Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

SpaceCAD ќе биде домаќин на бесплатни семинари посветени на софтверот Qform за симулација на процеси за обработка

10 february 2024

In Albanian  In Bulgarian  In Serbian

 

SpaceCAD, заедно со Техничкиот универзитет - Софија (ТУ - Софија) и неговата филијала во Пловдив, организира бесплатни семинари посветени на симулациониот софтверски пакет QForm. Иницијативите ќе се одржат на 20 февруари во Националниот центар за мехатроника и чисти технологии, сала „Цветан Лазаров“, блок 8 на ТУ - Софија во Софија, а на 22 февруари во Четврти корпус на Универзитетот, сала 4326, кат 3, ул. „Цанко Дустабанов“ бр.25 во град Пловдив. Настаните ќе им дадат можност на заинтересираните специјалисти од прва рака да се запознаат со спецификите на симулацијата на пластичната и термичката обработка на металите, екструзијата, како и со оптимизацијата на процесите, контролата на квалитетот и автоматизацијата.

 

 

QForm 3D/2D е специјализиран софтвер за симулација и оптимизација на алатки и технологии за „топло“ или „ладно“ обликување на метални детали со ковање, печатење и извлекување. Употребата на софтверскиот производ ја исклучува потребата од производство на пробни серии и последователна обработка, што ја зголемува продуктивноста и ефикасноста на претпријатието. Неговите функционалности придонесуваат за рано откривање и корекција на конструктивните решенија и алатки кои можат да предизвикаат грешки и дефекти на финалните производи Софтверот QForm е лидер во симулациите на екструзија, обликување, валање и проектирање на матрици за екструзија на алуминиум. Тој се користи за развој и оптимизација на многу различни процеси на обликување на метали за производство на делови во вселенската, одбранбената, автомобилската, енергетската и други индустрии. Многу од кованите и екструдираните производи изработени  со помошта на Qform наоѓаат широка примена  во секојдневниот живот и домаќинството.

 

Програма на семинарот „QForm - решението за симулација на процесите на пластична и термичка обработка на металите и екструзија“

9:30/13:30 часот:

 

-Регистрација;

-Поздрав до учесниците;

-Презентација на QuantorForm;

-QForm – можности и корист;

-Симулација на пластична деформација;

-Симулација на термичка обработка и предвидување на структурата.

 

11:00/15:30 часот:

-Кафе Пауза;

-QForm Extrusion – симулација на истекување на металот, напрегања во алатот, ладење на профилот и прогнозна структура;

-Презентација на ТУ - Софија;

-Презентации за корисниците во Бугарија.

 

12:00/16:00 часот:

-Дискусија - прашања и одговори.

 

 

Единствениот услов за присуство на настанот е оние кои сакаат однапред да го резервираат своето место за соодветниот град. Регистрацијата може да се изврши со пополнување на краткиот формулар ТУКА или со лично контактирање со специјалистите од SpaceCAD - Пламена Чипилска: 0888 501812/plamena@spacecad.bg и Атанас Јорданов: 0886 316908/ atanas@spacecad.bg.

 

Адреса: Бугарија, град Казанлак 6100, ул. „Стара река“ бр. 2, Дом на културата „Арсенал“, 3 кат, канцеларија 110
Телефон: +359 2 903 3999, +359 4316 3568
Е-пошта: info@spacecad.bg 

 

 

Извор на фотографии: SpaceCAD, canva.com

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 22 february 2024Новата серија детектори PIRIN на Телетек Електроникс - оптимален баланс помеѓу сигурност, функционалност и едноставност

  Сензорот за движење е еден од најважните елементи во секој безбедносен систем. Препознавањето на човечкото присуство под различни услови на средината е најголемиот предизвик со кој се соочува еден детектор за движење. Клучот за перфектен и ефикасен уред лежи во рамнотежата помеѓу сигурност, функционалност и едноставност. Новата серија детектори PIRIN од етаблираниот европски производител на решенија за противпожарен аларм и решенија за сигнализација и безбедност на Телетек Електроникс го поседуваат сето тоа. Една од нашите најнови разработки, палетата на внатрешни жични детектори PIRIN.

 • 21 february 2024Повеќе од 1.300 роботи на АББ ќе учествуваат во разработката на следната генерација електрични автомобили во фабриките на Volvo

  „AББ ќе му испорача на Volvo Cars повеќе од 1.300 индустриски роботи со вклучени кон нив функционални пакети за изградба на следната генерација на електрични возила. Ова ќе му помогне на шведскиот производител на автомобили да ги постигне своите амбициозни цели за одржлив раст и развој“, објавија од AББ, технолошки лидер во снабдувањето со електрична енергија, електричната опрема и автоматизацијата. Револуционерната трансформација на автомобилската индустрија, водена од зголемената побарувачка на потрошувачите за електрични возила и стремежот кон одржливост, создава како нови можности, така и огромни предизвици за светските производители на автомобили.

 • 20 february 2024GreMa 3D: Среќни сме да го објавиме нашето партнерство со 2onelab - производител на иновативни машини за 3D печатење

  На почетокот на новата година, GreMa 3D склучи стратешко партнерство со 2onelab - компанија која развива иновативни машини со целосно патентиран систем. „Опремата за 3D печатење на 2onelab е специјализирана за потребите на стоматолошките и научните средини, обезбедувајќи им на корисниците современа технологија за прототипирање и одржливо производство“, коментира инж. Андреј Дуницов, управител на GreMa 3D - водечки добавувач на целосни 3D технолошки решенија, што нуди широк асортиман на производи и услуги.

 • 17 february 2024Унисист Инженеринг навлегува сè посериозно на балканските пазари и бара нови стратешки деловни партнери

  Основана во 1996 година, компанијата Унисист Инженеринг е меѓу најафирмираните бугарски компании кои развиваат дејност во областа на индустриската автоматизација. Компанијата е специјализирана за инженеринг, развој и производство на современи автоматизирани системи и решенија и со своите водечки традиции, искуство и знаење денес се докажа како сигурен и доверлив партнер за голем број индустриски сектори. Унисист Инженеринг не престанува да се развива, усовршува и го проширува опсегот на својата дејност и во таа насока бара нови деловни стратешки партнери на територијата на балканските земји.

 • 17 february 2024Изработени според индивидуалните потреби, манипулаторите на Мултиинженеринг ја оптимизираат ефикасноста на производството

  Со своето појавување на индустриската сцена, индустриските роботи ги променија правилата на „играта“ и текот на индустрискиот развој во целиот свет. Тие направија револуција во процесот на работата во производството, обезбедувајќи бројни предности за производителите, меѓу кои се оптимизирани операции, поголема продуктивност, ефикасност и квалитет на производите, минимизиран отпад и дефекти, како и подобри финансиски резултати и конкурентност на пазарот. Во својата суштина, индустриските роботи или познати уште како индустриски манипулатори се машини кои наоѓаат примена во производствените процеси за преместување и/или обработка на делови.

 • 16 february 2024KMT Сервиз: Неинвазивните ултразвучни мерачи на проток Flexim се флексибилно решение при тешки работни услови

  Полиамид 12 е високо ефикасна пластика со примена во повеќе индустрии, од преработка на нафта и гас до автомобилската индустрија, медицинските технологии и 3D печатењето. Нејзиното производство вклучува неколку чекори, почнувајќи од јаглеводородното соединение бутадиен и завршувајќи со мономерот лауролактам, а кога поединечните елементи се поврзуваат, се формира синџирот на полиамид 12. За време на овие процеси се развиваат температури до околу 280 °C, што е сериозен предизвик за мерните инструменти што се користат.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 22 february 2024Continental инвестира 150 милиони евра и отвора 1.900 нови работни места во својата фабрика во Нови Сад, Србија

  Германскиот автомобилски гигант Continental најави дека ќе реализира инвестиција од 150 милиони евра за проширување на својата фабрика во Нови Сад, Србија, дозна BalkanEngineer.com од Bnnbreaking.com. Овој потег ја нагласува ангажираноста на Continental за раст, како и растечкиот потенцијал на српската автомобилска индустрија. Инвестицијата во фабриката во Нови Сад е стратешка одлука на Continental, која има за цел да го зајакне присуството на компанијата во регионот, притоа предизвикувајќи истовремено бранувачки ефект за економскиот раст и отворањето на нови работни места.

 • 17 february 2024Timak испорача специјализирани мотоцикли на Националниот центар за итна медицинска помош на Албанија

  Албанскиот производител Timak, познат по своите иновативни решенија за возила, ја оствари својата прва испорака на специјализирани мотоцикли на Националниот центар за итна медицинска помош на Албанија - QKUM (Qendra Kombëtare Urgjencave Mjekësore). Ова го дозна BalkanEngineer.com од Bnnbreaking.com. Мотоциклите, кои се четири во првата испорака, се специјално проектирани за итни медицински услуги. Главниот мотив зад овој дизајн е да се зголеми ефикасноста и брзината на реагирање при прва помош. Во реони погодени од голем сообраќаен метеж.

 • 16 february 2024Германскиот производител на индустриско осветлување Siteco отвори инженеринг центар во Белград, Србија

  Германската компанија Siteco, светски лидер во областа на надворешното осветлување, отвори свој центар за проектирање и инженеринг во Белград, Србија, дозна BalkanEngineer.com од Ekapija.com. Висината на инвестицијата не се соопштува. „Доаѓањето на Siteco не е само доказ за континуираниот интерес на глобалните компании за инвестиции во Србија, туку и потврда дека земјата се претвора во нов европски технолошки центар“, коментира Марко Кадес, раководител на Стопанската комора на Србија во соопштението за медиумите по средба со Иван Лазаревиќ, генерален директор на Siteco за Србија.

 • 15 february 2024ЕИБ финансира изградба на 8.472 станици за полнење на електрични возила во Бугарија, Литванија и Романија

  Европската инвестициска банка (ЕИБ) презеде важен чекор за поддршка на чистата мобилност при што одобри заем од 40 милиони евра за Eldrive Holding, австриска компанија за инфраструктура за полнење на електрични возила, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Проектот има за цел да инсталира 8.472 станици за полнење во Бугарија, Литванија и Романија во текот на следните три години, а на овој начин ќе ги помогне целите на Зелениот договор на ЕУ за одржлив транспорт и декарбонизација.

 • 10 february 2024Бугарија, Грција и Романија потпишаа изјава за развој на обновливите извори на енергија во регионот

  Министрите за енергетика на Бугарија, Грција и Романија се состанаа во Атина, каде што потпишаа трипартитна изјава за намери за развој на серија од иницијативи во областа на обновливите извори на енергија во регионот, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Овој клучен момент се покажува како чекор кон постигнување на праведна транзиција кон декарбонизирана и неутрална економија во однос на климатот. Изјавата предвидува соработка меѓу трите земји во подготовката на заеднички прекугранични проекти во областа на офшорната ветерна енергијата, водородот од обновливи извори на енергија.

 • 07 february 2024Фондот за иновации и технолошки развој на Северна Македонија издвојува 5 милиони евра за развој на бизнисот

  Фондот за иновации и технолошки развој на Северна Македонија (ФИТР) ќе обезбеди грантови од 5 милиони евра за локални микро, мали и средни претпријатија за да ги поддржи нивниот технолошки развој и раст. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Иницијативата има за цел да им помогне на бизнисите да ги надминат економските предизвици и да го стимулираат растот со усвојување иновативни, зелени и дигитални технологии, зголемувајќи ги глобалната конкурентност и одржливост во кризи. Микро претпријатијата ќе бидат финансирани до 2,5 милиони денари, малите фирми ќе можат да аплицираат за грантови до 5 милиони денари.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 22 february 2024Романската компанија за ѓубрива Norofert инвестира 1,2 милиони евра во истражувачка лабораторија

  Романскиот производител на суровини за органско земјоделство Norofert објави дека инвестирал 3 милиони леи во првата фаза од изградбата на средна по големина истражувачка лабораторија. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Втората фаза од проектот, планирана да започне до крајот на 2024 година, ќе ја донесе вкупната инвестиција во проектот на повеќе од 6 милиони леи (1,3 милиони долари/1,2 милиони евра). Сместена во просториите на фабриката за суровини на Norofert во Filipestii de Padure, лабораторијата ќе се користи за истражување и размножување на микроорганизми за земјоделски намени.

 • 20 february 2024Албанија вложува 3 милиони евра во специјална програма за поддршка на старт-ап компании

  Албанија ќе обезбеди износ од 3 милиони евра за извршување на програма за поддршка на старт-ап компании преку директно финансирање, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Министерката за претприемништво и деловна клима, Делина Ибрахимај, објави дека почетокот на програмата е определен за 16 февруари 2024 година. Албанската влада ја одобри одлуката со што го отвори патот за развој на стартап екосистемот во земјата. Новите компании ќе бидат поддржани преку директно финансирање во три фази, при што се очекува од помошта да имаат корист околу 50-80 проекти. Вкупниот фонд предвиден со програмата за 2024 година е 3 милиони евра.

 • 17 february 2024Производителот на цемент Цементарница Усје (Северна Македонија) назначи нов претседател на одборот на директори

  Производителот на градежни материјали од Северна Македонија Цементарница Усје, компанија на грчката групација Titan, го назначи Марио Брачи за претседател на одборот на директори на компанијата, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com.

 • 15 february 2024Романската OMV Petrom ќе ги зголеми своите инвестиции во енергетска инфраструктура до 1,6 милијарди долари годишно

  Најголемата романска енергетска компанија, OMV Petrom, најави дека ќе инвестира 8 милијарди леи (1,6 милијарди евра) во 2024 година и во секоја од следните две години, што е двојно повеќе од просечните инвестиции од 3,5 милијарди леи во 2017-2021 година, информира Романија. -insider.com. Растот на инвестициите главно се должи на учеството на компанијата во офшорниот гасен проект Neptun Deep во Црно Море, кој поседува едно од најголемите наоѓалишта на природен гас во ЕУ, со очекувана цена од 4 милијарди евра (19,89 милијарди леи).

 • 11 february 2024Србија гради бројни ОИЕ капацитети со помош на инвестиции од Европската Унија и Кина

  На својот пат кон зајакнување на инфраструктурата за обновлива енергија, Србија ќе добие грант од 30 милиони евра од Европската унија за изградба на ветерен парк од 66 MW во североисточниот град Костолац. Кина исто така ќе инвестира околу 2 милијарди евра во ОИЕ капацитети во земјата. Ова го дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com и Reuters. Проектот на ветерниот парк Костолац е управуван од државниот производител на енергија Електропривреда Србије (ЕПС) и дополнително е поддржан со заем од 80 милиони евра и грант од 1,8 милиони евра од Германската банка за развој KfW. Се очекува тој да генерира доволно енергија за напојување со електрична енергија на околу 30.000 домаќинства.

 • 10 february 2024Албанија вложува 412 милиони евра во 2024 година во развојот на морското пристаниште во Драч

  Албанија ја трансформира својата поморска инфраструктура, давајќи им приоритет на плановите за ново товарно пристаниште во Драч. Државата го објави претстојниот тендерски проект планиран за првиот квартал од 2024 година, дозна BalkanEngineer.com од Connectingregion.com. Развојот на пристаништето се покажува како значаен скок напред во логистичките можности на земјата. Управата на пристаништето во Драч (DPA) неодамна го потврди издавањето на градежна дозвола за почетната фаза на проектот. Целокупното проектирање.

Види ги сите »