en. Investitia face parte dintr-un proiect mai amplu de restaurare a liniei de cale ferata inactiva in prezent de-a lungul rutei sale existente cu un buget in cuantum de 92.1 milioane de euro. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca ofertele pot fi depuse prin intermediul portalului sau de achizitii publice pana pe data de 9 iulie.

 • 10 june 2024Grupul german PWO a inceput constructia unei noi fabrici de componente metalice in Cacak, Serbia

  Producatorul german de componente metalice PWO Group a lansat in mod oficial constructia unei noi unitati de inginerie si productie in Cacak, oras situat in partea centrala a Serbiei, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Facilitatea va forma un cluster tehnologic cu compania de instrumente, achizitionata de compania PWO Group in 2023. Fabrica din Cacak, care va fi amplasata pe un teren de 100 000 m², va fi a zecea locatie a Grupului PWO din lume. Programata sa inceapa productia pana la sfarsitul anului 2025, noua fabrica isi propune sa produca si sa furnizeze clientilor componente si sisteme avansate.

 • 06 june 2024In Albania centralele electrice private si cele cu contracte de concesiune si-au crescut productia cu 7.8%

  Potrivit unui raport al Institutului National de Statistica din Albania (INSTAT), centralele electrice private si centralele operate cu contracte de concesiune in Albania si-au crescut productia in primul trimestru al anului 2024 cu 7.8%, ajungand la 1246 GWh fata de 1156 GWh in anul precedent. Informatia a fost dezvaluita de BTA pentru BalkanEngineer.com. Pentru aceeasi perioada centralele hidroelectrice de stat din Albania au produs 1162 GWh de energie electrica, ceea ce reprezinta o scadere cu 28.1% comparativ cu 1614 GWh in cadrul primelor trei luni ale anului precedent.

 • 04 june 2024Karl Mayer, producator de masini pentru industria textila, va investi 500 de milioane de euro in noi instalatii in Romania

  Grupul Karl Mayer, producator german de masini pentru industria textila, este gata sa investeasca 500 de milioane de euro in constructia a doua fabrici si a unui centru de mentenanta tehnica in Maramures, judet situat in nord-vestul tarii, a aflat BalkanEngineer.com de la SeeNews.com. Miscarea strategica are ca scop extinderea operatiunilor globale ale companiei si imbunatatirea capacitatilor sale de productie. Prima faza din proiectul investitional include relocarea unitatii pentru productia de ace de cusut Karl Mayer din Asia in orasul Baia Mare, Romania. Facilitatea va fi amplasata pe platforma industriala a fostului IMMUM. Compania si-a asigurat deja o hala de productie si intentioneaza sa inceapa constructia in curand.

 • 31 may 2024Amazon Games deschide un nou studio de dezvoltare de jocuri in Bucuresti, Romania

  Amazon Games a deschis oficial un nou studio de dezvoltare de jocuri in Bucuresti, marcand o extindere semnificativa a amprentei globale a companiei, a aflat BalkanEngineer.com de la Romania-insider.com. Noul studio va fi condus de Cristian Pana, fost managing director la Ubisoft Bucuresti. Studioul nou deschis din Bucuresti se va alatura echipelor existente de dezvoltare a Amazon Games, situate in Orange County, Montreal, San Diego si Seattle. Trecerea strategica catre Europa este in concordanta cu planurile ambitioase ale companiei de a-si extinde portofoliul si de a profita de talentul in plina dezvoltare din regiune pentru dezvoltarea jocurilor.

Vedeti toate »