Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Смарт Енерџи Груп АД / Smart Solar

Смарт Енерџи Груп АД / Smart Solar

https://www.smartsolar.bg/mk/

Смарт Енерџи Груп АД е групација на добро етаблирани компании во областа на инженерингот, градежништвото и производството како на електрична енергија од обновливи извори на енергија, така и на висококвалитетни фотонапонски панели.

 

Работејќи под брендот Smart Solar, компанијата е еден од лидерите на пазарот кој остварува изградба „клуч на рака“ на фотонапонски/соларни централи и паркови, вклучително целокупен дизајн, инженерско проектирање, подготовка на идејни и структурни проекти, испорака на опрема, изградба, штелување, пуштање во работа со последователен мониторинг, техничка поддршка и превенција.

 

Благодарение на своето долгогодишно искуство, професионализам и експертски знаења во областа на ОИЕ, инженерингот и градежништвото, компанијата нуди ефикасни и висококвалитетни технички решенија и услуги при проектирањето, изградбата, експлоатацијата и одржувањето на големи фотонапонски/соларни паркови. Инженерските и дизајнерските тимови на Smart Solar работат со најновата генерација на софтвер за проектирање и најсовремена високотехнолошка опрема, кои овозможуваат максимална оптимизација на инсталираната моќност во однос на големината и распоредот на расположливата површина.

 

Компанијата има реализирано бројни проекти со изградени инсталации и паркови кон станбени и деловни згради, производствени претпријатија, индустриски хали и др. во Бугарија, Турција, Грција, Романија, Украина, Германија, Холандија и Шведска, со вкупна инсталирана моќност од над 450 MW, од кои 150 MW како самостоен инвеститор или партнер.

 

Смарт Енерџи има своја фабрика за производство на фотонапонски панели во Истанбул, Турција, со годишен капацитет од над 1.500 MWp. Произведените производи од серијата Phono Solar се монокристални и се разработени со помош на технологијата High Efficiency Half Cut. Тие се позиционираат во премиум класата според оперативни карактеристики, како што се сигурност и продуктивност.

 

Во моментов, компанијата вработува вкупно 700 вработени, од кои повеќе од 160 работат во одделите кои изведуваат проекти во Бугарија, на Балканот и во Европа.

 

 

Контакти

Адреса: Софија 1407, населба „Хладилника“, улица Никола Ј. Вапцаров бр. 35

Телефон: +350 2 962 7151

Е-пошта: skopje@smartsolar.bg 

Огласи за работа од Смарт Енерџи Груп АД / Smart Solar

Материјали за Смарт Енерџи Груп АД / Smart Solar

  • 17 may 2023Smart Energy ја одбележа 12-годишнината од поврзувањето на својата прва сопствена ФЕЦ

   Smart Energy ја одбележа 12-годишнината од својата прва сопствена фотонапонска централа (ФЕЦ). Објектот со моќност од 2 MWp се наоѓа во село Раковсково, општина Несебар, а на 15 април 2011 година беше приклучен на електроенергетскиот систем на земјата. 26 април истата година е датумот на неговото официјално пуштање во употреба, со што централата започнува со производство на електрична енергија. Затоа, во следните редови ќе ви раскажеме за историјата на еден од пионерите на зелената енергетика - компанијата Smart Energy. Продолжете со читање и нурнете се во духот на „зелената“ енергија заедно со нас.

  • 04 may 2023Смарт Солар: Smart Solar Technologies ја потврди својата водечка позиција на пазарот со новата фабрика за производство

   Изградбата на фотонапонски системи е сè попосакувана инвестиција за постигнување на енергетска ефикасност и независност како од сопственици на индустриски претпријатија, така и од домаќинствата. Како одговор на зголемената побарувачка, компанијата Smart Solar Technologies ја отвори својата трета фабрика специјализирана за развој и производство на компоненти за искористување на сончева енергија во Турција, со што ја зајакна својата позиција на меѓународните пазари и на берзата во Истанбул. Smart Solar Technologies развива активност на полето на фотонапонските системи во повеќе од 70 земји во светот.

  • 30 march 2023По деветти пат, фотонапонските модули Phono Solar - сопствено производство на Smart Solar се дел од престижниот список Tier 1

   Панелите Phono Solar, произведени и нудени од Smart Solar, деветта година по ред се дел од списокот на добавувачи на фотонапонски модули Tier 1, составен од светски докажаната истражувачка организација Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Кои се карактеристичните квалитети на брендот, кој уште една година го ставаат на списокот на најдобрите - коментираме во следните редови со етаблираната во областа на зелената енергија компанија Smart Solar. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) ги разгледува најголемите производители на фотонапонски модули.

  • 29 march 2023По девети пут, фотонапонски модули Phono Solar - сопствена производња компаније Smart Solar - део су престижне листе Tier 1 сајт

   Phono Solar панели, које производи и продаје компанија Smart Solar, девету су годину заредом део листе добављача фото напонских модула Tier 1, коју је саставила глобално доказана истраживачка организација Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Који су то препознатљиви квалитети бренда, који га је још годину дана сврстао на листу најбољих – коментаришемо у наредним редовима са афирмисаном у области зелене енергије компанијом Smart Solar. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) испитује највеће произвођаче фотонапонских модула, процењујући њихове укупне перформансе и рангирајући их на листи Tier 1.

  • 10 february 2023Smart Energy: Ги градиме фотоволтаичните централи, со мисија на зелена енергија за доброто на сите нас

   Смарт Енерџи Груп АД обединува докажани компании специјализирани за извршување на целосен инженеринг, вклучувајќи проектирање, испорака на опрема, изградба, прилагодување, пуштање во работа и последователно одржување на фотоволтаични централи и паркови. Од своето основање во 2008 година, компанијата се етаблира како лидер на пазарот во земјата и на Балканот. Смарт Енерџи ги изведува своите проекти со фотоволтаични панели, сопствено производство. Тие се разработуваат и произведуваат во Истанбул од компанијата Смарт Солар, која е дел од бизнис групацијата. Тимот на компанијата е горд на успешно реализираните проекти како во Бугарија и Турција, така и во Грција, Романија, Украина, Германија, Холандија и Шведска.

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 09 june 2023Благодарение на својот креативен тим, БКК 95 произведува широк спектар на компоненти за мебел за клиенти ширум светот

  БКК 95 е еден од најголемите балкански производители на метални компоненти за мебел и предмети за домот. Преку својата висока експертиза, посветеност на работата и следењето на високи стандарди, компанијата брзо се етаблира како сигурен партнер на меѓународни претпријатија од индустријата за мебел, меѓу кои и шведскиот гигант IKEA. Користејќи современи пристапи насочени кон производството и развојот на своите човечки ресурси, компанијата создава висококвалитетни производи. Повеќе за портфолиото на компанијата раскажаа специјалистите на БКК 95.

 • 09 june 2023Колаборативни и мобилни роботи, вештачка интелигенција и работни ќелии за разновидност на примени ги очекуваат гостите на FANUC

  Роботите се користат во многу индустрии и примени, од производство на возила и прехранбена индустрија до уметнички занаети. За време на овогодинешниот саем Automatica 2023, кој ќе се одржи од 27 до 30 јуни во Минхен, FANUC ќе прикаже разновидни иновативни решенија, технички достигнувања и практични примени. „Решенијата на водечката јапонска компанија во областа на роботиката, кои ќе можат да се видат во хала Б6, штанд 231, се ориентирани како кон високо автоматизираните индустриски сектори, така и кон нови групи на клиенти. Заедно со се друго, компанијата има за цел да му се спротивстави на недостигот на квалификувани работници.

 • 07 june 2023Т и Д Инженеринг: Нашите станици за полнење на електрични автомобили ги исполнуваат сите современи меѓународни и државни стандар

  Динамиката во енергетскиот сектор во последните години уште еднаш го стави на дневен ред охрабрувањето на електричната мобилност кај нас и во Европа. Комплекс од европски регулативи и стратешки документи ги регулираат процесите поврзани со развојот на овој пазарен сегмент. Електричните автомобили добиваат се поголема популарност и не оставаат никаков сомнеж за нивната иднина. „Паметните решенија за полнење што ги нудиме ги покриваат сите ситуации од реалноста“, раскажаа од Т и Д Инженеринг. Компанијата е лидер во областа на инженеринг решенија во енергетиката, електротехниката и електрониката.

 • 05 june 2023Филкаб Солар обезбеди енергетска независност за фабриката за стакло Инхом проектирајќи и изградувајќи фотонапонски систем

  Користењето на обновлива енергија е сè побараното решение како од домаќинствата, така и од производителите со цел намалување на отпечатокот врз животната средина и заштеда на трошоците за електрична енергија. Во денешниот материјал, заедно со специјалистите од Филкаб Солар, ќе ви раскажеме за решенијата кои компанијата ги имплементирала во фабриката за стакло Инхом, која се наоѓа во регионот на Варна. На овој начин, производителот ја обезбедува својата енергетска независност и сигурност на неговите производствени процеси. Погледнете ги поединостите во следните редови.

 • 02 june 2023„Живот со брзина“ со Siemens NX: Од SpaceCAD го претставуваат учеството на моќните софтверски алатки во Формула 1

  „Изградбата на ефикасен и брз автомобил достоен за Формула 1 започнува уште во фазата на проектирање. Токму поради оваа причина компаниите вложуваат огромни инвестиции во изградбата на талентирани и квалификувани тимови од специјалисти за машинско конструирање и нивното опремување со најновите алатки за проектирање. Организација која ја совладала уметноста да користи дигитални алатки за проектирање, тестирање и валидирање на модели е Oracle Red Bull Racing. Не случајно имено тие се победници на Светското првенство за конструктори и Светскиот шампионат на пилотите за 2022 година.

 • 02 june 2023Saer: Ако вашите пумпи блокираат од течности со висока содржина на цврсти материи и висок вискозитет, ние имаме решение - серија

  Пумпните решенија за флуиди со висока густина се проектираат и произведуваат за да одговорат на голем број предизвици од техничка природа поврзани со густината на течноста, на пример, потребата за поголема моќност на електричниот мотор и можната абразивност на пумпаните супстанции. „При изборот на пумпно решение за течности со висок вискозитет или содржина на цврсти материи, најдобро е да се направи консултација со професионалец за да се разгледаат сите потребни карактеристики на пумпата како што се продуктивност, потисок, моќност на моторот, материјали и други во светлината на планираната намена“.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 09 june 2023Google отвора сопствен центар на Политехничкиот универзитет во Букурешт, Романија

  Технолошкиот гигант Google најави отворање на сопствен центар на Политехничкиот универзитет во Букурешт, Романија, во рамките на Факултетот за автоматизација и компјутери, дозна BalkanEngineer.com од Romaniajournal.ro. Google Lab е центар за студенти кои сакаат да ги развијат своите вештини за програмирање и разработка на дигитални производи и сакаат да станат претприемачи и технолошки специјалисти. Преку Google Lab, студентите од Политехничкиот универзитет во романската престолнина ќе имаат пристап до курсеви, семинари, летни школи, програми за практикантска работа, дебати и комуникација со претставници на академскиот и техничкиот свет, Хакатон натпревари и грантови.

 • 07 june 2023Соф Конект ќе инсталира уште 22 станици за електрични автомобили на аеродромот во Софија

  Концесионерот на софискиот аеродром (Бугарија) Соф Конект објави нарачка за 22 станици за полнење на електрични автомобили, дозна BalkanEngineer од Economic.bg. Тие ќе бидат додадени на веќе инсталираните 4 објекти во зоната на аеродромот. Вредноста на инвестицијата не е прецизирана. Наскоро ќе бидат додадени уште три точки за полнење електрични возила, вклучително и во ВИП паркинг зоната на помалиот Терминал 1 на аеродромот во Софија. Нарачани се 16 нови станици за полнење со наизменична струја од 22 kW и 6 станици за полнење со еднонасочна струја од 180 kW. Наскоро ќе бидат додадени уште три точки за полнење електрични возила, вклучително и во ВИП паркинг.

 • 05 june 2023Албанија ќе создаде агенција за охрабрување на стартап фирми и иновации

  Албанскиот парламент усвои закон кој има за цел да им го олесни работењето на стартап фирмите во земјата преку создавање на специјална владина агенција. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Специјалната агенција ќе внесе динамична енергија во поддршката на стартап компаниите, со значително намалување на времето на размена на информации, обработка на документите на кандидатите и целосна транспарентност во одлучувањето за јавно финансирање. Законот вклучува одредба за ослободување на т.н. дигитални номади од плаќање на даноци во нивната прва година во Албанија со надеж дека тие можат да донесат сезонски работници со себе.

 • 02 june 2023Општина Монтана (Бугарија) и општина Моцацеј (Романија) претставија успешно спроведен проект во рамките на европска програма

  Градоначалниците на општините Монтана (Бугарија) и Моцацеј (Романија), Златко Живков и Марчело Развен одржаа успешна средба во град Монтана, на која го презентираа завршениот проект „Опремата спасува живот“ во рамките на Програмата на Европската унија за прекугранична соработка меѓу Бугарија и Романија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од БТА. Проектот „Опрема спасува живот“ е вреден околу 774.000 евра. Во неговите рамки, општина Монтана набави специјализирана опрема, вклучувајќи багер-утоварувач, латформа за спасување со кула, два пикапи, два мини предни утоварувачи и земјоделски трактор со приколка.

 • 31 may 2023Авеста Батери енд Енерджи Инженеринг отвора нова фабрика за производство на акумулатори во Кичево, Северна Македонија

  Околу 600 нови работни места ќе отвори компанијата Avesta Battery and Energy Engineering (AБEE), која ќе инвестира околу 40 милиони евра во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од Inovativnost.mk. Белгиската компанија ќе гради фабрика за производство на електрични акумулатори за автомобили во ТИРЗ Кичево. Договорот за реализацијата на инвестицијата беше потпишан во Брисел од директорот на Дирекцијата за технолошки развој на индустриските зони на Северна Македонија Јован Деспотовски и сопственикот и генерален директор на АБЕЕ Нешин Омар.

 • 29 may 2023Се гради нов Центар за конференции, саеми и изложби во Тирана, Албанија

  Во албанскиот главен град Тирана беа претставени предлозите на петте архитектонски студија кои се финалисти на меѓународниот конкурс за изградба на Центар за конференции, саеми и изложби во градот, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај, посочи дека со создавањето на овој центар ќе започне нова ера на трансформација на градот, насочена кон „Новиот булевар“. „Новиот булевар“ ни дава можност да разбереме колку Тирана порасна за 100 години и колку беше тоа неопходно“, коментира тој. Стремежот во моментов е кон балансирање на Тирана во северна насока, така што градот да има два центри - плоштад „Скендербег“ и „Новиот булевар“ во неговата улога на модерната визија на главниот град.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 08 june 2023Wizz AIR додава 6-ти авион во базата на аеродромот во Скопје, како и нови авиолинии

  Wizz Air, најголемата авиокомпанија што оперира во Северна Македонија, најави проширување на својата база во Скопје, соопштуваат од ТАВ Македонија, компанија која управува со двата македонски аеродроми - Меѓународниот аеродром Скопје и аеродромот Свети Апостол Павел Охрид. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. Wizz Air ќе отвори две нови линии од Скопје - до Љубљана и до Луксембург, планирани за следната есен и зима, а ќе распореди уште еден авион за Скопје, со што базата на авиокомпанијата во главниот град на Северна Македонија ќе ја зголеми на вкупно 6 авиони до декември 2023 година.

 • 06 june 2023Компанијата Minal со седиште во Кина гради нова фабрика за автоделови во Шабац, Србија

  Minal Europe Green Material поднесе барање до Министерството за заштита на животната средина на Србија за постапка за оцена на влијанието врз животната средина за изградбата на нов комплекс за производство на автоделови. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Објектот ќе има вкупна површина од 91.354 метри квадратни. Производствените простории на комплексот ќе заземаат централно место во парцелата а сите помошни постројки се предвидени во неговиот северен дел, со исклучок на портирниците кои се сместени во западниот дел пред главната сала. Предвидени се и слободни површини за озеленување. Производната хала ќе биде со димензии 163х107 метри.

 • 01 june 2023SHL Healthcare инвестираше речиси во фабрика за медицински производи во близина на Софија, Бугарија

  Шведската компанија SHL Healthcare доби сертификат од класа „А“ за својот инвестициски проект „Фабрика за производство на медицински производи“, кој ќе се реализира во општина Илинден, град Софија, Бугарија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Со овој проект компанијата има за цел да го прошири својот производствен капацитет, при што дел од произведените производи вклучуваат медицински производи како што се слингови (носилки за бебиња), чорапи со механизам за лекување на лимфодерма, системи за душеци за болнички кревети и други.

 • 30 may 2023Американската компанија за електрични автомобили Rivian ќе вработи над 150 инженери

  Американскиот производител на електрични автомобили Rivian активно вработува нови вработени во својот центар за истражувачка и развојна активност во Белград, Србија, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Тоа е единствениот инженеринг центар на компанијата надвор од Северна Америка. Генералниот директор на центарот за истражувачка и развојна активност на Rivian во Белград, Борко Лепојевиќ, потсети дека центарот почнал со работа на крајот на минатата година, а во овие неколку месеци биле вработени повеќе од 50 лица. Според неговите зборови, планот е центарот во Белград до крајот на првата година од своето постоење да има повеќе од 150 вработени.

 • 25 may 2023Американската ИТ компанија Oracle отвора регионален центар во Крагуевац, Србија

  Базираната во САД мултинационална компанија за компјутерски технологии Oracle отвори регионален центар во централниот српски град Крагуевац, од кој ќе презентира ИТ облачни услуги за глобалните корисници. Тоа го дозна BalkanEngieer.com од Serbianmonitor.com. За време на свеченото отворање, Oracle и државниот телекомуникациски оператор Телеком Србија потпишаа договор според кој Телеком ќе ја користи cloud инфраструктурата на американската компанија. Во моментов, центарот за податоци во Крагуевац опфаќа 14.000 метри квадратни, а неговата опрема ја користи владата, универзитети, технолошки паркови и стартап компании.

 • 23 may 2023Engie започнува со изградба на соларен парк со моќност од 8,6 MWp за Saint-Gobain

  Францускиот производител на енергија Engie SA започна со изградба на соларен парк со мошност од 8,6 MWp во јужна Романија за да му помогне на производителот на градежни материјали Compagnie de Saint-Gobain SA да ги исполни локалните барања за енергија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од Renewablesnow.com. Фотонапонскиот парк ќе биде лоциран на територијата на фабриката за стакло на Saint-Gobain во Калараси и ќе биде опремен со 15.760 модули кои покриваат вкупна површина од 14 хектари. Неговата моќност се очекува да биде повеќе од 14.000 MWh годишно и ќе се користи исклучиво за потребите на Saint-Gobain за сопствена потрошувачка.

Види ги сите »