Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

Шнајдер Електрик Бугарија ги продлабочува своите стратешки партнерства со техничките универзитети кај нас

15 march 2023

In Albanian  In Bulgarian  In Serbian  

 

Шнајдер Електрик Бугарија, дел од глобалниот лидер во дигиталната трансформација Schneider Electric, е една од компаниите кај нас која не престанува да создава производи, системски решенија и целосни технолошки концепции за модернизација, одржливост и подобра иднина. Затоа, тимот на компанијата континуирано инвестира во следната генерација технички специјалисти и инженери и го става образованието како една од неговитее главни заложби и вредности, активно работејќи на изградба на синергетска врска меѓу него и индустријата. Имено, оваа синергија гарантира успешна реализација на младите специјалисти. Ова е и причината зошто Шнајдер Електрик Бугарија ги има за партнери образовните установи во земјата, меѓу кои се Техничкиот универзитет - Софија, Техничкиот универзитет - Софија, филијалата Пловдив и Универзитетот за прехранбена технологија (УХТ). Со нив компанијата потпиша официјален договор за партнерство за време на посебна церемонија одржана на 7 март 2023 година во нејзината „паметна“ фабрика во близина на Пловдив.

 

 

Шнајдер Електрик Бугарија повторно ги отвори вратите на својата „паметна“ фабрика во близина на Пловдив за да дочека гости и колеги на елегантен настан што го одбележува веќе официјалното партнерство меѓу неа и една од најголемите високообразовни технички установи во земјата: ТУ - Софија, ТУ - Софија, филијала Пловдив и УХТ, со кои компанијата повеќе години работи во тесна соработка, обезбедувајќи им можност на студентите за реален увид и интеграција во индустријата. Официјалните документи ги потпишаа г-дин Мартин Јорданов, управител на фабриката на Schneider Electric во Пловдив, доцент д-р инж. Дочо Цанков, катедра „Автоматизација на електричните погони“ кон ТУ – Софија, доцент Тања Титова – Костуркова, декан на Техничкиот факултет при Универзитетот за прехранбена технологија - Пловдив и доцент Никола Шакев, заменик директор на ТУ - Софија, филијала Пловдив.

 

Договорите за соработка со трите универзитети опфаќаат широк спектар на образовни активности, при што една од главните точки во документите е донацијата на специјализирана опрема, која Шнајдер Електрик Бугарија ја прави според потребите на образовните установи за посовремена обука за технолошките специјалности.

Благодарение на заедничката активност на универзитетите и Шнајдер Електрик Бугарија, студентите ќе можат да ги искористат бројните можности преку кои ќе бидат во постојан контакт со експертите на компанијата. Младите луѓе ќе можат да учествуваат на предавања и посети како дел од наставната програма, како и на неформални состаноци и специјализирани универзитетски настани.

 

„Ангажманот на Schneider Electric со идните професионалци од сферата на иновациите и технологиите ќе продолжи да биде важен за нас, бидејќи имаме мисија да создаваме се подобар инженерски кадар кој ќе биде „мотор“ на промената и развојот во професионалните средини на Бугарија“, сподели уште г-дин Јорданов.

 

 

Гостин на настанот беше и г-ѓа Ивелина Николова, генерален директор на Шнајдер Електрик Бугарија

 

На настанот присуствуваше и новиот генерален менаџер на Schneider Electric за Бугарија, Албанија, Северна Македонија и Косово - г-ѓа Ивелина Николова.

 

„Во Schneider Electric, основна вредност е развојот на луѓето и доживотното учење. Со нашата програма за одржливост на образованието, инвестираме во изградбата на следната генерација специјалисти. Тие мора да имаат пристап до високите технологии и иновациите кои ги решаваат проблемите на човештвото на нов и поинаков начин, за да можат во нив да ги изградат вештините што ни се потребни во ерата на дигитализацијата и автоматизацијата“, коментираше таа.

 

Адреса: Бугарија, Софија 1715, Бизнис Парк Софија, населба Младост 4, зграда 7Б, 4 кат
Телефон: +350 2 932 9320

 

Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија ТУКА!

 

 

 

 

Извор на фотографииШнајдер Електрик Бугаријa, Инженер.bg

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 18 april 2024SpaceCAD: Облак платформата Zel X на Siemens ги дигитализира развојните процеси во индустријата на иднината

  Zel X е најновата облачна SaaS понуда на Siemens Digital Industries Software, специјално разработена за мали и средни претпријатија. Таа се базира на експертното искуство на Siemens и обезбедува веб пристап до професионални комплети од алатки кои ги забрзуваат процесите на производство на детали - од барање за понуда до испорака на делови. „Професионалниот софтвер овозможува зголемување на добиените проекти и сатисфакција на клиентите, намалување на ризикот од грешки и времето за инженеринг, а со нејзината прифатлива цена се намалуваат ИТ трошоците на претпријатијата“, соопштија за BalkanEngineer.com от SpaceCAD, водечка трговска и инженеринг компанија во областа на софтверските решенија и официјален партнер на Siemens Digital Industries Software.

 • 18 april 2024GreMa 3D веќе ја нуди на локалниот пазар комплетната опрема за 3D печатење на етаблираниот производител UnionTech

  Фирмата UnionTech е основана во 2000 година и е една од првите компании што ги поставиле темелите на 3D технологиите и ги воспоставиле како индустријата што ја познаваме денес. Благодарение на својот иновативен пристап, кинескиот производител се гордее со својот голем пазарен удел, широкото индустриско влијание и препознатливост на брендот поврзан со квалитет и иновации. „Среќни сме што сме партнери со докажан лидер во областа како што е UnionTech и да можеме ги нудиме нивните решенија на балканските пазари“, соопштија за BalkanEngineer.com од GreMa 3D, водечка трговска и инженеринг компанија, мотивирана да го потврдува концептот на одржливо производство поставени во развојот на 3D технологиите.

 • 17 april 2024STAMH: Проектиравме и имплементиравме сложен автоматизиран магацински систем во базата на Keller Logistic во Романија

  „Реализиравме импресивен проект за магацинска автоматизација на територијата на Романија. Станува збор за логистичката компанија Keller Logistic, за која проектиравме и имплементиравме целосно приспособен автоматизиран магацински систем за складирање на палети во две ладилни комори, секоја со висина од над 35 метри“, соопштија за BalkanEngineer.com од STAMH Group.

 • 14 april 2024БР Техника: Компактниот систем за линеарно движење ctrlX FLOWHS на Bosch Rexroth постигнува забрзување до 10 g и брзина до 5 m/s

  Палетата на производи ctrlX FLOW на компанијата Bosch Rexroth опфаќа решенија кои лесно се интегрираат, наменети за оптимални и високо ефикасни протоци на материјали и стоки. Брзината и динамиката, како и интралогистиката ги „движат“ современите фабрики. Целта е да се скрати времето на производствениот циклус со оптимизација на протокот на материјали. „Клучни за оваа сфера се решенијата за автоматизирано преместување, како што е системот за линеарно движење ctrlX FLOWHS на Bosch Rexroth. Тој обезбедува флексибилност и голема брзина на производството со максимална прецизност и намалени барања за зафатениот простор“.

 • 14 april 2024Бојлерите AquaThermica на Теси ги задоволуваат најсовремените барања за еколошки и ефикасни апарати за домаќинство

  Во согласност со активната глобална побарувачка за еколошки и енергетски ефикасни решенија за задоволување на домашните потреби, водечкиот производител на бојлери и апарати за домаќинство Теси во своето портфолио вклучи термодинамички бојлери од типот „воздух-вода“ за производство на топла вода за домаќинствата. Линијата AquaThermica е составена од уреди со волумен од 200 и 260 литри со или без разменувач на топлина, кои работат со обновливи извори на енергија, како што се фотонапонските системи на пример. Разработката на оваа палета на производи придонесува за почиста животна средина при што ги намалува емисиите на јаглерод.

 • 14 april 2024Со 100% оригинални компоненти, Rochester го „спасува“ производството на борд системи на телекомуникациска компанија

  Техничките склопови и компоненти наменети за работа во сектори како што се воената индустрија, космонаутиката и индустриското производство обично имаат подолг животен циклус во споредба со нивните еквивалентни решенија што се користат во други области. Тоа е затоа што производителите на овие производи се стремат да ги разработат доволно силни, издржливи и сигурни производи за да можат да издржат дури и во најтешките работни услови и критични намени. „Но, развојот на технологијата напредува со толку брзо темпо што секој ден клучните системски компоненти морално остаруваат. Кога производител на оригинални компоненти (OCM).

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 17 april 2024Visteon отвори високотехнолошка лабораторија за тестирање на автомобилски технологии во Бугарија

  Visteon, водечки глобален снабдувач на иновативни автомобилски технологии, официјално ја отвори првата во Бугарија високотехнолошка лабораторија за тестирање на автомобилски технологии, дозна BalkanEngineer.com од Economy.bg. Инвестицијата надминува 10 милиони долари, при што во неа ќе бидат ангажирани повеќе од 70 висококвалификувани бугарски специјалисти.

 • 15 april 2024Atlantic Incubator Partners LLC планира стратешка инвестиција на албанскиот остров Сазан

  Американската компанија Atlantic Incubator Partners LLC изрази интерес за изградба на туристичко одморалиште на остров Сазан во Албанија, што е во согласност со стратешките цели на земјата за подобрување на нејзината туристичка инфраструктура и привлекување на странски инвестиции, дозна BalkanEngineer.com од БТА.

 • 11 april 2024Српската покраина Војводина инвестира 7,3 милиони евра во пречистителна станица за отпадни води

  Српската автономна покраина Војводина соопшти дека потпишала зделка за изградбата на станица за пречистување на отпадни води во северниот град Врдник, дозна BalkanEngnieer.com од SeeNews.com. Проектот е во вредност од 850 милиони динари (7,3 милиони евра).

 • 09 april 2024Холандија е најголемиот странски инвеститор во Албанија за 2023 година со инвестиции од 300 милиони евра

  Во 2023 година, Холандија се етаблирала како водечки инвеститор во Албанија со инвестиции во вредност од 300 милиони евра, дозна BalkanEngineer.com од БТА. Овој значаен раст во однос на претходната година го истакнува зголемениот интерес на холандските компании за албанскиот пазар. Според податоците на АТА (Албанската телеграфска агенција), холандските компании се активни во клучни сектори на албанската економија, при што енергетиката е водечка област со најмногу странски инвестиции.

 • 05 april 2024Производителот на електрични компоненти Noark Electric отвори регионален логистички центар во Романија

  Noark Electric Romania, подружница на светскиот лидер во производството на електрични апарати и електронски уреди Noark Electric, отвори модерен логистички центар во Романија, дозна BalkanEngineer.com од romania-insider.com. Стратешки сместен во близина на Букурешт, центарот отелотворува авангардна технологија и усовршен систем за управување со магацин, обезбедувајќи брза испорака за партнери и дистрибутери. Со забележливо намалување од 50% за времето на испорака, новиот логистички центар на Noark ќе го опслужува не само локалниот пазар, туку и други балкански земји.

 • 03 april 2024Иновативна технологија за управување со отпад на бугарската фирма Елфи Тех ќе биде имплементирана во САД

  Бугарската високотехнолошка фирма Елфи Тех, во партнерство со романската фабрика за машиноградба Петал и американската компанија E-Ficient Solutions LLC, претстави иновативна технологија за решавање на растечкиот проблем со опасниот медицински отпад во САД. Оваа информација BalkanEngineer.com ја дозна од Dividend.eu. Иновацијата ветува да го револуционизира начинот на кој се управува и преработува овој отпад, при што истовремено ќе се подобри еколошката состојба. Објектите, познати како „Инсталации за електропиролиза за искористување на отпадни јаглеводороди“, имаат иновативна технологија заштитена со четири патенти од Елфи Тех.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Види ги сите »