Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

РАИС го поддржа развојот на идните технички таленти - две образовни институции беа опремени со нивни специјализирани машини

03 february 2023

In Albanian  In Bulgarian  In Romanian  In Serbian

 

Станете дел од тимот на докажаниот лидер во производството на машини за обработка на метал и започнете ја вашата кариера сега!

 

Со повеќе од 25 години историја, РАИС е една од водечките европски компании во производството на машини за обработка на метал, која успешно ги развива своите активности не само кај нас, туку и низ цела Европа и светот. Тимот на компанијата континуирано инвестира во иднината на индустријата во Бугарија и во развојот на младите технички таленти кои ќе бидат одговорни за него. Исто така, РАИС континуирано ги поддржува образовните институции во земјата. Специјалистите од компанијата специјално раскажаа за една од нивните последни „инвестиции“ во образованието.

 

 

РАИС, заедно со своите партнери од ИНХОМ-98, донираа вертикален центар за обработка - M550 РАИС за да обезбедат практична подготовка на идните специјалисти. Двете компании силно веруваат дека идните инженери и програмери треба да бидат обучени на современи машини кои работат со најнови технологии. Поради оваа причина, тие обезбедија машина RAIS M550 за студентите на Техничкиот универзитет - Варна.

 

Прославата по овој повод се одржа во катедра „Технологија на машиноградбата и машини за сечење метал“, а гости на настанот беа инж. Веселин Миланов, помошник ректор на Техничкиот универзитет - Варна, доц. д-р инж. Тања Аврамова, раководител на катедра „Технологија на машиноградбата и машини за сечење метал“, како и сопствениците и управители на РАИС и ИНХОМ-98 ДОО, инж. Нишан Баздигјан и инж. Вањо Палазов.

 

„Им посакуваме успех на младите студенти кои студираат во ТУ-Варна“, изјави инж. Нишан Баздигјан на официјалната церемонија за давање на донацијата.

 

Инж. Веселин Миланов и доц. д-р Аврамова се заблагодарија за доброто партнерство и направената донација, која ќе ја поддржи обуката на идните машински инженери. „Посакуваме ова да биде прв од низата претстојни заеднички настани меѓу нашата образовна институција и компаниите РАИС и ИНХОМ-98“, коментираа тие на церемонијата за презентацијата на машината.

 

На почетокот на последниот месец од изминатата година компанијата ја опреми новата работилница за обука за машини и системи со дигитално програмско управување во Стручното средно училиште за аграрни технологии (ССУАТ) „Цанко Церковски“ - Павликени со дребонг со CNC РАИС T500. Учениците од најновата специјалност во средното стручно училиште „Машини и системи со дигитално програмско управување (CNC)“ ќе имаат можност да се обучуваат на него и да ги развијат своите практични вештини.

 

„Оваа насока е нова за стручното училиште и е создадена целосно за потребите на локалните бизниси кои имаат недостиг од стручњаци за дребонзи и фрези.  Моментално паралелката ја сочинуваат 30 млади од VIII, IX и X клас, а нејзината популарност меѓу учениците и родителите постојано расте“, коментираа од РАИС.

 

 

На отворањето на сосема новата работилница присуствуваа специјални гости, меѓу кои и заменик-градоначалникот на општина Павликени, инж. Анастасија Вачева, претседателот на одборот на директори на „Унипак“ АД, инж. Тодор Чаков и инж. Венцислав Стојнев, извршен директор на „Балканкар ЗАРЈА“ АД. Заедно со директорката на училиштето, г-ѓа Миглена Желјазкова, имаа можност да ја пресечат лентата на работилницата со која и официјално беше отворена. Покрај дребонгот на РАИС, дел од опремата за учениците е и фреза на HAAS.

 

„Многу малку училишта во светот можат да им понудат на учениците вакви машини“, изјави на отворањето инж. Тодор Чаков. Според него, работата на работилницата за обука ќе ги постави основите за инженерско образование на учениците

 

Покрај бројните иницијативи за развој на образованието кај нас, РАИС им помага на младите технички специјалисти и инженери со тоа што им ги отвора вратите на своето производство.

 

Адреса: Бугаријау, Пазарџик ул.Димчо Дебељанов 58, 

Телефон: 034/444 255

E-mail: info@raisbg.com

 

Дознајте повеќе за производите и услугите на компанијата што ги нуди во Македонија ТУКА!

 

 

Извор на фотографии: РАИС

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 19 july 2024SpaceCAD: D600 Pro 2 на CreatBot е FDM 3D печатач од нова генерација со уште повисока продуктивност

  „D600 Pro 2 е најновото дополнување на професионалните 3D печатачи кои користат технологија за печатење FDM од еден од водечките производители со меѓународно влијание, CreatBot. 3D печатачот со широк формат D600 Pro 2 се базира на докажаниот на пазарот како „врвен производ“ D600 Pro. Тој надградува едно децениско искуство во изработка на 3D печатачи со голем формат и професионална класа“, изјавија специјалистите од SpaceCAD за BalkanEngineer.com. Новиот модел се издвојува со усовршен концепт на дизајнот и поголеми технички перспективи - сериозно зголемување на обемот на печатење, поголема продуктивност и брзина на печатење, подобра компатибилност со материјали, поедноставни работни процедури и постабилна работа 24/7.

 • 19 july 2024GreMa 3D го покажа импресивниот свет на 3D технологиите за време на меѓународниот саем Хемус 2024 во Пловдив

  Дури и во екот на летото, докажаната компанија GreMa 3D, која работи во областа на 3D технологиите, продолжува со својата интензивна програма за настани. Нејзиниот тим учествуваше на саемот за одбранбени производи и услуги Хемус 2024, кој се одржа од 5 до 8 јуни во Пловдив, Бугарија. Настанот собра ополномоштени претставници за донесување на одлуки од национални, европски и меѓународни институции и организации, како и компании од одбранбениот сектор и академската заедница. Во контекстот на големиот форум, GreMa 3D го претстави потенцијалот на 3D технологиите и нивната примена. Професионалците ги демонстрираа можностите на селектирана палета на 3D печатачи и скенери, разработени од докажани производители и официјални партнери на компанијата.

 • 18 july 2024Не се сите пумпи создадени еднакви - палетата MAGNA на Grundfos обезбедува висока ефикасност и паметни функции

  MAGNA3 е палета на производи со која докажаниот европски производител на пумпни решенија Grundfos уште еднаш ја „подигна летвата“ на пазарот на циркулациони пумпи. „Не се сите пумпи создадени еднакви! А она што го претвори MAGNA3 во технолошка револуција што се однесува на циркулационите пумпни системи е комбинација од оптимална ефикасност комбинирана со висока интелигенција и навистина комплетен опсег“, коментираа за BalkanEngineer.com од компанијата. Системите за греење, вентилација и климатизација на згради може да кријат голем број „стапици“ - од слаб старт на системите при употреба до висока потрошувачка на енергија, што значи зголемени трошоци за енергија.

 • 17 july 2024KMT Сервиз: Платформата Geolantis.360 овозможува собирање и обработка на податоци за земјоделски проект во Замбија

  Клучот за секој успешен проект се сеопфатните и квалитетни податоци – а тоа е особено важно кога инфраструктурните и индустриските потфати се придружени со висока додадена вредност за локалните заедници. Имено таков е случајот со развојот на голем земјоделски проект во Замбија, зад кој стои австралиската компанија Affiance Group Corp. Целта е добивање на стевија од локални производители, но исто така и социјален развој на реонот. Потребните податоци за проектот се собираат со помош на платформата Geolantis.360, а повеќе за оваа тема раскажаа за BalkanEngineer.com од фирмата КМТ Сервиз.

 • 17 july 2024РАИС: Мултитаскинг дребонгот TMX2000 на TAKISAWA изведува комплет од процеси за обработка на метал со висока продуктивност

  TMX2000 е мултифункционален високопродуктивен дребонг од серијата TMX на докажаниот јапонски производител на машини за обработка на метал со CNC TAKISAWA. „TMX2000 се нуди во две различни варијанти. Првата поседува главно вретено и вретено за стругање и глодање монтиран на B- оската на машината. Дребонгот може дополнително да се надгради и да се опреми наместо со задно седло како стандардна опрема со дополнително десно вретено. Така, операциите на стругање и глодање се остваруваат меѓу две вретена“, коментираа за BalkanEngineer.com од водечката производствена компанија РАИС, која ги нуди решенијата на TAKISAWA.

 • 16 july 2024Маккаб: Палетата на прекинувачи и контакти Valena на Legrand комбинира стил и функционалност за секој ентериер

  Палетата на прекинувачи и контакти Valena на Legrand опфаќа широк спектар на модели. И двете серии Life и Allure комбинираат елеганција и исчистен дизајн, хармонично вклопувајќи се во секоја просторија. „Разновидноста на дизајни ја прави серијата погодна за секој ентериер, било да е тоа за станбени простории и згради или во јавни објекти. А нивните механизми се со висок квалитет и одлични работни карактеристики“, коментираа за BalkanEngineer.com специјалистите од Маккаб кој ги нуди производите на Legrand.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 18 july 2024BMW Group отвора нов ИТ и софтверски центар во Клуж-Напока, Романија

  BMW Group ја проширува својата глобална мрежа со нов ИТ и софтверски центар во Клуж-Напока, Романија, во соработка со NTT DATA, дозна BalkanEngineer.com од Autozona.bg. Новиот центар BMW TechWorks Romania ќе се фокусира на европски проекти и ќе ја забрза дигиталната трансформација на компанијата. Планот за Технолошкиот центар на BMW во Романија е да се удвои работната сила до 250 развивачи до крајот на годината и да достигне повеќе од 1.000 вработени на долгорочен план. Новата единица станува дел од глобалната ИТ мрежа на брендот, која вклучува локации во Германија, Кина, Португалија, САД и Јужна Африка.

 • 16 july 2024Швајцарската фармацевтска компанија Domaco планира инвестиции во Северна Македонија

  Швајцарската фармацевтска компанија Domaco DHL Natural Hitech покажува сериозен интерес за инвестиции во Северна Македонија, дозна BalkanEngineer.com од Money.bg. Компанијата е импресионирана од условите што Северна Македонија им ги нуди на странските инвеститори, како и од подготвеноста на локалните власти да соработуваат со странските бизниси. Domaco развива бизнис во многу земји во Европа, Африка и Америка, произведувајќи и дистрибуирајќи прехранбени и фармацевтски производи под различни брендови, вклучително Vitalp drinks, XL Energy, Dr. Doolittle's, Tiki Drink и Belart Confisseur.

 • 15 july 2024Албанскиот енергетски оператор OSSH објави тендери за изградба на две високонапонски трафостаници

  Албанскиот енергетски оператор OSSH објави тендер за изградба на две нови високонапонски трафостаници, при што вкупниот буџет на проектот е приближно 10 милиони евра, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Трафостаниците се дел од напорите на земјата да ја подобри и модернизира електричната мрежа. Првата трафостаница ќе биде изградена во југозападното село Кафараж и ќе чини околу 5,03 милиони евра. Се очекува изградбата да биде завршена во рок од 18 месеци. Објектот ќе игра клучна улога во стабилизирањето на испораката на енергија во регионот.

 • 04 july 2024Северна Македонија ќе инвестира во нов ветерен парк со капацитет од 1 TWh електрична енергија годишно

  Северна Македонија започнува импресивен енергетски проект со изградбата на голем ветерен парк кој ќе биде стратешки сместен помеѓу Карбинци, Штип и Радовиш, дозна BalkanEngineer.com од BalkanGreenNews.com. Инвестицијата беше најавена за време на 7-от Македонски енергетски форум (MEF). Се очекува ветерниот парк да произведува околу 1 TWh електрична енергија годишно, што ќе претставува приближно 20% од вкупното производство на електрична енергија во Северна Македонија. Ова го прави основен проект во напорите на земјата да ги диверзифицира своите енергетски извори и да ја подобри нејзината одржливост.

 • 02 july 2024Романската OMV Petrom инвестира 750 милиони евра во производство на одржливи горива и зелен водород

  OMV Petrom – една од најголемите романски нафтени и гасни групации најави дека планира да инвестира околу 750 милиони евра во изградбата на неколку фабрики за одржливи горива во нејзината рафинерија Petrobrazi, сместенаа во близина на јужниот град Плоешти, дозна BalkanEngineer.com од Capital.bg. Ова ја вклучува изградбата на фабрика за производство на одржливи воздухопловни горива (SAF) и обновлив дизел, како и две фабрики за производство на зелен водород. Погонот за производство на SAF и обновлив дизел ќе бара инвестиција од 560 милиони евра, при што новиот објект ќе му овозможи на OMV Petrom да испорачува околу 250 килотони биогорива годишно, почнувајќи од 2028 година.

 • 28 june 2024Романскиот дистрибутер на електрична енергија и природен гас Delgaz Grid ќе модернизира 44 трафостаници

  Романскиот дистрибутер на електрична енергија и природен гас Delgaz Grid, подружница на германската компанија E.ON, ги објави своите планови за ремонт на 44 трафостаници во шест североисточни окрузи на земјата, дозна BalkanEngineer.com од SeeNews.com. Обемниот проект, проценет на 1,5 милијарди леи (301,4 милиони евра), се очекува да биде завршен до 2030 година, при што ќе ги опфаќа окрузите Бакау, Ботошани, Јаши, Неамц, Сучеава и Васлуи. Планираните активности се фокусирани кон подобрување на опремата за среден и висок напон, надградба на контролни и мерни кола и зголемување на капацитетот на станиците со инсталирање на 70 енергетски трансформатори. Освен тоа, проектот вклучува интеграција и надградба на SCADA системи и инсталирање на фотонапонски панели.

Види ги сите »