Бесплатна претплата

Претплатете се за нашиот билтен и бидете во тек!

Статии

Инж. Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија: „Сервисната услуга е камен - темелник во нашата активност“

03 july 2018

In Bulgarian

 

Во ера во која роботите имаат се поголема улога во индустриското производство, а и во нашиот секојдневен живот, ќе ви понудиме разговор со лицето кај нас на компанијата - лидер во индустриската роботизација во светот. Инж. Христо Гилиштаров, управител на ФАНУК Бугарија ДООЕЛ, ги коментира трендовите во производство на роботи и местото на FANUC во бугарската индустриска историја и сегашност. Во следните редови ќе дознаете повеќе за тоа како се прават индустриски роботи во Јапонија и што ја одликува компанијата во конкурентниот свет на високите технологии.

 

Господин Гилиштаров, FANUC е светска марка, но малку луѓе знаат дека кај нас компанијата имала производствена база. Раскажете ни повеќе за историјата на FANUC во Бугарија?

 

FANUC стапнал во Бугарија уште во 1981 година, и тука е една од првите канцеларии, отворени од компанијата во Европа.

 

Првично, започна лиценцирано производство на погони и мотори. Следи локално производство на лиценцирани ЦНЦ на FANUC. При нивното производство биле користени делови и компоненти испорачани од FANUC Јапонија, а во Бугарија се извршувало конечното составување.

 

Во 1983 година по лиценца на FANUC е отворена фабриката за производство на линеарни роботи „Берое“ Стара Загора. За периодот во кој функционирала, таа била симбол на бугарската изградба на роботи. Се очекувало дека планираното производство ќе достигне 2000 роботи месечно.

 

За годините на својата активност во Бугарија FANUC овозможува голем број машински инженери да натрупаат непроценливо искуство и да го применуваат при создавање на конкурентни технички решенија и производи.

 

Каде се наоѓа ФАНУК Бугарија денес?

 

Денес бугарското друштво одговара за активностите на FANUC во Бугарија, Грција, Македонија, Албанија и Кипар. За овие држави ги нудиме сите производни групи на FANUC, како ЦПУ, извори на ласери - CO2 и оптички, роботи, роботски машини  мал вертикален обработувачки центар ROBODRILL, машина за ерозивна обработка ROBOCUT и целосно електрично управувана шприц машина ROBOSHOT.

 

Стремежот на ФАНУК Бугарија е секогаш да биде максимално блиску до своите клиенти и преку своите производи да им помага да создаваат оптимални решенија за автоматизација во индустријата.

 

Покрај тоа, за сите наши производи нудиме висококвалификуван гарантен и после гарантен сервис.

 

Колку се важни сервисните услуги во целосната активност на ФАНУК Бугарија?

 

Гарантната и после гарантната услуга за нашите клиенти е камен - темелник во нашите активности. Ние се гордееме со уникатен сервис кој нуди услуга „до крај на животот“ со резервни делови и сервис на нашите дигитално - програмски управувачи, роботи и роботски машини.

 

Се обврзуваме во рамките на 24 часа од приемот на барањето да ги обезбедиме потребните резервни делови и наш инженер да биде на местото каде настанал проблемот.

 

Нашите клиенти можат да бидат сигурни дека користејќи производи на FANUC, тие ќе се сервисираат на ист начин, каде и да се наоѓаат во светот. Ова е исклучително важно кога се повеќе и повеќе бугарски компании се ориентирани кон извоз. Со висок квалитет на сервисните услуги и брзата реакција, на нашите клиенти им ја гарантираме сигурноста дека најблиската канцеларија на FANUC ќе им пружи помош, без разлика во која земја се наоѓа нивната опрема.

 

Со што FANUC најсилно се одликува во светот на роботиката?

 

Компанијата има уникатна структура изградена околу нејзината развојна единица - производните лаборатории. За секоја група на производи одговараат најмалку 10 лаборатории кои оперативно ги решаваат настанати оперативни проблеми и разработуваат производи со насоченост од 10 години напред во времето.

 

Во централата на FANUC во Јапонија една третина од сите вработени се ангажиранисо развојна активност. Нашите лаборатории се наоѓаат во непосредна близина на самото производство, што дава можност времето меѓу развојната активност и вистинското производство да биде максимално скратено. Благодарение на оваа многу тесна синергија помеѓу лабораториите и производството FANUC го постигнува легендарниот квалитет, на што се потпираат нашите клиенти и партнери.

 

Како компанијата успева да одговори на постојано зголемените барања на клиентите?

 

Индустриските роботи на FANUC се имплементираат во роботски решенија од нашите клучни партнери - системски интегратори. Тоа се инженерски компании со значително искуство во автоматизацијата и роботиката. На база барањата на крајниот клиент, системските интегратори на FANUC проектираат и градат индивидуално роботизирано решение.

 

FANUC има различни видови на индустриски роботи прилагодени на  специфики на конкретна примена како палетизирање, заварување, бојадисување и друго. Исклучително широкиот спектар на роботи им овозможува на нашите системски интегратори да го изберат најсоодветниот робот за конкретното решение. Нивната носивост е од 1 кг до импресивни 2300 кг. Достапноста на овој широк опсег не е цел сама за себе, туку можност што FANUC им ја дава на своите клиенти, за да можат да го избере најсоодветниот робот за конкретната примена.

 

Сите наши производи се произведуваат исклучиво и само во производствените единици на FANUC во Јапонија.

 

Централна канцеларија за Југоисточна Европа

Адреса: Бугарија, Софија 1588, бул. „Околоврастен пат“ 467 Логистички центар СТАД

Телефон: 00359 2 963 33 19, 00359 2 963 32 86

E-mail: service.bg@fanuc.eu

 

 

Извор на фото материјал: ФАНУК Бугарија ДООЕЛ

Статии

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 19 february 2021H3 – прецизен футер со висока стабилност – развиено од инженерите на РАИС

  Футерот H3 постигнува 10.000 вртежи во минута и е решен конструктивно со прецизен пренос со ремен и вградени прецизни хибридно-керамички лежишта за да се постигне помала термичка експанзија и ниски вибрации. „За да се подобрат резултатите при длабоко дупчење и стружење, системот за ладење на футерот може да се надополни со решение за ладење преку алатката, што доведува до подобар квалитет на финалниот производ и заштедува време на обработка“, коментираа за BalkanEngineer.com од РАИС.

 • 11 february 2021Можете да ја добиете борбата со бигорот со помош на бојлерите Tesy Anticalc - сега со нов, дури и поелегантен дизајн

  „Бојлерите од семејството Anticalc се разработени за долгорочно и сигурно работење без проблеми во региони со тврда, високо минерализирана и/или агресивна вода. А сега тие имаат нов, дури и постилски дизајн“, соопштија од компанијата за BalkanEngineer.com. Тие се создадени во согласност со највисоките европски безбедносни стандарди и барања за квалитет. Благодарение на сувиот грејач, бојлерите обезбедуваат сигурна работа на апаратот во тврди и агресивни води.

 • 28 january 2021Унисист Лаборатории со нов сертификат за акредитација за калибрација на средства за мерење

  Унисист Лаборатории ДОО. доби нов сертификат за акредитација од Извршната агенција „Бугарска служба за акредитација“. Лабораторијата е овластена да проверува средства за мерење на електрични големини, волумен и потрошувачка. Основана е во 1997 година и е една од првите лаборатории со ваква специјализација во Бугарија. „Во изминатите години ја докажавме нашата висока техничка компетентност како водечка лабораторија“, коментираа од компанијата за BalkanЕngineer.com.

 • 25 january 2021SpaceCAD: Колаборативната автоматизација со решенија на OnRobot ги изедначува условите за сите производители

  „Решенијата OnRobot им помагаат на малите и средни производители да ги оптимизираат своите процеси за да го развиваат својот бизнис со поголема флексибилност, поголема продуктивност и подобрен квалитет. Колаборативната автоматизација ги изедначува условите за сите производители и бидејќи роботите стануваат полесни за купување и имплементација, тие стануваат важен елемент за прилагодување кон широк спектар на примена“, изјавија од SpaceCAD за BalkanEngineer.com.

 • 11 january 2021Т и Д Инженеринг со бројни успешно реализирани проекти за изградба на SCADA системи

  Т и Д Инженеринг нуди широк спектар на услуги во областа на енергетиката, електротехниката, автоматизацијата и електрониката. Една од главните области во која работи е проектирање, имплементација и одржување на автоматизирани системи SCADA. „SCADA е архитектура на контролен систем што вклучува компјутери, мрежни комуникации за податоци и графички кориснички интерфејси за управување и работење со процеси и проекти“, коментира за BalkanEngineer.com од ТиД Инженеринг.

 • 21 december 2020Свежа вода, загреана токму кога ни е потребна, со станици за ТВД Regumaq на Oventrop

  Топла вода точно на време, без опасност од задржување и развој на микроорганизми - тоа е она што го нудат станиците за производство на топла вода за домаќинства (ТВД) Regumaq на афирмираниот европски производител Oventrop. „Технологијата на станиците за свежа вода на Regumaq ги прави крајно хигиенски, бидејќи загреаната вода не се складира и затоа нема ризик од развој на патогени за човекот вируси и бактерии, како што е Легионела“, изјавија од бугарската канцеларија на компанијата.

Види ги сите »

Вести

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 24 february 2021Романија објави раст од 16% во градежништвото во 2020 година

  Обемот на градежни активности во Романија се зголемил за 15,9% во 2020 година. Двоцифрени стапки на раст се забележуваат во сите три сектори - станбен, нестанбен и градежен инженеринг, дозна BalkanEngineer.com од веб-страницата на Romania-Insider.com. Податоците се од Националниот статистички институт на земјата. Изградбата на нестанбени згради, како што се канцеларии и трговски центри, во Романија регистрира помал раст - од 10,9%, за сметка на станбениот сегмент, кој покажа раст од 17,8%. Обемот на капитални поправки се зголемил за 46%, а активностите за одржување се зголемиле за 24,4%.

 • 22 february 2021Бугарски проекти се номинирани за Mies van der Rohe Award

  Осум бугарските проекти се номинирани за наградите на Европската унија за современа архитектура Міеѕ vаn dеr Rоhе Аwаrd, дозна BalkanEngineer.com од Gradat.bg. Наградите имаат за цел да го популаризираат квалитетот на европската архитектура и односите во ЕУ и светот, како и да ја истакнат улогата на архитектурата за заедничката европска култура. Номинациите беа одбрани од Комората на архитекти во Бугарија, Сојузот на архитекти во Бугарија, арх. Вјара Жељазкова, во својство на независен меѓународен експерт и проф. д-р арх. Георги Георгиев - раководител на Катедра „Архитектура“ во Нов бугарски универзитет.

 • 17 february 2021Србија усвои стратегија за научен и технолошки развој

  Министерството за образование, наука и технолошки развој на Србија објави дека владата на земјата усвои Стратегија за научен и технолошки развој на Србија за периодот 2021-2025 година, со наслов „Моќта на знаењето“, дозна BalkanEngineer.com од eKapija.com. Стратегијата има за цел да даде можност за го забрзување на развојот и интеграцијата на земјата во Европското пространство на истражување преку надградба на системот за научни технологии и иновации. Планирани се инвестиции во нови научно-технолошки паркови, центри за врвни достигнувања и институти.

 • 15 february 2021Продолжуваат активностите во рамките на проектот БРТ систем во Скопје

  Македонската престолнина Скопје ќе ги добие во март годинава прелиминарниот проект и придружната документација за првата линија на идниот систем од брз иавтобуски линии (БРТ) во градот. Првата линија ќе биде со должина 12,81 км и ќе се состои од 21 автобуска постојка и 2 автобуски терминали. Првата транша од заемот за проектот, што ќе ја додели Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), изнесува 47,6 милиони евра. Средствата ќе бидат искористени за подготовката на главниот проект, изградбата на првата линија, како и за идни депа, реконструкција на булевари и улици по должина на трасата.

 • 10 february 2021Zoppas го проширува својот тим во Србија

  Италијанската производствена компанија Zoppas планира да го прошири својот тим во Србија со уште 300 вработени, дознава BalkanEngineer.com од веб-страницата Kapija.com, која го цитира генералниот менаџер на компанијата за Романија и Србија, Дорел Еначе. Компанијата е присутна на српскиот пазар од 2016 година. Претпријатието на компанијата во земјата се наоѓа во град Кикинда, а нејзиниот тим се состои од 700 луѓе. Според изјава на градоначалникот на Кикинда, Никола Лукач, во 2021 година во српскиот објект ќе биде преместена производствената линија од претпријатието на Zoppas во Романија, пренесува уште eKapija.com.

 • 08 february 2021ЕСО објави висок раст на производството на електрична енергија од хидроцентралите во Бугарија

  Во јануари годинава Бугарскиот електроенергетски системски оператор (ЕСО) забележа значително зголемување на производството на електрична енергија од хидроцентралите (ХЕ). Ова стана факт како последица на обилните врнежи од дожд во текот на месецот, дозна BalkanEngineer.com од Investor.bg. За пријавениот период, хидроцентралите произведоа 562 GWh електрична енергија, што е скоро 280% повеќе отколку во јануари 2020 година.

Види ги сите »

Настан

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 25 february 2021Србија објави тендер за набавка на електрични возови

  Министерството за градежништво, транспорт и инфраструктура на Србија објави тендер за нарачка на три електрични возови што ќе сообраќаат на релација Белград-Нови Сад-Суботица. Според тендерската документација, возилата мора да имаат должина од 100 метри (± 5) и минимум 300 (± 5) седишта од прва и втора класа, да бидат опремени со греење и звучна изолација, надворешно и внатрешно LED осветлување, електрични врати на лизгање, тоалети за лица со посебни потреби, по два барови со апарати за топли пијалаци и можност за електронско плаќање, Wi-Fi поврзување, систем за резервации на места и друго.

 • 23 february 2021Северна Македонија ќе добие средства за енергетски проекти

  Македонската енергетска компанија Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) потпиша договор за грант од 2,4 милиони евра со германската банка за развој KfW. Износот ќе се инвестира во истражување и документација поврзани со проекти за обновлива енергија со проценета годишна моќност од 650 GWh. Договорот го отвора патот на контролираната од државната енергетска компанија во Северна Македонија да земе заем од 80,5 милиони евра за проекти, изјави премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев. За последните 20 години, Германија финансираше развојни проекти во Северна Македонија во вредност од над 500 милиони евра.

 • 18 february 2021Tesla ја отвори својата прва канцеларија во Романија

  Американската компанија Tesla ја отвори својата прва канцеларија во Романија. Таа се наоѓа во главниот град Букурешт. Компанијата планира да спроведе повеќе планови за инвестиции во земјата. Тие ќе вклучуваат изградба на нови станици за полнење на електрични автомобили Supercharger во неколку романски градови - Темишвар, Сибиу, Питешти и Букурешт. На списокот може да бидат и градовите Крајова и Браила. Tesla ќе направи слични инвестиции во соседните на Романија земји - Бугарија, Унгарија и Србија. Во септември 2019 година, основачот на Tesla и SpaceX, Елон Маск, објави на Твитер дека ќе се отвори подружница на Tesla во Романија.

 • 16 february 2021АЕЦ „Козлодуј“ потпиша договор со „Вестингхаус електрик“

  Бугарската нуклеарна централа „Козлодуј“ и компанијата „Вестингхаус Електрик“ - Шведска потпишаа договор за безбедносна анализа на блок 5 на АЕЦ „Козлодуј“ при имплементација на алтернативен вид нуклеарно гориво. Договорот го потпишаа извршниот директор на АЕЦ „Козлодуј“ Наско Михов и Азис Даг - потпретседател и управен директор на „Вестингхаус електрик“ - Шведска. Според зборовите на министерката за енергетика на Бугарија Теменужка Петкова, со потпишување на овој договор Владата исполнува еден од нејзините главни приоритети во енергетиката - оној за диверзификација на енергетските ресурси.

 • 11 february 2021Имплементираат интелигентен систем на автопат во Северна Македонија

  Претстои инсталирањето на интелигентен транспортен систем на автопатот од село Табановце до град Гевгелија. Новиот сообраќаен систем има за цел да ја зголеми безбедноста на сообраќајот на автопатот, што е дел од Пан-европскиот коридор 10. Интелигентниот систем вклучува уреди за мерење на тежината на возилата на патот, како и системи кои обезбедуваат информации за временските услови и нивото на стакленичките гасови. Исто така, ќе бидат инсталирани уште надзорни камери, СОС- патни телефони и електронска сообраќајна сигнализација која обезбедува податоци за условите на патот.

 • 09 february 2021Haier отвора нова фабрика за фрижидери во Романија

  Haier Tech Романија, дел од кинескиот меѓународен производител на апарати Haier Group, објави дека изградбата на првата фабрика за производство на фрижидери Haier во Европа оди според распоредот и таа ќе започне со работа оваа пролет, дозна BalkanEngineer.com од Romania-Insider.com. Претпријатието се наоѓа во индустрискиот парк Алиансо, во близина на град Плоешти и ќе има површина од 63.000 метри квадратни, се дозна од соопштение на компанијата. Во него ќе се произведуваат како вградени така и стандардни фрижидери за трите европски брендови на Haier Europe - Candy, Hoover и Haier. Во фабриката ќе се вработат скоро 800 лица.

Види ги сите »