Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

КМТ Сервис ДООЕЛ

КМТ Сервис ДООЕЛ

https://kmtservice.bg/

КМТ Сервис ДООЕЛ е докажана фирма која се занимава со сервисна поддршка, продажба и обука во областа на апаратурата за лоцирање на оштетувања на подземни комуникации, тестирање, следење и испитување на подземни енергетски траси, трансформаторски станици, водоводни и канализациони мрежи, отворени и затворени водни базени.

 

Главни партнери на компанијата се светски докажани производители на опрема и обезбедување на сеопфатни технички решенија како: SebaKMT, дел од групацијата на Megger, KEP, Vibro Health, Cappellotto, IBAK Helmut Hunger, Messen Nord, Iriss.

 

Тимот на КМТ Сервис е составен од висококвалификувани професионалци со долгогодишната пракса во областа на сервисна активност и технички обуки, во комбинација со повеќегодишно искуство во сферата на директната продажба.

 

Главната цел на компанијата е постигнување на оптимални резултати во секој конкретен проект, во комбинација со професионално и одговорно однесување кон клиентот.

Контакти

Адреса: Бугарија, Софија 1303, ул. „Средна Гора“ 89

Телефон: +359 88 878 1788

Е-mail: kmt.servicebg@gmail.com

Партнери

Материјали за КМТ Сервис ДООЕЛ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
  • 18 may 2024KMT Сервиз: IR прозорци за инспекција на Iriss обезбедуваат превенција на дефектите по инцидент во автомобилска компанија

   Електричен лак, наречен уште и напонски лак, во производствени услови? Оваа физичка појава може да биде не само катастрофална за опремата, туку и исклучиво опасна. Затоа во денешниот материјал раскажуваме имено за сличен случај во претпријатие од автомобилската индустрија и како долгорочно е решен проблемот со помош на опрема на Iriss. А за детали коментиравме со КМТ Сервиз- докажана компанија со богато портфолио на апаратура за испитување, тестирање и мониторинг на инфраструктурни делници, која ги нуди производите на Iriss на локалниот пазар.

  • 14 april 2024KMT Сервис: Gossen Metrawatt разработи нов мултифункционален тестер METRALINE MF за проверка на електрични инсталации

   Докажаната германска компанија во областа на технологии за мерење и тестирање Gossen Metrawatt ја прошири серијата на рентабилни и лесни за употреба мерни уреди METRALINE, додавајќи нов мултифункционален тестер за инсталација. „METRALINE MF е сертифициран според CAT III 600 V/CAT IV 300 V, со што се осигурува дека сите потребни тестови за електрични системи и инсталации се во согласност со важечките стандарди DIN VDE 0100-600 и DIN VDE 0105-100. Преносливиот тестер, кој се напојува со батерии, има графички дисплеј во боја и мени лесно за навигација, нудејќи интуитивна и практична работа“.

  • 16 february 2024KMT Сервиз: Неинвазивните ултразвучни мерачи на проток Flexim се флексибилно решение при тешки работни услови

   Полиамид 12 е високо ефикасна пластика со примена во повеќе индустрии, од преработка на нафта и гас до автомобилската индустрија, медицинските технологии и 3D печатењето. Нејзиното производство вклучува неколку чекори, почнувајќи од јаглеводородното соединение бутадиен и завршувајќи со мономерот лауролактам, а кога поединечните елементи се поврзуваат, се формира синџирот на полиамид 12. За време на овие процеси се развиваат температури до околу 280 °C, што е сериозен предизвик за мерните инструменти што се користат.

  • 14 january 2024КМТ Сервиз: Иновативниот стегач OmegaFlex за поврзување на ПЕ цевки со заварување обезбедува олеснета логистика

   Sainte-Lizaigne, дел од групацијата Claire, го најави пазарното деби на иновативниот стегач за електрично заварување на цевки OmegaFlex. „Специјалистите за цевкасти системи на Sainte-Lizaigne конструираа производ кој значајно ја олеснува логистиката и теренската работа. OmegaFlex покрива широк опсег на дијаметри, обезбедувајќи лесна монтажа и исклучителна флексибилност во примената“, соопштија од етаблираната компанија КМТ Сервиз, која ја нуди палетата на производи на францускиот производител за Балканот.

  • 16 december 2023KMT Сервиз: Gossen Metrawatt и Vivax Metrotech нудат ефективни решенија за лоцирање и испитување на инфраструктура

   Сокриена од очите на обичниот корисник, подземната инфраструктура често е одлучувачка за развојот на одредено населено место или дури и цел регион. Невидливи за очите, трасите на водоснабдувањето, канализацијата, напојувањето со електрична енергија и комуникациите ги соочуваат специјалистите одговорни за нивното одржување со сериозни предизвици. Тие се критична инфраструктура од гледна точка на индустриските претпријатија. Токму затоа, докажаната компанија КМТ Сервиз, која соработува со етаблирани светски брендови како Gossen Metrawatt и Vivax Metrotech, му обезбедува на пазарот решенија со оптимален квалитет.

  • 06 november 2023КМТ Сервиз: Решенијата на Vivax Metrotech за лоцирање на подземна инфраструктура го олеснуваат одржувањето на системи за водовoд

   Современиот потрошувач ја зема здраво за готово водата што тече од чешмата и дури кога таа недостасува, размислува каде би можел да биде проблемот. Прекинот на водоснабдувањето може да биде од различни причини, но меѓу најчестите е дефект на доводниот водовод. Тоа, пак, од друга страна може да биде последица на амортизиран систем на цевки, пукање предизвикано од околните земјени слоеви или тротоар или коловоз или не добро поставување на цевката уште за време на изградбата на системот. Разновидноста на цевководните системи и условите во кои тие работат наложуваат употреба на различни методи за нивното лоцирање.

  • 30 september 2023KMT Сервиз: Неинвазивните ултразвучни мерачи на проток на Flexim сигурно и прецизно го мерат протокот дури и во системи

   Во примени кои користат бетонски цевки, мерењето на протокот е предизвик, но не и невозможна задача. За да се реши тоа, на помош доаѓа технологијата на ултразвук и поточно ултразвучните неинвазивни мерачи на проток од Flexim – потврден производител на мерни уреди и опрема за вода, гас, пареа и други флуиди за индустријата и цивилната инфраструктура. Производите на германската компанија се дел од портфолиото на бугарската трговска компанија КМТ Сервиз, од која раскажаа повеќе за спецификите при мерењето на протокот во бетонски цевки.

  • 20 july 2023KMT Сервиз: Новиот систем за ултразвучно мерење на проток со батерии SebaFlow-BAT е целосно независен од постоење на напојување

   Мерењето на проток во индустријата и градежништвото е одлучувачки фактор за производствените процеси, што ја наметнува потребата од сигурност и прецизност на резултатите. Сепак, конвенционалните методи создаваат голем број на проблеми во однос на точноста на мерењето, одржливоста и долготрајноста на самата опрема, и тоа е причината поради која се повеќе се користат ултразвучните технологии. Системот SebaFlow-Classic користи имено ултразвук за да обезбеди сигурно мерење на проток, што е потврдено од неговите многу успешни инсталации ширум светот.

  • 12 june 2023KMT Сервис: НАСА врши мониторинг на протокот на вода во теренската лабораторија Санта Сузана со помош на иновативен детектор

   Активноста на НАСА отсекогаш предизвикувала интерес, а ако вселената ја предизвикува човечката имагинација со својот мистицизам, тогаш американската владина агенција исто така остварува многу прагматични активности на Земјата во корист на општеството. Така на пример, откако сите работи за истражување и тестирање во теренската лабораторија во Санта Сузана (SSFL) беа делокализирани, таму беше извршено чистење на животната средина за да се отстранат хемикалии останати од минатите операции, а во процесот е вклучен детектор за прелевање на Ijinus, во кој е интегрирана сопствената патентирана технологија на компанијата CapAir®.

  • 03 may 2023Пролетните понуди за апаратура за мерење и тестирање Gossen Metrawatt веќе се достапни во портфолиото на KMT Сервиз

   Gossen Metrawatt – докажан германски производител на апаратура за мерење и тестирање за електрични системи и енергетика, ги објави своите специјални пролетни понуди за сезона 2023. Каталогот на компанијата вклучува различни нови и докажани решенија за мерење применливи за различни намени и работни услови, со кои осигурувањето на безбедност се претворува во „елементарна“ активност. А на бугарскиот пазар тие доаѓаат благодарение на докажаната трговска компанија КМТ Сервиз. Тимот на компанијата ги претстави водечките модели со бренд Gossen Metrawatt, кои ќе можете да ги купите по преференцијални цени.

  • 19 april 2023KMT Сервис со коментар за различните методи за откривање на истекувања и предностите на сателитската снимка во такви задачи

   Откривањето на истекувања има толку различни варијанти колку што има и течности што можат да истекуваат од различни мрежи и објекти во индустријата или станбената градба. Истекувања може да има од водоводни и канализациони цевководи, брани и насипи, базени, гасоводи, нафтоводи, подземни резервоари за бензин и пропан итн. Ваквите дефекти, се разбира, можат да предизвикаат фатални последици и да се претворат во вистинска катастрофа, па затоа постојат и голем број технологии кои помагаат за навремено откривање на истекувањето.

  • 14 march 2023KMT Сервис: SebaKMT го објави дебито на пазарот на логерот за шум и фреквенција од нова генерација SmartEAR IoT

   SebaKMT, дел од групацијата Megger, го најави пазарното деби на нов инструмент со целосно преработен концепт за регистрирање на шум и фреквенција. „SmartEAR IoT е логер за шум и фреквенција со цврсто и издржливо куќиште, комбинирано со моќна литиум-јонска батерија која овозможува работа до 9 години. Монтажата се врши лесно, брзо и сигурно во неколку автоматизирани чекори со помош на специјално разработената апликација за паметни телефони SmartEAR-GO“, соопштија од KMT Сервис – докажана компанија и официјален дистрибутер на SebaKMT. Запознајте се со деталите.

  • 15 february 2023KMT Сервис: Новиот ултразвучен мерач на проток на пареа на Flexim гарантира прецизни резултати без сопирање на процесите

   Мерењето на стапката на проток на различни течности е важна, непроменливи, но и предизвикувачка задача во различни индустрии и примени. На пример, мерењето како на малите, така и на големите стапки на проток во енергетиката или високите хигиенски барања во прехранбената и фармацевтската индустрија наметнуваат ограничувања при изборот на мерна технологија. Како одговор, докажаниот производител на ултразвучни мерни решенија Flexim го најавува својот најнов мерач на проток на пареа – FLUXUS G532 ST-LT. Повеќе за тоа раскажаа од докажаната трговска компанија КМТ Сервис, која е официјален партнер на Flexim кај нас.

  • 06 december 2022KMT Сервис: Интелигентните системи Wayve ги оптимизираат водоводните мрежи со решавање на конкретни проблеми

   „Во текот на изминатите неколку години, францускиот развивач и производител Sainte-Lizaigne, дел од групацијата Claire, напорно работи на иновативни решенија за набљудување и мониторинг на водоводните мрежи. Како резултат на тоа веќе е факт брендот Wayve за IoT производи кои овозможуваат автоматизација и прилагодување на управувањето со водоводната мрежа“, соопштија од докажаната компанија KMT Сервис, која е официјален партнер на Claire Group. Во денешниот материјал ќе ви раскажеме повеќе за иновацијата.

  • 03 november 2022KMT Сервиз: Gossen Metrawatt ја прошири серијата на дигитални мултиметри TRMS со рентабилниот модел METRAHIT IM

   Компанијата Gossen Metrawatt е производител на професионална електрична мерна опрема со повеќе од 100 години историја. Како светски лидер во областа на електротехниката за мерење, главна задача на компанијата е производство и разработка на висококвалитетни мерни уреди како во однос на нивните технички карактеристики, така и во однос на квалитет и безбедност при работа. „Со пуштањето во промет на мултиметрите METRAHIT IM TECH BT.

  • 29 september 2022KMT Сервис: Зошто мапирањето на подземна инфраструктура е толку важно и кои се предностите на иновативното решение

   Земјата под нашите нозе одамна стана сложена мрежа од тунели, цевководи и кабли кои обезбедуваат вода, канализација, струја, гас, интернет, а секој што е вклучен во каква било форма на градба или работа мора да знае детали за оваа невидлива инфраструктура. Затоа, нејзиното мапирање е исклучително важно од децении и технологиите работат за сè попрецизно и попогодно за работа претставување на информациите. ои се фазите на мапирање низ годините и зошто иновативното SaaS решение Geolantis.360.

  • 11 august 2022KMT Сервис: Geolantis.360 TM е иновативна платформа за картографирање и геодезија која овозможува целосна контрола

   Компанијата KMT Сервис додаде уште едно иновативно решение во своето портфолио. Компанијата, специјализирана за системи за телекомуникациски, електрични и водоводни и канализациски мрежи, веќе ја нуди платформата за картографирање и геодезија Geolantis.360TM на бугарскиот пазар. „Geolantis.360TM е првата платформа од ваков вид во светот, која овозможува целосна корпоративна интеграција и поврзување со GIS, CAD и ERP“, соопштија за Balkanengineer.com од KMT Сервис.

  • 12 may 2022KMT Сервис: Ажурирани уреди за тестирање SECUTEST ST од Gossen Metrawatt во согласност со DIN EN 50678

   Gossen Metrawatt, еден од водечките светски добавувачи на мерни инструменти, разработува и дистрибуира широк спектар на висококвалитетни уреди за мерење и тестирање на електрична опрема во различни индустриски бранши. Со децении, брендот Gossen Metrawatt е синоним за квалитет и безбедност. Портфолиото на компанијата вклучува технологии за мерење и тестирање за да се обезбеди електрична безбедност на различни инсталации, уреди и машини, како и на електронски и медицински уреди.

  • 08 march 2022KMT Сервис: Канализационата мрежа во Сакраменто е рехабилитирана со опрема за подземна инфраструктура Aries

   Понекогаш најголемиот предизвик при проверка и рехабилитација на канализациона мрежа не е должината или дијаметарот, туку обезбедувањето на пристап. Таков е случајот и во град Сакраменто, Калифорнија, САД. А кои се точно предизвиците и како опремата на брендот Aries ги совладува, за BalkanEngineer.com раскажаа од етаблираната бугарска компанија КМТ Сервиз, која е официјален партнер на Aries Industries - компанија специјализирана за развој и производство на решенија за подземна инфраструктура.

  • 17 january 2022KMT Сервис: Откривањето на истекување од цевоводната мрежа е лесно со разновидни решенија на SebaKMT

   Што е потребно за откривањето на протекување во водоводните мрежи? Современите технологии обезбедуваат различни технички решенија како одговор на ова прашање. А денес ќе Ви ги претставиме системите на еден од лидерите во опремата за вакви примени - SebaKMT, чиј официјален партнер за бугарскиот пазар е КМТ Сервис. Основниот „стартер“комплет вклучува рачен детектор за истекување SebaKMT HL50, кој се нуди со два дополнителни надворешни микрофони, што го прави исклучително универзален.

  • 18 october 2019КМТ Сервис: Компанија за флаширање на вода ги ограничува хавариите на ел. опрема со инфрацрвен прозорец

   Ако производствената индустрија се стреми кон се поголема ефикасноста за да одговори на ригорозната пазарна побарувачка, тогаш технологијата ја презеде тешката задача да помогне процесите да бидат не само поисплатливи и сигурни, туку и максимално безбедни. Еве уште еден доказ – инфрацрвените прозорци за мониторинг на Iriss, кои им овозможуваат на претпријатијата да ја испитаат и анализираат својата критична електрична инфраструктура.

  • 09 september 2019КМТ Сервис: Вештачки интелект врши инспекција на канализациони цевки со реален 3D внатрешен поглед

   Ако мобилните телефони можат да препознаат лица, софтверот на камерите за испитување на канализацијата исто може да се обучи и за идентификување на дефекти. Имено ова е главната цел на иновативната студија што докажаниот разработувач IBAK ја спроведува. „Аssisted Defects Analysis“ им овозможува на сите корисници на системот Panoramo да го обучуваат софтверот со свои податоци, така што вештачкиот интелект работи поефикасно во корист на сите.

  • 26 july 2019КМТ Сервис: Супер здравите производи Handheld ја направија мисијата можна за Том Круз и компанија

   Барем еднаш сте се прашувале каква „опрема од други планети“ се користи во акционите филмови - дали е вистинска, како пак е толку издржлива ... Па, денес ќе ви ја кажеме тајната! Во шестиот филм од серијата „Невозможна мисија“ – „Распаѓање“ таблетите и уредите што ги користат актерите се сосема реални и се на шведскиот производител Handheld. „Производите на Handheld се ултра здрави. Освен за индустриска намена, тие се исто така многу погодни за снимање на филмови“, раскажаа од КМТ Сервис ДООЕЛ.

  • 12 june 2019КМТ Сервис: Првиот неинвазивен ултразвучен мерач на проток за криогенски флуиди на Flexim работи до -190 °С

   Што го прави светот на технологијата толку возбудлив? Според наше мислење, тоа е бесконечната можност за откривање на нови и нови факти, начини, процеси. На истото мислење се и специјалистите од КМТ Сервис ДООЕЛ. „Усовршувањето на техниката и се поиновативните технолошки решенија се меѓу причините за прогрес и развој. Затоа сме горди да објавиме дека меѓу производите на нашиот партнер Flexim е првиот неинвазивна ултразвучен мерач на проток за криогенски флуиди Fluxus cryo“, соопштија од КМТ Сервис.

  • 22 may 2019КМТ Сервис е веќе официјален партнер на шведски производител на индустриски телефони и компјутери

   КМТ Сервис објави уште едно ново партнерство – со шведската компанија Handheld, специјализирана за производство на мобилни компјутери и телефони со голема цврстина, наменети да издржат различни тешки услови. „Производите на Handheld се со гарантирана висока ефикасност на работа, а нивната отпорност на ударни оптоварувања и влијанија е главен приоритет“, соопштија за BalkanEngineer.com од компанијата, благодарение на која Handheld влегува на бугарскиот пазар.

  • 25 march 2019КМТ Сервис: Веќе откриваме протекувања од вселената, благодарение на иновативната технологија на Utilis

   Да откриеш протекување на вода од вселената? Веќе е можно со иновативната услуга на Utilis. „Компанијата ја користи технологијата разработена за откривање на свежа вода на други планети. Со сателитска слика Utilis открива протекување од системи за водоснабдување. Резултатите се обезбедуваат во удобни за користење GIS извештаи, при што се дава точната локација на точките на протекување, вклучително и од уличните мрежи“, соопштија од докажаното друштво КМТ Сервис ДООЕЛ.

  • 21 january 2019KMT Сервис обезбедува широк спектар на решенија за лоцирање на дефекти и следење на инфраструктурни мрежи

   КМТ Сервис ДООЕЛ е компанија со долгогодишно искуство во активностите за продажба и одржување на опрема за лоцирање на дефекти, тестирање и мониторинг на подземни комуникации, водовод и канализација и електропреносни системи. „Фирмата работи во тесна соработка со меѓународно докажани производители на специјализирана опрема. А од 2018 година квалитетот на нашата работа веќе се потврдува од меѓународни стандарди“, соопшти за BalkanEngineer.com инж. Брајко Дублеков, управител на друштвото.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024Партнерството помеѓу STAMH Group и Movu Robotics – стимул за развојот на логистиката во Југоисточна и Централна Европа

  Стратешкото меѓународно партнерство помеѓу Movu Robotics и STAMH Group обезбедува конкурентна предност на бизнисите во Централна и Југоисточна Европа што овозможува пофлексибилна, скалабилна и прифатлива складова автоматизација. Соработката меѓу водечките компании води до разработката и имплементација на иновативни решенија кои ги оптимизираат оперативните процеси во претпријатија од Романија, Србија, Грција, Хрватска, Бугарија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора. „Автономните работни технологии се концепција на иднината што се случува денес. Со повеќе од 15.000 успешни интеграции, 25 години искуство и системи за складирање кои работат во 23 земји во светот, ние продолжуваме да ја докажуваме нашата ангажираност да интегрираме персонализирани решенија за автоматизација “, коментираа од STAMH Group.

 • 13 june 2024Со нова иницијатива АББ создава професионална „трамболина“ за жените инженери по повод нивниот професионален празник

  Во основата на технолошките иновации се наоѓаат, се разбира, инженерите. Меѓу запчаниците, каблите и електрониката се крие „извор“ на недоволно истражен потенцијал - жените инженери, чиј официјален празник ќе го славиме секоја година на 23. јуни. Затоа тимот на АББ, силен застапник за поддршката на младите таленти, покрена специјална иницијатива по повод Меѓународниот ден на жените во инженерството, наменета да даде хоризонт на гласот и развојот на жените инженери кои се наоѓаат на почетокот на својата кариера. Повеќе за темата за BalkanEngineer.com раскажаа специјалисти од компанијата.

 • 11 june 2024Високоефикасни пумпи на Wilo се интегрирани во паметна грејна визба и иновативен воден систем во Германија

  „Многубројни се проектите со иновативната технолошка опрема на Wilo Group низ целиот свет, а два од нив реализирани во Германија сведочат за повеќестраната примена на пумпните технологии во знакот на глобалната компанија преку неколку љубопитни детали“, раскажаа за BalkanEngineer.com од Wilo. „Паметна грејна визба“ е меѓу новите термини во првиот проект со акцент на ефикасното генерирање и распределба на топлината во зградите. Вториот проект е поврзан со водоснабдувањето на Источна Баварија и неговите позитивни ефекти врз 15 заедници од оваа област.

 • 09 june 2024PC Електро: Трансформаторот на прогорување ATG 2 на Baur е сигурно решение за лоцирање на кабелски дефекти

  Трансформаторот на прогорување ATG 2 на докажаниот производител на опрема за локализирање на кабелски дефекти Baur се користи за намалување на импедансата на местото на кабелскиот дефект во мрежи со низок и среден напон. „Уредот дава можност за конвертирање на дефекти со висок отпор кои се тешки за локализирање, како и повремени дефекти, во оние со низок отпор, кои потоа лесно може да се лоцираат со помош на импулсна рефлектометрија“, информираа за BalkanEngineer.com од докажаната компанија РС Електро, партнер на Baur.

 • 09 june 2024Schneider Electric и Digital Realty го обединуваат својот инженерски потенцијал за зелената иднина на центрите за податоци

  Во момент кога предизвиците за животната средина и одржливиот развој постојано се зголемуваат, партнерствата меѓу водечки компании како што се Schneider Electric и Digital Realty се клучен фактор за создавање на иновативни решенија кои да се справуваат со нив. Еден од чекорите што ги преземаат двете водечки организации е остварувањето на проект за кружна економија во центарот за податоци PAR6 во Париз, што е пример за тоа како соработката и иновациите можат да го променат лицето на индустријата за податоци и да придонесат за позелена иднина.

 • 09 june 2024Вебер Етикетен: Индустриското етикетирање е „клуч“ за зголемување на безбедноста и следливоста на производството

  Добро е познато дека етикетирањето е процес на ставање етикета на производ со цел неговата идентификација за комерцијални или маркетинг цели, како и за зголемување на свесноста на потрошувачите. Сигурноста и безбедноста на технологијата се гарантираат со високите критериуми за етикетирање и идентификација дефинирани од соодветните важечки прописи. Етикетирањето гарантира следливост и интегритет на производите низ целиот синџир на испорака. Индустриско етикетирање е процес на ставање етикета на производ кој се наоѓа во производствените или пакувачките линии на претпријатијата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 12 june 2024Производителот на системи за складирање на енергија IPS инвестира во нова производствена база во близина на Пловдив, Бугарија

  IPS, бугарски производител на целосни системи за складирање на енергија (BESS), најави нова значајна инвестиција во близина на Пловдив, Јужна Бугарија, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата планира да отвори нова роботизирана производствена база која ќе започне со работа во 2025 година и ќе има годишен капацитет од 1,5 GWh. Со повеќе од 35 години искуство во разработката и производството на технологии за напојувањето со електрична енергија и системи за складирање на енергија, IPS е потврден партнер за клиенти во 59 земји.

 • 07 june 2024Бугарската компанија Eldrive ја започнува изградбата на паркови за полнење автомобили во Бугарија, Романија, Литванија

  Бугарскиот оператор за јавна инфраструктура за полнење Eldrive го најави почетокот на изградбата на неколку големи паркови за полнење на електрични возила на сопствени локации со богат екосистем, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Првиот таков објект веќе се гради во Литванија, во близина на градот Паневежис на автопатот „Виа Балтика“. Првично, паркот во Литванија ќе има 20 точки за полнење, а во втората фаза тие ќе бидат зголемени на 40. Проектот вклучува инфраструктура за полнење на електрични автобуси и камиони, со моќност меѓу 200 и 400 kW DC. Пуштањето во употреба е планирано за крајот на оваа година.

 • 05 june 2024Студентки по технички правци од Северна Македонија учествуваа на првата глобална средба на Global Engineer Girls

  Речиси 250 студентки по технички науки, меѓу кои и 14 од Северна Македонија, се собраа во Истанбул на првата заедничка средба на иницијативата Global Engineer Girls (GEG) организирана од градежниот конгломерат Limak Group, дозна BalkanEngineer.com од Denar.mk. На настанот присуствуваа и студентки од Турција, Косово и Саудиска Арабија. Целта на средбата беше вмрежување, споделување на искуство и инспирација од успешни професионалци и инженери. Настанот Global Engineer Girls, со кој претседаваше Ебру Оздемир, претседател на Управниот одбор на Limak Group, имаше за цел да го подобри образованието и вработувањето на жените во полето на STEM.

 • 04 june 2024Инвестициите на кинеската компанија Zijin Mining Group во Србија достигнаа 2,3 милијарди евра

  Кинеската компанија Zijin Mining Group инвестирала 2,5 милијарди долари (2,3 милијарди евра) во своите капацитети за добивање на бакар во Србија во текот на изминатите пет години, што е речиси двојно повеќе од првичните 1,26 милијарди долари ветени во 2018 година, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Износот вклучува и 300 милиони долари инвестирани во подобрување на животната средина преку намалување на емисиите на сулфур диоксид и пречистување на индустриски отпадни води. Во српските операции на Zijin работаат околу 7.500 луѓе, а во блиска иднина се планирани уште проширувања на тимот.

 • 30 may 2024Бугарскиот производител на биоразградлива фолија LAM'ON започна со продажба на своите производи

  По шест години интензивна развојна активност, бугарскиот стартап LAM'ON, создаден од Анѓела Иванова, Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков, веќе ги нуди своите производи на пазарот, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Компанијата има за цел да го замени тешко рециклирачкото пакување со биоразградливи алтернативи направени од полилактична киселина добиена од пченка. LAM'ON го започна производството со четири производи: LAM'ON Soft Gloss, PACK'ON' Classic, PACK'ON' Oxygen и PACK'ON' Shrink. LAM'ON Soft Gloss е топол ламинат за хартија и картон. PACK'ON ​​Classic е погоден за пакување на различни производи – од салфетки и овошје до облека и текстил.

 • 28 may 2024Србија и China Energy International потпишаа спогодба за нова рафинерија за нафта во Смедерево

  Владата на Србија потпишала рамковна спогодба со China Energy International Group за изградба на модерна рафинерија за нафта во Смедерево, дознава BalkanEngineer.com од Telegraf.rs. Спогодбата, која е во сила за две години, оцртува распоред за изградба и пуштање во употреба на објектот од приближно четири години по добивањето на потребните градежни дозволи. Проектот претставува инвестиција од речиси 2,4 милијарди евра и се очекува да создаде 700 постојани работни места и индиректно да поддржи дополнителни 2.400 работни места.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 13 june 2024Инвестиција од 300 милиони евра на UMB Group ја соживува фабриката за челик Otelu Rosu во Романија

  Романија има намера да ја рестартира работата на фабриката за челик Otelu Rosu, сместена во западниот округ Караш Северин, која е неактивна од 2013 година, благодарение на значителна инвестиција од UMB Group. Ова го дозна BalkanEnigneer.com од gmk.center.com. Пуштањето во употреба на фабриката ќе отвори и повеќе од 600 работни места. Фабриката за челик Otelu Rosu, опремена со електролачна печка од 100 тони, последен пат модернизирана во 2011 година, неколку пати ја менуваше сопственоста.

 • 11 june 2024Албанија објави тендер за изградба на осум нови станици на железничката пруга Тирана - Драч

  Државниот железнички оператор на Албанија распиша тендер за изградбата на осум нови станици долж 34-километарската железничка пруга што го поврзува главниот град Тирана со пристанишниот град Драч, дозна BalkanEngineer.com од Gmk.center.en. Инвестицијата е дел од поголем проект за обновување на моментално неактивната железничка пруга по должина на постојната траса со буџет од 92,1 милиони евра. Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) објави дека ќе може да се поднесуваат понуди преку нејзиниот портал за јавни набавки до 9 јули.

 • 10 june 2024Германската PWO Group ја започна изградбата на нова фабрика за метални компоненти во Чачак, Србија

  Германскиот производител на метални компоненти PWO Group официјално започна со изградба на нов инженеринг и производствен капацитет во град Чачак, Централна Србија, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Објектот ќе формира технолошки кластер со компанијата за алати, стекната од PWO Group во 2023 година. Фабриката во Чачак, која ќе се наоѓа на парцела од 100.000 квадратни метри ќе биде десеттата локација на PWO Group во светот. Планирана да започне со производство до крајот на 2025 година, новата фабрика има за цел да произведува и им испорачува модерни компоненти и системи на клиентите.

 • 06 june 2024Во Албанија, приватните и електрани и тие на концесија го зголемија своето производство за 7,8 отсто

  Според извештајот на Националниот статистички институт на Албанија (INSTAT), приватните електрани и централите кои работат под концесија во Албанија го зголемиле своето производство во првиот квартал од 2024 година за 7,8%, достигнувајќи 1.246 GWh во споредба со 1.156 GWh во претходната година. Оваа информација BalkanEngineer.com ја дозна од БТА. За истиот период, државните хидроцентрали во Албанија произвеле 1.162 GWh електрична енергија, што е пад од 28,1% во споредба со 1.614 GWh во првите три месеци од претходната година.

 • 04 june 2024Производителот на текстилни машини Karl Mayer ќе инвестира 500 милиони евра во нови капацитети во Романија

  Германскиот производител на текстилни машини Karl Mayer е подготвен да инвестира 500 милиони евра во изградбата на две фабрики и центар за техничка поддршка во северозападниот романски округ Марамуреш, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Стратешкиот потег има за цел проширување на глобалните операции на компанијата и подобрување на нејзините производствени можности. Првата фаза од проектот вклучува преместување на единицата за производство на игли за шиење на Karl Mayer од Азија во градот Баја Маре, Романија. Објектот ќе биде сместен на поранешната индустриска локација на IMMUM. Компанијата веќе обезбедила производствена хала и наскоро планира да започне со изградбата.

 • 31 may 2024Amazon Games отвора ново студио за разработкај на игри во Букурешт, Романија

  Amazon Games официјално отвори ново студио за разработка на игри во Букурешт, со што означи значително проширување на глобалниот отпечаток на компанијата, дозна BalkanEngineer.com од Romania-insider.com. Новото студио ќе го раководи Кристијан Пана, поранешен извршен директор на Ubisoft Букурешт. Новото студио во Букурешт ќе им се придружи на постојните тимови за разработка на Amazon Games, сместени во Оринџ Каунти, Монтреал, Сан Диего и Сиетл. Стратешкото поминување кон Европа е во согласност со амбициозните планови на компанијата да го прошири своето портфолио и да го искористи растечкиот талент за разработка на игри во регионот.

Види ги сите »