Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Унисист Инженеринг ДООЕЛ

Унисист Инженеринг ДООЕЛ

http://www.unisyst.bg/index.html

Унисист Инженеринг ДООЕЛ е бугарска производствена, инженеринг и трговска компанија специјализирана за развој и производство на опрема и системи за автоматизација заснована на модерна база на елементи и употреба на современи технологии.

 

Еден од главните стремежи на компанијата е континуирано подобрување на квалитетот на понудените услуги, како функционално, така и метролошки.

 

Во изминатите години Унисист Инженеринг се етаблира како пожелен партнер на големите индустриски претпријатија во Бугарија. Та успешно проектираше, испорачуваше и имплементираше опрема и системи за автоматизација во многу компании како што се Булгартрансгаз ЕАД, Овергаз ЕАД со сите свои единици, АЕЦ Козлодуј, Лукоил Нефтохим ЕАД, Лукоил Бугарија ДООЕЛ, Топлофикација ЕАД со сите свои единици, Агрополихим ЕАД, Проучување и добивање на нафта и гас АД, Ситигаз Бугарија ЕАД, Технотерм инженеринг ЕАД, Каварна газ ЕАД, многу други гасни компании и други.

Контакти

Унисист Инженеринг ДООЕЛ

Адресa: Бугарија, гр. Софија 1582, бул. „Цветан Лазаров” 144

Телефон: +359 2 886 1203, +359 2 886 3237; +359 2 886 0562

E-mail: office@unisyst.bg

Материјали за Унисист Инженеринг ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
  • 12 may 2024Унисист Инженеринг: Нашиот тим од специјалисти е обединет со заеднички цели за да воспостави квалитетен бренд во светот

   Унисист Инженеринг е водечка производствена, инженеринг и трговска компанија чија историја започнува на крајот на минатиот век. Фирмата е специјализирана за разработката на производи и системи за автоматизација базирани на современа основа на елементи и врвни технологии. Со своето речиси 30-годишно експертско искуство, водечко know-how и стремеж кон највисок квалитет, компанијата е етаблирана како еден од водечките специјалисти во својата област не само на локалниот, туку и на меѓународните пазари. Производствената програма на претпријатието вклучува широк спектар на производи и решенија од областа на дистрибуцијата на гас, апаратура за контрола и мерење и нестандардна опрема.

  • 31 march 2024Системот за далечинско известување на природен гас UDS на Унисист Инженеринг е чекор до поповрзан и паметен свет

   Системот за далечинско известување за потрошувачката на природен гас UDS на докажаниот производител Унисист Инженеринг е наменет за далечинско собирање на информации за количините на природен гас поминат низ мерните места. Самите мерни места можат да бидат опремени со коректори или само волуметриски мерачи на проток. На секој час и/или ден добиените информации за количините од мерните места се собираат во централизирана база на податоци. Пристапот до информациите во базата на податоци се врши преку веб-интерфејс од кој било компјутер со интернет конекција.

  • 17 february 2024Унисист Инженеринг навлегува сè посериозно на балканските пазари и бара нови стратешки деловни партнери

   Основана во 1996 година, компанијата Унисист Инженеринг е меѓу најафирмираните бугарски компании кои развиваат дејност во областа на индустриската автоматизација. Компанијата е специјализирана за инженеринг, развој и производство на современи автоматизирани системи и решенија и со своите водечки традиции, искуство и знаење денес се докажа како сигурен и доверлив партнер за голем број индустриски сектори. Унисист Инженеринг не престанува да се развива, усовршува и го проширува опсегот на својата дејност и во таа насока бара нови деловни стратешки партнери на територијата на балканските земји.

  • 04 december 2023Посветени и мотивирани професионалци се наоѓаат во основата на високиот квалитет на производите и услугите на Унисист Инженеринг

   Со скоро 30-годишна историја, традиции и докажано искуство во развојот и производството на најсовремени уреди и системи за автоматизација, фирма Унисист Инженеринг изгради репутација како сигурен и доверлив партнер за многу индустриски претпријатија и бизнис организации кај нас. Обезбедувајќи сигурни, ефикасни и висококвалитетни производи и услуги, компанијата следи строга корпоративна политика за квалитетот и стратегии на развој насочени кон зголемување на производството и навлегување на нови пазари. Клучен фактор за достигнување на овој стремеж е имплементацијата и одржувањето.

  • 24 october 2023Унисист Инженеринг: PLC100 е компјутерски систем за управување во реално време кој ги оптимизира оперативните процеси

   Контролерите од серијата PLC 100 на Унисист Инженеринг се разработени за локално управување на процесите на производство или во домаќинство. „Обработката на податоците кои доаѓаат во PLC100 се врши со користење до 100 кориснички формули и претходно дефинирани режими. Во суштина, контролерот што го создадовме е систем за управување кој има за цел да ги оптимизира оперативните процеси во производствена линија, функциите на одредена машина или енергетската ефикасност на апаратите за домаќинство, на пример“, коментираа од докажаната производствена и инженеринг компанија.

  • 15 september 2023Унисист Инженеринг: Повеќеканалниот мерач на проток MCF100 е разработен специјално за индикација, корекција и сигнализација

   Мерачите на проток се инструменти кои станаа незаменлив дел од индустријата, наоѓајќи примена во речиси сите индустриски сектори. Фирма Унисист Инженеринг е докажана компанија во проектирањето, производството и испораката на мерна опрема. Во следните редови, ќе дознаете повеќе за повеќеканалните мерачи на проток од серијата MCF100, кои се наменети за мерење, корекција, акумулација, регистрација и сигнализација на технолошки количества на гасовити и течни производи. Серијата MCF100 обединува инструменти кои се разработени за мерење на количини со помош на бленди, турбини или број на импулси.

  • 10 august 2023Унисист Инженеринг: Ние произведуваме производи и комплексни решенија за автоматизација на технолошките процеси во млекарници

   Во следните редови ќе ве водиме на „патување“ низ дивините на млечната индустрија, при што ќе ве запознаеме со решенијата за автоматизација на процесите во млекарница што ги разработува и нуди тимот на Унисист Инженеринг. Фирмата работи повеќе од четвртина век, при што е специјализирана за разработка и производство на уреди и системи за автоматизација засновани на модерна база на елементи и употреба на современи технологии. Продолжете со читање за да дознаете повеќе за ПИД регулаторите и нивната примена во процесна автоматизација на млекарници.

  • 14 june 2023Унисист Инженеринг: „Горди сме на нашиот тим од докажани технички специјалисти! Поздравуваме нови колеги со интерес за метрологи

   Во последните децении, технологиите се развиваат со досега невидено темпо, а со тоа се повеќе и повеќе наоѓаат примена како во нашиот секојдневен живот, така и во бизнисот и индустријата. Веќе, дури и голем дел од работните процеси се целосно автоматизирани или претстои да бидат автоматизирани. Унисист Инженеринг е производствена, инженеринг и трговска компанија специјализирана за разработка и производство на уреди и системи за автоматизација. Повеќе за модерните технологии кои ги разработува и нуди, како и за можностите за развој на кариера во негјзината структура, раскажаа специјалистите од тимот на Унисист Инженеринг.

  • 11 april 2023Широк спектар на мултиплексери е во основата на системите имплементирани од Унисист Инженеринг за контрола на акцизни стоки

   „Мултиплексерот е комбинирано логичко коло наменето да префрлува една од неколку влезни линии кон една заедничка излезна линија. Ова го овозможува неговото користење како селектор на податоци. Мултиплексирање е општиот термин што се користи за опишување на операцијата на испраќање на еден или повеќе аналогни или дигитални сигнали преку заедничка пренослива линија во одредени моменти или со различни брзини до заеднички излез. Уредот преку кој се врши оваа операција е согласувано по име со официјалниот термин“, објаснија специјалистите од водечката производствена компанија во областа на системите за автоматизација.

  • 02 february 2023Унисист Инженеринг: бариерните уреди BAR100 се сигурно решение за безбедноста на електричните кола во ризични средини

   „BAR100 се серија на бариерни уреди за постигнување на електрични кола со сопствена безбедност. Тие се имплементирани како двостепени ограничувачи на напон кои користат Зенер диоди. Зенер бариерите се компатибилни со конвенционалните панели и адресибилните модули. Нивната употреба е наменета за експлозивни средини, котлари, резервоари и други ризични примени кои имаат потреба од дополнително обезбедување на електричната инсталација. Функционалноста на бариерните уреди се должи на резистори со ограничување на струјата и Зенер диоди, кои го намалуваат количеството струја што влегува во опасната зона“, коментираа експертите од Унисист Инженеринг.

  • 15 july 2022Подгответе се за зима во најжешкото лето со метеоролошките станици METEO-200 за мерење на масата

   Унисист Инженеринг е докажана производствена, инженеринг и трговска компанија со долгогодишно искуство во разработка и производство на уреди и системи за автоматизација. Компанијата има квалификуван тим од специјалисти и најсовремени технологии, а визијата за иднината на Унисист Инженеринг е поврзана со постојано зголемување на квалитетот на понудените производи и услуги. Палетата на метеоролошката опрема на компанијата вклучува и специјални модули кои обезбедуваат информации за снежната покривка.

  • 31 may 2022Калкулаторот за термална енергија на Унисист Инженеринг ја пресметува потрошувачката и количината на топлина

   „Калкулаторот CF600W е мерач за мерење на термална енергија наменет да прима сигнали од конверторот на потрошувачка и од конверторите на температура. Тој ја пресметува и прикажува потрошувачката и количината на топлина. Калкулаторот CF600W работи кон мерачи на потрошувачка монтирани на влезот/излезот од колото за размена на топлина“, соопштија експертите од долгогодишната производствена, инженеринг и трговска компанија Унисист Инженеринг.

  • 14 march 2022CF500 - нова генерација на коректори за природен гас од Унисист Инженеринг

   CF500 е уред за корекција на волумен на гас од тип 1 што може да се конфигурира како коректор T, PT или PTZ. Тој има можност да комуницира со други уреди и да пренесува податоци преку RS485 или GSM порти. „CF500 го пресметува волуменот на гасот во базни услови врз основа на резултатите од мерењето на температурата, притисокот и составот на гасот во реална средина. Информациите за волуменот одат до влез со ниска фреквенција.

  • 02 february 2022Психрометар ја следи влажноста во метеоролошки станици од типот METEO-200 на Унисист Инженеринг

   „Психрометарот поддржува функции за обработка на податоци од влезните сигнали добиени од сензорите за температура на воздухот. Исто така ја пресметува и релативната влажност на воздухот во мерниот опсег од 0 до 100% и резолуција 1%, како и ги мери влезните сигнали од сензорот за барометриски притисок“, објаснија од Унисист Инженеринг. Дополнителниот модул психрометар кон системот METEO-200 ги претвора измерените аналогни сигнали во физички големини.

  • 23 november 2021Со контролер за метеоролошки станици METEO-200 на Унисист секогаш ќе бидете во тек со доброто време

   Уредот овозможува избор на широк опсег на параметри кои треба да се измерат. Во контролерот има вграден канал за поврзување и напојување со дополнителни модули во кои физички се вршат мерењата. „Податоците се собираат, визуализираат и се пренесуваат на повисоко ниво преку LAN, RS485 или GSM модем. Исто така, контролерот има вграден дисплеј за визуализација на измерените параметри. Модулите се поврзуваат со главниот контролер во серија, преку кабел со осум жици“, објаснија за BalkanEngineer.com од Унисист Инженеринг.

  • 27 july 2020Коректори на природен гас од нова генерација, производство на Унисист Инженеринг

   Унисист Инженеринг е специјализирана за развој и производство на уреди и системи за автоматизација засновани на модерна база на елементи и употреба на современи технологии. „Корективните уреди што ги развиваме се наменети за корекција на потрошувачката на природен гас според температура, притисок и состав на гасот. Производите што ги нудиме се или од одобрен тип или со оценета сообразност според Директива 2004/22/EC“, објаснија специјалистите од компанијата за BalkanEngineer.com.

  • 13 may 2020Систем за далечинско известување за природен гас на Унисист Инженеринг обезбедува податоци во реално време

   Системот UDS на бугарската производствена компанија Унисист Инженеринг е наменет за далечинско известување на количините на природен гас преку мерни места сместени на територијата што ја послужува соодветната компанија за гас. Таа поседува интелигентен софтвер кој овозможува континуиран пристап до податоците од преносната мрежа на гас во реално време. Контролата на пристапот до податоците се определува преку различни нивоа - на пример, администратор, оператор и други.

  • 24 february 2020Професионални уреди за мерење на потрошувачката на природен гас од Унисист Инженеринг

   Докажаната бугарска компанија Унисист Инженеринг, специјализирана за разработката и производството на уреди и системи за автоматизација нуди работни решенија за гасни компании преку кои тие можат ефикасно да ги следат нивните активности. Компанијата ги има следниве професионални уреди за мерење на потрошувачката на природен гас - мерачи на потрошувачка со стандардни коректори со комуникатори, само мерачи на потрошувачка со комуникатори или специјализирани уреди кои се поврзани со соодветниот комуникатор.

  • 20 november 2019Уред за корекција на волумен на гас CF500 од Унисист Инженеринг

   Уред за корекција на волумен на гас од тип 1 што може да се конфигурира како T, PT или PTZ коректор – ви го претставуваме CF500 – разработка на бугарската компанија Унисист Инженеринг ДООЕЛ, специјализирана за производство на системи од областа на автоматизацијата и метрологијата. Уредот е нова генерација коректор за волумен, специјално наменет за постигнување на високо ниво на продуктивност, благодарение на моќна електронска опрема. CF500 е проектиран да го пресметува волуменот на гас при основни услови, врз основа на волумен под условите на мерење, температурата, притисокот и компресибилноста.

 • 1
 • 2
 • 3

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024Партнерството помеѓу STAMH Group и Movu Robotics – стимул за развојот на логистиката во Југоисточна и Централна Европа

  Стратешкото меѓународно партнерство помеѓу Movu Robotics и STAMH Group обезбедува конкурентна предност на бизнисите во Централна и Југоисточна Европа што овозможува пофлексибилна, скалабилна и прифатлива складова автоматизација. Соработката меѓу водечките компании води до разработката и имплементација на иновативни решенија кои ги оптимизираат оперативните процеси во претпријатија од Романија, Србија, Грција, Хрватска, Бугарија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора. „Автономните работни технологии се концепција на иднината што се случува денес. Со повеќе од 15.000 успешни интеграции, 25 години искуство и системи за складирање кои работат во 23 земји во светот, ние продолжуваме да ја докажуваме нашата ангажираност да интегрираме персонализирани решенија за автоматизација “, коментираа од STAMH Group.

 • 13 june 2024Со нова иницијатива АББ создава професионална „трамболина“ за жените инженери по повод нивниот професионален празник

  Во основата на технолошките иновации се наоѓаат, се разбира, инженерите. Меѓу запчаниците, каблите и електрониката се крие „извор“ на недоволно истражен потенцијал - жените инженери, чиј официјален празник ќе го славиме секоја година на 23. јуни. Затоа тимот на АББ, силен застапник за поддршката на младите таленти, покрена специјална иницијатива по повод Меѓународниот ден на жените во инженерството, наменета да даде хоризонт на гласот и развојот на жените инженери кои се наоѓаат на почетокот на својата кариера. Повеќе за темата за BalkanEngineer.com раскажаа специјалисти од компанијата.

 • 11 june 2024Високоефикасни пумпи на Wilo се интегрирани во паметна грејна визба и иновативен воден систем во Германија

  „Многубројни се проектите со иновативната технолошка опрема на Wilo Group низ целиот свет, а два од нив реализирани во Германија сведочат за повеќестраната примена на пумпните технологии во знакот на глобалната компанија преку неколку љубопитни детали“, раскажаа за BalkanEngineer.com од Wilo. „Паметна грејна визба“ е меѓу новите термини во првиот проект со акцент на ефикасното генерирање и распределба на топлината во зградите. Вториот проект е поврзан со водоснабдувањето на Источна Баварија и неговите позитивни ефекти врз 15 заедници од оваа област.

 • 09 june 2024PC Електро: Трансформаторот на прогорување ATG 2 на Baur е сигурно решение за лоцирање на кабелски дефекти

  Трансформаторот на прогорување ATG 2 на докажаниот производител на опрема за локализирање на кабелски дефекти Baur се користи за намалување на импедансата на местото на кабелскиот дефект во мрежи со низок и среден напон. „Уредот дава можност за конвертирање на дефекти со висок отпор кои се тешки за локализирање, како и повремени дефекти, во оние со низок отпор, кои потоа лесно може да се лоцираат со помош на импулсна рефлектометрија“, информираа за BalkanEngineer.com од докажаната компанија РС Електро, партнер на Baur.

 • 09 june 2024Schneider Electric и Digital Realty го обединуваат својот инженерски потенцијал за зелената иднина на центрите за податоци

  Во момент кога предизвиците за животната средина и одржливиот развој постојано се зголемуваат, партнерствата меѓу водечки компании како што се Schneider Electric и Digital Realty се клучен фактор за создавање на иновативни решенија кои да се справуваат со нив. Еден од чекорите што ги преземаат двете водечки организации е остварувањето на проект за кружна економија во центарот за податоци PAR6 во Париз, што е пример за тоа како соработката и иновациите можат да го променат лицето на индустријата за податоци и да придонесат за позелена иднина.

 • 09 june 2024Вебер Етикетен: Индустриското етикетирање е „клуч“ за зголемување на безбедноста и следливоста на производството

  Добро е познато дека етикетирањето е процес на ставање етикета на производ со цел неговата идентификација за комерцијални или маркетинг цели, како и за зголемување на свесноста на потрошувачите. Сигурноста и безбедноста на технологијата се гарантираат со високите критериуми за етикетирање и идентификација дефинирани од соодветните важечки прописи. Етикетирањето гарантира следливост и интегритет на производите низ целиот синџир на испорака. Индустриско етикетирање е процес на ставање етикета на производ кој се наоѓа во производствените или пакувачките линии на претпријатијата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 12 june 2024Производителот на системи за складирање на енергија IPS инвестира во нова производствена база во близина на Пловдив, Бугарија

  IPS, бугарски производител на целосни системи за складирање на енергија (BESS), најави нова значајна инвестиција во близина на Пловдив, Јужна Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата планира да отвори нова роботизирана производствена база која ќе започне со работа во 2025 година и ќе има годишен капацитет од 1,5 GWh. Со повеќе од 35 години искуство во разработката и производството на технологии за напојувањето со електрична енергија и системи за складирање на енергија, IPS е потврден партнер за клиенти во 59 земји.

 • 07 june 2024Бугарската компанија Eldrive ја започнува изградбата на паркови за полнење автомобили во Бугарија, Романија, Литванија

  Бугарскиот оператор за јавна инфраструктура за полнење Eldrive го најави почетокот на изградбата на неколку големи паркови за полнење на електрични возила на сопствени локации со богат екосистем, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Првиот таков објект веќе се гради во Литванија, во близина на градот Паневежис на автопатот „Виа Балтика“. Првично, паркот во Литванија ќе има 20 точки за полнење, а во втората фаза тие ќе бидат зголемени на 40. Проектот вклучува инфраструктура за полнење на електрични автобуси и камиони, со моќност меѓу 200 и 400 kW DC. Пуштањето во употреба е планирано за крајот на оваа година.

 • 05 june 2024Студентки по технички правци од Северна Македонија учествуваа на првата глобална средба на Global Engineer Girls

  Речиси 250 студентки по технички науки, меѓу кои и 14 од Северна Македонија, се собраа во Истанбул на првата заедничка средба на иницијативата Global Engineer Girls (GEG) организирана од градежниот конгломерат Limak Group, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. На настанот присуствуваа и студентки од Турција, Косово и Саудиска Арабија. Целта на средбата беше вмрежување, споделување на искуство и инспирација од успешни професионалци и инженери. Настанот Global Engineer Girls, со кој претседаваше Ебру Оздемир, претседател на Управниот одбор на Limak Group, имаше за цел да го подобри образованието и вработувањето на жените во полето на STEM.

 • 04 june 2024Инвестициите на кинеската компанија Zijin Mining Group во Србија достигнаа 2,3 милијарди евра

  Кинеската компанија Zijin Mining Group инвестирала 2,5 милијарди долари (2,3 милијарди евра) во своите капацитети за добивање на бакар во Србија во текот на изминатите пет години, што е речиси двојно повеќе од првичните 1,26 милијарди долари ветени во 2018 година, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Износот вклучува и 300 милиони долари инвестирани во подобрување на животната средина преку намалување на емисиите на сулфур диоксид и пречистување на индустриски отпадни води. Во српските операции на Zijin работаат околу 7.500 луѓе, а во блиска иднина се планирани уште проширувања на тимот.

 • 30 may 2024Бугарскиот производител на биоразградлива фолија LAM'ON започна со продажба на своите производи

  По шест години интензивна развојна активност, бугарскиот стартап LAM'ON, создаден од Анѓела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков, веќе ги нуди своите производи на пазарот, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата има за цел да го замени тешко рециклирачкото пакување со биоразградливи алтернативи направени од полилактична киселина добиена од пченка. LAM'ON го започна производството со четири производи: LAM'ON Soft Gloss, PACK'ON' Classic, PACK'ON' Oxygen и PACK'ON' Shrink. LAM'ON Soft Gloss е топол ламинат за хартија и картон. PACK'ON ​​Classic е погоден за пакување на различни производи – од салфетки и овошје до облека и текстил.

 • 28 may 2024Србија и China Energy International потпишаа спогодба за нова рафинерија за нафта во Смедерево

  Владата на Србија потпишала рамковна спогодба со China Energy International Group за изградба на модерна рафинерија за нафта во Смедерево, дознава BalkanEngineer.com од Telegraf.rs. Спогодбата, која е во сила за две години, оцртува распоред за изградба и пуштање во употреба на објектот од приближно четири години по добивањето на потребните градежни дозволи. Проектот претставува инвестиција од речиси 2,4 милијарди евра и се очекува да создаде 700 постојани работни места и индиректно да поддржи дополнителни 2.400 работни места.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024Инвестиција од 300 милиони евра на UMB Group ја соживува фабриката за челик Otelu Rosu во Романија

  Романија има намера да ја рестартира работата на фабриката за челик Otelu Rosu, сместена во западниот округ Караш Северин, која е неактивна од 2013 година, благодарение на значителна инвестиција од UMB Group. Ова го дозна BalkanEnigneer.com од gmk.center.com. Пуштањето во употреба на фабриката ќе отвори и повеќе од 600 работни места. Фабриката за челик Otelu Rosu, опремена со електролачна печка од 100 тони, последен пат модернизирана во 2011 година, неколку пати ја менуваше сопственоста.

 • 11 june 2024Албанија објави тендер за изградба на осум нови станици на железничката пруга Тирана - Драч

  Државниот железнички оператор на Албанија распиша тендер за изградбата на осум нови станици долж 34-километарската железничка пруга што го поврзува главниот град Тирана со пристанишниот град Драч, дозна BalkanEngineer.com од Gmk.center.en. Инвестицијата е дел од поголем проект за обновување на моментално неактивната железничка пруга по должина на постојната траса со буџет од 92,1 милиони евра. Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) објави дека ќе може да се поднесуваат понуди преку нејзиниот портал за јавни набавки до 9 јули.

 • 10 june 2024Германската PWO Group ја започна изградбата на нова фабрика за метални компоненти во Чачак, Србија

  Германскиот производител на метални компоненти PWO Group официјално започна со изградба на нов инженеринг и производствен капацитет во град Чачак, Централна Србија, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Објектот ќе формира технолошки кластер со компанијата за алати, стекната од PWO Group во 2023 година. Фабриката во Чачак, која ќе се наоѓа на парцела од 100.000 квадратни метри ќе биде десеттата локација на PWO Group во светот. Планирана да започне со производство до крајот на 2025 година, новата фабрика има за цел да произведува и им испорачува модерни компоненти и системи на клиентите.

 • 06 june 2024Во Албанија, приватните и електрани и тие на концесија го зголемија своето производство за 7,8 отсто

  Според извештајот на Националниот статистички институт на Албанија (INSTAT), приватните електрани и централите кои работат под концесија во Албанија го зголемиле своето производство во првиот квартал од 2024 година за 7,8%, достигнувајќи 1.246 GWh во споредба со 1.156 GWh во претходната година. Оваа информација BalkanEngineer.com ја дозна од БТА. За истиот период, државните хидроцентрали во Албанија произвеле 1.162 GWh електрична енергија, што е пад од 28,1% во споредба со 1.614 GWh во првите три месеци од претходната година.

 • 04 june 2024Производителот на текстилни машини Karl Mayer ќе инвестира 500 милиони евра во нови капацитети во Романија

  Германскиот производител на текстилни машини Karl Mayer е подготвен да инвестира 500 милиони евра во изградбата на две фабрики и центар за техничка поддршка во северозападниот романски округ Марамуреш, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Стратешкиот потег има за цел проширување на глобалните операции на компанијата и подобрување на нејзините производствени можности. Првата фаза од проектот вклучува преместување на единицата за производство на игли за шиење на Karl Mayer од Азија во градот Баја Маре, Романија. Објектот ќе биде сместен на поранешната индустриска локација на IMMUM. Компанијата веќе обезбедила производствена хала и наскоро планира да започне со изградбата.

 • 31 may 2024Amazon Games отвора ново студио за разработкај на игри во Букурешт, Романија

  Amazon Games официјално отвори ново студио за разработка на игри во Букурешт, со што означи значително проширување на глобалниот отпечаток на компанијата, дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Новото студио ќе го раководи Кристијан Пана, поранешен извршен директор на Ubisoft Букурешт. Новото студио во Букурешт ќе им се придружи на постојните тимови за разработка на Amazon Games, сместени во Оринџ Каунти, Монтреал, Сан Диего и Сиетл. Стратешкото поминување кон Европа е во согласност со амбициозните планови на компанијата да го прошири своето портфолио и да го искористи растечкиот талент за разработка на игри во регионот.

Види ги сите »